СВЪРЗАНИ НОВИНИ

3639 зрелостници от Пловдив и областта се явяват на втората задължителна матура по избираем предмет

3639 зрелостници от Пловдив и областта се явяват на втората задължителна матура по избираем предмет

Пловдив. 3639 зрелостници от Пловдив и областта се явяват на втората задължителна матура по избираем предмет, съобщиха за Радио "Фокус"- Пловдив от Регионалното управление по оразование. Недопуснатите ученици са 112, а изпитните центрове - 45. Най-много са предпочели английски език – 1185, и биология – 999. 20 се явяват на матура по химия, 18 – по руски език. 846 12-класници с...

3 Юни 2020 | 10:26 | Агенция "Фокус"

Градската художествена галерия - Пловдив ще работи с вход свободен за деца утре - 1 юни

Градската художествена галерия - Пловдив ще работи с вход свободен за деца утре - 1 юни

Пловдив. Градската художествена галерия - Пловдив ще работи с вход свободен за деца утре - 1 юни, Денят на детето, съобщиха за Радио "Фокус"- Пловдив от галерията. "Доведете децата си на изложба", призовават от културната институция. "Това може това да е първата им среща с изобразителното изкуство". За Деня на детето входът в галерията ще е свободен за посетители под 18 години в три от сградите и.

31 Май 2020 | 14:41 | Агенция "Фокус"

Електроразпределителното дружество в Пловдив припомня съвети за безопасност при гръмотевични бури

Електроразпределителното дружество в Пловдив припомня съвети за безопасност при гръмотевични бури

Пловдив. През пролетния сезон, характерен с чести валежи и гръмотевични бури е добре да се спазват практични съвети за безопасност на електрическите инсталации, които могат да ограничат риска от пренапрежения и щети по електрически уреди, съобщават за Радио „Фокус“- Пловдив от дружеството. Ако сте у дома, или на работното място по време на гръмотевична буря трябва да изключете от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение - телевизор, компютър, климатик, CD и DVD и др. електрически уреди. С цел защита на сградата от пряко попадане на мълнии може да изградите мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде заземена съгласно изискванията и периодично проверявана. За защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в ел. табло на сградата, или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод. Ако сте на открито по възможност се отдалечете от електропроводи! Не хващайте/не докосвайте метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения Ако сте на къмпинг и вашата каравана, или палатка влезе в контакт със скъсан или повреден електрически проводник, или се намира в близост до повредения електропровод, незабавно се отдалечете и останете на безопасно място до пристигане на аварийна група електротехници. Ако проводникът е паднал на земята, не го докосвайте! Имайте предвид, че по него е възможно да има напрежение. Стойте далеч – минимум на 8 метра разстояние от проводника! Денонощният телефон на Електроразпределение Юг е 0700 1 0007.

31 Май 2020 | 10:40 | Агенция "Фокус"

Пожар е горял в СУ "Проф. д-р Асен Златаров" в Първомай

Пожар е горял в СУ "Проф. д-р Асен Златаров" в Първомай

Първомай. Пожар е горял в СУ "Проф. д-р Асен Златаров" в Първомай, съобщи за Радио "Фокус" - Пловдив говорителят на РДПБЗН. Сигналът е получен в 12.20 ч. вчера. На място е изпратен един противопожарен автомобил с екип от районната служба в града. Няма сериозни материални щети. Причините за пожара се изясняват. Цветана ТОНЧЕВА

30 Май 2020 | 16:44 | Агенция "Фокус"

Община Пловдив започва строителството на нова детска градина на 1 юни

Община Пловдив започва строителството на нова детска градина на 1 юни

Пловдив. Община Пловдив започва изграждането на нова детска градина на ул. „Богомил“ на 1 юни - Деня на детето, съобщиха за Радио "Фокус"- Пловдив от пресцентъра на общината. Сградата ще бъде изградена по всички съвременни изисквания. Ще бъде на два етажа и в нея ще има четири групи. Предвижда се на покрива да има слънчева инсталация за битова гореща вода, климатици и централно парно отопление. Детската градина ще разполага с плувен басейн и физкултурен салон, а дворът ще бъде озеленен, с поливна система, с катерушки, люлки, пейки, сенници, чешма, пясъчник. Общата стойност на обекта е 1 950 287 лв. Нейното изграждане е част от проекта BG16RFOP001-1.003-0001 „Образователна инфраструктура“ - изграждане и обновяване на училища, детски градини и ясли в град Пловдив“ по Оперативна програма „Региони в растеж“, Процедура „BG16RFOP001-1.003 - Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Пловдив“. Церемонията „Първа копка“ ще се състои на 01.06.2020 г. (понеделник) от 10:00 часа на ул. „Богомил“ № 75А. Общата сума на целия проекта е 18 106 266.94 лева, като от нея 15 953 713.05 лева ( петнадесет милиона деветстотин петдесет и три хиляди седемстотин и тринадесет лева и пет стотинки) е БФП (безвъзмездна финансова помощ), от които съфинансиране от ЕС чрез ЕФРР е 13 560 656.08 лв., а национално финансиране - 2 393 056.97 лв.. От тях 2 152 553.89 лева (два милиона сто петдесет и две хиляди петстотин петдесет и три лева и осемдесет и девет стотинки) е собствен принос на Община Пловдив. Целта на този проект е да допринесе за подобряването на условията за предоставяне на грижи в ранна детска възраст, както и на образователни услуги в град Пловдив. Внедряването на мерки за енергийна ефективност ще отговори на потребността от намаляване разходите на енергия и ресурси – в съответствие с приоритетите за опазване на околната среда и добро финансово управление на публичните институции.

30 Май 2020 | 15:04 | Агенция "Фокус"

Кметът на Пловдив Здравко Димитров: До 15 юли ще е готов проектът на пробива под Централна гара

Кметът на Пловдив Здравко Димитров: До 15 юли ще е готов проектът на пробива под Централна гара

Пловдив. До 15 юли в Община Пловдив ще бъде внесен технически проект за строителството на пробива под Централна жп гара. Toвa cъoбщи за Радио "Фокус"- Пловдив ĸмeтът нa Πлoвдив Здpaвĸo Димитpoв, cлeд cpeщa c изпълнитeлния диpeĸтop нa HKЖИ инж. Kpacимиp Πaпyĸчийcĸи и мениджмънта на фирмата-изпълнител „Трейс Груп Холд“ АД. Летните месеци ще се използват за подготовка на строителната площадка и доставката на материали. Прави се всичко възможно строителството да стартира в рамките на тази година. „Ще съдействаме с всичко необходимо за бързото придвижване и съгласуване на документацията и се надяваме на добро сътрудничество, за да се изпълни качествено и в срок този изключително важен за града ни проект“, коментира Здравко Димитров. Той още веднъж подчерта, че за пловдивчани е важно да бъде запазена пътна връзка „Бетонен мост“, защото е основна комуникационна връзка за най-големия район на града - „Южен“. „НКЖИ поема ангажимент за проектиране на нова пътна връзка "Бeтoнeн мocт" и ще по представи за публично обсъждане“, заяви изпълнителният диpeĸтop нa държавната компания инж. Kpacимиp Πaпyĸчийcĸи. Строителството на новата пътна връзка ще започне, след приключване на работата по пробива под Централна гара и подлезът „Модър-Царевец“, Очакванията на двата обекта да бъдат завършени в рамките на две години и половина. Цветана ТОНЧЕВА

29 Май 2020 | 16:31 | Агенция "Фокус"

Празник по случай Деня на детето – 1 юни организира Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив

Празник по случай Деня на детето – 1 юни организира Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив

Пловдив. Празник по случай Деня на детето – 1 юни организира за малките си пациенти Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги”, съобщиха за Радио "Фокус"- Пловдив от пресцентъра на болницата. Тържеството ще се проведе в самия ден 1 юни, понеделник, от 11:00 ч. и ще премине при спазване на всички противоепидемични мерки, обясни началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова. Празничната програма включва музикални изпълнения от преподавател от НУМТИ „Добрин Петков” и прожекция на детски филм. Ръководството на лечебното заведение подарява торта и лакомства на малките пациенти.

29 Май 2020 | 15:16 | Агенция "Фокус"

От 1 юни Община Пловдив, Отдел „Култура, археология и културно наследство“ възстановява приемането на документи по Компонент 3 "Гражданска активност"

От 1 юни Община Пловдив, Отдел „Култура, археология и културно наследство“ възстановява приемането на документи по Компонент 3 "Гражданска активност"

Пловдив. Считано от 1 юни Община Пловдив, Отдел „Култура, археология и културно наследство“ възстановява приемането на документи по Компонент 3 "Гражданска активност", съобщиха за Радио "Фокус"- Пловдив от пресцентъра. Компонент 3 „Гражданска активност“ подкрепя реализирането на различни дейности в сферата на културата. Това са инициативи на творчески формации и артисти, включително любителски и непрофесионални в различните жанрове на изкуството, реализирането на културни инициативи в районите на града, събития, свързани с обучение на деца по изкуства, привличането на хора в неравностойно положение и малцинствени групи към културния живот на града, поддържане на създадените традиции и народното творчество, както и създаване на нови форми и жанрове за привличане на различни публики и др. еквивалентни прояви, които се реализират на територията на Община Пловдив с активното участие на местната общественост и са предназначени за местното население. От обявяването на извънредното положение в България в началото на март до днес - 29 май, Компонент 3 „Гражданска активност“ беше отворен само за събития, които могат да се реализират и проведат ОНЛАЙН под наименованието „ОНЛАЙН СЦЕНА-ПЛОВДИВ“. От 1 юни, това изискване отпада и вече проектите се приемат по условията и реда за кандидатстване и обичайните критерии за оценка, така както са описани в Наредбата за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от календара на културните събития на Община Пловдив. Документите за кандидатстване могат да бъдат изтеглени от сайта на Община Пловдив, в раздел „Култура“. Проектите се разглеждат ежемесечно. Документи за финансиране се приемат в деловодството на Община Пловдив, пл.“Стефан Стамболов“ 1 с кореспондент Отдел „Култура, археология и културно наследство“ или на адрес: culture@plovdiv.bg , подписани с електронен подпис на кандидатстващото за финансиране юридическо или физическо лице.

29 Май 2020 | 15:05 | Агенция "Фокус"

Над 100 произведения на деца от Район "Източен" в Пловдив участват в конкурси по повод Международния ден на детето, предават награждаването онлайн

Над 100 произведения на деца от Район "Източен" в Пловдив участват в конкурси по повод Международния ден на детето, предават награждаването онлайн

Пловдив. Обявените конкурси по повод Международния ден на детето за детска рисунка, фотографска снимка и авторско стихотворение в район „Източен“ приключиха с много оспорвано гласуване за най-добра творба. Това съобщи за Радио "Фокус"- Пловдив кметът на района Иван Стоянов. „Не очаквах, но за краткото време 79 деца и ученици ни изпратиха 101 прекрасни рисунки, фотоси и стихотворения“, коментира Иван Стоянов. Той добави, че по този повод само за 5 дни в страницата в социалната мрежа е имало над 15 000 посещения и преглеждания на материалите. Награждаването ще бъде на 1-ви юни от 11:00 ч. в Парк „Каменица“ и ще бъде излъчвано в социалната мрежа чрез стрийминг на страницата на кмета във Фейсбук, където са поместени всички произведения като обект на гласуване. В наградният фонд са включени велосипеди, стативи, книги, играчки и др. „Каним само класираните девет деца, които ще наградим при спазване на всички противоепидемични мерки, а след отпадане на карантинните забрани, ще продължим с веселието за всички на открито“, сподели Иван Стоянов Всички участници ще получат своите специални грамоти чрез училищата и детските градини, а тези, които живеят в района, но учат на други места- на пощенския си адрес. Цветана ТОНЧЕВА

29 Май 2020 | 14:34 | Агенция "Фокус"

НУ „Христо Ботев“ чества днес своя 102-ри рожден ден

НУ „Христо Ботев“ чества днес своя 102-ри рожден ден

Пловдив. НУ „Христо Ботев“ чества днес своя 102-ри рожден ден, съобщи за Радио "Фокус"- Пловдив кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев, който изпрати специален поздравителен адрес до педагозите и възпитаниците на учебното заведение. „Чест е да се обърна към Вас, уважаеми учители, за да засвидетелствам преклонението си към благородния Ви труд, към Вашата отдаденост на децата. Дълбока и искрена е почитта на нашите съграждани пред Вашия жив будителски плам, който направи възможно, в условията на извънредното положение, да бъде извършена истинска революция в образованието. Вашата отговорност и висок професионализъм са най-ценният урок, който децата ни получаваха през тези дни на изпитания, защото им даде пример как трябва да се справят в ситуации на предизвикателства, как да овладяват без притеснения новостите във всички области на знанието и технологиите“, пише в словото си Стоян Алексиев. На всички възпитаници на Ботевото училище кметът на "Северен“ пожелава да трупат знания и опит, да задават въпроси и да търсят заедно с техните учители отговори, да бъдат честни и отговорни във всичко, което правят, и да бъдат защитници на доброто и справедливостта. Районният кмет приветства дългогодишния директор на учебното заведение Иван Пенев и екипа му и им желае да продължат да развиват славните традиции на училището, да ги надграждат, като създават нови еталони за успешна работа. Цветана ТОНЧЕВА

29 Май 2020 | 11:08 | Агенция "Фокус"

Виртуална изложба с над 100 детски рисунки и презентации представя район "Северен" в Пловдив за Деня на детето

Виртуална изложба с над 100 детски рисунки и презентации представя район "Северен" в Пловдив за Деня на детето

Пловдив. Виртуална изложба с над 100 детски рисунки и презентации бе представена във фейсбук групата „Община Пловдив район „Северен“ по случай наближаващия 1 юни-Ден на детето. Това съобщи за Радио "Фокус"- Пловдив кметът на район „Северен“ Стоян Алeксиев. Творбите са изработени от децата от седемте детски градини в района по време на дистанционното обучение през месеците март, април и май. Малките възпитаници на детските заведения са използвали различни техники и материали за своите произведения: рисуване с флумастери, пастели, водни боички, работа с разнообразни природни материали, хартия, пластелин и камъни. Очарованието на детските рисунки се подсилва и от посланията чрез думи и образи за здраве и оптимизъм. „Щастлив съм, че всички учители приеха идеята да направим импровизирана празнична изложба, сътворена от майсторските ръчички на децата и благодарение на родителската подкрепа. Общите усилия родиха общи емоции – на радост и удовлетворение, на взаимно уважение и доверие“, каза Алeксиев. Изложбата може да бъде разгледана във фейсбук групата на „Община Пловдив район „Северен“. Цветана ТОНЧЕВА

29 Май 2020 | 11:02 | Агенция "Фокус"