СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мария Хрусанова, доброволец към Община Бургас: Спокойно премина първият ден от получаването на пенсиите

Мария Хрусанова, доброволец към Община Бургас: Спокойно премина първият ден от получаването на пенсиите

Бургас. Спокойно премина първият ден от получаването на пенсиите. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Бургас доброволецът Мария Хрусанова. По-рано Община Бургас съобщи, че превеждането на пенсиите на възрастните хора в общо 30-те пункта в града ще премине при засилени мерки за безопасност, предвид извънредното положение. От днес до 16 април всички пощенски станции и клонове, в кои...

7 Април 2020 | 15:41 | Агенция "Фокус"

Служители на Община Бургас дезинфекцират на 2 часа пощенските пунктове, където се превеждат пенсии

Служители на Община Бургас дезинфекцират на 2 часа пощенските пунктове, където се превеждат пенсии

Бургас. Служители на Община Бургас от детски градини и ясли ще дезинфекцират през 2 часа от днес до 16 април всички пощенски станции и клонове, в които се раздават пенсии. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Става въпрос за около 30 пункта на територията на града, кварталите и съставните селища. Обсъдени са мерките за безопасност, които ще бъдат предприети в дните за получаване на пенсии от 8 до 12 часа. Охраната на всички пунктове ще следи по колко човека влизат в салоните и дали спазват нужната дистанция чакащите пенсионери. 6500 маски за многократна употреба е предвидила да раздаде общинската администрация на пенсионерите, които ще посетят пунктовете с тази цел. Чрез заявка на "горещите телефони" на Община Бургас за доставка на храна и лекарства 0885 985 693, 0884 469 130, 0882 129 664, публикувани и в сайта, най-трудноподвижните възрастни хора ще могат да се възползват от възможността, служители на Български пощи да им занесат до дома пенсиите, заедно с други служебни лица и при строга процедура.

7 Април 2020 | 08:40 | Агенция "Фокус"

Започва изплащането на пенсиите за месец април 2020 г. в пощенските станции

Започва изплащането на пенсиите за месец април 2020 г. в пощенските станции

София. Започва изплащането на пенсиите за месец април 2020 г. в пощенските станции. То започва от днес и ще приключи на 23 април (четвъртък). Това съобщиха от пресцентъра на „Български пощи“ ЕАД. Графикът за изплащане на пенсиите обхваща периода до 16 април. На пенсионерите, които не са успели да си получат парите до 16 април, е осигурена възможност за получаване на пенсиите между 21 и 23 април включително. В изпълнение на Постановление на Министерския съвет, заедно с пенсиите ще бъде изплатена и еднократна допълнителна сума в размер на 40.00 лв. на 1 246 000 пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за април 2020 г., е в размер до 363.00 лв. включително. За тази цел правителството ще отпусне допълнителни 49 840 000 лв. лева на бюджета на държавното обществено осигуряване. Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 г. Във връзка с предстоящия пенсионен период от 07 април 2020 г. до 23 април 2020 г. и с цел опазване на здравето както на клиентите, така и на служителите на дружеството ръководството на „Български пощи“ ЕАД уведомява: - стриктно да се спазват изготвените графици за изплащане на пенсии. Графиците са налични във всяка пощенска станция; - да се спазва наложеният ред при влизането в салоните на пощенските станции за изплащане на пенсии; - да се спазва безопасно разстояние един от друг (мин. 2 метра); - да се носят предпазни средства – маски и ръкавици. В случай, че клиентът е възпрепятстван да посети пощенската станция за получаване на месечната си пенсия, „Български пощи“ ЕАД за периода на въведеното извънредно положение може да: - изплати пенсията в дома на пенсионери над 68 години, съгласно Наредбата за пенсии на НОИ, след подадено заявление в пощенската станция, където пенсионера получава личната си пенсия; - изплати пенсия на упълномощен представител на пенсионера, след предоставяне на еднократно изрично пълномощно или нотариално заверено такова; - изплати срещу подпис пенсия и добавките към нея до двукратния размер от социалната пенсия за старост, без пълномощно, на съпруг (съпруга), на пълнолетни деца или на родители на пенсионера, които следва да докажат това свое качество като представят документите за самоличност на получателя и на пенсионера. Във връзка с обявеното извънредно положение, за периода на изплащане на пенсиите в пощенските станции ще бъде създадена организация за приоритетно обслужване на клиенти над 60 години от началото на работното време до 12.00 часа, съгласно приложените графици. Клиентите под тази възраст, както и тези, на които се налага да бъдат обслужвани извън графика за пенсии, трябва да посещават пощенските станции извън този времеви диапазон.

7 Април 2020 | 08:20 | Агенция "Фокус"

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Създаваме специална организация за изплащането на пенсиите

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Създаваме специална организация за изплащането на пенсиите

Велико Търново. Специална организация се въвежда във Велико Търново от утре във връзка с изплащането на пенсиите. Това съобщи кметът на града Даниел Панов, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Всички осем пункта на „Български пощи“ във Велико Търново ще бъдат дезинфекцирани рано сутринта, преди отварянето им. Повторна обработка екипите на ОП „Зелени системи“ ще направят и между 12.00 и 13.00 ч. Служители на „Български пощи“, на Общината и на Областна дирекция на МВР ще създадат пропускателен ред, за да няма струпване на хора и да се поддържа физическата дистанция от 2 метра между хората. В Дебелец, Килифарево и останалите 34 кметства и кметски наместничества е проведен инструктаж и също е създадена организация, за да няма събиране на много хора. Кметствата ще бъдат отворени още в 7.30 ч. сутринта, по двама служители ще организират реда на пропускане. Помещенията ще бъдат дезинфекцирани. „Апелирам към хората, които получават пенсиите си на гише, да бъдат толерантни един с друг и да бъдат спокойни – създадената организация на работа е целодневна, няма нужда от струпване в определен час пред пощенските клонове или в кметствата“, коментира Даниел Панов.

6 Април 2020 | 19:33 | Агенция "Фокус"

Служители на Община Бургас дезинфекцират на 2 часа пощенските пунктове, където се превеждат пенсии

Служители на Община Бургас дезинфекцират на 2 часа пощенските пунктове, където се превеждат пенсии

Бургас. Служители на Община Бургас от детски градини и ясли ще дезинфекцират на 2 часа от утре до 16 април всички пощенски станции и клонове, в които се раздават пенсии. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Става въпрос за около 30 пункта на територията на града, кварталите и съставните селища. Обсъдени са мерките за безопасност, които ще бъдат предприети в дните за получаване на пенсии от 8 до 12 часа. Охраната на всички пунктове ще следи по колко човека влизат в салоните и дали спазват нужната дистанция чакащите пенсионери. 6500 маски за многократна употреба е предвидила да раздаде общинската администрация на пенсионерите, които ще посетят пунктовете с тази цел. На горещите телефони на Община Бургас за доставка на храна и лекарства 0885 985 693, 0884 469 130, 0882 129 664 публикувани и в сайта, най-трудноподвижните възрастни хора ще могат да се възползват от възможността, служители на Български пощи да им занесат до дома пенсиите, заедно с други служебни лица и при строга процедура.

6 Април 2020 | 16:39 | Агенция "Фокус"