СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Апелативен съд – Бургас обяви за решаване делото за убийството в село Сотиря

Апелативен съд – Бургас обяви за решаване делото за убийството в село Сотиря

Бургас. Бургаският апелативен съд разгледа в рамките на едно съдебно заседание и обяви за решаване делото за опит за изнасилване, блудствени действия и убийството 6-годишната Кристин в с. Сотиря, община Сливен. Това съобщиха от Апелативен съд - Бургас. Пред въззивната инстанция делото е образувано по жалба на подсъдимия Мартин Т. Той е признат за виновен от Сливенския окръжен...

14 Юли 2020 | 13:47 | Агенция "Фокус"

Доживотна присъда наложи Окръжен съд - Сливен на 21-годишния Мартин Трифонов, обвинен за убийството в село Сотиря

Доживотна присъда наложи Окръжен съд - Сливен на 21-годишния Мартин Трифонов, обвинен за убийството в село Сотиря

Сливен. Доживотна присъда без право на замяна постанови Окръжният съд  на 21-годишния Мартин Трифонов, обвинен за убийството на 7-годишната Кристин от село Сотиря, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Сливен. Убийството бе извършено на 15 август миналата година по особено жесток начин и бе придружено с блудствени действия. Присъдата бе посрещната с аплодисменти от присъстващите в съдебна зала.  Съдът уважи и гражданските искове на стойност 600 000 лв., предявени от майката, бабата и дядото на убитото дете. Присъдата на Трифонов ще бъде изтърпяна при първоначален специален режим.  Делото се гледа по съкратената съдебна процедура. На днешното второ заседание бе изслушано вещото лице - съдебният лекар д-р Тома Чаушев, извършил аутопсията. Според показанията на патоанатома, травмите на детето, в частност черепно-мозъчната, са били несъвместими със живота и дори да му е била оказана лекарска помощ, Кристин нямало да оцелее.  Изслушани бяха и свидетелите на гражданските ищци - на бабата, дядото и майката на детето. Четиримата свидетели - близки на семейството и работодатели, заявиха, че семейството е покрусено след смъртта на детето. Майката на Кристин заявила, че иска да се самоубие, а бабата и дядото месец след инцидента са обявили къщата си за продажба заради мъката.  Не беше поискано представяне на нови доказателства. Мартин Трифонов отново не даде обяснение за постъпката си. Прокурорът и близките на Кристин поискаха доживотна присъда без право на замяна, а защитникът на Мартин Трифонов и самият той се обявиха за по-лека присъда, предвид възрастта на подсъдимия и за да има време да се поправи.  Като причина за действията на Трифонов бе посочен животът, който той е водел, и това, че има бисоциално личностно разстройство, но въпреки това е осъзнавал какво прави.  Присъдата може да бъде бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Бургас. Защитникът на Трифонов не пожела да застане пред медиите и да обясни дали ще обжалва постановлението на Съда.  Милка Георгиева - бабата на убитото дете, заяви, че макар присъдата няма да върне Кристин, все пак е вид възмездие. Тя уточни, че не иска пари и дори обезщетението да бъде изплатено, ще дари парите на деца в нужда. 

30 Януари 2020 | 12:03 | Агенция "Фокус"

В Окръжен съд - Сливен ще се проведе второ заседание по делото за убийство на седемгодишно момиче от село Сотиря

В Окръжен съд - Сливен ще се проведе второ заседание по делото за убийство на седемгодишно момиче от село Сотиря

Сливен. Второто заседание по делото за убийство на седемгодишно момиче от село Сотиря започва в 9.30 в Окръжен съд - Сливен, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Сливен. Близки и приятели на семейството на 7-годишната Кристин се надяват Съдът да приложи най-тежкото наказание, предвидено за подобен род престъпления. Делото ще се гледа по процедурата на съкратеното съдебно следствие. На първото разпоредително заседание това бе  поискано от подсъдимия и неговия адвокат, а останалите страни по делото се съгласиха. На 9 януари Съдът прие, че няма да изслушват други свидетели и вещи лица, освен съдебният лекар д-р Чаушев, и по делото ще се използват протоколи и заключения от хода на досъдебното производство. Срещу Мартин Трифонов са повдигнати три обвинения. Той е обвинен за убийство на малолетно дете с особена жестокост, за което законът предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Второто обвинение е опит за изнасилване, за което се предвижда от 10 до 20 години затвор. Третото обвинение е за блудство с малолетно дете, като предвиденото наказание е от 5 до 20 години „лишаване от свобода“. Към момента Трифонов е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

30 Януари 2020 | 09:25 | Агенция "Фокус"