СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kurdistan.ru: Бойко Борисов е поканил премиера на Иракски Кюрдистан на посещение в България

Kurdistan.ru: Бойко Борисов е поканил премиера на Иракски Кюрдистан на посещение в България

Ербил. По време на срещата между Бойко Борисов и колегата му от Иракски Кюрдистан Масрур Барзани в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, българският премиер е поканил събеседника си да посети страната ни, съобщава електронното издание Kurdistan.ru.Както е заявил след срещата Барзани, двамата лидери са се договорили за укрепване на двустранните икономически връзк...

18 Февруари 2020 | 11:32 | Агенция "Фокус"

Премиерът Бойко Борисов: Кралство Саудитска Арабия е извънредно важен и желан партньор за България

Премиерът Бойко Борисов: Кралство Саудитска Арабия е извънредно важен и желан партньор за България

Мюнхен. „Кралство Саудитска Арабия е извънредно важен и желан партньор за България. Изразяваме задоволство от активизирането на отношенията между нашите две страни особено в последните години“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с държавния министър за външни работи на Кралството Адел Бин Ахмед Ал-Джубеир, съобщиха от правителствената информационна служба. Двамата разговаряха в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. Министър-председателят Борисов изтъкна, че България и Саудитска Арабия играят важна роля в своите региони. „Имаме сходни виждания и позиции по множество международни въпроси. В този контекст заинтересовани сме да развиваме сътрудничество в областите от взаимен интерес“, подчерта българският премиер. Той изтъкна възможностите за задълбочаване на партньорството в сферата на сигурността, борбата с тероризма, икономиката и инвестициите. „Изразяваме готовност за развитието на нови двустранни връзки и в земеделието, високотехнологичните отрасли, енергетиката, туризма“, добави премиерът Борисов пред държавния министър за външни работи на Кралство Саудитска Арабия. В хода на разговора бе заявено желание за редовен обмен на мнения по важни международни и регионални теми за двете страни.

14 Февруари 2020 | 19:33 | Агенция "Фокус"

Премиерът Бойко Борисов се срещна с министър-председателя на автономния иракски район Кюрдистан Масрур Барзани

Премиерът Бойко Борисов се срещна с министър-председателя на автономния иракски район Кюрдистан Масрур Барзани

Мюхнен. Премиерът Бойко Борисов се срещна с министър-председателя на автономния иракски район Кюрдистан Масрур Барзани в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. Това е първата среща между Бойко Борисов и Масрур Барзани, по време на която бяха очертани посоки за активизиране на двустранните отношения в редица области. Това съобщиха от правителствената информационна служба. „България следи с голяма загриженост развитието на обстановката в Ирак, който е изправен пред много предизвикателства. Надявам се скоро да бъде одобрено от парламента новото иракско правителство и то да продължи линията за пълно нормализиране на отношенията между федералното иракско правителство и правителството на автономния иракски район Кюрдистан в съответствие с иракската конституция“, подчерта в разговора с Барзани българският премиер Борисов. Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че без подкрепата на международната общност, стабилизирането и възстановяването на Ирак ще бъде много трудно. „Съвместно с нашите партньори от ЕС и НАТО, с ООН и цялата международна общност, ние сме готови да окажем цялото възможно съдействие за стабилизирането и възстановяването на Ирак“, посочи Бойко Борисов. В хода на разговора пред Барзани българският премиер Борисов изрази и готовността на България за съдействие за провеждане на икономическа реформа в Ирак, която да доведе до удовлетворяване на легитимните искания на иракския народ за по-добър живот. „Българската страна би желала да активизира отношенията си с автономния иракски район Кюрдистан във всички възможни области, включително и в търговско-икономическата област“, допълни още Бойко Борисов.

14 Февруари 2020 | 18:27 | Агенция "Фокус"