НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

3, 653 млрд. лв. е приетата от Народното събрание обща субсидия за общините

3, 653 млрд. лв. е приетата от Народното събрание обща субсидия за общините

5 Декември 2019 | 16:29 | Агенция "Фокус"
София. Народното събрание одобри размерите на основните бюджетни взаимоотношения между централния бюджет и бюджетите на общините за 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това се случи след като депутатите приеха текстове от Закона за държавния бюджет за 2020 г. на второ четене.

Общата субсидия за делегираните от държавата дейност и е 3, 653 млрд. лв. Трансферите за местни дейности, в това число обща изравнителна субсидия е 307 млн. лв. и трансфери за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища е 43, 2 млн. лв.
Целевата субсидия за капиталови разходи на общините е 199 млн. лн.

Предвидените средства за Столична община за 2020 г. са 556, 103 млн. лв. 175, 982 млн. лв. са парите за община Пловдив. Бюджетът на Община Бургас възлиза на 119, 3 млн. лв.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

360 млн. лв. повече за учителски заплати и 100 хил. лв. за Македонския научен институт приеха депутатите в бюджета на МОН за 2020 г.

360 млн. лв. повече за учителски заплати и 100 хил. лв. за Македонския научен институт приеха депутатите в бюджета на МОН за 2020 г.

5 Декември 2019 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. 360 млн. лв. повече за учителски заплати и 100 хил. лв. за Македонския научен институт приеха депутатите в бюджета на МОН за 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.

430 млн. лв. са средставта за „Персонал“ в бюджета на МОН за следващата година.
Това е перото за учителските заплати, за които тази година са предвидени 360 млн. лв. повече. Между 17 и 18% ще нараснат работните заплати на педагогическите специалисти в образователната система от 1 януари 2020 г.

За политиката в областта на всеобхватното, достъпно и качествено предучилищно и училищно образование и за учене през целия живот са отделени 650 млн. лв. За политиката в областта на равен достъп до качеството висше образование и развитие на научния потенциал парите за следващата година възлизат на 93 млн. лв.

Предвидените средства за Българската академия на науките са в размер на 105, 6 млн. лв. Народните представители приеха и бюджета за държавните висши училища. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ получава 73, 5 млн. лв. Бюджетът на Университета за национално и световно стопанство за следващагта година възлиза на 23, 9 млн. лв. Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов ще разполага с 4, 3 млн. лв. бюджет през следващата година. През 2020 г. бюджетът на Медицинския университет в Плевен ще бъде 11, 5 млн. лв.

По предложение на ГЕРБ бяха отделени 100 хил. лв. за Македонския научен институт.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милена Дамянова, ГЕРБ: Докато не всички работят целенасочено за промени в образователната система, няма как да се надяваме на по-добри резултати

Милена Дамянова, ГЕРБ: Докато не всички работят целенасочено за промени в образователната система, няма как да се надяваме на по-добри резултати

5 Декември 2019 | 10:34 | Агенция "Фокус"
София. Докато не всички работят целенасочено за промени в образователната система, няма как да се надяваме на по-добри резултати. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по образование Милена Дамянова по време на дебата за бюджета на образованието за 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.„Няма как да искаме нови умения в отворения вече пазар на труда. Няма как да искаме по-добро представяне в практически и други ситуации, ако продължаваме да преподаваме по модел, който не е актуален“, посочи още Дамянова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ирена Анастасова, БСП: Изразяваме притеснение, че единния разходен стандарт за училищата се увеличава с 16 %, а заплатите на учителите със 17 %

Ирена Анастасова, БСП: Изразяваме притеснение, че единния разходен стандарт за училищата се увеличава с 16 %, а заплатите на учителите със 17 %

5 Декември 2019 | 10:33 | Агенция "Фокус"
София. Изразяваме притеснение, че единния разходен стандарт за училищата се увеличава с 16 %, а заплатите на учителите със 17 %. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Ирена Анастасова за бюджета на образованието за 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Би следвало тази година училища, които няма да могат да достигнат това увеличение на заплатите да бъдат подпомогнати по друг начин, за да може да се достигне до това увеличение, без да страдат други пера“, обясни Анастасова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Надя Клисурска, БСП: Алтернативният бюджет на БСП е насочен към по-добър живот

Надя Клисурска, БСП: Алтернативният бюджет на БСП е насочен към по-добър живот

5 Декември 2019 | 09:25 | Агенция "Фокус"
София. "От БСП за поредна година предлагаме преизчисление на всички пенсии, защото разликата между новите и старите пенсии е изключително голяма. Предложихме минималната пенсия да стане 300 лв, тъй като в рамките на 10 години осигурителният доход е качен с 200%. Това означава, че 1 милион и 300 хиляди пенсионери живеят под прага на бедността". Това заяви народният представител от "БСП за България" Надя Клисурска пред БТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Тя обясни, че в управленската програма на ГЕРБ също е заложено преизчисление на пенсиите, но те са излъгали своите избиратели. "Бюджетът за 2020 г. на управляващите не представлява никаква справедливост за пенсионерите. До 2009 г. размерът на минималната пенсия спрямо минималната работна заплата е около 53%, сега е около 40%. Това показва отношението на ГЕРБ към пенсионерите през тези 10 години", коментира Клисурска.

Народният представител подчерта, че ГЕРБ за пореден път са направили буфери в бюджета, за да могат да правят разходи, без да се съгласуват с Народното събрание.
"Фокусът на алтернативния бюджет на БСП е насочен към по-добър живот на всички българи - децата, младите семейства, работещите и пенсионерите", завърши Надя Клисурска.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков: БСП е за преизчисляване на пенсиите и увеличение на заплатите, но  ГЕРБ не искат това

Георги Гьоков: БСП е за преизчисляване на пенсиите и увеличение на заплатите, но ГЕРБ не искат това

5 Декември 2019 | 09:10 | Агенция "Фокус"
София. "Проектобюджетът на БСП за 2020 година показва, че парите на хората могат да бъдат разпределяни по много по-добър начин. Нашите акценти са в образованието, здравеопазването и другите социални спектри. Те водят до по-добър живот на българските граждани - по-голямо увеличение на пенсии, увеличаване на помощите за отглеждане на дете и по-високи заплати". Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков по БНТ, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Той обясни, че БСП предлага преизчисление на всички пенсии, защото сегашните изостават значително от поскъпването на живота. "Управляващите не искат да увеличат пенсиите, а преди парламентарните избори обещаваха, че минималната пенсия ще стане 300 лева, като всички останали ще бъдат преизчислени. Това не се случи с този бюджет, няма да се случи и със следващия", каза Гьоков. Социалистът припомни, че в много областни градове протестират пенсионери с искане за преизчисляване на пенсиите.

"Предложението на БСП за минимална заплата е 650 лева от 1 януари 2020 г., а не както ГЕРБ предлага това да се случи чак след една година. Освен това ГЕРБ замрази всички социални плащания -майчинството през втората година, детските надбавки, социалните помощи", коментира Георги Гьоков.

Народният представител изрази съмнения, че новият социален министър ще може да реши дори един проблем в социалната сфера, натрупан през последните 10 години. Той подчерта, че бюджетът за ДОО за следващата година е приет без нейното участие и предложения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Стайков, икономист: Необходимо е буферите в бюджета да бъдат публични

Калоян Стайков, икономист: Необходимо е буферите в бюджета да бъдат публични

5 Декември 2019 | 08:31 | Агенция "Фокус"
София. Необходимо е буферите в бюджета да бъдат публични. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Калоян Стайков, икономист от Института за пазарна икономика. Той обясни, че е практика бюджетните буфери да са скрити и да се харчат в края на годината с неясни аргументи и ефективност. Според Стайков бюджет 2020 се характеризира с липса на реформи.

“От няколко години икономиката се развива добре, което позволява и създава такова бюджетно пространство за провеждането на реформи. Всъщност в този бюджет не виждаме някакво реформаторско виждане, а по-скоро се залага отново на повече разходи, просто защото приходите в бюджета растат. Според Института за пазарна икономика трябва да се мисли малко по-смело в това отношение, включително предвид това, че икономическата ситуация догодина или следващата година може да е по-лоша. Да се направят необходимите реформи, да се създаде възможност бизнесът да е по-гъвкав, този бизнес да прави нови инвестиции, съответно да създава нови работни места. Оттам вече и заплатите да се увеличават по-бързо“, уточни икономистът.

Калоян Стайков каза още, че ръстът на доходите е движен почти изцяло от частния сектор.
Приносът на бюджета върху увеличението на доходите е доста ограничен, каза още той.

Мариана ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще продължи работа по второто четене на държавния бюджет за 2020 г.

Парламентът ще продължи работа по второто четене на държавния бюджет за 2020 г.

5 Декември 2019 | 07:11 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще продължи работа по второто четене на държавния бюджет за 2020 г. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Депутатите са в бюджетна процедура от вторник, когато разгледаха бюджетите на НЗОК и ДОО за следващата година. В сряда народните представители започнаха работа по Закона за държавния бюджет и до момента са приели рамката бюджета за следващата година, бюджетът на съдебната власт и част от бюджетите на министерствата.
В днешното пленарно заседание народните представители ще започнат работа с дебат по бюджета на Министерство на образованието за следващата година. Предстои депутатите да се занимаят и с бюджетите на МОСВ, Министерство на културата и други.

Народните представители ще разгледат взаимоотношенията между общините и централния бюджет през следващата година и предложенията в преходни и заключителни разпоредби, постъпили между двете четения.

Народното събрание ще разгледа и предложението на Валери Симеонов и Менда Стоянова в Закона за туризма за създаване на условия за спазване на законодателство при електронните платформи за настаняване. Част от предложенията между двете четения са свързани с финансирането на политическите партии.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Поздравявам ГЕРБ и „Обединени патриоти“  за подкрепата на предложението на БСП за увеличаване на заплатите на социалните работници

Корнелия Нинова, БСП: Поздравявам ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за подкрепата на предложението на БСП за увеличаване на заплатите на социалните работници

4 Декември 2019 | 19:31 | Агенция "Фокус"
София. Поздравявам ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за подкрепата на предложението на БСП за увеличаване на заплатите на социалните работници. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата по бюджета на МТСП за следващата година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Случва се нещо, кеото рядко сме виждали в тази зала, откакто сме заедно. Искам да поздравя управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, затова че проявиха разум и подкрепят предложението на „БСП за България". Това е първото, което подкрепяте в този бюджет. Тези хора заслужават съгласие. От името на колегите ви поздравявам за решението да подкрепите предложението ни“, каза още лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Ще подкрепим предложението на БСП за повишаване на заплатите на социалните работници

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Ще подкрепим предложението на БСП за повишаване на заплатите на социалните работници

4 Декември 2019 | 19:28 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим предложението за повишаване на заплатите на социалните работници. Това каза зам.-председателят на Социална комисия и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова по време на дебатите по бюджета на МТСП и във връзка с предложението на БСП за 15 % увеличение на разходите за социалните работници, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Знам колко е тежка работата на социалните работници. Това са едни от хората, които получават най-ниски доходи в държавния сектор. Както и беше споменато заплатата на начинаещ социален работник е близка до минималната. Същевременно социалната сфера се товари с непрекъснато нови задължения, нови дейности, предвид на приетите нови закони през тази и преходната година. Затова колегите социални работници, работещи в АСП - близо 4700 заслужават по-високо увеличение на заплатите от 1 януари 2020 г. от предвиденото 10-процентно увеличение. Ние ще подкрепим това предложение за повишаване на работните заплати. Става въпрос за 5 млн. лв. Не е необходимо допълнително да се увеличават средствата в бюджета на МТСП, тъй като той е 1, 4 млрд. лв. приблизително. Тези 5 млн. могат да намерят място във фонд „Работна заплата“ от вътрешнопреструктуриране на бюджета на социалното министерство“, каза още Светлана Ангелова. По думите й това е отразено в доклада за второ четене на бюджета на социалното министерство. $Това е един реверанс към тази тежка изключително отговорна професия и по този начин ние ще можем да задърим социалните работници да останат да работят в дирекцията "Социално подпомагане" и ще може да мотивираме тези хора да работят както и досега със сърце и душа в тази изключително тежка и отговорна професия. Затова призовавам всички народни представители да се обединим в това предложение ида подкрепим на второ четене предложението за повишаване на заплатите на социалните работници", каза още Ангелова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът одобри бюджета на МВР за следващата година

Парламентът одобри бюджета на МВР за следващата година

4 Декември 2019 | 19:21 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът одобри бюджета на МВР за следващата година,предаде репортер на Агенция „Фокус“.
За политиката в областта на противодействието на престъпността отделените средства в бюджета са в размер на 967 441, 2 хил. лв. Предвиденият бюджет за политиката в областта на защита на границата и миграционните процеси възлиза на 234 228, 2 хил. лв. В бюджета по политиките в областта на пожарната безопасност и защитата на населението при извънредни ситуации са предвидени 282 743 хил. лв.
Разходите за „Персонал“ на МВР за 2020 г. са в размер на 1 531 438, 5 хил. лв.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Красимир Ципов, ГЕРБ: За последните две години включително и за следващата година бюджетът на МВР в частта разходи за „Персонал“ е нараснал с повече от 400 млн. лв.

Красимир Ципов, ГЕРБ: За последните две години включително и за следващата година бюджетът на МВР в частта разходи за „Персонал“ е нараснал с повече от 400 млн. лв.

4 Декември 2019 | 19:14 | Агенция "Фокус"
София. За последните две години включително и за следващата година бюджетът на МВР в частта разходи за „Персонал“ е нараснал с повече от 400 млн. лв. Това каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов по време на дебата по бюджета на МВР за следващата година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще бъда съвсем кратък и ще представя на вашето внимание няколко факта. За трета поредна година бюджетът предвижда увеличение в частта разходи за „Персонал“. Само да припомня, че за последните две години включително и за следващата година бюджетът в тази му част е нараснал с повече от 400 млн. лв. Това даде възможност да бъдат увеличени заплатите на служителите за някои длъжности, включително с близо 30 %. Това уважаеми народни представители, беше един от основните проблеми, който беше поставен на вниманието на ръководството на министерството в началото на този мандат“, каза още Ципов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов, БСП: Остава висящ въпросът кога ще се проведе реформата в МВР и парите в бюджета отиват ли в тази посока

Иван Иванов, БСП: Остава висящ въпросът кога ще се проведе реформата в МВР и парите в бюджета отиват ли в тази посока

4 Декември 2019 | 19:06 | Агенция "Фокус"
София. Остава висящ въпросът кога ще се проведе реформата в МВР и парите в бюджета отиват ли в тази посока. Това каза народният представител от БСП Иван Иванов по време на дебата по бюджета на МВР за следващата година, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Тази година за пореден път гледаме бюджета на МВР. Отново ще водим дискусията какво се случва там, какви средства се наливат и с каква цел. Факт е, че виждаме в тазгодишния бюджет, че са дадени средства за увеличаване на фонд „Работна заплата“. Факт е, че е предложена една промяна в Закона за МВР“, каза още Иванов.
Той представи предложенията на БСП в бюджета на МВР. Социалистите искат повече средства за капиталови разходи, за обновяване на материалната база, за закупуване на още техника за следващата година за преиздаване на лични документи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народното събрание прие бюджета на Министерство на отбраната за 2020 г.

Народното събрание прие бюджета на Министерство на отбраната за 2020 г.

4 Декември 2019 | 18:48 | Агенция "Фокус"
София. Народното събрание прие бюджета на Министерство на отбраната за 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. "За" бюджета гласуваха 114 народни представители, „против“ – 82 и „въздържали се“ – 2, с което той бе приет. Разходите за Министерство на отбраната за 2020 г. предвиждат 1, 5 млрд. лв.

По трансферите от бюджета на Министерство на отбраната за държавните висши училища на Военна академия „Г. С. Раковски се отпускат 8 млн. лв. 3 млн. лв. са предвидени за Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“.

Съгласно текстовете предвидени през 2019 г. от Министерството на отбраната по сметка на правителството на САЩ средства за изпълнение на международните договори във връзка с придобиването на нов тип боен самолет, ратифицирани със закон, могат да се депозират и инвестират чрез сметки във Федералната резервна банка на Ню Йрок в полза на Министерство на отбраната.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Силата на бюджета на отбраната за 2020 г. е в модернизацията

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Силата на бюджета на отбраната за 2020 г. е в модернизацията

4 Декември 2019 | 18:39 | Агенция "Фокус"
София. Силата на бюджета на отбраната за 2020 г. е в модернизацията. Това каза председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов по време на дебата по бюджета на Министерство на отбраната за следващата година,предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Очевидно е всички тук сме съгласни, че армията не беше приоритет в продължение на десетилетия. Вече армията е приоритет. Това е ясно за всички. За първи път минаваме бюджет от 2 млрд. лв. Изпълняваме това, което сме решили за увилачаването на бюджета и си спазваме стриктно изискванията.
По думите му всичко това се случва независимо, че са били платени целевите изтребители.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите приеха бюджета на съдебната власт за 2020 г.

Депутатите приеха бюджета на съдебната власт за 2020 г.

4 Декември 2019 | 18:32 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите приеха бюджета на съдебната власт за 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Бюджетът на ВСС предвижда 49, 5 млн. лв. За следващата година парите за ВКС са в размер на 21, 8 млн. лв. За прокуратурата са предвидени 289 млн. лв, а за съдилищата на Република България е предвиден бюджет от 378, 2 млн. лв. за 2020 г.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Данаил Кирилов: Увеличението на бюджета на съдебната  власт със 70 млн. лв. ще обезпечи работата в съдебната система

Министър Данаил Кирилов: Увеличението на бюджета на съдебната власт със 70 млн. лв. ще обезпечи работата в съдебната система

4 Декември 2019 | 17:53 | Агенция "Фокус"
София. Получи се общо сумарно увеличение със 70 млн. лв. в бюджета на съдебната власт спрямо предходната година. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов по време на дебатите за бюджета на съдебната власт за 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Поздравявам ВСС. В преговорите с екипите на Министрество на финансите смятам, че те постигнаха един оптимален бюджет, благодарение на който се получи общо сумарно увеличение спрямо предходната година с повече от 70 млн. лв. Смятам, че това увеличение ще обезпечи работата на съдебната система включително и ще послужи за увеличение на възнагражденията вътре в съдебната система средно аритметично с около 10 %.“, каза Кирилов.

По въпроса за 5,8 млн. лв. за съдебни помощници, Кирилов заяви, че съдебните помощници могат съществено да повлияят за повишаване на качеството на магистратския труд. „Хубаво, е в този бюджет дебатът се фокусира и върху тяхната работа“, посочи Кирилов.

„Убеден съм, че ВСС ще се справи и с тези показатели. Отчитам гтрижата на колегите, но уви за пръв път от тази трибуна ще си позволя да ви призова към умереност с молба да възприемете, че бюджетът, който е предложен е достатъчен", обясни Кирилов.
Министърът заяви, че в бюджета за съдебната система има възможност за оптимизация.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков: От БСП настояваме за 5, 8 млн. лв. допълнителни за увеличаване на щатната численост на съдебните помощници

Крум Зарков: От БСП настояваме за 5, 8 млн. лв. допълнителни за увеличаване на щатната численост на съдебните помощници

4 Декември 2019 | 17:47 | Агенция "Фокус"
София. От БСП настояваме за 5, 8 млн. лв. допълнителни за увеличаване на щатната численост на съдебните помощници. Това каза зам.-председателят на ПГ „БСП за България“ и член на Правна комисия Крум Зарков по време на дебатите по бюджета на съдебната власт, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Имаше два варианта на първо четене. Единият подготвен от Министерство на правосъдието и ВСС, другият от Министерство на финансите. Както винаги бе предпочетен този на Министерство на финансите. Разликата между двата беше малко над 80 млн. лв. Имахме възможност да обсъдим в правна комисия и тук в зала откъде идва тази разлика“, каза Зарков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие бюджетната рамка за 2020 г.

Парламентът прие бюджетната рамка за 2020 г.

4 Декември 2019 | 17:38 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие бюджетната рамка за 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Приходите, помощите и даренията са в размер на 28, 054 млрд. лв., а разходите възлизат на 14, 356 млрд. лв. Бюджетните взаимоотношения възлизат на 12, 2 млрд. лв., а трансферите за общините 4, 2 млрд. лв. Между двете четения бе постъпило предложение на управляващите разходите за персонал да бъдат увеличени с 47 хил. лв, което бе прието. Управляващите бяха предложили между двете четения на Заона за държавния бюджет и 100 хил. лв. повече за субсидии и други текущи трансфери за юридически лица с нестопанска цел.
Депутатите първоначално приеха предложението на Весела Лечева от БСП за определяне на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическо възпитание и спорт в размер на 3, 2 млн. лв. След това от управляващите поискаха прегласуване и то бе отхвърлено.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Танер Али, ДПС: Средствата за рехабилитация на общиска пътната мрежа са крайно недостатъчни

Танер Али, ДПС: Средствата за рехабилитация на общиска пътната мрежа са крайно недостатъчни

4 Декември 2019 | 17:04 | Агенция "Фокус"
София. Средствата за рехабилитация на общиска пътната мрежа са крайно недостатъчни.
Това каза народният представител от ПГ на ДПС Танер Али по време на дебатите по рамката на бюджета за 2020 г., предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Ние ще предложим такъв вариант от 120 млн. увеличаване на капиталовата субсидия, като по нея 100 млн. да бъдат за пътна инфраструктура, а 20 млн. за други дейности", посочи депутатът от ДПС. Според него, ако се вдигат данъци и такси, за да се увеличават приходите, ще бъде крайно недостатъчно без подкрепа на държавната субсидия.
"Тези капиталови разходи за общините и общата изравнителна субсидия, въпреки формулата, която е направена, са крайно недостатъчни", допълни още Али.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: 4, 5 млрд. лв. ще бъде разминаването в приходите и разходите, ако всички предложения на БСП бъдат калкулирани в бюджетната рамка

Министър Владислав Горанов: 4, 5 млрд. лв. ще бъде разминаването в приходите и разходите, ако всички предложения на БСП бъдат калкулирани в бюджетната рамка

4 Декември 2019 | 16:22 | Агенция "Фокус"
София. 4, 5 млрд. лв. ще бъде разминаването в приходите и разходите, ако всички предложения на БСП бъдат калкулирани в бюджетната рамка.
Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на дебата по рамката на държавния бюджет за 2020 г., предаде репортер на Агенция "Фокус". Според него в Министерство на финансите работят по-добри експерти, отколкото в различни партийни централи.
"Не че предложенията, които сте направили нямат своята логика и резон, но най-доброто изражение на политиката на правителството е да търси балансните приоритети", допълни още Горанов.

"Нашите очаквания към днешна дата са в държавния бюджет да постъпят 25, 6 млрд. лв. или с 53, 8 млн. по-малко, или неизпълнение с 0,2 %. Искам да ви уверя, че текущата статистика за изпълнението на бюджета дава възможност за определена гъвкавост по отношение на разходната част на бюджета. Тя иманентно е присъща не само от делегацията на чл. 105 и 106 от Конституицията, а и че в края на краищата изпълнителната власт е длъжна да има възможност да реагира в определени ситуации", заяви още Горанов.

Той увери ,че в нито един миг правителството не е нарушило Закона за държавния бюджте. "Правителството не е изхарчило нито една десета от стотинката от преизпълнение на приходите. Големият дебат е за качеството на планиране, ако се свежда до 1, 4% извинявам се на народните представители. Все пак 1-2 % може да се допусне в планирането", допълни още министърът.

Министърът заяви, че за следващата година бюджетът е планиран по същия консервативен начин.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Данчев, БСП: Искаме не само промени в числата, а правим предложения за реформи през бюджета, за да се гарантира решаване на основните проблеми на обществото и икономиката

Димитър Данчев, БСП: Искаме не само промени в числата, а правим предложения за реформи през бюджета, за да се гарантира решаване на основните проблеми на обществото и икономиката

4 Декември 2019 | 15:44 | Агенция "Фокус"
София. БСП предлага не просто промени в числата, а прави предложения за реформи през бюждета, така че да се гарантира решаване на основните проблеми за нашето общество и икономика. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Димитър Данчев по време на дебата по рамката на бюджета за 2020 г., предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Догодина ще бъдат преразпределени спрямо предложението, което сме получили от МС повече средства през държавния бюджет в сравнение с настоящата година. Без нужните реформи в публичната сфера, несъмнено огромната част от тези пари просто ще потънат. За поредна година за нас от БСП липсват реформи и активни мерки за ускорено сближаване с другите държави от ЕС", каза депутатът.

По думите му за непредубедения наблюдател това е бюджет на добрите икономически времена. "Големият въпрос е дали настоящата година не е вероятно последната спокойна година за държавните финанси преди очакваното забавяне на глобалната икономика да се усети и при нас", допълни още Димитър Данчев.

Според него прогнозата за 2020 г. е дори над оптимистичните очаквания на други институции като Международния валутен фонд, Световната банка и някои български банки. "През първото полугодие на тази година търговското салдо е положително, но това не е заради по-голям ръст на износа, а заради по-голям спад на вноса", обясни още депутатът от БСП.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие бюджета на ДОО за 2020 г. на второ четене

Парламентът прие бюджета на ДОО за 2020 г. на второ четене

4 Декември 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие бюджета на ДОО за 2020 г. на второ четене, предаде репортер на Агенция "Фокус". Дебатите по бюджета продължиха два дни.

Консолидираният бюджет на ДОО за приходите, разходите и трасферите е в размер на 12, 4 млрд. лв. Рамката на бюджета предвижда разходи за пенсии в размер на 10, 57 млрд. лв.

Депутатите приеха предложенията на управляващите за промени в Кодекса за социално осигуряване. Съгласно текстовете осигурителят е длъжен да съхранява за срок от 50 години считано от 1 януари на отчетния период, следващ отчетният период, за който се отнасят, ведомости за заплати, трудови договори, допълнителни споразумение, заповеди, за назначаване и други.

Депутатите определиха размерите на месечния осигурителен доход за 2020 г.Текстовете предвиждат минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица през 2020 г. да е 610 лв. В Закона за бюджета на ДОО е заложено минималният месечен размер на осигурителния доход на земеделските стопани и тютюнопроизводители да бъде в размер на 420 лв. и максимален месечен размер за осигурителен доход – 3000 лв.

380 лв. остава размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2 г. през 2020 г.


Считано от 1 януари до 30 юни 2020 г. минималният размер на пенсията за стаж и възраст ще бъде 219,43 лв.
Предложението за минимален размер на пенсията за стаж и възраст от 1 юли 2020 г. обаче претърпя промяна. Първоначално то бе в размер на 234, 12 лв. Между двете четения управляващата коалиция предложиха от 1 юли следващата година минималният размер на пенсията да бъде в 250 лв. и предложението им бе подкрепено от пленарна зала.
От опозицията в лицето на БСП поискаха минималната пенсия да бъде от 250 лв. още от 1 януари 2020 г., а от 1 юли размерът й да бъде 300 лв. Предложенията на социалистите обаче бяха отхвърлени. ДПС също бяха направили предложение пенсията да бъде 250 лв. от 1 януари 2020 г., а не от 1 юли, както предлагат управляващите, но и тяхното предложение бе отхвърлено.

Народното събание отхвърли предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите.
Предложението на опозицията бе заложено в Закона за бюджета на ДОО за 2020 г. Социалистите предлагаха пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2016 г. да се преизчислят от 1 септември 2020 г., като инвидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2016 г. Народното събрание не прие и предложението на ДПС осъвременяването на пенсиите да става вместо от 1 юли от 1 януари всяка година.


Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народното събание отхвърли предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите

Народното събание отхвърли предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите

4 Декември 2019 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. Народното събание отхвърли предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Предложението на опозицията бе заложено в Закона за бюджета на ДОО за 2020 г. „За“ текста гласуваха 108 народни представители, „против“ – 44 и „въздържали се“ 69, с което то бе отхвърлено. Социалистите предлагаха пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2016 г. да се преизчислят от 1 септември 2020 г., като инвидуалният коефициент се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2016 г.

Народното събрание не прие и предложението на ДПС осъвременяването на пенсиите да става вместо от 1 юли от 1 януари всяка година.

Депутатите приеха предложенията на управляващите за промени в Кодекса за социално осигуряване. Съгласно текстовете осигурителят е длъжен да съхранява за срокот 50 години считано от 1 януари на отчетния период, следващ отчетният период, за който се отнасят, ведомости за заплати, трудови договори, допълнителни споразумение, заповеди, за назначаване и други.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът удължи своето работно време до 20.00 ч.

Парламентът удължи своето работно време до 20.00 ч.

4 Декември 2019 | 13:48 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът удължи своето работно време до 20.00 ч., предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Предложението бе направено от народния представител от ПГ на ГЕРБ Станислав Иванов. То е съгласувано между лидерите на политическите сили на председателски съвет днес. „За“ него гласуваха 176 народни представители, „против“ – 17 и „въздържали се“ 24.
Народните представители продължават работа по Закона за бюджета на ДОО за 2020 г. След него те трябва да започнат работа по Закона за държавния бюджет за следващата година.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Допълнителни разходи в размер на 16 млн. лв. са одобрени по бюджета на Министерството на отбраната

Допълнителни разходи в размер на 16 млн. лв. са одобрени по бюджета на Министерството на отбраната

4 Декември 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 16 000 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. за осигуряване летателната годност на самолети МиГ-29, съобщиха от правителствената информационна служба.

С изпълнението на приетия от Министерски съвет акт ще се създадат необходимите условия Военновъздушните сили да поддържат способности за контрол на въздухоплаването и гарантиране на въздушния суверенитет (Air Policing), за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.
Необходимите средства за изпълнението на проекта са за сметка на предвидените за целта разходи по централния бюджет за 2019 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Между избора дефицит или геноцид, ние предлагаме трети – разумно финансово аргументирано и справедливо решение за пенсионерите

Корнелия Нинова, БСП: Между избора дефицит или геноцид, ние предлагаме трети – разумно финансово аргументирано и справедливо решение за пенсионерите

4 Декември 2019 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. Между избора дефицит или геноцид, ние предлагаме трети – разумно финансово аргументирано и справедливо решение за пенсионерите.Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата по предложението на социалистите за преизчисляване на пенсиите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Ще се позова на думите на министър-председателя. Той казва, постоянно повтаря, че имаме сериозен ръст в икономиката и в БВП. Значи, ние работещите всяака година произвеждаме повече и БВП се увеличава. Той казва, че безработицата е рекордно ниска. Следователно максимален брой българи работим. Казвате, че имаме рекорден излишък. Още един приход за увеличаване на пенсиите. Тогава защо не искате?“, каза Нинова.

Тя предложи парите да дойдат от излишъка и от още едно място. „Уважаеми управляващи къде са 10 млрд. от Сребърния фонд. Когато беше създаден по прогнози заради приватизация и концесионни такси днес в него трябваше да има 10 млрд. лв. и те трябваше да бъдат буфер в пенсионната система. Днес говорим за 1 млрд. необходими средства за преизчисляване на всички пенсии. В Сребърния фонд ги няма 7-8. Пари има, важно е каква цел си поставяш, какъв извод правиш, какъв проблем искаш да решиш“, коментира Нинова.

„Между избора дефицит или геноцид – ние предлагаме трети – разумно финансово, аргументирано бюджетно и справедливо решение за тези, които са дали целия си живот за градежа на България и на които дължим най-малко това“, каза Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Предлагаме осъвременяването на пенсиите да става вместо от 1 юли от 1 януари всяка година

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Предлагаме осъвременяването на пенсиите да става вместо от 1 юли от 1 януари всяка година

4 Декември 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме осъвременяването на пенсиите да става вместо от 1 юли от 1 януари всяка година. Това каза народният представител от ПГ на ДПС д-р Хасан Адемов по време на дебата по предлогжението на социалистите за преизчисляване на пенсиите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашата парламентарна група имаме предложение по чл. 3 от преходни и заключителни разпоредби и то е за създаване на нова точка 14а. Предлагаме осъвременяването на пенсиите да става вместо от 1 юли от 1 януари всяка година“, каза още Адемов.

„Искам обаче да затегна и другата тема, за която говориха колегите от „БСП за България“. Вечната тема за преизчисляването на пенсиите. Искам да припомня какво се случи през 2008 г. Преди това обаче искам да кажа, че от 1 октомври 2008 г. бяха преизчислени пенсиите с осигурителния доход за 2007 г. Втората мярка, която беше предприета от 1 април 2009 г. се увеличи тежестта на всяка година стаж от 1 на 1, 1. Следващата мярка от 1 април беше увеличение на минималната и социалната пенсия с 10 %“, припомни още д-р Адемов.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, БСП: Преизчисляването на пенсиите със средноосигурителен доход  за 2016 г. би изчистило проблема с неравнопоставеността

Георги Гьоков, БСП: Преизчисляването на пенсиите със средноосигурителен доход за 2016 г. би изчистило проблема с неравнопоставеността

4 Декември 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Преизчисляването на пенсиите със средноосигурителен доход за 2016 г. би изчистило проблема с неравнопоставеността. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по време на дебата по предлогжението на социалистите за преизчисляване на пенсиите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Освен всички други неща тук е и нашето предложение за преизчисляване на пенсиите. Това наше предложение не е възникнало така спонтанно. Това е последователно и принципно от много време“, подчерта Гьоков.

Гьоков отчете, че 6.7 % увеличение на пенсиите не решава проблема с неадекватно ниските пенсии. Той връчи на министър Сачева подписка от 1800 пенсионери от Шуменско по отношение на пенсиите. Според него проблемът с ниските доходи е най-сериозен по отношение на пенсиите. „Пенсиите за осигурителен стаж и възраст в нашата страна са неадекватно и неоправдано ниски, а в пенсионно-осигурителната система са натрупани проблеми и деформации, за които този бюджте на ДОО не предлага решение. За сметка на това предлаганите тук бюджетни политики на практика ще довежда до все повече пенсионери, които ще живеят под прага на бедността“, коментира още Гьоков.

Според него предложението на БСП за преизчисляване на всички пенсии заслужава да му се обърна внимание, защото съдържа решения както за повишаване на доходите на пенсионерите, така и за преодоляване на разликите между стари и нови пенсии.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

През 2020 г. се запазва размерът на майчинските от 380 лв.

През 2020 г. се запазва размерът на майчинските от 380 лв.

4 Декември 2019 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. 380 лв. остава размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2 г. през 2020 г. Това решиха депутатите след като приеха текстове от Закона за бюджета на ДОО за следващата година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "За" предложението гласуваха 117 народни представители, "против" - 77 и "въздържали се"- 7. През 2019 г. размерът на майчинските също бяха 380 лв.

От БСП предлагаха размерът на обезщетението да е 650 лв., а от „Воля“ да е в размер на минималната заплата. Предложенията им не бяха приети от пленарна зала.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Генов, ГЕРБ: БСП наистина ли смятат, че с 650 лв. обезщетение за отглеждане на дете ще стимулират раждаемостта

Румен Генов, ГЕРБ: БСП наистина ли смятат, че с 650 лв. обезщетение за отглеждане на дете ще стимулират раждаемостта

4 Декември 2019 | 11:00 | Агенция "Фокус"
София. БСП наистина ли смятат, че с 650 лв. обезщетение за отглеждане на дете ще стимулират раждаемостта.
Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Румен Генов по време на дебата по предложението на БСП за 650 лв. обезщетение за отглеждане на дете между първата и втората година, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Румен Генов даде пример с другите държави от ЕС. „От целия ЕС в Бългаприя майчинството като майчинство от 0 до първата година е платено и една година. Всички други държави в ЕС мачинството е 3-4-5 месеца“, отчете още Генов.

„В България майчинството за първата година е 45 дена преди раждането и след това една година след това. Втората година – 380 лв. Всички казват това е малка сума. Да, малка е. Така е, обаче аз пък един въпрос имам към БСП. Смятате ли вие, че ако направим 650 лв. тази сума, това ще доведе до повишаване на раждаемостта или може да се подходи в друга посока, каквато е идеята и на МТСП", каза той. Според него смисълът е да се дадат възможности майките да се стимулират и да се върнат на работа.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Надя Клисурска, БСП: Раждат се все по-малко деца и трябва да обърнем посоката на политиките за стимулиране на семействата

Надя Клисурска, БСП: Раждат се все по-малко деца и трябва да обърнем посоката на политиките за стимулиране на семействата

4 Декември 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
София. Раждат се все по-малко деца и трябва да обърнем посоката на политиките за стимулиране на семействата. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Надя Клисурска по време на дебата по предложението на партията за 650 лв. обезщетение за отглеждане на дете между първата и втората година, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В момента около 12 хил. български майки ще получават такова обезщетение за отглеждане на дете между първата и втората година. От 2013 г. обезщетението за отглежданена дете е почти замразено“, заяви още Клисурска. Депутатът от БСП посочи, че майките решили да отглеждат децата си между първата и втората година са незначително малко.
„Какви преференции предлагаме ние за младите семейства. Нашата парламентарна група за втора поредна година в алтернативния бюждет прави комплекс от такива мерки“, допълни още народният представител от БСП. „Всяка година се раждат все по-малко деца. Трябва да ни е сигнална лампичка на всички да обърнем посоката за политиките за отглеждне, раждане и стимулиране на семействата“, допълни още Клисурска.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите решиха от 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията да бъде 250 лв.

Депутатите решиха от 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията да бъде 250 лв.

4 Декември 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите решиха от 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за стаж и възраст да бъде 250 лв., предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Това се случи след като народните представители приеха текстове от Закона за бюджета на ДОО. Считано от 1 януари до 30 юни 2020 г. минималният размер на пенсията за стаж и възраст ще бъде 219,43 лв.
Предложението за минимален размер на пенсията за стаж и възраст от 1 юли 2020 г. обаче претърпя промяна. Първоначално то бе в размер на 234, 12 лв.

Между двете четения управляващата коалиция предложиха от 1 юли следващата година минималният размер на пенсията да бъде в 250 лв. и предложението им бе подкрепено от пленарна зала.
От опозицията в лицето на БСП поискаха минималната пенсия да бъде от 250 лв. още от 1 януари 2020 г., а от 1 юли размерът й да бъде 300 лв. Предложенията на социалистите обаче бяха отхвърлени. ДПС също бяха направили предложение пенсията да бъде 250 лв. от 1 януари 2020 г., а не от 1 юли, както предлагат управляващите, но и тяхното предложение бе отхвърлено.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народното събрание отхвърли предложението за поименно гласуване на текстовете за минималната пенсия

Народното събрание отхвърли предложението за поименно гласуване на текстовете за минималната пенсия

4 Декември 2019 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. Народното събрание отхвърли предложението за поименно гласуване на текстовете за минималната пенсия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението бе направено вчера от БСП, а преди това от „Атака“ и гласувано днес от пленарна зала. „За“ него гласуваха 87 народни представители, „против“ – 88 и „Въздържали се“ – 35, с което то бе отхвърлено. Именно това процедурно предложение предизвика безредиците в Народното събрание в края на пленарния ден вчера.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Не беше постигнато единодушие за наказанието на Спас Гърневски и то остава порицание

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Не беше постигнато единодушие за наказанието на Спас Гърневски и то остава порицание

4 Декември 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
София. Не беше постигнато единодушие за наказанието на Спас Гърневски и то остава порицание. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева след председателския съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Извинението, което той направи от трибуната сеприема от една част от председателите на парламентарните групи“, каза още Караянчева.

„Хубавото е, че се разбрахме за едно. Оттук нататък от злаата да отсъства езикът на омразата, да не се използват обидни квалификации и за всяка лично аз поемам ангажимента да наказвам народните представители с цялата строгост на правилника“, посочи още председателят на Народното събрание.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви 10-минутна почивка за свикване на нов председателски съвет

Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви 10-минутна почивка за свикване на нов председателски съвет

4 Декември 2019 | 09:29 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви 10-минутна почивка за свикване на нов председателски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Съветът се провежда в кабинета на председателя на Народното събрание. Предложението направи председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Идеята е лидерите на парламентарни групи да се съберат и да решат какво да бъде наказанието на Спас Гърневски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Направихме всичко възможно на председателски съвет да възстановим диалога в пленарна зала

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Направихме всичко възможно на председателски съвет да възстановим диалога в пленарна зала

4 Декември 2019 | 09:26 | Агенция "Фокус"
София. Направихме всичко възможно днес на председателски съвет да възтановим диалога в пленарна зала. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Да потърсим консенсус, за да може да продължим с работата по гледането на бюджет ана държавата. За нас като управляващи това е изключително важно, защото носим отговорност за приемането на този закон. Разбирам, че колегите от опозицията са решили по всякакъв начин да пречат“, каза д-р Дариткова. Според нея могат да се намерят много поводи от всяка страна на залата, че са наричани с различни обидни епитети.

Д-р Дариткова подчерта, че не може една парламентарна група да налага наказание. „Вербалното обръщение е не по-малко тежко като обида от физическото, което направихте вие вчера с присъствието на тази трибуна“ы заяви Дариткова. Тя призова, ако трябва да се съберат отново.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на "БСП  за България" настоява Спас Гърневски да бъде отстранен от мининум едно пленарно заседание заради възгласите му "Червени боклуци"

ПГ на "БСП за България" настоява Спас Гърневски да бъде отстранен от мининум едно пленарно заседание заради възгласите му "Червени боклуци"

4 Декември 2019 | 09:25 | Агенция "Фокус"
София. БСП настоява Спас Гърневски да бъде отстранен от мининум едно заседание заради възгласите му "Червени боклуци". Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Ако аз вчера съм нарушил, а вероятно съм нарушил правилника, моля също да бъда наказан“, каза още Свиленски. Според него зад парламентарна група на БСП стоят 1 млн. български избиратели. „По-важното е, че Спас Гърневски е член на Комисията по парламентарна етика“, отбеляза още Свиленски.

Преди това народният представител от БСП Георги Гьоков заяви, че не е чул думата "извинявай". Аз искам извинение за това, което направи той. Докато не му наложите адекватно наказание, няма да продължим", заяви още Гьоков.
Председателят на парламента Цвета Караянчева обърна внимание, че Спас Гърневски се е извинил.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спас Гърневски, ГЕРБ: Съжалявам, вчера си позволих реплики, които не трябваше да правя

Спас Гърневски, ГЕРБ: Съжалявам, вчера си позволих реплики, които не трябваше да правя

4 Декември 2019 | 09:18 | Агенция "Фокус"
София. Съжалявам, вчера си позволих реплики, които не трябваше да правя. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гъревски в лично обяснение по повод наказанието си заради скандирането си в пленарна зала „Червени боклуци“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Уважаеми колеги, вчера действително беше един ненормален парламентарен ден, когато се приема бюджета на страната. През целия ден бяхме свидетели на провокации и на обиди. Краят на парламентарния ден се случи нещо, което не бива да се случва в този парламент да бъде обградена трибуната на Народното събрание. Хора да призовават председателя да се отстрани от мястото, от което води заседанието. Това ме провокира и аз също си позволих реплики, които не трябваше да направя. Съжалявам за това. След всичко, което се случи и ви призовавам днес и утре най-отговорно и като достойни народни представители хладнокръвно и спокойно да приемем бюджета на България. Съжалявам, надявам се, че няма да има поводи. Ако някой се е почувствал засегнат, съжалявам, че се е припознал и му се извинявам“, заяви още Гърневски.

Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски ще бъде наказан с порицание

Народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски ще бъде наказан с порицание

4 Декември 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. Народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски ще бъде наказан с порицание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева в началото на днешното пленарно заседание. Тя поясни, че решението е взето на председателски съвет.

„Уважаеми колеги, във връзка с вчерашното приключване на заседанието бяхме на председателски съвет сутринта и първо решихме след като проведохме разговори, че г-н Гърневски ще бъде наказан по чл- 56 от Правилника на Народното събрание“, каза Караянчева.

"Фокус" припомня:
Вчера в пленарната зала от страната на управляващите се чу скандиране: „Червени боклуци“. Това се случи след като БСП и „Атака“ обградиха парламентарната трибуна.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа бюджета за следващата година на второ четене

Парламентът ще разгледа бюджета за следващата година на второ четене

4 Декември 2019 | 07:17 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа Закона за държавния бюджет за следващата година на второ четене. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание.

Преди това народните представители ще продължат работа и по второто четене на бюджета на ДОО за следващата година. Гласуването по Закона за бюджета на ДОО бе прекъснато заради безредици в пленарна зала на извънредното заседание. Спорът възникна около миниалния размер на пенсията за стаж и възраст.

Предложението в Закона за бюджета на ДОО е от 1 януари до 30 юни 2020 г. размерът на минималния размер на пенсията за стаж и възраст а бъде 219,43 лв. Предложението за минимален размер на пенсията за стаж и възраст от 1 юли 2020 г. обаче претърпя промяна. Първоначално то бе в размер на 234, 12 лв. Между двете четения управляващата коалиция предложиха от 1 юли следващата година минималният размер на пенсията да бъде в размер на 250 лв. От опозицията в лицето на БСП настояват минималната пенсия да бъде от 250 лв. още от 1 януари 2020 г., а от 1 юли размерът й да бъде 300 лв.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Необходимо е повишаване на пенсиите, за да се прескочи прага на бедност

Валери Симеонов, НФСБ: Необходимо е повишаване на пенсиите, за да се прескочи прага на бедност

3 Декември 2019 | 20:46 | Агенция "Фокус"
София. Необходимо е повишаване на пенсиите, за да се прескочи прага на бедност. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов. Той обясни, че основното разминаване между Обединени патриоти и ГЕРБ по темата за пенсионното осигуряване е минималната пенсия. Симеонов добави, че партията му е внесла Закон за възрастните хора, в който е заложено повишаване на доходите им чрез системата за социални помощи.

„След като имаме проблеми с пенсиите, сме внесли Закона за възрастните хора, където залагаме компенсирането на по-ниските пенсии на хората, които са с трудов стаж. Говоря и със възраст. Не говоря за нетрудови пенсии - пенсии, които са социални. Говоря за хора, които са работили цял живот и са давали своя принос, давали са от своите заплати. Но там да можем да постигнем повишаване на общите им доходи през системата за социални помощи със стремеж за постигане на линията на прага на бедност от 363лв“, допълни лидерът на НФСБ.

Валери Симеонов каза още, че в предложението се предвиждат мерки, свързани с реализацията на възрастните хора, възможността им да полагат допълнителен труд и облекчения при заплащането на осигуровки, защото така хората извън трудова възраст ще могат да работят.

Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Подкрепете увеличението на минималната пенсия - един милион и половина български пенсионери ще ви благодарят

Георги Свиленски, БСП: Подкрепете увеличението на минималната пенсия - един милион и половина български пенсионери ще ви благодарят

3 Декември 2019 | 20:07 | Агенция "Фокус"
София. „Искам да се опитам, ако мога, да променя позицията на някои от вас. От този дебат, който произлезе днес, стана ясно, че проблемът излиза извън това чие предложение ще бъде прието. Всички сме наясно, че 250 и 300 лева са ниски пенсии, но все пак е някакъв знак. Това не са много пари от бюджета – 500 милиона лева. Ако се опитаме всички заедно, обединени, можем да намерим тези пари в бюджета“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски от трибуната на Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той призова колегите си да забравят кой какво е говорил и да подкрепят предложението за минимална пенсия от 300 лева. „Така и Обединени патриоти ще си изпълнят обещанието. Колеги от ГЕРБ, простете им, че ще подкрепят това предложение – подкрепете го и вие“, призова още народният представител. „Ще направите едно добро дело дни преди Коледа. Един милион и половина български пенсионери ще ви благодарят. Няма по-важно нещо от благодарността на хората. Ще остане и в историята“, каза още Свиленски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заседанието на парламента бе прекратено след като депутати от БСП и "Атака" обградиха парламентарната трибуна

Заседанието на парламента бе прекратено след като депутати от БСП и "Атака" обградиха парламентарната трибуна

3 Декември 2019 | 19:55 | Агенция "Фокус"
София. Заседанието на парламента бе прекратено след като депутати от БСП и "Атака" обградиха парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция "Фокус". От двете партии поисаха поименно гласуване на текстовете по размера на минималната пенсия, заложена в бюджета на ДОО за 2020 г.
На трибуната първо се качиха Филип Попов, Христо Проданов и Георги Свиленски, след това те бяха последвани от други народни представители от "БСП за България". Към тях се присъединиха и депутати от "Атака".

"Защо те е страх?", попита Свиленски председателстващия заседанието Емил Христов и заяви, че процедурата е вече опорочена.

"Всеки разбира процедурата по различен начин. В правилника нещата са ясно изписани. Не сте прави", отговори му още председателстващият пленарното заседание Емил Христов. Той посочи, че БСП възпрепятстват пленарното заседание и ги помоли да не го правят.

От страната на управляващите се чуха възгласи "Червени боклуци", а от БСП се провикнаха "Оставка". Председателстващият заседанието Емил Христов заяви, че ще накаже някого и след това прекрати заседанието.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на "БСП за България" поиска гласуването за минимална пенсия да бъде поименно

ПГ на "БСП за България" поиска гласуването за минимална пенсия да бъде поименно

3 Декември 2019 | 19:43 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на "БСП за България" поиска гласуването за минимална пенсия да бъде поименно, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това направи от името на група Филип Попов. Подобно предложение направиха и от "Атака" преди това. Председателстващият пленарното заседание Емил Христов заяви, че в процедура на гласуване не може да бъде променен начина на гласуване. Той посочи, че ще даде процедура по начина на водене след края на гласуването по текстовете.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Атака" предложиха да се гласува поименно за минималния размер на пенсията

"Атака" предложиха да се гласува поименно за минималния размер на пенсията

3 Декември 2019 | 19:08 | Агенция "Фокус"
София. "Атака" предложиха да се гласува поименно за минималния размер на пенсията, предаде репортер на Агенция "Фокус". Предложението направи депутатът Десислав Чуколов от парламентарната трибуна. Той заяви, че няма да сем ахне от трибуната, докато Валери Симеонов и Искрен Веселинов не се съгласят на минимална пенсия в размер на 300 лв. В крайна сметка той обаче слезе от трибуната.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Генов, БСП: Призовавам да не разочароваме избирателите на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и да гласуваме 300 лв. минимална пенсия

Манол Генов, БСП: Призовавам да не разочароваме избирателите на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и да гласуваме 300 лв. минимална пенсия

3 Декември 2019 | 18:48 | Агенция "Фокус"
София. Призовавам да не разочароваме избирателите на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и да гласуваме 300 лв. минимална пенсия. Това каза народният представител от ПГ на „БСПза България“ и член на Изпълнителното бюро на партията Манол Генов по време на дебата за минималната пенсия, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Манол Генов посочи, че Павел Шопов е бил много прав в изказването си, че е крайно време да се изпълни обещанието за минимална пенсия от 300 лв.

„Прав сте, че това е наистина последното гласуване в този мандат на пълен бюджет на това правителство. С онова обещание за 300 лв., с което господа управляващите, отново направиха няколко лупинга и превъртяха българския народ, може би ще вдигнете размера догодина, когато се гласува бюджетът за първите три месеца“, каза народният представител от БСП.

Манол Генов призова народните представители да продължат борбата и да не позволяват да се разочароват избирателите на управляващите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Павел Шопов, „Атака“: Крайно време е да изпълним обещанието за 300 лв. минимална пенсия

Павел Шопов, „Атака“: Крайно време е да изпълним обещанието за 300 лв. минимална пенсия

3 Декември 2019 | 18:44 | Агенция "Фокус"
София. Крайно време е да изпълним обещанието за 300 лв. минимална пенсия. Това каза народният представител от „Атака“ Павел Шопов по време на дебата за минималната пенсия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Уважаеми колеги, кога друг път, освен сега. Защо сега? Защото гласуваме третия бюджет в мандата на това Народно събрание. Остава четвъртия, но той ще се отнася за два-три четири месеца на следващото събрание. Крайно време е да изпълним обещанието, което дадохме от „Обединени патриоти, за да влезем от властта. Това обещание беше артикулирано и беше уточнено на 300 лв. Сега правим бюджте за към края на мандата. Съвсем логично е ние от „Атака“ да искаме минималната пенсия да бъде 300 лв.“, каза Шопов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите определиха размерите на месечния осигурителен доход за 2020 г.

Депутатите определиха размерите на месечния осигурителен доход за 2020 г.

3 Декември 2019 | 18:25 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите определиха размерите на месечния осигурителен доход за 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Размерите бяха разписани в Закона за бюджета на ДОО за следващата година. "За" тях гласуваха 106 народни представители, "против" - 78 и "въздържали се" -20, с което те бяха приети.
Текстовете предвиждат минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица през 2020 г. да е 610 лв. В Закона за бюджета на ДОО е заложено минималният месечен размер на осигурителния доход на земеделските стопани и тютюнопроизводители да бъде в размер на 420 лв. и максимален месечен размер за осигурителен доход – 3000 лв.
От БСП предлагаха за самоосигуруващите и за земеделските стопани се да е 650 лв. Предложенията им обаче бяха отхвърлени. Социалистите искаха максималният осигурителен доход да бъде увеличен на 3900 лв. ОтДПС бяха предложили минималният месечен размер за земеделските стопани и тютюнопроизоводителите да бъде 400 лв.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Необходимо е да вдигнем максималния осигурителен доход, за да има повече справедливост

Драгомир Стойнев, БСП: Необходимо е да вдигнем максималния осигурителен доход, за да има повече справедливост

3 Декември 2019 | 18:16 | Агенция "Фокус"
София. Необходимо е да вдигнем максималния осигурителен доход, за да има повече справедливостТова каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на дебатите по месечния осигурителен доход за 2020 г. и във връзка с предложенията на партията за 3900 лв. размер на максималния осигурителен доход, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Дайде да дадем принос към осугирителната система и да увеличим максималния осигурителен доход", заяви още зам.-председателят на ПГ на "БСП за България". „Колеги, тук може би най-важното разделение между лявото и дясното. Стават все повече и повече хората, които получават пари над 3000 лв. Те са 100 хил. човека. ние тези хора ги пазим и не желаем да увеличаваме тяхната осигурителна тежест за сметка на другите приблизително 2 млн. и 900 хил. човека“, каза още Стойнев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.