НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МВР: 1330 нарушения са установено по време на специализираната операция за контрол над шофьори, използващи инвалидни места за спиране

МВР: 1330 нарушения са установено по време на специализираната операция за контрол над шофьори, използващи инвалидни места за спиране

6 Декември 2019 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. 1330 нарушения са установено по време на специализираната операция за контрол над шофьори, използващи инвалидни места за спиране. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Приключи специализираната операция за контрол над водачи на моторни превозни средства, използващи места за спиране, предназначени за хора с трайни увреждания. Полицейските действия са част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL и се проведоха в периода от 6.00 часа на 3 декември до 6.00 часа на 4 декември на територията на всички държави-членки. В рамките на 24 часа беше извършен засилен контрол над водачите на МПС, паркирали на места за спиране, определени за хора с трайни увреждания.

По време на полицейската операция на територията на България са установени общо 1330 нарушения при проверени 4788 водачи на МПС.
По време на операцията са установени редица други нарушения. Констатирани са 36 случая на липса на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, отнети са 60 свидетелства за управление на моторни превозни средства на водачи за неплатени глоби, връчени са 575 електронни фиша на водачи за различни техни нарушения, както и на 39 пътници.
Най-много нарушения са установени в ОДМВР - Пазарджик – 193, ОДМВР - Добрич – 192 и ОДМВР - Бургас – 184.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Диана Ковачева: Работодателите не са стимулирани да наемат хора с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева: Работодателите не са стимулирани да наемат хора с увреждания

3 Декември 2019 | 11:36 | Агенция "Фокус"
София. Работодателите не са стимулирани да наемат хора с увреждания. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ омбудсманът доц. Диана Ковачева по повод Международния ден на хората с увреждания. Според статистиката голяма част от младежите с увреждания на възраст между 15 и 24 години не са заети с работа, с учене или с обучение, допълни омбудсманът.

„Хората с увреждания в България са изправени пред много трудности. Една част от тях са свързани с преодоляването на физически бариери, достъпността на средата, а друга част е свързана с подкрепата, финансова подкрепа или помощни средства, които те да получават. За повечето от нас правото на труд е естествено, понякога дори досадно задължение, а за тези хора това е възможност за реализация. Статистиката показва, че голяма част от младежите с увреждания на възраст между 15 и 24 години не са заети с работа, с учене или с обучение. Всъщност, те са невидими. Те остават трайно изключени от пазара на труда. Сблъскват се с неразбиране от страна на обществото, със стереотипи, с много ограничен достъп до добро образование, с липсата на адаптирано работно място“, обясни омбудсманът.

Доц. Диана Ковачева допълни, че законът предвижда задължителни квоти за хора с увреждания, но работодатели не са достатъчно мотивирани да ги наемат.

„Хората с увреждания имат и много сериозни проблеми във връзка с ТЕЛК-овите решения напоследък. Наскоро беше преодоляна една лоша практика, свързана с факта, че когато бъде постановено едно ТЕЛК-ово решение, ако то се обжалва, не подлежи на изпълнение. Независимо от факта, че законът казва точно обратното, Министерството на труда и социалната политика не го приемаше като основание, за да изплаща финансова помощ на хората с увреждания и да им предоставя помощни средства. След настойчива препоръка на омбудсмана тази практика ще бъде променена по уверения на екипа на Министерство на труда и социалната политика. И от този момент нататък когато бъде постановено ТЕЛК-ово решение, дори и то да се обжалва, хората ще могат да получават финансовата подкрепа“, каза още Диана Ковачева, като призова хората с увреждания да подават сигнали, ако тази практика не се спазва.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Диана Ковачева, омбудсман: Достъпността на средата и финансовата подкрепа са основните проблеми на хората с увреждания у нас

Доц. Диана Ковачева, омбудсман: Достъпността на средата и финансовата подкрепа са основните проблеми на хората с увреждания у нас

3 Декември 2019 | 11:00 | Агенция "Фокус"
София. Достъпността на средата и финансовата подкрепа, които трябва да получават хората с увреждания, са сред основните трудности, пред които те са изправени. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ омбудсманът на България доц. Диана Ковачева по повод Международния ден на хората с увреждания, който отбелязваме днес.

„Една от трудностите е свързана с това, че гледаме на хората с уврежданията като на проблем, вместо да погледнем човека. Гледаме към увреждането, вместо да търсим вариант да конкретизираме помощта към конкретния човек. Това прави помощта неефективна понякога. Днес в институцията на омбудсмана каня млади хора с интелектуални затруднения по специфичен въпрос – тяхното право на труд и реализация“, обясни омбудсманът.

Доц. Диана Ковачева допълни, че в институцията ще бъде представена изложбата „И ние можем!“, организирана от Гражданска формация „Родители в действие“, в подкрепа на правото на труд на млади хора с интелектуални затруднения.

Младите хора ще представят проблемите, които срещат в своята реализация. Според обществения защитник правото на труд за повечето от нас е естествено задължение, а за хората с увреждания е възможност за реализация.

Доц. Ковачева обобщи, че голяма част от младежите с увреждания не са заети с работа, учене или обучение и това ги прави невидими. В тази връзка омбудсманът ще излезе със специална препоръка до най-големите работодателски организации да подкрепят правото на труд на хората с увреждания.

Мариана ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Бургас се провежда специализирана полицейска операция срещу паркирането на места за хора с увреждания

В Бургас се провежда специализирана полицейска операция срещу паркирането на места за хора с увреждания

3 Декември 2019 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Бургас. От 6 часа на 3 декември до 6 часа на 4 декември ще се проведе специализирана полицейска операция срещу паркирането на места за хора с увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Бургас. Тя е част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) и аналогични действия се провеждат във всички страни-членки.

В рамките на акцията екипите на „Пътна полиция” ще осъществяват контрол в населените места с акцент паркинги пред обществени сгради, търговски обекти, пазари и други, предназначени за паркиране и престой места на пътни транспортни средства на хора с трайни увреждания. Операцията има за цел възпитателен, но и превантивен ефект.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Във Видин се провежда специализирана полицейска операция срещу паркирането на места за хора с увреждания

Във Видин се провежда специализирана полицейска операция срещу паркирането на места за хора с увреждания

3 Декември 2019 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Видин. От 6:00 часа на тази сутрин до 6:00 часа на 4 декември се провежда специализирана полицейска операция срещу паркирането на места за хора с увреждания. Това съобщиха от ОДМВР – Видин. Тя е част от календара на TISPOL и аналогични действия се провеждат във всички страни-членки. В рамките на акцията пътните полицаи в цялата страна ще осъществяват контрол в населените места с акцент паркинги пред обществени сгради, търговски обекти, пазари и други, предназначени за паркиране и престой места за пътни транспортни средства на хора с трайни увреждания.
Припомняме, че съгласно Закона за движение по пътищата санкцията за нарушителите, които паркират на инвалидно място, е в размер на 200 лева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва операция срещу паркиране на места за хора с увреждания

Започва операция срещу паркиране на места за хора с увреждания

3 Декември 2019 | 06:50 | Агенция "Фокус"
София. Започва операция срещу паркиране на места за хора с увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Специализираната полицейска операция е част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) и аналогични действия се провеждат във всички страни-членки.

В рамките на акцията екипите на Пътна полиция ще осъществяват контрол в населените места с акцент паркинги пред обществени сгради, търговски обекти, пазари и други, предназначени за паркиране и престой места на пътни транспортни средства на хора с трайни увреждания. Акцията ще продължи до 6 часа на 4-ти декември.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В област Пазарджик ще се проведе специализирана полицейска операция за контрол на паркирането на места за хора с увреждания

В област Пазарджик ще се проведе специализирана полицейска операция за контрол на паркирането на места за хора с увреждания

2 Декември 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Както на територията на цялата страна, така и в Пазарджишки регион ще се проведе 24-часова специализирана полицейска операция за контрол над водачите, които използват места за спиране, предназначени за лица с трайни увреждания. Това съобщи за Радио "Фокус" - Пазарджик говорителят на ОД на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов. Той обясни, че тя ще започне от 6:00 часа на 3 декември и ще продължи до 6:00 часа на 4 декември. "Полицейски служители ще осъществяват контрол в населените места, в районите на места за паркиране около обществени сгради, търговски обекти или пазари. Полицейските служители ще следят с особено внимание за това дали на предназначените места за паркиране и престой на хора с трайни увреждания не спират други водачи", коментира Стоянов. Той припомни, че санкцията за нарушителите, които паркират на инвалидно място е в размер на 200 лева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести в Киев преди срещата на
Протести в Киев преди срещата на "Нормандската четворка" 8 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.