НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

 Д-р Дечо Дечев, НЗОК: Парите за здраве като цифра са много, но ние доплащаме най-много в Европа

Д-р Дечо Дечев, НЗОК: Парите за здраве като цифра са много, но ние доплащаме най-много в Европа

2 Декември 2019 | 18:47 | Агенция "Фокус"
София. Парите за здраве като цифра са много, но ние доплащаме най-много в Европа. Това каза проф. Дечо Дечев – управител на НЗОК, в интервю за предаването „Още от деня“ по БНТ. „Парите за здравеопазване догодина са 4 милиарда и 700 хиляди лева. В съзнанието на нашите потребители се насажда мисълта, че тези пари някой ги дава, някой ги взима. Тези пари ги събираме всички ние, в смисъл така е направена системата, че толкова колкото съберем като здравно осигурени лица, толкова ще ни бъде бюджетът. Ако някой си представя, че плюс тези пари, които събираме всички ние отнякъде се наливат още пари, това е погрешно схващане. Бюджетът се формира по две пера- едното е от осигурените лица, които осигурява държавата- пенсионери, деца, военнослужещи, полицаи, съди и т.н.. И другата група лица, които се самоосигуряват. Тези, които се самоосигуряват, внасят около две трети от този бюджет. Тези, които осигурява държавата, за тях се внася една трета от тази част. Тази една трета потребява около две трети от този бюджет. Това са рамките на нашия разговор. Какво да очакваме? Ние като общество сме решили да похарчим за здраве около 4 милиарда и 700 милиона. Доплащаме, защото сме решили. В системата под формата на услуги и на дейности се заплащат около 8, 5 милиарда лева. Оплакваме се, защото се насажда твърдението, че парите били много. Парите като цифра са много, не нека да видим как стои българинът спрямо европееца. Не са малко пари, даже не сме на последно място, което е учудващо. В Румъния се отделят по-малко средства на глава от населението от България. Но там, където сме на последно място е частта на това доплащане, т.е. частта над 4,7 милиарда, които събираме на вноски до тези 8,5 милиарда. Ние доплащаме най-много в Европа. Не трябва да прехвърляме вината на някой друг, а тя е в нас. Т.е. ние сме решили така – да плащаме около 50% от всички здравни услуги“, допълни още д-р Дечев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дечо Дечев, НЗОК: За да има промяна на този здравноосигурителен модел, трябва да има политически консенсус

Д-р Дечо Дечев, НЗОК: За да има промяна на този здравноосигурителен модел, трябва да има политически консенсус

2 Декември 2019 | 18:37 | Агенция "Фокус"
София. За да има промяна на този здравноосигурителен модел, трябва да има политически консенсус. Това каза д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК, в интервю за предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Нито една политическа сила сама не може да го промени. Т.е. този, който отговаря за политически консенсус трябва да го направи, а всички знаем кой е - парламентът. На второ място, трябва да се спре даването на разрешителни, което продължава и в момента, за нови дейности медицински в региони, в които има достатъчно болници. И трето, това нищо правене, което продължава години, т.е. не се подхожда към промяна на този модел, трябва да спре. Отговорният за това нещо всички го знаем кой е, и най-сетне трябва да се предприемат мерки за промяна на този модел“, каза още д-р Дечев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести в Киев преди срещата на
Протести в Киев преди срещата на "Нормандската четворка" 8 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.