НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Плюс инфо“ (Македония): В Македония опозиционните лидери стават премиери с подкрепата на София

„Плюс инфо“ (Македония): В Македония опозиционните лидери стават премиери с подкрепата на София

22 Ноември 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Бурните реакции след срещата Борисов-Мицковски ме подсетиха, че трябва да се направи малка ретроспекция на това, как се развиват македонско-българските отношения, както и каква е ролята на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и това как след официални срещи на македонски опозиционни лидери и техните приятелски отношения с българския премиер им отваря вратата към европейската подкрепа и премиерския стол“, пише генералният секретар на македонската партия „Граждански-демократичен съюз“ (ГДУ) Димо Петковски в позиция за последната медийна буря в югозападната ни съседка около срещата между премиера Бойко Борисов и лидерът на националистическата опозиционна ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, предава скопското електронно издание "Плюс инфо".
„Да не забравяме, че точно ВМРО-ДПМНЕ и правителството на Георгиевски, в чийто състав беше и бившия премиер Груевски, подписаха декларацията, която стана основа за пдописания Договор за добросъседство от СДСМ. Повече от ясно е, че и двете партии с конкретни действия, подписвайки обвързващи декларации и договори, участваха директно в македонско-българските отношения. Декларативните заявления на Заев и Мицковски са очевидни и е много невъзпитано, когато някой от тях или техните симпатизанти обвиняват някого в българофилия или не знам още какво, защото те не са българофили на думи, те са българофили с тапия, подписана от тях като премиери, или лидери на най-големите партии.
Имам лека забележка към господин Мицковски, българският не е толкова труден език, може да се потруди повече, защото тук Заев има голяма преднина и го лафи-говори много по-добре.
И преди дежурните „патриоти“ да се хванат за клавиатурите, за да нападнат това мое писание, нека само да им припомня няколко факта от миналото.
Като опозиционер, Георгиевски имаше силна комуникация с българския премиер Иван Костов и е факт, че след това той стана премиер на Македония.
Ако не сте забравили, като лидер на опозицията Заев направи единственото си официално посещение при премиер на друга държава в София при Борисов и започна с няколко изявления, като онова, че „ние сме братски-същи народ“. Сега Мицковски ясно декларира близостта си с Борисов и се оказва, че Борисов познава лично половината ръководство на ВМРО-ДПМНЕ и последва изявление на Мицковски, че е готов да подкрепи всичко, което е позитивно за Македония и България.
Вече ги няма изявленията на Борисов „Зоран Заев е моят приятел в Македония“ и някак си те се смениха с „не знаем кой ще победи утре във вече Северната Македония“.
Може би, нещо се случва в отношенията Борисов-Заев, може би, се отваря нов хоризонт за старото приятелство между македонската и българската десница.
И докато мегафоните на СДСМ се опитват да нападнат Мицковски за това, че подкрепя договора, те някак несъзнателно му отварят вратите към премиерския стол.
Времето ще покаже, но съвременната история на Македония показва, че който е близък с българския премиер, става негов колега като премиер на Македония.
Не вярвах, че някога ще напиша такъв текст, особено не в посока, че Мицковски би станал премиер, може би, заради моята ясна позиционираност извън двата блока, СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, но когато фактите говорят и боговете мълчат“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонски заместник-министър за ВМРО-ДПМНЕ: Патриоти у дома, „европейци и американци“ пред Борисов

Македонски заместник-министър за ВМРО-ДПМНЕ: Патриоти у дома, „европейци и американци“ пред Борисов

22 Ноември 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Срещата на лидерът на опозицията Християн Мицковски с българския премиер Борисов е разкрила матрицата на ВМРО-ДПМНЕ, чиито функционери говорят едно пред македонската общественост и съвсем друго на срещите с представители на международната общност, коментира заместник-министърът на външните работи Андрей Жерновски в социалните мрежи, предава македонският „Фокус“.
„Декларативно Мицковски твърди, че е за членство на страната в ЕС и НАТО. В изявленията си за вътрешна употреба казва, че с получаването на дата за преговори с ЕС, „катастрофалните и вредни договори с Гърция и България“ ще бъдат отменени, а в безсрамно кокетничене с посланиците и сестринските партии тайно говори (само за да дойде на власт), че няма да променя нищо от договорите. Е па, войводо, не може и едното и другото! И македонската, и международната общественост са напълно наясно, че Мицковски не притежава мъдростта, търпението и, ако искате, качеството, да продължи реформите и да направи най-големите международни постижения на страната след независимостта ни устойчиви“, пише Жерновски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ с ясна позиция: Гоце Делчев и езикът са македонски

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ с ясна позиция: Гоце Делчев и езикът са македонски

22 Ноември 2019 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски не даде ясен отговор на въпрос на журналист дали одобрява договора с България, след като на среща с лидера на кабинета в София Бойко Борисов заяви, че не се колебае да подкрепи добросъседското споразумение. Мицковски обаче бе категоричен, че „Гоце Делчев и езикът са македонски“, отбелязва електронното издание на скопския вестник „Вечер“.

„Нашата позиция е известна, тя е непроменена, многократно повтаряна в миналото и като политическа партия, като ВМРО-ДПМНЕ. Моето изявление бе,че ВМРО-ДПМНЕ и аз лично подкрепяме всичко, което е добре и за Македония, и за България. Имахме конструктивна среща с г-н Борисов, обсъждахме изграждането на магистрали, железопътни линии, железопътни връзки между двете страни. Говорихме за енергийните връзки, задълбочаване на научното сътрудничество между университетите на двете страни, говорихме за по-бързото засилване и отваряне на граничния пункт „Клепало“. Всичко това е добро както за гражданите на Македония, така и за гражданите на България.

В същото време на срещата стана дума за отричането на уникалността на македонския език, характера и делото на Гоце Делчев, а това не е хубаво и не мога и никога няма да го подкрепя. Македонският език е кодифициран и международно признат през 1977 г., нито аз, нито ВМРО-ДПМНЕ имаме дилеми. Така че ние подкрепяме доброто, което свързва македонските и българските граждани, но което противоречи на интересите на македонските граждани, на Македония, не можем да подкрепим, като например въпросът, свързан с македонския език, характера и делото на Гоце Делчев и др.

Но забележима е изнервеността на напускащото правителство, на напускащия премиер, г-н Заев, който поръча на високоплатени пиар специалисти да изкривят истината и да разпространят фалшиви новини, които да рефлектират в македонската общественост. Важното е, че тези фалшиви новини се спукаха като сапунен мехур. Нека продължават да измислят фалшиви новини, а ние ще продължаваме да работим “, цитира изданието изявлението на опозиционния лидер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Лидерът на македонските националисти проговори български пред Борисов и подкрепи Договора за добросъседство

„Фокус“ (Македония): Лидерът на македонските националисти проговори български пред Борисов и подкрепи Договора за добросъседство

21 Ноември 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Загреб. Председателят на основната македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски се срещна с Бойко Борисов в Загреб, като българският премиер качи видео от разговора, на който се вижда как Мицковски казва част от думите на български език, пише македонският „Фокус“.
Борисов го пита дали подкрепя Договора за приятелство и добросъседство с България, на което опозиционният лидер отговоаря, че подкрепя всичко, което може да донесе позитиви и на двете страни и не трябва да има съмнение в това.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.