НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Обществено обсъждане на проекта за подмяна на отоплителните системи се проведе в Бургас

Обществено обсъждане на проекта за подмяна на отоплителните системи се проведе в Бургас

21 Ноември 2019 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Бургас. Проведе се обществено обсъждане на проекта за подмяна на отоплителните системи в Бургас, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. Проектът е наречен "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" и по време на днешното обсъждане бе представен от зам.-кмета на Община Бургас Руска Бояджиева и от съставителят Величка Великова.

Той е финансиран по програма "LIFE" на Европейския съюз, а целта му е да подмени старите отоплителните уреди на твърдо гориво за 1994 бургаски домакинства с по-нови и по-модерни форми на отопление. По време на обсъждането присъстваха около 50 жители на Бургас, които имаха възможност да задават въпроси, да изразяват мнения и да отправят предложения, свързани с него. Според Руска Бояджиева така представеният проект е необходим, тъй като изследванията показват, че пречките на твърдо гориво допринасят с една четвърт за замърсяването на атмосферния въздух. "Този проект не стои само в общата политика на Община Бургас по отношение качеството на въздуха. Той върви паралелно с друг проект, който се финансира по Оперативна програма "Околна среда" и който има същата задача - да се опита да намали замърсяването на атмосферния въздух, което е причинено от изгарянето на твърдо битово гориво. С течение на обстоятелствата двата проекта леко се разминават във времето, което до някаква степен е добре. Това, което ще се случи по този проект и мерките, които ще предприемем, ще послужи като опит за следващите стъпки, които ще предприемем по другия проект - този по Оперативна програма "Околна среда". Презентацията, която ви представяме днес, е изключително практически насочена, тъй като тя ще представи начините, по които домакинствата в Бургас могат да кандидатстват за подпомагане под формата на горивни инсталации, за видовете документи, които трябва да притежават, както и за това как трябва да бъдат попълнени те, за да може да се кандидатства по проекта", отбеляза Руска Бояджиева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Обществено обсъждане на проект за подмяна на печките на дърва с екологично отопление ще се проведе в Бургас

Обществено обсъждане на проект за подмяна на печките на дърва с екологично отопление ще се проведе в Бургас

21 Ноември 2019 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Бургас. Общината продължава работата по проекта за подмяна на печките, употребяващи за гориво дърва и въглища, с екологични уреди за отопление. Целта е да се намали замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Подробните критерии за кандидатстване ще бъдат представени пред гражданите по време на обществено обсъждане. То ще се проведе от 17.30 часа днес в зала „Георги Баев" на Културен център „Морско казино". Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Като крайна цел, за територията на община Бургас е предвидена безплатна подмяна на старите печки с по-модерни и по-малко замърсяващи форми на отопление в 2000 домакинства. По време на общественото обсъждане ще бъде представена информация как се кандидатства и какви документи трябва да представи всяко семейство, желаещо да се включи в проекта.
Въпроси, мнения и предложения могат да се подават на електронен адрес: okolnasreda@burgas.bg, както и по време на самото обществено обсъждане.

Проектът за подмяна на отоплителните системи се нарича "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" LIFE17 IPE/BG/000012 - LIFE IP CLEAN по Програма LIFE на Европейския съюз. Той е финансиран по Споразумение за безвъзмездна финансова помощ № LIFE17 IPE/BG/000012 - LIFE IP CLEAN AIR с Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия към Европейската комисия. Бургас реализира проекта съвместно с пет други общини - Столична, Велико Търново, Русе, Монтана и Стара Загора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.