НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Владимир Путин проведе телефонен разговор с Урсула фон дер Лайен

Владимир Путин проведе телефонен разговор с Урсула фон дер Лайен

4 Декември 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Руският президент Владимир Путин разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и я поздрави за новата й длъжност, пише европейската редакция на Politico, като се позовава на информация на Кремъл.

И двете страни отбелязаха, че за общите дългосрочни интереси е важно да се намери позиция по ключови теми от европейския и международен дневен ред , да се развие прекият диалог, въпреки досегашния труден период в отношенията между Русия и Европейския съюз.

Двамата лидери обсъдиха и предстоящата среща на върха в нормандския формат в Париж, където президентите на Русия и Украйна ще се срещнат с канцлера на Германия Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон в опит да се продължат с досега неуспешния мирен план за прекратяване на конфликта в Източна Украйна.

От Кремъл съобщиха, че Путин е провел телефонен разговор и с предишния председател Жан‑Клод Юнкер. Те се съгласиха „да продължат да поддържат лични контакти“.

Превод и редакция: Мария Факова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Euronews: Юнкер официално предаде Комисията на Урсула фон дер Лайен

Euronews: Юнкер официално предаде Комисията на Урсула фон дер Лайен

3 Декември 2019 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В Брюксел се състоя официалното предаване на ръководството на Европейската комисия от бившия председател Жан-Клод Юнкер към новия – Урсула фон дер Лайен, предава Euronews.

До 2013 година Юнкер беше премиер на Люксембург.
Предаването на управлението на Комисията бе забавено с един месец, след като ЕП отхвърли трима кандидати за комисари от Унгария, Румъния и Франция.

Бившият министър на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен бе одобрена от Европейския парламент миналата сряда.

Освен това Шарл Мишел, бившият премиер на Белгия, пое Съветът на ЕС от Доналд Туск по-рано в същия ден.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Урсула фон дер Лейен ще започне мандата си начело на Европейската комисия с посещение до конференцията на ООН за промените в климата в Мадрид

Politico: Урсула фон дер Лейен ще започне мандата си начело на Европейската комисия с посещение до конференцията на ООН за промените в климата в Мадрид

27 Ноември 2019 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Стасбург. Ръководителят на Европейската комисия Урула фон дер Лейен ще посети конференцията за промените в климата на ООН в първия си ден начело на институцията, на 2 декември, пише европейската редакция на Politico.

Това ще бъде символичен жест от нейна страна, който ще демонстрира готовността й да направи промените в климата и нейното предложение за амбициозната „Европейска зелена сделка“ основа на председателството й.

Тя обяви своя план да пътува до Мадрид по време на пресконференция в Страсбург минути след като Европейският парламент гласува положително и потвърди нейното председателство и одобри еврокомисарите.

„Чувствам, че е много важно за Европейската комисия да присъства в Мадрид с Европейската зелена сделка, която ще започне сега. И това стои много добре с нашите амбиции“, каза тя.

Испания предложи да домакинства на конференцията, след като властта в Чили, който е изправен пред масови протести и безредици, заяви по-рано, че не може да се справи с организирането на събитието.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Урсула фон дер Лайен спечели евродепутатите с обещание за изграждане на „зелена суперсила“

AFP: Урсула фон дер Лайен спечели евродепутатите с обещание за изграждане на „зелена суперсила“

27 Ноември 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще встъпи в длъжност в неделя, 1 декември, след като спечели парламентарно мнозинство за плана си за изграждане на „зелена суперсила“, отбелязва AFP.
61-годишната германка поема поста в момент, в който Европа е изправена пред предизвикателството да намери новата си роля сред геополитически и икономически гиганти като САЩ и Китай.

Нейният път към поста, който трябваше да поеме в началото на ноември, бе каменист – мощта на Брюксел бе подкопана от френско-германското съперничество и от предстоящото излизане на Великобритания от структурите на Общността. Но в сряда 451 от депутатите в Европейският парламент в Страсбург подкрепиха новия състав на Комисията, която ще бъде водена от бившия германски министър на отбраната. 157 гласуваха „против“, а 89 се въздържаха.
„Моля за вашата подкрепа, за да дадете нов старт на Европа", заяви Урсула фон дер Лайен в до голяма степен добре приета реч, изнесена в присъствието на новите комисари.

„Нашият съюз ще предприеме трансформация, която ще докосне всяка част от нашето общество и икономика, и ние ще го направим, защото това ще бъде правилното нещо, а не защото ще е лесно", увери германският християндемократ.Тя приветства вицепредседателя на ЕК Франс Тимерманс като човек, който е подходящ за поста.
Същевременно Урсула фон дер Лайен обеща „европейска зелена сделка... за здравето на нашата планета, нашите хора и нашата икономика".

Търговска суперсила

Освен обещаващи мерки за борба с изменението на климата, Фон дер Лайен настоя, че Европа има стремеж да ръководи света в областта на цифровата икономическа революция.„Ние сме световната търговска суперсила. Ние сме най-големият източник и дестинация на преките чуждестранни инвестиции навсякъде по света. Трябва да използваме тази двойна сила на дигитализация и климатичен преход, за да засилим нашата индустриална база", препоръча германският политик.

Назначението на Фон дер Лайен за наследник на Жан-Клод Юнкер бе одобрено през юли с тънка мнозинство от едва девет гласа над необходимите. Три от първоначалните й кандидатури за комисари бяха отхвърлени по време на процеса на утвърждаването на новия състав на ЕК. Но основните дясноцентристки, либерални и социалистически блокове се обединиха около нея на последния вот, а „зелените“ избраха да се въздържат, вместо да гласуват „против“.

„Нашите приоритети са решаваща част от Комисията „Фон дер Лайен“, заяви Манфред Вебер, ръководител на групата ЕНП в ЕП. „През 2024 г. Европа ще проведе най-амбициозната и приобщаваща политика в областта на климата, европейските граници и бреговата охрана, ще трансформира Европол в европейско ФБР, ще създаде генерален план за борба с рака и ще създаде милиони работни места".
Комисията има членове от целия политически спектър, а 12 от 27-те му представители са жени. Няма пълен паритет, както бе обещано, но за първи път в историята на ЕК има толкова много представителки на нежния пол.

Въпреки това ще има противопоставяне. Евроскептичните, крайнолеви и десни популистки партии на парламента се противопоставят на голяма част от програмата на новата Комисия, а „Зелени“ са скептични.
„Като чух речта на Фон дер Лайен в ЕП днес, вече ми липсва Юнкер", въздъхна германският евродепутат Райнхард Бутикофер.
Има още един облак, надвиснал над плановете: Брекзит.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън планира да изведе страната от ЕС на 31 януари, след като Брекзит беше многократно отлаган на фона на спорове в Уестминстър заради условията на „развода“. Междувременно той отказа да изпрати представител на Великобритания в Комисията.

Фон дер Лайен изрази съжаление за решението на Великобритания и бе значително по-помирителна от предшественика си Юнкер, който често се шегуваше за това, което определяше като голяма грешка на Лондон. „Не е тайна, че винаги съм била за оставенето (на Великобритания – бел.р.). Но също така винаги ще уважавам решението, взето от британския народ", подчерта германката. „И каквото и да бъде бъдещето, връзката и приятелството между нашите народи са неразривни".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕП одобри новия състав на Комисията

AFP: ЕП одобри новия състав на Комисията

27 Ноември 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Членовете на Европейския парламент одобриха новия състав на следващата Комисия, която ще бъде ръководена от германския християндемократ Урсула фон дер Лайен, предава AFP.

Новоизбраният председател на ЕК спечели удобно мнозинство в ЕП. 461 от евродепутатите подкрепиха кандидатурите за комисарите, 157 бяха „против“, а 89 се въздържаха от правото си на глас.
Новият екип ще встъпи в длъжност в неделя, 1 декември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Избор на новата Европейска комисия

ЕП: Избор на новата Европейска комисия

27 Ноември 2019 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Парламентът ще гласува състава на Европейската комисия 2019 – 2024 г. с обикновено мнозинство чрез поименно гласуване в сряда от 13.00 ч. българско време, се казва в съобщение от пресслужбата на ЕП.

В 10.00 ч. българско време новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи пред Парламента своя екип от кандидати за комисари, чиито кандидатури вече бяха оценени от парламентарните комисии по време на изслушванията, и ще обсъди с евродепутатите новите цели на Комисията.

След дебата всяка политическа група ще проведе кратка среща, за да обсъди начина, по който ще гласува.
Преди гласуването на обяд лидерите на политическите групи ще направят изказвания (в ред, обратен на размера на групите).
В 14.30 ч. българско време е предвидена пресконференция на председателя на ЕП Давид Сасоли и новоизбрания председател на Комисията фон дер Лайен.

Резултати от предишни гласувания за утвърждаване на Комисията:
• 22.10.2014 г. Жан-Клод Юнкер 423 гласа „за“, 209 „против“ и 67 „въздържал се“
• 09.02.2010 г. Жозе Мануел Барозу 488 гласа „за“, 137 „против“ и 72 „въздържал се“ (общ брой евродепутати - 736)
• 18.11.2004 г. Жозе Мануел Барозу 478 гласа „за“, 84 „против“ и 98 „въздържал се“ (общ брой евродепутати - 732)
• 15.09.1999 г. Романо Проди 510 гласа „за“, 51 „против“ и 28 „въздържал се“ (общ брой евродепутати - 626)
• 18.01.1995 г. Жак Сантер 417 гласа „за“, 104 „против“ и 59 „въздържал се“ (общ брой евродепутати - 567)
Можете да гледате дебата, гласуването и пресконференцията на живо тук.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Новата Комисия е готова да встъпи в длъжност без британски представител

New Europe: Новата Комисия е готова да встъпи в длъжност без британски представител

27 Ноември 2019 | 08:07 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Членовете на ЕС дадоха зелена светлина за новата Европейската комисия, която ще встъпи в длъжност на 1 декември без представител на Великобритания, решение, което вероятно ще отвори вратата за нови юридически спорове, които биха могли да възникнат, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe.

Те също съставиха изменен списък на членовете на Комисията, който ще бъде част от предстоящия кабинет, като колегията вече остава с 28 членове и 27 кандидатури за комисари.

Избраният председател на Комисията Урсула фон дер Лайен поиска от премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън да предложи британски комисар до 22 ноември. Джонсън умишлено пропусна датата, заявявайки, че е обвързан от предизборните правила на Обединеното кралство и не може да назначи кандидатура преди Великобритания да проведе предсрочни общи избори на 12 декември.

Неуспехът на Обединеното кралство да назначи комисар принуди Брюксел да каже на британското правителство, че ако то отново не изпълни задълженията си съгласно законодателството на ЕС, Комисията може да изпрати искане до Съда на ЕС да започне производство за нарушение.

Конференцията на председателите на парламента, включително председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, заедно с лидерите на политическите групи, официално приключи изслушванията за потвърждение на 21 ноември

„През следващите пет години Европа има да се изправи пред множество проблеми - от предоставянето на дългосрочни решения за миграцията и убежището до оглавяването на света в борбата срещу изменението на климата. Имаме нужда от Европейска комисия, готова да предприеме действия по въпросите, които имат значение за европейците. Като пряка връзка с гражданите на ЕС, парламентът ще продължи да иска отговорност от Комисията да отчита и гарантира, че тя изпълнява своите обещания“, каза Сасоли.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Избор на новата Европейска комисия

ЕП: Избор на новата Европейска комисия

26 Ноември 2019 | 19:17 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейският парламент ще гласува състава на Европейската комисия 2019 – 2024 г. с обикновено мнозинство чрез поименно гласуване в сряда от 13.00 ч. българско време, информира Пресслужбата на ЕП
В 10.00 ч. българско време новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи пред Парламента своя екип от кандидати за комисари, чиито кандидатури вече бяха оценени от парламентарните комисии по време на изслушванията, и ще обсъди с евродепутатите новите цели на Комисията.
След дебата всяка политическа група ще проведе кратка среща, за да обсъди начина, по който ще гласува.
Преди гласуването на обяд лидерите на политическите групи ще направят изказвания (в ред, обратен на размера на групите).
В 14.30 ч. българско време е предвидена пресконференция на председателя на ЕП Давид Сасоли и новоизбрания председател на Комисията Фон дер Лайен.
Бързи факти
Резултати от предишни гласувания за утвърждаване на Комисията:
• 22.10.2014 г. Жан-Клод Юнкер 423 гласа „за“, 209 „против“ и 67 „въздържал се“
• 09.02.2010 г. Жозе Мануел Барозу 488 гласа „за“, 137 „против“ и 72 „въздържал се“ (общ брой евродепутати - 736)
• 18.11.2004 г. Жозе Мануел Барозу 478 гласа „за“, 84 „против“ и 98 „въздържал се“ (общ брой евродепутати - 732)
• 15.09.1999 г. Романо Проди 510 гласа „за“, 51 „против“ и 28 „въздържал се“ (общ брой евродепутати - 626)
• 18.01.1995 г. Жак Сантер 417 гласа „за“, 104 „против“ и 59 „въздържал се“ (общ брой евродепутати - 567)


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Съветът на ЕС одобри новия състав на ЕК без кандидат на Обединеното кралство

ТАСС: Съветът на ЕС одобри новия състав на ЕК без кандидат на Обединеното кралство

25 Ноември 2019 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Съветът на Европейския съюз одобри новия състав на Европейската комисия под ръководството на Урсула фон дер Лайен, която трябва да започне работа на 1 декември. Това става ясно от изявление на Брюксел, предава TACC. Обединеното кралство, което трябва да напусне Общността на 31 януари 2020 г., не представи свой кандидат в Брюксел.

„Съветът днес одобри списъка на лицата, предложени за назначаване в ЕК до 31 октомври 2024 г. Това отваря възможността за гласуване в Европейския парламент за одобрение на пълния състав на ЕК", се казва в документа.

Обединеното кралство, което според Лисабонското споразумение трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г. - точно 24 месеца след подаване на писмено заявление за оттегляне до Европейския съвет, не успя да прокара „развода“ с Брюксел заради остри разногласия между политическия елит на страната. Лондон вече получи три отсрочки, като последната приключва на 31 януари. До този момент официално Обединеното кралство остава пълноправен член на ЕС с всички права и задължения, включително за това да назначи свой собствен представител в новия състав на ЕК. Лондон обаче не направи това и сега институциите на ЕС подготвят правна обосновка, която ще позволи да се направи още едно изключение за страната и да се избегне правната криза с назначаването на нова ЕК.

ЕК, ръководена от Урсула фон дер Лайен, не успя да започне работа на 1 ноември, тъй като през септември и октомври ЕП отхвърли кандидатурите на европейските комисари от Франция, Румъния и Унгария заради евентуален конфликт на интереси. И трите страни номинираха нови кандидати.
До приемането на новия състав на изпълнителния орган на ЕС, Комисията, председателствана от Жан-Клод Юнкер, ще продължи да упражнява правомощията си, които официално изтекоха на 31 октомври.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Виктор Орбан оцени високо ресора на унгарския еврокомисар

AFP: Виктор Орбан оцени високо ресора на унгарския еврокомисар

22 Ноември 2019 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарският министър-председател Виктор Орбан оцени високо потвърждението на кандидатурата на Будапеща за ключов еврокомисар като "най-големият дипломатически успех на страната" от десетилетие насам, предава AFP.
В понеделник Оливер Вархели, 47-годишен, получи зелената светлина да стане еврокомисар по добросъседството и разширяването, отговарящ за отношенията със страни, които се стремят да се присъединят към блока.
Назначаването на бившия посланик на Унгария в Брюксел „е най-големият дипломатически успех на Унгария през последните десет години", заяви Орбан.
Наричайки го „най-важното европейско портфолио за следващите пет години“, той каза, че то обхваща ключови въпроси като миграцията през страните кандидатки за членство в ЕС на Балканите, връзките с Украйна и енергийната сигурност в Кавказ и Азербайджан.
Сега унгарците могат да "увеличат влиянието си в европейската политика", каза Орбан в радио интервю.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Новата ЕК: Пресконференция на Давид Сасоли за резултата от изслушванията

ЕП: Новата ЕК: Пресконференция на Давид Сасоли за резултата от изслушванията

21 Ноември 2019 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Страсбург. На пресконференция днес от 13:30 ч. българско време председателят на ЕП Давид Сасоли ще обяви резултата от оценката на изслушванията на кандидатите за комисари, съобщават от пресслужбата на ЕП.
След обмяна на мнения с тримата кандидати за изпълнителни заместник-председатели на Комисията – Франс Тимерманс, Маргрете Вестагер и Валдис Домбровскис – Председателският съвет на ЕП, включващ председателя Сасоли и лидерите на политическите групи, ще направи финална оценка на всичките 26 кандидат-комисари.
Резултатът от тази финална оценка ще бъде обявен от председателя на ЕП в 13:30 ч. българско време.
Изслушванията на кандидат-комисарите от парламентарните комисии се проведоха в периода 30 септември – 8 октомври и на 14 ноември. Ако Председателският съвет реши да обяви процедурата по изслушванията за приключила, гласуването на състава на новата Комисия ще се състои на 27 ноември по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Новата Европейска комисия може да започне работа на 1 декември

AFP: Новата Европейска комисия може да започне работа на 1 декември

18 Ноември 2019 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Новата Европейска комисия се готви за старт на работата си от 1 декември, след като депутатите одобриха окончателния състав на екипа, определен от Урсула фон дер Лайен, предава AFP.
Избраният председател на ЕК се надяваше да встъпи в длъжност този месец, но членовете на ЕП отхвърлиха трима членове от първоначалния й състав и Великобритания отказа да предложи кандидат, забавяйки процеса.
След като Великобритания трябва да напусне блока в края на януари, бившият германски министър на отбраната сега планира да продължи с 27-членен ръководен екип.
Предложеният комисар от Унгария Оливер Вархели беше одобрен, след като премина през през второ изслушване, за да убеди евродепутатите, че той ще служи на интересите на ЕС, а не дясното популистко правителство на страната му.
Очаква се Европейският парламент да даде окончателно одобрение на целия екип от комисари следващата седмица, проправяйки пътя на Урсула фон дер Лайен да поеме поста от Жан-Клод Юнкер в началото на следващия месец.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Румънският кандидат за ЕК получи подкрепата на евродепутатите

Politico: Румънският кандидат за ЕК получи подкрепата на евродепутатите

15 Ноември 2019 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Кандидатът на Румъния за еврокомисар, Адина-Йоана Валеан, получи зелена светлина от членовете на Европейския парламент за поемане на ресора за транспорт и туризъм, съобщава изданието Politico.
Валеан бе одобрена от евродепутатите след близо тричасово заседание, на което обсъждаха кандидатурата й, потвърдиха източници на изданието. Фракцията на „зелените“ поиска допълнителна информация за Валеан, а групата „Идентичност и демокрация“ бе единствената, която се противопостави на кандидатурата.
Одобрението означава, че Валеан може да поеме поста комисар в новия състав на изпълнителния орган на ЕС, който ще бъде ръководен от Урсула фон дер Лайен, при условие на окончателно одобрение от пленарното заседание на ЕП.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Унгарският кандидат за еврокомисар не беше одобрен от депутатите в ЕП

Politico: Унгарският кандидат за еврокомисар не беше одобрен от депутатите в ЕП

14 Ноември 2019 | 19:16 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Депутатите в Европейския парламент отказаха да дадат съгласието си унгарският кандидат за еврокомисар Оливър Вархей да оглави комисията по политиките за разширяването. Вместо това те ще искат от него да отговори на нови техни въпроси в писмен вид, пише европейската редакция на Politico.
Решението на евродепутатите да не дадат зелена светлина на Вархей да оглави комисията създава още едно главоболие на ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лейен и поставя под съмнение дали нейната институция ще заработи до 1 декември, което и бездруго означава месец закъснение за встъпването в длъжност на еврокомисарите.
В подкрепа за Вархей гласуваха 30 евродептуати срещу 48 „против“.
Решението последва след тричасово изслушване, в което Вархей обяви, че ще действа независимо от премиера на Унгария Виктор Орбан.
Унгарският представител в момента служи като посланик на Букурещ в Брюксел. Той беше изправен пред трудни въпроси за бъдещето на политиката по разширение на ЕС.
В същото време някои критици твърдят, че портфолиото на кандидатът не е подходящо за унгарски кандидат, заради становището на премиера Орбан по някои въпроси. Орбан е разглеждан като близък до Русия лидер, а освен това правителството му търпи критики от Брюксел за свободата на медиите и върховенството на закона. Освен това неговите опоненти осъждат неговите политики в Западните Балакани и становището му по отношение на връзките между Украйна и НАТО.
Вархей заяви пред европейските депутати, че ще работи само и единствено с ЕС и „няма да приеме мешателство“ от което и да е правителство.
Въпреки това някои представители на ЕП не бяха впечатлени от думите му.
„Даваме му възможност да се разграничи от Орбан на златен поднос, но Вархей продължава да ги отхвърля“, заяви депутатът от европейската „Зелена партия“ Сергей Лагодински в съобщение в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Новият кандидат за унгарски еврокомисар твърди, че няма да приема инструкции от Орбан

AFP: Новият кандидат за унгарски еврокомисар твърди, че няма да приема инструкции от Орбан

14 Ноември 2019 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Новият кандидат за еврокомисар на Унгария Оливър Вархей заяви, че няма намерение да следва официалната политическа линия на националистическия премиер на страната Виктор Орбан, предава AFP.
Той добави, че ще се опита да смекчи опасенията за връзките между Русия и Унгария.
Вархей, който сега служи като посланик на Будапеща в Европейския съюз заяви по време на изслушването си в Европейския парламент, че ще действа независимо, ако бъде одобрен като председател на комисията по политиката на съседство и преговори за разширяване на ЕС.
Неговите аргументи обаче не бяха достатъчни да бъдат убедени депутатите и сега той трябва да внесе в писмен вид отговори на още въпроси.
Той заяви, че иска преговорите със Северна Македония и Албания да бъдат одобрени преди срещата от високо равнище за Западните Балкани в Загреб, планирана за май 2020 г.
Депутатите зададоха въпроси на Вархей за речта на Орбан от миналия месец, в която премиерът заяви пред турски и азербайджански представители, че ако Унгария оглави еврокомисията по разширяването, „ние ще сме щастливи да сме на ваше разположение, за да ви помогнем с вашите амбиции“.
Вархей обаче настоя, че няма да приема заповеди от Будапеща и от правителството на Орбан, което търпи критики от страна на ЕС за върховенството на закона и свободата на медиите в Унгария.
„Като комисар, от деня в който съм избран аз ще действам напълно независимо – няма да приемем инструкции от никое правителство или институция (…) Ще следвам само европейската линия“, каза той.
Вархей е вторият избор на Унгария за еврокомисар, след като депутатите в Европейския парламент отхвърлиха първия кандидат на Будапеща Ласло Трошани, заради конфликт на интереси. Заедно с него тогава бяха отхвърлени кандидатурите за еврокомисари и на Румъния и Франция.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Урсула фон дер Лайен промени ресора „Защита на европейския начин на живот“

AFP: Урсула фон дер Лайен промени ресора „Защита на европейския начин на живот“

13 Ноември 2019 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен промени противоречивото наименование на ресора „Защита на европейския начин на живот“ на фона на критиките за крайнодясна конотация, предава AFP.
Урсула фон дер Лейен се съгласи да промени ресора на „Насърчаване на европейския начин на живот“. Постът ще бъде поверен на Маргаритис Схинас, поясни говорител на Урсула фон дер Лайен.
Очаква се новият състав на Комисията да започне работа следващия месец.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Изслушванията на кандидатите за комисари от Унгария, Румъния и Франция  ще се проведат на 14 ноември

ЕП: Изслушванията на кандидатите за комисари от Унгария, Румъния и Франция ще се проведат на 14 ноември

12 Ноември 2019 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Председателският съвет на Европейския парламент реши изслушванията на тримата нови кандидати за комисари да се проведат на 14 ноември, четвъртък, се казва в прессъобщение от ЕП.
Парламентарната комисия по правни въпроси ще разгледа днес, 12 ноември, декларациите за финансови интереси на тримата кандидат-комисари.
Днес в края на работния ден изтича срокът, в който тримата кандидати трябва да изпратят отговорите на отправените към тях писмени въпроси. Очаква се отговорите да бъдат преведени до обяд в сряда.
Всяко изслушване ще продължи три часа по схемата, прилагана за изслушванията досега: след 15-минутно встъпително изказване на всеки от кандидатите ще се пристъпи към въпросите на евродепутатите към кандидата. Въпросите са 25 (всеки в рамките на 1 минута) като могат да бъдат задавани и уточняващи въпроси. Графикът на изслушванията и линковете за предаването им в интернет ще намерите по-долу.
Оценка на изслушванията
Веднага след изслушването председателят на съответната комисия и координаторите на политическите групи в комисията ще направят оценка на представянето на кандидата, след което на 14 ноември вечерта Съветът на председателите на комисии ще направи обща оценка на изслушванията и ще предаде своите заключения на Председателския съвет на ЕП.
На своето заседание на 21 ноември Председателският съвет ще направи финална оценка на изслушванията и ще вземе решение дали да обяви процедурата на изслушванията за приключена.
Гласуване на 27 ноември
Новата Комисия трябва да бъде одобрена от Европейския парламент с обикновено мнозинство от гласувалите евродепутати по време на пленарно заседание. Гласуването трябва да се проведе на 27 ноември.
Преди вота избраният председател на Комисията Урсула фон дер Лийен ще представи пълната колегия на комисарите и нейната програма. Изказването й ще бъде последвано от дебат в пленарна зала.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Брюксел поиска от Великобритания да номинира европейски комисар – "за предпочитане жена"

Politico: Брюксел поиска от Великобритания да номинира европейски комисар – "за предпочитане жена"

7 Ноември 2019 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа писмо до премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън, в което поиска Лондон да номинира свой кандидат за член на изпълнителния орган на Общността - за предпочитане жена, съобщава изданието Politico в европейската си редакция.
Съответното стана ясно на редовен брифинг в Брюксел в следобедните часове на сряда. Молбата на Фон дер Лайен е Джонсън да представи кандидатурата на Великобритания – или списък с такива, който обаче да включва и представители на нежния пол. Освен това британският министър-председател е помолен да откликне на призива „бързо“. Новият състав на Комисията следва да бъде утвърден до края на текущия месец ноември. Говорител на правителството в Лондон увери, че отговорът ще бъде даден „в срок".
В края на миналия месец бе договорено отлагане на Брекзит до края на януари. Точно преди разрешението за отсрочката да бъде дадено, Фон дер Лайен заяви, че ако Обединеното кралство остане в ЕС след 1 ноември, „тогава, разбира се, бих помолила Великобритания да изпрати комисар".
Стемежът на избрания председател на Комисията за баланс между половете претърпя удар, след като Франция номинира Тиери Бретон за свой кандидат. Първият избор на Париж Силви Гулард бе отхвърлена от Европейския парламент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Новото правителство на Румъния номинира двама кандидати за еврокомисари

Reuters: Новото правителство на Румъния номинира двама кандидати за еврокомисари

6 Ноември 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Новото центристко правителство на Румъния номинира двама кандидати за ръководители на европейски комисии, предава Reuters.
Това са Адина-Йоана Валеан и Зигфрид Муресан, според думите на министър-председателя Людовик Орбан.
„След консултации с румънския президент (Клаус Йоханис), решихме да номинираме двама кандидати“, заяви Орбан пред репортери.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Румъния ще номинира евродепутат за нов комисар

Reuters: Румъния ще номинира евродепутат за нов комисар

5 Ноември 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Новото центристко правителство на Румъния ще предложи европейския депутат Зигфрид Муресан за свой еврокомисар в новия състав на изпълнителния орган на Общността, предава Reuters, като се позовава на информация от член на управляващата в Букурещ Национал-либерална партия (НЛП).
„Писмо до Брюксел ще бъде изпратено по-късно днес или рано в сряда“, заяви високопоставен представител на партията, запознат с процеса. Друг източник разкри пред агенцията: „Договорено е Муресан да бъде предложението на Румъния“.
В понеделник парламентът на Румъния гласува вот на доверие на правителството на Людовик Орбан. В изявление за медиите след гласуването новият министър-председател на страната заяви пред медиите, че ще проведе консултации с президента Клаус Йоханис относно номинацията на Букурещ за еврокомисар. Орбан подчерта, че ще информира Брюксел колкото е възможно по-скоро за избора на Румъния, без обаче да разкрива кои са потенциалните кандидати за поста.
До този момент новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен отхвърли четирима от кандидатите, предложени от Букурещ за следващия състав на органа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Новата Европейска комисия ще започне работа с поне месец закъснение

AFP: Новата Европейска комисия ще започне работа с поне месец закъснение

16 Октомври 2019 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейския парламент очаква новата Европейска комисия да започне работа с поне месец закъснение, след като депутатите отхвърлиха три кандидатури за еврокомисари, предава AFP.
Това заяви говорителят на Европейския парламент Жауме Дух.
„Парламентът е готов да гласува на време, за да позволи на новата комисия да започне работа на 1 декември“, заяви Дух в съобщение в „Туитър“. Очакваше се новите еврокомисари да започнат работа месец по-рано – на 1 ноември.
Говорителят на Европейския парламент също така призова за „бързото назначаване на нови трима кандидати за еврокомисари“.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Новата Европейска комисия ще започне работа през декември, смята Давид Сасоли

AFP: Новата Европейска комисия ще започне работа през декември, смята Давид Сасоли

12 Октомври 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Говорителят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви, че е възможно новата Европейска комисия да започне работа един месец по-късно от предвиденото, след като Европейският парламент отхвърли кандидатурите на няколко кандидати, включително този на Франция, предава AFP.
Засега евродепутатите са отхвърлили кандидатурите на Силви Гулар, кандидатът на френския президент Еманюел Макрон и кандидатите на Унгария и Румъния по време на изслушванията в Европейския парламент.
„Парламентът е посветен на процеса по прозрачност. Сега трима други кандидати трябва да бъдат избрани от Румъния, Унгария и Франция и тогава ние ще продължим да преглеждаме техните кандидатури", заяви Сасоли пред журналисти.
„Смятам, че може би вече не е възможно да бъде уважена датата от 1 ноември и да преминем към 1 декември“, добави той, попитан кога се очаква да започне да функционира новата Европейска комисия.
Очакваше се последните изслушвания за еврокомисари да приключат до 23 октомври.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Вътрешната криза в ЕС трябва да бъде решена, смята Макрон

Politico: Вътрешната криза в ЕС трябва да бъде решена, смята Макрон

12 Октомври 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че „кризата“ между Европейската комисия и Европейския парламент около назначенията на нови еврокомисари не трябва да продължава да се развива, пише европейската редакция на Politico.
„Сега е много деликатно време за Европа. Има нова комисия и нов Европейски парламент, които са изправени пред политическа криза, която не трябва да бъде оставена да се (…) развива“, заяви Макрон пред журналисти.
По-рано европейските депутати почти единодушно отхвърлиха кандидатурата на неговия кандидат за европейски комисар Силви Гулар.
„Вярвам в единството, смятам, че е незаменимо да се намират решения и смятам, че е необходимо да имаме силна комисия, която може да изпълнява амбициозни проекти“, заяви Макрон.
По-рано Макрон спекулира, че „негодувание или дребнавост“ са били мотивите на европейските депутати от консервативната „Европейската народна партия“ (ЕНП), социалистите и демократите да гласуват срещу Гулар и заяви, че ще разговаря с избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, от която ще поиска обяснение.
По-рано френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален осъди решението на евродепутатите да отхвърлят кандидатурата на Гулар.
„Това е сериозна институционална криза за Европа, защото без френски еврокомисар, комисията не може да започне да фукнционира“, заяви тя.
„Това е европейски провал“, добави Моншален.
Френските държавни служители също изразиха своето притеснение за това, че решенията на Европейския парламент могат да отслабят комисията.
„Имаме Европейски парламент, където е (…) ужасно трудно да се намерят стабилни мнозинства, трудно е да се намерят политически споразумения между изпълнителната и законодателната (власт).“, смята френски дипломат.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Официален Париж: Отхвърлянето на френския кандидат за ЕК показва голяма институционална криза в Европа

Официален Париж: Отхвърлянето на френския кандидат за ЕК показва голяма институционална криза в Европа

11 Октомври 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Париж. Отхвърлянето от страна на Европейския парламент на френския кандидат за ръководен пост в Европейската комисия разкрива „голяма институционална криза в Европа". Това заяви френският министър по европейските въпроси Амели де Мончалин, предава AFP.
„Това на първо място показва голяма институционална криза в Европа, защото без френски представител ЕК не може да работи", увери Амели де Мончалин пред местно радио.
„Трябва да се справим с това спокойно, без гняв, но (новоизбраният председател на ЕК) Урсула фон дер Лайен трябва да ни каже какво очаква от Франция", добави министърът.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция осъди отхвърлянето на кандидатурата на Силви Гулар за еврокомисар

AFP: Франция осъди отхвърлянето на кандидатурата на Силви Гулар за еврокомисар

10 Октомври 2019 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Париж. Френското президентство осъди отхвърлянето на кандидата на Париж за еврокомисар Силви Гулар от членовете на Европейския парламент, като нарече този ход „политическа игра“, предава AFP.
От президентството на Еманюел Макрон заявиха, че вотът срещу Гулар „оказва влияние на цялата Европейска Комисия (ЕК)“ и че държавният глава ще обсъди проблема със следващия ръководител на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Депутатите в Европейския парламент отхвърлиха кандидата на Макрон за еврокомисар

АFP: Депутатите в Европейския парламент отхвърлиха кандидата на Макрон за еврокомисар

10 Октомври 2019 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Депутатите в Европейския парламент гласуваха безапелационно срещу назначаването на френския кандидат, предложен от президента Еманюел Макрон, Силви Гулар като еврокомисар, предава AFP.
Гулар, която се изправи срещу трудно изслушване пред евродепутатите, при съмнения в компетентността й след серия от скандали, получи 82 гласа „против“ и 29 „за“ с един въздържал се при гласуването за нейното назначаване.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Economist: Двама кандидати за еврокомисари се провалиха в първите изслушвания в Европейския парламент

Тhe Economist: Двама кандидати за еврокомисари се провалиха в първите изслушвания в Европейския парламент

4 Октомври 2019 | 04:10 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Малко хора очакваха новият екип от ръководители на Европейската комисия да излезе цял след изслушванията пред Европейския парламент, коментира британското списание The Economist. Отхвърлянето на поне един кандидат за еврокомисар се превърна в традиция за европейските законодатели. Но решението на парламентарната комисия да отхвърли двама кандидати преди цялостните изслушвания дори да са започнали е безпрецедентен ход, който предполага, че отсяването на кандидатите тази година ще е дори по-строго.
На този етап изглежда сякаш съдбата на трима кандидати, включително френският – Силви Гулар - изглежда несигурна.
Първият отхвърлен беше Ласло Трошани, бившият министър на правосъдието на Унгария. В тайно гласуване, Комисията по правосъдието на европарламента, чиято задача е да прецени кандидатите преди цялостните изслушвания, го определи като негоден за еврокомисар. Преглед на миналото му разкри, че на юридическа фирма на негово име е била дадена задачата да предостави юридически услуги на държавна ядрена електроцентрала, което е на практика обвинение в конфликт на интереси.
Самият Трошани обяви, че вече не притежава дялове от фирмата и добави, че не е участвал в никакви поръчки на новото правителство по време на своя министерски мандат. Но евродепутатите го обвиниха още в това, че е назначил един от собствениците на фирмата на служба в Министерството на правосъдието.
Освен това Трошани е обвинен и във връзки с Русия, след като стана ясно, че наред с други неща, той е игнорирал американските искания за екстрадация на руски граждани, занимаващи се с търговия на оръжие. Вместо това, той ги е изпратил обратно в Русия, където те бяха освободени.
Рована Плумб, румънският кандидат за председател на Комисията по транспорта, също беше призована пред парламента, след като се провали в това да декларира два заема, които са на стойност почти милион евро. Единият от тях е бил използван за дарение към собствената й партия. Нейната кандидатура беше поставена под въпрос, след като тя не можа да отговори на въпрос как възнамерява да изплати тези заеми. Плумб все пак се противопоставя на тезата, че направила нещо нередно.
Първоначално Унгария и Румъния застанаха зад своите кандидати. Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че единственият грях на Трошкани е бил това, че е поддържал предложенията за разпределение на отговорността за мигрантите. Министър-председателят
румънската опозиция за дискредитирането на кандидата на страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Румъния представи две нови кандидатури за европейски комисар

AFP: Румъния представи две нови кандидатури за европейски комисар

2 Октомври 2019 | 01:42 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Правителството на Румъния представи две имена за номинацията за европейски комисар по транспорта, след като първата кандидатура на Букурещ – Рована Плумб, беше отхвърлена от евродепутатите, предава AFP.
„Първият ни вариант е Дан Ника“, обяви премиерът Виорика Дънчила след среща с водещи фигури от управляващата Социалдемократическа партия.
Тя добави, че дипломатът Габриела Чиот е резервната възможност с оглед критериите за баланс между половете, поискани от новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
Плумб бе категорична, че решението на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент да я отхвърли за втори път като кандидат е „дълбоко неправилно и най-вече политическо". Тя заяви, че се е опитала да намери начин да уреди проблема с ЕК, но в крайна сметка това не е променило позицията на евродепутатите от правната комисия. Според нея Комисията не спазва процедурата, тъй като не е дала препоръки как тя би могла да разреши конфликта на интереси, както направи в случая с кандидатите за еврокомисари от Австрия и Испания. Румънката увери, че ще представи своя случай на председателя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли и на бъдещия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Причината за отхвърлянето на кандидатурата на Унгария за ЕК е загриженост от „връзки с Русия“

Politico: Причината за отхвърлянето на кандидатурата на Унгария за ЕК е загриженост от „връзки с Русия“

30 Септември 2019 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Позовавайки се на официални писма, редакцията на Politico съобщава, че причината да бъде отхвърлена кандидатурата на Ласло Трочани за нов комисар на Европейския съюз в ресора „Съседство и разширяване“, е загриженост заради „връзки с Русия“.
В Брюксел са разтревожени от „връзките му с Русия, особено предвид ролята му на министър на правосъдието в екстрадирането на заподозрени руснаци, за които впоследствие се твърди, че са освободени, въпреки предварителното искане на САЩ за екстрадиция“.
По време на мандата си като министър на правосъдието Трочани е одобрил екстрадицията в Русия на заподозрени в търговия с оръжие Владимир Любишин-старши и Владимир Любишин-младши, въпреки искането на САЩ за екстрадиция и съвместна работа по този случай. Заподозрените са освободени по-късно от руските власти.
Комисията на Европейския парламент, която разглежда кандидатурите за новия състав на ЕК, също изрази загриженост в писмо си за „участието на Трочани като министър на правосъдието в договора за атомната електроцентрала „Пакс II“, въпреки наличието на клауза за конфликт на интереси“. Русия е предоставила на Унгария финансиране за разширяване на атомните централи, като руският гигант „Росатом“ е основен изпълнител на проекта.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Евродепутатите отхвърлиха кандидатите на Унгария и Румъния за новата ЕК

AFP: Евродепутатите отхвърлиха кандидатите на Унгария и Румъния за новата ЕК

30 Септември 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейските депутати отхвърлиха кандидатите на Унгария и Румъния за членове на новата Европейска комисия начело с Урсула фон дер Лайен, съобщава AFP.
Евродепутатите, които проверяват кандидатите за новата Комисия, обявиха в понеделник, че двама от 26-те предложени са „негодни“ да встъпят в длъжност, като потвърдиха откритието, че при тях има „конфликт на интереси“.
Кандидатите на Унгария и Румъния Ласло Трочани (ресор „Съседство и разширяване“) и Рована Плумб (ресор „Транспорт“) бяха дисквалифицирани от комисията по юридически въпроси на Европейския парламент точно преди изслушванията в събранието за целия екип, заяви членовете на комисията Тимо Волкен и Манон Обри.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Как ще протичат изслушванията в ЕП на номинираните за Комисията?

Politico: Как ще протичат изслушванията в ЕП на номинираните за Комисията?

30 Септември 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Брюксел. От понеделник следобед до 8 октомври членовете на Европейския парламент ще изслушат кандидатите за новия състав на Комисията. Целият процес ще продължи 75 часа в продължение на шест (не последователни) дни, като депутатите ще зададат най-малко 25 въпроса на изслушване, поясняват от европейската редакция на Politico.
Парламентът не само може да задава въпроси, преди кандидатите да встъпят в длъжност, но също така може да кажат „не“ на отделните комисари и дори на целия екип.
След като през юли избраха Урсула фон дер Лийен за председател на Комисията, членовете на ЕП ще „проверят компетенциите и способностите“ на предложените от нея за комисари, „за да изпълнят програмата, с която се ангажира“, съгласно правилата на органа.
Всички кандидати вече са попълнили и върнали въпросник, обхващащ всякакви теми - от финансови интереси до конкретни политически въпроси.
Процесът започва в 14:30 часа местно време (15:30 часа българско време) в понеделник и ще завърши с трите най-високо класирани от екипа на Фон дер Лайен – номинираните за вицепредседатели на ЕК Маргрет Вестагер, Франс Тимерманс и Валдис Домбровскис.
Всеки кандидат за член на Комисията ще направи 15-минутно встъпително изявление и след това ще отговори на 25 въпроса, както и последващи въпроси от евродепутати, в случай че има такива. В края на сесията кандидатът ще разполага с пет минути, за да направи кратки заключителни бележки.
След като приключи изслушването, водещите депутати от всяка от комисиите, участващи в изслушванията, ще гласуват за кандидата. Необходимо е мнозинство от две трети. Решението им се изпраща чрез писмо в рамките на 24 часа след даване на оценката. Ако кандидатът не успее да получи мнозинството от две трети, членовете на ЕП ще му изпратят допълнителни писмени въпроси. Ако комисията все още не е удовлетворена се допуска организирането на ново изслушване. В случай че и то не завърши с одобрение, тогава ще бъде проведено ново гласуване за номинирания, този път с обикновено мнозинство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Новият състав на ЕК ще се представи пред ЕП

FAZ: Новият състав на ЕК ще се представи пред ЕП

30 Септември 2019 | 07:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Екипът на бъдещия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се изправи пред първия си тест. В сградата на Европейския парламент предстоят изслушванията на членовете на бъдещия състав на законодателния орган на Общността, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Първи пред ЕП ще говори Марош Шефчович. До четвъртък следващата седмица всеки кандидат за пост в ЕК трябва да отговори на въпросите на депутатите в продължение на три часа и да докаже професионалната си способност за заемане на позицията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Портфолиото за разширение ще отговаря на плановете на Орбан

Hungary Today: Портфолиото за разширение ще отговаря на плановете на Орбан

19 Септември 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи своите кандидати за постовете на комисари, които ще встъпят в длъжност през ноември. Тя възнамерява да предостави портфолиото за разширяване на унгарския кандидат Ласло Трошани, пише електронното издание Hungary Today в материал, представен без редакторска намеса.
Бившият министър на отбраната взе предвид няколко аспекта, когато направи своя избор. Тя се стреми да осигури на всеки регион пропорционално представителство и също така искаше да осигури баланс между мъже и жени.
Ресорът на Трошани е по-широк от този, който имаше предишния унгарски комисар Тибор Наврачич, бившият министър в кабинета на Орбан. Той отговаряше за културата, образованието и спорта. Тези области също са важни, но сред приоритетите на Унгария е интеграцията на балканските държави в ЕС и по-специално на Сърбия.
В съответствие с това унгарското правителство от все сърце подкрепя Румъния, България и Хърватия в присъединяването към Шенгенското пространство. Логично, Будапеща също се ангажира да разшири и засили Източното партньорство. Въпреки че Унгария, подобно на другите страни от Централна Европа, е с намаляващо население, икономиката й претърпява значително разрастване, като всички съответни цифри се подобряват. Следователно унгарската дипломация става все по-активна и смела.
Причината, поради която тежестта на Унгария в Европейския съюз нараства, въпреки честите й кавги с Брюксел, не е независима от общото положение на Централна Европа. Регионът е на път да се превърне в синоним на икономическия динамизъм в Европа. Годишният растеж на БВП в тези страни е много над разширяването на икономиките на богатите социални държави в Западна Европа. Наистина забележителното е, че тази тенденция продължава от няколко години и се очаква да продължи в следващите години. По този начин има шанс регионът поне да се доближи до западноевропейския стандарт.
Участието на Трошани в работата на Комисията все още е само шанс, тъй като Европейският парламент ще трябва да приеме кандидатите на Фон дер Лайен, а Орбан има много противници там. Ако му бъде предоставена възможност, той може успешно да лобира за ускоряване на програмата за разширяване на Балканите, което е очевидна цел на Унгария, но също така съвпада с историческия интерес на ЕС. В резултат отношенията на Будапеща могат да се подобрят допълнително със Сърбия, Албания и Косово. Буферната зона на юг от Унгария, осигурена с членство в ЕС, би била отлична ситуация стратегически, икономически и дипломатически, както и за страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EURACTIV: Новата Европейска комисия показва новооткрита жажда за власт

EURACTIV: Новата Европейска комисия показва новооткрита жажда за власт

17 Септември 2019 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Трудно е да не забележим влиянието на френския президент Еманюел Макрон в речта на Урсула фон дер Лайен, с която тя представи избраните от нея комисари, или количеството на най-добрите позиции в ЕС, които получи Франция. Но идеята за силна Европа съблазнява и германците, пише базираният в Брюксел портал EURACTIV в материал, представен без редакторска намеса.

Предишната Европейска комисия беше обещала да бъде „политическа“, но фон дер Лайен иска да отведе нещата с една крачка напред. Избраният председател на Европейската комисия иска Европа, която да е „по-силна на международната сцена“; по-специално в борбата с изменението на климата и защита на многостранността.
Тя иска нейната Комисия да бъде „геополитическа“ и повери на пристигащия ръководител на ЕС по външната политика испанецът Джозеп Борел да създаде работна група, наречена „По-силна Европа в света“.
Въпреки че не е много немска, тази визия за наднационална сила се съчетава идеално с изказванията на Макрон. Независимо дали в своето обръщение в Сорбоната или в речта към френските посланици в края на август, изглежда, че френският президент поставя в основата на проекта си идеята за геополитическата сила на Европа.
„Макрон теоретизира за ролята на Европа и неговите аргументи бяха възприети от избрания председател на Европейската комисия, но има европейска динамика в полза на това“, подчерта Стефан Сежурне, ръководител на френската делегация на „Обнови Европа“, който казва, че е доволен от новия екип от предложени комисари и този подход към властта.
Сред другите партии Франсоа-Ксавие Белами от консервативната Европейска народна партия (ЕНП) подкрепя новата комисия, особено в нейния консервативен подход към въпроса за миграцията.
Подобно на бившия шпитценкандидат от ЕНП Манфред Вебер, Белами също подкрепя миграционния портфейл, даден на гръцкия комисар, със заглавие „Европейски начин на живот“. Левицата и Зелените обаче осъдиха названието.
С изключение на по-крайните партии, има консенсус за засилване на властта на ЕС на геополитическата сцена.
Според обширно проучване, проведено от експертния център ECFR, Макрон и неговият антураж само се присъединяват към основна тенденция сред европейците, които искат Европа да стане геополитически играч.
От 60 000 европейци, изследвани от YouGov, все по-голям брой вярват, че ако Европа се срине, най-значителната загуба ще бъде тази на блок, който може да се противопостави на властта на САЩ и Китай. Това вярват 34% от французите, но също и 30% от германците, както и 27% от испанците.
Франция, като движеща сила в този ход, също премина в настъпление, когато става въпрос за отговорност, което предизвиква търкания в Германия. Освен че повлия на назначенията, изказванията и дори изборите, направени от фон дер Лийен, Франция получи жизненоважно място в Комисията. Френският комисар Силви Гулард бе определена да управлява вътрешния пазар и ресора отбрана.
Франция също запази контрола над преговорите за Брекзит, тъй като Мишел Барние запази поста си. А Европейската централна банка ще се управлява от Кристин Лагард, която беше назначена за следващ управляващ директор на институцията.
Други държави-членки могат да ревнуват от такъв списък. Но това също отразява как френската дипломация подхожда към този въпрос, докато предишната администрация на Франсоа Оланд се предаде по въпроса.

Промяна на курса за Германия

В Германия изборът на фон дер Лейен, която е част от вътрешния кръг на канцлера Ангела Меркел, поражда надежди, че страната отново ще се активизира на европейската сцена.
„Очаквам това!“ – заяви Франциска Брантнер, член на Бундестага и говорител на парламентарната група на Зелените по европейската политика.
„Германия трябва да сложи край на своята„ не“ политика по отношение на всички амбициозни инициативи на европейската политика, предприети за справяне с предизвикателството на кризата с климата“, каза тя.
Зеленият евродепутат посочи, че дори и да закъснее, все още има време канцлерът да мобилизира правителството си, за да отговори най-накрая на предложенията на френския президент, „които той не спира да поставя на масата през последните години“.
„Германия трябва да се възползва от тази възможност да поеме активна роля в Европа. От началото на кризата с еврото през 2008 г. тя намали ролята си и стигна до там да спре всякакви нови инициативи“, добави тя.
Според евродепутата обаче изглежда, че нещата се движат, след като фон дер Лейен беше назначен да ръководи новата Комисия.
Тя посочи, че избраният председател включи в програмата си конкретни обещания като мобилизиране на един трилион евро за десет години за развиващите се страни за финансиране на борбата срещу глобалното затопляне. „Германия, надявам се, няма да се противопостави“, каза тя.

Невидими позиции, но силно влияние

Докато речта на фон дер Лиен отразява вижданията на Франция, това не означава, че Германия възнамерява да отстъпи. Тя продължава да упражнява своето влияние чрез различните позиции в европейските институции.
„Това са позиции, които са по-малко изложени от тези на комисарите, но също са решаващи“, обясни Клер Демесмай, политолог и експерт по френско-германските отношения в Германския институт за външна политика (DGAP).
Тя подчерта, че тези позиции включват тези на генерални секретари, където германците са добре поставени, както и председатели на групи или вицепредседатели, където Франция със сигурност е по-добра, но където германското влияние остава силно.
Освен това, въпреки че тандемът на Урсула фон дер Лейен и Силви Гулард може да създаде впечатление за истинска хармония между Франция и Германия, истинските разногласия между двете страни остават.
„По въпроса за цифровото данъчно облагане все още има различия между двете страни, както и по въпросите на отбраната и индустриалната политика. Има поредица от въпроси, по които все още сме далеч от постигане на споразумение“, отбеляза политологът.
Отвъд френско-германското разделение, позицията на държавите-членки на ЕС по отношение на новия европейски бюджет ще определи дали новата Комисия на ЕС ще има необходимото пространство за маневриране, за да изпълни своята пътна карта.
„Приемането на европейския бюджет ще бъде от решаващо значение. Как държавите-членки ще определят своите приоритети? Ще спазва ли бюджетът пътната карта на Комисията“, размишлява политологът.

Нова европейска глава

Конкретно Брекзит ще промени начина, по който се раздават картите.
„С Брекзит се формират нови баланси отвъд простото уравнение 28-1. Става свидетели на различни властови отношения“, обяснява Клер Демесмай.
„Нидерландия, например, става все по-влиятелна. Сега тя ще води дискурса към либерална и ортодоксална Европа, що се отнася до финансовите въпроси“, добави тя.
Демесмай подчертава също ролята, която може да изиграе Италия.
„След Брекзит и при условие, че вътрешната ситуация се стабилизира, Италия може да се присъедини към Франция и Германия, за да разшири кръга и да формира ново трио. Отваря се нова глава с нови баланси и Европа е в движение“, добави политологът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The American Conservative: Защитаването на „Европейския начин на живот“ е скандално, очевидно

The American Conservative: Защитаването на „Европейския начин на живот“ е скандално, очевидно

16 Септември 2019 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Брюксел. Новоназначеният ръководител на Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейския съюз, е бившият министър на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен. Сега тя представи своя кабинет и всяка държава-членка на ЕС предложи по един комисар, разделяйки 27-те портфейла на всяка страна. Фон дер Лайен настоя за баланс между половете (50/50 мъже и жени), въпреки че даде няколко други улики кой ще бъде включен в топ екипа на Брюксел. И все пак разкриването на имената разкри набор от любопитни избори, пише Бил Бил Уирц в материал за авторитетното издание The American Conservative, предаден без редакторска намеса.
Франс Тимерманс (Нидерландия) е много непопулярен в Полша и Унгария, срещу които поведе кръстоносен поход на Европейския съюз по време на последия мандат на Комисията. Той ще отговаря за „създаването на Европейска зелена сделка“. Маргарет Вестагер (Дания, и не, не се произнася по начина, по който се пише) прекара последния си мандат в битка с американските технологични гиганти в съда в опит да вземе колкото е възможно повече пари от печалбите им. „Данъчната лейди“, както я определи Доналд Тръмп, ще продължи в ресора си. (Тръмп каза за нея също: „Тя мрази САЩ може би повече от всеки друг, когото съм срещал“.) Дидие Рейндерс (Белгия) взима ресора Правосъдие, но чакайте да открият за престъплението му, когато се появи с боядисано в черно лице (Independent: Belgian Foreign Minister Didier Reynders criticised for wearing black face paint at Noirauds charity parade in Brussels).
С други думи, членовете на новия състав на ЕК, които трябва да се застъпват за честност, справедливост, прозрачност, демокрация и равенство за всички, всъщност нямат блестяща история. Единият е разследван за непотизъм. Други двама са обвинени, че са изплагиатствали докторските си тези. Един е прекарал 33 дни в затвора по обвинение за корупция, двама са замесени в злоупотреба с обществени средства, четирима са бивши комунисти, един е обвинен, че е притискал полицията (като министър) да освободи сина му от ареста, един не е разследван за корупция само, защото парламентът не му отнема имунитета, а друг е подавал оставка като началник на институт за изследвания заради обвинения в корупция.
Ясно е, че има много от какво да се чувстваме обидени в тази компания. И все пак единственият скандал, който избухна през тази седмица, нямаше нищо общо с факта, че самите източници на законодателството в ЕС имат шарено минало. Най-голямото престъпление на Фон дер Лайен, поне ако вярвате на „Туитър“ и европейските медии, е създаването на ресор с име „Защита на нашия европейски начин на живот“. За еврофилите, фактът, че това портфолио включва департамента за миграция показва, че Комисията иска да направи жест към крайно-дясното.
Мениджърът за европейските медии на „Амнести интърнешънъл“ написа в „Туитър“:
„Запознайте се с новия Комисар „за Защита на нашия европейски начин на живот“, чиято роля ще е да надзирава миграционната политика.
„Като се използват изразните средства на крайно дясното („имигрантите заплашват европейския начин на живот“ 9 като се свързват миграцията и сигурността, това изпраща притеснително послание“.
Бившият кандидат за председател на Европейската комисия Ги Верхофстад свърза името на поста с риториката на популисткия лидер на Унгария Виктор Орбан:


„Новият екип от Комисари изглежда компетентен. Но не разбирам защо Фон дер Лайен свърза миграцията със „защитата на европейския начин на живот“. Нуждаем се от стриктни и справедливи правила за миграцията, но тази Комисия трябва да стои много далеч от риториката на Орбан! Тя трябва да коригира това, колкото е възможно най-скоро“.
Британският евродепутат от Зелените Моли Скот звучеше по същия начин:


„Фон дер Лайен дефинира контрола над миграцията като защита на Европейския начин на живот. Европейските депутати от „Зелените“ вярват, че мигрантите са допринесли изключително много за жизнения европейски начин на живот, на който се радваме днес. Употребата на тази риторика на крайно дясното трябва да спре“.
Комисията отвърна на критиците, като каза: „В писмото за неговата (на отговорния комисар) мисия много ясно се казва, че „Европейският начин на живот е изграден върху солидарност, спокойствие и сигурност“. Говорител добави, че „Европейският начин на живот“ е „изграден върху принципите на достойнство и равенство за всички“.
Двете дефиниции са в сблъсък: „Европейски“ се използва от идентиаристите, за да обяснят етнически бели хора. Същевременно, Европейският съюз се опитва да предефинира „европейски“, така че да звучи про-ЕС. Ето защо: „Обединеното кралство напуска Европа“ (вместо „Европейския съюз) е често срещан израз.
В действителност всички те бъркат. Възмутената тълпа не трябва да е шокирана от името на поста на политика. От десетилетия политиците кръщават нещата противоположно на това, което всъщност са – Законът за патриотизма и Закона за достъпно здравеопазване веднага ми идват на ум. Има много по-важни неща, които трябва да бъдат казани за лицата, заемащи постове в Комисията, от това, че са дали странно име на ресора. Не трябваше ли да бъде значително по-тревожно, че новият върховен представител за външната политика на ЕС преди това подаде оставка от важен академичен пост заради обвинения в конфликт на интереси?
Следващата Европейска комисия (ако бъде одобрена от Европейския парламент, което ще се случи) ще намали личните свободи на хората, ще регулира още повече икономиката, ще натовари с още повече данъци и такси потребителите и ще изкриви цените на енергията и храните. Радикалният й дневен ред ще навреди на абсолютно всички европейци.
Това са нещата, за които си струва да бъдеш скандализиран. Фактът, че бюрократично име предизвика толкова голям потрес показва всичко, което не е наред с повърхностната и догматична политика на Европейския съюз.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ерол Мехмед, ДПС: Надяваме се ресорът на Мария Габриел "Образование и иновации" да е ново европейско начало на българското образование

Ерол Мехмед, ДПС: Надяваме се ресорът на Мария Габриел "Образование и иновации" да е ново европейско начало на българското образование

13 Септември 2019 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. Надяваме се ресорът на Мария Габриел "Образование и иновации" да е ново европейско начало на българското образование. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Ерол Мехмед в декларация от името на група по повод първия учебен ден, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Споделяме очакванията, че това ще даде нов тласък и ще издигне на друго ниво образованието ни и като страна ще получим и финансова подкрепа за внедряване на нови технологии и иновации в тази сфера. Недопустимо е да изоставаме. От името на ДПС се обръщам към всички родители да инвестират в образованието на децата си. Това носи радост, гордост и удовлетворение. Обръщаме се към всички ученици да търсят нови знания", допълни Мехмед. Той пожела добрите учители да продължават да създават добри учители, добри лекари и добри строители на днешна и утрешна България. "Успешна да е новата учебна година. Ползотворна да е. Честит празник, колеги!",допълни още Мехмед.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Юнкер се включи в спора за назначаването на комисар по „Защита на европейския начин на живот"

AFP: Юнкер се включи в спора за назначаването на комисар по „Защита на европейския начин на живот"

12 Септември 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подсили спора около новия ресор в изпълнителния орган на Общността, натоварен със задачата за „Защита на европейския начин на живот“, предава AFP.
„Не ми харесва идеята, че европейският начин на живот е противопоставен на миграцията. Приемането на тези, които идват отдалеч, е част от европейския начин на живот", заяви Юнкер пред Euronews.
Ресорът бе поверен на гръка Маргаритис Схинас, който в момента е главен говорител на ЕК. Той призна, че е „развълнуван“ от номинацията, която за първи път ще вкара грък в най-висшия орган на ЕС.
„Развълнуван съм, че съм номиниран за заместник-председател за Защитата на нашия начин на живот, обхващащ ресорите миграция, сигурност, заетост и образование. Готов съм да се заема с работа и очаквам с нетърпения да обсъдя с ЕП как можем да превърнем политическите ни приоритети в реални резултати“, написа Схинас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фон дер Лайен: Западните Балкани са един от моите приоритети

Фон дер Лайен: Западните Балкани са един от моите приоритети

11 Септември 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Западните Балкани ще бъдат сред приоритетите на председателството й, предава албанският телевизионен канал Top Channel.
След като представи своя екип от комисари, Фон дер Лайен заяви: „Надявам се Западните Балкани да са близо до ЕС възможно най-скоро“.
Относно интеграционня процес на балканските държави, тя отбеляза, че правилата за разширение на Съюза не са се променили. „Има някои фундаментални ценности, които страните-кандидати трябва да покажат, че зачитат“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Иван Марчевски, СА „Димитър А. Ценов" – Свищов: Чрез новия си ресор в ЕК България има възможност да стане по-видима интегрална част от европейското образователно пространство

Доц. д-р Иван Марчевски, СА „Димитър А. Ценов" – Свищов: Чрез новия си ресор в ЕК България има възможност да стане по-видима интегрална част от европейското образователно пространство

11 Септември 2019 | 10:47 | Агенция "Фокус"
София. Чрез новия си ресор в ЕК България има възможност да стане по-видима интегрална част от европейското образователно пространство. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ ректорът на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов доц. д-р Иван Марчевски. Той изрази надежда да се работи в тази посока, защото към към момента страната ни е в периферията по различни причини, включително и финансови. „Силно се надявам, че българският комисар ще създаде необходимите предпоставки да се увеличат средствата, които отиват към българските университети, главно за научни изследвания, тъй като там, може би, най-много изоставаме от европейските ни партньори. Това е свързано с финансовия ресурс, така че аз искрено се надявам, че ще имаме възможност да получим повече пари за научни изследвания. Ще се разшири обхватът на програмата „Еразъм+“, ще се стимулират формите на обмен, ще станем по-гъвкави в работата“, коментира ректорът. Доц. д-р Иван Марчевски обясни, че трябва да се даде възможност родните преподаватели и студенти да пътуват много повече в европейски университети, а европейски преподаватели да гостуват в българските университети, защото, по думите му, това е пътят, по който можем да станем по-пълноценна част от европейското образователно пространство.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Кой е наследникът на Йоханес Хан в новата Комисия?

Blic (Сърбия): Кой е наследникът на Йоханес Хан в новата Комисия?

11 Септември 2019 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен избра за наследник на Йоханес Хан в изпълнителния орган на Общността унгарец – Ласло Трочани. Електронното издание на белградския вестник Blic публикува статия, в която се опитва да представи информация за това кой е новият комисар за европейската политика на съседство и разширяване и какво е отношението му към Сърбия.
Въпреки информацията, че за нов комисар по разширяването ще бъде назначена Дубравка Суика от Хърватия, за ресора разширяване беше назначен Ласло Трочани.
Отсега нататък бившият министър на правосъдието на Унгария в периода от 2014 до 2019 г., ще решава за европейския път на Сърбия, коментират от редакцията. Преди той е бил член на Конституционния съд на страната, бил е посланик в Белгия и Франция.
Трочани е юрист с 30-годишен опит, бивш съдия, дипломат и университетски професор, а специализацията му е европейско конституционно и сравнително право. Роден в Будапеща през 1956 г., завършва Факултета по право и политически науки през 1980 г. Женен е и има три деца.
Номинацията на Трочани беше приета с негодувание от някои членове на Европейския парламент, които припомниха за докладите за състоянието на върховенството на закона в Унгария и за това, че той е гласен привърженик на политиката на неприемането на мигранти в страната чрез издигане на стена със Сърбия.
Като министър на правосъдието Трочани прие множество закони, които насърчиха правния конфликт с Европейската комисия. Той наблюдаваше криминализирането на дейностите на НПО за подпомагане на мигрантите, което Брюксел категорично осъди.
Въпреки че не е член на унгарската управляваща партия ФИДЕС, Трочани беше в нейната листа по време на тазгодишните избори за Европейски парламент. Известен е с лоялността си към премиера Виктор Орбан. Тази привързаност може да означава път към европейското бъдеще на Сърбия, предвид приятелските отношения, които правителството на Орбан има с президента на страната Александър Вучич.

„Европа няма бъдеще без Сърбия"

Властите на Унгария неведнъж са казвали, че Сърбия заслужава да бъде член на ЕС далеч преди 2025 г., и са призовали за ускоряване на преговорите за присъединяване.
Неотдавна на Стратегическия форум в Блед унгарският външен министър Петер Сиярто повтори искането на Будапеща всички глави от преговорния процес за членство на Сърбия да бъдат отворени, като прецени, че напускащата комисия е допуснала голяма грешка с решението да няма разширяване на Общността до 2025 г.
По време на министерския си мандат Трочани единствено е хвалил сърбите.
Преди четири години, в разгара на бежанската криза, той заяви в интервю за „Вечернье новости“, че сътрудничеството между Белград и Будапеща по мигрантския въпрос може „да бъде пример за други“.
Той изрази позицията си по отношение на кандидатурата на страната за членство в ЕС и заяви, че Будапеща подкрепя Белград в усилията да изпълниу възможно най-скоро всички критерии, които стоят на пътя му. „Позицията на унгарското правителство е решаваща, а бъдещето на Европа е немислимо без членството на Сърбия в ЕС“, категоричен беше Трочани.

Какво очаква Фон дер Лайен от новия комисар по разширяването?

В писмото си до Трочани Фон дер Лейен подчерта значението на надеждната европейска перспектива за Западните Балкани и на ускоряването на напредъка в процеса на разширяване. Тя изпрати писма до всеки от предложените членове на Комисията. В това до унгареца тя подчерта, че „европейската перспектива на Западните Балкани е помогнала за преодоляване на историческите разделения и за иницииране на ключови политически и икономически реформи“.
В същото време, според нея, външното влияние на региона нараства значително. „Задължително е да запазим и ускорим напредъка през следващите пет години, чрез оценка въз основа на достойнствата на всяка страна-кандидатка, като същевременно поддържаме достоверна перспектива за бъдещо присъединяване към ЕС“, се казва в писмото.
Германският християндемократ препоръча на Трочани да работи за ускоряване на структурните и институционални реформи и да се съсредоточи върху основите на върховенството на закона, икономическото развитие и реформата в публичната администрация. Тя също така го призова да подкрепи всички усилия за борба с корупцията в региона, както и усилията за изграждане на добросъседски отношения и решаване на двустранни спорове.
Фон дер Лайен също изпрати писмо до Йозеф Борел, когото тя предложи за Върховен представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност, като подчерта важността на една по-стратегическа и обединена Европа в областта на външните работи.„Трябва да се опитате да засилите капацитета на Съюза да действа независимо и да популяризира своите ценности и интереси по света“, отбеляза Фон дер Лайен.
Професорът на факултета по политически науки Слободан Самарджич твърди, че добрата новина е, че предложеният комисар по разширяването Ласло Трочани идва от Унгария, страна, която винаги подчертава, че Сърбия трябва да бъде член на ЕС, но смята, че в допълнение към добрата воля на Будапеща има и други обективни обстоятелства.

Работата на новия комисар ще бъде в омагьосан кръг

„ЕС няма перспектива за разширяване и ролята на новия комисар ще бъде такава, каквато беше досега. Той ще върши работата в омагьосан кръг, без перспектива за подновяване на процеса на разширяване", изрази увереност Самарджич.
Той смята, че политиката за разширяване на ЕС е „в сила“ по съвсем различни причини от самото разширяване: „Целта е не да се присъединят кандидатите в ЕС, а да се държат под политически контрол, за да не се откъснат, да се обърнат към трета страна или да търсят преразглеждане на сегашната ситуация и на Споразумението за стабилизиране и асоцииране“.
Той е убеден, че именно това е логиката на настоящата политика за разширяване и задачата на този нов член на Комисията е да я прилага.
Самарджич, който преподава политическа система на ЕС, наред с други предмети, добавя, че не се знае как ще се прилага такава политика. „Фокусът на институциите на ЕС е върху управлението на ситуацията в Съюза, това е трудна и несигурна работа. Няма разширение", каза той и добави, че Сърбия, подобно на други кандидати, остава във „външния периферен кръг на интересите на ЕС и Западното полукълбо".
Самраджич добавя, че разширяването има за задача не да направи Сърбия част от Съюза, а да я държи в неведение, но „под контрол“. Съгласно думите му, че цялата политика на Брюксел е доста странна - ЕС спря с разширяването през 2013 г., след присъединяването на Хърватия. Никоя държава, добави той, няма да бъде приета в ЕС, не защото не е неподготвена, а защото самият Съюз не е готов за разширяване.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Фон дер Лайен призова за нови санкции срещу Тръмп

Politico: Фон дер Лайен призова за нови санкции срещу Тръмп

11 Септември 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за засилване на търговския инструментариум срещу САЩ, пише европейската редакция на Politico.
Фон дер Лайен натовари избрания от нея комисар по търговията Фил Хоган да развие нови средства за отговор конкретно срещу сили, които блокират системата за разрешаване на спорове в Световната търговска организация – а именно – САЩ.
„Искам да погледнете как можем да засилим нашия набор от инструменти за търговия“, каза фон дер Лайен пред Хоган. „Това трябва да включва надграждане на регламента на ЕС за изпълнение, за да ни позволи да използваме санкции, когато други приемат незаконни мерки и едновременно блокират процеса на уреждане на спорове на СТО“.
Тя намекна за по-силов подход спрямо китайските субсидии, като каза на комисаря по търговията да „работи с вице-председателя за... Дигиталната ера (Маргарет Вестагер) за справяне с нарушаващите ефекти на чуждестранните субсидии във вътрешния пазар“.
ЕС търси начини за справяне с мащабните субсидии на Китай, но миналата седмица ръководителят на търговията Сабине Уайанд изключи прилагането на закона за държавните помощи на ЕС „извънтериториално“.
Избраният председател също потвърди, че ще има нов пост за прилагане на търговските правила, който ще бъде назначаван от Колегията на комисарите, който ще работи под „прякото ръководство на Хоган, който ще наблюдава и подобрява спазването на нашите търговски споразумения“.
И накрая, фон дер Лайен заяви, че Хоган трябва „да допринесе за създаването и въвеждането на данъка върху въглеродните граници, като работи в тясно сътрудничество с комисаря по икономиката. Данъкът за границата на въглеродните емисии трябва да бъде изцяло съобразен с правилата на СТО“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Андрей Ковачев: България има сериозна заявка за бъдещето с ресора, който получи в новата ЕК

Евродепутатът Андрей Ковачев: България има сериозна заявка за бъдещето с ресора, който получи в новата ЕК

11 Септември 2019 | 08:38 | Агенция "Фокус"
София. България има сериозна заявка за бъдещето с ресора, който получи в новата ЕК. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. В ресор „Иновация и младеж“ е концентриран сериозен финансов ресурс, уточни евродепутатът. „Това беше и заявката, която искахме – ресор за бъдещето, който е свързан с новите технологии и образованието на младите хора в Европа. Смятам, че това е много добър ресор за България. Страната ни поема огромна отговорност. Тя се състои в това да инвестираме ефективно средствата на европейските данъкоплатци в нови научни и производствени решения за конкурентни стоки и услуги“, коментира той. Евродепутатът Андрей Ковачев каза още, че страната ни няма друга възможност освен да има амбиции да е конкурентна на останалите държави, за да не изостава спрямо другите части на света. Новата ЕК е ориентирана към екология и нови технологии, коментира Ковачев, но уточни, че предстои изслушване на кандидатите за комисари в ЕП и идеите им за съответните им ресори, тъй като в миналото е имало такива, които не са оправдали очакванията, уточни евродепутатът.
Йоланда ПЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Сравнение между екипите на Юнкер и Фон дер Лайен

Politico: Сравнение между екипите на Юнкер и Фон дер Лайен

11 Септември 2019 | 03:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската редакция на Politico прави сравнение между екипа на новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и този на предшественика й Жан-Клод Юнкер, който встъпи в длъжност преди пет години.

Изданието поставя на първо място „джендър баланса“, където в екипа на УФДЛ успяха да постигнат равенство: 14 мъже на 13 жени. При Юнкер мъжете са били 19, а жените 9.
Следващият показател е колко нови е имало в Европейската комисия. При Юнкер те са 22-ма при шестима комисари от предишния екип, а при УФДЛ „свежа кръв“ са 19 души при 8, които ще продължат работата си в Комисията.
„Политико“ прави сравнение и на това от кои политически семейства идват комисарите. В екипа на Юнкер има 14 от ЕНП, 8 социалисти, 5 от АЛДЕ и 1 от Европейските консерватори и реформисти. При УФДЛ обаче ще има 10 комисаря на социалдемократите, 9 на ЕНП, 6 на либералите и зелените и 1 на ЕКР.
Също така 20 от комисарите на Юнкер никога не са били избирани за европейски депутати, докато при УФДЛ този показател е 16.
Юнкер е избрал четирима бивши премиери, а УФДЛ – двама.
При бившите министри в страните си има паритет между двата екипа – по 20.
Средната възраст на екипа на Юнкер е 53,4 години, а тази на УФДЛ е 55,9.

Превод и редакция: Иван Христов
***

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Сериозните хора в  БСП смятам, че оценяват този ресор като силен и като възможност за България

Тома Биков, ГЕРБ: Сериозните хора в БСП смятам, че оценяват този ресор като силен и като възможност за България

10 Септември 2019 | 18:48 | Агенция "Фокус"
София. Сериозните хора в БСП смятам, че оценяват този ресор като силен и като възможност за България. Това заяви на пресконференция Тома Биков, народният представител от ПГ на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Аз не знам за кое БСП говорите, явно сме чули различни БСП-та. Чух г-жа Деница Златева, която твърди, че ресорът е трети по значимост при нашите съседи, че можело да вземем и по-добър", добави народният представител на ГЕРБ. "Тези, които твърдят, че това е слаб ресор, значи твърдят, че образованието, науката, иновациите, ако искате и изкуственият интелект, който попада в този ресор, младежта, че това са някакви слаби теми", обясни Биков. "Пак повтарям тези теми бяха приоритет и на българското председателство, наред с Западните Балкани. Просто Западните Балкани беше най-силният, най-много се чу, но всички тези неща бяха приоритет за председателството и смятам че те дойдоха съвсем логично при нас и не мисля че това е слаб ресор", коментира още Тома Биков. "Ако някой смята че г-жа Мария Габриел отговаря за киберсигурността на НАП, значи не разбира нито от НАП, нито от киберсигурност, нито от европейска комисия и отношения", каза още той. "Тук става въпрос за една обща политика г-жа Габриел доста безпроблемно се приема в Европейската комисия, след нейния мандат като европейски комисар. Ресора, който получава е изключително важен, представете си го в България. Кои министерства са от тези на образованието ли, на младежките политики. Има буквално постижение по време на председателството в тези теми, пробиви в европейската политика и това се приема добре от Европа и се гласува доверие на България да осъществява политики в тези области", допълни още Биков
Народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски комнетира, че да получиш ресор в Европа за младежта и иновациите, това е една голяма отговорност. "Това показва, че България има голямото европейско доверие с младите хора и с всичко свързано с този ресор да работи за бъдещето на Европа. България е част от това бъдеще, България не е сърцето на Европа, но е част от нейното сърце и този ресор го доказа", обясни Гърневски.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българският еврокомисар Мария Габриел: Ако Европа иска да се върне на цифровата карта, това минава през иновации и образование

Българският еврокомисар Мария Габриел: Ако Европа иска да се върне на цифровата карта, това минава през иновации и образование

10 Септември 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Ако Европа иска да се върне на цифровата карта, това минава през иновации и образование. Това каза българският еврокомисар в изявление пред журналисти пред сградата на Европейската комисия в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Тя допълни, че само с иновации можем наистина да се борим за лидерство в областта: „Това ще е сред моите приоритети: да прилагаме европейски решения за днешните предизвикателства, европейски продукти и услуги“, обясни тя. От думите ѝ стана ясно, че в областта на образованието проблем остава изтичането на мозъци фокусира вниманието върху европейски програми, свързани с младите: „Имаме амбицията да увеличим тройно като бюджет програмата „Еразъм“. Тя сега е 15 милиарда, а за следващия програмен период е планирано да бъде 45 милиарда“, каза още Габриел.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българският еврокомисар Мария Габриел: Новият ми ресор в ЕК „Иновации и младеж“ е признание за България

Българският еврокомисар Мария Габриел: Новият ми ресор в ЕК „Иновации и младеж“ е признание за България

10 Септември 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Новият ми ресор в ЕК „Иновации и младеж“ е признание за България. Това каза българският еврокомисар в изявление пред журналисти пред сградата на Европейската комисия в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Габриел поздрави председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за смелостта най-после да бъдат обединени под една шапка основни елементи на така наречения „златен триъгълник“: наука, бизнес и образование. „Много голяма и смела амбиция е в високо в дневния ред на ЕС да стоят иновациите и младите хора. Това е признание за България. За мен беше важно в новия ресор да бъдат голяма част от нещата, които сме успели да свършим по време на изминалия мандат в Сектор „Цифровизация“. Напомням, че суперкомпютрите, дигиталните иновационни хъбове, всичко свързано с киберсигурността се финансира от програмата „Хоризонт 2020“. Нейният наследник ще бъде и тя ще бъде под мое ръководство“, добави още тя. Габриел обясни още, че ще отговаря изцяло за финансирането и новия начин, по който ще функционира програмата „Европа“. „Бюджетът е 100 милиарда евро. Това е третото перо в европейския бюджет след „Земеделие“ и „Кохезионна политика“. И ще отговарям изцяло за новия план за действие за цифрова грамотност“, добави още българският еврокомисар.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Деница Златева, БСП: Ресорът на Мария Габриел е по-слаб за нас в сравнение с първоначалните възможности, които България можеше да получи

Деница Златева, БСП: Ресорът на Мария Габриел е по-слаб за нас в сравнение с първоначалните възможности, които България можеше да получи

10 Септември 2019 | 16:19 | Агенция "Фокус"
София. Ресорът на Мария Габриел е по-слаб за нас в сравнение с първоначалните възможности, които България можеше да получи. Това каза заместник-председателят на БСП Деница Златева по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тя изрази надежда, че имайки комисар, който отговаря за иновациите и младежта ще доведе и до по-приоритетно използване на тези средства за развитието на този важен сектор. "Много е важно този ресор да бъде изпълнен със съдържание", допълни още Златева. "Започнаха предложенията към българската страна с един много по-важен ресор. Този на върховния представител по външна политика и сигурност, което премиерът отхвърли, тъй като този ресор не разпределял средства. След това се заговори за ресор "Земеделие". Знаете, че земеделието е ключова политика в общите политики на ЕС. Също аргументът на министър-председателят беше, че средствата там са предварително разпределени и този ресор не представлява интерес за нас. Всички европейски средства в рамките на съюза следват много ясни правила за разпределения. Не се раздават от джипове от служебни пътувания", посочи още Златева.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Ресор „Иновация и младеж“ е важен и очаквам България да има активна роля

Президентът Румен Радев: Ресор „Иновация и младеж“ е важен и очаквам България да има активна роля

10 Септември 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ресор „Иновация и младеж“ е важен и очаквам България да има активна роля. Това каза пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев по повод информацията, че Мария Габриел ще бъде предложена за отговорник на ресора в състава на новата Европейска комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Аз мисля, че „Иновация и младеж“ е значим ресор. Не меря ресорите с това какъв финансов обем от средства съдържат в себе си и колко ще разпределят. Не е това въпросът. Европа има амбицията да бъде водещ фактор на световната сцена. Това е залегнало във всички европейски стратегически документи. Това не може да се получи без иновации и без активното участие в работата с младежта на Европа. Там е бъдещето и очаквам България да има активна роля в този ресор“, коментира президентът Румен Радев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.