СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Андрей Ковачев, ГЕРБ/ ЕНП: Постът зам.-председател на ЕНП е категорично признание за работата на Мария Габриел

Андрей Ковачев, ГЕРБ/ ЕНП: Постът зам.-председател на ЕНП е категорично признание за работата на Мария Габриел

София. Постът зам.- председател на ЕНП е категорично признание за работата на Мария Габриел. Това каза в седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ евродепутат от ГЕРБ/ ЕНП Андрей Ковачев. Той обясни, че Габриел е постигнала повече гласове от германия представител, който традиционно има най-много подкрепа. „Това се случва за първи път. Можем да сме доволни от раб...

23 Ноември 2019 | 12:34 | Агенция "Фокус"

Мария Габриел е избрана за първи вицепрезидент на Европейската народна партия

Мария Габриел е избрана за първи вицепрезидент на Европейската народна партия

Загреб. Българският еврокомисар Мария Габриел бе избрана за първи вицепрезидент на Европейската народна партия. Това се случи днес на Конгреса на ЕНП в Загреб, Хърватия, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. За Мария Габриел гласа си дадоха 442 делегати и по този начин тя събра най-много подкрепа в сравнение с останалите 9 заместници на новия президент Доналд Туск. Мария Габриел е комисар за цифровата икономика и общество от юли 2017 г. до ден днешен. Под нейно ръководство, цифровият единен пазар на Европейската комисия стана реалност. Тя създаде и първата пан-европейска програма "Цифрова Европа" с бюджет от 9,2 милиарда евро. Българският комисар е автор на инициативата за безплатен безжичен интернет за общините в Европа „WIFI4EU“ и създава първата Цифрова програма на ЕС за Западните Балкани и още през юли 2019 г. са намалени драстично таксите за роуминг между шестте балкански държави. В следващия мандат на Европейската комисия 2019-2024 г. е посочена за комисар за иновациите и младежта. Тя ще ръководи политиките на ЕС, свързани с програмата Хоризонт Европа, иновациите, научните изследвания, програмата Еразъм +, образованието и културата. През май 2009 година Мария Габриел е избрана за евродепутат от листата на ГЕРБ/ЕНП. Преизбрана е за евродепутат през 2014 година и става ръководител на българската делегация на ГЕРБ в ЕНП. От 2014 до 2017 година е заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент. Два пъти е избирана за Евродепутат на годината: през 2016 г. в категория „Развитие“ и през 2013 г. в категория „Равенство между половете“ .

21 Ноември 2019 | 15:36 | Агенция "Фокус"

Българската делегация от ГЕРБ на Конгреса на ЕНП в Загреб се срещна със Себастиан Курц

Българската делегация от ГЕРБ на Конгреса на ЕНП в Загреб се срещна със Себастиан Курц

Загреб. Българската делегация от ПП ГЕРБ на Конгреса на ЕНП в Загреб се срещна със спечелилия последните парламентарни избори в Австрия Себастиан Курц. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Представителите на ГЕРБ поздравиха Курц за победата на парламентарния вот в Австрия и му пожелаха успех в преговорите за съставянето на ново правителство в страната. Българската делегация изрази увереност, че именно Курц отново ще стане канцлер на Австрия. Себастиан Курц поздрави ГЕРБ за убедителната победа на местните избори в България. Той сподели, че следи с интерес политическата ситуация в България и пожела на кметовете в делегацията успешен 4-годишен мандат. Българската и австрийската страна се обединиха около мнението, че сестринските партии в двете държави през годините са доказали, че устойчиво и успешно защитават десните и демократични ценности на ЕНП.

21 Ноември 2019 | 07:59 | Агенция "Фокус"