НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сотир Цацаров ще работи за възстановяване на имиджа на КПКОНПИ (ОБЗОР)

Сотир Цацаров ще работи за възстановяване на имиджа на КПКОНПИ (ОБЗОР)

21 Ноември 2019 | 20:31 | Агенция "Фокус"
София. Кандидатът за председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров ще работи за възстановяване на имиджа на институцията. Според него КПКОНПИ има потенциал и по някакъв начин може да допринесе органът да да получи това място, което му отрежда закона. "Не е работа на председателя на комисията, нито на самата комисия да предлага изменения в закона. Това обаче не означава, че законът не се нуждае от промени. Действащият закон има доста несъвършенства. Аз и в своята концепция и в дай боже изслушването пред съответната комисия няма да скрия мнението си по отношение на всичко онова, което според мен трябва да бъде направено като изменение в закона. Дали обаче ще бъде направено, не е мое правомощието", заяви още главният прокурор Сотир Цацаров.

Кандидатът за председател на Антикорупционната комисия бе в парламента, за да се срещне с ПГ на „Обединени патриоти“. След срещата от парламентарната група засвидетелстваха своята подкрепа за кандидатурата му.
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов настоя за стесняване на обхвата на проверяваните лица от КПКОНПИ. Той попита дали шофьор на Агенция трябва да бъде проверяван. "И войниците на военна служба на Българската армия и те трябва да бъдат проверявани. Ако смятате, че това е нормално? Трябва да се направи, че тази комисия да дава резултати, да не бъде репресивен орган. Също така чухме и виждането и разбиране на Цацаров по отношение на преките спешните промени, на които чисто административно трябва да бъде подложена тази комисия", каза Симеонов. Той посочи, че с едно мнение са с Цацаров, че съставът на комисията е прекалено раздут. Симеонов обърна внимание, че с Цацаров са на едно мнение, че трябва да се разчисти Антикорупционния закон с прекалените полицейски правомощия, СРС-та и прочее. "Тази дейност не е нормално те да я извършват. По отношение на обхвата на проверяваните лица, тъй като в момента стигат до шофьор на агенция. Третото нещо, доколко да се прехвърлят функциите на КПКОНПИ върху общинските съвети, които ще избират Комисия за конфликт на интереси. Доколко ще бъдат компетентни", каза още Симеонов. Той посочи, че с Цацаров са коментирали прекалено усложнените декларации. "Много често попълващият декларацията става нарушител и е обвинен в недобросъвестно попълване", каза още Симеонов.

За разлика от „Обединени патриоти“ опозицията в лицето на БСП все още не е взела решение дали ще подкрепи кандидатурата на Цацаров. Пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна, че тя лично ще гласува против кандидатурите за председател на КПКОНПИ. Стана ясно, че БСП няма да предлага свой кандидатура.Корнелия Нинова изтъкна, че КПОКОНПИ е мъртво роден орган и ще бъде разминаване с позицията си, ако БСП внесе кандидатура за председател. „Внесохме отново нашия Антикорупционен закон, в който искаме председателя на КПКОНПИ да се назвачава от президента“, каза Нинова. Тя посочи, че от партията го правят не защото президентът е подкрепен от БСП, а защото президентът не разпределя обществени поръчки, не раздава еврофондове и е обективна институция. "Още при създаването на КПКОНПИ "БСП за България" бяхме против по принципни съображения. Тази комисия беше създадена сгрешено. Тогава ние внесохме своя алтернативен антикорупционен закон и той беше отхвърлен. Времето показа, че докато сега съществуваше и работеше нито един политик по високите етажи на властта не беше осъден за корупция. Нещо повече - самият председател на комисията се оказа замесен в корупционни власти. Времето доказа нашето твърдение, че тя няма да сработи. Не може депутатите, управляващото мнозинство, да излъчваме човека, да го избираме и назначаваме, държавата да му плаща заплатата и да очакваме, че той ще ни разследва обективно за корупция и ще ни предаде на съд", каза още Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Искаме стесняване на обхвата на проверяваните лица от КПКОНПИ

Валери Симеонов, НФСБ: Искаме стесняване на обхвата на проверяваните лица от КПКОНПИ

21 Ноември 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
София. Искаме стесняване на обхвата на проверяваните лица от КПКОНПИ. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред журналисти след среща със Сотир Цацаров, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той попита дали шофьор на Агенция трябва да бъде проверяван. "И войниците на военна служба на Българската армия и те трябва да бъдат роверявани. Ако смятате, че това е нормално? Трябва да се направи, че тази комисия да дава резултати, да не бъде репресивен орган. Също така чухме и виждането и разбиране на Цацаров по отношение на преките спешните промени, на които чисто административно трябва да бъде подложена тази комисия", каза Симеонов. Той посочи, че с едно мнение са с Цацаров, че съставът на комисията е пракалено раздут.
Симеонов обърна внимание, че с Цацаров са на едно мнение, че трябва да се разчисти Антикорупционния закон с прекалените полицейски правомощия, СРС-та и прочее. "Тази дейност не е нормално те да я извършват. По отношение на обхвата на проверяваните лица, тъй като в момента стигат до шофьор на агенция. Третото нещо, доколко да се прехвърлят функциите на КПКОНПИ върху общинските съвети, които ще избират Комисия за конфликт на интереси. Доколко ще бъдат компетентни", каза още Симеонов. Той посочи, че с Цацаров са коментирали прекалено усложнените декларации. "Много често попълващият декларацията става нарушител и е обвинен в недобросъвестно попълване", каза още Симеонов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Ячев, НФСБ: Стара история е предложението на БСП президентът да назначава председателя на КПКОНПИ

Борис Ячев, НФСБ: Стара история е предложението на БСП президентът да назначава председателя на КПКОНПИ

21 Ноември 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
София. Стара история е предложението на БСП президентът да назначава председателя на КПКОНПИ. Това каза народният представител от НФСБ Борис Ячев пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Когато се обсъждаше и приемаше Законът за противодействие на корупцията тази плоча тогава се въртеше, тя не беше приета и се наложи мнението, че трябва да бъде предлаган и избиран от българския парламент, а не назначаван от президента. Президентът не може да избира, той може да назначава", обясни още Ячев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на "Обединени патриоти" ще подкрепи Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ

ПГ на "Обединени патриоти" ще подкрепи Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ

21 Ноември 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на "Обединени патриоти" ще подкрепи Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ. Това каза народният представител от НФСБ и председател на Комисията за борба с корупцията и парламентарна етика след среща изслушване на Сотир Цацаров, предаде репортер на Агенция "Фокус".На въпрос с какво Цацаров е убедил "Обединени патриоти", че е подходящ за длъжността, Ячев отговори: "С виждането си за дейността като бъдещ председател на КПКОНПИ. Зададохме му много въпроси. Има добра визия за реформа в специализираната комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество, реформа по отношение на законодателството и за това как трябва да бъде вдигната комисията на крак, за да може да оправдае обществените очаквания", каза Ячев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Гарантирам, че ще направя максимума, на който съм способен за да възстановя имиджа на КПКОНПИ

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Гарантирам, че ще направя максимума, на който съм способен за да възстановя имиджа на КПКОНПИ

21 Ноември 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. Гарантирам, че ще направя максимума, на който съм способен за да възстановя имиджа на КПКОНПИ. Това каза номинираният за председател на КПКОНПИ и настоящ главен прокурор Сотир Цацаров пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Не може да сте оптимисти за мен, един човек нищо не решава - трябва да сме оптимисти за всички Цацаров посочи, че няма вълшебник, дори и патриархът да го назначава не може да се справи сам с всички. "Ако всички имаме усещането не да сме оптимисти, а да си вършим работата, може би ще мръднем напред. Попитан на кого би коленичил, Цацаров отговори: "Според мен коленичи се в два случая - единият, когато човек много горещо се моли на Господ. Другият случай, когато се отдава памет на загиналите за България. Случаят, към който ме отнасяте, не е нито един от двата", допълни още Цацаров. На въпрос дали са му изрядни декларациите, той посочи, че всяка година подава по две декларации. "Всяка година в съответствие с разпоредбите на закона се прави проверка за съответствие", каза още Цацаров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Не мисля, че модел, при който единствено президентът назначава КПКОНПИ е най-положителният

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Не мисля, че модел, при който единствено президентът назначава КПКОНПИ е най-положителният

21 Ноември 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Не мисля, че модел, при който единствено президентът назначава КПКОНПИ е най-положителният. Това каза номинираният за председател на КПКОНПИ и настоящ главен прокурор Сотир Цацаров пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Не е работана председателя на комисията, нито на самата комисия да предлага изменения в закона. Това обаче не означава, че законът не се нуждае от промени. Действащият закон има доста несъвършенства. Аз и в своята концепция и в дай боже изслушването пред съответната комисия няма да скрия мнението си по отношение на всичко онова, което спроед мен трябва да бъде направено като изменение в закона. Дали обаче ще бъде направено, не е мое правомощието", заяви още главният прокурор Сотир Цацаров. Главният прокурор коментира и заявката на БСП, че отново ще внесат своя проект на Антикорупционен закон. Той посочи, че то не е ново. "То бе направено още тогава, когато се раждаше концепцията за единен антикорупционен орган. Двете тези или двата законопроекта се сблъскаха на един от първите КСНС при президента, на който се обсъждаха антикорупционните модели. Какво е мнението ми по този въпрос сигурно ще ми бъде зададен в хода на изслушването. Ако и БСП и другата позиция се абстрахира и изчисти от политическия момент, може би ще стигне до много по-прагматични решения. Аз лично не мисля, че модел, при който единствено президента назначава членовете на комисията, това не е защото това кандидатствам за тази длъжна, е най-положителният и най-работещият", каза още Цацаров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сотир Цацаров провежда среща с ПГ на "Обединени патриоти"

Сотир Цацаров провежда среща с ПГ на "Обединени патриоти"

21 Ноември 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
София. Сотир Цацаров провежда среща с ПГ на "Обединени патриоти", предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Фокус" припомня:
На 19 ноември управляващата коалиция предлага Сотир Цацаров за председател на Антикорупционния орган. Срокът за издигане на кандидати е до 20 ноември. Преди да бъде направено това предложение главният прокурор Сотир Цацаров проведе среща с ПГ на ГЕРБ. На брифинг след срещата председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова заяви, че създаването на икономическа стабилност и среда, освободена от корупция, привлича инвеститори. „Днешната ни пресконференция е във връзка с номинацията, която сме предложили за председател на КПКОНПИ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: КПКОНПИ Има потенциал и по някакъв начин мога да допринеса тя да получи това място, което й отрежда закона

Гл. прокурор Сотир Цацаров: КПКОНПИ Има потенциал и по някакъв начин мога да допринеса тя да получи това място, което й отрежда закона

21 Ноември 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
София. КПКОНПИ Има потенциал и по някакъв начин мога да допринеса тя да получи това място, което й отрежда закона. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журнаисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той посочи, че промятната в работата й, която би предложил ще са в концепцията му. "При всички случаи смятам в самата концепция да предложа съвсем конкретни и прагматични неща. Те при всички случаи ще бъдат свързани с това тя да бъде събудена от състоянието, което се намира сега. Стремежът ми ще бъде за конкретни и прагматични предложения. Може би ще ме попитате за предложения за изменения в Закона, ще кажа така - не е моя работа да предлагам изменения в закона", каза още Цацаров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: КПОКОНПИ е мъртво роден орган - ще бъде разминаване с позицията ни, ако внесем кандидатура за председател

Корнелия Нинова, БСП: КПОКОНПИ е мъртво роден орган - ще бъде разминаване с позицията ни, ако внесем кандидатура за председател

21 Ноември 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
София. КПОКОНПИ е мъртво роден орган - ще бъде разминаване с позицията ни, ако внесем кандидатура за председател. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус".Тя посочи, че алтернативата на БСП е не на този Антикорупционен закон, не на този формат на КПКОНПИ, не на тази структура. Според нея този орган ще увеличава корупцията, няма да я бори.

"Защо не внасяме своя кандидатура? Не може да твърдиш, че не искаш депутатите да излъчват този, който трябва да ги проверява, защото той няма да бъде обективен и да внесеш кандидатура. Това е тежко лицемерие. Допуснете теоретично, че проявим такова лицемерие и внесем кандидатура. Ние сме 79, ГЕРБ и "Обединени патриоти" си внасят Сотира Цацаров, "Воля" внасят тяхната кандидатура. Къде ни остава да търсим подкрепа? Искам да сме честни с хората", подчерта лидерът на БСП. "Къде да търсим подкрепа - в ДПС? Благодаря, но не", обясни още Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Внесохме отново нашия Антикорупционен закон, в който искаме председателя на КПКОНПИ да се назвачава от президента

Корнелия Нинова, БСП: Внесохме отново нашия Антикорупционен закон, в който искаме председателя на КПКОНПИ да се назвачава от президента

21 Ноември 2019 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. Внесохме отново нашия Антикорупционен закон, в който искаме председателя на КПКОНПИ да се назвачава от президента. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тя осочи, че от партията го прави не защото президентът е подкрепен от БСП, а защото президентът не разпределя обществени поръчки, не раздава еврофондове и е обективна институция. "Реагираме днес, защото сме дисциплинирани хора. Искахме да приключат сроковете, процедурите по номинации, да се затвори вчера в 18.00 ч. срока и да говорим днес. Няколко принципни неща. Още при създаването на КПКОНПИ "БСП за България" бяхме против по принципни съображения. Тази комисия беше създадена сгрешено. Тогава ние внесохме своя алтернативен антикорупционен закон и той беше отхвърлен. Времето показа, че докато сега съществуваше и работеше нито един политик по високите етажи на властта не беше осъден за корупция. Нещо повече - самият председател на комисията се оказа замесен в корупционни власти. Времето доказа нашето твърдение, че тя няма да сработи. Не може депутатите, управляващото мнозинство, да излъчваме човека, да го избираме и назначаваме, държавата да му плаща заплатата и да очакваме, че той ще ни разследва обективно за корупция и ще ни предаде на съд", каза още Нинова. Тя посочи, че той ако тръгне да разследва обективно, това мнозинство може да го уволни. "По този начин създадена комисията няма да пребори корупцията. "Сега ни предлагат повече от същото", каза още Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Аз лично ще гласувам против кандидатурите на Сотир Цацаров и Симеон Найденов за КПКОНПИ

Корнелия Нинова, БСП: Аз лично ще гласувам против кандидатурите на Сотир Цацаров и Симеон Найденов за КПКОНПИ

21 Ноември 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. Аз лично ще гласувам против кандидатурите на Сотир Цацаров и Симеон Найденов за КПКОНПИ. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тя посочи, че ПГ на "БСП за България" ще присъства на изслушванията за председател на Антикорупционната комисия и преди гласуването ще вземе решение как да гласува. На въпрос как тя лично би гласувала, Нинова направи уговорката, че това е нейно лично мнение, а не еднолично налагане на мнение в групата.
"Не се съмнявам в качеството на никого, моделът е сбъркан, който и да е там. Когато са го излъчили едни хора и утре могат да го сменят, ако той тръгне срещу тях.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хамид Хамид, ДПС: След като кандидатите за председател на КПКОНПИ внесат концепциите си, ще се съберем и ще ги дискутираме

Хамид Хамид, ДПС: След като кандидатите за председател на КПКОНПИ внесат концепциите си, ще се съберем и ще ги дискутираме

20 Ноември 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. След като кандидатите за председател на КПКОНПИ внесат концепциите си, ще се съберем и ще ги дискутираме. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид във връзка с предложението Сотир Цацаров да оглави КПКОНПИ, предаде репортер на Агенция "Фокус". "ПГ на ДПС не е обсъждала постъпилите вчера две кандидатури за заемане на поста председател на КПКОНПИ. След като те внесат своите концепции, ние ще се съберем и ще дискутираме концепциите на двамата кандидати. Няма как да не отбележа и моето мнение и на моите колеги за безспорната личност на главния прокурор, за безспорния професионализъм и качествата, които той притежава. Богатство за всяка държава е да използва този потенциал пълноценно и мисля, че КПКОНПИ е мястото, където този потенциал може да се развие", заяви Хамид.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Няма недоразумение, кандидатурата на Сотир Цацаров е консенсусна

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Няма недоразумение, кандидатурата на Сотир Цацаров е консенсусна

20 Ноември 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
София. Няма недоразумение, кандидатурата на Сотир Цацаров е консенсусна. Това каза пред журналисти председатеят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова във връзка с твърдението на Валери Сименово, че с НФСБ не е обсъждана кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Няма недоразумение. Вие сте чули, че ще има среща и изслушване на г-н Цацаров от групата на "Обединени патриоти". Всичко ще се изясни, така или иначе не беше възможно всеки един народен представител от двете парламентарни групи да се подпише под това предложение. Времето не позволяваше да се случи това, но наистина кандидатурата е консенсусна", подчерта д-р Дариткова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ не е обсъждана с НФСБ

Валери Симеонов, НФСБ: Кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ не е обсъждана с НФСБ

20 Ноември 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ не е обсъждана с НФСБ. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус"."Вчера не беше правилно представена новината, свързана с брифинга за издигането на неговата кандидатура. Въпросът за избирането на г-н Цацаров не е обсъждан в НФСБ, нито в групата. Повечето медии го бяха представили като съвместна обща кандидатура на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Отделни хора има от "Обединени патриоти", вие ги видяхте", заяви още Симеонов. Той отбеляза, че "Обединени патриоти" нямат общо решение като група. "Трябва групата да обсъди и да вземе решение. Ние сме поканили г-н Цацаров утре, след това ще може да вземем решение. Мисля, че така е редно", уточни още Симеонов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Управляващата коалиция предлага Сотир Цацаров за председател на Антикорупционния орган (ОБЗОР)

Управляващата коалиция предлага Сотир Цацаров за председател на Антикорупционния орган (ОБЗОР)

20 Ноември 2019 | 03:05 | Агенция "Фокус"
Управляващата коалиция предлага Сотир Цацаров за председател на Антикорупционния орган. Срокът за издигане на кандидати е до 20 ноември. Преди да бъде направено това предложение главният прокурор Сотир Цацаров проведе среща с ПГ на ГЕРБ. На брифинг след срещата председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова заяви, че създаването на икономическа стабилност и среда, освободена от корупция, привлича инвеститори. „Днешната ни пресконференция е във връзка с номинацията, която сме предложили за председател на КПКОНПИ. Съгласно чл. 8, ал. 2 от Закона, за председател на комисията се избира български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж. За нас е важно борбата с корупцията да бъде успешна, защото това касае както интересите на българските граждани, така и интереса на страната. Създаването на икономическа стабилност и среда, която е лишена и освободена от корупция, привлича инвеститори, днес фактите говорят в тази посока. Преките чуждестранни инвестиции в България през първите 9 месеца на годината са нараснали повече от два и половина пъти“, каза още д-р Дариткова. По думите й това говори, че средата в България създава условия за инвестиции. „Нещо, което е изключително важно за нашето управление“, допълни още председателят на ПГ на ГЕРБ.
Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев изрази убедеността си, че Сотир Цацаров ще успее да съживи КПКОНПИ и да направи така, че успешно да се бори с недъзите в обществото. „Този човек освен, че е професионалист, той много добре съзнава колко е важна държавността. Убеден държавник“, каза още Радев. Според Валентин Радев Цацаров знае колко е важно доверието в институциите. Народният представител от „Атака“ проф. Явор Нотев подчерта, че няма по-подходяща кандидатура за председател на Антикорупционната комисия от тази на Сотир Цацаров. „Има известен шанс за всички ни в съвпадението на обстоятелството, че мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров завържшва. Пред същото време сме изправени пред предизвикателството да изберем председател на тази много важна и проблемна комисия. Изборът падна върху г-н Цацаров и този избор е продиктуван на първо място от неговата професионална биография. Искам да ви убедя, че няма по-подходяща кандидатура от тази на човек, който се е изградил в съда като председател на Окръжен съд, а след това на Апелативен съд – Пловдив, а след това заел най-високата позиция в прокуратурата“, каза проф. Явор Нотев. Според него юридическата школовка, която дават тези длъжности, безспорно осигурява поглед и оценка, каквато е необходима на председателя на КПКОНПИ. „На следващо място ми се струва, че шансът се състои в това, че г-н Цацаров има своята нагласа и професионална готовност да поеме тежестта на тази длъжност. Знаете, че комисията тръгна след едни задълбочени и основателни спорове за качеството на устройствения закона и материалните юридически правила, които обослувиха работата на тази комисия“, каза проф. Нотев. Според него тези проблеми могат да бъдат преодолени с дълбоки юридически познания, опит и с решителност. Проф. Явор Нотев изтъкна още, че Сотир Цацаров оставя институцията на прокуратурата с огромен авторитет, подредена и неопетнена.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Управляващата коалиция предлага Сотир Цацаров за председател на Антикорупционния орган (ОБЗОР)

Управляващата коалиция предлага Сотир Цацаров за председател на Антикорупционния орган (ОБЗОР)

19 Ноември 2019 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. Управляващата коалиция предлага Сотир Цацаров за председател на Антикорупционния орган. Срокът за издигане на кандидати е до 20 ноември. Преди да бъде направено това предложение главният прокурор Сотир Цацаров проведе среща с ПГ на ГЕРБ. На брифинг след срещата председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова заяви, че създаването на икономическа стабилност и среда, освободена от корупция, привлича инвеститори. „Днешната ни пресконференция е във връзка с номинацията, която сме предложили за председател на КПКОНПИ. Съгласно чл. 8, ал. 2 от Закона, за председател на комисията се избира български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж. За нас е важно борбата с корупцията да бъде успешна, защото това касае както интересите на българските граждани, така и интереса на страната. Създаването на икономическа стабилност и среда, която е лишена и освободена от корупция, привлича инвеститори, днес фактите говорят в тази посока. Преките чуждестранни инвестиции в България през първите 9 месеца на годината са нараснали повече от два и половина пъти“, каза още д-р Дариткова. По думите й това говори, че средата в България създава условия за инвестиции. „Нещо, което е изключително важно за нашето управление“, допълни още председателят на ПГ на ГЕРБ.
Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев изрази убедеността си, че Сотир Цацаров ще успее да съживи КПКОНПИ и да направи така, че успешно да се бори с недъзите в обществото. „Този човек освен, че е професионалист, той много добре съзнава колко е важна държавността. Убеден държавник“, каза още Радев. Според Валентин Радев Цацаров знае колко е важно доверието в институциите. Народният представител от „Атака“ проф. Явор Нотев подчерта, че няма по-подходяща кандидатура за председател на Антикорупционната комисия от тази на Сотир Цацаров. „Има известен шанс за всички ни в съвпадението на обстоятелството, че мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров завържшва. Пред същото време сме изправени пред предизвикателството да изберем председател на тази много важна и проблемна комисия. Изборът падна върху г-н Цацаров и този избор е продиктуван на първо място от неговата професионална биография. Искам да ви убедя, че няма по-подходяща кандидатура от тази на човек, който се е изградил в съда като председател на Окръжен съд, а след това на Апелативен съд – Пловдив, а след това заел най-високата позиция в прокуратурата“, каза проф. Явор Нотев. Според него юридическата школовка, която дават тези длъжности, безспорно осигурява поглед и оценка, каквато е необходима на председателя на КПКОНПИ. „На следващо място ми се струва, че шансът се състои в това, че г-н Цацаров има своята нагласа и професионална готовност да поеме тежестта на тази длъжност. Знаете, че комисията тръгна след едни задълбочени и основателни спорове за качеството на устройствения закона и материалните юридически правила, които обослувиха работата на тази комисия“, каза проф. Нотев. Според него тези проблеми могат да бъдат преодолени с дълбоки юридически познания, опит и с решителност. Проф. Явор Нотев изтъкна още, че Сотир Цацаров оставя институцията на прокуратурата с огромен авторитет, подредена и неопетнена.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Радев, ГЕРБ: Убеден съм, че Сотир Цацаров ще успее да съживи КПКОНПИ и да направи така, че успешно да се бори с недъзите в обществото

Валентин Радев, ГЕРБ: Убеден съм, че Сотир Цацаров ще успее да съживи КПКОНПИ и да направи така, че успешно да се бори с недъзите в обществото

19 Ноември 2019 | 16:29 | Агенция "Фокус"
София. Убеден съм, че Сотир Цацаров ще успее да съживи КПКОНПИ и да направи така, че успешно да се бори с недъзите в обществото. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Валентин Радев по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Този човек освен, че е професионалист, той много добре съзнава колко е важна държавността. Убеден държавник“, каза още Радев. Според Валентин Радев Цацаров знае колко е важно доверието в институциите. Той изрази убедеността си, че Сотир Цацаров ще съживи КПКОНПИ, която от половин година няма председател.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Явор Нотев, „Атака“: Сотир Цацаров оставя институцията на прокуратурата с огромен авторитет, подредена и неопетнена

Проф. Явор Нотев, „Атака“: Сотир Цацаров оставя институцията на прокуратурата с огромен авторитет, подредена и неопетнена

19 Ноември 2019 | 16:26 | Агенция "Фокус"
София. Сотир Цацаров оставя институцията на прокуратурата с огромен авторитет, подредена и неопетнена. Това каза народният представител от „Атака“ проф. Явор Нотев по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В същото време от такова име и от такова лице има нужда Комисията, която ние предлагаме той да поеме като ръководител“, посочи още проф. Нотев. По думите му е необходим такъв човек, на когото може да се възложи тежко и сериозно доверие. „Ще работим за избора, защото сега сме в самото начало на процедурата. Ще спазим тази процедура в съответствие с решението на Народното събрание“, подчерта още депутатът от „Атака“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Явор Нотев, „Атака“: Няма по-подходяща кандидатура за председател на Антикорупционната комисия от тази на Сотир Цацаров

Проф. Явор Нотев, „Атака“: Няма по-подходяща кандидатура за председател на Антикорупционната комисия от тази на Сотир Цацаров

19 Ноември 2019 | 16:25 | Агенция "Фокус"
София. Няма по-подходяща кандидатура за председател на Антикорупционната комисия от тази на Сотир Цацаров. Това каза народният представител от „Атака“ проф. Явор Нотев по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Има известен шанс за всички ни в съвпадението на обстоятелството, че мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров завържшва. Пред същото време сме изправени пред предизвикателството да изберем председател на тази много важна и проблемна комисия. Изборът падна върху г-н Цацаров и този избор е продиктуван на първо място от неговата професионална биография. Искам да ви убедя, че няма по-подходяща кандидатура от тази на човек, който се е изградил в съда като председател на Окръжен съд, а след това на Апелативен съд – Пловдив, а след това заел най-високата позиция в прокуратурата“, каза проф. Явор Нотев. Според него юридическата школовка, която дават тези длъжности, безспорно осигурява поглед и оценка, каквато е необходима на председателя на КПКОНПИ. „На следващо място ми се струва, че шансът се състои в това, че г-н Цацаров има своята нагласа и професионална готовност да поеме тежестта на тази длъжност. Знаете, че комисията тръгна след едни задълбочени и основателни спорове за качеството на устройствения закона и материалните юридически правила, които обослувиха работата на тази комисия“, каза проф. Нотев. Според него тези проблеми могат да бъдат преодолени с дълбоки юридически познания, опит и с решителност.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Създаването на икономическа стабилност и среда, освободена от корупция, привлича инвеститори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Създаването на икономическа стабилност и среда, освободена от корупция, привлича инвеститори

19 Ноември 2019 | 16:17 | Агенция "Фокус"
София. Създаването на икономическа стабилност и среда, освободена от корупция, привлича инвеститори. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днешната ни пресконференция е във връзка с номинацията, която сме предложили за председател на КПКОНПИ. Съгласно чл. 8, ал. 2 от Закона, за председател на комисията се избира български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж. За нас е важно борбата с корупцията да бъде успешна, защото това касае както интересите на българските граждани, така и интереса на страната. Създаването на икономическа стабилност и среда, която е лишена и освободена от корупция, привлича инвеститори, днес фактите говорят в тази посока. Преките чуждестранни инвестиции в България през първите 9 месеца на годината са нараснали повече от два и половина пъти“, каза още д-р Дариткова. По думите й това говори, че средата в България създава условия за инвестиции. „Нещо, което е изключително важно за нашето управление“, допълни още председателят на ПГ на ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ  и "Обединени патриоти" предлагат Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ

ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ

19 Ноември 2019 | 16:05 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Новината обяви д-р Даниела Дариткова по време на брифинг в Народното събрание.

„Фокус“ припомня:
На 6 ноември парламентът прие процедурни правила за избор на председател и членове на Антикорупционния орган. Антикорупционният закон гласи, че Комисията е колективен орган, който се състои от петима членове - председател, заместник-председател и трима други членове. За председател на Комисията се избира български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж. Процедурните правила предвиждат предложенията за кандидати и председател на КПКОНПИ да се правят от народни представители и да се внасят в писмена форма чрез деловодството но на Народното събрание до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 14-дневен срок. Изслушването на кандидатите се провежда на открито заседание на комисията, което се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание. Според правилата кандидатите се проверяват за принадлежност към разузнавателните служби на Българската народна армия и Държавна сигурност. Изборът се извършва от парламента. Съгласно правилата гласуването ще се извършва поотделно за всеки кандидат по поредността, определена в списъка. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът получил най-много гласове „за“. В случаите, когато никой от кандидатите не получи необходимите гласове правилата предвиждат да се проведе повторно гласуване, в което да участват двамата кандидати, получили най-много гласове „за“. Ако и при повторното никой от тях не получи необходимите гласове, парламентът приеме решение за откриване на нова процедура за избор.
Деница КИТАНОВА


Очаквайте подробности
.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров пристигна в парламента

Главният прокурор Сотир Цацаров пристигна в парламента

19 Ноември 2019 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. Главният прокурор Сотир Цацаров пристигна в парламента, предаде репортер на Агенция "Фокус".. В момента главният прокурор е в кабинета на ПГ ГЕРБ. Все още не е ясна причината за тази среща.

"Фокус" припомня, че скоро изтича срокът за предложения за председател на КПКОНПИ.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.