НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: В Босна и Херцеговина бе номиниран председател на Съвета на министрите

AFP: В Босна и Херцеговина бе номиниран председател на Съвета на министрите

19 Ноември 2019 | 20:19 | Агенция "Фокус"
Сараево. Тринадесет месеца след изборите тричленното председателство на Босна и Херцеговина най-накрая определи премиер, който да ръководи централното правителство, след среща с посланиците на западните сили, предава AFP.
Председателството, съставено от православен сърбин, католически хърватин и бошняк мюсюлманин, определи Зоран Тегелтия от Република Сръбска за председател на Съвета на министрите, официалното наименование за тази позиция.
Решението сложи край на несъгласието сред тримата представители, породено от разногласия по отношение на връзките на страната с НАТО.
След края на междуетническата война 1992-1995 г. Босна е разделена на две полу-независими образувания: Република Сръбска, управлявана от босненските сърби, и Хърватско-мюсюлманска федерация, свързани с централно правителство.
Босненските и хърватските членове на президентството, които подкрепят присъединяването на Босна към НАТО, блокираха назначаването.
Те възразиха срещу отказа на сегашния сръбски член да подкрепи реформите, предназначени да проправят пътя за присъединяването към Алианса.
Но позицията на Република Сръбска от 2017 г. е за военния неутралитет и против съюзи, с който и да е военен блок.
Всяко важно решение на тристранното председателство трябва да бъде одобрено и от тримата представители в съответствие с конституцията, плод на мирното споразумение, което сложи край на войната.
И трите страни в крайна сметка се съгласиха на компромис, който остави спора за НАТО неразрешен.
Решението във вторник дойде, след като тристранното председателство се срещна с посланиците на Великобритания, Франция, Германия, Италия и САЩ - както и с ръководителя на делегацията на ЕС в Босна.
Парламентът вероятно ще одобри назначаването на Тегелтия и след това той ще има 35 дни за създаване на кабинет, за който депутатите ще гласуват.
Националистическите партии и в трите основни общности на Босна спечелиха последните избори през октомври 2018.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.