НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ясни са още двама от заместник-кметовете на Община Благоевград

Ясни са още двама от заместник-кметовете на Община Благоевград

22 Ноември 2019 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Ясни са още двама от заместник-кметовете на Община Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Инж. Евгений Кирилов Терзиев е с ресор „Строителство“, а д-р инж. Василиса Павлова Валеова – култура и хуманитарни дейности.

"Фокус" припомня:
В началото на седмицата стана ясно, че Ясен Димитров Попвасилев е назначен за заместник-кмет по икономика и финанси.

Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Румен Томов проведе среща с директорите на училища в Община Благоевград

Кметът Румен Томов проведе среща с директорите на училища в Община Благоевград

21 Ноември 2019 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кметът Румен Томов проведе среща с директорите на училища в Община Благоевград. В профила си във „Фейсбук“ той написа, че са били поставени въпроси, свързани с такса битови отпадъци и Наредбата за обществения ред.
В публикацията се казва още: „Марин Митов, директор на НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ – Благоевград, сподели, че наемите на помещения, които отдават на частни лица и фирми, трябва да се връщат в училището, а не да влизат в Общината. Все пак училището има разход за това помещение - хигиенист, отопление и т.н., такава промяна беше обещана от предишното ръководство, но приложение нямаше, поясни още г-н Митов. „Бъдещето зависи и се определя от образованието“, с тези думи директорът на Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ - Ася Мирчева Бояджиева отправи апел към Община Благоевград за изграждане на дългосрочна стратегия за държавния прием в учебните заведения. Друг проблем постави директорът на Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ - Димитрина Иванова, която сподели, че това е единственото училище без статут в Благоевград. Терена, на който е разположено училището принадлежи на фирмата „труматекс“, която от своя страна иска 3 000 лв. наем от учебната институция. Г-жа Иванова сподели за кореспонденция между Областна управа и Община Благоевград, но решение не е взето по този въпрос. Също така се обсъди подобряването на материалната-техническа база в училището, освежаване на пешеходната пътека, тъй като институцията е разположена в промишлената зона на града. Поемам ангажимент да разреша проблемите, също искам да споделя, че една част от исканията и предложенията за промени са заложени в предизборната ми програма“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Благоевград ще налага санкции на юридически и физически лица, които изгарят материали, отделящи вредни емисии в атмосферата

Община Благоевград ще налага санкции на юридически и физически лица, които изгарят материали, отделящи вредни емисии в атмосферата

21 Ноември 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кметът на Благоевград инж. Румен Томов издаде заповед, с която забранява нерегламентираното изгаряне на излезли от употреба гуми, отработени масла, отпадъци от текстил и други леснозапалими материали, тъй като това е процес, при който се отделят вредни емисии в атмосферата, които са канцерогенни. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.

Юридически лица и еднолични търговци, които нарушават заповедта, ще бъдат санкционирани със суми в размер от 1400 лв. до 4 000 лв. Физически лица ще бъдат глобявани в размер от 500 лв. до 3 000 лв.

Издадената заповед има за цел да намали замърсяването на атмосферния въздух, който в последните години е сериозен проблем за гражданите. Контрол по изпълнение на заповедта е възложен на инж. Емилия Тунева – заместник-кмет по строителството и сигурността на Община Благоевград.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Румен Томов: Финансово сме изключително затруднени, затова правим ревизия на Община Благоевград

Кметът Румен Томов: Финансово сме изключително затруднени, затова правим ревизия на Община Благоевград

19 Ноември 2019 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Финансово сме изключително затруднени. Това каза на пресконференция кметът на Община Благоевград Румен Томов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Когато приключи ревизията на общината, която се прави в момента, ще ни стане ясна пълната картина. За сега не искам да давам никакви цифри, за да не ме разберете по грешно и да изпадна в положение, което не искам. Но сме изключително финансово затруднени. Резултатите от ревизията ще бъдат обявени публично. На всички медии ще се даден достъп до разходите, които са правени от общината. Казал съм също общинска фирма „Благоевград фест“ да бъде закрита като структура“, каза още Томов. Той отбеляза, че тъй като дружеството е общински, той ще предложи неговото закриване на Общински съвет – Благоевград . „Пък ако те намерят средства да ѝ плащат, да ѝ плащат. Там са четири човека. Извършваме преглед на още 1 – 2 общински фирми. Още не съм завършил техния анализ. Там допълнително ще преценим какво да правим“, отбеляза Томов. Той заяви, че не може да се каже в какъв срок ще приключи ревизията, която се прави, тъй като тя ще отнеме месеци. „Ще направим анализ на разходите, които са плащани от общината – къде са плащани, защо са плащани, как са плащани и съобразени ли са с приходите“, посочи Томов. Той уточни, че има изготвени заповеди и за прекратяване на всички медийни договори. „Аз съм на мнението, че не може кметът да си купува медийно спокойствие. Вие трябва „да ме разпъвате на кръст“, когато нещо не е наред“, каза Томов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Румен Томов: Имаме изготвена готова структура на Община Благоевград, но за да влезе тя в действие е необходимо да има ситуиран общински  и избран председател

Кметът Румен Томов: Имаме изготвена готова структура на Община Благоевград, но за да влезе тя в действие е необходимо да има ситуиран общински и избран председател

19 Ноември 2019 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Имаме изготвена готова структура на Община Благоевград, но за да влезе тя в действие е необходимо да има ситуиран общински съвет, който да си е избрал председател. Това каза на пресконференция кметът на общината Румен Томов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Едва след това ще влезе в сила новата структура на Общината и ще се направят необходимите промени за по-ефективната работа, решаване на приоритетите в моята програма и проблемите на Благоевград. Що се отнася до екипът ми и заместник-кметовете – ще имаме четири заместник-кмета. До сега е назначен само един, а именно Ясен Попвасилев. За останалите – до края на седмицата ще имате подадени имена“, каза още Томов. На журналистически въпрос: „Има ли пари за заплати?“, той отговори, че през живота си не си е позволявал да не плати заплата на хората. „Така, че това ще бъде приоритет при разплащанията ни“, уточни Томов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Румен Томов: Развитие на икономиката и социалните грижи и създаване на работни места са приоритетите ми в управлението на Благоевград

Кметът Румен Томов: Развитие на икономиката и социалните грижи и създаване на работни места са приоритетите ми в управлението на Благоевград

19 Ноември 2019 | 10:20 | Агенция "Фокус"
София. Развитие на икономиката и социалните грижи и създаване на работни места са приоритети в управлението на Благоевград. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Общината Румен Томов. „Първите ми стъпки са свързани със запознаване с хората, които работят в общинската администрация, преструктуриране на Общината, отваряне управлението на града към гражданите и възстановяване на приемния ден на кмета. Той започна от миналата седмица и е в сряда следобяд“, обясни той. Румен Томов каза още, че ще положи усилия за обгрижване на бизнеса, създаване на подходяща среда за развитието му с бързи процедури и обособяване на индустриална зона в Благоевград. Ще бъдат подпомагани и младите предприемачи, добави кметът на Общината. Програмата за работа с малките населени места предвижда всеки кмет да разполага с определен финансов ресурс за дребни ремонти, така че той да е свободен да взима самостоятелни решения, уточни кметът. Община Благоевград продължава всички проекти с европейско и национално финансиране, добави Томов.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.