НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Йорданка Илиева, РЗИ – Велико Търново: България е на първо място в Европейския съюз по разпространение на тютюнопушенето

Йорданка Илиева, РЗИ – Велико Търново: България е на първо място в Европейския съюз по разпространение на тютюнопушенето

21 Ноември 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. България е на първо място в Европейския съюз по разпространение на тютюнопушенето. 28% от населението у нас пуши всеки ден. Това обобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Йорданка Илиева, експерт от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Велико Търново. Тя поясни, че данните са от доклад за страната ни, изготвен от Европейската комисия. Общият брой на пушачите е със 7 пункта над средното ниво за Съюза. „Сходни са данните и за разпространението на тютюнопушенето сред младите хора. На първо място сме сред момичетата на 15-годишна възраст и на второ място сред момчетата на 15 години, след Хърватия. Освен това данните сочат, че 30% от 15-годишните дами са редовни пушачи. Това наистина е обезпокоителен факт и налага колаборация между различните институции и работа за превенция на този рисков фактор“, допълни Илиева. По думите й е доказано, че тютюнопушенето причинява над 25 заболявания, категоризирани в шест основни групи. „На първо място – инфаркт на миокарда; мозъчен инсулт и запушване на артериите, преди всичко на долните крайници и други сърдечно-съдови заболявания. На второ място бронхити и остри възпаления на долните дихателни пътища, следвани от астма; хронично обструктивна белодробна болест, тоест болест на пушача; рак на белите дробове и не на последно място други локализации на ракови заболявания примерно на хранопровода и панкреаса“, уточни още експертът. Тя припомни и, че пасивното пушене също е изключително вредно и даден пример с това, че ако човек пуши 10 цигари в затворено помещение, този който е с него, но не запалва, приема дим сякаш е изпушил 6 цигари.

Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ученици от Кюстендил отбелязаха Международния ден без тютюнопушене

Ученици от Кюстендил отбелязаха Международния ден без тютюнопушене

21 Ноември 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Ученици от Кюстендил отбелязаха Международния ден без тютюнопушене, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Инициативата се проведе в Основно училище „Професор Марин Дринов” – Кюстендил, а в нея участваха и възпитаници на Професионална гимназия по икономика и мениджмънт „Йордан Захариев”. Гимназистите организираха разнообразни игри с по-малките ученици, в същото време ги информираха за вредността от пушенето на цигари, предоставиха и информационни материали. Самите деца разказаха за това, че някои от родителите им пушат в домовете. Беше направено и табло, представящо снимки на пристрастени пушачи, както и последиците от тютюнопушенето. Традиционно в третия четвъртък на месец ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С информационно-образователна кампания Велико Търново отбелязва Международния ден без тютюнев дим

С информационно-образователна кампания Велико Търново отбелязва Международния ден без тютюнев дим

21 Ноември 2019 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С информационно-образователна кампания Велико Търново отбелязва Международния ден без тютюнев дим. Основни организатори са експерти от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Те, заедно с ученици от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ са в центъра на града, пред сградата на Общината, и спират минувачите, за да ги призоват да се откажат от тютюнопушенето и да ги запознаят с проблема, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Акцията е озаглавена „Аз не пуша, не пуши с мен и ти“ и е част от националната кампания „Да спрем за по-добро здраве утре“. Целта е поне за ден пушачите да откажат цигарите. Специалистите и доброволците приканват преминаващите граждани да напишат на листче послания за това какво можем да правим, ако не пушим и да ги залепят на дъска, за да ги прочетат останалите. Освен това те раздават образователно-информационни материали, ключодържатели и балони с мотото на деня.

По-рано днес в Професионалната гимназия бе открита изложба от проведен конкурс за най-оригинално кошче на тема „Пари чисто“, който също бе посветен на Международния ден без тютюнев дим. Имената на победителите и наградените са оповестени на сайта на РЗИ – Велико Търново.
Националната кампания е посветена още на превенция от затлъстяване, стимулиране на по-висока двигателна активност сред населението и превенция от употреба на алкохол.

Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Регионалната здравна инспекция в Кюстендил отбелязва Международния ден без тютюнопушене

Регионалната здравна инспекция в Кюстендил отбелязва Международния ден без тютюнопушене

21 Ноември 2019 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Кюстендил отбелязва Международния ден без тютюнопушене. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от РЗИ. Традиционно в третия четвъртък на месец ноември се отбелязва Международният ден без тютюнопушене. Оценявайки първостепенното значение на превенцията за ограничаване на тютюнопушенето като рисков фактор за здравето, РЗИ - Кюстендил се включва в тазгодишната кампания с обучение, изследване на никотинова зависимост и разпространение на здравно-информационни материали.

На 26 ноември в Професионална гимназия „Христо Ботев” - Дупница ще се проведе кампания за консултиране на пушачи – ученици и училищен персонал, чрез измерване съдържанието на въглероден оксид в белите дробове. Ще бъдат раздадени и информационни материали. Предвидени са обучение на ученици от 10 и 11 клас за вредата от тютюнопушенето, презентация и демонстрация с куклата Сю.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Здравна беседа под надслов „Вредите от тютюнопушенето“ се проведе в Регионална библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград

Здравна беседа под надслов „Вредите от тютюнопушенето“ се проведе в Регионална библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград

20 Ноември 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Здравна беседа под надслов „Вредите от тютюнопушенето“ се проведе в Регионална библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград по повод Международния ден без тютюнопушене, който се отбелязва всяка година на третия четвъртък на месец ноември. Тази година денят е 21 ноември. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пирин от библиотеката. Инициативата за отбелязване на Международния ден без тютюнопушене е възникнала през 1971 г. През 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. Ученици от ІV клас на Второ основно училище „Димитър Благоев“ с ръководител Снежанка Попдимитрова бяха слушатели и същевременно активни участници в здравната беседа. Лектор на беседата за превенция против тютюнопушенето бе старши експерт от РЗИ, отдел ПБПЗ, Милка Данчова. Децата участваха в един необикновен час в библиотеката, разбраха „защо животните не пушат“ и как да се грижим за нашето здраве. Г-жа Данчова разказа на децата за историята на тютюна, как е пренесена от Америка в Европа от Христофор Колумб и екипажа му. Хлапетата чуха интересни факти за вредата от тютюнопушенето. Данчова проведе и викторина за вредата от цигарите и пристрастяването към пушенето. Децата в надпревара даваха верни отговори на зададените им въпроси. Всяко дете оцвети карта с животни и прочете послания против тютюнопушенето. Със здравните карти с посланията против тютюнопушенето ще бъде организирана изложба в класната стая на учениците. Децата с голям интерес чуха беседата на Данчова и изявиха желание да чуят здравни беседи и на други теми сред книгите на Детския отдел на библиотеката.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.