НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Александър Паунов, председател на ПГ за приятелство България-Куба: В началото на 2020 година ще се направи едно официално посещение в Куба

Александър Паунов, председател на ПГ за приятелство България-Куба: В началото на 2020 година ще се направи едно официално посещение в Куба

26 Ноември 2019 | 15:40 | Агенция "Фокус"
София. В началото на 2020 година ще се направи едно официално посещение в Куба. Това каза на пресконференция в централата на АБВ председателят на парламентарната група за приятелство България – Куба Александър Паунов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Според мен е правилно и е време вече да се направи обратен жест, да се върне посещението на парламентарна делегация. В тази връзка аз съм разговарял с председателя на парламента Караянчева. Беше планирано декември месец да направим това посещението, след като се приеме бюджета, но, за съжаление, тя катастрофира тежко и не може да пътува. Онзи ден имах среща с нея и се договорихме в началото на 2020 година да се направи едно официално посещение, защото цяла година се отлага по една или друга причина. По-рано, когато беше господин Корнезов председател тази група, беше подготвено, но той също имаше здравословни проблеми и не успя да се осъществи. Смятам, че този ангажимент в началото на 2020 година ще бъде реализирано такова посещение“, каза той.

„Винаги, когато ООН се гласува България гласува за снемането на блокадата към Куба. Само Израел, САЩ и Украйна, само три държави гласуват да продължава тази блокада. Правили сме много акции. Такава декларация ще подготвим в групата за приятелство с Куба и ще я внесем в българския парламент. Вече от там ще зависи от мнозинството дали ще бъде приета, но ще поема ангажимент да напишем и изведем такава декларация“, допълни още Паунов.

„Последната среща за солидарност с Куба беше проведена в София, на която бяхме поканили дъщерята на Чегевара. Много висока оценка получихме от страна на кубинското правителство. Сега е ред на Москва, правят се такива европейски срещи. Трябва да ви кажа, че тия срещи се превръщат в световни срещи. Идват и от други континенти. Куба действително се явява един флагман на революционното движение, което запали цяла Латинска Америка със своя пример“, каза още той. Паунов допълни, че с Румен Петков ще направят един проектоплан за отбелязване на 60 години от българо-кубинските отношения, който да бъде приет и от парламентарната група за приятелство.

Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Настояваме за иницииране и организация на посещение на парламентарна делегация в Куба

Румен Петков, АБВ: Настояваме за иницииране и организация на посещение на парламентарна делегация в Куба

26 Ноември 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
София. Настояваме за иницииране и организация на посещение на парламентарна делегация в Куба, защото това е въпрос на дипломатически отношения. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Преди повече от седем години България беше посетена от парламентарна делегация от най-високо ниво от Куба и е наш ангажимент като традиционен приятел не просто да върнем този жест, а да покажем желание и воля за отношение между двата парламента“, каза той.

„Второ господин Паунов да инициира като председател на групата за приятелство с Куба, декларация на Народното събрание за сваляне на санкциите срещу Куба. Куба живее 60 години под санкции. Очевидно, че те са мотивирани едностранно и, че нямат място в съвременния живот в 21 век. Очевидно е, че те не са в полза в отношенията и динамиката в развитието“, допълни Петков.

„Ние ще предложим наши конкретни идеи за отбелязването на 60 годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни, които в различни периоди от време са били изключително динамични. България се ползва с много добро име в Куба“, заяви още лидерът на АБВ.

Теодора ПАТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Георги Кючуков, АБВ: Прави впечатление редуциране и почти пълната липса на контакти между официални лица на България и Куба през последните 15 години

Доц. д-р Георги Кючуков, АБВ: Прави впечатление редуциране и почти пълната липса на контакти между официални лица на България и Куба през последните 15 години

26 Ноември 2019 | 15:14 | Агенция "Фокус"
София. На фона на добрите отношения, които винаги е имало между българския и кубинския народ, прави впечатление редуциране и почти пълната липса на контакти между официални лица на България и Куба през последните 15 години. Това каза на пресконференция доц. д-р Георги Кючуков, член на НС на АБВ и член на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Прави впечатление също, така че много малко са съвместните мероприятия между двете страни. От форума стана ясно, че Куба се явява неформалният лидер, не само на цяла Латинска Америка, но и на голяма част от Африка и далечният изток на Азия. Едни такива контакти на междудържавно и междупарламентарно ниво биха допринесли не само за подобряване на връзките, но биха имали и чисто икономически ефект за нашата страна, както и за Куба“, допълни той.

„Догодина се навършват 60 години от установяване на дипломатическите отношения между България и Куба. Това е повод, както нашата страна, така и кубинската страна чрез някои официални чествания да може да отбележи този празник и също така имаме предложение както на връзки младежките движения за мир, така и за участие в Европейския форум за солидарност с Куба, който ще сепроведе догодина в Москва“, каза още проф. Кючуков. Той разказа още и за присъствието на българската делегация в Антиимпериалистическия форум за демокрация, солидарност и срещу неолиберализма.

„Впечатляващо беше участието на повече от петдесет страни и над 1300 делегата с определени послания не само към Латинска Америка, която беше най-добре представена, но и към целия свят. Правеше впечатление присъствието на делегати от САЩ и от ЕС. Бяха изказани становища за солидарност с народите, които се борят за свобода и независимост, за солидарност с народите на Палестина и Западна Сахара, подкрепа на Венецуела и народа на Чили, който се беше вдигнал. Закриването на конференцията беше уважено и от президента на Венецуела Николас Мадуро, освен от президента на Куба и генералния секретар на кубинската компартия“, каза той.

Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламена Заячка, АБВ: По повод 500 години от създаването на Хавана пожелавам на кубинците все така гордо и достойно да отстояват себе си

Пламена Заячка, АБВ: По повод 500 години от създаването на Хавана пожелавам на кубинците все така гордо и достойно да отстояват себе си

16 Ноември 2019 | 17:55 | Агенция "Фокус"
София. По повод 500 години от създаването на Хавана пожелавам на кубинците все така гордо и достойно да отстояват себе си.
Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на АБВ – Младежи Пламена Заячка по повод 16 ноември, когато се навършват 500 години от основаването на столицата на Куба – Хавана. „На първо място трябва да кажа, че кубинците са изключително горд и достоен народ. През последните 60 години показаха и чувство на единство, което ние за съжаление в последно време нямаме“, каза още Заячка. Тя отчете, че Куба се явява неформален лидер на цяла Латинска Америка. „Пожелавам им да постигне целите си, защото 60 години санкции са повече от достатъчни“, подчерта Заячка. Тя поясни, че е било изключителна чест за АБВ младежи, че са получили покана от Младежката кубинската комунистическа партия. „С ръководството Кубинската младежка организация планираме множество инициативи. Включително АБВ – Младежи ще посетим техния младежки конгрес догодина и ще отбележим заедно 60 години дипломатически отношения между България и Куба“, допълни още Заячка.

Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение“
.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламена Заячка: АБВ ще работим за свалянето на санкциите срещу Куба

Пламена Заячка: АБВ ще работим за свалянето на санкциите срещу Куба

16 Ноември 2019 | 17:14 | Агенция "Фокус"
София. АБВ ще работим за свалянето на санкциите срещу Куба. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на АБВ – Младежи Пламена Заячка по повод 16 ноември, когато се навършват 500 години от основаването на столицата на Куба – Хавана. Тя посочи, че АБВ ще предложи това да бъде един от обсъжданите въпроси в САЩ по време на посещението на нашия министър-председател. Заячка обърна внимание, че Международната общност е показала, че Куба не е сама. „На форума „Солидарност“, който ние посетихме имаше над 90 държави, повече от 1300 участници, около 700 организации и политически партии. Проведе се 27-мо гласуване в ООН за сваляне на санкциите и икономическата блокада на Куба. 188 държави заявиха подкрепата си за Куба. Това е изключително важно постижение на кубинския народ“, коментира председателят на АБВ – Младежи.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение“
.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Представители на ръководството на ПП АБВ се срещнаха с посланика на Куба у нас Н. Пр. Ямира Куето Милиан (ОБЗОР)

Представители на ръководството на ПП АБВ се срещнаха с посланика на Куба у нас Н. Пр. Ямира Куето Милиан (ОБЗОР)

16 Ноември 2019 | 00:45 | Агенция "Фокус"
София. В навечерието на 500-годишнината от създаването на Хавана представители на ръководството на ПП АБВ в лицето на председателя на партията Румен Петков, зам.-председателя Любомира Ганчева и лидера на АБВ - Младежи Пламена Зачка се срещнаха с посланика на Куба у нас Н. Пр. Ямира Куето Милиан в посолството на Куба в София. Посланикът отбеляза, че е доволна от успехите на програмата и от срещите, които са се осъществили между българските и кубинските младежи. „Много бихме искали да проектираме двустранни действия през 2020 г., когато ще се проведе Конгресът на комунистическата младеж, а на 14 октомври ще се отбележат 60 години дипломатически отношения между България и Куба", каза Н. Пр. Ямира Куето Милиан
Пламена Заячка посочи, че отношенията между Куба и България се нуждаят от нова динамика и посочи, че се радва, че това започва именно в навечерието на 60-годишнината. Тя благодаря на Н. Пр. Ямира Куето Милиан за нейната помощ при организацията на това пътуване до Куба и посочи, че е изключително щастлива, че за първи път кубинската младеж от комунистическа партия приема младежка политическа партия от България. Заячка допълни, че заедно с тях планират много мероприятия през 2020 г. и имат план за действие и съвместни инициативи по повод 60-годишнината на дипломатическите отношения между България и Куба. Според нея това посещение в Куба дава началото и на нов тип отношения между двете държави. По думите ѝ това е първата стъпка към бъдещото ползотворно сътрудничество.
Румен Петков посочи, че АБВ е първата политическа партия за последните 20 години, която има официално посещение в Куба и която демонстрира приятелските отношения между двете страни. По думите му политиката на санкциите е еманация на провал. Той посочи, че 60 години санкции са повече от достатъчна позиция за провала на този тип политика. Според него трябва да се спре натискът върху Куба и да се остави кубинският народ да решава сам своето бъдеще и своето настояще на базата на своята история. Петков покани Н. Пр. Ямира Куето Милиан в Плевен, за да бъде възстановена групата за приятелство с Куба.
„Ние ще настояваме българска парламентарна делегация да посети Куба, защото институционалните ни отношения би трябвало да бъдат илюстрация на волята на България за бъдещето на нашите взаимоотношения“, каза още Румен Петков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Представители на ръководството на ПП АБВ се срещнаха с посланика на Куба у нас Н. Пр. Ямира Куето Милиан (ОБЗОР)

Представители на ръководството на ПП АБВ се срещнаха с посланика на Куба у нас Н. Пр. Ямира Куето Милиан (ОБЗОР)

15 Ноември 2019 | 21:15 | Агенция "Фокус"
София. В навечерието на 500-годишнината от създаването на Хавана представители на ръководството на ПП АБВ в лицето на председателя на партията Румен Петков, зам.-председателя Любомира Ганчева и лидера на АБВ - Младежи Пламена Заячка се срещнаха с посланика на Куба у нас Н. Пр. Ямира Куето Милиан в посолството на Куба в София. Посланикът отбеляза, че е доволна от успехите на програмата и от срещите, които са се осъществили между българските и кубинските младежи. „Много бихме искали да проектираме двустранни действия през 2020 г., когато ще се проведе Конгресът на комунистическата младеж, а на 14 октомври ще се отбележат 60 години дипломатически отношения между България и Куба", каза Н. Пр. Ямира Куето Милиан
Пламена Заячка посочи, че отношенията между Куба и България се нуждаят от нова динамика и посочи, че се радва, че това започва именно в навечерието на 60-годишнината. Тя благодаря на Н. Пр. Ямира Куето Милиан за нейната помощ при организацията на това пътуване до Куба и посочи, че е изключително щастлива, че за първи път кубинската младеж от комунистическа партия приема младежка политическа партия от България. Заячка допълни, че заедно с тях планират много мероприятия през 2020 г. и имат план за действие и съвместни инициативи по повод 60-годишнината на дипломатическите отношения между България и Куба. Според нея това посещение в Куба дава началото и на нов тип отношения между двете държави. По думите ѝ това е първата стъпка към бъдещото ползотворно сътрудничество.
Румен Петков посочи, че АБВ е първата политическа партия за последните 20 години, която има официално посещение в Куба и която демонстрира приятелските отношения между двете страни. По думите му политиката на санкциите е еманация на провал. Той посочи, че 60 години санкции са повече от достатъчна позиция за провала на този тип политика. Според него трябва да се спре натискът върху Куба и да се остави кубинският народ да решава сам своето бъдеще и своето настояще на базата на своята история. Петков покани Н. Пр. Ямира Куето Милиан в Плевен, за да бъде възстановена групата за приятелство с Куба.
„Ние ще настояваме българска парламентарна делегация да посети Куба, защото институционалните ни отношения би трябвало да бъдат илюстрация на волята на България за бъдещето на нашите взаимоотношения“, каза още Румен Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомира Ганчева, АБВ: Вярвам, че посещението ни в Куба е първата стъпка към ползотворното сътрудничество на двете държави

Любомира Ганчева, АБВ: Вярвам, че посещението ни в Куба е първата стъпка към ползотворното сътрудничество на двете държави

15 Ноември 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
София. Това посещение в Куба е и един нов тип отношения между двете държави, които аз за съжаление като представител на младото поколение, не си спомням да са били толкова динамични и интензивни, колкото трябва да бъдат. Вярвам, че това е първата стъпка към бъдещото ползотворно сътрудничество и много ще се радвам, ако парламентарните делегации последват нашия пример. Това каза зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева пред журналисти, по повод дипломатическите взаимоотношения между България и Куба, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Изключително удоволствие беше за нашата делегация да проведем срещи на високо ниво, да участваме в един форум с над 1 300 участници от 90 държави", заяви Ганчева. По думите и това е в интерес и на България, и на Куба и на демократичната общност.
Зорница КОСТАДИНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламена Заячка, АБВ: Отношенията между Куба и България се нуждаят от нова динамика

Пламена Заячка, АБВ: Отношенията между Куба и България се нуждаят от нова динамика

15 Ноември 2019 | 16:04 | Агенция "Фокус"
София. Отношенията между Куба и България се нуждаят от нова динамика и съм щастлива, че започнахме именно в навечерието на 60-годишнината да затопляме тези отношения. Това каза председателят на младежката организация на АБВ Пламена Заячка пред журналисти по повод отношенията между България и Куба, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Благодаря на Нейно превъзходителство за нейното съдействие, за нейната помощ при организацията на това наше пътуване до Куба. Щастлива съм и, че като председател на младежката организация на АБВ за първи път кубинската младеж от комунистическа партия приема младежка политическа партия от България", посочи Заячка. Тя допълни, че заедно с тях планират много мероприятия през 2020 г. "Имаме план за действие, което е начертано в няколко сфери и най-вече имаме съвместни инициативи по повод 60-годишнината на дипломатическите отношения между България и Куба", каза още тя.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Гордея се, че АБВ е първата партия през последните 20 г., която има официално посещение в Куба

Румен Петков, АБВ: Гордея се, че АБВ е първата партия през последните 20 г., която има официално посещение в Куба

15 Ноември 2019 | 15:48 | Агенция "Фокус"
София. Гордея се с това, че АБВ е първата политическа партия, през последните 20 г., която има официално посещение в Куба и която демонстрира приятелските отношения между двете страни. Това каза лидерът на ПП АБВ Румен Петков пред журналисти по повод новите динамични отношения между България и Куба, предаде репортер на Агенция "Фокус". По думите на Румен Петков, от партията ще подкрепят участието на наши младежи на бригади в Куба. "Политиката на санкциите е еманация на провал. 60 години санкции са повече от достатъчна позиция за провала на този тип политика. Ние трябва да спрем с натиска върху Куба и да оставим кубинския народ да решава сам своето бъдеще и своето настояще на базата на своята история", подчерта Петков. Той допълни, че "кубинските приятели" са добре дошли в бригадирски участия в България. "Каня Нейно превъзходителство в Плевен, за да възстановим групата за приятелство с Куба. Ние ще настояваме българска парламентарна делегация да посети Куба, защото институционалните ни отношения би трябвало да бъдат илюстрация на волята на България за бъдещето на нашите взаимоотношения", посочи още Петков.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Н. Пр. Ямира Куето Милиан, посланик на Куба в България: Днес е специален момент, защото Хавана чества 500 години от нейното създаване

Н. Пр. Ямира Куето Милиан, посланик на Куба в България: Днес е специален момент, защото Хавана чества 500 години от нейното създаване

15 Ноември 2019 | 15:02 | Агенция "Фокус"
София. Днес е специален момент, защото Хавана чества 500 години от нейното създаване. Това каза по време на среща с представители на ръководството на ПП АБВ, Н. Пр. Ямира Куето Милиан – посланик на Куба в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е празник за Куба, на който Любомира Ганчева и Пламена Заячка бяха част от делегацията на ПП АБВ в Хавана. Те бяха посрещнати на официалната среща за обмяна с Кубинската комунистическа партия. Имаше прекрасна програма и мисля че останаха с много добри впечатления от Куба, но това ще кажат по-добре самите те“, допълни още Н. Пр. Ямира Куето Милиан.
"Ние сме доволни от успехите на програмата и специално от срещите, които се осъществиха между българските и кубинските младежи. Много благодаря за вашето посещение в Хавана. Много бихме искали да проектираме двустранни действия през 2020 г., когато ще се проведе конгресът на комунистическата младеж, а на 14 октомври ще се отбележат 60 години дипломатически отношения между България и Куба", каза Н. Пр. Ямира Куето Милиан.

Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Представители на ръководството на ПП АБВ ще проведат среща с посланика на Куба в България Н. Пр. Ямира Куето Милиан

Представители на ръководството на ПП АБВ ще проведат среща с посланика на Куба в България Н. Пр. Ямира Куето Милиан

15 Ноември 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
София. Представители на ръководството на ПП АБВ ще проведат среща с посланика на Куба в България Н. Пр. Ямира Куето Милиан - за новата динамика в отношенията между Република България и Република Куба. Това съобщиха от пресцентъра на партията.
Като домакин на срещата, посланикът планира изненади за всички.
Събитието ще се проведе от 14.00 часа на 15 ноември 2019 г., (петък) в посолството на Куба в София (ул. „Константин Щъркелов“ 1).
В срещата ще участват председателят на ПП АБВ Румен Петков, Любомира Ганчева - зам.-председател на партията, и лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.