НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Yeni Safak: Иранският върховен лидер Али Хаменей призова мюсюлманите да се противопоставят „Сделката на века“ за Близкия Изток

Yeni Safak: Иранският върховен лидер Али Хаменей призова мюсюлманите да се противопоставят „Сделката на века“ за Близкия Изток

11 Август 2019 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Техеран. Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей осъди плана на САЩ за прекратяване на конфликта между Израел и палестинците и призова мюсюлманите да му се противопоставят, пише турският вестник Yeni Safa, позовавайки се на ирански държавни медии.
„Трикът, наречен "Сделката на века", който потисническа Америка и нейните спътници предатели се опитват да прокарат, е престъпление срещу човешкото общество, не само срещу палестинския народ", каза Хаменей в съобщение до мюсюлманите поклонници, които изпълняват годишния хадж в Саудитска Арабия.
"Призоваваме всички да вземат активно участие за победата над тази измама на врага", добави Хаменей.
Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: „Сделката на века“ за Близкия Изток ще позлати само Тръмп

„Взгляд“: „Сделката на века“ за Близкия Изток ще позлати само Тръмп

24 Юни 2019 | 03:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Съединените щати представиха план за разрешаване на конфликта между Израел и Палестина на стойност 50 млрд. долара. Освен това най-богатите страни от Персийския залив, Северна Африка и Запада трябва да спонсорират „голямата сделка“. Палестина обаче отново отхвърли идеята на Вашингтон за помирение, поставяйки двегодишния труд на Белия дом на ръба на провала, пише руският вестни “Взгляд“.
Белият дом публикува в събота икономическата част от плана за разрешаване на палестино-израелския конфликт, който медиите наричат "сделката на века". Според документа, в продължение на 10 години на Палестина, Египет, Йордания и Ливан се предлага да отпуснат 50 млрд. долара.
Малко над половината от тези средства трябва да получи палестинската държава, а останалите пари ще бъдат разпределени между съседните страни. Също така се предвижда изпълнението на повече от 100 проекта в инфраструктурата, промишлеността, медицината и образованието в Палестина.
Освен това документът се отнася до изграждането на модерна туристическа инфраструктура и транспортна мрежа през Западния бряг, Ивицата Газа и територията на Израел. Документът също така разглежда разширяването на египетското пристанище близо до Суецкия канал, което ще спомогне за стимулиране на търговията в региона.
Според авторите изпълнението на плана ще създаде 1 милион работни места, ще повиши палестинския БВП, ще намали безработицата, ще намали наполовина нивата на бедност и ще предостави възможност на палестинския народ да изгради проспериращо общество.
Финансирането на проекта за няколко милиарда долара е за страните от Персийския залив, Запада и частния сектор. Нещо повече, за финансовото управление Вашингтон предлага да се създаде многонационална банка за развитие - „главен фонд“, която ще бъде наблюдавана от назначен управителен съвет.
Що се отнася до политическата част от плана, те обещават да го публикуват в Белия дом в близко бъдеще, тъй като "икономическият план няма да работи, без да се решават политически въпроси".
Изданието обръща внимание, че публикуването на икономическата част на плана предвижда две важни събития за региона на Близкия изток.
Първото събитие е предстоящата среща в Ерусалим на съветниците по националната сигурност на Руската федерация, САЩ и Израел, която ще се проведе на 24-25 юни. Вторият е Международният форум на Палестина, организиран от Съединените щати, „Мир за просперитет“, който ще се проведе в Бахрейн от 25 до 26 юни. Именно там старшият съветник на президента на САЩ Джаред Къшнър трябва официално да представи плана на Белия дом, който се работи в продължение на две години.
Палестинският президент Махмуд Абас обаче вече критикува самата „сделка на века“ и отказа да изпрати делегация на конференция в Бахрейн. "Докато няма политическо решение, няма да обсъждаме икономическата страна на въпроса", каза Абас. Тази позиция беше подкрепена дори от опонентите му.
Русия също е скептична по отношение на "сделката на века", както руският външен министър Сергей Лавров и заместник-министърът на външните работи Михаил Богданов заявиха по-рано. Според руската страна, за да се реши палестино-израелският конфликт, първо трябва да се постигне уреждане на разногласия между политическите сили, противопоставящи в самата Палестина, върху което Москва работи отдавна.
Изданието припомня, че ръководителят на Държавния департамент Майк Помпео също се съмнява в изпълнението на „сделката на века“.
Във връзка с това възниква въпросът: защо Доналд Тръмп и Джаред Къшнър толкова агресивно насърчават плана си за разрешаване на палестино-израелския конфликт в ситуация, в която поне една от страните силно се противопоставя на този план?
„Логиката на действията на Тръмп и Къшнър е разбираема. Те са много заинтересовани от разрешаването на палестинския въпрос, който е основната пречка за сближаването на американските съюзници, каза Фьодор Лукянов, председател на Съвета по външна и отбранителна политика, пред вестник „Взгляд“.
Според него, администрацията на Тръмп иска да разчита на надеждни съюзници в лицето на Израел, Саудитска Арабия и основните арабски страни от Северна Африка и страните от Персийския залив, които традиционно са партньори на Вашингтон.
"Всички разбират, че палестинският въпрос, от една страна, е неразрешим, но от друга страна, той въвежда раздори и не позволява на арабските монархии да започнат открито сближаване с Израел, тъй като това няма да бъде разбрано от арабите", обясни източникът.
„Логично е, че Тръмп би искал да премахне палестинския въпрос и след това пред него ще се отворят други перспективи за политиката в Близкия изток. По-специално, той ще има възможност да създаде мощна и формализирана антииранска ос. "- смята Лукянов.
"Друго нещо е, че като бизнесмени Тръмп и Къшнър смятат, че този проблем се решава предимно чрез парична инфузия и смятат, че е възможно да се купи лоялността на палестинците с големи пари и с парите на арабските монархии", каза експертът.
„Но мисля, че тази сделка, в буквалния смисъл на думата „сделка“, няма да се осъществи. Палестинците, разбира се, също са уморени да живеят в непризната държава. Но да ги купуват и продават за пари, когато става думи за святи места и Източен Йерусалим, когато такива чувства се докосват - парите определено не работят ”, заключи Лукянов.
Бившият съветник на израелския министър на вътрешната сигурност, бивш израелски консул в Москва Алекс Векслер, също смята, че планът на Тръмп и Къшнър е фиаско.
“Днес в Израел пристигна помощник на президента на САЩ за национална сигурност Джон Болтън, а утре пристига руският секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев, който възнамерява да обсъди редица въпроси за Близкия изток заедно с председателя на Съвета за национална сигурност на Израел Меир Бен-Шабат. Това е уникален случай, когато представители на двете велики сили ще се съберат в Йерусалим и заедно с израелския си колега ще обсъдят въпросите на Сирия, Иран и Палестина ”, каза Векслер пред вестник „Взгляд“.
„Но независимо от всички усилия палестинците отхвърлят плана на Тръмп. Те могат да бъдат разбрани: засега наистина не е ясно от къде ще дойдат 50 милиарда долара, които ще бъдат разпределени и между Египет, Йордания и Ливан ”, обясни източникът.
Според него, когато представители на заинтересованите страни ще се съберат в Бахрейн, и може би под натиска на Къшнър, те ще се съгласят да отпуснат необходимите суми, тогава ще бъде възможно да се говори за перспективите за изпълнението на този план, "но досега тези пари са някъде във въздуха."
„Що се отнася до позицията на Русия, Лавров и Богданов многократно са заявявали, че не може да има план за уреждане на отношенията между Палестина и Израел, докато не се осъществи помирението между различни палестински групировки. Но проблемът е, че те могат да се помирят само с помощта на голяма военна сила. Защото омразата на някои групировки към другите е такава, че те мразят Израел по-малко, отколкото едни-други”, заключи Векслер.
Евгений Сатановски, председател на Института за Близкия изток, също смята, че "сделката на века" няма да се осъществи, но не заради това, че не е печеливша за палестинското ръководство.
„Няма перспективи за изпълнението на каквито и да било планове за разрешаване на палестино-израелския конфликт. На първо място, самите палестинци не се интересуват от това,“ каза Сатановски пред вестника.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нивата на водопада Виктория намаляват след продължителна суша, която засегна голяма част от южната част на Африка. 9 декември 2019 г.
Нивата на водопада Виктория намаляват след продължителна суша, която засегна гол...

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.