НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Полк проф. Димитър Недялков: Над 4 000 българи губят живота, а десетки милиарди лв. са загубите от бомбардировките над София през 1943 - 1944

Полк проф. Димитър Недялков: Над 4 000 българи губят живота, а десетки милиарди лв. са загубите от бомбардировките над София през 1943 - 1944

14 Ноември 2019 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Десетки милиарди лева са загубите от бомбардировките над София през 1943 - 1944, над 4 000 българи губят живота си. Това каза за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ полковник проф. Димитър Недялков, преподавател във Военната академия „Георги Стойков Раковски“ по повод по повод 76 години от англо-американските бомбардировките над София. Равносметката от всяка война крие в себе си икономически последици, обясни той. „В над 140 места у нас има разрушения, Голяма част от тях са жилищни квартали, тоест нямащи нищо общо със стратегически цели в рамките на една такава въздушно-настъпателна операция. Разбира се, във въздушната война има и изводи, които трябва да бъдат направени по отношение на загубите на двете страни. На всеки свален български изтребител във въздушен бой се падат три свалени американски самолета“, разказа той. Проф. Димитър Недялков уточни, че загубите за Америка са много по-големи. България трябва да помни и да научи уроците си от тази трагична за страната ни част от историята, добави той.
Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полк проф. Димитър Недялков: В началото на 40-те години правим подобни на сегашните грешки при въоръжаването на българската авиация

Полк проф. Димитър Недялков: В началото на 40-те години правим подобни на сегашните грешки при въоръжаването на българската авиация

14 Ноември 2019 | 11:55 | Агенция "Фокус"
София. В началото на 40-те години България прави подобни на сегашните грешки при въоръжаването на българската авиация. Това каза за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ полковник проф. Димитър Недялков, преподавател във Военната академия „Георги Стойков Раковски“ по повод по повод 76 години от англо-американските бомбардировките над София. „Първо правим въоръжаването със закъснение и второ – искаме едно, а получаваме друго. Плащаме и получаваме самолети, които не отговарят на решаването на основните мисии и задачи на войската, в частност на въздушни войски. Въпреки закъснението, все пак българските пилоти влизат в бой и защитават честта на българската нация. Но оръжията, с които влизат в бой, са неподходящи за водене на война срещу такъв мощен противник, разполагащ с тежки четиримоторни бомбардировачи. Това определя и изхода от борбата, която водим във въздуха“, обясни той. Според проф. Димитър Недялков България не трябва да разчита на воюване в съюзен формат, защото усилията на съюзниците за съвместни дейности в българското въздушно пространство са символични и всичко остава в ръцете на нашите авиатори от онова време. Те плащат и цената както на политическите, така и на военните грешки преди началото на бомбардировките, добави той.
Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полк. проф. Димитър Недялков: Бомбардировките над София трябва да бъдат урок за българските политици

Полк. проф. Димитър Недялков: Бомбардировките над София трябва да бъдат урок за българските политици

14 Ноември 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. Бомбардировките над София трябва да бъдат урок за българските политици, че българският национален интерес и идеал трябва да бъде водещ при предприемане на политически или военни действия. Това каза за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ полковник проф. Димитър Недялков, преподавател във Военната академия „Георги Стойков Раковски“ по повод по повод 76 години от англо-американските бомбардировките над София. Основен извод след тези събития са, че не трябва да следваме политика, защитаваща чужди интереси, а такава, която да защитава българските национални интереси, обясни той. „Днес много хора обичат да говорят за тази символична война. Символика в нея няма, тя си има своите дименсии, измерения и разрушителен характер. Това трябва да бъде урок за българските политици, защото и сега понякога бързаме да обявяваме врагове и неприятели, да ги вкарваме в различни класификатори. В голяма част от случаите това не е в интерес на българската нация и държава“, обясни проф. Димитър Недялков. Той уточни обаче, че българският национален идеал все още не е намерил място нито в учебниците, нито в основните стратегически документи, определящи смисъла на съществуване на държавата.
Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Соня Пенкова, НВИМ: Мобилни приложения възраждат загубеното архитектурно наследство на София

Доц. Соня Пенкова, НВИМ: Мобилни приложения възраждат загубеното архитектурно наследство на София

14 Ноември 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. Мобилни приложения възраждат загубеното архитектурно наследство на София след бомбардировките над града по време на Втората световна война в края на 1943 г. и първата половина на 1944 г. Това каза за сутрешния блок „Добро утро България“ на Радио „Фокус“ директорът на Националния военноисторически музей доц. Соня Пенкова. По думите й са създадени приложения, чрез които могат да се обходят пострадалите маршрути в София и да се научи малко повече за момента на атаките над сградите, както и за тяхната предишна история. Във военноисторическия музей се разкрива и пространство за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“, добави още тя. „Всеки, който влезе в приложенията, може да получи една обстойна информация за това какви са бомбардировките по време на войната, както и да намери любопитни истории на сгради, които са пострадали. Цели улици изчезват от картата на София, като ул. „Търговска“. Приложенията ще са достъпни до потребителите на основните операционни системи. Всеки който реши да се разходи в София може да види тези маршрути и да се разходи по тях. Повечето от сградите нямат изгледа, който са имали тогава. Всеки един, който дойде в НВИМ ще може да се запознае конкретно с броя самолети, които са бомбардирали като брой и видове, с нашата ответна реакция, с конкретните поражения“, допълни тя. Доц. Соня Пенкова уточни, че пространството в музея отваря днес и ще остане до 17 април 2020 година, когато е последната бомбардировка над София.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акад. Георги Марков, историк: Англо-американските бомбардировки са едно военно престъпление

Акад. Георги Марков, историк: Англо-американските бомбардировки са едно военно престъпление

14 Ноември 2019 | 10:35 | Агенция "Фокус"
София. Англо-американските бомбардировки са едно военно престъпление. Това каза за Агенция „Фокус“ историкът акад. Георги Марков по повод 76 години от бомбардировките над София. „Казваха ми, че не говоря политически коректно. Понеже историята отново се популяризира ние сме съюзници със САЩ и Великобритания и избягват да говорят за тези бомбардировки. Нещо повече един посланик имаше наглостта преди години да издигне паметник до Американското посолство с надпис „Американските летци и герои загинали в небето на София. Това е нагло“, добави акад. Марков. По думите му днес има наложена една нова цензура. „Преди 30 години беше идеологическа цензура, днес има политическа коректност. Преди около година откриха една бомба пред Военна академия, спряха движението, имаше много телевизии, казваха, че е паднала бомба. Но никой не казва, че бомбата, не е градушка, а се хвърля от бомбардировачи. Според мен бомбардировката 10 януари е най-успешната. 2/3 цивилни граждани загиват и това е едно военно престъпление“, обясни историкът. Според акад. Марков е крайно време е да се отърсим от този сателитен синдром и да не се политизира историята. „Да се пише и да се говори такава, каквато е. Англо-американските бомбардировки са едно военно престъпление. Както навремето Херман Гьоринг е обявен за военнопрестъпник, така и ген. Харис е един военнопрестъпник и дори той е убил много повече хора от Гьоринг. Но той се е върнал като победител. Крайно време е да не се злоупотребява с историята и да не се наглася към съвременната“, посочи още акад. Георги Марков.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.