НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Димитър Иванов, Парк за танцуващи мечки – Белица: Паркът е символ на това, че животните имат своите права

Димитър Иванов, Парк за танцуващи мечки – Белица: Паркът е символ на това, че животните имат своите права

12 Ноември 2019 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Белица. Обитателите на Парка за танцуващи мечки в Белица са били подлагани на методи на дресировка, които са доста остарели и са били опасни за тяхното здраве. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Димитър Иванов, управител на парка. По думите му действията, които са били извършвани спрямо мечките, са далеч от дресировка. „Става въпрос за един остарял начин за мечкадарството, за който има сведения някъде от 16 - 17 век. Мечките са били отглеждани по начин, приет от тогавашното общество. Знаем какви разбирания е имало тогава - говорим дори за 19 и началото на 20 век. То се е консервирало по някакъв начин и до ден днешен“, посочи още Иванов. Той допълни, че точно поради тази причина фондациите „Четири лапи“ и „Бриджит Бардо“ още през 2000 година са предприели мерки, за да може да бъде спряно мечкадарството в България. „Паркът за танцуващи мечки е един вид символ на това, че животните имат своите права. Много важно е да разберем, че те чувстват, усещат, могат да изпитват страх, болка, както и обратното“, подчерта Димитър Иванов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Иванов, Парк за танцуващи мечки – Белица: Голяма част от нашите обитатели вече спят зимен сън

Димитър Иванов, Парк за танцуващи мечки – Белица: Голяма част от нашите обитатели вече спят зимен сън

12 Ноември 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Белица. Голяма част от обитателите на Парка за танцуващи мечки в Белица вече спят зимен сън. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Димитър Иванов, управител на парка. Той отбеляза, че не всички мечки са заспали, тъй като все още е рано. „Една голяма част вече се отправиха към бърлогите си. Имаме някъде около 10 мечки, които не сме виждали през последните две-три седмици. Приемаме, че те вече са заспали зимен сън. Останалите мечки подготвяме за зимен сън, като това е един дълъг процес“, посочи още Иванов. Той отбеляза, че общия брой на обитателите на парка е двадесет и две животни.
Иванов заяви, че към днешна дата паркът все още е отворен за посетители и ще може да се разгледа до 30 ноември. „От 1 декември вече ще бъде затворен, защото тогава очакваме да има сняг и мечките ще спят зимен сън. В момента работното време на Парка за танцуващи мечки е от 12.00 до 18.00 часа. Обиколки се правят непрекъснато, като екскурзоводите работят. Трябва да предупредя, че възможността да се види мечка е доста по-малка, защото самите те са много малко активни. В мястото, където се прави обиколката за разходка, имаме все още около 6 будни мечки. По това време, ако успеят посетителите да ги видят, е късмет“, коментира Иванов.
Той отбеляза, че е необходимо предварително записване само когато паркът ще бъде посетен от група от над 10 души. „Тогава е необходимо да се обадят предварително, за да може ние да сме подготвени с организацията. Ако идват с по-голям автобус и им е за първи път, ще трябва да им обясним как да стигнат до нас. Има някой условности на парка, като това, че е на 1300 - 1400 м надморска височина, в планината, и не можем да кажем какво ще е времето. Като групово посещение съответно ще бъдат информирани и за намаление на билета за вход“, уточни Иванов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.