НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА Новости: Приключи изтеглянето от Петровское на войските на ДНР

РИА Новости: Приключи изтеглянето от Петровское на войските на ДНР

9 Ноември 2019 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Донецк. Самопровъзгласената Донецка народна република завърши изтеглянето на частите си от района край село Петровское, заяви пред репортери представител на ДНР в Съвместния център за контрол и координация на режима на прекратяване на огъня, цитиран от РИА Новости.
"Изтеглянето на личния състав на Народната милиция на ДНР днес беше напълно завършено в 15:00 часа", се казва в изявлението.
Според представителя на ДНР украинската страна е заявила, че днес е приключила дейности по изтегляне на своите звена, но ще са необходими още два дни, за да се премахнат всички нарушения.
Изтеглянето на сили и техника на контактната линия в района на Петровски започна около 13:00 часа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Донецката народна република и украинските сили започнаха са се изтеглят от Петровское

РИА Новости: Донецката народна република и украинските сили започнаха са се изтеглят от Петровское

9 Ноември 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Донецк. Силите на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) и украинските част започнаха да се изтеглят от линията на съприкосновение в близост до село Петровское в Донбас, съобщава кореспондент на РИА Новости.
В 12:00 часа местно време (същото като българско) на 9 ноември въоръжените сили на ДНР пуснаха сигнални ракети в знак, че са готови да започнат с изтеглянето си от региона. Украинските сили за сигурност отвърнаха по същия начин. Към този момент войниците на двете страни напускат линията на съприкосновение. Процесът се наблюдава от представители на Организацията за сигурности сътрудничество в Европа (ОССЕ).
По-късно представителството на ДНР в Съвместния център за контрол и координация на прекратяването на огъня потвърди, че украинските сили за сигурност също са започнали да се изтеглят от района.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: След изтеглянето на войските в Донбас ще бъдат създадени „зони за сигурност“

„Известия“: След изтеглянето на войските в Донбас ще бъдат създадени „зони за сигурност“

4 Ноември 2019 | 20:46 | Агенция "Фокус"
Киев. След изтеглянето на силите в Донбас, на контактната линия ще бъдат създадени „зони за сигурност“, така че хората, живеещи на тази територия, да не се окажат в неутралната зона, заяви командирът на операцията на Обединените сили на Украйна (ООС) Владимир Кравченко, цитиран от руския вестник "Известия"
„След изтеглянето на войските от двете страни няма да възникне „сива зона“, а„ зона за сигурност “. Войските ще са изтеглени най-малко на 1 км от двете страни, което значително намалява възможността за целенасочен огън от стрелково оръжие “, каза той на живо по украинския телевизионен канал „Наш“.
Командирът на ООС също отбеляза, че в район на Золотое продължава вторият етап от разделянето на силите, включително разминиране на територията и демонтиране на укрепленията.
По-рано същия ден Кравченко заяви, че разделянето на силите в района на Петровское ще започне на 8 ноември, ако продължава спазването на примирието и няма обстрели.
На 4 ноември милициите на ДНР съобщиха, че незабавно са сигнализирали за готовността си да изтеглят силите от Петровское, но от Киев не е последвал отговор. На 29 октомври изтеглянето на военни и оръжия бе извършено в Золотое (Луганска област) след посещение на линията за контакт на президента на Украйна Владимир Зеленски, който проведе разговори с националистите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсантъ“: Владимир Зеленски е готов да изтегли войските в Донбас

„Коммерсантъ“: Владимир Зеленски е готов да изтегли войските в Донбас

4 Ноември 2019 | 00:45 | Агенция "Фокус"
Киев. Владимир Зеленски е готов да изтегли войските в Донбас, пише руският вестник Коммерсантъ.
Изтеглянето на войски край град Петровское в Донбас ще започне на 4 ноември. Тази дата беше оповестена публично както от президента на Украйна Владимир Зеленски, така и от властите на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР). Изпълнението на плановете ще отвори пряк път към срещата на върха на "Нормандската четворка" (Русия, Украйна, Франция, Германия), на която може да се вземе решение за разполагане на сили по цялата линия на съприкосновение. Междувременно страните в конфликта обявиха следните стъпки за прекратяването му: в ДНР обявиха подготовката за размяна на затворници, а в Киев - разработването на план за връщане на вече неконтролирани територии в украинското политическо и културно пространство.
Владимир Зеленски обяви готовността си да изтегли войските от Петровское в Киев по време на пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „От своя страна, ние започнахме извеждане на войските в Катериновка (село близо до град Золотое в Луганска област, недалеч от който са разположени части на украинската армия. -„ Коммерсантъ“). Ако в Петровское всичко е спокойно за една седмица - трябва да има седем дни тишина по фронтовата линия, тогава ми се струва, че на 4 ноември трябва да започнем да се изтегляме от Петровское “, каза Зеленски.
Петровское е третото от населените места, от което е договорено изтегляне на войските още през 2016 година. Според постигнатите споразумения тогава изтеглянето трябва да бъде предшествано от пълно отсъствие на обстрели в рамките на една седмицата. В района на Станица Луганская това беше постигнато през лятото – изтеглянето на силите официално приключи на 30 юни. В района на Золотое всичко трябва да приключи до 1 ноември. „Процесът е завършен от наша страна“, заяви пред „Коммерсантъ“ представител на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР) в Съвместния център за контрол и координация на прекратяването на огъня. „Според информацията, която ни съобщава специалната мониторингова мисия (СММ)на ОССЕ, изтегляне се провежда от украинската страна и то трябва да приключи преди 13:00 часа на 1 ноември “. В същото време представители на Луганската народна република отказаха да отговорят на въпроса дали се поддържа пълно прекратяване на огъня в района на изтеглянето.
Сега украинската страна бърза да започне изтеглянето на войските в Петровское, считайки присъствието на въоръжените сили в близост до този град за последно препятствие за организирането на нова среща във "нормандския формат". Според условията, които бяха поставени по-рано от Киев, за да започне изтеглянето на войските в Петровское, там трябва да минат седем дни без нито един обстрел. Като референтен ден следва да се счита 28 октомври. Към 31 октомври уебсайтът на СММ на ОССЕ имаше доклади за първите три дни от този период. Според тях в района е имало автоматична стрелба. „На 29 октомври, патрулирайки на около 2 км северно от Петровское, екипът на СММ е чул изстрели на около 2 до 4 км в югозападна посока“, се казва в доклада, публикуван на 30 октомври.
Междувременно надеждата, че процесът на изтегляне на войските ще започне на 4 ноември, изразява не само Владимир Зеленски, но и представители на ДНР.
Наталия Никонорова, постоянният представител на самопровъзгласената република в Минската контактна група, заяви пред „Коммерсантъ“, че „на 2 ноември ще започне прилагането на графика.. Трябва да се отбележи, че по-рано всички членове на контактната група в Минск отказаха да дадат дата за началото на изтеглянето на войските в Петровское, като се позоваха на възможни провокации на противниците на този процес вътре в Украйна.
Украинският външен министър Вадим Пристайко написа в социалната мрежа „Туитър“: Изтеглянето на войски в Петровски е "последната стъпка към провеждането на срещата на върха в Нормандския формат през ноември". Както по-рано "Коммерсантъ" съобщи, в кабинета на президента Владимир Зеленски възлагат особени надежди в срещата на лидерите на четири страни - Руската федерация, Украйна, Франция и Германия. Сътрудниците на украинския лидер очакват руският президент Владимир Путин на лична среща да докладва при какви точно условия ще бъде готов да се откаже от подкрепата за самопровъзгласилите се народни републики. Междувременно главите на Франция и Германия ще кажат на каква помощ може да разчита Украйна.
Съдейки по изявлението на Зеленски, че изтеглянето на войските се извършва с цел организиране на „среща в Нормандския формат“, украинските власти все още имат големи надежди за тази среща на върха.
Проектът на окончателния документ, който се планира да бъде приет на срещата на върха, вече е готов. Според информацията на „Коммерсантъ“, там са описани бъдещите задачи. Сред тях, с голяма степен на вероятност е изтеглянето на силите по цялата линия на контакт, както и вграждането в украинското законодателство на „формулата на Щайнмайер“ (тя беше предложена от министъра на външните работи на Германия, сега президент Франк-Валтер Щайнмайер и определя последователността от стъпки за изпълнение на споразуменията от Минск).
Политическите противници на Владимир Зеленски не разбират тази решителност на сегашното ръководство на Украйна. „Изтеглянето на войските по-скоро прилича на отстъпление на Украйна“, заяви Алексей Гончаренко, депутат от Върховната Рада на Украйна от Европейската партия за солидарност пред „Коммерсантъ“. „Зеленски директно казва, че изтеглянето на войските е искане на Путин за среща във„ нормандския формат “. По непознати за мен причини Зеленски има големи надежди за тази среща, така че той ще изпълни условието му. "
Алексей Гончаренко добави: „Не виждаме изтеглянето на войски от страна на Русия и сепаратистите. Всъщност това е едностранно изтегляне на войски от Украйна и това е нашата загуба на контрол над собствените ни територии."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.