НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Bloomberg: Вашингтон и Сеул ще се откажат от съвместни военни учения заради Северна Корея

Bloomberg: Вашингтон и Сеул ще се откажат от съвместни военни учения заради Северна Корея

3 Ноември 2019 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Сеул. САЩ и Южна Корея ще отменят планирани съвместни военни учения за втора поредна година, за да предотвратят увеличение на напрежението с Пхенян, докато текат преговорите за премахването на ядрените оръжия на севера, предава американската медия Bloomberg, която се позовава на севернокорейски източници.
Военните учения бяха насрочени за декември 2019 г. и щяха да включват стотици самолети, включително стратегически бомбардировачи от ВВС на САЩ. Корейски и американски представители ще обсъдят въпроса и ще вземат решение дали да отменят ученията по време на срещата между представители на двете страни в средата на ноември.
Ако се откажат от тях, и двете държави вместо това ще проведат своите военни учения независимо една от друга, за да „потвърдят военната си готовност“.
Правителството на Южна Корея заяви, че армията трябва да продължи да „подкрепя“ дипломатичните усилия да бъде убеден Пхенян да премахне ядрените си оръжия.
По-рано американски и севернокорейски представители се срещнаха в Швеция за първите си преговори за разоръжаването на Пхенян от осем месеца, но разговорите не доведоха до нищо и се разпаднаха.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Япония и Южна Корея твърдят, че Пхенян е провел ново ракетно изпитание

ТАСС: Япония и Южна Корея твърдят, че Пхенян е провел ново ракетно изпитание

31 Октомври 2019 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Токио. Северна Корея е отново е изстреляла ракета в четвъртък, съобщава японската брегова охрана, предава ТАСС.
Според предварителните данни на службата, севернокорейската ракета не е достигнала изкючителната икономическа зона на Токио в Японско море. В същото време бреговата охрана на страната призовава намиращите се в този район кораби да проявяват бдителност и да да следят за появата на нова информация.
От Министерството на отбраната на Япония смятат, че изстреляната от Северна Корея ракета може да е била балистична и подчертават, че тя не е достигнала територията на страната.
Южнокрейските военни също потвърждават изстрелването на ракета в Японско море.
„Днес Северна Корея изстреля снаряд по посока Източно (Японско) море“, съобщават от Комитета на началниците на щабове на Република Корея.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Северна Корея обяви, че САЩ се възползват от приятелството между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун в преговорите между двете страни

ТАСС: Северна Корея обяви, че САЩ се възползват от приятелството между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун в преговорите между двете страни

27 Октомври 2019 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Вашингтон прави грешка, използвайки добрите лични отношения между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, за да спечели време за разговорите между двете страни за решаване конфликта в региона, се казва в изявление на представителя на Пхенян Ким Йон Чол, предава TACC.
"САЩ грешат сериозно (…) използвайки близките лични отношения между своя президент и председателя на Държавния съвет на КНДР като тактика на разтягане на времето", се подчертава в изявлението. Според Ким Йон Чол „приятелските отношения между ръководителите на Пхенян и Вашингтон не могат да бъдат отделени от общественото мнение и не са гаранция за предотвратяване на изострянето на корейско-американските отношения“.
„Корейско-американските отношения, които поради враждебни действия и погрешни политики от страна на САЩ могат многократно да излязат от релси и да се разпаднат, все още се поддържат благодарение на приятелските отношения между председателя на Държавния съвет Ким Чен Ун и президента Тръмп. Но всичко си има граница“, се казва в изявлението.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Северна Корея се застъпи за мирно решение на конфликта със Сеул

ТАСС: Северна Корея се застъпи за мирно решение на конфликта със Сеул

26 Октомври 2019 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Северна Корея се застъпва за мирен път за решението на конфликта със Сеул, заяви заместник-председателят на Държавния съвет в Пхенян Чой Рио Хе, предава ТАСС.
Той заяви това в свое изкаване на втория ден от срещата на Движението на необвързаните държави в Баку.
"Настоящата международна ситуация напомня дните от началото на Студената война. Искаме напрежението на полуострова да бъде разрешено мирно и миризмата на барут да се разсее", каза севернокрейският представител.
По неговите думи след срещата между представители на Пхенян и Вашингтон през юни 2019 г., преговорите са били преустановени.
„За съжаление напрежението между двете страни расте“, заяви Хе и подчерта, че това се дължи на политиката на Белия дом.
Той допълни, че неговата страна е предложила на САЩ споразумение за ядрено разоръжаване, но е изправена пред „враждебната позиция“ на Вашингтон.
„САЩ трябва да се откажат от враждебността в отношенията си със Северна Корея, както и от военни и политически провокации“, каза още Хе.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Korea Herald: САЩ и Северна Корея се провалиха в опита си постигнат съгласие в преговорите в Швеция

Korea Herald: САЩ и Северна Корея се провалиха в опита си постигнат съгласие в преговорите в Швеция

6 Октомври 2019 | 20:07 | Агенция "Фокус"
Сеул. След като дългоочакваното възобновяване на преговорите за ядрено разоръжаване на Пхенян, които се проведоха в Швеция между представители на САЩ и Северна Корея, завърши с пореден провал, нараства опасението, че ситуацията отново ще спре планираните мирни инициативи на Южна Корея, отбелязват в редакцията на англоезичното издание Korea Herald.
Преговорите на работно ниво започнаха в събота следобед и продължиха около осем часа на фона на надеждата за евентуален пробив в диалога, който бе спрян вследствие на провалената среща в Ханой между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун през февруари тази година. Но за пореден път двете страни не успяха да преодолеят различията си относно денуклеаризацията на Корейския полуостров. Главният преговарящ на Севера Ким Мьон-гил обяви „провала“ на преговорите в рядка среща с репортери пред посолството на Северна Корея в Стокхолм.
Неуспешните преговори са удар за правителството в Сеул тъй като поредица от мирни усилия, водени от президента Муун Дже-ин, вероятно ще се забавят или отново ще навлязат в задънена улица след прекратения диалог между Пхенян и Вашингтон.
Основните мирни инициативи включват плана за отправяне на покана към лидера на Северна Корея на предстоящата специална среща на върха на АСЕАН, предвидена за следващия месец. Остават 50 дни до откриването на срещата на 25 ноември. От пресслужбата на Президентството в Сеул дадоха проведе брифинг, но не направиха коментар за въздействието на преговорите в Швеция върху инициативата на Мун Дже-ин да покани севернокорейския лидер на посещене в страната.
Интересът към подобна визита е голям. Скорошно проучване показва, че 68% от гражданите на Южна Корея одобряват идването на Ким Чен-ун в страната за срещата на върха на АСЕАН.
Ако преговорите между Вашингтон и Пхенян постигнат плавен напредък, някои анализатори са уверени, че ще има вероятност лидерът на Пхенян да направи първото си по-продължително пътуване на в Южна Корея. След прекъсването на преговорите, Държавният департамент на САЩ изрази готовността си да запази инерция в отношенията, като проведе нови дискусии със Северна Корея.
"В края на нашите преговори, САЩ приехата поканата на шведските домакини да се върнат в Стокхолм, за да се срещнат отново след две седмици и да продължат дискусиите по всички теми", се казва в заключителната декларация след срещата в Швеция. „Делегацията на САЩ прие тази покана“.
Министерството на външните работи в Сеул изрази очакване, че САЩ и Северна Корея ще продължат да поддържат преговорите, въпреки че не е постигнат осезаем напредък в Стокхолм.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Северна Корея заяви, че няма да води преговори със САЩ, докато Белият дом продължава да поддържа враждебната си политика

AFP: Северна Корея заяви, че няма да води преговори със САЩ, докато Белият дом продължава да поддържа враждебната си политика

6 Октомври 2019 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Северна Корея заяви, че „няма желание“ да продължава преговорите за разоръжаване със САЩ, освен ако Белият дом не предприеме стъпки за прекратяването на враждебността, малко след като разговорите в Швеция приключиха без резултат, предава АFP.
Пхенян „няма желание да води такива (…) преговори, като тези, освен ако САЩ не предприеме практически мерки да прекрати враждебната си политика“, заяви говорител на външното министерство на Северна Корея.
„Съдбата на диалога между САЩ и Северна Корея е в ръцете на Вашингтон и крайният срок е до края на тази година“, се казва още в изявлението му.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Северна Корея може да възобнови ядрените тестове поради противоречия със САЩ, смятат експерти

РИА Новости: Северна Корея може да възобнови ядрените тестове поради противоречия със САЩ, смятат експерти

6 Октомври 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Противоречията и липсата на напредък в преговорите със САЩ може да накарат Северна Корея да прекрати мораториума върху ядрените тестове, заяви академик Алексей Арбатов, ръководител на Международния център за сигурност в Института за световна икономика и международни отношения, предава РИА Новости.
По-рано делегация от Северна Корея и САЩ разговаряха на работна среща в Швеция, но преговорите не бяха ползотворни.
Както заяви АРбатов, основното противоречие между Вашингтон и Пхенян се крие във факта, че Ким Чен Ун изисква цялостно премахване на санкциите, а САЩ са готови само постепенно да премахват санкции, в очакване Северна Корея да прекрати ядрената си програма.
"Основният риск е Северна Корея да прекъсне мораториума върху ядрените тестове. Освен че Пхенян изстрелва балистични ракети, което се случва редовно, като допълнителен инструмент за натиск Северна Корея може да проведе нови ядрени тестове. Но това означава ново утежняване на кризата, възможността за нови санкции и повишен военен натиск", заяви Арбатов.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Северна Корея съобщи за провал на преговорите със САЩ

AFP: Северна Корея съобщи за провал на преговорите със САЩ

6 Октомври 2019 | 00:48 | Агенция "Фокус"
Стокхолм. Главният преговарящ на Северна Корея заяви, че преговорите със САЩ в Стокхолм са се провалили, обвинявайки Вашингтон, че не е представил "нищо на масата за преговори" по време на срещата, организирана след месеци на застой, предава AFP.
Разговорите със Стивън Бийгън, специалният пратеник на президента на САЩ Доналд Тръмп, бяха много очаквано възобновяване на диалога след среща в Ханой в края на февруари между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, на която не бе постигнат пробив.
Срещата в Стокхолм се проведе след предизвикателния тест на северникорейска балистична ракета, изстреляна вероятно от подводница и паднала в изключителната икономическа зона на Япония.
"САЩ повишиха очакванията , включително с предложения като гъвкав подход, нови методи и креативни решения, но те много ни разочароваха и заглушиха ентусиазма ни за преговори, като не представиха нищо на масата за преговори", каза Ким Мьонг-ир.
Ситуацията на Корейския полуостров "се намира на кръстопът между диалог или конфронтация", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Представители на САЩ и Северна Корея възобновяват преговорите през уикенда

Reuters: Представители на САЩ и Северна Корея възобновяват преговорите през уикенда

4 Октомври 2019 | 07:48 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Представители на САЩ и Северна Корея възобновяват преговорите за ядрената програма на Пхенян през уикенда, предава Reuters.
Срещата ще се проведе в шведската столица Стокхолм и ще бъде първата официална на работно ниво, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун се срещнаха през юни, обещавайки да рестартират на преговорите, прекъснати след неуспешната им среща на върха през февруари.
Анализаторите казват, че лидерите на двете страни имат засилени стимули за постигане на споразумение, но че далеч не е ясно, че ще ще успеят да намерят обща позиция след месеци на повишено напрежение. От юни насам обаче американските служители се борят да убедят Северна Корея да се върне на масата за преговори. Усилията им изглежда се увенчаха с успех, след като тази седмица Северна Корея внезапно обяви, че се е съгласила отново да преговаря с американците.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп заяви, че „ще разговаря“ със Северна Корея, въпреки новите ракетни изпитания

AFP: Доналд Тръмп заяви, че „ще разговаря“ със Северна Корея, въпреки новите ракетни изпитания

4 Октомври 2019 | 04:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че неговата страна остава посветена на продължаването на ядрените преговори със Северна Корея, въпреки новите ракетни изпитания, проведени от Пхенян, предава AFP.
„Искаме да разговаряме и ще разговаряме с тях“, заяви Тръмп пред репортери.
Северна Корея по-рано обяви, че успешно е направила тестово изстрелване на „нов тип“ балистична ракета, изстрелвана от подводница, което се случи само дни след планираното продължаване на преговорите между Пхенян и Вашингтон в Швеция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Министрите на отбраната на САЩ и Япония смятат новите ракетни изпитания на Пхенян за провокация

ТАСС: Министрите на отбраната на САЩ и Япония смятат новите ракетни изпитания на Пхенян за провокация

3 Октомври 2019 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министрите на отбраната на САЩ и Япония Марк Еспър и Таро Коно считат новите ракетни изпитания на Северна Корея като провокация, която не помага за дипломацията, предава TACC. Това съобщи в четвъртък официалният представител на Министерството на отбраната на САЩ Джонатан Хофман след телефонен разговор между ръководителите на военните министерства на двете страни.
"Тази сутрин министърът (Еспър) проведе телефонен разговор с японския министър на отбраната Коно, като те обсъдиха Северна Корея. И двамата смятат, че изпитанията на Северна Корея са неоправдано провокативни и не помагат на дипломацията и че Северна Корея трябва да спре подобни видове тестове", се казва в изявление на Пентагона.
Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп заяви, че „ще разговаря“ със Северна Корея, въпреки новите ракетни изпитания

AFP: Доналд Тръмп заяви, че „ще разговаря“ със Северна Корея, въпреки новите ракетни изпитания

3 Октомври 2019 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че неговата страна остава посветена на продължаването на ядрените преговори със Северна Корея, въпреки новите ракетни изпитания, проведени от Пхенян, предава AFP.
„Искаме да разговаряме и ще разговаряме с тях“, заяви Тръмп пред репортери.
Северна Корея по-рано обяви, че успешно е направила тестово изстрелване на „нов тип“ балистична ракета, изстрелвана от подводница, което се случи само дни след планираното продължаване на преговорите между Пхенян и Вашингтон в Швеция.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ призоваха за сдържаност след новите ракетни изпитания на Северна Корея

Reuters: САЩ призоваха за сдържаност след новите ракетни изпитания на Северна Корея

2 Октомври 2019 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Пхенян. След информацията за изстрелване на две балистични ракети от страна на Северна Корея, САЩ призова Пхенян да се „въздържа от провокации“ и да остане ангажирани с ядрените преговори, предава Reuters.
„Призоваваме (Северна Корея) да се въздържа от провокации, да спазва задълженията си по резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и да продължи да участват в съществени и продължителни преговори за осигуряване на мир и стабилност на Корейския полуостров и постигане на денуклеаризация“, съобщи говорител на Държавния департамент на САЩ от Рим, където първият дипломат на Вашингтон Майк Помпео пристигна на посещение.
Южна Корея заяви, че изпитанията на Пхенян може да са проведени от подводница. Тестовете бяха направени само ден, след като Северна Корея обяви възобновяване на преговорите със САЩ, насочени към прекратяване на ядрената й програма.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Северна Корея изстреля нови две балистични ракети

ТАСС: Северна Корея изстреля нови две балистични ракети

2 Октомври 2019 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Токио/Пхенян. Северна Корея проведе изпитания на две балистични ракети, изстреляни в посока към Японското море, една от които е попаднала в Изключителната икономическа зона (ИЗЗ) на страната. Това заяви на пресконференция в Токио генералният секретар на кабинета на министрите Йошихиде Суга, предава TACC.
„Северна Корея изстреля две балистични ракети тази сутрин. Една от тях падна в Японско море в нашата ИИЗ в префектура Шиман. В момента няма съобщения за щети. Продължаваме да събираме информация", цитира агенцията думите на Суга.
Япония свиква заседание на Съвета за национална сигурност с участието на министър-председателя Шиндзо Абе, както и ръководителите на външнополитическото ведомство Министерството на отбраната във връзка с действията на Пхенян.
„Свикваме заседание на Съвета за сигурност, за да обсъдим ситуацията около изстрелването на ракети и разработването на по-нататъшни мерки. Премиерът Абе разпореди да се събере цялата налична информация и да се гарантира безопасността на корабите и самолетите", допълни Суге.
Според данни на Министерството на отбраната на Япония, Северна Корея е изстреляла ракета, достигнала височина от 900 км. Според Комитета на началниците на щабовете на Република Корея, изпитанията са направени от пристанищна зона в източното крайбрежие на страната.
От юли тази година КНДР редовно изстрелва балистични ракети с малък обсег на действие. Само през август Пхенян проведе пет такива теста.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Израел попадна под ракетен обстрел от Ивицата Газа. 12 ноември 2019 г.
Израел попадна под ракетен обстрел от Ивицата Газа. 12 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.