НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Китайците превръщат Пирея в най-голямото европейско пристанище

Kathimerini: Китайците превръщат Пирея в най-голямото европейско пристанище

12 Ноември 2019 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Атина. Китайският гигант Cosco е на път да започне преговори с гръцкото правителство за условията, които ще му позволят да разшири своя генерален план за инвестиции в пристанището на Пирея от одобрените понастоящем 600 милиона евро до пълната му сума от 900 милиона с построяването на нов, четвърти, терминал за контейнери, пише електронното издание на Kathimerini, като се позовава на проведените наскоро разговори между лидерите на Китай и Гърция Си Дзинпин и Кириакос Мицотакис.
Премиерът на южната ни съседка и китайският държавен глава преговаряха в Шанхай миналата седмица и в Атина в понеделник, като след разговорите стана ясно, че незабавно ще се пристъпи към реализация на всички лицензирани проекти от генералния план на Cosco , като се започне от разширяването на круизния терминал и строежа на нов пътнически терминал, за който вече са завършени процесите по отдаване на концесия и схемата за финансиране.
От срещите стана ясно още, че Пекин и Атина са единодушни в плановете си да направят Пирея най-голямото пристанище в Европа. След като Си Дзинпин написа статия за „Катимерини“, в която обяви пристанището на Пирея за „главата на дракона“, той и Мицотакис посетиха заедно инсталациите на Cosco в понеделник.
Няколко часа по-рано в Атина министърът на корабоплаването Янис Плакиотакис и председателят на Cosco Сю Лиронг подписаха споразумение, което подчертава волята на двете страни за преодоляване на всякакви препятствия, така че генералният план на китайската компания в Пирея да бъде изпълнен, тъй като това е основен приоритет за Пекин.
В същото време заместник-председателят на Европейската инвестиционна банка, Андрю Макдауъл, директорът на дъщерното дружество на Cosco Piraeus Port Authority, Танасис Лиагос и председателят на Китайската банка за износ-внос Су Сяолян подписаха друго споразумение по отношение на финансирането от инвестиционния план на Cosco, който птрвоначално възлиза на 100 милиона евро плюс още 40 милиона на по-късен етап.
Седмица по-рано Мицотакис започна дискусията в Шанхай относно компенсационните мерки на Cosco за местното население в Пирея и другите общини до пристанището, за да елиминира резервите и възражения и да гарантира, че четвъртият контейнерен терминал за 300 милиона евро се радва на широко одобрение. Четвъртият терминал трябва да повиши капацитета на пристанище Пирея от 7 милиона контейнери, обработвани годишно, предвидени за 2021 г., до 10 милиона.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Посещението на Си Дзинпин в Гърция: Ще бъдат подписани 16 споразумения

Kathimerini: Посещението на Си Дзинпин в Гърция: Ще бъдат подписани 16 споразумения

11 Ноември 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на южната ни съседка Кириакос Мицотакис приветства китайския президент Си Дзинпин в Гърция, като изрази надежда, че официалното посещение ще доведе до по-широко сътрудничество между двете страни. Очаква се в рамките на официалната визита двете страни да подпишат 16 споразумения, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
„Неотдавнашното ми посещение в Шанхай и Вашето днес откриват нова ера в отношенията ни. Надявам се това посещение да бъде крайъгълен камък в по-нататъшното задълбочаване на нашите двустранни отношения“, цитира изданието думите на гръцкия премиер.
„Както видяхте в Шанхай, Китай се ангажира с икономическо отваряне. Вярвам, че нашето сътрудничество може да доведе до комбинация от нашите възможности“, отговори на свой ред Си Дзинпин.
Очакват се двамата лидери да подпишат 16 споразумения. Те също така ще посетят пристанището на Пирея, най-голямото и мажоритарно притежание на китайския пристанищен оператор Cosco. То също така е и най-голямата китайска инвестиция в Гърция. Наскоро Cosco получи одобрение за нов инвестиционен план, който включва изграждането на нов товарен терминал.Си Дзинпин също ще присъства на откриването на първия клон на Китайската банка в страната.
Китайският президент започна официалното си посещение с обичайно полагане на венец пред Паметника на Неизвестния войник на площад „Синтагма“, където към него се присъедини министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас. След това той бе посрещнат от гръцкия си колега Прокопис Павлопулос, който посети Китай миналия май и отбеляза, че посещението на Си „поставя печат“ на двустранните отношения.
„Ние ще изпълним нашата част да отворим пътя на Китай към ЕС“, увери Павлопулос, а Си Дзинпин отговори, че има „високи очаквания“ за бъдещето на гръцко-китайските отношения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мицотакис към Си Дзинпин: Визитата ви е началото на нова ера в гръцко-китайските отношения

Мицотакис към Си Дзинпин: Визитата ви е началото на нова ера в гръцко-китайските отношения

11 Ноември 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Атина. Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис приветства китайски президент Си Дзинпин в Атина и изрази надежда, че официалната му визита ще доведе до по-широко сътрудничество между двете страни, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„Скорошното ми посещение в Шанхай и вашето днес е началото на нова ера в нашите отношения“, каза министър-председателят на южната ни съседка на китайския лидер. „Надявам се ,че визитата ще бъде крайъгълен камък за задълбочаването на двустранните ни отношения“.
„Както видяхте в Шанхай, Китай е ангажиран с вас икономически. Вярвам, че сътрудничеството ни може да доведе до комбиниране на нашите възможности“, отговори Си Дзинпин.
Двамата лидери ще подпишат 16 споразумения по време на визитата. Освен това те ще посетят пристанището на Пирея, най-голямото в Гърция, в което най-голям дял има китайският пристанищен оператор „Коско“.
Това е най-голямата китайска инвестиция в Гърция и наскоро Cosco получи одобрение за нов инвестиционен план, който включва изграждането на нов товарен терминал.
Освен това Си ще присъства на откриването на първия клон на Китайската национална банка в Гърция.
Китайският президент започна официалната си визита с обичайното полагане на венец пред паметника на Незнайния воин на площад Синтагма, където го придружаваше гръцкият външен министър Никос Дендиас.
След това той бе посрещнат в президентския дворец от гръцкия си колега Прокопис Павлопулос, който също бе на посещение в Китай през май и отбеляза, че визитата на Си „подпечатва“ двустранните отношения.
„Ние ще свършим нашата част и ще отворим пътя на Китай към ЕС“, заяви гръцкият държавен глава, като отбеляза, че има „големи очаквания“ за бъдещето на гръцко-китайските отношения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Си Дзинпин пристигна в Атина с идеята за задълбочаване на сътрудничеството с Гърция

Kathimerini: Си Дзинпин пристигна в Атина с идеята за задълбочаване на сътрудничеството с Гърция

11 Ноември 2019 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Атина. В ексклузивен материал за вестник Kathimerini по повод официалната си визита в Атина, която започна в неделя и ще завърши във вторник, китайският президент Си Дзинпин подчертава нуждата от задълбочаване на сътрудничеството между Атина и Пекин на всички нива.
„Наше задължение е да надградим настоящото си сътрудничество във всички сектори“, пише той в статията, като отбелязва, че съществуващите инвестиции трябва да бъдат разширени и посочвайки присъствието на Коско в пристанището на Пирея като „главата на дракона“.
Си, който трябва да се срещне в понеделник с гръцкия президент Прокопис Павлопулос и премиера Кириакос Мицотакис, добави, че Китай и Гърция трябва да вземат поуки от „дълбоката мъдрост на техните древни цивилизации“ и заедно да насърчават създаването на „нов тип международни отношения“ основан на уважение, справедливост и взаимноизгодно сътрудничество“.
Китайският лидер също призова за по-задълбочено сътрудничество в контекста на инициативата „Един пояс, един път“ на Пекин - планът на Китай за създаване на модерен Път на коприната чрез железници, пристанища и други съоръжения, свързващи Източна Азия с Европа - подчертавайки благоприятното географско местоположение на Гърция и „особените й предимства“ в сектора на корабоплаването.
Той добави, че Китай е готов да засили вноса на качествени гръцки селскостопански продукти.
По време на посещението си в Атина Си има за цел да проучи нов план за двустранно сътрудничество, пише той, като отбелязва, че двете страни вече са започнали „взаимноизгодни“ проекти в сектора на търговията и инфраструктурата.
Миналата седмица в кулоарите на търговско изложение в Шанхай Си и Мицотакис обсъдиха гръцките селскостопански стоки и по-нататъшното сътрудничество в областта на енергетиката, транспорта, телекомуникациите, туризма и възможността Гърция да стане център на логистиката.
В своята статия за Катимерини председателят на Китай пише, че Пирея „се очертава като най-голямото пристанище в Средиземноморието“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Китайският президент Си Дзинпин пристигна в Гърция

Kathimerini: Китайският президент Си Дзинпин пристигна в Гърция

10 Ноември 2019 | 22:50 | Агенция "Фокус"
Атина. Китайският президент Си Дзинпин пристигна в Атина на двудневно официално посещение, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Той е бил посрещнат на летището от външния министър Никос Дендиас.
В понеделник Си трябва да се срещне с президента Прокопис Павлопулос, който посети Китай през май, и с премиера Кириакос Мицотакис. Си и Мицотакис също се срещнаха преди няколко дни, на международното изложение за вносни стоки в Шанхай.
Китайският президент и гръцкия премиер ще посетят пристанището на Пирея, най-голямото в Гърция, притежавано от китайския пристанищен оператор „Коско“. Това е най-голямата китайска инвестиция в Гърция и наскоро компанията получи одобрение за нов инвестиционен план, който включва изграждането на нов товарен терминал.
Двете държави ще подпишат редица споразумения за икономическо сътрудничество, както и договор за екстрадиция.
Във вторник Си ще посети Музея на Акропола, преди да отпътува от страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Китайският президент очаква задълбочаване на сътрудничеството си с Гърция

Kathimerini: Китайският президент очаква задълбочаване на сътрудничеството си с Гърция

10 Ноември 2019 | 18:41 | Агенция "Фокус"
Атина/Пекин. В статия за гръцкия вестник Kathimerini по повод официалното му посещение в Атина, което ще приключи във вторник, китайският президент Си Дзинпин подчерта необходимостта от засилване на сътрудничеството между Атина и Пекин на всички нива.
„Наше задължение е да надградим настоящото си сътрудничество във всички сектори“, пише той в статията, като отбелязва, че съществуващите инвестиции трябва да бъдат разширени и посочвайки присъствието на “Коско” в пристанището на Пирея като „Главата на дракона“.
Си, който трябва да се срещне в понеделник с гръцкия президент Прокопис Павлопулос и премиера Кириакос Мицотакис, добави, че Китай и Гърция трябва да вземат поуки от „дълбоката мъдрост на техните древни цивилизации“ и заедно да насърчават създаването на „нов тип международни отношения“ основан на уважение, справедливост и взаимоизгодно сътрудничество. "
Си също призова за по-задълбочено сътрудничество в контекста на инициативата „Един пояс, един път“ в Пекин - планът на Китай за „новия път на коприната" чрез железници, пристанища и други съоръжения, свързващи Източна Азия с Европа - подчертавайки благоприятното географско местоположение на Гърция и „особените й предимства“ в сектора на корабоплаването.
Той добави, че Китай е готов да засили вноса на качествени гръцки селскостопански продукти.
По време на посещението си в Атина Си има за цел да проучи нов план за двустранно сътрудничество, пише той, като отбелязва, че двете страни вече са започнали „взаимноизгодни“ проекти в сектора на търговията и инфраструктурата.
Миналата седмица в кулоарите на търговско изложение в Шанхай Си и Мицотакис обсъдиха гръцките селскостопански стоки и по-нататъшното сътрудничество в областта на енергетиката, транспорта, телекомуникациите, туризма и възможността Гърция да стане логистичен център.
По думите на китайския президент Пирея „се очертава като най-голямото пристанище в Средиземноморието“.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPA (Гърция): Китайският президент Си Дзипин на визита в Гърция

ANA-MPA (Гърция): Китайският президент Си Дзипин на визита в Гърция

10 Ноември 2019 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Атина. Президентът на Китайската народна република Си Дзипин ще пристигне в Гърция за двудневна визита, която ще продължи от 10 до 12 ноември, предава атинската информационна агенция ANA-MPA.
Си Дзипин ще пристигне в Атина по покана на президента на Гърция Прокопис Павлопулос.
Според официалния график за посещението, Си Дзипин ще пристигне в столицата на 10 ноември следобед. На 11 ноември, той ще положи венец на паметника на незнайния войн в Синтагма. По-късно той ще се срещне с Павлуполос в президентския дворец, където двамата ще проведат широки разговори. Дзипин ще разговаря също така с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, а след това двамата ще проведат пресконференция. По-късно Дзипин и Мицотакис ще посетят обектите на китайската компания „Коско“, която оперира в Гърция.
Посещението ще завърши с официална вечеря в президентския дворец и обиколка на музея на Акропола.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Париж полицията разпръсква демонстранти една година след началото на протестите на
В Париж полицията разпръсква демонстранти една година след началото на протестит...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.