НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Теменужка Петкова: Когато има конкуренция от различни източници за доставка на природен газ, това рефлектира върху цената на тази суровина

Министър Теменужка Петкова: Когато има конкуренция от различни източници за доставка на природен газ, това рефлектира върху цената на тази суровина

15 Ноември 2019 | 18:12 | Агенция "Фокус"
София. Когато има конкуренция от различни източници за доставка на природен газ, това рефлектира върху цената на тази суровина. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Лице в лице“ по бТВ. „Преди броени дни приключи археологията на обекта за междусистемната газова връзка Гърция – България. Това наложи известно забавяне в процеса. Към момента се извършват строителни дейности на площадката – на участъка на 84-ти км при село Орлово в област Хасково. В рамките на 4 км е отстранен горният хумусен слой, маркирано е трасето, по което трябва да се осъществи тръбопроводът, извършени са изкопни работи и са доставени тръбите за първия километър. Това е проект, който дава възможност за реална диверсификация за доставка на природен газ на целия регион и е един от топ приоритетите на ЕС“, посочи Петкова. По думите ѝ България има сключен договор за доставка на природен газ от Азербайджан в размер на 1 млрд. куб. м годишно, а нашето потребление е близо 3 млрд. куб. м годишно и само с този договор една трета от потреблението в страната е диверсифицирано. „До октомври 2020 г. проектът трябва да бъде готов и да бъде въведен в експлоатация. На практика можем да видим и почувстваме реалните резултати от диверсификацията на доставките на природен газ. Надявам се в бъдеще „Булгаргаз“ все по-често ще иска намаляване на цената на природния газ, защото политиката на правителството и на премиера Бойко Борисов е насочена към това да се диверсифицират източниците на доставка на газ и двете основни предимства на това са сигурност на доставките и конкурентни цени. Когато има конкуренция от различни източници, това рефлектира върху цената на тази суровина“.
„С тези 11 км, които вече са готови като инфраструктура за доставка на природен газ, ние сме готови да се справим с всяка една ситуация. При „Балкански поток“ първите 11 км вече са факт. В момента се работи по трасето от 474 км. Първите 308 км трябва да бъдат реализирани до средата на 2020 г., за да можем да се възползваме максимално от тази инфраструктура“, допълни Петкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

По това време догодина България ще доставя втечнен газ от пет страни (ОБЗОР)

По това време догодина България ще доставя втечнен газ от пет страни (ОБЗОР)

11 Ноември 2019 | 20:49 | Агенция "Фокус"
София. Най-късно по това време догодина България ще може да доставя втечнен газ от пет страни: Катар, Азербайджан, Египет, Кипър и Америка. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който инспектира строежа на газовата връзка между Гърция и България (IGB) между селата Войводово и Орлово. В проверката на дейностите по реализиране на интерконектора се включиха още министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов, посланикът на Азербайджан в България Н. Пр. Наргиз Гурбанова, американският посланик Н. Пр. Херо Мустафа, гръцкият посланик Н. Пр. Димитриос Хронопулос и др. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро, осигурени чрез заем от Европейската инвестиционна банка (110 млн. евро), Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (39 млн. евро), Механизма за свързване на Европа (45 млн. евро) и собствени средства на акционерите в проектната компания „АЙ СИ ДЖИ БИ“ АД. Интерконекторът е с обща дължина 182 км, от които – 150 км на българска територия. Техническият му капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м/годишно, с възможност за увеличаване до 10 млрд. куб. м/годишно при наличие на търговски интерес. Очаква се той да бъде въведен в търговска експлоатация през втората половина на 2020 г.
Министър-председателят Бойко Борисов определи проекта IGB като пример за реална диверсификация, осъществяването на която е била мечта за поколения политици. Той посочи, че благодарение на интерконекторната връзка от догодина българите ще могат да се похвалят с пълна газова независимост. Премиерът прогнозира и, че след завършването на интерконектора ще се осъществи реална конкуренция между доставчиците на газ, което от своя страна ще доведе до поевтиняване на суровината за крайния потребител.
Енергийният министър Теменужка Петкова се присъедини към мнението на премиера, посочвайки, че с изграждането на интерконекторната връзка между България и Гърция диверсификацията на природен газ за региона на Югоизточна Европа вече е факт. Тя припомни, че проектът е станал възможен след подписване на важни документи и осигуряване на финансирането му, което се случи след сключения на 10 октомври договор за заем с Европейската инвестиционна банка, както и подписаното междуправителствено споразумение между България и Гърция. Проверката на място днес установи, че изкопните дейности за първите два километра от трасето на интерконектора са стартирани и са доставени тръбите за първия километър. Петкова препотвърди и изграждането на интерконектора България- Гърция като ключов приоритет за енергийния сектор в България.
Посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Херо Мустафа на български език сподели мнението на Борисов и Петкова, като заяви, че интерконекторът България-Гърция е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност.
Посланикът на Азербайджан в България Н. Пр. Наргиз Гурбанова от своя страна сподели радостта си страната й да подкрепа България в усилията ни да постигнем енергийна диверсификация и определи моментът като исторически.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: С изграждането на интерконектора Гърция - България диверсификацията на природен газ за Югоизточна Европа е факт

Министър Теменужка Петкова: С изграждането на интерконектора Гърция - България диверсификацията на природен газ за Югоизточна Европа е факт

11 Ноември 2019 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Хасково. „Първите тръби за изграждането на интерконектора Гърция-България са доставени. Това стана възможно, след като чрез подписването на няколко важни документа бе осигурено финансирането на проекта и бе гарантирана неговата правна устойчивост“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на проверка на напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция – България, съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката. В посещението на строителната площадка участваха министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, посланиците на САЩ, Гърция и Азербайджан у нас – Н. Пр. Херо Мустафа, Н. Пр. Димитриос Хронопулос и Н.Пр. Наргиз Гурбанова.
Министър Петкова припомни сключения на 10 октомври договор за заем с Европейската инвестиционна банка, както и подписаното междуправителствено споразумение между България и Гърция, които са ясни стъпки в усилията на българското правителство за диверсификация на енергийните доставки.
„Поколения политици говорят за диверсификация, но едва сега тя става реалност. Построеното тук ще ни свърже с Трансадриатическия газопровод и с терминала за втечнен природен газ край Александруполис, с което се осигурява възможност целият регион да получава природен газ от САЩ, Катар, Кипър, Азербайджан и други дестинации“, отбеляза по време на инспекцията министър–председателят Бойко Борисов.
Проверката на място днес установи, че изкопните дейности за първите два километра от трасето на интерконектора са стартирани и са доставени тръбите за първия километър. Маркираната осева линия и разчистената полоса са с дължина четири километра. Само за археологически разкопки са отделени 4 млн. лв, тъй като по трасето са открити артефакти отпреди 7 хил. години, част от които бяха показани по време на посещението.
„Работим усилено и за създаване на газова борса и реализацията на концепцията за газоразпределителен център Балкан в страната. Това ще гарантира конкуренция и по-евтини достави за българската икономика и битовите потребители, отбеляза премиерът Борисов.
Изграждането на интерконектора Гърция-България е един от ключовите приоритети на българското правителство в енергийния сектор. Реализацията на междусистемната връзка е от стратегическо значение не само за България, а и за цяла Европа, тъй като се очаква тя да доведе до реална диверсификация на източниците и маршрутите за снабдяване с природен газ, осигурявайки възможност за доставки от Каспийския регион, Близкия Изток, Източното Средиземноморие и други. Проектът е включен в седемте топ-приоритета на Европейския съюз в областта на енергетиката.
Общата стойност на проекта е 220 млн. евро, осигурени чрез заем от Европейската инвестиционна банка (110 млн. евро), Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (39 млн. евро), Механизма за свързване на Европа (45 млн. евро) и собствени средства на акционерите в проектната компания „АЙ СИ ДЖИ БИ“ АД.
Интерконекторът е с обща дължина 182 км, от които – 150 км на българска територия. Техническият му капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м/годишно, с възможност за увеличаване до 10 млрд. куб. м/годишно при наличие на търговски интерес. Очаква се той да бъде въведен в търговска експлоатация през втората половина на 2020 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Образование, наука и археология нямат цена

Премиерът Бойко Борисов: Образование, наука и археология нямат цена

11 Ноември 2019 | 12:40 | Агенция "Фокус"
София. Образование, наука, археология нямат цена – увеличаваме, сега се оказа, че тези работи, като отидат в музея, няма достатъчно реставратори, а само 80 са археологическите обекти по АМ „Хемус“. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция по напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България в Хасковско, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нека в университетите да започне по-голям прием на археолози. Ще обучим реставратори, само пиари и пиарки произвеждаме. Нека обучим археолози, реставратори – това е привлекателно и интересно за младите хора. От мен финансирането, другото като учебна програма, вие го направете, а ние ще осигурим финансирането – 50, 60, 100 щата – ще ви ги дам.“, допълни още министър-председателят.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан в България: Много сме радостни да подкрепяме България в нейните усилия за енергийна диверсификация

Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан в България: Много сме радостни да подкрепяме България в нейните усилия за енергийна диверсификация

11 Ноември 2019 | 12:34 | Агенция "Фокус"
София. Много сме радостни да подкрепяме България в нейните усилия за енергийна диверсификация. Това каза азербайджанският посланик Наргиз Гурбанова по време на инспекция по напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България в Хасковско, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За мен и Азербайджан това е исторически момент. Оценявам и присъствието на българския министър-председател. Поздравявам всички вас в този много важен ден“, посочи още тя.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Херо Мустафа, посланик на САЩ в България: Интерконекторът България-Гърция е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност

Херо Мустафа, посланик на САЩ в България: Интерконекторът България-Гърция е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност

11 Ноември 2019 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Интерконекторът България-Гърция е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност, енергийната сигурност е национална сигурност. Това каза американският посланик Херо Мустафа инспекция по напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България в Хасковско, предаде репортер на Агенция „Фокус“. От своя страна премиерът Бойко Борисов отбеляза, че газовият хъб „Балкан“ и това, което се прави като газова борса, ще даде възможност не да подменяме един с друг източниците, а ще установи конкуренция. „Този, който докара, именно за българските граждани, българската икономика и индустрия по-евтин газ, да можеш да си купиш по-евтиния газ, нека да има конкуренция“, посочи той.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Първо пазим природата и след това строим

Премиерът Бойко Борисов: Първо пазим природата и след това строим

11 Ноември 2019 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. За да се изгради интерконекторната връзка, първо трябва да се направи археологията, първо трябва да се извадят артефактите, са отидат в българските музеи и чак тогава. Ние първо пазим археологията и природата и след това строим. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция по напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България в Хасковско, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Премиерът Борисов отправи благодарности към хората, занимаващи се с археологическите проучвания в района. „Виждате, оттук отиват артефакти на по 4 000, на по 7 000 години в музеите. Тези разкопки и проучвания тук струват 4 милиона“, добави премиерът. Бойко Борисов отбеляза, че изграждането на газопровода е мечтата на много поколение политици. „По-точно те говореха, те не са мечтали за големи шлемове и какво ли не и, че ще докарват газ от Азербайджан, че ще докарат втечнен газ. Идваха си, говореха и много често се употребяваше, особено от тези по-демократични лидери, думата „диверсификация“. Само че не знам те какво разбираха, защото газта е такава суровина, която не може нито в чанта, нито в сак, нито в джобове да се пренася. За нея трябват газопроводи. Затова българската държава с банкова гаранция изтегли заем и това, което виждате, струва близо половин милиард, след една изключително прозрачна процедура. Гръцкият посланик каза, че това е пример за Европа, финансирането на огромната част е българско – половин милиард“, добави той.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Най-късно по това време догодина България ще може да доставя втечнен газ

Премиерът Бойко Борисов: Най-късно по това време догодина България ще може да доставя втечнен газ

11 Ноември 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
София. Най-късно по това време догодина България ще може да доставя втечнен газ от Америка, от Катар, от Кипър, от Египет, от Азербайджан – 1,2 милиарда. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция по напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България в Хасковско, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Премиерът Борисов отбеляза, че по тази причина на събитието неслучайно присъстват и посланиците на Гърция, Азербайджан и САЩ в България. „Това е реалната диверсификация. Догодина ние ще можем да кажем на българите „Вие нямате никаква зависимост и може да доставяте газ отвсякъде и никой не може да ви спре“, посочи премиерът. Премиерът Борисов добави, че фирмите, заети с изграждането на газопровода са сериозни. „Този газопровод се свързва с TAP, те са работили и по него, защото тук имаме едно предизвикателство на язовир Студен кладенец, защото трябва да минем на 16 метра под водата, за да е стабилно, но те имат опит, а и ние ще им помогнем.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова ще провери дейностите по изграждане на интерконектора Гърция - България

Министър Теменужка Петкова ще провери дейностите по изграждане на интерконектора Гърция - България

11 Ноември 2019 | 07:11 | Агенция "Фокус"
Хасково. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще провери напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция - България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката. Инспекцията ще се извърши от 11.00 часа между селата Войводино и Орлово в област Хасково. За участие са поканени министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов и други. Реализацията на приоритетния за страната проект за изграждане на интерконектора Гърция - България е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона на Югоизточна Европа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Изграждането на интерконектора Гърция - България е сред ключовите приоритети на българското правителство

Премиерът Бойко Борисов: Изграждането на интерконектора Гърция - България е сред ключовите приоритети на българското правителство

10 Ноември 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
София. Изграждането на интерконектора Гърция-България е сред ключовите приоритети на българското правителство в енергийния сектор. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във "Фейсбук". "Реализацията на междусистемната газова връзка е от стратегическо значение не само за двете страни, а и за цяла Европа. Проектът е включен в 7-те топ приоритетни проекта на Европейския съюз в областта на енергетиката. Той ще доведе до реална диверсификация на маршрутите и източниците на снабдяване през Гърция чрез доставки Каспийския регион, Близкия изток и Източното Средиземноморие чрез съществуващи и нови терминали в Гърция и Турция. След като работихме последователно за ускоряване на подготвителните дейности и за осигуряване на необходимото финансиране на проекта, строителните дейности по проекта напредват. Мобилизирана е необходимата техника, стартираха изкопните дейности и е извършена доставка на тръбите за първия километър от трасето на газопровода", пише още Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Официално бе открито разширение на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ до компресорна станция „Странджа" (ОБЗОР)

Официално бе открито разширение на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ до компресорна станция „Странджа" (ОБЗОР)

21 Октомври 2019 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Бургас. Бургас. Официално бе открито разширение на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ до компресорна станция „Странджа“, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. „С разширението на газопреносната инфраструктура на България ние ще запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа“, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По думите ѝ това е проект, който е изключително важен не само за България, но и за целия регион на Югоизточна Европа, защото този проект ще даде възможност за диверсифициране на маршрутите за доставка на природен газ. „Ще създаде условия за по-голяма енергийна сигурност в региона и за развитие на пазара. За България този проект е реализиран при стриктно спазване на всички европейски правила. Тази инфраструктура, като част от структурата, свързана с реализацията на концепцията за газоразпределителен център на територията на България е изключително важна за нас“, допълни още министър Петкова. „Под тези плодородни ниви са тръби, които могат да превозват огромни количества газ, изпитани на над 80 атмосфери налягане. Перфектна работа на заварчици, на монтажисти. Денонощна работа, трудна работа“, каза премиерът Бойко Борисов. „Така че докато другите говорят, ние строим и даваме възможност за България да възвърне мястото си като основен газоразпределителен център. Именно затова ние подложихме на нашите партньори и в Сърбия, и в Унгария този поток да се нарича „Балкански поток“, допълни още премиерът Борисов и уточни, че Балканите са обединяващо име. „Газовият хъб се казва „Балкан“ и така една от най-лошите черти на балканските държави да се съревновават коя е по-силна, по-голяма и накрая се сбият, Балканите ни обединяват, така че предлагам „Балкански поток“ е едно много добро име“, каза още Борисов. „В същото време другата седмица ще ви покажа как строим интерконектора с Гърция. Така че България ще бъде с две газови магистрали. Българската икономика ще има възможност да си купи най-евтиния газ, който се предлага и се доставя, а нашите съседи Сърбия, Македония, Унгария, Австрия ще могат също да си доставят по тези газопроводи газ“, заяви министър-председателят. По думите на Томаш Менцер, държавен секретар по информационните и международните въпроси на Унгария, развитието на южния газов коридор осигурява благоденствието на целия регион. „Сътрудничеството между нашите две държави е в множество области, като енергийното сътрудничество е от основно значение. Поставката на газ е от изключително национално значение, затова ние в Унгария, както и българските ни приятели, се стараем да осигурим максимален брой маршрути и източници на доставка на газ“, отбеляза Томаш Менцер. По думите му разработването на южния газов коридор е проект, който осигурява диверсификация както на източниците на доставките, така и на маршрутите.“Диверсификация определено означава не само национална сигурност, но и намаляване на разходите както за индустрията, така и за крайните потребители и увеличаване на конкурентоспособността. В една по-добра и по-силна конкурентоспособност, която е изключително важна в конкурентния сват, в който живеем. Завършването на проекта ще направи както България, така и Унгария по-силни държави и ще допринесе за целия регион“, посочи още Менцер. „Свързването на вашата страна към „Турски поток“ ще позволи да получавате синьо гориво по нов надежден маршрут и да станете един от най-големите газови разпределителни центрове“, каза негово превъзходителство Анаталий Макаров, посланик на Русия в България. По думите на Владимир Малинов, шеф на „Булгартрансгаз“, са инвестирани 75 млн.лв. за шест месеца в разширението на газопреносната мрежа и компресорна станция „Странджа“. Тази инвестиция, беше финансирана изцяло от „Булгартрансгаз“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Хъб „Балкан“ ще дава възможност на борсата всеки да си прекара евтин газ

Премиерът Бойко Борисов: Хъб „Балкан“ ще дава възможност на борсата всеки да си прекара евтин газ

21 Октомври 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. Газовият хъб „Балкан“ ще дава възможност на борсата всеки да си прекара евтин газ. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Кнежа по време на проверка на напредъка по строителните дейности по разширяване на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" ЕАД, предаде репортер на Агенция "Фокус". Премиерът посочи, че по този потребителите и икономиките на Балканите ще имат възможност да използват най-евтиния газ. „Като на гола поляна видиш какво се прави, еколозите да са сигурни, сутринта неслучайно обърнах внимание на готовата част на Странджа, догодина тук пак ще има жито. По никакъв начин не разваляме екологията“, допълни Борисов. Премиерът посочи, че това е един проект, който е важен за Балканите и неслучайно го наричаме „Балкански хъб“. „24 вагона на ден докарват тръби тук и над 60-70 тира. Огромен строеж, огромно съоръжение – 1 милиард и 200 милиона долара, 1 милиард по-евтин от „Южен поток“. Сега процедурите се изиграха, спечели я „Аркад“. Виждате консорциумът колко е голям: италианци, руснаци и в момента се работят 10 лота. Докато сега сме тук, не спират, защото искаме да стараем готови едновременно със сърбите. България вложи около половин милиард лева за интерконектора с Гърция, за да може до 5 милиарда кубически метра газ и втечнен газ да вкарваме в газопроводи в сегашния, и в новия – това е диверсификация“, добави още министър-председателят.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов, КЕВР: България върви към реализиране на газов хъб „Балкан“ в пълна степен на търговски център на природен газ в Югоизточна Европа

Иван Иванов, КЕВР: България върви към реализиране на газов хъб „Балкан“ в пълна степен на търговски център на природен газ в Югоизточна Европа

21 Октомври 2019 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Кнежа. България върви не само към създаване на газова борса, но и към реализиране на газов хъб „Балкан“ в пълна степен на търговски център на природен газ в Югоизточна Европа. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти в Кнежа, където беше извършена проверка на строителните дейности по разширяване на газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАС, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Екипите на КЕВР работят с оглед преглед, получаване на допълнителна информация и накрая в предвидените срокове ще се произнесем. Считам, че няма да има закъснения, защото КЕВР работи с пълна мобилизация. Само преди месец при такава мобилизация ние изготвихме всички документи свързани с българо-гръцката газова връзка и там утвърдихме и мрежовия, и тарифния план, както и споразумението за пренос. Тоест КЕВР върши своята дейност така, както е предвидено”, посочи той.
Според мениджъра на „Аркад Консорциум“ в България затруднения в процеса не се очакват и сроковете ще бъдат изпълнени. „Не очакваме никакви проблеми. Има два основни момента: на 15 април се очаква да завърши първият етап и през ноември 2020 година да завърши и вторият етап“, посочи той.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Кнежа

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Кнежа

21 Октомври 2019 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Кнежа. Премиерът Бойко Борисов пристигна в Кнежа, където ще извърши проверка на напредъка на строителните дейности по разширяване на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" ЕАД, предаде репортер на Агенция "Фокус". В инспекцията участват и енергийният министър Теменужка Петкова.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Томаш Менцер, Външно министерство на Унгария: Развитието на южния газов коридор осигурява благоденствието на целия регион

Томаш Менцер, Външно министерство на Унгария: Развитието на южния газов коридор осигурява благоденствието на целия регион

21 Октомври 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Развитието на южния газов коридор осигурява благоденствието на целия регион. Това каза Томаш Менцер, държавен секретар по информационните и международните въпроси на Унгария на откриването в Ямбол на разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ до компресорна станция „Странджа“, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. "За мен е чест да съм част от тази церемония, тъй като Унгария е не само партньор на България, но и приятел и съюзник. Сътрудничеството между нашите две държави е в множество области, като енергийното сътрудничество е от основно значение. Поставката на газ е от изключително национално значение, затова ние в Унгария, както и българските ни приятели, се стараем да осигурим максимален брой маршрути и източници на доставка на газ", отбеляза Томаш Менцер. По думите му разработването на южния газов коридор е проект, който осигурява диверсификация както на източниците на доставките, така и на маршрутите."Диверсификация определено означава не само национална сигурност, но и намаляване на разходите както за индустрията, така и за крайните потребители и увеличаване на конкурентоспособността. В една по-добра и по-силна конкурентоспособност, която е изключително важна в конкурентния сват, в който живеем. Завършването на проекта ще направи както България, така и Унгария по-силни държави и ще допринесе за целия регион", посочи още Менцер. Той добави, че първата тръба на турски поток ще бъде пусната в експлоатация до края на тази година, като по нея ще се доставя газ за турския пазар, а втората тръба, по която строителните работи са започнали, ще достигне до Унгария през България и Сърбия. "Затова казваме, че успехът за България ще означава успех за всички нас", допълни още Томаш Менцер.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Малинов, "Булгартрансгаз" ЕАД : Доказахме, че можем да реализираме проекти и да защитим ролята на България на газовата карта на Европа

Владимир Малинов, "Булгартрансгаз" ЕАД : Доказахме, че можем да реализираме проекти и да защитим ролята на България на газовата карта на Европа

21 Октомври 2019 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Бургас. Доказахме, че можем да реализираме проекти, с които да запазим България и "Булгартрансгаз" и да защитим нейната роля на газовата карта на Европа. Това каза Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" ЕАД по време на въвеждането в експлоатация на ключовата инфраструктура за реализацията на Балкански поток - газоизмервателнати станция и 11 км. линеен газопровод, предаде репортер на Радио "Фокус"-Бургас. "Тази инвестиция, която направихме - в размер на 75 млн., лева беше изцяло финансирана от "Булгартрансгаз", каза още Малинов и заяви, че са успели да реализират този проект в рамките на около 6 месеца - строителната му част и този проект ще бъде основополгащ по отношение на газов хъб Балкан. "Благодаря лично на премиера и правителството за оказаната подкрепа, изказвам благодарност за доверието и на нашите чуждестранни партньори от Русия, Турция, Унгария, Сърбия - по трасето. В момента газовият бизнес, не само в Европа, но и в световен мащаб, е прекалено изискващ и динамичен. Ние - "Булгартрансгаз", доказахме, че на база натрупания наш опит, знания и начинът, по който работим, може да реализираме подобен тип проекти с цел на запазим България и "Булгартрансгаз" и да защитим нейната роля на газовата карта на Европа", посочи още Владимир Малинов.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Разширението на газопреносната мрежа на България е и политическа магистрала

Премиерът Бойко Борисов: Разширението на газопреносната мрежа на България е и политическа магистрала

21 Октомври 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Разширението на газопреносната мрежа на България е и политическа магистрала. Това каза премиерът Бойко Борисов на откриването в Ямбол на разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ до компресорна станция „Странджа“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Може би като виждате публиката – посланици, гости от Русия, Сърбия, Саудитска Арабия, Унгария, бих казал че той е и една политическа магистрала. В политическо отношение винаги има напрежение между много страни. Винаги съм казвал – там където има големи икономически интереси, където има газопроводи – няма война. И затова още по-усилено строим. Така интересите и на другите държави са защитени, а и нашият бизнес също. А в България следващите поколения ще си взимат транзитни такси за геостратегическото й положение. Много работа положихме, с малко смелост, бих казал, и твърдост. Но когато ясно сме си казали приоритетите, мисля че на всички им е ясно, че трябва да се случи това, което виждате в момента. Благодаря на всички гости, че всички сме заедно тук и с всички сили строим следващите километри“, допълни още премиерът Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: С изграждането на „Балкански поток“ и интерконектора с Гърция, България ще може да купува най-евтиния газ, който се предлага

Премиерът Бойко Борисов: С изграждането на „Балкански поток“ и интерконектора с Гърция, България ще може да купува най-евтиния газ, който се предлага

21 Октомври 2019 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Първо, да благодаря на строителите, защото тези, които са наблюдавали, виждам че и част от медиите, които са с нас, че по тези плодородни ниви, които виждате, отдолу са тръби, които могат да превозват огромни количества газ, изпитани на над 80 атмосфери налягане. Перфектна работа на заварчици, на монтажисти. Денонощна работа, трудна работа. И не само да им благодаря на тях, а и да пожелая успех и бързо да пренасят техниката, защото след това ще ви покажа от другата страна вече на България подобни на вас работници какво правят – същото. Това каза премиерът Бойко Борисов на откриването в Ямбол на разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ до компресорна станция „Странджа“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Така че докато другите говорят, ние строим и даваме възможност за България да възвърне мястото си като основен газоразпределителен център. Именно затова ние подложихме на нашите партньори и в Сърбия, и в Унгария този поток да се нарича „Балкански поток“. Балканите са обединяващо име, газовият хъб се казва „Балкан“, а и така една от най-лошите черти на балканските държави да се съревновават коя е по-силна, по-голяма и накрая се сбият, Балканите ни обединяват, така че предлагам „Балкански поток“ е едно много добро име", допълни още премиерът Борисов.
"В същото време другата седмица ще ви покажа как строим интерконектора с Гърция. Така че България ще бъде с две газови магистрали. Българската икономика ще има възможност да си купи най-евтиния газ, който се предлага и се доставя, а нашите съседи Сърбия, Македония, Унгария, Австрия ще могат също да си доставят по тези газопроводи газ", заяви министър-председателят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: С разширението на газопреносната инфраструктура на България ще запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа

Министър Теменужка Петкова: С разширението на газопреносната инфраструктура на България ще запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа

21 Октомври 2019 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Ямбол. С разширението на газопреносната инфраструктура на България ние ще запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа. Това каза министър Теменужка Петкова на откриването в Ямбол на разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ до компресорна станция „Странджа“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много се радвам, че днес заедно ще имаме възможност да станем свидетели на пускане на експлоатация на първия етап от проекта за Разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българска граница до българо-сръбска граница. Господин Малинов очерта основните параметри на проекта. Проект, който е изключително важен не само за България, но и за целия регион на Югоизточна Европа, защото този проект ще даде възможност за диверсифициране на маршрутите за доставка на природен газ. Ще създаде условия за по-голяма енергийна сигурност в региона и за развитие на пазара. За България този проект е реализиран при стриктно спазване на всички европейски правила, ще направи възможно това ние да запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа. Тази инфраструктура, като част от структурата, свързана с реализацията на концепцията за газоразпределителен център на територията на България е изключително важна за нас. Затова използвам случая да благодаря на изпълнителите на този проект – нашите партньори от „Главболгарстрой“, да пожелая успех на всички наши партньори в следващите 474 км и съвсем скоро да можем да се видим пак в същия формат на пускането в експлоатация на целия проект“, допълни още министър Петкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Н.Пр. Анатолий Макаров, посланик на Русия: Откриваме един неголям, но изключително важен за газопреносната мрежа на България, проект

Н.Пр. Анатолий Макаров, посланик на Русия: Откриваме един неголям, но изключително важен за газопреносната мрежа на България, проект

21 Октомври 2019 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Откриваме един неголям, но изключително важен за газопреносната мрежа на България проект. Това каза негово превъзходителство Анаталий Макаров, посланик на Русия в България по време на откриването на разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ до компресорна станция „Странджа“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Свързването на вашата страна към „Турски поток“ ще позволи да получавате синьо гориво по нов надежден маршрут и да станете един от най-големите газови разпределителни центрове. Желая от цялото си сърце успех на всички на това поприще. Уверен съм, че и останалата част от липсващата газотранспортна инфраструктура ще бъде построена също толкова бързо в направление Сърбия. Новият газопровод не е само принос за развитие на България. Той ще способства за просперитета на страната. Той стимулира привличането на инвестиции и създава нови работни места. Българските компании, които участват в изграждането му, ще придобият огромен опит за последваща реализация на други международни проекти. Всичко това създава отлични предпоставки за устойчиво развитие на българската икономика. Ако говорим за значението на „Балкански поток“, както го нарече министър-председателят Бойко Борисов, за руско-българските отношения, реализацията му ще изведе на качествено ново ниво тези отношения. Очакваме с нетърпение дългосрочното партньорство и не само защото изпълнението на такъв стратегически проект включва непрекъснато и постоянно сътрудничество, а защото то засяга и развитието на свързаните с това области като логистиката, обучение и други. На 100% аз съм сигурен, че българските и руските компании ще се възползват пълноценно от възможностите, които се откриват пред тях. Ние видяхме, че България се показа като надежден партньор, който изпълни своите ангажименти и успешно завърши този първи участък преди посочения срок. Това ще се отрази и на други направления в нашите отношения – туризъм, селско стопанство, култура, икономика и други. Нека новият газопровод допринесе за процъфтяването на нашите страни и народи и укрепи българо-руската дружба“, допълни още Макаров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Малинов, „Булгартрансгаз“: Инвестирахме 75 млн.лв. за шест месеца в разширението на газопреносната мрежа и компресорна станция „Странджа“

Владимир Малинов, „Булгартрансгаз“: Инвестирахме 75 млн.лв. за шест месеца в разширението на газопреносната мрежа и компресорна станция „Странджа“

21 Октомври 2019 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Инвестирахме 75 млн.лв. за шест месеца в разширението на газопреносната мрежа и компресорна станция „Странджа“. Това каза Владимир Малинов, шеф на „Булгартрансгаз“ по време на откриването на разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ до компресорна станция „Странджа", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази инвестиция, беше финансирана изцяло от „Булгартрансгаз“ и беше построена за шест месеца. Този проект е основополагащ за газов хъб „Балкан“. Благодаря на премиера, на правителството за оказана подкрепа. Благодаря и на Русия, Турция, Унгария и Сърбия. Благодаря и на „Главболгарстрой“. Благодарение на нашия опит и знания успяхме да реализираме такъв тип проект“, допълни още Владимир Малинов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Булгартрансгаз“ ЕАД открива разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ до компресорна станция „Странджа“

„Булгартрансгаз“ ЕАД открива разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ до компресорна станция „Странджа“

21 Октомври 2019 | 07:23 | Агенция "Фокус"
Ямбол. „Булгартрансгаз“ ЕАД ще открие разширението на газопреносната мрежа по трасето на „Балкански поток“ в участъка от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката. Трасето включва газоизмервателна станция „Странджа“ и 11 км новоизграден преносен газопровод. Събитието ще се проведе от 10.00 часа на площадката на ГИС „Странджа“ в с. Горска поляна, община Болярово, област Ямбол. За участие в откриването са поканени министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, народни представители, областни управители, кметове и други.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Интерконекторът Гърция-България ще бъде факт през втората половина на 2020 година

Министър Теменужка Петкова: Интерконекторът Гърция-България ще бъде факт през втората половина на 2020 година

13 Октомври 2019 | 18:45 | Агенция "Фокус"
София. Интерконекторът Гърция-България ще бъде факт през втората половина на 2020 година. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за предаването „Неделята“ по Нова телевизия. Тя посочи, че в рамките на документите, които бяха подписани в четвъртък между гръцка и българска страна, се гарантира финансирането на проекта. „Беше подписано и междуправителствено споразумение, което гарантира финансовия, правния и данъчния статут на този проект за следващите 25 години“, подчерта Петкова. Тя припомни, че един от основните приоритети на управленската програма на правителството е имено секторът „Енергетика“. „Основното е именно диверсификацията на източници и маршрутите за доставка на природен газ. Ако видите нашата управленска програма, там ще ви направи впечатление, че интерконекторът Гърция-България е включен като основен наш приоритет и е фиксирана и крайната дата за неговото реализация“, посочи още Петкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нивата на водопада Виктория намаляват след продължителна суша, която засегна голяма част от южната част на Африка. 9 декември 2019 г.
Нивата на водопада Виктория намаляват след продължителна суша, която засегна гол...

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.