НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Гл. инспектор Илия Георгиев, "Пътна полиция": Глобата при нарушение на велосипедист варира от 10 до 20 лв.

Гл. инспектор Илия Георгиев, "Пътна полиция": Глобата при нарушение на велосипедист варира от 10 до 20 лв.

6 Ноември 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
София. Когато се констатира нарушение от страна на водач на велосипед се налага глоба с фиш. Тя варира в рамките от 10 до 20 лв, в зависимост от конкретното нарушение. Има и случаи, в които се съставя акт, може да бъде наложена и различна от другата глоба. Това каза гл. инспектор Илия Георгиев от "Пътна полиция" за хода на Акция „Зима“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Следващият етап от Акция „Зима“ ще акцентира на подготовката на превозните средства за зимното време. Обръщаме внимание на всички водачи за проверка на гуми, светлини, чистачки и др.“, заяви Георгиев. По думите му ще се осъществява контрол и върху пешеходците и ще се постараят всички участници в движението да бъдат подготвени да спазват правилата. Той допълни, че вторият етап на акцията започва от 15 ноември и ще продължи до края на месеца.
Зорница КОСТАДИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. инспектор Илия Георгиев, "Пътна полиция": За изминалите 10 месеца са наложени глоби на почти 1400 водачи на велосипеди и над 500 наказателни постановления

Гл. инспектор Илия Георгиев, "Пътна полиция": За изминалите 10 месеца са наложени глоби на почти 1400 водачи на велосипеди и над 500 наказателни постановления

6 Ноември 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. За изминалите 10 месеца на настоящата година са наложени глоби с фишове на почти 1400 водачи на велосипеди. Има издадени и повече от 500 наказателни постановления. Това каза гл. инспектор Илия Георгиев от "Пътна полиция" за хода на Акция „Зима“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Илия Георгиев, статистиката сочи, че 21 водачи на велосипеди са загинали при ПТП, а 327 са били ранени. „В рамките на Акция „Зима“, провеждана от органите на пътна полиция то обхваща засилен контрол над водачите на велосипеди. Припомням, че всички би трябвало да се съобразяваме с тях и да проявяваме толерантност и да ги пазим на пътя. Регламентът за управление на велосипед и задълженията на техните водачи са ясно посочени в Закона за движение по пътищата“, обясни Георгиев. Той обърна особено внимание на необходимото оборудване на велосипеда – фар, светлоотразители по спиците на колелетата, както и светлоотразители отзад.
„Използването на светлоотразителна жилетка е задължително в тъмната част от денонощието, както и при управление на велосипед извън населено място и при намалена видимост“, посочи още Георгиев. Той допълни, че е важно всички водачи на велосипеди да знаят, че трябва да карат в колона един зад друг, а не един до друг. „При управление на велосипед не трябва да махат ръцете си от кормилото, не трябва да освобождават педалите и най-вече да обръщат внимание и да се грижат за собствената си безопасност“, подчерта Георгиев. Той препоръчвам използването на предпазни каски, както и водачите на велосипеди да са достатъчно концентрирани за случващото се около тях.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Близо 400 велосипедиста са ранени при ПТП през 2018 г., а от началото на 2019 г. до момента са 293

Близо 400 велосипедиста са ранени при ПТП през 2018 г., а от началото на 2019 г. до момента са 293

22 Октомври 2019 | 21:45 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Близо 400 велосипедиста са ранени при ПТП през 2018 г., а от началото на 2019 г. до момента са 293. Това съобщи за Радио „Фокус“-Велико Търново един от организаторите на кампанията “Виждам те. Виждаш ме.” Веселин Стоянов. Той уточни, че това са официални данни на ГД „Национална полиция“.
„Статистиката сочи, че за миналата 2018 г. са загинали 21 велосипедисти, а ранените са 393. От началото на 2019 година до 30 септември при пътнотранспортни произшествия са загинали 16 и са ранени 293 велосипедисти на територията на цялата страна. Тоест има огромно поле, в което трябва да се работи, за да могат тези инциденти да намалеят драстично и съответно да си пазим децата“, обясни Веселин Стоянов.
Заради тази черна статистика организаторите на международна образователна кампания “Виждам те. Виждаш ме.” се стремят да обиколят колкото се може повече градове, за да запознаят учениците с опасностите на пътя. „За нас е важно децата да бъдат информирани и тази информация да им я поднесем по един интересен за тях начин. Когато се качат в камиона, по време на обучението, те сами виждат, че автомобилът има 6 огледала и въпреки това видимостта на велосипедите до кабината на водача е с известно затруднение. Така децата разбират много ясно къде не трябва да се позиционират. Безопасното движение е споделена отговорност от всички“, коментира Веселин Стоянов.
Статистиките на полицията сочат, че от началото на годината до 15 октомври на територията на област Велико Търново са регистрирани общо 9 пътнотранспортни произшествия с участието на велосипедисти. От тях две са с материални щети. При другите 7 има 7 ранени граждани, като 5 от тях са велосипедисти и двама пешеходци. Загинали няма.
Рени АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Израел попадна под ракетен обстрел от Ивицата Газа. 12 ноември 2019 г.
Израел попадна под ракетен обстрел от Ивицата Газа. 12 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.