НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Коммерсантъ“: Путин не е уверен в способността на Зеленски да промени ситуацията в Донбас

„Коммерсантъ“: Путин не е уверен в способността на Зеленски да промени ситуацията в Донбас

20 Ноември 2019 | 18:01 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Украйна Владимир Зеленски искрено иска да подобри ситуацията в Донбас, но не е сигурно дали ще успее да го направи, заяви руският държавен глава Владимир Путин, пише московското издание ”Коммерсантъ.
Според него, въпреки изтеглянето на силите на враждуващите страни от региона, възможните грешни стъпки от страна на Киев биха могли да доведат до нов застой в мирните преговори.
„Никога не съм го виждал (Зеленски), не го познавам, разговаряме по телефона. Струва ми се като добър човек“, заяви Путин.
„Според мен той наистина иска да промени ситуацията към по-добро, включително и в Донбас“.
„Не знам доколко той е в състояние да направи това“, каза Путин по време инвестиционният форум „Русия зове!“.
Президентът смята, че въпреки искреното желание на украинския президент да разреши конфликта в югоизточната част на страната, грешните стъпки могат да върнат конфликта до предишното му положение.
„Виждаме, че там (в Украйна) постоянно се повдигат въпроси, които гледна точка на регулирането на (конфликта) в Донбас ние считаме за неприемливи и контрапродуктивни“, коментира Путин, като имаше предвид дискусиите за преразглеждане на Минските споразумения.
Путин припомни, че предишният закон за статута на Донбас е съгласуван със самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.
"Никакви други закони, които не са одобрени от ДНР и ЛНР няма да работят, те само ще доведат ситуацията до задънена улица", добави той.
Руският президент отбеляза също, че въпреки изтеглянето на войските от Петровское и Золотое, „както военните съобщават, обстрелите от украинска страна продължават“. В същото време Путин изрази надежда украинските войски да не се върнат в така наречените сиви зони в Донбас.
„И все пак се надявам, че няма да има връщане към тези „сиви зони“, защото вече чухме от някои политически фигури, че украинската национална гвардия и полицията трябва да бъдат въведени в тези зони, откъдето войските си тръгват“, - каза той.
Според руския президент връщането в региона на украинската национална гвардия, формирана до голяма степен от националистическите сили в страната, само ще влоши ситуацията.
"Ако се върнат, нищо добро няма да се случи, защото ще има огледален отговор от милицията на ДНР и ЛНР", каза той.
След оттеглянето на войските в Петровское и Золотое в Украйна, което беше предпоставка за провеждането на срещата от „Нормандския формат“, Кремъл потвърди, че тя ще бъде проведена на 9 декември в Париж. На срещата на върха Владимир Путин и Владимир Зеленски ще се срещнат за първи път.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Росийская Газета“: Министерството на външните работи в Русия смята, че Украйна замества въоръжените си сили в Донбас с Националната гвардия и това „заличава значението на изтеглянето“

„Росийская Газета“: Министерството на външните работи в Русия смята, че Украйна замества въоръжените си сили в Донбас с Националната гвардия и това „заличава значението на изтеглянето“

13 Ноември 2019 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Киев. Влизането на полицейски части и отряди от Националната гвардия на Украйна в зоните за изтегляне на войските в Донбас, на мястото на въоръжените сили на страната ще заличи целият смисъл на този процес, пише руското издание ”Росийская газета“.
Това заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко.
„Последните твърдения, че вместо въоръжените сили могат да бъдат въведени някои формирования на Националната гвардия и цивилната полиция са стъпки, които могат да заличат целия смисъл на това изтегляне, което считаме за неразделен елемент за прекратяването на насилието и установяването на устойчив режим за прекратяване на огъня", каза Грушко пред репортери.
Той също така подчерта, че въпреки постепенното създаване на условия за организиране на срещата на върха в „Нормандския формат“, има информация за възможни сериозни политически затруднения и проблеми със сигурността, които могат да възникнат по време на подготовката.
По-рано специалният представител на САЩ в Украйна Уилиам Тейлър заяви, че украинската полиция и Националната гвардия на Киев ще могат свободно да влязат в зоната за изтегляне на войските, след като военните напуснат. Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви, че в такъв случай, ДНР ще отговори подобаващо.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция : Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Какво следва след изтеглянето на войските от Петровское

„Страна“ (Украйна): Какво следва след изтеглянето на войските от Петровское

9 Ноември 2019 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Киев. В района на Петровское в Донбас започна изтеглянето на войските от двете страни на линията на съприкосновение - третото поред, след като Владимир Зеленски стана президент на Украйна, пише киевското издание “Страна“.
От тях най-безпроблемно протече процеса в Станица Луганская - очевидно поради ефекта на изненадата. Но следващите два епизода определено бяха на ръба на срива - и процесът беше активно нарушаван от украинска страна.
Започналият на 26 юни процес в Станица Луганская , приключва на още две места след цели четири месеца. Въпреки че самото събитие технически отнема максимум 3-4 дни.
Това предполага, че при голямо желание да се прекрати войната, както заявява Зеленски, беше реално процесът да завърши през лятото. През ноември трябваше да започне изтегляне в нови райони по цялата линия на фронта, имайки зад себе си размяна на затворници и среща в нормандския формат.
Вместо това обаче ситуацията, даже на фона на оттеглянето от Петровское, стигна до известна безизходица. Това се дължи предимно на загубата на време от администрацията на Зеленски - която противниците на мира използваха за мобилизиране на силите, а Русия и Европа - за ужесточаване на условията за срещата на Нормандската четворка.
Най-характерният пример за срива беше, разбира се, Золотое, където през октомври националистите дойдоха, а паралелно организираха анти-Щайнмайер-майдан в Киев. Те трябваше да бъдат увещавани да не се намесват почти през целия октомври.
Според слуховете властите е трябвало да направят политически бартер с Аваков, който контролира някои от националистите. Съдействието на Аваков при опитомяването им, според една версия, е било условието човек на Аваков да стане губернатор на Харковска област.
В Петровское нямаше нищо подобно. И, изглежда, нищо не предвещаваше проблеми. Но те се появиха.

За да се състои срещата в нормандския формат има три условия :
1. Размяна на затворници
2. Изтегляне на войски на три площадки,
3. Одобрението от Украйна на формулата на Щайнмайер - алгоритъм, чрез който избори на легитимни представители ще се проведат на неподконтролните територии, резултатите им се ще се фиксират от ОССЕ и Украйна ще предостави специален статут на региона.
Срещата в нормандски формат беше планирана още през септември. Изпълнението на условията обаче се забави. И в Золотое процесът започна да се бави открито. Изплашен от националистите, Киев официално наруши датата на изтегляне, договорена в Минск. След което условията на Москва за среща в нормандския формат започнаха да се затягат.
От Кремъл започнаха да звучат изявления, че с оглед на слабия договорен капацитет на Киев първо е необходимо да се постигне подробно съгласие по проекта за решение на срещата на върха и след това чак тя ще се осъществи.
Просто казано - в Москва искат да видят под каква форма Украйна ще въведе закон за специалния статут на Донбас, а също и според какъв закон ще се проведат избори там.
„Срещата в нормандския формат трябва да бъде предшествана от прилагането на формулата на Щайнмайер в украинското законодателство“, е условието в коментарите на пресслужбата на Кремъл след разговорите на Путин с Макрон и Меркел в края на октомври.
Всичко това напълно противоречи на сценария, обявен от Зеленски: да представи на Путин, Макрон и Меркел някои предложения от Украйна и да ги обсъди с квартета. Което, разбира се, изобщо не гарантира резултат от тази среща, с изключение на размяна на мнения. Освен това Зеленски вече каза, че автономните права на Донбас и амнистията ще изчезнат от документа за специален статут. Не се знае дали Москва би обсъждала изобщо подобно нещо.
Затова Кремъл казва, че е необходимо да се обменят мнения на местата, създадени за това - в работни групи в Минск, където са представени Украйна, Русия, ОССЕ и сепаратистите. В крайна сметка това може да стане и чрез лична телефонна комуникация между Путин и Зеленски (особено след като каналът вече е създаден).
Срещата на върха на лидерите на квартета е необходима само ако тази среща има какво да приеме.
И тогава пред Владимир Зеленски ще възникне сериозна дилема. Той ще бъде принуден да започне работа по закона за специален статут, който изтича през декември, много бързо. И очевидно е, че Руската федерация най-вероятно няма да позволи този документ да бъде променен по някакъв сериозен начин - в противен случай просто ще блокира по-нататъшното уреждане.
А прилагането на този закон може да струва на Зеленски нов анти-Щайнмайер-майдан.
Евентуално приемане на подобен закон би създало много неприятности на украинския президент, дори и да има гласовете за това.
Близостта на зимата, до която достигна Минският процес, изостря ситуацията. И така, сега темата за газа е добавена към въпроса с Донбас на срещата в Нормандския формат: транзитният договор с Русия приключва на 31 декември. Което поставя проблема с получаването на "синьо гориво" от Европа.
Ако през лятото Зеленски беше свършил „домашната си работа“ в Донбас (а той имаше всички лостове за това), темата за газа можеше да бъде решена отделно. Сега тя определено ще бъде представена на нормандската среща. И това е друг фактор за европейския натиск върху Украйна.
Нещо повече, неотдавнашните преговори за транзита на газ бяха осуетени поради отказа на Украйна да оттегли съдебните искове срещу „Газпром“. след което дори Дания - последният бастион на съпротивата срещу „Северен поток-2“ даде разрешение. Политическата подкрепа за Киев е едно, а перспективата Европа да остане без газ през следващата година е друго.

Тоест, сега за Руската федерация забавянето на срещата на Путин със Зеленски е дори от полза: след Нова година тя ще премине в състояние на спиране на транзита на газ през Украйна към Европа. Това ще увеличи допълнително натиска върху Киев от Берлин и Париж. Не е чудно, че говорителят на Путин Дмитрий Песков наскоро обяви, че е рано да се говори за срещата преди края на годината.
Трудно е да се каже как Владимир Зеленски ще отговори на тези предизвикателства. Вероятно след оттеглянето на войските мирният процес вече ще бъде сериозно задържан - опирайки се до необходимостта да се изпълни политическата част от Минските споразумения и газовите въпроси.
Сега Зеленски вероятно ще започне период на интензивни консултации както на вътрешния пазар, така и със западните партньори на Украйна. Ще се почувства реакцията на външните и вътрешните сили на тяхната готовност за компромиси с Русия по горните въпроси
Ако обаче не е възможно процесът да се доведе до реинтеграция на Донбас - а ако се съди по поведението на екипа на Зеленски, всичко ще стигне до това - тогава в Киев вече изпращат сигнали, че са готови напълно да замразят конфликта.
Вярно, има възражения. Както в случая, санкциите от Москва ще бъдат отменени. В крайна сметка позицията на Европа е - санкции до прилагането на споразуменията от Минск. И ако споразуменията бъдат денонсирани по инициатива на украинската страна, тогава санкциите ще приключат.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Приключи изтеглянето от Петровское на войските на ДНР

РИА Новости: Приключи изтеглянето от Петровское на войските на ДНР

9 Ноември 2019 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Донецк. Самопровъзгласената Донецка народна република завърши изтеглянето на частите си от района край село Петровское, заяви пред репортери представител на ДНР в Съвместния център за контрол и координация на режима на прекратяване на огъня, цитиран от РИА Новости.
"Изтеглянето на личния състав на Народната милиция на ДНР днес беше напълно завършено в 15:00 часа", се казва в изявлението.
Според представителя на ДНР украинската страна е заявила, че днес е приключила дейности по изтегляне на своите звена, но ще са необходими още два дни, за да се премахнат всички нарушения.
Изтеглянето на сили и техника на контактната линия в района на Петровски започна около 13:00 часа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Донецката народна република и украинските сили започнаха са се изтеглят от Петровское

РИА Новости: Донецката народна република и украинските сили започнаха са се изтеглят от Петровское

9 Ноември 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Донецк. Силите на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) и украинските част започнаха да се изтеглят от линията на съприкосновение в близост до село Петровское в Донбас, съобщава кореспондент на РИА Новости.
В 12:00 часа местно време (същото като българско) на 9 ноември въоръжените сили на ДНР пуснаха сигнални ракети в знак, че са готови да започнат с изтеглянето си от региона. Украинските сили за сигурност отвърнаха по същия начин. Към този момент войниците на двете страни напускат линията на съприкосновение. Процесът се наблюдава от представители на Организацията за сигурности сътрудничество в Европа (ОССЕ).
По-късно представителството на ДНР в Съвместния център за контрол и координация на прекратяването на огъня потвърди, че украинските сили за сигурност също са започнали да се изтеглят от района.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсантъ“: Владимир Зеленски е готов да изтегли войските в Донбас

„Коммерсантъ“: Владимир Зеленски е готов да изтегли войските в Донбас

4 Ноември 2019 | 00:45 | Агенция "Фокус"
Киев. Владимир Зеленски е готов да изтегли войските в Донбас, пише руският вестник Коммерсантъ.
Изтеглянето на войски край град Петровское в Донбас ще започне на 4 ноември. Тази дата беше оповестена публично както от президента на Украйна Владимир Зеленски, така и от властите на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР). Изпълнението на плановете ще отвори пряк път към срещата на върха на "Нормандската четворка" (Русия, Украйна, Франция, Германия), на която може да се вземе решение за разполагане на сили по цялата линия на съприкосновение. Междувременно страните в конфликта обявиха следните стъпки за прекратяването му: в ДНР обявиха подготовката за размяна на затворници, а в Киев - разработването на план за връщане на вече неконтролирани територии в украинското политическо и културно пространство.
Владимир Зеленски обяви готовността си да изтегли войските от Петровское в Киев по време на пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „От своя страна, ние започнахме извеждане на войските в Катериновка (село близо до град Золотое в Луганска област, недалеч от който са разположени части на украинската армия. -„ Коммерсантъ“). Ако в Петровское всичко е спокойно за една седмица - трябва да има седем дни тишина по фронтовата линия, тогава ми се струва, че на 4 ноември трябва да започнем да се изтегляме от Петровское “, каза Зеленски.
Петровское е третото от населените места, от което е договорено изтегляне на войските още през 2016 година. Според постигнатите споразумения тогава изтеглянето трябва да бъде предшествано от пълно отсъствие на обстрели в рамките на една седмицата. В района на Станица Луганская това беше постигнато през лятото – изтеглянето на силите официално приключи на 30 юни. В района на Золотое всичко трябва да приключи до 1 ноември. „Процесът е завършен от наша страна“, заяви пред „Коммерсантъ“ представител на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР) в Съвместния център за контрол и координация на прекратяването на огъня. „Според информацията, която ни съобщава специалната мониторингова мисия (СММ)на ОССЕ, изтегляне се провежда от украинската страна и то трябва да приключи преди 13:00 часа на 1 ноември “. В същото време представители на Луганската народна република отказаха да отговорят на въпроса дали се поддържа пълно прекратяване на огъня в района на изтеглянето.
Сега украинската страна бърза да започне изтеглянето на войските в Петровское, считайки присъствието на въоръжените сили в близост до този град за последно препятствие за организирането на нова среща във "нормандския формат". Според условията, които бяха поставени по-рано от Киев, за да започне изтеглянето на войските в Петровское, там трябва да минат седем дни без нито един обстрел. Като референтен ден следва да се счита 28 октомври. Към 31 октомври уебсайтът на СММ на ОССЕ имаше доклади за първите три дни от този период. Според тях в района е имало автоматична стрелба. „На 29 октомври, патрулирайки на около 2 км северно от Петровское, екипът на СММ е чул изстрели на около 2 до 4 км в югозападна посока“, се казва в доклада, публикуван на 30 октомври.
Междувременно надеждата, че процесът на изтегляне на войските ще започне на 4 ноември, изразява не само Владимир Зеленски, но и представители на ДНР.
Наталия Никонорова, постоянният представител на самопровъзгласената република в Минската контактна група, заяви пред „Коммерсантъ“, че „на 2 ноември ще започне прилагането на графика.. Трябва да се отбележи, че по-рано всички членове на контактната група в Минск отказаха да дадат дата за началото на изтеглянето на войските в Петровское, като се позоваха на възможни провокации на противниците на този процес вътре в Украйна.
Украинският външен министър Вадим Пристайко написа в социалната мрежа „Туитър“: Изтеглянето на войски в Петровски е "последната стъпка към провеждането на срещата на върха в Нормандския формат през ноември". Както по-рано "Коммерсантъ" съобщи, в кабинета на президента Владимир Зеленски възлагат особени надежди в срещата на лидерите на четири страни - Руската федерация, Украйна, Франция и Германия. Сътрудниците на украинския лидер очакват руският президент Владимир Путин на лична среща да докладва при какви точно условия ще бъде готов да се откаже от подкрепата за самопровъзгласилите се народни републики. Междувременно главите на Франция и Германия ще кажат на каква помощ може да разчита Украйна.
Съдейки по изявлението на Зеленски, че изтеглянето на войските се извършва с цел организиране на „среща в Нормандския формат“, украинските власти все още имат големи надежди за тази среща на върха.
Проектът на окончателния документ, който се планира да бъде приет на срещата на върха, вече е готов. Според информацията на „Коммерсантъ“, там са описани бъдещите задачи. Сред тях, с голяма степен на вероятност е изтеглянето на силите по цялата линия на контакт, както и вграждането в украинското законодателство на „формулата на Щайнмайер“ (тя беше предложена от министъра на външните работи на Германия, сега президент Франк-Валтер Щайнмайер и определя последователността от стъпки за изпълнение на споразуменията от Минск).
Политическите противници на Владимир Зеленски не разбират тази решителност на сегашното ръководство на Украйна. „Изтеглянето на войските по-скоро прилича на отстъпление на Украйна“, заяви Алексей Гончаренко, депутат от Върховната Рада на Украйна от Европейската партия за солидарност пред „Коммерсантъ“. „Зеленски директно казва, че изтеглянето на войските е искане на Путин за среща във„ нормандския формат “. По непознати за мен причини Зеленски има големи надежди за тази среща, така че той ще изпълни условието му. "
Алексей Гончаренко добави: „Не виждаме изтеглянето на войски от страна на Русия и сепаратистите. Всъщност това е едностранно изтегляне на войски от Украйна и това е нашата загуба на контрол над собствените ни територии."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.