НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Антонио Гутериш: Доверието между двете страни в кипърския конфликт остава ниско

Антонио Гутериш: Доверието между двете страни в кипърския конфликт остава ниско

15 Ноември 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че желанието за уреждане на конфликта на разделения остров Кипър продължава да преобладава и у двете страни, но доверието между двете общности остава ниско, цитира думите му турският вестник Hurriyet.
"Хората са скептично настроени към перспективите за успешни преговори", заяви Антонио Гутериш в доклад от ноември. 14, един ден преди да го представи пред Общото събрание на ООН.
Докладът оценява развитието в съответствие с процеса на преговори , проведени между 30 октомври и 11 ноември.
В доклада Гутериш каза, че въпреки „многократните призиви“ и към двамата лидери да информират по-добре двете общности за „контурите на възможно уреждане на конфликта“ и да подобрят общите условия и атмосферата за процеса, климатът на разговорите „се е влошил още повече“.
Той обвини "засиленото напрежение във и около Кипър" и "несъгласието на страните по отношение на техническите параметри“ , което според него води до "удължаване на безизходицата".
Турция последователно оспорва едностранното сондиране за въглеводороди на гръцката кипърска администрация в Източното Средиземноморие, като твърди, че администрацията на кипърските турци също има права върху ресурсите в района.
Ръководителят на турската администрация на острова Мустафа Аканджъ заяви, че кипърските турци никога няма да приемат заплахи за тяхната „свобода, отличителност, равенство и сигурност“.
Аканджъ посочи, че подходът за наказване на кипърските турци не помага за разрешаването на проблема в Източното Средиземноморие и че турците нямат друг избор, освен да търсят правата си.
"Нито една от страните не положи достатъчно усилия, за да избегне безполезната реторика, която допълнително засили скептицизма сред обществеността", заявява генералният секретар на ООН в доклада.
Гутериш също отбеляза, че ситуацията на място е станала все по-сложна, вероятно свързана с продължително прекъсване в политическия процес и несигурност около бъдещето на този процес.
"Продължавам да изразявам надежда, че трайно разрешаване на кипърския проблем може да бъде постигнато и призовавам всички страни да се възползват от този период на консултации, за да положат основите за нови ангажименти за постигане на мирно уреждане", добави той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турският кораб „Фатих“ започна сондажи близо до крайбрежието на Северен Кипър

Kathimerini: Турският кораб „Фатих“ започна сондажи близо до крайбрежието на Северен Кипър

15 Ноември 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският сондажен кораб „Фатих“ е започнал да оперира в близост до крайбрежието на Северен Кипър, твърди турският вицепрезидент Фуат Октай, въпреки предупрежденията от страна на Европейския съюз Анкара да се откаже от дейностите си в Източното Средиземноморие, пише гръцкият вестник Kathimerini.
По-рано Европейският съвет по външните работи прие законова рамка за ограничителни мерки срещу Турция, свързани с дейностите й в Източното Средиземноморие.
Турция, формален кандидат за присъединяване към ЕС, въпреки влошаващите се отношения между Брюксел и Анкара, критикува това решение и заяви, че няма да прекрати сондажите, защото оперира в собствения си континентален шелф или зони, където право на ресурсите имат турските киприоти.
Друг турски кораб – „Явуз“ в момента оперира близо до западния бряг на остров Кипър.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Източносредиземноморският газ: Защо Турция е ключът към успеха му

Hurryiet: Източносредиземноморският газ: Защо Турция е ключът към успеха му

14 Ноември 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Световното търсене на природен газ се увеличава и в момента няма недостиг на този ресурс. В същото време алтернативните енергийни източници стават по-достъпни, а ценовия натиск и конкуренцията се очаква да останат ожесточени. Всъщност, прогнозите за цените на „синьото гориво“ през следващите три години показват ясна тенденция за намаляване. След като достигна пика си от 13,40 долара през 2005 година, цената на газта спадна значително до под 3 долара през 2019 година, пише турското издание Hurryiet в материал, представен без редакторска намеса.
От гледна точка на доставката, цената на газа е в низходящ тренд поради различни причини.
Принос за спада на цените на газа, например, има шистовата революция в САЩ, откриването на газови находища като Галкиниш в Туркменистан и Шах Дениз в Азербайджан; и по-ефективни и ефикасни транспортни мрежи, като модернизираните големи междудържавни тръбопроводи „Северен поток“, „Син поток“ и „Набуко“.
В същото време през последното десетилетие се случват важни събития при търсенето и предлагането. Годишното потребление на природен газ в Турция се увеличи от 35,3 милиарда кубически метра (мкм) през 2008 г. на 47,3 мкм. през 2018 г. В допълнение, в Източното Средиземноморие са открити газови находещи, направени от различни заинтересовани страни, а тръбопроводите на Турция са подобрени значително с поглед пълната им интеграция с европейските пазари.
Въпреки че сравнително скорошните открития в Източното Средиземноморие са големи за региона, те представляват само малко количество в световен мащаб. Дори и при най-оптимистичния сценарий, целият запас от газ в региона ще възлиза само на максимум 2,5 процента от глобалните запаси. Намирането и разработването на газ е само част от предизвикателството. Може би по-важното предизвикателство е да се постигне финансово стабилно разпределение и комерсиализация на ресурса. В контекста, в който цените на газа ще останат ниски в близко бъдеще, нефтените и газовите компании няма да могат да си позволят амбициозни капиталоемки проекти. Например, има дискусии на ниво проект за тръбопровод от 6 милиарда евро, дълъг 1900 километра на дълбочина до 3 километра от Израел до Италия през Гърция. Такъв проект е не само технически труден, но вероятно капиталовите разходи ще бъдат много по-високи от посочената сума. Освен това европейските петролни компании биха се отказали да финансират подобни големи проекти в сегашния икономически контекст на Европейския съюз с нисък растеж. Дори ако те успеят да реализират проекта технически, е много малко вероятно това да доведе до конкурентни цени по отношение на вноса на руски газ в Европа. Другото предложение - за изграждане на съоръжение за втечнен природен газ (ВПГ) - би довело до еднакво гигантски капиталови инвестиции и продуктът няма да може да се конкурира с иранския или катарския износ на азиатските пазари.
Без да се впускаме в сложни геополитически съображения, единственият финансово надежден начин източният средиземноморски газ да достигне международните пазари е през Турция. Турската опция има смисъл от няколко гледни точки.
Първо, близостта на турското пристанище Джейхан до източносредиземноморските запаси на газ е най-важният фактор. Според проучване за осъществимост, направено от частна турска компания през 2013 г., 450-километровият тръбопровод от находището Левиатан до Джейхан ще струва около 2,3 милиарда евро - много по-евтино от газопровода с дължина 1900 километра в открито море.
Второ, Турция вече има изградена мрежа от тръбопроводи, която е добре интегрирана с европейските пазари. Със 100 милиона евро допълнителни инвестиции в континентална Турция, източносредиземноморският газ може лесно да попадне на европейските пазари.
Трето, Турция остава една от малкото страни със значителна индустрия в региона. Страната ще изисква увеличаване на нивата на внос на природен газ в региона. Казано по друг начин, Турция е не само пазар за реекспорт, но и пазар на потребление на газ. Докато Турция се радва на добри отношения със своите съседни доставчици на газ, също е в интерес на Турция да диверсифицира енергийните си източници извън Русия и Иран.
Всички тези оценки се основават на рационални финансови съображения и не отчитат непременно текущите геополитически въпроси като кипърския въпрос, отношенията между Турция и Израел и др. Освен това, скорошните дипломатически интервенции на САЩ и ЕС изглежда пренебрегват потенциала на партньорството с Турция за комерсиализирането на източносредиземноморския газ. Въпреки това, изключителният подход, който игнорира тази търговска перспектива, няма да подобри ситуацията.
Като се има предвид, че целият регион преминава през икономически затруднения и че, ако историята е някакво ръководство, търговията е известен и ефективен лек за дори най-трудните проблеми; спокоен ограден с пръстен подход, при който разделящите разногласия се отменят в името на тази енергийна възможност може да направи чудеса за Източното Средиземноморие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protohema: Приета е рамка за санкции за сондажните дейности на Турция в Източното Средиземноморие

Protohema: Приета е рамка за санкции за сондажните дейности на Турция в Източното Средиземноморие

12 Ноември 2019 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Съветът на Европейския съюз прие рамка за ограничителни мерки в отговор на нерегламентираните сондажни дейности на Турция в Източното Средиземноморие. Рамката ще даде възможност за санкциониране на лица или организации, отговорни или участващи в проучванията за петрол в Източното Средиземноморие, пояснява електронното издание на атинския ежедневник Protothema.
Предвидените мерки включват забрана за пътуване до ЕС и замразяване на активи за лица и блокиране на активи за субекти. Рамката за ограничителни мерки позволява да се поставят под санкции:

- лица или организации, отговорни за сондажни дейности, свързани с проучването и производството на въглеводороди, които не са разрешени от Кипър в рамките на нейните териториални води, изключителна икономическа зона (ИИЗ) или континентален шелф;
- лица или организации, които предоставят финансова, техническа или материална подкрепа за горепосочените сондажни дейности;
-лица или организации, свързани с тях.

Решението е пряко последствие от заключенията на Съвета от 14 октомври 2019 г., които бяха одобрени от Европейския съвет на 17-18 октомври 2019 г. Тогава ЕС потвърди пълната си солидарност с Кипър по отношение на зачитането на суверенитета и суверенните му права в съответствие с международното право и покани Комисията и Европейската служба за външна дейност да представят предложения за рамка за ограничителни мерки.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: ЕС приема механизъм за налагане на санкции на Турция заради газовите дейности край Кипър

Kathimerini: ЕС приема механизъм за налагане на санкции на Турция заради газовите дейности край Кипър

11 Ноември 2019 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Европейският съюз разкри система за налагане на санцкии на Турция заради дейностите й за проучване и добиване на газ във водите на Средиземно море край остров Кипър, но все още не са обявени имена на турски компании или официални лица, които ще бъдат засегнати от ограничителните мерки, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Външните министри на страните-членки на ЕС приеха механизъм в понеделник, който позволява „да се налагат санкции на лица и компании, отговорни за, или замесени в, неразрешени сондажни дейности за въглеводороди“.
Сега страните-членки на Съюза ще могат да посочват имена на тези, които смятат, че трябва да влязат в санкционните списъци.
Ограничителните мерки ще включват забрана за пътуване на територията на ЕС и замразяване на активи на лица и компании или организации. На европейските граждани и компании ще бъде забранено да осигуряват средства на попадналите под санкциите.
Турция не признава Кипър за държава и казва, че действа за защита на своите енергийни интереси и тези на турците киприоти, живеещи в северната част на разделения остров.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лавров смята, че гаранциите на Съвета за сигурност на ООН допринасят за уреждането на кризата в Кипър

ТАСС: Лавров смята, че гаранциите на Съвета за сигурност на ООН допринасят за уреждането на кризата в Кипър

6 Ноември 2019 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Москва. По-активното подпомагане на процеса на преговори от страна на членовете на Съвета за сигурност на ООН, както и гаранциите от тях ще допринесат за разрешаването на кипърския проблем, заяви на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, след разговорите с гръцкия си колега Никос Дендиас, предава TACC.
"Вярваме, че напредъкът в прилагането на решенията на ООН за уреждането на (конфликта) в Кипър ще бъде улеснен чрез по-активно участие на постоянните членове на Съвета за сигурност в подкрепа на процеса на преговори, тъй като те са съавтори на всички резолюции относно начините за преодоляване на настоящата криза", каза Лавров.
„И ние считаме за правилно да се стремим да заменим сегашната архаична система от гаранции“, добави още министърът.
Освен това той отбеляза, че Русия основно се застъпва за „прилагането на всички съответни резолюции на Съвета за сигурност на ООН относно необходимостта от постигане на споразумение между кипърските страни за създаване федерация“ на средиземноморския остров. Според него Русия също така приветства предстоящата тристранна среща на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш с президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на турските киприоти на острова Мустафа Акънджъ.
Преките преговори за обединението на острова се водят под егидата на ООН от няколко десетилетия. Последният им кръг се проведе в Швейцария през лятото на 2017 г. и завърши без резултат. На 26 септември 2019 г., на заседание на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, Анастасиадис заяви, че кипърските власти са готови да възобновят преговорите.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция, Египет и Република Кипър осъдиха дейността на Турция в Егейско море, Източното Средиземноморие и Сирия

Kathimerini: Гърция, Египет и Република Кипър осъдиха дейността на Турция в Егейско море, Източното Средиземноморие и Сирия

6 Ноември 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Атина. Министрите на отбраната на Гърция, Египет и Република Кипър осъдиха „незаконните действия“ на Турция в Изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ), нарушенията й във въздушното пространство и териториалните води на Гърция, както и нахлуването й в Сирия, в съвместно изявление, публикувано след тристранна среща, проведена в Атина във вторник, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Гръцкият министър на отбраната Никос Панагиотопулос, египетският му колега Мохамед Ахмед Заки и министърът на отбраната на Кипър Савас Ангелидес подчертаха също, че подкрепят политическото решение на проблемите в Либия. Тримата министри заявиха, че ще се стремят към по-задълбочено сътрудничество в областта на отбраната и технологиите.
„Нашата обща визия и цел е да създадем среда и да консолидираме мира и просперитета в по-широкия регион в полза на нашите народи“, поясни Панагиотопулос.
Предстои в рамките на деня тримата министри да пътуват до Крит за последния ден на маневрите „Медуза 9“, които започнаха в Средиземноморието в неделя. Гърция се стреми да засили присъствието си в Източното Средиземноморие, като участва в подобни учения, включително в многонационалните маневри „Син флаг“, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: В Атина се провежда среща на министрите на отбраната на Гърция, Република Кипър и Египет

Kathimerini: В Атина се провежда среща на министрите на отбраната на Гърция, Република Кипър и Египет

5 Ноември 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Атина. Министрите на отбраната на Гърция, Египет и Република Кипър ще се срещат в Атина, преди да се отправят към остров Крит, за да наблюдават съвместните военни учения „Медуза 9", съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Гръцкият министър на отбраната Никос Панагиотопулос ще посрещне своите колеги от Египет и Република Кипър Мохамед Заки и Савас Ангелидис, за да обсъдят сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността в Източното Средиземноморие в контекста на новото тристранно партньорство.
След това министрите ще пътуват за Крит за последния ден на маневрите „Медуза 9“, които започнаха в Средиземноморието в неделя.
Гърция се стреми да засили присъствието си в Източното Средиземноморие, като участва в подобни учения, включително в многонационалните маневри „Син флаг“ , подчертават от редакцията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция демонстрира засилено военно присъствие в Източното Средиземноморие с ученията „Медуза 9“ и „Син флаг“

Kathimerini: Гърция демонстрира засилено военно присъствие в Източното Средиземноморие с ученията „Медуза 9“ и „Син флаг“

4 Ноември 2019 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Атина. В знак на демонстрация на нарастващото си военно присъствие в Източното Средиземноморие, миналата седмица Гърция започна учението „Медуза 9" съвместно с армията на Египет южно от остров Крит и Пелопонес. Междувременно гръцките изтребители се подготвяха за участие в многонационалните маневри „Син флаг", старт на който бе даден в неделя в Южен Израел, отбелязват от редакцията на атинския ежедневник Kathimerini|.
„Нещо повече, в петък, в един доста рядък ход, два гръцки изтребителя F-16 придружиха американски бомбардировач B-52 от район над Западна Гърция до Източен Кипър, където се разделиха“, отбелязва вестникът, като пояснява, че след това самолетът от ВВС на САЩ е продължил по посока на изток към Сирия, докато гръцките изтребители са се върнали в базата си в Суда на остров Крит.
В-52 бе излетял от база в Англия, където в предходните дни бяха вдигнати във въздуха и други бомбардировачи като част от американското учение Global Thunder.
Междувременно съвместното учение между Гърция и Египет, с участието на Кипър, ще продължи до 8 ноември. В него са включени наблюдатели от 15 страни, включително САЩ, Франция, Германия, Италия, Йордания, Южна Корея, Саудитска Арабия и други.
Гърция участва с три фрегати, две ракетни установки, подводница, десантен кораб, осем F-16, три вертолета Chinook, четири хеликоптера Apache и специални части. Египет се включва с хеликоптороносач, фрегата, подводница, шест F-16 и спецчасти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Кипърската криза не е двустранен, а европейски и международен проблем, смята гръцкият президент

Kathimerini: Кипърската криза не е двустранен, а европейски и международен проблем, смята гръцкият президент

30 Октомври 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Кипърският проблем не е двустранен въпрос, а международна и европейска криза, а мирно споразумение между страните трябва да покрива всички условия, поставени от европейското право, заяви гръцкият президент Прокопис Павлопулос, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Той заяви това по време на среща със своя кипърски колега Ниокос Анастасиадис в Атина. Павлопулос заяви още, че нарушенията на Анкара на кипърската Изключителна икономическа зона (ИИЗ) „няма да бъдат толерирани“, и добави, че Турция трябва да се съобразява с конвенциите на ООН за морските територии.
Той още повтори призивите за мирна сделка, която да обедини Кипър във федерална държава, като призова за премахването на системата на гаранциите и изтеглянето на турските войски от острова.

Превод и редакция : Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турският посланик в Гърция: Сондажните кораби ще останат край Кипър, докато ресурсите не бъдат споделени

Турският посланик в Гърция: Сондажните кораби ще останат край Кипър, докато ресурсите не бъдат споделени

28 Октомври 2019 | 21:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Турските сондажни изследователски кораби няма да напуснат кипърските води, освен ако Никозия не включи кипърските турци в споделено решение относно проучването за въглеводороди, заяви посланикът на Турция в Гърция в интервю за гръцкия вестник Kathimerini, публикувано в неговото електронно англоезично издание.
Бурак Озюгергин заяви, че сондажните кораби „Фатих“ и „Явуз“ всъщност са в континенталния шелф на Турция, а не в Кипър, като добави, че „окончателните морски граници“ на островната държава не могат да бъдат уредени без „политическо уреждане“ на кипърския проблем като цяло.
По отношение на Сирия, Озюгергин отхвърли обвиненията, че Турция иска да промени границите или демографията на региона, като аргументира, че целта на страната му е „гарантиране на териториалната цялост на Сирия“.
Що се отнася до отношенията на страната му с Гърция, той каза, че Турция не е ревизионистка държава и че спазва Лозанския договор и границите на съседите, противно на казаното от гръцката общественост.
Посланикът заяви, че страната му не се отдръпва от НАТО и Алиансът остава гарант на Евроатлантическата архитектура на сигурността, че страната му много е инвестирала и много е спечелила от съюза си с НАТО.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция изключи преговори със сирийските кюрди

AFP: Турция изключи преговори със сирийските кюрди

16 Октомври 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че единствената възможност за сирийските кюрдски формирования е да свалят оръжието си и да се оттеглят, предава AFP.
„Нашето предложение е точно сега, тази вечер, всички терористи да положат оръжието си, оборудването си и всичко, да разрушат своите окопи и да напуснат зоната за сигурност, която определихме“, заяви турският лидер, като добави, че това ще е „най-бързият начин за разрешаването на проблемите в Сирия“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган: От 6 милиона сирийски бежанци, 3,65 са в Турция

Ердоган: От 6 милиона сирийски бежанци, 3,65 са в Турция

16 Октомври 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Операцията „Извор на мира“ в Сирия продължава успешно според набелязаните планове. Това каза президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган на заседание на парламентарната фракция на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Анкара, предава „Анадолската агенция“.
По неговите думи, още преди началото на кризата в Сирия Анкара многократно е предупреждавала правителството на Башар Асад за необходимостта от преразглеждане на вътрешната политика и отказ от оказването на натиск върху местното население.
„За съжаление, нашата позиция не беше взета под внимание. За годините на конфликта в Сирия 12 милиона души напуснаха своите домове. Половината от тях напуснаха Сирия, От шестте милиона сирийски бежанци 3,65 милиона са в Турция“, посочи Ердоган.
Турският лидер отбеляза, че терористичната организация „Ислямска държава“ е проект, реализиран с финансовата подкрепа на някои страни, които са изпращали терористи. „Днес същите тези страни се позиционират като най-яростните противници на „Ислямска държава“. На Турция й е добре известна ролята на всяка страна в региона“, заяви президентът.
Ердоган отбеляза, че в хода на антитерористичната операция „Щита на Ефрат“ Турция е демонстрирала истинското лице на терористите от „Ислямска държава“, заплахата от която е била раздута от определени сили.
Държавният глава разкритикува Лигата на арабските държави (ЛАД), която, по неговите думи, е заела пристрастна позиция по отношение на действията на турската армия в Сирия.
Турският лидер се обърна към страните-членки на ЛАД: „Колко сирийски бежанци приехте? Първо вие изключихте Сирия от ЛАД, а сега в опит да оскърбите Турция се опитвате да се сближите със Сирия, като я приемате отново в организацията“.
„Нито един чуждестранен политик не изрази съболезнованията си към Анкара във връзка със смъртта на 20 жители на погранични села в резултат на ракетни и минометни атаки от Сирия и не пожела 170 скорошно възстановяване на 170-те ранени. Ние ще вземем това предвид и няма да им вярваме повече. Такива партньори в чужбина са ненадеждни“, категоричен е той.
Ердоган отбеляза, че никой не е очаквал, че турската армия за толкова кратко време ще напредне толкова дълбоко в сирийската територия. Осъзнавайки поражението си, привържениците на терористите започнаха набързо да се опитват да установят диалог с Анкара, заяви турският лидер.
„В историята на Турция и турския народ няма примери за поражения. Нашите хора направиха всичко необходимо по това време. Турция днес се бори с терористите, както е подходящо за страна и хора, чийто лозунг е: „Свобода или смърт!“. Аз апелирам към Запада, Лигата на арабските държави, всички страни, където все още знаят какво е морал и съвест. Времето ни ще дойде!“, продължи държавният глава.

Ердоган отхвърли обвиненията за убийства на мирни сирийци като част от операция „Извор на мира“.
„Тези, които се нуждаят от примери за кланета над цивилни, могат да се обърнат към събития в Афганистан, Аракан, Нагорно Карабах и Косово“, каза Ердоган.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на отбраната на Гърция: „Нещо се случва“ около операцията на Турция в Сирия, но Атина очакваше повече

Министърът на отбраната на Гърция: „Нещо се случва“ около операцията на Турция в Сирия, но Атина очакваше повече

16 Октомври 2019 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Атина. „Изглежда нещо се случва“ в международната общност в отговр на турската военна операция в Сирия и незаконните й действия в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, заяви министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос в интервю пред Real FM, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
„Европа реши да предприеме мерки срещу поведението на (президентът на Турция Реджеп Таийп) Ердоган. Оръжейното ембарго няма да спре инвазията на Турция в Сирия, но ще я накара да разбере, че това поведение има последствия. Заедно със санкциите, наложени от САЩ, изглежда, че нещо се случва в международната общност“, заяви министърът.
Той отбеляза, че „Реакцията на Европа не беше каквото очаквахме, тя е бавна и колеблива“, като добави, че „от страна на Европа имаше заплахи, но те не се превърнаха в действия. Сега обаче нещо се случва. Турция действа уповавайки се на военната си мощ. Трябва да има граници“.
Що се касае до възможността Турция да поиска помощта на НАТО, ако Сирия се намеси в операцията, Панайотопулос предупреди, че „това ще усложни ситуацията в региона“.
Министърът обяви, че Гърция ще започне процес по замяна на флотилията си от F-16 с изтребители от 5-то поколение F-35. „Изключването на Турция, след като купи ракети от Русия, е благоприятно събитие, но остават много стъпки преди Гърция да може да придобие самолетите“, потвърди той, като добави, че „Гърция, може би, ще успее да заеме мястото на Турция. Това е възможност, която се обсъжда“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: ЕС предложи санкции срещу Турция заради сондажите в Източното Средиземноморие

New Europe: ЕС предложи санкции срещу Турция заради сондажите в Източното Средиземноморие

16 Октомври 2019 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Съветът на Европейския съюз се подготви да наложи санкции срещу Турция в отговор на дейностите й по сондаж на газ край бреговете на Кипър, които блокът счита за незаконни, пише базираното в Брюксел издание New Europe.
„В светлината на продължаващите незаконни сондажни дейности на Турция в Източното Средиземноморие Съветът потвърждава пълната си солидарност с Кипър по отношение на зачитането на суверенитета и суверенните му права в съответствие с международното право. Той припомня своите заключения от 15 юли 2019 г. във всичките им части, и по-специално, че делимитацията на изключителните икономически зони и континенталния шелф трябва да се извършва чрез диалог и преговори добросъвестно, при пълно спазване на международното право и в съответствие с принципа на добросъседстките отношения“, заяви Съветът.
Външните министри на ЕС поканиха ръководителя на Съюза по външната политика Федерика Могерини да „представи бързо“ предложения за ограничителни мерки, насочени към лица, участващи в сондажните дейности. Санкциите могат да включват забрани за пътуване в ЕС и замразяване на активи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Бивш началник на Генералния щаб на гръцката армия предупреждава, че Турция не блъфира

Protothema (Гърция): Бивш началник на Генералния щаб на гръцката армия предупреждава, че Турция не блъфира

15 Октомври 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият началник на Генералния щаб на гръцката армия Михалис Костаракос предупреди, че Турция не блъфира в статия, която анализира последните събития в Сирия и турската военна операция в контролираните от кюрдите райони на Северна Сирия, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Изхождайки от своя 45-годишен военен опит, както пише той, и от близкото му наблюдение на ходовете на геополитическото и военното карта на „потенциалния и вековен враг на Гърция“, той казва, че „… Турция никога не е напускала района, в който армията му влезе с меч“.
Опитвайки се да интерпретира ходовете на Ердоган, той пише за турския президент, че това „е след големите му успехи, предимно териториални, но и финансови / инвестиционни, които ще бъдат отбелязани от Турската Република през 2023 г. в чест на 100-годишнината от основаването й, което ще му донесе голям престиж, както и позицията на новия национален баща на турците, който успява и замества Мустафа Кемал Ататюрк“.
Както подчертава пенсионираният висш военен офицер, Турция не блъфира. „Намеренията и желанията й са ясно изразени и тя непрекъснато и неуморно се грижи да ги реализира. Тя преговаря, не блъфира. Това, което тя казва, ще бъде изпълнено“, подчертава той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Cyprus Mail: Френска фрегата е отплувала към кипърската Изключителна икономическа зона

The Cyprus Mail: Френска фрегата е отплувала към кипърската Изключителна икономическа зона

12 Октомври 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос заяви, че френска фрегата ще пристигне съвсем скоро в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, където се очаква да оперират кораби на френската енергийна компания „Тотал“, която е била лицензирана от Никозия, пише вестник The Cyprus Mail.
В интервю пред гръцки медии, Панайотопулос заяви, че е бил информиран от властите във Франция, че Париж ще изпрати фрегата в региона. Те са дискутирали и потенциалното изпращане и на италиански кораби в ИИЗ на Кипър, тъй като там ще оперира и италианска енерийна компания.
„Френски и италиански компании получиха лиценз за изследователски сондажи в блок 7 (на ИИЗ на Кипър)“, заяви Панайотопулос, като добави, че Европа трябва да защитава „червените си линии“ от турските дейности.
„Не казвам, че трябва да отиваме на война. Казвам само, че Европа трябва да покаже някак, че не може да толерира това поведение, че има някои червени линии. Фрегатите, изпратени от Франция и Италия са първата стъпка“, каза още министърът.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Cyprus Mail: Борис Джонсън остро осъди турските действия в Източното средиземноморие

The Cyprus Mail: Борис Джонсън остро осъди турските действия в Източното средиземноморие

12 Октомври 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Никозия. Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън изрази своята пълна подкрепа за Република Кипър и своето неодобрение за турските действия в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на страната, пише вестник The Cyprus Mail.
Той е заявил това в телефонен разговор до президента на Кипър Никос Анастасиадес.
В свое изявление, Анастасиадес каза, че разговорът е бил иницииран от британския премиер и „определено не е бил свързан с Брекзит“.
„Беше свързан основно с турските нелегални дейности и това какво искаме да постигнем по време на срещата от високо равнище на Европейския съвет“, добави той.
Анастасиадес заяви, че Джонсън е изразил пълната си подкрепа за Кипър и своето неодобрение спрямо действията на Турция, като е отбелязал, че ще проведе и по-подробни консултации по въпроса с Европейския съвет.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Туск призова Турция да спре сондажните дейности край бреговете на Кипър

AFP: Доналд Туск призова Турция да спре сондажните дейности край бреговете на Кипър

11 Октомври 2019 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Никозия. Председателят на Европейския съвет призова Турция да спре незаконното сондиране край бреговете на Кипър, като заяви, че това вреди на усилията за обединяване на етнически разделената островна държава и подкопава добрите отношения с ЕС, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Доналд Туск заяви в петък, че присъствието му в кипърската столица е демонстрация на "пълната солидарност" на Европейския съюз с Кипър.
Той каза, че лидерите на ЕС вече "категорично са осъдили" турските сондажни дейности в изключителната икономическа зона на Кипър и че ЕС "стои обединен" зад страната в светлината на последните действия на Турция.
Миналата седмица Турция засили действията си, като изпрати придружен от военни кораби сондажен кораб във води, където кипърското правителство даде лиценз на италианската енергийна компания „Ени“ и френската „Тотал“ да извършват търсене на нефт и газ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Cyprus Mail: Доналд Туск ще посети Никозия и ще обсъди турските нарушения

The Cyprus Mail: Доналд Туск ще посети Никозия и ще обсъди турските нарушения

9 Октомври 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Никозия. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще посети Никозия на 11 октомври, за да се срещне с президента на Кипър Никос Анастасиадес, с който ще обсъдят турските нарушения на кипърската Изключителна икономическа зона (ИИЗ), пише вестник The Cyprus Mail.
Правителственият говорител Продромос Продрому в свое изявление обяви, че по време на срещата, президентът ще повдигне темата и ще насочи вниманието на Туск към нелегалните дейности на Турция.
Анкара изпрати сондажен кораб в ИИЗ на Кипър, където бяха предоставени лицензи на европейски компании.
Европейският съюз и други държави неколкократно призоваваха Турция да се въздържа от нелегални дейности в ИИЗ на Кипър, но Анкара все още отказва да се съобрази с тези искания.
Попитан дали именно тази тема е причината за визитата на Туск, Продрому заяви, че европейският лидер, чиито мандат като председател на Европейския съвет приключва, ще посети Никозия като част от последните от мандата му визити.
Въпреки това проблемът със сондажите на Турция ще бъде дискутиран.
„Република Кипър използва всички дипломатически методи на наше разположение, за да обърне внимание на проблемите, които Турция предизвиква“, заяви още говорителят на правителството в Никозия.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турският военен флот обкръжи Кипър с 20 кораба, включително фрегати и подводници

Kathimerini: Турският военен флот обкръжи Кипър с 20 кораба, включително фрегати и подводници

9 Октомври 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Никозия. Напрежението се увеличи в Източното Средиземноморие във вторник, след като турският Военноморски флот (ВМФ) буквално обкръжи Кипър с близо 20 кораба, включително фрегати и подводници, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Действията на Анкара съвпадат с очакваното в близките часове проучване за въглеводороди на сондажния кораб „Явуз“ в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на средиземноморския остров, докато корабът „Барбарос“ също провежда сеизмографски проучвания във водите край Кипър.
В същото време, в региона няма френски или американски военни сили.
Това отсъствие на западните сили от спора за икономическите интереси в региона, докато Турция откровено нарушава ИИЗ на Кипър, се разглежда като признак, че Париж и САЩ очевидно искат да избегнат милитаризация на кризата в Източното Средиземноморие, коментира изданието, като посочва, че Анкара очевидно иска точно това.
Междувременно, продължава вестникът, поведението на Турция в региона бе в епицентъра на тристранната среща на върха в Кайро между Гърция, Република Кипър и Египет и беше категорично заклеймено.
Пропастта между Анкара и Кайро не може да бъде по-голяма от тази в момента, до голяма степен заради общите интереси на Гърция, Република Кипър и Египет, участието на Турция в либийския конфликт – за раздразнение на Кайро – както и подкрепата на Анкара за опозиционните на президента Абдел Фатах ас Сиси сили.
Поради това разделение, настоящите обстоятелства биха могли, при определени условия, да доведат Гърция и Египет до разрешаване на няколко открити въпроса, не на последно място делинеацията на техните съответни ИИЗ – макар че това за момента изглежда малко вероятно.
Освен формулировката на изявлението на Европейския съвет, Гърция и Република Кипър придават голямо значение на мерките, които ще бъдат обявени срещу Турция, ако има такива и от какво ще се състоят.
Мерките, взети от ЕС срещу Турция по отношение на поведението му срещу Република Кипър през юли, досега нямат никакъв ефект, предвид контрола на Турция над мигрантските потоци в континента.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Кипър, Гърция и Египет призовават Турция да прекрати „провокативните“ си действия

Kathimerini: Кипър, Гърция и Египет призовават Турция да прекрати „провокативните“ си действия

9 Октомври 2019 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Кайро/Атина. Кипър, Гърция и Египет призоваха Турция „да сложи край на провокативните си действия" в Източното Средиземноморие, включително проучванията за петровл в териториалните води на разделения остров, което те описаха като „нарушение на международното право", съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Турция заяви, че е изпратила сондажен кораб в района на Кипър, където официалните представители на гръцките кирпиоти вече са предоставили права за проучвания на италиански и френски компании.
„Държавните и правителствените ръководители изразиха своята сериозна загриженост относно настоящата ескалация в морските райони в източната част на Средиземноморието, осъждайки продължаващите турски действия в Изключителната икономическа зона на Кипър и неговите териториални води в нарушение на международното право“, се казва в официалното съобщение, разпространено след тристранната среща.
Тяхното съвместно изявление бе публикувано, след като гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и президента на Република Кипър Никос Анастасиадис се срещнаха с президента на Египет Абдел Фатах ал Сиси в Кайро.
Трите страни изразиха загриженост за „новите опити за провеждане на незаконни проучвания" в ИИЗ на Кипър, се казва още в изявлението.
През юли Гърция обвини Турция в подкопаване на сигурността в Източното Средиземноморие чрез сондажите за петрол и газ край Кипър.По-рано същия месец Турция заяви, че отхвърля твърденията на Гърция и ЕС, че сондажите са незаконни и заяви, че те доказват, че Брюксел не може да бъде безпристрастен посредник в кипърския въпрос.
През януари страните от Източното Средиземноморие се съгласиха да създадат форум за регионален пазар на газ, намаляване на инфраструктурните разходи и предлагане на конкурентни цени, част от усилията за превръщането на региона в основен енергиен хъб.
Египет залага на стратегическото си местоположение, Суецкия канал, сухопътния мост между Азия и Африка и неговата инфраструктура, включително тръбопроводна мрежа и двата терминала за втечнен газ, които ще помогнат да го превърнат в търговски и дистрибуционен център за страни от региона и извън него.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: ЕС ще съгласува отговор на турските сондажи край Кипър следващата седмица

Kathimerini: ЕС ще съгласува отговор на турските сондажи край Кипър следващата седмица

7 Октомври 2019 | 23:05 | Агенция "Фокус"
Атина. Следващата седмица държавите-членки на Европейския съюз ще решат как да отговорят на турските сондажи в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, в които френската компания "Тотал" и италианската "Ени" имат лиценз за извършване на проучвания за природен газ и петрол. Съответното заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас след разговор с кипърския си колега, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Дендиас подчерта, че действията на Турция са в разрез с международното право и не са в съответствиер с политиката на съвременна европейска държава, основана на върховенството на закона.
ЕС вече наложи някои санкции срещу Турция за сондажи във води, в които Кипър има изключителни икономически права.
Кипър нарече последните действия на Турция в региона „сериозна ескалация“.
Анкара не признава Република Кипър за държава и твърди, че защитава своите и интересите на турските киприоти, живеещи на разделения остров.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: "Явуз" ще започне сондажи край Кипър днес или утре", увери енергийният министър на Анкара

Kathimerini: "Явуз" ще започне сондажи край Кипър днес или утре", увери енергийният министър на Анкара

7 Октомври 2019 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Анкара/Атина. Министърът на енергетиката на Турция Фатих Дьонмез заяви, че корабът "Явуз" ще започне сондажни дейности в Изключителната икономическа зона на Кипър „днес или утре“ - изявление, което според Никозия е „сериозна ескалация“ на напрежението от страна на Анкара, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Въпросната зона попада в Блок 7 от ИИЗ на Кипър, където Никозия вече е подписала споразумения с френската компания Total и италианската ENI за откриване на находища в морето.
Изявлението на Дьонмез бе направено в момент, в който гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас пристигна на посещение в Република Кипър преди заседанието на Съвета на външните работи на Европейския съюз на 14 октомври.
То идва и само два дни, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон предупреди Анкара, че „незаконните сондажи санеприемливи“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Бившият министър на отбраната на Гърция коментира сделката за военно сътрудничество между Вашингтон и Атина

Kathimerini: Бившият министър на отбраната на Гърция коментира сделката за военно сътрудничество между Вашингтон и Атина

7 Октомври 2019 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Атина. Продължаването на споразумението за сътрудничество в сферата на отбраната между Атина и Вашингтон, подписано в събота и увеличението на американското военно присъствие в южната ни съседка ще помогне на Гърция да се чувства по-сигурна и да модернизира военната си инфраструктура. Това заяви пред вестник Kathimerini бившият министър на отбраната на Гърция в правителството на СИРИЗА Евангелос Апостолакис.
Военният, който е и бивш началник на Генералния щаб на гръцките въоръжени сили, заяви, че внесените поправки в Споразумението за сътрудничество в отбраната ще улеснят разполагането на американски военни кораби и военен персонал в гръцките бази, когато това се наложи.
„Освен това, те ще могат да изграждат или подобряват съществуващата инфраструктура, за да могат да разполагат повече войници“, уточни той.
Апостолакис заяви, че приоритетите на Гърция трябва да бъдат реорганизацията на армията, завършването на модернизацията на изтребителите F-16 и подобряването на флотилията от фрегати „Меко“. Но той също вижда възможност за Атина да се включи в програмата за изтребителите от пето поколение F-35 след изключването на Турция заради придобиването на руски системи за противовъздушна отбрана.
„Ако получим възможност да се включим бързо в програмата... ние можем да модернизираме само част от нашите F-16“, заяви военният, като добави, че вместо това Гърция може да поръча няколко F-35.
На въпрос относно „агресията на Турция в Източното Средиземноморие“, Апостолакис заяви, че „усилията на Турция да наложи своите възгледи и военни цели създава проблеми не само за Гърция, но и за всички държави“ в региона.
Той съжалява, че Вашингтон не е натиснал Анкара по този въпрос толкова, колкото се е надявала Атина. „Защото американците искат да задържат Турция близо до себе си на всяка цена, натискът беше слаб“, заяви бившият военен министър. „Същевременно, Европейският съюз, по причини, които всички ние разбираме, не иска да влиза в директна конфронтация с Турция“, добави той.
Макар че Апостолакис не изключва шанса за „инцидент“ в Егейско море, той смята, че не е в интерес на Турция да предизвиква такъв.
„Това ще добави пореден проблем във вече дългия списък (на Турция), без да дава някакви значителни придобивки“.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Вашингтон ще „защитава базовата идея за суверенитета“ на Кипър в случай на ескалация

Kathimerini: Вашингтон ще „защитава базовата идея за суверенитета“ на Кипър в случай на ескалация

6 Октомври 2019 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Атина. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че в случай на ескалация на напрежението в Източното Средиземноморие, Вашингтон ще „защитава базовата идея за суверенитета“ на Кипър, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
По време на изявление в културния център „Ставрос Ниархос“ в Атина, Помпео беше попитан какво може да очаква Гърция от САЩ в случай на ескалация и разполагането на турски войски в Кипър.
Помпео заяви, че не желае да спекулира върху „хипотези“, но индикира, че Вашингтон споделя същите „ценности“ като Атина и възнамерява да ги защитава.
„Можете да наблюдавате как се държи тази администрация (на президента Доналд Тръмп) и да сте сигурни, че ще действаме по начин, по който ще защитаваме и предпазим тези базови идеи за суверенитета, (…) върховенството на закона и защитата на частната собственост – същите ценности, които имат и хората в Гърция“, заяви Помпео.
„Ние дълбоко уважаваме върховенството на закона. Говорили сме със страни, които се занимават с дейности, които ние казваме, че са фундаментално против нашите ценности, и тези на Гърция“, добави Помпео.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия е загрижена за ескалирането на конфликта в Източното Средиземноморие

ТАСС: Русия е загрижена за ескалирането на конфликта в Източното Средиземноморие

6 Октомври 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва е обезпокоена от ескалацията на напрежението около използването на енергийните ресурси в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър и призова всички страни в конфликта да се въздържат от дестабилизиращи стъпки, предава TACC.
Това се казва в коментар, разпространен от руското външно министерство.
"С тревога наблюдаваме по-нататъшната ескалация на напрежението около разработването на находищата на природен газ в Изключителната икономическа зона на Кипър", се казва в съобщението на министерството.
„Призоваваме ви да се въздържате от стъпки, водещи до дестабилизация (…) в Източното Средиземноморие, стриктно да следвате принципите на международното право и да се стремите да решавате спорните въпроси изключително по мирен начин.“, пише още в него.
В ИИЗ на Кипър бяха открити големи залежи на природен газ, но ползването им бива оспорвано от Турция, която смята, че не само Република Кипър, но и признатата единствено от Анкара Севернокипърска турска република (СКРТ) би трябвало да има достъп до ресурсите.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Помпео е обсъдил в Атина възможността за провеждане на среща между Тръмп и премиера на Гърция Мицотакис

РИА Новости: Помпео е обсъдил в Атина възможността за провеждане на среща между Тръмп и премиера на Гърция Мицотакис

6 Октомври 2019 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Атина. Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че е обсъдил в Атина възможна среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, предава РИА Новости.
Помпео е заявил това в интервю за гръцка телевизия.
"Да, говорихме за това. Все още не мога да потвърдя нищо, но разбира се, че говорихме за това. И двамата (Тръмп и Мицотакис) имаха възможност да разговарят по-рано и знам, че ще продължат разговора" заяви Помпео, отговаряйки на въпрос дали е обсъждал провеждането на среща между президента и гръцкия премиер.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Анастасиадес: Сътрудничеството между Русия и Кипър никога не е било толкова продуктивно, както сега

Никос Анастасиадес: Сътрудничеството между Русия и Кипър никога не е било толкова продуктивно, както сега

6 Октомври 2019 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Никозия. Сътрудничеството между Русия и Кипър никога не е било толкова продуктивно, както днес, заяви президентът на Република Кипър Никос Анастасиадес в писмено съобщение до участниците в 13-ата благотворителна вечер Кипър-Русия в президентския дворец в Никозия, предава TACC.
"През последните 13 години „Гала Кипър-Русия“ символизира дългогодишното приятелство и близките отношения между нашите две страни. (…) Тя съвпада с времето, когато сътрудничеството между Кипър и Русия никога не е било по-тясно и по-продуктивно“, се казва в съобщението.
„Очакваме с нетърпение да продължим да работим съвместно с руската администрация за по-нататъшно укрепване на отличните двустранни отношения в полза на нашите народи“, продължи кипърският лидер.
Анастасиадес подчерта, че е особено доволен, че "Кипър и Русия са влезли в нова ера на партньорство и сътрудничество, основани на споделени ценности и взаимно уважение".

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео обеща подкрепа на Гърция и договори засилване на американското военно присъствие в страната (ОБЗОР)

Майк Помпео обеща подкрепа на Гърция и договори засилване на американското военно присъствие в страната (ОБЗОР)

6 Октомври 2019 | 00:54 | Агенция "Фокус"
Атина. Държавният секретар на САЩ по време на своето посещение в Атина подписа разширено споразумение за отбрана с Гърция и подкрепи позицията на Гърция срещу продължаващите провокации на Турция в Източното Средиземноморие, описвайки незаконните сондажни дейности в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър като „неприемливи."
„Казахме на турците, че незаконното сондиране е неприемливо и ще продължим да предприемаме дипломатически действия, за да сме сигурни, че както правим винаги, щe гарантираме, че се осъществява само законна дейност“, каза Помпео по време на съвместна пресконференция с гръцкия външен министър Никос Дендиас.
„Искаме да гарантираме, че (приетите от международната общност) правила уреждат проучвателните дейности за енергийните ресурси на Средиземно море и никоя държава не може да държи Европа като заложник“, добави той.
По-рано в събота гръцкият премиер Кириакос Мицотакис също помоли Помпео за подкрепа в отношенията с Турция, като отбеляза, че последните стъпки на Анкара в региона са „грубо нарушение на суверенните права на Кипър“.
Дендиас и Помпео подписаха протокол за изменение на Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната между двете страни, което се отнася до използването на база Суда (на остров Крит) и въздушните бази Стефановикеио и Лариса в Централна Гърция и пристанището Александруполис. И двамата министри подчертаха важността на Споразумението за насърчаване на стабилността в региона, докато Помпео посочи, че тя не е свързана с дейностите на Турция.
Майк Помпео заяви, че Гърция е важна за стратегическата стабилност в Европа и Източното Средиземноморие, докато Дендиас изтъкна, че страната му се завръща на международната сцена като стълб на стабилността в по-широкия регион след кризата. И двамата потвърдиха, че започва нова ера в двустранното сътрудничество.
„Имаме нов ден в отношенията между нашите две страни и нашия ангажимент към демокрацията и се надяваме, че Гърция ще бъде стратегически партньор в Европа и Източното Средиземноморие“, каза Помпео и добави, че САЩ искат да станат съюзник на Гърция в повече области като енергетиката например.
„Стратегическото надграждане на сътрудничеството със САЩ е гаранция за сигурност, стабилност,развитие и просперитет“, заяви Дендиас и добави, че сътрудничеството между двете страни се разширява и в други области като икономика, търговия, енергетика, инвестиции, борба с тероризма и други.
Дендиас и Помпео на пресконференция след срещата си, в допълнение към обсъждането на значението на споразумението, в отговор на журналистически въпроси засегнаха и дейностите на Турция в Егейско море, като Дендиас заяви, че с "незаконните сондажни дейности се нарушава международното право. "
„Разбираме рисковете, знаем за тази активност и работим, за да избегнем милитаризацията на този въпрос и ескалация (на напрежението). Трябва да постигнем взаимно приемливи резултати. Не можем да позволим на никого да извършва незаконни сондажни дейности. Това не може да бъде позволено,“заяви държавният секретар на САЩ.
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис прие в събота държавния секретар на САЩ Майк Помпео в имението Максимос.
Приветствайки Помпео, Мицотакис поиска помощта на САЩ в справянето с турските провокации срещу Кипър и Гърция. "Последните дейности на Турция нарушават правата и суверенитета на Кипър", заяви гръцкият премиер и добави, че САЩ са заинтересовани от региона и единственото, което Кипър иска, е спазването на международното право.
Мицотакис се позова на крайната реторика на Анкара, отбелязвайки, че активността на Турция не съответства на международното право и на добросъседските отношения.
По отношение на сътрудничеството в сектора на отбраната Мицотакис отбеляза, че то може да бъде взаимно полезно, особено за стабилността и безопасността в района.
Той също така говори за интереса на американските компании за инвестиции в Гърция, като посочи инвестициите на Pfizzer, Cisco, Onyx в корабостроителниците в Сирос и косвено EXXON, който се интересува от съвместни предприятия в изследванията на въглеводородите в района на остров Крит. Гръцкият премиер отбеляза и сътрудничеството в областта на туризма, както и стипендиите за гръцки студенти, програмите за обмен и „премахването“ на визите за гръцките граждани.
Мицотакис добави още, че е на лице сътрудничество и в енергийния сектор , особено с доставките на втечнен газ и проучванията за въглеводороди.
Министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос посрещна в събота в казармите "Папагу" в Атина държавния секретар на САЩ Майк Помпео.
Според съобщение на Министерството на отбраната желанието на Гърция и САЩ за по-нататъшно укрепване на сътрудничеството в секторите на отбраната и сигурността бе потвърдено отново на срещата между двамата. Успоредно с това те подчертаха желанието си за засилване на двустранното сътрудничество за насърчаване на сигурността и стабилността в Източното Средиземноморие, както и за ефективно справяне със зачестилите напоследък провокации и заплахи в региона.
Освен това двамата министри обсъдиха перспективите и възможностите, създадени от новото гръцко-американско споразумение за задълбочаване на двустранното сътрудничество в отбранителния сектор с акцент върху ролята и перспективите за развитие на гръцката отбранителна промишленост и инвестициите на САЩ в инфраструктурата с цел този проект да бъде от полза и за националната икономика.
Панайотопулос, според съобщението, е обърнал специално внимание на гръцките инициативи за развитие на тристранни форми на регионално сътрудничество в областта на отбраната със страни от района с цел сигурността, стабилността и просперитета в тази част от света.
В реч по-късно в събота в Културния център на Фондация „Ставрос Ниархос“ Помпео заяви, че гръцката демокрация се е оказала „изключително устойчива“ и изрази надежда икономиката на страната да се съвземе бързо.
Като похвали страната за намаляване на бюрокрацията, за подпомагане на чуждестранния бизнес, Помпео също изрази опасения относно китайските инвестиции в Гърция, като заяви, че има доверие в гръцкото правителство да знае кога и дали да приеме китайски инвестиции.
След речта си в Културния център на фондацията „Ставрос Ниархос“, Помпео също защити подхода на администрацията на Тръмп към Украйна, който е в центъра на разследването за импийчмънт. Попитан за разследването, Помпео го определи като „глупава игра на гоненица“, която „не е полезна“.
Митинг в центъра на Атина от подкрепяния от Комунистическата партия профсъюз “ПАМЕ“, който се противопоставяше на използването на бази в Гърция от американските войски беше белязан от изолирано насилие от страна на демонстранти, изгорили американско знаме и хвърлили боя върху статуята на покойния президент Хари Труман в близост до центъра на града.

Редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Кипър осъди новите действия на Турция в Източното Средиземноморие и заяви, че те нарушават суверенните му права

AFP: Кипър осъди новите действия на Турция в Източното Средиземноморие и заяви, че те нарушават суверенните му права

4 Октомври 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Никозия. Република Кипър осъди действията на Турция, като заяви, че това е „сериозна ескалация“ и „нарушение на суверенните права“ на страната, след като Анкара изпрати нов сондажен кораб в териториалните води на острова, предава AFP.
„Кипър осъжда новия опит на Турция да проведе нелегално сондажи на югозапад от острова“, се казва в изявление на правителството в Никозия.
„Новите планирани сондажи представляват сериозна ескалация на продължаващите нарушения на суверенните права на Република Кипър“, се казва още в него.
Турция изпрати още един кораб в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, в която се очаква да започнат да оперират френски и италиански компании, на които по-рано страната предостави лиценз за това.
Според Никозия зоната, където ще оперира турският кораб е част от кипърските териториални води, съгласно международното право.
„Тази нова провокация е пример за отхвърлянето от страна на Турция на призивите на Европейския съюз и международната общност за прекратяването на незаконните й действия“, твърди още кипърското правителство и нарече действията на Анкара още „провокативни и агресивни“.
Турция се противопоставя на едностранното използване на ресурсите в Източното Средиземноморие и иска да има думата в развитието на енергетиката в региона.
Тя също така настоява турските киприоти да получават част от печалбите от добива на природен газ и вече разположи два други кораба в ИИЗ на Кипър.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Град Севернокипърската турска република ще бъде отворен отново, след като собствениците получат обратно имотите си

Anadolu Agency: Град Севернокипърската турска република ще бъде отворен отново, след като собствениците получат обратно имотите си

20 Септември 2019 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Изоставеният град Варосия, наричан още Мараш от турските киприоти, ще бъде заселен отново, след като имотите в града бъдат върнати на собствениците им, заяви вице-президентът на Турция Фуат Октай, предава Anadolu Agency.
„Затвореният град Мараш ще бъде отворен отново, след като бъдат възвърнати имотите в светлината на историческите документи“, заяви Октай в Анкара по време на среща, посветена на Кипър.
Мараш в момента е изоставен град и достъпа до него е забранен, с изключение на служители на турската армия, дислоцирани в Севернокипърската турска република (СКТР), чиито суверенитет признава единствено Анкара.
Градът беше изоставен след резолюция на Съвета за сигурност на ООН през 1984 г., но по-рано властите, представящи турските киприоти обявиха, че той ще бъде заселен отново.
Исторически и архивни изследвания, подкрепени от Турция установиха, че по-голямата част от града е била притежавана от турци, добави Октай.
„Тези имоти са били нелегално прехвърлени на лица от Британската колониална администрация през 50-те години на миналия век и архивите разполагат документи, които показват тази неправда“, заяви още вице-президента.
Той отказа да нарече турските киприоти на острова „малцинство“, като добави, че нито Турция нито те ще приемат такова становище.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган: Турция ще осъществи своите индивидуални планове, ако сделката за зоната за сигурност пропадне

Ердоган: Турция ще осъществи своите индивидуални планове, ако сделката за зоната за сигурност пропадне

18 Септември 2019 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще осъществи своите собствени планове след две седмици, в случай, че сделката между Вашингтон и Анкара за зоната за сигурност в Северна Сирия не доведе до резултати, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Anadolu Agency.
Изказването му дойде по време на откриването на новата академична година в Анкара.
„Два или три милиона сирийски бежанци в Турция и Европа могат да бъдат преселени обратно в зоната за сигурност на изток от (река) Ефрат в Северна Сирия“, заяви турският президент.
Той подчерта, че Анкара ще очаква „по-конкретна подкрепа“ от Европейските страни в Идлиб и зоната за сигурност, като заяви, че „Турция вече няма нужда от прости думи“.
„Страната ни е приела безпрецедентните 3,6 млн. бежанци. Тогава запада трябва да направи същото“, каза Ердоган и добави, че Анкара не може да поеме отговорност за 4 млн. мигранти без да е осигурен мирът в Идлиб.
По-рано Белия дом и Турция се споразумяха за създаването на Зона за сигурност в северната част на Сирия, където да провеждат съвместни патрули, както и да осигурят „мирен коридор“ , чрез който бежанците да се върнат по родните си места.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турският сондажен кораб „Явуз“ се е оттеглил от полуостров Карпас

Kathimerini: Турският сондажен кораб „Явуз“ се е оттеглил от полуостров Карпас

17 Септември 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Никозия. Турският сондажен кораб „Явуз“ се е оттеглил от крайбрежните води на остров Кипър, южно от полуостров Карпас, където трябваше да извърши проучвания, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Плавателният съд е поел към турското пристанище Тасуку и сега се намира срещу полуостров Карпас „поради причини, които останаха неясни“, подчертава изданието.
След пристигането си на полуостров Карпас на 8 юли, „Явуз“ трябваше бил да започне сондажи. Изглежда обаче, че в региона не са извършвани подобни дейности. Анкара отхвърли докладите за проблем с операцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Гърция се оплака от Турция в Берлин

АНА-МПА: Гърция се оплака от Турция в Берлин

17 Септември 2019 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас заяви, че „опасните“ маневри на Турция в Източното Средиземноморие са „грубо нарушение“ на международното право. Той каза това по време на съвместна пресконференция с германския си колега Хайко Маас след срещата им в Берлин, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
„Въпреки много ясните съобщения от Европейския съюз, Турция продължава да нарушава грубо международното право, суверенитета и суверенните права на Република Кипър, страна-членка на ЕС, като същевременно ескалира риториката си“, заяви първият дипломат на Атина и подчерта, че чрез действията си „Анкара не помага за облекчаване на напрежението“.
Що се касае до намерението на Турция да открие затворените части на град Фамагуста, гръцкият външен министър заяви, че подобни изявления „по-скоро влошават ситуацията и не помагат в търсенето на решение на кипърския въпрос“.
Маас повтори позицията на ЕС в подкрепа на Кипър по отношение на сондажите за газ на Турция в крайбрежните води на остров Кипър и продължаването на диалога по кипърския въпрос, като отбеляза, че „неоправдани събития“ затрудняват това.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Cyprus Mail: Варосия чакаше 45 години за своите собственици, не за нови заселници, смята президентът на Кипър

The Cyprus Mail: Варосия чакаше 45 години за своите собственици, не за нови заселници, смята президентът на Кипър

15 Септември 2019 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Никозия. Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадес се зарече да използва всички дипломатически средства на свое разположение за да информира международната общност за плановете на Турция да засели отново курортният квартал Варосия във Фамагуста, което би било в разрез с резолюциите на ООН, пише кипърското издание The Cyprus Mail.
В реч в контролираната от Република Кипър част от Фамагуста, Анастасиадес заяви, че провокациите на Анкара няма да останат без отговор.
„Ще използвам своето присъствие в ООН и ще използвам своето положение в ООН и също така ще се срещна с представители на Съвета за сигурност и Главният секретар на организацията, като в същото време ще бъдат информирани и Европейските лидери“, заяви Анастасиадес за плановете на Анкара да презасели курорта. Той добави, че освен всичко друго ще обсъди темата и по време на срещата на Европейския съвет през октомври.
„Ще дадем най-доброто от себе си за да защитим града, който 45 години чака не за нови заселници, а за жителите си“, добави той.
Президентът също изрази надежда, че Турция ще разбере значението на международните споразумения.
„За съжаление ставаме свидетели на неприемливите действия и провокации, в разрез с международното право и резолюциите на ООН, от страна на турското ръководство и някои други, които действат от името на турските киприоти“, добави още президента по адрес на външният министър на Турция, Мевлют Чавушоглу, който обяви, че ще посети Варосия.
Там той ще се срещне с външният министър на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКРТ).

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис: Турция продължава с провокациите около Кипър

Кириакос Мицотакис: Турция продължава с провокациите около Кипър

11 Септември 2019 | 04:02 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият премиер заяви във вторник, че Турция "продължава да провокира" в подхода си към етнически разделената островна държава на Кипър и че Анкара се изолира в международен план, цитира думите му гръцкото електронно издание Katimerini.
Кириакос Мицотакис направи коментарите по време на среща с гостуващия кипърски президент Никос Анастасиадис, първият чуждестранен държавен глава, посетил Атина, след като Мицотакис спечели изборите през юли.
Посещението на Анастасиадис дойде ден след усилията за възобновяване на преговорите за обединяване на острова, когато турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че кипърските гърци трябва да се съгласят, че кипърските турци ще имат паритет при вземане на решения в управлението на страната, преди преговорите да продължат.
Той каза също, че сондажите за природен газ на Турция във води, където международно признатото правителство на Кипър има изключителни права, ще продължи, докато кипърските гърци отхвърлят предложение за съвместно провеждане на търсенето на въглеводороди с турските киприоти.
Чавушоглу отхвърли насрещно предложение от Анастасиадис: разделянето на потенциални постъпления от газ с кипърските турци пропорционално на тяхното население, ако Турция се съгласи да договори границите на Кипър и офшорните икономически зони на Турция.
Напрежението в региона напоследък е високо, особено по отношение на правата за проучване на природен газ във водите край Кипър, където международно признатата държава има изключителни икономически права. Турция настоя, че тя също има право да извършва проучвания в района, заявявайки, че защитава правата на кипърските турци.
"Незаконното поведение на Турция край Република Кипър продължава да провокира", заяви Мицотакис. "Придружено от конфронтационна реторика, то също демонстрира нейната международна изолация."
Анастасиадис заяви, че неотдавнашните изявления на външния министър на Турция предизвикаха „сериозна загриженост сред гръцката кипърска общност заради пълния контрол над турската кипърска общност от страна на Турция“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
***
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис: Турция продължава с провокациите около Кипър

Кириакос Мицотакис: Турция продължава с провокациите около Кипър

10 Септември 2019 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият премиер заяви във вторник, че Турция "продължава да провокира" в подхода си към етнически разделената островна държава на Кипър и че Анкара се изолира в международен план, цитира думите му гръцкото електронно издание Katimerini.
Кириакос Мицотакис направи коментарите по време на среща с гостуващия кипърски президент Никос Анастасиадис, първият чуждестранен държавен глава, посетил Атина, след като Мицотакис спечели изборите през юли.
Посещението на Анастасиадис дойде ден след усилията за възобновяване на преговорите за обединяване на острова, когато турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че кипърските гърци трябва да се съгласят, че кипърските турци ще имат паритет при вземане на решения в управлението на страната, преди преговорите да продължат.
Той каза също, че сондажите за природен газ на Турция във води, където международно признатото правителство на Кипър има изключителни права, ще продължи, докато кипърските гърци отхвърлят предложение за съвместно провеждане на търсенето на въглеводороди с турските киприоти.
Чавушоглу отхвърли насрещно предложение от Анастасиадис: разделянето на потенциални постъпления от газ с кипърските турци пропорционално на тяхното население, ако Турция се съгласи да договори границите на Кипър и офшорните икономически зони на Турция.
Напрежението в региона напоследък е високо, особено по отношение на правата за проучване на природен газ във водите край Кипър, където международно признатата държава има изключителни икономически права. Турция настоя, че тя също има право да извършва проучвания в района, заявявайки, че защитава правата на кипърските турци.
"Незаконното поведение на Турция край Република Кипър продължава да провокира", заяви Мицотакис. "Придружено от конфронтационна реторика, то също демонстрира нейната международна изолация."
Анастасиадис заяви, че неотдавнашните изявления на външния министър на Турция предизвикаха „сериозна загриженост сред гръцката кипърска общност заради пълния контрол над турската кипърска общност от страна на Турция“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Мевлют Чавушоглу отива на двудневна визита в Севернокипърската турска република

Anadolu Agency: Мевлют Чавушоглу отива на двудневна визита в Севернокипърската турска република

8 Септември 2019 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу ще посети признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР) в двудневна визита, предава Anadolu Agency, като се позовава на информация на външното министерство на Турция.
По време на визитата си, той ще се срещне с лидери на турските киприоти и местните политически партии, за да обсъди общите цели на Турция и СКТР, в частност свързани с кипърския въпрос и Източното Средиземноморие, съобщава министерството.
Турция продължава да оспорва правото на Република Кипър да извършва едностранно сондажни дейности в Източното Средиземноморие, като счита, че Анкара също има право на това.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Cyprus Mail: Турция може да се сдобие с трети кораб за сондажи в Източното Средиземноморие

Cyprus Mail: Турция може да се сдобие с трети кораб за сондажи в Източното Средиземноморие

6 Септември 2019 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара може и да се сдобие с още един кораб за сондажи, пише кипърското издание The Cyprus Mail.
В изявление пред представители на своята „Партия на справедливостта и развитието“, президента каза, че „ако днес имаме думата в изследването на газовите залежи (в Източното Средиземноморие), дължим го изцяло на нашите изследователски кораби“.
Всички четири кораба, които Турция е изпратила за сега, се намират близо до бреговете на Кипър и извършват сондажни дейности в кипърската Изключителна икономическа зона, като имат и подкрепата на турските въоръжени сили.
„Не ни интересува какво единия или другия казва в Източното Средиземноморие, интересува ни какво ние казваме. Нашите кораби са в региона. Фрегатите ни са близо до тях. Самолетите ни са готови във всеки един момент“, заяви Ердоган.
Той също така повтори, че „никой не може да се наложи над Турция“, която според него има права в региона, като държава гарант.
„Всички тези права, ние ще защитаваме до края“, добави президента.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Никос Анастасиадес предложи създаването на специална сметка с цел отслабване на напрежението в Източното Средиземноморие

Kathimerini: Никос Анастасиадес предложи създаването на специална сметка с цел отслабване на напрежението в Източното Средиземноморие

4 Септември 2019 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Никозия. Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадес предложи създаване на специална сметка (т.нар. ескроу сметка), която да защити дела на турските киприоти с постъпленията от природен газ, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Предложението, направено в опит да отслаби напрежението в Изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ), беше представено от Анастасиадес по време на среща с лидера на турските киприоти Мустафа Акънджи на 9 август, разкрива изданието.
Според предложението сумата, внесена в сметка ще бъде отключена, само ако Турция прекрати провокациите си в региона, като признае границите на ИИЗ на Кипър.
Анастасиадес, според източници в Никозия, твърди, че създаването на комисия за управление на енергийните въпроси на ИИЗ - предложение, предложено от турската страна - не може да бъде приложено, тъй като не може фактически да се занимава с въпроси, свързани с суверенните права на Република Кипър, като например разпределяне на акции на компании за проучвания, лицензиране или сключване на транснационални споразумения.
Информацията е разпространена в момент, в който двете страни водят диалог за определяне на набор от задачи, които биха довели до възобновяване на мирните преговори. Правителствени източници съобщават, че Анастасиадес е предал на пратеника на ООН Джейн Хол Лут, че преговорите не може да започнат, докато провокациите в Турция в ИИЗ на Кипър продължават.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турският министър на отбраната прелетя над Егейско море с тренировъчен самолет, увери в желанието на Анкара за добри отношения с Атина

Kathimerini: Турският министър на отбраната прелетя над Егейско море с тренировъчен самолет, увери в желанието на Анкара за добри отношения с Атина

3 Септември 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Анкара/Атина. Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар прелетя над Егейско море с реактивен самолет Т-38 при откриването на летателната учебна година 2019-2020 на военновъздушната база в Измир, отбелязва електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
В коментари по време на церемонията за напрежението с Гърция и Кипър по отношение на проучванията на Анкара за находища на природен газ, Акар заяви, че Турция „няма да позволи свършени факти“ в Източното Средиземноморие.
Акар увери, че Турция се застъпва за приятелски отношения с двете си съседки и за това различията им да бъдат уредени според международното право, но предупреди, че това не трябва да се разглежда като знак за „компромис или слабост" от страна на Анкара.
Турският министър на отбраната увери, че корабите, които извършват проучвания за залежи в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър – „Фатих“, „Явуз“ и „Барбарос“, заедно с насочилия се към района плавателен съд „Орук Рейс“, „ще завършат работата си там".


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Хулуси Акар поднови заплахата за инвазия в Кипър от страна на Турция

Kathimerini: Хулуси Акар поднови заплахата за инвазия в Кипър от страна на Турция

1 Септември 2019 | 00:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър на отбраната Хулуси Акар поднови заплахите си за инвазия в Кипър, като заяви, че Анкара няма да се поколебае да извърши военна интервенция в островната държава отново, пише гръцкия вестник Kathimerini.
“На същото място сме по отношение на Кипър, както бяхме през 1974 г. Никой не трябва да се съмнява, че ще направим същото, каквото направихме тогава, ако сме изправени пред подобна ситуация и днес“, заяви министърът по време на честванията по случай Гръко-турската война от 1922 г.
Той също така изрази решителността на Анкара да продължи дейностите си в Източното Средиземноморие и Егейско Море.
„Никога няма да се откажем от нашите права и интереси“, заяви Акар, като предупреди, че никой не бива да тества силата и решителността на страната. Той все пак побърза да изясни, че това не е заплаха.
В същото време Турция издаде декларация, според която тя ще продължи сондажите за природен газ в Изключителната икономическа зона на Кипър поне до 1 ноември.
Република Кипър заяви по-рано, че ще се обърне към Европейския съвет във връзка с опитите на турските киприоти да развиват и възстановят град Вароша, намиращ се в северната част от острова, която е под контрола на Севернокипърската турска република (СКТР), призната само от Анкара.
Властите в СКТР обявиха по-рано, че ще отворят и развият града за туристи, ход който кипърският външен министър осъди, тъй като според него това би било обида към хората, които са били принудени да напуснат града по време на конфликта от 1974 г.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Представител на ООН ще посети Кипър в опит да възстанови мирните преговори

Kathimerini: Представител на ООН ще посети Кипър в опит да възстанови мирните преговори

31 Август 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Никозия. Специалният пратеник на ООН Джейн Хол Лют ще посети разделения остров Кипър, където ще се срещне с лидерите на Република Кипър и Севернокипърската турска република, призната само от Турция, в опит да възстанови мирните преговори, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimernini.
Лют ще се срещне с президента на Република Кипър Никос Анастасиадис, а след това и с лидера на турските киприоти Мустафа Акънджъ.
Според информация на кипърския вестник The Cyprus Mail, тя може също така да се срещне повторно с тях преди да си тръгне от острова.
Анастасиадис и Акънджъ се съгласиха да проведат неформална среща по-рано, за да продължат инициираните от ООН преговори за обединение на остров Кипър.
Посещението на Лют е разглеждано и като основа за по-късни тристранни преговори през септември.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Хулуси Акар поднови заплахата за инвазия в Кипър от страна на Турция

Kathimerini: Хулуси Акар поднови заплахата за инвазия в Кипър от страна на Турция

31 Август 2019 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър на отбраната Хулуси Акар поднови заплахите си за инвазия в Кипър, като заяви, че Анкара няма да се поколебае да извърши военна интервенция в островната държава отново, пише гръцкия вестник Kathimerini.
“На същото място сме по отношение на Кипър, както бяхме през 1974 г. Никой не трябва да се съмнява, че ще направим същото, каквото направихме тогава, ако сме изправени пред подобна ситуация и днес“, заяви министърът по време на честванията по случай Гръко-турската война от 1922 г.
Той също така изрази решителността на Анкара да продължи дейностите си в Източното Средиземноморие и Егейско Море.
„Никога няма да се откажем от нашите права и интереси“, заяви Акар, като предупреди, че никой не бива да тества силата и решителността на страната. Той все пак побърза да изясни, че това не е заплаха.
В същото време Турция издаде декларация, според която тя ще продължи сондажите за природен газ в Изключителната икономическа зона на Кипър поне до 1 ноември.
Република Кипър заяви по-рано, че ще се обърне към Европейския съвет във връзка с опитите на турските киприоти да развиват и възстановят град Вароша, намиращ се в северната част от острова, която е под контрола на Севернокипърската турска република (СКТР), призната само от Анкара.
Властите в СКТР обявиха по-рано, че ще отворят и развият града за туристи, ход който кипърският външен министър осъди, тъй като според него това би било обида към хората, които са били принудени да напуснат града по време на конфликта от 1974 г.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция издаде нов навтекс за ИИЗ на Кипър

Kathimerini: Турция издаде нов навтекс за ИИЗ на Кипър

30 Август 2019 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Никозия. Турция издаде нов навигационен телекс (навтекс), с който резервира морска зона в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър за сондажни дейности, съобщава елекронното издание на атинския ежедневник Kathimerini, като се позовава на кипърския информационен портал Politis.
Новият навтекс се отнася до дейностите на турския кораб „Фатих“ и ще влезе в сила от 4 септември. „Фатих“ ще се движи на около четири морски мили северозападно от мястото, където се намира към настоящия момент. Очаква се новите сондажи да продължи до 1 ноември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция изпраща четвърти изследователски кораб към Кипър

Kathimerini: Турция изпраща четвърти изследователски кораб към Кипър

28 Август 2019 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Никозия. Турският изследователски кораб „Оруч Рейс“ тръгна на път за Кипър във вторник, седмица след като министърът на външните работи на страната Мевлют Чавушоглу обяви за такива намерения на турската страна, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini
Корабът отпътува от пристанище Истанбул във вторник и очевидно се е насочил към пристанището на Тасучу в южна Турция, срещу северното крайбрежие на Кипър, където вероятно ще бъде обслужен и подготвен, преди да започне своята дейност.
„Оруч Рейс“ ще стане четвъртият кораб, който Турция е изпратила в региона, като това се разглежда като план за обкръжение на Кипър - със сондажите „Фатих“ и „Явуз“, действащи край западния и източния бряг на острова, и изследователския кораб "Барбарос" на юг.
В Атина официалните лица се опитват да преценят дали чрез тези стъпки турският президент Реджеп Тайип Ердоган просто тества търпението на Гърция и Кипър или възнамерява да продължи и да предизвика пълномащабна криза.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган по повод 948-та годишнина от битката при Манцикерт: Никой не може да ни спре в Източното Средиземноморие

Ердоган по повод 948-та годишнина от битката при Манцикерт: Никой не може да ни спре в Източното Средиземноморие

27 Август 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. „Никой не може да ни спре в Източното Средиземноморие“, заяви турският президент Реджеп Таийп Ердоган пред парламента по повод 948-та годишнина от битката при Манцикерт, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Турция ще продължи действията си в региона с бързи темпове, подчерта Ердоган, казвайки на лидера на Републиканската народна партия (РНП) Кемал Киличдароглу, че „да казва„ ние сме партията на Ататюрк“ не е достатъчно.“ Вие сте свършени. Като спечелите 3-4 общини, не постигате нищо “, каза турският президент.
„Господин Кемал казва, че САЩ са в Егейско море, а Франция и Турция не са. Този човек може и да вижда, но е сляп. Нашите сонди са там, нашите проучвателни кораби, нашите фрегати и по всяко време нашите дронове са готови да отлетят. Той не вижда това. Господин Кемал, може би, дори не знае кои са нашите знамена. Не може да си партия в тази страна, като подкрепяш терористите в планините, гърците киприоти в морето, нашите врагове във въздуха и всеки, който е срещу нас“, заяви Ердоган.
Турският лидер добави още, че „сондите и проучвателните кораби продължават да работят без прекъсване в Източното Средиземноморие и никой не ни блокира, никой не може да ни спре там“.
Министърът на енергетиката, от своя страна, подчерта, че Източното Средиземноморие е общ въпрос за цяла Турция и подчерта, че Анкара няма да отстъпи.
Според Cyprus News Agency, говорейки на конференция в Истанбулската политехника, Фатих Дьонмез е заявил, че „нашите кораби Барбарос, Оруч Реис, Фатих и Явуз, които сме включили в нашия списък, са най-ясното доказателство за националната енергийна политика на Турция и нейната решителна позиция“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Ердоган: Турция ще защитава правата си в Източното Средиземноморие

Реджеп Ердоган: Турция ще защитава правата си в Източното Средиземноморие

25 Август 2019 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган поддържа позицията, че Турция ще защитава правото си да добива природен газ от Изключителната икономическа зона на Кипър, предава Anadolu Agency.
Турският президент отново заяви, че Турция е решена да защитава правата си в Източното Средиземноморие, като се обърна към голяма група от хора в квартал Юсуфели в североизточната провинция Артвин.
Критикувайки противопоставянето на западните държави срещу хода на Анкара в региона, Ердоган заяви че „ние ще защитаваме правата на Турция в Източното Средиземноморие в пълна степен, въпреки западните заплахи."
Турция продължава да оспорва едностранните сондажи на Република Кипър в Източното Средиземноморие, като твърди, че Севернотурската кипърска република (СКТР) също има права върху ресурсите в района.
По-рано Анкара изпрати два кораба в Източното Средиземноморие, като отстоява правото на Турция и СКТР да използват ресурсите на Кипър.
Атина и гръцките киприоти се противопоставят на този ход и призоваваха лидерите на Европейския съюз да се присъединят към техните критики.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet Daily: Турските киприоти разговарят с международни енергийни компании

Hurriyet Daily: Турските киприоти разговарят с международни енергийни компании

24 Август 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Никозия. Служители на признатата само от Турция Севернокипърска турска република (СКТР) са се срещнали с италианска енерийна компания, която е подписала договор и с гръцките киприоти да сондира за натурални ресурси в Източното Средиземноморие, пише турският вестник Hurriyet Daily.
Представители на СКТР са поискали компанията да настоява за справедлив дял от природните ресурси между правителствата на турските и гръцките киприоти, като начин турската страна да получи международно признание, заяви заместник министър-председателя на СКТР Кудрет Йозерсай.
Очакването на турската страна е, че компаниите от САЩ, както и италианските компании, които извършват сондажни дейности близо до брега на Кипър след подписването на лицензионни споразумения с Република Кипър, условно ще изискват одобрението и на двете страни на острова.
Турските киприоти са разговаряли с италианската компания, каза Йозерсай когато беше попитан дали има контакт с международни енергийни компании за продажба на въглеводородните ресурси на острова.
„Имахме диалог, дори теоретично, по въпросите как и на какъв етап можем да имаме сътрудничество“, каза той, като отбеляза, че тези компании се нуждаят от диалог със СКТР, тъй като се стремят да преодолеят всякакви търговски рискове.
Освен това някои представители на американските енергийни компании, които вече са лицензирани да обработват ресурсите на Република Кипър, присъстваха на конференцията, която Йозкай е представил във Вашингтон в началото на тази година.
„Половината от участниците бяха представители на компаниите. Попитаха какво имаме предвид и каква би била процедурата. Ние им казахме, че можем да преодолеем проблема с признаванието, ако бизнесът се осъществява чрез частни компании. Имаме предишни случаи за това.", заяви Йозкай.
"Те сигнализират, че са отворени за обсъждане на формули, в които ще бъдат включени турските киприоти, като по този начин намаляват (търговския) риск", добави той.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.