НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът на Община Банско Иван Кадев проведе среща с институциите във връзка с подготовката за зимния сезон

Кметът на Община Банско Иван Кадев проведе среща с институциите във връзка с подготовката за зимния сезон

22 Ноември 2019 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Банско. Кметът на Община Банско Иван Кадев и неговият екип проведоха среща с институциите, които имат отношение към подготовката на общината за предстоящия зимен сезон. Това съобщиха от пресцентъра на Община Банско. В нея участваха представители на ЧЕЗ, ВиК, НП "Пирин", РУ на МВР и РС ПБЗН. Те докладваха проблемите от тяхната компетентност и мерките, които ще бъдат взети от съответните ведомства. Поставени бяха и въпроси, по които трябва да се работи съвместно с Общинската администрация.

От ЧЕЗ беше докладвано за очакван проблем, свързан с полагане на основен кабел, заради който е възможно да има прекъсване на електрозахранването в района между улиците "Отец Паисий", "Гоце Делчев" и "Глазне".

За осигуряване на нормалния трафик в града и безпрепятственото придвижване на пешеходците, всички туристически автобуси ще бъдат насочвани към обособения общински паркинг зад хотел "Стражите".

И през тази година полицейското присъствие по време на зимния туристически сезон ще бъде засилено, за да се гарантира реда и сигурността на гражданите и гостите на Банско. Отново полицаи от Гърция и Румъния ще работят заедно с българските си колеги и ще помагат в предотвратяването и решаването на проблеми на своите съграждани, избрали Банско за своя дестинация за отдих.

Все още е дискусионен въпросът кога е най-подходящото време за зареждането на някои от търговските обекти.
Общинската управа заяви готовността си да координира работата на институциите и да съдейства според правомощията и възможностите си при решаване на проблемите.
Кметът Иван Кадев ще организира подобни срещи регулярно всеки месец.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проведе се първо редовно заседание на Общински съвет – Банско

Проведе се първо редовно заседание на Общински съвет – Банско

18 Ноември 2019 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Банско. Общински съвет (ОбС) - Банско проведе първото си редовно заседание, ръководено от председателя му Димитър Русков. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. В работата взеха участие 16 от общо 17 общински съветници. Само Георги Икономов не присъства при сформирането на постоянните комисии към ОбС.
Единствената дама в състава на общинските съветници – Евгения Тренчева (ГЕРБ), отсъстваше на тържествената сесия на 7 ноември, когато колегите ѝ се заклеха. Затова, днес тя положи клетва и получи удостоверението си от председателя на ОИК Банско Ивайло Арсениев.
И през мандат 2019-2023 съветниците на община Банско ще работят в 7 комисии. Всяка е съставена от по пет човека, представляващи политическите сили, спечелили мандати на Местни избори 2019.
Комисията по бюджет и финанси ще бъде оглавявана от Георги Главчев (Сдружение „Бъдеще за община Банско”). Представители на Сдружението ще ръководят още три комисии: Иван Сакарев – Комисията по социална политика, здравеопазване и сигурност на населението, Димитър Юлев – Комисията по туризъм и екология, Иван Драгосинов - Комисията за противодействие на корупцията. Председател на Комисията по ТСУ, общинска собственост, земеделие и гори ще бъде Костадин Дурчов (БСП). Съветникът от ПП Воля Александър Весков ще бъде начело на Комисията по младежки дейности и спорт. Георги Думанов от ВМРО ще председателства Комисията по местна политика в образованието и духовната сфера,
Като извънредна точка в обявения предварително дневен ред на заседанието на ОбС, съветниците приеха да разгледат докладна на кмета на община Банско Иван Кадев, свързана с управлението, стопанисването и опазването на горската територия – собственост на община Банско в размер на 1211 ха, попадаща в териториалния обхват на ТП „ДГС Добринище”. Във връзка с измененията на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и на Закона за местното самоуправление и местната администрация, които влизат в сила от 1 декември 2019 г., беше прието решение за прекратяване на договора между Община Банско и ТП”ДГС Добринище”. С друго решение, кметът на общината Иван Кадев беше упълномощен да сключи нов договор с ТП „ДГС Места”. Промените се налагат от факта, че директорът на ТП”ДГС Добринище” инж. Благой Кишев е общински съветник.
Всички решения на първата редовна сесия на Общински съвет – Банско бяха приети с пълно единодушие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Бръчков, кмет на Петрич: Благоустрояването на малките населени места, изграждането на зелени площи и детски паркове са сред основните ни приоритети за настоящия мандат

Димитър Бръчков, кмет на Петрич: Благоустрояването на малките населени места, изграждането на зелени площи и детски паркове са сред основните ни приоритети за настоящия мандат

18 Ноември 2019 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Петрич. Минахме една предизборна кампания, която много често надхвърляше всякакви човешки и морални граници. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин кметът на Община Петрич Димитър Бръчков. „Но ние не си позволихме да бъдем част от такъв вид кампания. Бяхме изключително позитивно настроени с ясна насоченост и приоритети на цялата ни програма и начин на работа през следващия мандат“, каза още Бръчков. Той добави, че всичко това ще бъде стиковано с решенията на Общински съвет – Петрич и с групите по отделно, защото е много важно човек да има коректив, а такива са местния парламент и обществото. „Това е най-градивният вариант, който може да се получи за развитието на всяка една община. А що се касае до конкретните ни приоритети по ресори, то ние ги изброихме по време на кампанията – довършваме големите европейски проекти, ще изградим допълнителни зелени площи, допълнителни увеселителни паркове за децата, ще благоустроим и селата. Ние сме община, която се радва много на това, че имаме много населени места извън общински център“, подчерта Бръчков. Той коментира, че от една страна това ги натоварва финансово, но от друга си е истинско богатство.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Симитли Апостол Апостолов подписа договор за подобряване на енергийната ефективност в сградата на Общината и няколко кметства

Кметът на Симитли Апостол Апостолов подписа договор за подобряване на енергийната ефективност в сградата на Общината и няколко кметства

15 Ноември 2019 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Симитли. Община Симитли въвежда мерки за повишаване на енергийната ефективност на сгради, в които се предоставят обществени услуги – собственост на Общината. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пирин от Община Симитли. След спечелен проект с финансиране за над 800 000 лева по европейската Програма за развитие на селските райони, ще бъдат санирани селските кметства в Община Симитли.
Кметът Апостол Апостолов подписа договора за подобряване на енергийната ефективност.
Проект № BG06RDNP001-7.008 – „Реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги, с цел подобряване на тяхната енергийна ефективност“ се финансира по подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. В проекта „Въвеждане на мерки за повишаване на енергийната ефективност на сгради, в които се предоставят обществени услуги – собственост на Община Симитли“ се обхващат административната сграда на Община Симитли и кметствата в селата Брежани, Градево, Крупник, Мечкул, Ракитна, Сенокос и Сушица.
Инвестиционното намерение е изготвено съгласно предвидени мерки за енергийно спестяване и действащите законови норми.
Предстои да стартира процедура за обявяване на обществена поръчка за изпълнение на дейностите по проекта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стоян Божинов положи клетва като народен представител от ПГ на „Обединени патриоти“

Стоян Божинов положи клетва като народен представител от ПГ на „Обединени патриоти“

15 Ноември 2019 | 09:05 | Агенция "Фокус"
София. Стоян Божинов положи клетва като народен представител от ПГ на „Обединени патриоти“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той заема мястото на Атанас Стоянов в 1-ви Многомандатен избирателен район – Благоевград. Това се налага, тъй като Стоянов бе избран за кмет на Сандански на местния вот.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Бръчков ще положи клетва като кмет на Община Петрич

Димитър Бръчков ще положи клетва като кмет на Община Петрич

14 Ноември 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Петрич. Димитър Бръчков ще положи клетва като кмет на Община Петрич, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Това ще се случи от 13.00 часа в сградата на общинска администрация. Тогава ще се проведе и първото заседание на новоизбраният общински съвет. На него, в присъствието на представители на областна администрация, клетва като кмет ще направи Димитър Бръчков, който бе избран за втори мандат, още на първи тур, със силна подкрепа от 16 996 или 62.84% от гласоподавателите. Веднага след това клетва ще дадат и новоизбраните кметове на кметства, а именно: Ангел Илиев Балтаджиев – село Дрангово; Любен Атанасов Маринополски – Тополница; Венцислав Андонов Георгиев – село Митино; Гергана Борисова Тодорова – Марикостиново; Добри Иванов Мавриков – Генерал Тодоров; Димитър Георгиев Дамянов – Кулата; Николай Димитров Златков – Кърналово; Георги Митков Атанасов – Рупите; Вангел Милчев Маламов – Михнево; Мирослав Димитров Манолчев – Струмешница; Величка Петрова Спасова – Коларово; Христо Костадинов Марков – Ключ; Валентин Серафимов Заеков – Скрът; Дафина Кирилова Пецева – Габрене; Георги Иванов Кузманов – Старчево; Иван Илиев Митрев – Първомай; Александър Кирилов Треновски – Кавракирово; Стефан Симеонов Златинов – Долна Рибница; Велик Лазаров Филчев – Беласица; Кирил Божидаров Стоянов – Самуилово; Стефан Божинов Вангелов – Яворница.

Общинските съветници също ще се закълнат като такива. В бъдещия Общински съвет на Петрич най-голям ще бъде броят на общинските съветници от ПП ГЕРБ , за които са гласували 6 076 или 25.20%. Втори по брой гласове се нареждат от ПП ВМРО – Българско национално движение с 9.52% или 2 294 души. Първата политическа сила получава 9 места в местния парламент. С най-много гласове от ПП ГЕРБ са: Георги Ангелски; Георги Тренчев; Николай Стоянов; Живко Коемджиев; Костадин Стойков; Светла Данаилова; Велик Личков; Гергана Петкова и Траян Стоименов. Останалите 24 места в Общински съвет – Петрич са разпределени както следва: Ангел Танев – ПП Глас Народен; Никола Попов – ПП Глас Народен; Йордан Каракашев – ПП Глас Народен; Стоян Божинов – ВМРО; Антон Иванов – ВМРО; Велик Гогов – ВМРО; Марин Китанов – коалиция Никола Петков; Любчо Минев – коалиция Никола Петков; Георги Димандиев – коалиция Никола Петков; Александър Костов – ПП Нова Алтернатива; Пламен Чолаков – ПП Нова Алтернатива; Йорданка Атанасова – БСП; Димитър Капитанов – БСП; Венцислав Филчев – БНД; Димитър Пильоков – БНД; Тодор Янаков – АБВ; Владимир Стефанов – АБВ; Живко Карадалиев – ЗАЕДНО за промяната; Росен Срадков – ЗАЕДНО за промяната; Радой Стоев – НФСБ; Благой Калъпсъзов – коалиция НИЕ,Гражданите; Георги Божанин – коалиция НИЕ,Гражданите; Валентин Парапунов – СДС и Илия Пашов – ПП БЗНС. В състава на местния парламент са възможни промени, тъй като един от избраните за общински съветник най-вероятно ще стане депутат на мястото на Атанас Стоянов, който бе избран за кмет на община Сандански.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прекрати правомощията на депутата от „Обединени патриоти“ Атанас Стоянов

Парламентът прекрати правомощията на депутата от „Обединени патриоти“ Атанас Стоянов

13 Ноември 2019 | 09:12 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прекрати правомощията на депутата от „Обединени патриоти“ Атанас Стоянов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "За" оставката на Атанас Стоянов гласуваха 187 народни представители, "против" -3 и "въздържали се" -2, с което той бе избран. Стоянов е подал входирал заявлението си за прекратяване на правомощията си на 12 ноември 2019 г. Стоянов бе част от листата на ПП ГЕРБ в 1-ви Многомандатен избирателен район - Благоевград на парламентарните избори през 2017 г. Прекратяването на пълномощията му се налага, тъй като на местния вот бе избран за кмет на Сандански.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Новоизбраният кмет на Банско Иван Кадев, общинските съветници и кметовете на кметства ще положат клетва

Новоизбраният кмет на Банско Иван Кадев, общинските съветници и кметовете на кметства ще положат клетва

7 Ноември 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Банско. Новоизбраният кмет на Банско Иван Кадев, общинските съветници и кметовете на кметства ще положат клетва, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Това ще се случи днес от 16.00 часа. На събитието ще присъства областният управител Бисер Михайлов.
„Фокус“ припомня:
Още на първи тур Иван Кадев спечели изборите в Община Банско. За него гласуваха 51.71% или 4 410. На 27 октомври бяха избрани и кметовете на кметства Филипово и Добринище. За кмет на село Филипово със 71.09% бе избран Фаим Мехмед Молла. Град Добринище пък ще се ръководи от Петър Малинов Галчев, подкрепен от 52.48% от населението. По отношение Общински съвет – Банско, то ПП ГЕРБ и НДСВ ще имат най-голям брой съветници. 6 от 17-те места в местния парламент получава листата на ПП ГЕРБ. През следващия мандат от партията общински съветници ще бъдат бившият кмет на Община Банско в предходните 2 мандата - Георги Икономов, Благой Кишев, Евгения Тренчева, Кадри Туталъ, Костадин Загорчин и Марио Шопов. НДСВ пък получават 5 места - Димитър Русков, Димитър Юлев, Георги Главчев, Иван Драгосинов и Иван Сакарев. Три от регистрираните листи получават по 2 места в местния парламент. Така от Воля общински съветници ще бъдат: Александър Весков и Спас Валеюв. БСП за България ще бъде представлявана от Благой Милев и Костадин Дурчов, а Местна коалиция ВМРО- КП Алтернарнативата на гражданите от Георги Думанов и Любомир Мутафчиев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидати за общински съветници оспорват пред Административен съд – Благоевград резултатите от изборите за общински съвет в Банско

Кандидати за общински съветници оспорват пред Административен съд – Благоевград резултатите от изборите за общински съвет в Банско

6 Ноември 2019 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В Административен съд – Благоевград е постъпила жалба против решение №104-МИ от 28.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия Банско, в частта, в която са обявени изборните резултати по преференциалния вот на кандидатите за общински съветници. Това съобщиха от пресцентъра на Административен съд – Благоевград. Жалбата е подписана от 7 кандидати за общински съветници, участници в изборите на община Банско, проведени на 27 октомври 2019 г.
Жалбоподателите твърдят, че изборният резултат не е отчетен правилно. Посочени да доводи за несъответствие в данните от протоколите на секционни комисии и официалните данни, отразени в базата данни в сайта на Централната избирателна комисия, както и разминаване в данните за отразени преференции за кандидати в листите на партии и коалиции.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Административен съд – Благоевград е постъпила жалба от кандидат за кмет на Кресна срещу изборните резултати

В Административен съд – Благоевград е постъпила жалба от кандидат за кмет на Кресна срещу изборните резултати

6 Ноември 2019 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В Административен съд – Благоевград е постъпила жалба от Милчо Караджов, кандидат за кмет на Община Кресна, издигнат от ПП ГЕРБ. Това съобщиха от пресцентъра на Административен съд – Благоевград. Жалбоподателят оспорва решение №85-МИ на Общинска избирателна комисия Кресна от 28 октомври 2019 г. за определяне на изборните резултати за избор на кмет на Общината.
Според жалбоподателя са допуснати съществени нарушения на избирателния процес в изборния ден, както и при подготовката на изборите, които водят до промяна на изборния резултат. Посочват се доводи за влиянието в обявените изборни резултати на гласовете на лица със спорно право на гласуване по настоящ адрес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Апостол Апостолов и новите общински съветници на Община Симитли ще положат клетва

Апостол Апостолов и новите общински съветници на Община Симитли ще положат клетва

6 Ноември 2019 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Симитли. На тържествена сесия новоизбраните общински съветници, кметове на населени места и кметът на община Симитли - Апостол Апостолов ще положат клетва за мандат 2019-2023 година. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пирин от Община Симитли. Церемонията е с начален час 10:00 часа в киносалона на читалище „Св.Климент Охридски”- Симитли. В първото си заседание, общинският съвет на Симитли ще избере и свой председател, който ще ръководи работата му оттук нататък. Тържественото заседание ще се води от най-възрастният избран общински съветник. На церемонията ще присъства областният управител на Благоевград - Бисер Михайлов.
На изборите на 27 октомври бе избран 17 членен Общински съвет. В него влизат представители на „Партия на Зелените“ - Коалиция „Бъдеще за община Симитли” и ГЕРБ.
На събитието е поканен всеки един гражданин, който има интерес и желание да присъства.
Своята клетва днес ще положат и новоизбраните общински съветници, кметове на населени места и кметът на община Белилца. Това ще се случи от 13.00 часа. През вчерашния ден такива вече бяха положени в Община Кресна и в Община Струмяни.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Атанас Стоянов печели изборите за кмет на Община Сандански при 100% обработени протоколи

Местни избори 2019: Атанас Стоянов печели изборите за кмет на Община Сандански при 100% обработени протоколи

4 Ноември 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Сандански. Атанас Стоянов от ПП ВМРО - Българско национално движение печели изборите за кмет на Община Сандански с 51.50% при 100% обработени протоколи, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Досегашният кмет Кирил Котев от ПП ГЕРБ остава втори с 47.32%.
На втори тур в Община Сандански бяха избрани и кметове на селата Лебница, Джигурово, Ново Делчево, Катунци и Петрово. Така Ваня Христова Бисеринска от ПП ГЕРБ, подкрепена от 51.47%, печели изборите в село Лебница. Опонентът ѝ е получил Славчо Захов Бисерков от ПП ВМРО – Българско национално движение е спечелил доверието на 47.79%. През следващите 4 години село Джигурово ще се управлява от Александър Велинов Мицев от ПП ВМРО – Българско национално движение, получил 52.83% от гласовете. Втори остава Тодор Георгиев Тетимов от „БСП за България“ с 46.44%. Нов кмет си избраха и жителите на село Ново Делчево, като доверието им бе спечелено от Валентин Димитров Апостолов от ПП ГЕРБ с 55.48%. Атанас Живков Балкански от ПП ВМРО – Българско национално движение остава на втора позиция с 44.52%. Село Катунци ще се управлява от Красимир Кирилов Кисов от ПП ГЕРБ с 51.62%. Иван Димитров Коричков от ПП ВМРО – Българско национално движение пък е получил 46.89%. Иван Насков Атанасов от ПП ВМРО – Българско национално движение е избран за управник на село Петрово с 56.88%. Опонентът му Илияна Момчилова Балева от Местна коалиция НФСБ (Земеделски Народен Съюз, НФСБ) е била подкрепена от 42.81%.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Атанас Камбитов, кандидат за кмет на Благоевград: За Борисов - 73-ти  съм основател на ГЕРБ, не съм на Цветанов, Благоевград надграждам - индустрия, млади, пенсионери

Местни избори 2019: Атанас Камбитов, кандидат за кмет на Благоевград: За Борисов - 73-ти съм основател на ГЕРБ, не съм на Цветанов, Благоевград надграждам - индустрия, млади, пенсионери

1 Ноември 2019 | 22:15 | Агенция "Фокус"
София. За Борисов - 73-ти съм основател на ГЕРБ, не съм на Цветанов, Благоевград надграждам - индустрия, млади, пенсионери. Това коментира Атанас Камбитов, кандидат за кмет на Благоевград от ГЕРБ/СДС, в разговор с Илиана Беновска в извънредно издание на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Атанас Камбитов заяви позиции по следните теми:
Обръщението на водещата Илиана Беновска към избирателите.
„В Деня на народните будители ще ви разбудим с поредното извънредно издание на „Беновска пита“ в делничен ден. Ще се опитаме да ви държим будни и до приключването на изборите. Преди да започнем разговора с поканения от мен ще ви призова – гласувайте! Не се отказвайте от своето право!“, обърна се в началото на предаването към зрителите и слушателите водещата Илиана Беновска.
Изводите му от първия тур на местните избори в Благоевград.
„Кандидатствате да бъдете трети мандат кмет на Благоевград, как се чувствате сега, когато ще бъдете на балотаж?“, попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Атанас Камбитов отговори, че за първи път се чувства малко по-различно. Той уточни, че е изненадан от резултата и леко разочарован. „Чух какво ми казаха хората, защото този резултат е оценката на хората! Чух какво ми казват, разбрах къде съм сгрешил според тях, разбрах от какво са недоволни и ще го поправим това, което е сгрешено!“, категоричен бе кандидатът за кмет на Благоевград.
„В момента сме 5 часа преди деня за размисъл, той започва в 0 часа тази нощ, какво бихте казал, че ще поправите? Няма да Ви питам за кампанията, а по-скоро какво ще надградите от това, което сте направил досега два мандата като кмет?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че от първия тур анализира къде е сгрешил. Той обясни, че за последните 8 години е направено много за Благоевград и това не го отричат дори неговите опоненти. Решени са основни проблеми на града, жизненоважни. Пример е депото за битови отпадъци, което, ако не е било изградено, са щели да фалират както Благоевград, така и 4 околни общини. Доизградена е била и пречиствателната станция. Има над 200 санирани блока, по оперативните програми са изпълнени десетки проекти. „Това са основни проекти, които са много важни и изискват огромен обем работа, много усилия и много концентрация и в тази концентрация, в това фокусиране може би някъде изпуснахме проблемите на хората, това, което иска обикновеният човек!“, заяви Камбитов.
Изграждането на индустриална зона в Благоевград.
„В началото на предизборната кампания, когато направихме една разходка из Благоевград, хората, които случайно спряхме, тогава поставиха своите въпроси. Вие обещахте, обещахте социални жилища за младите, обещахте канализация, обещахте индустриална зона!“, припомни водещата Илиана Беновска. Атанас Камбитов отговори, че това всъщност не са само обещания, а неща, които се изпълняват. Например по ОП „Региони в растеж“ са изградени 183 социални жилища, с което община Благоевград е рекордьор за България. Кандидатът за кмет продължи, че вече е подписан и договор за изграждането на индустриална зона с „Индустриални зони“ АД. Общината предоставя терен, а компанията изгражда инфраструктурата. До това се е стигнало след повече от година разговори с премиера и с министъра на икономиката. „Каква ще бъде инвестицията на „Индустриални зони“?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че става въпрос за инвестиция между 15 и 20 милона лева, която общината сама в никакъв случай не може да си позволи. „Основният проблем, който хората чувстват, е липса на работа и липса на пари. Това, което изброих – и блоковете, и парковете, и хубавите пейки, но човек, когато седне, но няма работа и няма пари, това в някои случаи даже го дразни, ако щете! Това е основният проблем в момента – да привлечем инвеститори!“, обясни Атанас Камбитов. Той добави, че по отношение на индустриалната зона през годините основният проблем на Благоевград е бил, че няма терен. „Сега обаче намерихме пресечната точка, започваме и гарантирам, че до година и четири месеца първата фирма ще бъде в тази индустриалната зона и до две години, две години и половина ще бъдат открити 2000 нови работни места! Но всяко нещо си идва с времето, просто няма физическо време да свършим всичко!“, категоричен бе кандидатът за кмет на Благоевград.
От засегнати бизнес интереси ли идват атаките към него?
„Казахте за парковете и се сетих, че в момента има едно висящо производство по това, че Вие отрязахте бизнес интереси за строителство в паркове. Това не Ви ли донесе, искам да се изкажа по-меко, определен вот от страна на засегнатите и възможните техни гласоподаватели?“, попита водещата Илиана Беновска. Атанас Камбитов отговори: „Точно така е! Аз отрязах не само едни бизнес мераци, а прекъснах много схеми и голяма част от така наречената опозиция, в нея няма нищо конструктивно, няма никаква идея! Единственото нещо, което ги обединява, е личният интерес и то засегнатият личен интерес от моя страна в качеството ми на кмет! Това категорично мога да го заява!“. Той добави, че никой от опонентите му не е дал идеи и стратегии за бъдещето на Благоевград, само общи твърдения и краен популизъм.
„Добре, но Вие видяхте, че кампанията не само в Благоевград, но и в цяла България, и в София особено изострено, е кампания да завземеш властта, но наистина без отговор на моя въпрос „Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява?“, в случая Благоевград. Не го чухме и в много други градове, по-скоро се счита, че кметският пост е някаква касичка!“, коментира водещата Илиана Беновска. Атанас Камбитов заяви: „Ако погледнете хората, които подкрепят и моя опонент, и тези, които бяха в опозиция – единственото, което ги обединява, е личният интерес! Няма нищо, което да е конкретно за развитието на града. Единственият, който даде ясна програма, е това, което ние казахме в моята програма като приоритети, но не мога и да кажа, че това е чиста програма, защото ние тези приоритети, тези проекти в момента ги изпълняваме и са изпълнени на 20%-30%. Иначе казано на нас ни трябва още един мандат, просто за да завършим започнатото! А като ги завършим – Благоевград няма да има никакви проблеми и ще бъде едно много хубаво и уютно място за живеене!“.
Разпространяваният в интернет клип от празненството по повод неговата 50 годишнина.
„Добре, и като говорим за интересите, които са се изправили срещу Вас, обединени от личния, персоналния интерес, а не обществения, не мога да не спомена нещо, аз съм много против тези неща да бъдат употребявани с користни цели, но се разпространи един стар клип от вашия рожден ден преди 2 или 3 години, на който Вие танцувате с шапка, с една банкнота и Цветан Цветанов Ви ръкопляска отзад. Какво е това, от къде е това?“, попита водещата Илиана Беновска. Атанас Камбитов отговори: „Това е отпреди 2 години, когато празнувах 50 годишнина, мой юбилей, в крайна сметка показваме, че освен да работим, можем и да се веселим! Хората, които ме познават, знаят, че аз съм веселяк по душа!“.
„Но защо се опитаха да му придадат някакъв привкус, това е извън работно време, имали сте юбилей, поканили сте си гости, предполагам, че сте си платили всичките сметки, не сте даром някъде?“, попита водещата Илиана Беновска. Атанас Камбитов отговори, че е точно така, дори е бил много стриктно проверяван след сигнал до Софийска градска прокуратура. „Кой Ви плати рождения ден?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че сам си го е платил и това е категорично доказано. „Има решение, мога да го покажа, за разлика от всички мои опоненти, тук е разликата! Аз винаги говоря с факти, документи, а не на база махленски клюки и твърдения! А колкото до самия клип – когато си правите рожден ден е нормално да танцувате, нали затова е рожден ден!“, категорично заяви Камбитов. Водещата се съгласи и още веднъж подчерта, че не обича да се използват за користни средства такива лични неща. Камбитов отговори: „Това е розовият вариант, ние сме пионери! Това, което излезе в едни софийски медии, при нас излезе още преди две години. Две години хейт, черна кампания, кал, помия! Както и да е, аз не обръщам внимание на това, защото човек губи сили и енергия. Това казах и на хората около мен – не се занимавайте, работете, защото имаме много неща, които трябва да свършим, а време няма!“.
Внушенията, че е в ГЕРБ благодарение на Цветан Цветанов.
„Добре, сега ще Ви поставя още един неудобен въпрос, който е леко неудобен по партийна линия бих казала, казах, че на втори план във Вашето празненство Ви ръкопляскаше Цветанов. Няма да преразказвам защо той вече не е на кормилото на ГЕРБ, днес сигурно сте видял и реакцията на г-н Борисов, който недвусмислено спомена, че може би Цветанов има някакво отношение към провеждащите се избори и други неща. Не Ви ли се вади този клип с рождения ден, за да се извади „скелета“ на Цветанов от гардероба и да бъдете пришит като негов човек?“, попита водещата Илиана Беновска. Атанас Камбитов отговори: „Най-вероятно, но много подценяват премиера! Цветанов ми е приятел, но когато говорим за позиции, когато говорим за ГЕРБ мога да кажа, че категорично не се съгласявам с едни позиции от последно време, които бяха казани и между другото, когато се видим с Цветанов, лично ще му го кажа. Защото мисля, че приятелите са за това, да си казват какво мислят. Това е приятелството, а не когато някой ти е началник или ти си началник на някого, тогава да сте приятели и после всичко свършва. А колкото до Цветанов, той си има своя път, разделиха се с премиера партийно. Колкото до ГЕРБ, аз съм от началото в ГЕРБ, никога не съм бил член на друга партия и няма да бъда!“.
„Точно това щях да Ви питам – Вие благодарение на Цветанов ли влязохте в ГЕРБ?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че това не е така, а с Цветанов се е запознал впоследствие. С Цветанов се запознахме по-късно, имаше едни карти едно време с номера раздаваха от ГЕРБ, 73-ти или 76-ти, съм, нещо от този род. Аз съм член от самото начало!“, категоричен бе Камбитов.
„Зададох Ви този въпрос, защото трябва да се изясни, кампания със слухове и сенки и „скелети“ от гардероба не се прави!“, уточни водещата Илиана Беновска. Кандидатът за кмет на Благоевград отговори, че това го правят хора, които просто няма какво да кажат. Той подчерта за себе си, че може да каже какво е направил и какво ще направи и то доказано, на база на опита си. „Хората това трябва да оценяват, делата са важни, а не думите, защото иначе се хвърлят едни думи, хвърлят се клюки, правят се някакви афери и интриги, но това не е водещо. Този човек, който утре ще застане начело на града, няма да го слушате тогава как говори и какви клюки разнася, а трябва да си върши работата! И аз това съм доказал! Да, сгрешил съм някъде и аз зная къде съм сгрешил, може би изместихме малко фокуса и трябваше към хората да се отвори и администрацията!“, добави Камбитов.
Кой е Атанас Камбитов и какви са основните му приоритети за Благоевград?
„И аз исках този разговор да бъде по-отворен и пак ще Ви върна към моя въпрос, който задавам по време на много кампании за избори, и президентски, и местни, и парламентарни – отговорете ясно и с ръка на сърце – кой е Атанас Камбитов, който иска да управлява Благоевград и може ли?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори: „Атанас Камбитов е човек, който обича Благоевград, аз винаги казвам – обичам Благоевград по-силно от вчера, а утре – по-силно от днес! Атанас Камбитов е човек, който 8 години показа, че може да работи и като отидете в Благоевград виждате, това всичко може да се види!“.
„Без да Ви правя комплименти, но много хора като гледаха нашата разходка из Благоевград после ми се обадиха, срещаха ме по улиците и казаха ведро, къде на шега, къде наистина – искаме да си сменим регистрацията и да отидем да живеем в Благоевград, това забравих да Ви го кажа след излъчването!“, каза водещата Илиана Беновска. Камбитов отговори: „Добре дошли са, идеята е градът да се разраства!“ „И кой е Атанас Камбитов и защо иска и може ли?“, попита още веднъж водещата. Камбитов отговори, че е човек, който стъпвайки на опита иска да завърши всичко, което е започнато. Той продължи, че основните приоритети са изграждането на индустриалната зона и проект за регионален иновационен център по ОП „Конкурентоспособност“, така че да се създаде една научна инфраструктура и кадрите от университетите и техническите училища да могат да се реализират по-лесно, а на самите инвеститори да се помага с научни открития. Стойността на проекта е около 7 милиона евро. Важен приоритет е и надграждането на депото, където много е помогнала държавата. Кандидатът за кмет още веднъж подчерта, че ако това не се беше случило, общината щеше да фалира. „Виждате, че правителството ви помага, миналата седмица, ако не се лъжа, премиерът беше при вас да открива отсечка от АМ „Струма“!“, припомни водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че това е точно така и обясни, че от 311 милиона 170 милиона са национално финансиране за саниране и депо. Депото в момента се надгражда с компостираща и анаеробна инсталация за около 50 милиона. Така Благоевград ще придобие едно от най-модерните депа за отпадъци. Атанас Камбитов продължи, че в момента се изгражда един подлез, който е проблем от 50 години. Огромни усилия са насочени и към ремонт на ВиК в централната градска част. Това е голямото предизвикателство пред Благоевград за новия мандат, защото градът не може да усвоява средства по оперативната програма, защото не отговаря на условието за консолидация. Затова отново е необходима помощ от правителството.
Демографската политика.
Атанас Камбитов подчерта и вниманието, което се отделя на устойчивата демографска политика в две посоки – към възрастните и към младите. Предвижда се изграждането на хосписи, както и различни облекчения за възрастните хора, като безплатен транспорт, пенсионерски клубове и т.н. По отношение на младите се предвижда стимулация на раждаемостта като се отпуска 500 лева на новородено дете и осигуряване на жилища, но при строги условия. Родителите трябва да бъдат пълнолетни, да имат поне средно образование, да са изрядни платци и ако имат друго дете, то трябва да бъде обхванато от образователната мрежа. Идеята е да се стимулира раждаемостта и да расте едно образовано, знаещо и можещо поколение.
Обръщението към избирателите.
„Обърнете се към камерата, кажете онова, което трябва да знаят хората, за да гласуват за Вас, кажете и номера на бюлетината!“, обърна се към своя гост водещата Илиана Беновска. Атанас Камбитов заяви: „Скъпи съграждани, доверете се на опита, на силата на опита, който имаме! Подкрепете ни, за да завършим заедно всичко това, което започнахме. Разбрах това, което казахте на изборите в неделя, разбрах къде са ми грешките, разбрах от какво сте недоволни, знам как да го реша! Повярвайте ми, бюлетината е номер 43, денят е неделя! Бог да пази Благоевград, обичам Ви!
„И финал от моя страна, имах разговор вчера с друг кандидат, който ще се явява на балотаж, с него също се разхождахме из центъра. Дали ще продължите тази приемна, свободната, на гражданите, да бъдете сред тях по улиците? Тази приемна да продължите, която ние направихме тогава?“, попита водещата Илиана Беновска. Атанас Камбитов отговори: „В следващия мандат приемът ще бъде всеки ден! Разбрах, че това е един от упреците към мен, давам го като обещание! И друго – администрацията с лице, с внимание, с фокус към човека, а проектите пак ще си ги движим, но фокусът ще бъде човекът!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в извънредното издание на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2” на 1 ноември 2019 година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Сигнал за нарушения на изборния процес е докладван в Районна прокуратура-Благоевград

Местни избори 2019: Сигнал за нарушения на изборния процес е докладван в Районна прокуратура-Благоевград

1 Ноември 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Сигнал, постъпил в Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) във връзка с нарушения на изборния процес, е докладван в Районна прокуратура (РП)-Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Благоевград. Случаят е възложен за работа на ОДМВР-Благоевград от наблюдаващия преписката прокурор, с конкретни писмени указания за изпълнение. Проверка е извършена под надзора на РП-Благоевград, с оглед изясняване на факти и обстоятелства, визирани в сигнала на ГДНП, като са установени и снети писмени сведения от значителен брой лица. Писмено сведение по случая е следвали да даде и Андон Тодоров.
След изпълнение на всички указания, дадени от РП-Благоевград, преписката е докладвана в 13.15 часа на наблюдаващия прокурор за произнасяне по компетентност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидат за общински съветник оспори в Административен съд – Благоевград резултата от изборите

Местни избори 2019: Кандидат за общински съветник оспори в Административен съд – Благоевград резултата от изборите

1 Ноември 2019 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Административен съд – Благоевград образува дело против решение на Общинската избирателна комисия (ОИК). Делото е по жалба на Велчо Танев, кандидат за общински съветник от листата на ПП БЗНС. Това съобщиха от пресцентъра на Административен съд – Благоевград. Танев оспорва решение №280-МИ от 29 октомври 2019 г. на Общинска избирателна комисия Благоевград, с което е обявен резултатът за избраните за общински съветници в община Благоевград.
Жалбоподателят твърди, че бюлетини с отразен преференциален вот за него неправилно са отчетени от ОИК като недействителни, което променя поименния състав на новия Общински съвет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: БСП: МВР мачка най-силно преди балотаж, в 17.30 ч. днес Благоевград ще е поредният случай, нека не го подминаваме

Местни избори 2019: БСП: МВР мачка най-силно преди балотаж, в 17.30 ч. днес Благоевград ще е поредният случай, нека не го подминаваме

31 Октомври 2019 | 17:28 | Агенция "Фокус"
София. МВР мачка най-силно преди балотаж, в 17.30 ч. днес Благоевград ще е поредният случай, нека не го подминаваме. Това се казва в позиция на Националния предизборен щаб на БСП, изпратена от пресцентъра на партията. В позицията се уточнява, че в 17.30 ч. днес в Районното управление на Благоевград са извикани двама от досегашните кандидати за кмет на община Благоевград, които са обявили публично подкрепата си Румен Томов за втория тур на местните избори.
"В цялата страна кампанията бе белязана от многобройни полицейски акции, насочени основно срещу кандидатите на БСП. Дни преди балотажа вниманието вече е насочено към БСП и отделно към формациите и партиите, които я подкрепят. Стоим зад всички наши кандидати и хората, които ни глacувaт доверие. Призоваваме медиите да огласят случая в Благоевград в интерес на обществото", апелират от Националния предизборен щаб на БСП.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Втора жалба в Административен съд – Благоевград срещу решение на ОИК – Сандански

Местни избори 2019: Втора жалба в Административен съд – Благоевград срещу решение на ОИК – Сандански

31 Октомври 2019 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Сандански. В Административен съд – Благоевград постъпи жалба от Васка Терзиева-Рачева, кандидат за общински съветник от листата на Коалиция „БСП за България“. Жалбата е против решение №200-МИ от 28 октомври 2019 г. на Общинска избирателна комисия (ОИК) – Сандански, с което е обявен резултатът от гласуването при произведените на 27 октомври 2019 г. избори за общински съветници в Община Сандански. Образувано е административно дело № 1133 от 31.10.2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на Административен съд – Благоевград.
Решение №200-МИ от 28 октомври 2019 г. на ОИК – Сандански е оспорено в Административен съд – Благоевград и по жалба на Антон Агов, пълномощник на Коалиция „БСП за България“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Променен е часът на пристигане на изборните книжа и материали в Благоевград

Местни избори 2019: Променен е часът на пристигане на изборните книжа и материали в Благоевград

31 Октомври 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Настъпила е промяна в часа на пристигане на изборните книжа и материали в Благоевград, които ще бъдат необходими за провеждането на втория тур на местните избори. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пирин от Областната администрация в Благоевград. Вместо в 14.30 часа те ще бъдат доставени около 13.30 часа до Митническото бюро на ул. "Покровнишко шосе".
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Бюлетините и изборните книжа за балотажа ще бъдат доставени в Благоевград

Местни избори 2019: Бюлетините и изборните книжа за балотажа ще бъдат доставени в Благоевград

31 Октомври 2019 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Днес ще бъдат транспортирани бюлетините и изборните книжа за втория тур на местните избори от печатница „Демакс“ АД до Митническо бюро - Благоевград на улица „Покровнишко шосе“, където се очаква те да пристигнат в 14.30 часа под строга полицейска охрана. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пирин от Областна администрация – Благоевград.
След доставката на бюлетините и изборните книжа и разпределението им по общини, те ще бъдат натоварени и изпратени по двете направления – река Струма и река Места, за извършване на доставката им до всяка община.
Ливия НИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: В 27 села в област Благоевград ще се проведе втори тур за кмет на кметство (ОБЗОР)

Местни избори 2019: В 27 села в област Благоевград ще се проведе втори тур за кмет на кметство (ОБЗОР)

31 Октомври 2019 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В 27 села в област Благоевград ще се проведе втори тур за кмет на кметство. В община Благоевград кмет ще се избира в село Церово. До балотаж там са допуснати Лефтер Маринов Едипов, издигнат от инициативен комитет, получил 189 действителни гласове, и Иван Красимиров Саков от ПП ГЕР със 176 гласа.
В две села от община Гоце Делчев също ще се проведе балотаж. Това са Борово и Баничан. В Борово с решение на Общинска избирателна комисия – Гоце Делчев до втори тур се допускат Георги Найденов от ПП ГЕРБ, получил 38.82% подкрепа или 236 действителни гласове и Йордан Катранджиев от БСП за България, подкрепен от 38.16% или 232 действителни гласове. До балотаж в село Баничан избирателната комисия е допуснала Елена Сивриева от Местна коалиция ЗНС (СДС, ДБГ, ВМРО – БНД, ССД), получила 49.44% от гласовете на хората, или 177 действителни гласа. Тя ще се изправи срещу Георги Робев от ПП ГЕРБ с 36.59%, или 131 действителни гласове.
Кметовете на осем села в община Петрич ще бъдат определение на балотаж. С решение на Общинска избирателна комисия – Петрич втори тур на избори за кмет на кметство е насрочен за селата Кърналово, Рупите, Михнево, Струмешница, Коларово, Ключ, Скрът и Габрене. В село Коралово Николай Златков ПП „Глас народен“ с 44.39% и Стоян Бойчев от ПП Българска нова демокрация с 31.83% ще се борят за подкрепа. Жителите на село Рупите също ще гласуват отново на 3 ноември, като за кметски стол ще се борят Георги Атанасов от Политическа партия Съюз на демократичните сили с 36.07% и Димитър Господинов от ПП БЗНС, подкрепен от 28.52%. Двама кандидати отиват на балотаж и за село Михнево. Там за кмет ще се борят Вангел Маламов от ПП Нова алтернатива с 49.44% и Живко Ласков от ПП Българска нова демокрация, получил 36.72% от гласовете на избирателите. Мирослав Манолчев от ПП ГЕРБ с 32.27% отива на балотаж срещу Николай Манолчев - ПП Съюз на свободните демократи с 25.91% за село Струмешница. В село Коларово също ще има балотаж. Там един срещу друг ще се изправят Величка Спасова от ПП Българска нова демокрация с 27.11% и Димитър Мицков от ПП ГЕРБ с 26.47%. Двама от кандидатите за кметове на петричкото село Ключ отиват на балотаж - Христо Костадинов Марков, Местна коалиция Никола Петков (Движение за права и свободи, Българска социалдемократическа партия), за когото са гласували 36.70%, и Македонка Иванова от ПП ВМРО с 35.96%. Кой ще бъде кмет на село Скрът също ще разберем следващата неделя, защото ще има балотаж между Калоян Карадаков от ПП Нова алтернатива - 26.57%, и Валентин Заеков от ПП ГЕРБ - 23.34%. Село Габрене е още едно от населените места в община Петрич, където ще има балотаж. Там един срещу друг ще се изправят Дафина Пецева, Местна коалиция АБВ (БДЦ) - 39.56%, и Евтим Николов от „Воля“ - 24.57%.
В три от селата в състава на община Разлог ще има балотаж. С решения на Общинска избирателна комисия – Разлог избори са насрочени в селата Баня, Добърско и Елешница. В село Баня на втори тур ще се явят Магда Първанова от ПП ГЕРБ с 45.10% и Мария Юрганчева от „БСП за България“ с 40.53%. За кметското място в село Добърско ще се надпреварват Илиан Джунев от ПП ГЕРБ - 44.26%, и Божидарка Будина от „БСП за България“ - 29.41%. В село Елешница също ще има балотаж. Там в надпреварата за кмет остават Сашо Мицин от ПП ГЕРБ - 32.06%, и Атанас Проев от ПП БЗНС - 28.36%.
Балотаж ще има в 5 от селата в община Гърмен. В неделя за управник на село Горно Дрянов ще се надпреварват Ибрахим Ахмедов Пингов от коалиция „Ние, Гражданите“ – 45.02%, и Мехмедали Ибрахимов Хаджиев от Местна коалиция ГЕРБ (Български земеделски народен съюз) - 34.47%. В Дебрен опоненти ще си бъдат Тюркиян Шукриева Ходжова от „БСП за България“ - 48.81%, и Идриз Нерзатов Топчиев, Местна коалиция ГЕРБ (Български земеделски народен съюз) - 36.27%. Мустафа Мустафа Мейзин от Движение за права и свободи с 49.05% отива на балотаж срещу Синем Мустафова Бекирова от Местна коалиция ГЕРБ (Български земеделски народен съюз) - 37.61%, за кметския стол в село Дъбница. В Огняново „битката“ в неделя ще бъде доста интересна, защото Димитрия Калоянова Гюрова от Съюз на демократичните сили и независимият кандидат Иван Валериев Ижбехов на първо тур са събрали еднакъв брой гласове, а именно 490 или 49.40%. В село Осиково също ще има избори на 3 ноември. В надпреварата ще участват Фикрет Хюсеинов Байрямов от Местна коалиция ГЕРБ (Български земеделски народен съюз) - 47.97%, и Милен Миленов Дедьов от Движение за права и свободи – ДПС с 47.38%.
В 5 села в община Сандански ще има балотаж. В село Лебница на втори тур отиват Ваня Христова Бисеринска от ПП ГЕРБ - 39.85%, и Славчо Захов Бисерков от ПП ВМРО - 26.94%. С близки резултати са двамата кандидатите, които ще се борят на 3 ноември за село Джигурово. Това са Александър Велинов Мицев от ПП ВМРО - 37.60% и Тодор Георгиев Тетимов от „БСП за България“ с 37.07%. Балотаж ще има и в село Ново Делчево, където Атанас Живков Балкански от ПП ВМРО - 43.84%, и Валентин Димитров Апостолов от ПП ГЕРБ - 38.96% ще се борят за гласовете на местното население. Иван Димитров Коричков от ПП ВМРО - 38.93%, и Красимир Кирилов Кисов от ПП ГЕРБ - 34.73%, отиват на балотаж за село Катунци. В Петрово 2 тур ще има между Иван Насков Атанасов от ПП ВМРО - 34.85% и Илияна Момчилова Балева, Местна коалиция НФСБ (Земеделски Народен Съюз, НФСБ) - 28.66%.
В две села в община Сатовча ще има втори тур за кмет на кметство. С решение на Общинска избирателна комисия – Сатовча до балотаж в село Боголин са допуснати Бисер Емилов Караилиев от ПП ГЕРБ - 37.00%, и Албен Митков Летков от ДПС - 33.33%. Село Жижеково също ще определи кмета си на втори тур. Малин Максимов Койруков от ДПС - 48.60%, и Виктор Илиев Биджеков от ПП ГЕРБ - 32.24%, ще се борят за гласовете на местните жители.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: В 5 села в община Сандански ще се проведе балотаж

Местни избори 2019: В 5 села в община Сандански ще се проведе балотаж

31 Октомври 2019 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Сандански. В 5 села в община Сандански ще се проведе балотаж, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. В село Лебница на втори тур отиват Ваня Христова Бисеринска от ПП ГЕРБ с 39.85% и Славчо Захов Бисерков от ПП ВМРО с 26.94%. С близки резултати са двамата кандидатите, които ще се борят на 3 ноември за поста кмет на село Джигурово. Това са Александър Велинов Мицев от ПП ВМРО с 37.60% и Тодор Георгиев Тетимов от „БСП за България“ с 37.07%. Балотаж ще има и в село Ново Делчево, където Атанас Живков Балкански от ПП ВМРО с 43.84% и Валентин Димитров Апостолов от ПП ГЕРБ с 38.96% ще се борят за гласовете на местното население. Иван Димитров Коричков от ПП ВМРО с 38.93% и Красимир Кирилов Кисов от ПП ГЕРБ с 34.73% отиват на балотаж в село Катунци. В Петрово втори тур ще има между Иван Насков Атанасов от ПП ВМРО с 34.85% и Илияна Момчилова Балева, Местна коалиция НФСБ (Земеделски Народен Съюз, НФСБ), с 28.66%.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: В две села в община Сатовча ще се проведе втори тур на изборите за кмет на кметство

Местни избори 2019: В две села в община Сатовча ще се проведе втори тур на изборите за кмет на кметство

31 Октомври 2019 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Сатовча. В две села в община Сатовча ще се проведе втори тур на изборите за кмет на кметство, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. С решение на Общинска избирателна комисия – Сатовча до балотаж в село Боголин са допуснати Бисер Емилов Караилиев от ПП ГЕРБ - 37.00%, и Албен Митков Летков от ДПС - 33.33%. Село Жижеково също ще определи кмета си на втори тур. Малин Максимов Койруков от ДПС - 48.60%, и Виктор Илиев Биджеков от ПП ГЕРБ - 32.24%, ще се борят за гласовете на местните жители.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Балотаж ще се проведе в 5 села в община Гърмен

Местни избори 2019: Балотаж ще се проведе в 5 села в община Гърмен

31 Октомври 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Гърмен Балотаж ще се проведе в 5 села в община Гърмен, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. В неделя за поска кмет на село Горно Дрянов ще се надпреварват Ибрахим Ахмедов Пингов от коалиция „Ние, Гражданите“ с 45.02% и Мехмедали Ибрахимов Хаджиев от Местна коалиция ГЕРБ (Български земеделски народен съюз) с 34.47%. В Дебрен опонентите са Тюркиян Шукриева Ходжова от „БСП за България“ с 48.81% и Идриз Нерзатов Топчиев, Местна коалиция ГЕРБ (Български земеделски народен съюз), с 36.27%. Мустафа Мустафа Мейзин от Движение за права и свободи (ДПС) с 49.05% отива на балотаж срещу Синем Мустафова Бекирова от Местна коалиция ГЕРБ (Български земеделски народен съюз), с 37.61%, за кметския пост в село Дъбница. В Огняново се явяват на балотаж Димитрия Калоянова Гюрова от СДС и независимият кандидат Иван Валериев Ижбехов, които на първо тур са събрали еднакъв брой гласове - 490 или 49.40%. В село Осиково също ще има избори на 3 ноември. В надпреварата ще участват Фикрет Хюсеинов Байрямов от Местна коалиция ГЕРБ (Български земеделски народен съюз) с 47.97% и Милен Миленов Дедьов от ДПС с 47.38%.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: В три от селата в състава на община Разлог ще има балотаж

Местни избори 2019: В три от селата в състава на община Разлог ще има балотаж

31 Октомври 2019 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Разлог. В три от селата в състава на община Разлог ще има балотаж, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. С решения на Общинска избирателна комисия – Разлог избори са насрочени в селата Баня, Добърско и Елешница. В село Баня на втори тур ще се явят Магда Първанова от ПП ГЕРБ с 45.10% и Мария Юрганчева от БСП за България с 40.53%. За кметското място в село Добърско ще се надпреварват Илиан Джунев от ПП ГЕРБ - 44.26% и Божидарка Будина от БСП за България - 29.41%. В село Елешница също ще има балотаж. Там в надпреварата за кмет остават Сашо Мицин от ПП ГЕРБ - 32.06% и Атанас Проев от ПП БЗНС - 28.36%.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори: Кметовете на осем села в община Петрич ще бъдат определени на балотаж

Местни избори: Кметовете на осем села в община Петрич ще бъдат определени на балотаж

31 Октомври 2019 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Петрич. Кметовете на осем села в Община Петрич ще бъдат определени на балотаж, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. С решение на Общинска избирателна комисия – Петрич втори тур на избори за кмет на кметство е насрочен за селата Кърналово, Рупите, Михнево, Струмешница, Коларово, Ключ, Скрът и Габрене. В село Коралово Николай Златков ПП Глас народен с 44.39% и Стоян Бойчев от ПП Българска нова демокрация с 31.83% ще се борят за подкрепа. Жителите на село Рупите също ще гласуват отново на 3 ноември, като за кметски стол ще се борят Георги Атанасов от Политическа партия Съюз на Демократичните сили с 36.07% и Димитър Господинов от ПП БЗНС, подкрепен от 28.52%. Двама кандидати отиват на балотаж и за село Михнево. Там за кмет ще се борят Вангел Маламов от ПП Нова алтернатива с 49.44% и Живко Ласков от ПП Българска нова демокрация, получил 36.72% от гласовете на избирателите. Мирслав Манолчев от ПП ГЕРБ с 32.27% отива на балотаж срещу Николай Манолчев - ПП Съюз на свободните демократи с 25.91% за село Струмешница. В село Коларово също ще има балотаж. Там един срещу друг ще се изправят Величка Спасова от ПП Българска нова демокрация с 27.11% и Димитър Мицков от ПП ГЕРБ с 26.47%. Двама от кандидатите за кметове на петричкото село Ключ отиват на балотаж - Христо Костадинов Марков, Местна коалиция Никола Петков (Движение за права и свободи, Българска социалдемократическа партия), за когото са гласували 36.70% и Македонка Иванова от ПП ВМРО с 35.96%. Кой ще бъде кмет на село Скрът също ще разберем следващата неделя, защото ще има балотаж между Калоян Карадаков от ПП Нова алтернатива - 26.57% и Валентин Заеков от ПП ГЕРБ - 23.34%. Село Габрене е още едно от населените места в Община Петрич, където ще има балотаж. Там един срещу друг ще се изправят Дафина Пецева, Местна коалиция АБВ (БДЦ) - 39.56% и Евтим Николов от ВОЛЯ - 24.57%.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: В две села в община Гоце Делчев ще се проведе балотаж

Местни избори 2019: В две села в община Гоце Делчев ще се проведе балотаж

31 Октомври 2019 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. В две села с състава на община Гоце Делчев ще се проведе балотаж, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Това са Борово и Баничан. В Борово с решение на Общинска избирателна комисия – Гоце Делчев до втори тур се допускат Георги Найденов от ПП ГЕРБ, получил 38.82% подкрепа или 236 действителни гласа, и Йордан Катранджиев от „БСП за България“, с 38.16% или 232 действителни гласа. До балотаж в село Баничан избирателната комисия е допуснала Елена Сивриева от Местна коалиция ЗНС (СДС, ДБГ, ВМРО – БНД, ССД), получила 49.44% от гласовете на хората или 177 действителни гласа. Тя ще се изправи срещу Георги Робев от ПП ГЕРБ, който е с 36.59% или 131 действителни гласа.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидат за общински съветник в Гоце Делчев оспорва в Административен съд – Благоевград отчитането на преференциите

Местни избори 2019: Кандидат за общински съветник в Гоце Делчев оспорва в Административен съд – Благоевград отчитането на преференциите

31 Октомври 2019 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Административен съд – Благоевград образува дело против решение на ОИК - Гоце Делчев. Делото е по жалба на кандидат за общински съветник от листата на коалицията „БСП за България“. Това съобщиха от пресцентъра на Административен съд – Благоевград. Той оспорва решение №125-МИ от 28.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия Гоце Делчев, с което са обявени избраните за общински съветници в община Гоце Делчев.
Жалбоподателят твърди, че бюлетини с отразен преференциален вот за него неправилно са отчетени от ОИК като недействителни, което променя поименния състав на новия Общински съвет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Коалиция „БСП за България“ оспори пред Административен съд – Благоевград разпределението на мандатите в Общински съвет - Сандански

Местни избори 2019: Коалиция „БСП за България“ оспори пред Административен съд – Благоевград разпределението на мандатите в Общински съвет - Сандански

31 Октомври 2019 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В Административен съд – Благоевград постъпи жалба от пълномощник на Коалиция „БСП за България“. Това съобщиха от пресцентъра на Административен съд – Благоевград. Той оспорва решение №200-МИ от 28.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия - Сандански, с което са обявени резултатите от гласуването при произведени местни избори за общински съветници в община Сандански.
Жалбоподателят оспорва решението на ОИК - Сандански като твърди, че Общинската избирателна комисия неправилно е приложила метода на Хеър-Ниймайер за разпределение на мандатите на партиите и коалициите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: ПП ГЕРБ ще има най-много съветници в 6 общини, а ДПС в 4 от общо 14 в област Благоевград (ОБЗОР)

Местни избори 2019: ПП ГЕРБ ще има най-много съветници в 6 общини, а ДПС в 4 от общо 14 в област Благоевград (ОБЗОР)

30 Октомври 2019 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Благоевград. ПП ГЕРБ е водеща сила по отношение състава на общинските съвети в голяма част от общините в област Благоевград, показват данните от 100% обработените протоколи. На база обработените протоколи става ясно, че ПП ГЕРБ е първа по брой мандати в Банско, Благоевград, Петрич, Разлог, Сандански и Сатовча. В четири от общините Движението за права и свободи ще има най-много съветници. Това са: Белица, Гърмен, Хаджидимово и Якоруда. Само в 2 общини БСП за България ще бъдат с най-много мандати в общински съвет – Гоце Делчев и Кресна. В Община Симитли 2/3 от местата в Общински съвет – Симитли ще бъдат заети от представители на коалицията на новоизбраният кмет Апостол Апостолов. Според 100% обработените протоколи 11 от 17-те места в местния парламент получават от листата на „Партия на Зелените“, коалиция „Бъдеще за Община Симитли“. В Община Струмяни ПП Обединени земеделци ще имат превес в състава на Общинския съвет.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: ДПС ще има 15 съветници в Общински съвет - Якоруда

Местни избори 2019: ДПС ще има 15 съветници в Общински съвет - Якоруда

30 Октомври 2019 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Якоруда. ДПС ще има 15 съветници в Общински съвет – Якоруда, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Двама ще бъдат от ПП ГЕРБ. 17-те местни парламентаристи, на база обработени 100% протоколи, ще бъдат: Али Мехмед Карафеиз, Алиш Шабанов Вакльов, Ахмед Али Ахмед, Вайдин Хасанов Мисанков, Ваня Кирилова Гатдерова, Димитър Николов Мехомийски, Емине Мустафа Сапунджиева, Золейка Али Иланска, Зюлфие Еркин Кьорова, Мердие Мехмед Осман, Мехмед Неджип Мехмед, Муса Ахмед Сирачки, Муса Салих Али, Наско Танчев Котоманов, Сабри Абидин Мангов, Сабри Мехмедов Кунгьов и Салих Мустафа Шольов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: 8 от 17 съветници в Общински съвет – Хаджидимово ще бъдат от Местна коалиция „ДПС (НДСВ)“

Местни избори 2019: 8 от 17 съветници в Общински съвет – Хаджидимово ще бъдат от Местна коалиция „ДПС (НДСВ)“

30 Октомври 2019 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Хаджидимово. 8 от 17 съветници в Общински съвет – Хаджидимово ще бъдат от Местна коалиция „ДПС (НДСВ)“ , предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. По 3 мандата пък получават: ПП ГЕРБ, Коалиция „БСП за България“ и ПП „Съюз на демократичните сили“. През следващите 4 години общински съветници ще бъдат: Ангел Белезев, Атанас Воденичаров, Благой Белчев, Димитър Парасков, Елена Гюдженова, Елхан Чинарски, Ибраим Зайденов, Илвие Кокударева, Илиян Синадинов, Кармелита Палашева, Костадин Лазаров, Костадин Караянев, Кръстю Веселинков, Лазар Папазов, Мехмед Имамов, Наташа Стоянова и Сюлейман Барутев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: ПП "Обединени земеделци" ще има 5-ма съветници в Общински съвет – Струмяни

Местни избори 2019: ПП "Обединени земеделци" ще има 5-ма съветници в Общински съвет – Струмяни

30 Октомври 2019 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Струмяни. ПП "Обединени земеделци" ще има 5-ма съветници в Общински съвет – Струмяни, предаде репортер на Радио „Фокус“  - Пирин. В състава на общинския съвет влиза още: ПП ГЕРБ с 4 съветника, Местна коалиция "Обединена социалдемокрация (Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, "Воля", "Земеделски народен съюз") с 2-ма, Партия на Зелените и ПП ВМРО с по 1 съветник. В местния парламент влизат: Георги Борисов Фильов, Борислав Йорданов Чиликов, Кирил Стоилов Писков, Никол Янкова Тимева, Радослав Кирилов Пецанов, Славчо Димитров Благоев, Анита Василева Митрева, Васил Методиев Тасев, Дияна Тодорова Гегова, Златка Методиева Яневска, Методи Аризанов Котевски, Красимир Георгиев Станков и Валентин Андреев Чиликов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: ПП ГЕРБ получава най-много мандати в Общински съвет – Сатовча

Местни избори 2019: ПП ГЕРБ получава най-много мандати в Общински съвет – Сатовча

30 Октомври 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Сатовча. ПП ГЕРБ получава най-много мандати в Общински съвет – Сатовча - 7, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Втора политическа сила е Движението за права и свободи с 5. "Национално движение за права и свободи" ще има 4 общински съветници, а "БСП за България" – 1. На база обработените данни през следващите 4 години общински съветници ще бъдат: Ангел Аспарухов Сандев, Ани Смилкова Моллова, Байрям Байрямов Дерменджиев, Валери Малинов Шекеров, Ванцислав Албенов Манов, Гюлтен Рушанов Зейнев, Зайра Кемилова Ибишева, Ивайло Асенов Моллов, Искрен Юриев Кальонев, Красимир Веселинов Учкунев, Людмил Иванов Земеделски, Людмил Радев Доленски, Наум Велинов Странджев, Руси Русев Камбошев, Сюлейман Басриев Мименов, Халил Юсуфов Мусов и Хюсеин Исмет Даил.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: ПП ГЕРБ и ПП ВМРО ще имат най-голям брой съветници в Общински съвет – Сандански

Местни избори 2019: ПП ГЕРБ и ПП ВМРО ще имат най-голям брой съветници в Общински съвет – Сандански

30 Октомври 2019 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Сандански. ПП ГЕРБ и ПП ВМРО ще имат най-голям брой съветници в Общински съвет – Сандански, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. 29 мандата в местния парламент са разпределени между следните партии и коалиции: Кандатите за общински съветници се разпределят между партии, коалиции и местни коалиции, както следва: ПП „ВМРО – Българско национално движение“ – 7, ПП ГЕРБ – 7, Земеделски съюз „Ал.Стамболийски“ – 5, Местна коалиция НФСБ (Земеделски Народен съюз, НФСБ) – 3, Местна коалиция „Ред, законност и справедливост“ – 3, ПП "Обединени земеделци" – 2 и "БСП за България" – 2. Съставът на Общински съвет – Сандански ще изглежда така: Антон Бориславов Цанев, Георги Атанасов Панчев, Георги Валентинов Батев, Георги Иванов Георгиев, Димитър Любенов Станоев, Живко Кирилов Иванов, Зорица Тошкова Органджиева, Ивелин Емилов Терзийски, Илина Борисова Никова, Йордан Илиев Тушев, Кирил Андонов Котев, Кирил Руменов Ханджийски, Красимир Костадинов Попов, Мария Иванова Нонева, Методи Менчев Атанасов, Младен Стоименов Тимчев, Николай Димитров Шаламандов, Панчо Любчов Панчев, Петър Василев Додушев, Румен Иванов Пачов, Светослав Димитров Иванов, Снежана Любенова Стоянова, Стоян Борисов Ангов, Стоян Костадинов Стоев, Христо Спиров Мегеров, Юлиян Живков Ефендийски, Явор Иванов Аргиров, Яне Георгиев Янев и Янко Димитров Ангелов. Възможни са промени в състава, тъй като един от общинските съветници ще се яви на втори тур за кмет на Община Сандански.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: ПП ГЕРБ получава 10 мандата в Общински съвет – Разлог

Местни избори 2019: ПП ГЕРБ получава 10 мандата в Общински съвет – Разлог

30 Октомври 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Разлог. ПП ГЕРБ получава 10 мандата в Общински съвет – Разлог, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Останалите 11 места са разпределени между: "БСП за България" – 4; „Демократична България-Обедиение“ ("Да, България, ДСБ, "Зелено движение") – 3; Местна коалиция „Партия Български Социалдемократи“ ("Съюз на свободните демократи“, Земеделски съюз „Александър Стамболийски“) – 2 и "Възраждане" – 2. В бъдещия общински съвет на Община Разлог влизат: Александра Маринова Георгиева, Александър Огнянов Крайнов, Атанасия Спасова Спасова, Васка Георгиева Бележкова- Кирева, Георги Петров Крънчев, Гергана Владимирова Костова, Димитър Бориславов Марков, Иван Йорданов Димитров, Кирил Георгиев Калоянов, Марио Николов Терзиев, Мария Димитрова Копанарова-Тасева, Мария Димитрова Крънчева, Никола Димитрова Колчев, Николай Иванов Дундалов, Петър Георгиев Попов, Пламен Асенов Хаджиев, Пламен Спасов Ботев, Радко Петров Тумбев, Фиданка Димитрова Цирова и Христо Василев Зайков.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Местна коалиция „БСП за България“ ще има 8 съветници в Общински съвет – Кресна, а ГЕРБ 5

Местни избори 2019: Местна коалиция „БСП за България“ ще има 8 съветници в Общински съвет – Кресна, а ГЕРБ 5

30 Октомври 2019 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Кресна. Местна коалиция „БСП за България“ (АБВ) ще има 8 съветници в Общински съвет – Кресна, а ПП ГЕРБ 5, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. В местния парламент влизат: Бисер Йорданов Костов, Валентин Крумов Стоичков, Валентина Борисова Таскова, Валери Йорданов Димитров, Васил Димитров Христов, Георги Асенов Костов, Георги Димитров Георгиев, Иван Стефанов Спасов, Иванка Димитрова Димитрова, Мая Борисова Божинова, Петър Олег Петров, Стоянка Василева Веселинова и Тодор Стоянов Гюрев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Движението за права и свободи  получава 5 от 17-те мандата в Общински съвет – Гърмен

Местни избори 2019: Движението за права и свободи получава 5 от 17-те мандата в Общински съвет – Гърмен

30 Октомври 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Гърмен. Движението за права и свободи получава 5 от 17-те мандата в Общински съвет – Гърмен при 100 % обработени протоколи, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Местна коалиция ГЕРБ (Български земеделски съюз) е втора политическа сила с 4 места. 3 места в местния парламент получава Политическа партия Съюз на демократичните сили. По 2 мандата има за коалиция "Ние, Гражданите" и партия Зелените“. Само 1 общински съветник ще има ПП "Българска демократичен център" – БДЦ. На база разпределението на мандатите общински съветници ще бъдат: Али Алиев Авдиков, Алипи Ибраимов Тюфекчиев, Ахмед Ахмедов Башев, Благой Викторов Папазов, Васил Красимиров Башов, Владислав Гълъбов Качериев, Денислав Йосков Шенгов, Джаит Мустафа Чауш, Иса Неджил Юзеир, Красимир Албенов Пендев, Кямран Османов Абдиков, Минка Сабриева Капитанова, Ружди Ибрахим Мазъл, Cабахатин Халил Болгур, Фазли Аиролов Ролев, Феим Ахмед Иса и Явор Събинов Куйбишев. Възможно е да има промяна в състава, тъй като двама от общинските съветници за кандидатите за кметове и ще се явят на втори тур на 3 ноември.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Движението за права и свободи  получава 13 от 17-те места в Общински съвет – Белица

Местни избори 2019: Движението за права и свободи получава 13 от 17-те места в Общински съвет – Белица

30 Октомври 2019 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Белица. Движението за права и свободи получава 13 от 17-те места в Общински съвет – Белица при 100 % обработени протоколи, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. ПП ГЕРБ е втора политическа сила с 2 места, по едно пък получават ПП "Народна партия свобода и достойнства" и Коалиция "БСП за България". Така съставът на Общински съвет – Белица ще изглежда по следния начин: Акия Мусов Мусов, Движение за права и свободи; Али Муса Орцев, Движение за права и свободи; Алия Мустафа Бильов, Движение за права и свободи; Ахмед Муса Ахмед, Движение за права и свободи; Георги Красимиров Дюлгеров, Движение за права и свободи; Емил Малинов Вакльов, Движение за права и свободи; Иван Стоилов Богданов, ПП ГЕРБ, Муса Ибрахим Караахмед, Движение за права и свободи; Муса Мехмед Барабун, Движение за права и свободи; Мустафа Али Калъчов, ПП ГЕРБ; Рабие Махмуд Ахмед, Движение за права и свободи; Салих Асан Шольов, Движение за права и свободи; Салих Усаин Юсаин, ПП "Народна партия свобода и достойнства"; Хасан Ибрахимов Юруков, Движение за права и свободи; Христо Янев Дунгьов, Коалиция "БСП за България", Яхя Мустафа Сантур, Движение за права и свободи-ДПС и Яшар Муса Джембазки, Движение за права и свободи.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: „БСП за България“ ще бъде с най-много съветници в Общински съвет – Гоце Делчев

Местни избори 2019: „БСП за България“ ще бъде с най-много съветници в Общински съвет – Гоце Делчев

30 Октомври 2019 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. „БСП за България“ ще бъде с най-много съветници в Общински съвет – Гоце Делчев – 10, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Общински съветници от партията ще бъдат: Ангел Николов Поюков, Ангел Николов Тонгов, Атанас Николов Самандов, Георги Иванов Мишев, Гергана Димитрова Орманлиева, Димитър Илиев Сохулов, Димитър Костадинов Балтаджиев, Димитър Кръстев Бояджиев, Иван Тодоров Геров и Магдалена Георгиева Пиринска. 7 мандата пък получава Движението за права и свободи – ДПС. В местния парламент то ще бъде представлявано от: Ведат Мустафа Хюсеин, Джалил Селим Бошнак, Джевджет Джевджет Шериф, Мехмед Мехмед Мерсимов, Неджми Байрям Уруч, Салих Салих Буковян и Сайди Сайди Чолак. ПП ГЕРБ ще има 5-ма общински съветници - Ангел Стоянов Тунчев, Борислав Максимов Пръков, Димитър Добрев Попов, Костадинка Георгиева Богданова и Никола Любенов Джингаров. 5 са и местата в Общински съвет – Гоце Делчев за кандидатите от листата на Местна коалиция Движение за радикална промяна Българската пролет (АБВ). Тя ще бъде представлявана от Ангел Димитров Гераксиев, Валя Богданова Теодосиева-Рупчина , Константин Иванов Гулев, Росен Боянов Думанов и Мария Тошкова Бозукова. Андрей Костадинов Радонов и Стоян Иванов Вакареев пък ще бъдат общински съветници от листата на Местна коалиция ЗНС (СДС, ДБГ, ВМРО – БНД, ССД).
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: ПП ГЕРБ и НДСВ ще имат най-голям брой съветници в Общински съвет –  Банско

Местни избори 2019: ПП ГЕРБ и НДСВ ще имат най-голям брой съветници в Общински съвет – Банско

30 Октомври 2019 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Банско. ПП ГЕРБ и НДСВ ще имат най-голям брой съветници в Общински съвет – Банско, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. При обработени 100 % протоколи става ясно, че 6 от 17-те места в местния парламент получава листата на ПП ГЕРБ. През следващия мандат от партията общински съветници ще бъдат бившият кмет на Община Банско в предходните 2 мандата - Георги Икономов, Благой Кишев, Евгения Тренчева, Кадри Туталъ, Костадин Загорчин и Марио Шопов. НДСВ пък получават 5 места - Димитър Русков,  Димитър Юлев, Георги Главчев, Иван Драгосинов и Иван Сакарев. Три от регистрираните листи получават по 2 места в местния парламент. Така от "Воля" общински съветници ще бъдат: Александър Весков и Спас Валеюв. "БСП за България" ще бъде представлявана от Благой Милев и Костадин Дурчов, а Местна коалиция ВМРО- КП Алтернарнативата на гражданите от Георги Думанов и Любомир Мутафчиев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: 2/3 от местата в Общински съвет – Симитли ще бъдат заети от представители на коалицията на Апостол Апостолов

Местни избори 2019: 2/3 от местата в Общински съвет – Симитли ще бъдат заети от представители на коалицията на Апостол Апостолов

30 Октомври 2019 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Симитли. 2/3 от местата в Общински съвет – Симитли ще бъдат заети от представители на коалицията на новоизбраният кмет Апостол Апостолов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Според 100 % обработените протоколи 11 от 17-те места в местния парламент получават от листата на „Партия на Зелените“, коалиция „Бъдеще за Община Симитли“. Първи с най-висок брой преференции - 627 е Владимир Христов, който бе председател на Общински съвет – Симитли в мандат 2015 – 2019. След него се нареждат Вилимир Александров с 543 преференции, Владимир Благоев – 537, Юлий Церовски – 471, Юлия Янчева – 358, Йордан Петров – 320. В състава на новия общински съвет влизат и Иван Велев, Любомир Станков, Владимир Стоилов, Георги Михайлов и Таня Янкова. 6-ма от общинските съветници пък ще бъдат от листата на ГЕРБ, а именно Лиляна Айкова с 477 преференции, Васил Герински, Александър Костов, Анелия Боянска, Тони Стоев и Янко Ангелов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: 14 партии и коалиции ще имат свои представители в Общински съвет – Благоевград при 100% обработени протоколи

Местни избори 2019: 14 партии и коалиции ще имат свои представители в Общински съвет – Благоевград при 100% обработени протоколи

30 Октомври 2019 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 14 партии и коалиции ще имат свои представители в Общински съвет – Благоевград при 100% обработени протоколи, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Най-голям е броят на общинските съветници от ПП ГЕРБ – 6. Към момента това са: д-р Атанас Камбитов, Кирил Илиев, Ивайло Златанов, Евгени Бибов, Йосиф Кочев и Красимир Роячки. Местна коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО) получава 5 места, които са за: Радослав Тасков, Владимир Таковски, Гергана Муртова, Славина Гелишева и Анна Мазурска, която ще бъде в Общински съвет – Благоевград, благодарение на получени преференции. БСП за България също са с 5-ма съветници, а именно Любен Милев, Гергана Янчева, Мария Стойнева, Иван Станчев и Бисер Стойчев. Последните двама ще бъдат част от местния парламент, тъй като са получили голям брой преференции. Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ ще има 4-ма съветници. Това са: Васко Миладинов, Георги Корчев, Рашко Динков и влизащата с преференции в Валя Шаркова. „Партия на Зелените“ (ВОЛЯ) вкарва в местния парламент Андон Тодоров, Соня Ставрева, Цветозар Балабанов и Лилия Мечева. ДПС пък ще има 3-ма съветници - Мехмед Вакльов, Ивайло Червилов и Исмет Узунов. От МИР в следващия общински съвет влизат - Албина Анева и Валери Манов. „Демократична България – обединение“ получава две места, които ще вземат Калоян Ханджийски и Мирослав Чолев. ПП ВМРО също ще е с 2-ма свои представители - Иван Ризов и Мария Гошева. БЗНС и АБВ също са с по 2-ма съветници, както следва: Любомира Хамбарджйиска и Благовес Стоицов, както и Кирил Ваклинов и д-р Павлин Янкулски. ПП „Глас народен“ също получава 2 места - д-р Теодор Велчев и Ясен Неделчев. Само 1 място в местния парламент успя да си спечели „Обединена социалдемокрация“ в лицето на Христо Ковачки. Георги Иванов от ССД също си заслужи място в Общински съвет. На този етап така се очертава да изглежда Общински съвет – Благоевград в мандат 2019 – 2023.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: ГЕРБ ще има мнозинство в Общински съвет – Петрич при обработени 100% протоколи

Местни избори 2019: ГЕРБ ще има мнозинство в Общински съвет – Петрич при обработени 100% протоколи

30 Октомври 2019 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Петрич. ПП ГЕРБ ще има мнозинство в Общински съвет – Петрич при обработени 100% протоколи, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Първата политическа сила получава 9 места в местния парламент. С най-много гласове от ПП ГЕРБ са: Георги Ангелски; Георги Тренчев; Николай Стоянов; Живко Коемджиев; Костадин Стойков; Светла Данаилова; Велик Личков; Гергана Петкова и Траян Стоименов.
Останалите 24 места в Общински съвет – Петрич са разпределени както следва: Ангел Танев - ПП Глас Народен; Никола Попов - ПП Глас Народен; Йордан Каракашев - ПП Глас Народен; Стоян Божинов – ВМРО; Антон Иванов – ВМРО; Велик Гогов – ВМРО; Марин Китанов - коалиция Никола Петков; Любчо Минев - коалиция Никола Петков; Георги Димандиев - коалиция Никола Петков; Александър Костов - ПП Нова Алтернатива; Пламен Чолаков - ПП Нова Алтернатива; Йорданка Атанасова – БСП; Димитър Капитанов – БСП; Венцислав Филчев – БНД; Димитър Пильоков – БНД; Тодор Янаков – АБВ; Владимир Стефанов – АБВ; Живко Карадалиев - ЗАЕДНО за промяната; Росен Срадков - ЗАЕДНО за промяната; Радой Стоев – НФСБ; Благой Калъпсъзов - коалиция НИЕ,Гражданите; Георги Божанин - коалиция НИЕ,Гражданите; Валентин Парапунов - СДС и Илия Пашов - ПП БЗНС.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Д-р Атанас Камбитов, кандидат за кмет: Надявам се, че на балотажа ще получим подкрепата на благоевградчани, за да продължим да работим и да решаваме проблемите им

Местни избори 2019: Д-р Атанас Камбитов, кандидат за кмет: Надявам се, че на балотажа ще получим подкрепата на благоевградчани, за да продължим да работим и да решаваме проблемите им

29 Октомври 2019 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Искам да благодаря на всички, които подкрепиха мен и кандидатската листа на ПП ГЕРБ за общински съветници. Това каза на пресконференция кандидатът за кмет на Благоевград д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. „Ще помоля избирателите и за подкрепа на балотажа. Ние продължаваме да работим, както сме го правили винаги. Правим анализ на резултатите, водим разговори и с всички, които ни подкрепят като политически формации. Фокусът ни е насочен главно към тези, които са в дясно, но тъй като винаги сме водили диалогична политика, то ще търсим подкрепа и от всички останали. Вярвам, че с общи усилия ще постигнем един успешен резултат на изборите в неделя. Апелът ми е най-вече към благоевградчани – да ни подкрепят, за да завършим всичко, което сме започнали, а то е много“, каза още д-р Камбитов. Той допълни, че нещата, по които се работи в момента решават главните проблеми, които са били дискутирани по време на цялата предизборна кампания и които се явяват като упреци към досегашното управление на общината. „Вярвам, че хората ще оценят това, което сме направили. Сигурно сме допускали и грешки, но това е нормално – казано е, че който не работи, той не греши. Ние сме си направили и този анализ. Знаем къде имаме проблеми, но в процеса на работа и това ще се отстрани“, заяви д-р Камбитов. Кандидатът за кмет коментира, че Индустриалната зона, довършването на Регионалното депо за битови отпадъци, изграждането на подлеза в кв. „Грамада“, подобряването на ВиК мрежата в централна градска част са само една малка част от проектите, чрез които ще се решат основни проблеми за Благоевград. Д-р Камбитов каза, че през последните седмици често чувал, че трябва да се промени „Моделът Камбитов“. „Но никой не каза какво е „Моделът Камбитов“. Какво променяме?“, попита д-р Камбитов. Той посочи, че именно чрез този модел, голяма част от жилищните кооперации в града са били санирани, изградено е депото за отпадъци, реновирани са улици и други. На въпрос – дали очаква останалите 10 кандидата, които не успяха да стигнат до балотаж, да се обединят и да подкрепят неговият опонент, д-р Камитов заяви, че е много важно на какъв принцип ще бъде това обединение. Той уточни, че през последните две години опозицията, която е била срещу него се е обединила, заради нарушени финансови интереси от негова страна. „Това го казвам много ясно, но няма да навлизам в подробности. При мен всичко са факти, документи и доказателства. Самата предизборна кампания, която се проведе, бе насочена не към това, което сме направили от общината, а личностно към мен. Истината е, че очаквах по-добри резултати на изборите, защото мисля, че няма за какво да бъдем критикувани по отношение на това, което сме направили, а то е много. За мен резултатите от изборите са, заради негативната компроматна война, която се провеждаше през последните две години. Все пак отчитаме и грешките, които сме допуснали. Надявам се, че ще бъдем оценени на база това, което сме направили“, каза д-р Камбитов. Той призова хората да излязат и да гласуват в неделя, за да може максимално да се ограничи контролираният вот.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Апостол Апостолов: Продължаваме да работим само и единствено в полза на хората от община Симитли

Местни избори 2019: Апостол Апостолов: Продължаваме да работим само и единствено в полза на хората от община Симитли

28 Октомври 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Симитли. За мен е голяма чест и удоволствие, че толкова много хора в община Симитли излязоха и гласуваха, въпреки че бях единственият кандидат за кмет. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин кандидатът за кмет на Симитли Апостол Апостолов, който по данни от Общинска избирателна комисия при 100 % обработени протоколи печели изборите в общината. По думите му жителите на община Симитли винаги са били активни, затова ѝ избирателната активност не пада под 60 %, дори на Европейските избори. „Благодарен съм на хората, че гласуваха за мен, за моите колеги в останалите населени места в община Симитли, които също бяха единствени кандидати. Всичко това носи със себе си отговорност към хората и към това, което предстои да правим. Кара ме да мисля, че трябва да работим още по-добре и то само и единствено в полза на хората“, каза още Апостолов.
Той добави, че си поставя високи амбиции за следващия мандат. „Летвата вече е вдигната. Дори самите хора – ако малко падне нивото започват да недоволстват. Не ни остава нищо друго, освен да вдигаме жизненото равнище на жителите на нашата община“, допълни Апостолов. Според него правилният начин да се управлява една община е не чрез конфронтация, а с обединени сили. „Вие видяхте, че в Община Симитли успяхме да обединим всички партии, независимо дали са крайно леви, крайно десни и така нататък. Успяхме да обединим всички в името на нашата община, в името на нашите деца и развитието на общината като цяло. Мисля, че няма по-добра форма за управление. Загърбиха се всички омрази, всички лоши неща. Обединени, всички заедно, успяхме да направи нещо, което не се е случвало до сега в България“, уточни Апостолов. Той посъветва останалите кметове да следват примера на Община Симитли, за да могат и при тях нещата да се случват.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Владимир Москов: Подкрепата, която получих от жителите на община Гоце Делчев, приемам като огромна отговорност

Местни избори 2019: Владимир Москов: Подкрепата, която получих от жителите на община Гоце Делчев, приемам като огромна отговорност

28 Октомври 2019 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Подкрепата, която получих от жителите на община Гоце Делчев, приемам като огромна отговорност. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Владимир Москов, който за пореден път бе избран за кмет на Общината. Той обясни, че през настоящия мандат ще се опита да изпълни всичко, което е поел като ангажименти по време на предизборната кампания и срещите с хората, които е имал.
„В рамките на 4-годишния мандат ще направя всичко, за да реализираме управленската си програма. Доверието, което ни гласуваха хората, е огромна отговорност, но и признание за това, което сме свършили до тук“, каза още Москов. Той добави, че вече 24 години е начело на Община Гоце Делчев, защото не е забравил откъде е тръгнал, като посъветва това да направят и всички останали кметове, но и ръководители. „Трябва да стоят близко до хората, да дават решение на проблемите им и винаги да се стараят да решават ежедневните проблеми на населението“, коментира Москов. Той заяви, че е важно да се дава перспектива и по отношение на проблемите, които трябва да бъдат решени в бъдеще.
„Най-важното е да се запази диалогът с хората през целия мандат“, допълни Москов. По думите му особено важно е да успее да се сработи с представителите на следващия Общински съвет, защото в противен случай нещата няма да се случват, както трябва. „Голяма част от решенията, които се взимат в една Община, са на общинските съветници и кмета трябва да е в постоянен диалог с тях, за да намираме заедно решение на проблемите на хората. Това също е част от нашия успех“, подчерта Москов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Балотаж за кмет на Община ще се проведе в Благоевград, Сандански и Гърмен (ОБЗОР)

Местни избори 2019: Балотаж за кмет на Община ще се проведе в Благоевград, Сандански и Гърмен (ОБЗОР)

28 Октомври 2019 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В общините Благоевград, Сандански и Гърмен ще има балотаж. Д-р Атанас Камбитов от ПП ГЕРБ и независимият кандидат за кмет, подкрепен от БСП – Румен Томов ще се борят за Община Благоевград на 3 ноември. На първи тур нито един от тях не успя да събере необходимата подкрепа, като за д-р Камбитов са гласували 9 199, или 25.65% при 64 971 избиратели по списък. Румен Томов пък е подкрепен от 20.50%, или 7 351.
Кирил Котев от ПП ГЕРБ и Атанас Стоянов от ПП ВМРО отиват на балотаж за Община Сандански. Към момента Кирил Котев е с преднина от приблизително 6%, тъй като за него са гласували 36.85%, или 7 647 при общ брой на избирателите от 34 896. Стоянов пък е получил подкрепа от 6 349 или 30.59%.
В Община Гърмен изборите ще се решат идната неделя. За кмет ще се борят Феим Иса от ДПС и Минка Капитанова от ПП Български демократичен център – БДЦ. За кандидатът на Движението за права и свободи – ДПС са гласували 33.79%, или 3 174 души. Кметът на Община Гърмен в мандат 2015 – 2019 Минка Капитанова пък е подкрепена от 24.08%, или 2 262 при 12 647 по избирателен списък.
В част от селата в област Благоевград също ще се проведат избори на 3 ноември. В община Благоевград балотаж ще има само в Церово. Той ще бъде между независимият кандидат Лефтер Маринов Едипов - 40.65% и Иван Красимиров Саков от ПП ГЕРБ - 37.85%.
В община Гоце Делчев избори ще се проведат в село Борово, където Георги Найденов от ПП ГЕРБ е получил 38.82% от гласовете на жителите на населеното място, втори с близки резултати е Йордан Катранджиев от БСП за България, подкрепен от 38.16%. В село Баничан едни срещу друг на втори тур ще се изправят Елена Сивриева от Местна коалиция ЗНС (СДС, ДБГ, ВМРО – БНД, ССД), получила 49.44% от гласовете на хората и Георги Робев от ПП ГЕРБ с 36.59%.
Част от кандидатите за кметове на села в Община Петрич също ще бъдат избрани на втори тур. Така в село Кърналово Николай Златков ПП Глас народен с 44.39% и Стоян Бойчев от ПП Българска нова демокрация с 31.83% ще се борят за подкрепа. Жителите на село Рупите също ще гласуват отново на 3 ноември, като за кметски стол ще се борят Георги Атанасов от Политическа партия Съюз на демократичните сили с 36.07% и Димитър Господинов от ПП БЗНС, подкрепен от 28.52%. Двама кандидати отиват на балотаж и за село Михнево. Там за кмет ще се борят Вангел Маламов от ПП Нова алтернатива с 49.44% и Живко Ласков от ПП Българска нова демокрация, получил 36.72% от гласовете на избирателите. Мирослав Манолчев от ПП ГЕРБ с 32.27% отива на балотаж срещу Николай Манолчев - ПП Съюз на свободните демократи с 25.91 % за село Струмешница. В село Коларово също ще има балотаж. Там един срещу друг ще се изправят Величка Спасова от ПП Българска нова демокрация с 27.11% и Димитър Мицков от ПП ГЕРБ с 26.47%. Двама от кандидатите за кметове на петричкото село Ключ отиват на балотаж - Христо Костадинов Марков, Местна коалиция Никола Петков (Движение за права и свободи, Българска социалдемократическа партия), за когото са гласували 36.70% и Македонка Иванова от ПП ВМРО с 35.96%. Кой ще бъде кмет на село Скрът също ще разберем следващата неделя, защото ще има балотаж между Калоян Карадаков от ПП Нова алтернатива - 26.57% и Валентин Заеков от ПП ГЕРБ - 23.34%. Село Габрене е още едно от населените места в Община Петрич, където ще има балотаж. Там един срещу друг ще се изправят Дафина Пецева, Местна коалиция АБВ (БДЦ) - 39.56% и Евтим Николов от ВОЛЯ - 24.57%. Двама от кандидатите за кметове на петричкото село Ключ отиват на балотаж - Христо Костадинов Марков, Местна коалиция Никола Петков (Движение за права и свободи, Българска социалдемократическа партия), за когото са гласували 36.70% и Македонка Иванова от ПП ВМРО с 35.96%.
В три от селата в състава на Община Разлог ще има балотаж. В село Баня на втори тур ще се явят Магда Първанова от ПП ГЕРБ с 45.10% и Мария Юрганчева от БСП за България с 40.53%. За кметското място в село Добърско ще се надпреварват Илиан Джунев от ПП ГЕРБ - 44.26% и Божидарка Будина от БСП за България - 29.41%. В село Елешница също ще има балотаж. Там в надпреварата за кмет остават Сашо Мицин от ПП ГЕРБ - 32.06% и Атанас Проев от ПП БЗНС - 28.36%.
Балотаж ще има и в 5 от селата в Община Гърмен. В неделя за управник на село Горно Дрянов ще се надпреварват Ибрахим Ахмедов Пингов от коалиция Ние, Гражданите – 45.02%, и Мехмедали Ибрахимов Хаджиев от Местна коалиция ГЕРБ(Български земеделски народен съюз) - 34.47%. В Дебрен опоненти ще си бъдат Тюркиян Шукриева Ходжова от БСП за България - 48.81% и Идриз Нерзатов Топчиев, Местна коалиция ГЕРБ (Български земеделски народен съюз) - 36.27%. Мустафа Мустафа Мейзин от Движение за права и свободи – ДПС с 49.05% отива на балотаж срещу Синем Мустафова Бекирова от Местна коалиция ГЕРБ (Български земеделски народен съюз) - 37.61% за кметския стол в село Дъбница. В Огняново „битката“ в неделя ще бъде доста интересна, защото Димитрия Калоянова Гюрова от Политическа партия Съюз на демократичните сили и независимият кандидат Иван Валериев Ижбехов на първо тур са събрали еднакъв брой гласове, а именно 490 или 49.40%. В село Осиково също ще има избори на 3 ноември. В надпреварата ще участват Фикрет Хюсеинов Байрямов от Местна коалиция ГЕРБ (Български земеделски народен съюз) - 47.97%, и Милен Миленов Дедьов от Движение за права и свободи – ДПС с 47.38%.
В Община Сандански балотаж ще има в село Лебница. Там на втори тур отиват Ваня Христова Бисеринска от ПП ГЕРБ - 39.85%, и Славчо Захов Бисерков от ПП ВМРО - 26.94%. С близки резултати са двамата кандидатите, които ще се борят на 3 ноември за село Джигурово. Това са Александър Велинов Мицев от ПП ВМРО - 37.60%, и Тодор Георгиев Тетимов от БСП за България с 37.07% Балотаж ще има и в село Ново Делчево, където Атанас Живков Балкански от ПП ВМРО - 43.84%, и Валентин Димитров Апостолов от ПП ГЕРБ - 38.96%, ще се борят за гласовете на местното население. Иван Димитров Коричков от ПП ВМРО - 38.93%, и Красимир Кирилов Кисов от ПП ГЕРБ - 34.73%, отиват на балотаж за село Катунци. В Петрово 2 тур ще има между Иван Насков Атанасов от ПП ВМРО - 34.85%, и Илияна Момчилова Балева, Местна коалиция НФСБ (Земеделски Народен Съюз, НФСБ) - 28.66%.
В част от 13-те села в Община Сатовча ще има и балотажи. В село Боголин един срещу друг ще бъдат Бисер Емилов Караилиев от ПП ГЕРБ - 37.00%, и Албен Митков Летков от ДПС - 33.33%. Село Жижеково също ще определи кмета си на втори тур. Малин Максимов Койруков от ДПС - 48.60%, и Виктор Илиев Биджеков от ПП ГЕРБ - 32.24%, ще се борят за гласовете на местните жители.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Арбен Мименов печели изборите в Сатовча при обработени 100% протоколи

Местни избори 2019: Арбен Мименов печели изборите в Сатовча при обработени 100% протоколи

28 Октомври 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Сатовча. Арбен Мименов печели изборите в Община Сатовча при обработени 100% протоколи, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Единственият кандидат за кмет, издигнат от Движение за права и свободи – ДПС, е подкрепен от 88.53%, или 7 368. Общия брой на избирателите в Община Сатовча е 14 141, а избирателната активност е над 58%.
В Общински съвет – Сатовча по-голям ще бъде броят на съветниците от ПП ГЕРБ - 35.15%. Втори ще бъдат от Движение за права и свободи – ДПС с 28.94%.
В част от 13-те села в общината ще има и балотажи. В село Боголин един срещу друг ще бъдат Бисер Емилов Караилиев от ПП ГЕРБ - 37.00% и Албен Митков Летков от ДПС - 33.33%. Село Жижеково също ще определи кмета си на втори тур. Малин Максимов Койруков от ДПС - 48.60% и Виктор Илиев Биджеков от ПП ГЕРБ - 32.24% ще се борят за гласовете на местните жители.
Ваклиново вече си е избрало кмет, а именно Пламен Младенов Братанов от ДПС с 83.48%. Село Вълкосел пък ще се управлява от Сюлейман Натъков Арунов от ДПС - 90.67%. Независимият кандидат Валентина Алекова Мицикулева, подкрепен от 68.50% ще ръководи село Долен. Село Кочан си избра кмет в лицето на Юрий Искренов Моллов от ПП ГЕРБ с 51.41%. Със 100% от гласовете на местните за кмет на село Крибул е избран Ибраим Юсеинов Шишков от Движение за права и свободи – ДПС. Славчо Красимиров Хаджиев от ПП ГЕРБ ще бъде начело на село Осина - 59.82%, а Радослав Славеев Кълков от Движение за права и свободи – ДПС - 96.45% на село Плетена. С 53.01% одобрение село Слащен ще се ръководи от Симеон Ангелов Лавчиев от Движение България на гражданите (ДБГ). Венцислав Събинов Кацаров от Движение за права и свободи – ДПС с 69.52% поема управлението на село Фъргово. Село Туховища ще се управлява от Шукри Ракипов Шукриев от ПП ГЕРБ, за който са гласували 56.88%. Начело на село Годешево ще бъде Евелина Светланова Чолакова от Движението за права и свободи – ДПС с 51.15%.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Иван Кадев печели изборите в Банско с 51.71% при обработени 100% протоколи

Местни избори 2019: Иван Кадев печели изборите в Банско с 51.71% при обработени 100% протоколи

28 Октомври 2019 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Банско. Иван Кадев печели изборите в община Банско с 51.71% при обработени 100% протоколи, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Георги Икономов от ПП ГЕРБ, който бе кмет два мандата, остава втори с 39.02%.
Съставът на Общински съвет – Банско ще бъде интересен, тъй като първа политическа сила е ПП ГЕРБ с 36.37%. Втори са НДСВ с 28.10%.
В община Банско няма да и в град Добринище, също в село Филипово. За кмет на Добринище с 52.48% е избран Петър Малинов Галчев от ПП ГЕРБ, а за управник в село Филипово хората са избрали Фаим Мехмед Молла от Движение за права и свободи – ДПС със 71.09%.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Апостол Апостолов печели изборите за кмет на Симитли при 100% обработени протоколи

Местни избори 2019: Апостол Апостолов печели изборите за кмет на Симитли при 100% обработени протоколи

28 Октомври 2019 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Симитли. Апостол Апостолов печели изборите за кмет на Симитли при 100% обработени протоколи, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. За него са гласували 6 498.
Ясен е и съставът на Общински съвет на Симитли. С 66.63% първа политическа сила ще бъде „Партия на Зелените“, която бе оглавена от самия Апостолов. За тях са гласували 66.63%, а за листата на ПП ГЕРБ - 33.37%.
В Община Симитли няма да има балотаж, тъй като и кандидатите за кметства бяха само по един. През следващите 4 години с подкрепа от 91.23% село Брежани ще се ръководи от Благой Валентинов Стефанов от „Партия на Зелените“ - 91.23%. За кмет на Долно Осеново е избран Бисер Ваклинов Сегменов, също от „Партия на Зелените“ - 95.98%. Иванка Чакалска, „Партия на Зелените“, остава начело на село Крупник с 93.72% подкрепа. Веселин Топузов от ПП ГЕРБ ще продължи да ръководи село Полена с подкрепа от 95.41%. Иван Манчев от ПП ГЕРБ е старият – нов кмет на село Полето. За него са гласували 90.22%. С подкрепа от 96.24% Георги Стефанов от ПП ГЕРБ остава кмет на село Черниче.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.