НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Младен Маринов: Имаме преизпълнение на бюджета на МВР, защото повишихме събираемостта и техническите средства, които събират глоби

Министър Младен Маринов: Имаме преизпълнение на бюджета на МВР, защото повишихме събираемостта и техническите средства, които събират глоби

6 Ноември 2019 | 16:01 | Агенция "Фокус"
София. Имаме преизпълнение на бюджета на МВР, защото повишихме събираемостта и техническите средства, които събират глоби. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов във връзка с бюджета на МВР за 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министърът на вътрешните работи посочи, че освен всички добри неща, които прави МВР и глобява. „Глобите, които се налагат по отношение на Закона за движение по пътищата. В момента имаме преизпълнение на бюджета. Повишихме освен събираемостта и техническите средства, които събират глоби. Това не е радостно, но е един от начините, които намаляват войната по пътищата“, допълни още министърът.
„Когато говорим за бюджет винаги може още. Аз съм благодарен и на министър Горанов и на Министерство на финансите и на депутатите от Парламентарната група на ГЕРБ в лицето на г-н Ципов, че ни подкрепиха. Мисля ,че специално по отношение на персонал и обезпечаване на персонала това, което е предвидено от проектобюджета ще задоволи нуждите на МВР да поддържаме тази щатна численост и готовност да опазваме обществения ред“, допълни Младен Маринов. Той изрази надежда да няма затруднения при извършване на дейността по подмяна на българските документи за самоличност. „Средствата са предвидени по политики. Една от политиките е борба с пожарите, стихийните бедствия и пожарите. Бюджетни средства са предвидени, но там основно сме развили административен капацитет. Мога да похваля ГДПБЗН, че са първенци да работят по европейски програми и други начини за финансиране. Моята основна цел е насочена да подсигурим средства за лична защита на пожарникарите и техническа окомплектовка, която преди всичко да пази тяхното здраве и живот. До този момент сме направили максималното, което можем. Сам вие казахте, че тази година беше изключително тежка по отношение на пожарите. Не очаквам и да е по-лека. За съжаление промените в климата са непредвидими. Мисля ,че на този етап и щатно и технически сме на едно добро ниво“, допълни още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: МЗХГ подкрепя Закона за държавния бюджет

Министър Десислава Танева: МЗХГ подкрепя Закона за държавния бюджет

6 Ноември 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
София. МЗХГ подкрепя Закона за държавния бюджет. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на дебата по Закона за държавния бюджет за 2019 г. в Комисията по земеделие, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Смених си дневния ред. Няма да мога да остана докрая на дебата, поради поет ангажимент към международното изложение за храни. Вземам думата веднага да кажа становището на МЗХГ по представения бюджет. МЗХ подкрепя така предложения бюджет. Има детайли по отношение на отделните пера. Искам само да маркирам кои са важни за нас и ние с Министерство на финансите и с Комисията по бюджет и финанси ще водим дебат в парламента. По отношение на чл. 23 от Закона, предлагаме да се увеличат разходите за персонал с 10 млн. лв. за сметка на намаление на разходите за издръжка с 8 млн. лв. и капиталовите разходи с 2 млн. лв.“, обясни министърът. Тя поясни, че темата възниква от края на 2018 г., когато се подписва Национално споразумение за повишаване на доходите на населението между правителството на България, двата синдиката и е поет ангажимент за увеличение на робтните заплати на работещите на терен и по-конкретно в БАБХ да бъде по-голям от 10 %. Министърът поясни, че тези увеличения са направени. „За да можем да направим планираното 10-процентно увеличение на работните заплати, които са заложени в така представения проект на бюджет, тези средства са ни необходими, за да покрием вече извършено увеличение през 2019 г.“, уточни Танева. „Разбира се, искам да обърнем внимание за сведене на депутатите по още няколко теми, които остават в същия си вид. Те зависят от приключването на съответни законодателни реформи“, каза още министър Танева. По отношение на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“„На практика там сме все още в дебат за точната форма. Взехме опит от Унгария. С финансите сме говорили за финаносв консултант, който да ни подкрепи. Там моделът с един взаимноспомагателен фонд към разплащателна агенция. Там темата ще я приключим след като приключим започналата законодателна реформа от предшественика ми“, допълни министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството увеличи показателя по бюджета на Министерството на туризма за максимален размер на новите задължения за разходи

Правителството увеличи показателя по бюджета на Министерството на туризма за максимален размер на новите задължения за разходи

6 Ноември 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
София. Правителството увеличи показателя по бюджета на Министерството на туризма за максимален размер на новите задължения за разходи, които могат да бъдат натрупани през 2019 г. със сума в размер до 2 427,8 хил. лв., съобщиха от правителствената информационна служба.
Тази сума представлява плащания по две групи договори, извършени изцяло от бюджета на Министерството на туризма за 2018 г., които по силата на действащите към момента методологични изисквания, са предвидени за отразяване в отчета за 2019 г., тъй като тогава настъпва цялостното изпълнение на предмета на договорите.
Промяната се налага, за да бъдат спазени новите методологични изисквания на Министерството на финансите в сила от 1 януари 2019 г., според които плащания по бюджета от предходната година вече не следва да бъдат част от отчета за текущата.
Приетият нормативен акт не води до въздействие върху държавния бюджет и до допълнителни разходи по бюджета на Министерството на туризма за 2019 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Хърсев, финансист: Бюджет 2020 е предпазлив и последователен и това е най-големият му плюс

Емил Хърсев, финансист: Бюджет 2020 е предпазлив и последователен и това е най-големият му плюс

2 Ноември 2019 | 16:18 | Агенция "Фокус"
София. Бюджет 2020 е предпазлив и последователен и това е най-големият му плюс. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ финансистът Емил Хърсев в коментар на одобрения от МС Бюджет 2020. Той допълни, че това, което имаме като история на бюджетната политика поне от 10 години насам, се запазва. „Изпълнява се намерението постепенно да се балансира бюджетът. Споделям и мнението, което изрази Любомир Дацов - член на Фискалния съвет, който твърди, че в момента ние имаме нужда не толкова от балансиран, колкото от бюджет с излишък именно за натрупване на един предпазен буфер“, добави още финансистът. Хърсев добави, че по негово мнение бюджетът ще завърши с излишък, въпреки че е планиран да излезе с баланс на приходите и разходите. „Имаме едно естествено забавяне на процеса на планираните капиталови разходи в бюджета. От няколко години забелязваме като една постоянна практика – формиране на излишък за сметка на незавършени инвестиции. И второто – очаквам да име по-големи приходи бюджетът“, обясни той. По негово мнение прогнозата за икономическото развитие на България, тоест очакваният икономически растеж, е занижена. „Тоест предполагам, че ние ще имаме по-голям ръст следващата година, отколкото този, който е заложен, а оттам и постъпленията в бюджета ще се повече. Освен това, продължава процесът на изсветляване на икономиката. Тоест все по-голяма част от произведения БВП в страната е отчетен. Намалява сивата икономика в страната. Увеличават се доходите, което в същото време означава, че ние ще наблюдаваме увеличаване и на вътрешното търсене. От всичко това очаквам разбира се просто по-висок ръст на бюджетните приходи, а оттам мисля, че ще дойде и един излишък“, допълни още Емил Хърсев.
Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение“
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Хърсев, финансист: Диференцирани ставки на ДДС биха били недалновидни и неправилни

Емил Хърсев, финансист: Диференцирани ставки на ДДС биха били недалновидни и неправилни

2 Ноември 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
София. Диференцирани ставки на ДДС биха били недалновидни и неправилни. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ финансистът Емил Хърсев в коментар на одобрения от МС Бюджет 2020. „Мисля, че това е крайно недалновидно и изключително неправилно тепърва да се въвежда в страна, където така или иначе системата за облагане с ДДС е единна. Това е правилната система. По въпроса има подробни, много широки изследвания, решения на Европейската комисия именно. Да се въвеждат тепърва, пак ви казвам – те не водят до социалния ефект, който се предполага. Просто никъде, където са въведени, особено типичен е примерът с Израел, те не водя до подобряване на социалното неравенство, което се прокламира като основната цел на тази данъчна мярка“, допълни той. Хърсев добави още, че тази практика е от зората на въвеждане на този данък и общо взето е нещо, което трябва да се изкоренява, включително в Западна Европа. „Вредно е, води до сериозни реформации на пазара. Нищо не носи, освен възможността за увеличаване и кражби на ДДС“, посочи той. По въпроса са въвеждане на необлагаем минимум на доходите Хърсев коментира, че това би имало логика. „За необлагаемия минимум мисля, че има логика и може да бъде обсъждано и договорено. Струва ми се, че ще облекчи данъчната система и ще я опрости доста. С един необлагаем минимум, който е ясен, прогнозируем, изчислим и пр.“, допълни още той.
Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение“
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Постановлението на МС № 271 от 2019 година се отнася до одобряването на допълнителни разходи по бюджета на МОН за настоящата година

Постановлението на МС № 271 от 2019 година се отнася до одобряването на допълнителни разходи по бюджета на МОН за настоящата година

31 Октомври 2019 | 19:37 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с появила се в интернет невярна информация и последвали въпроси на медии по отношение на Постановление на Министерския съвет № 271 от 2019 година, ви информираме, че това Постановление по никакъв начин не касае обезщетенията при прекратяване на служебното правоотношение на служителите на МВР. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Обръщаме внимание, че ръководството на МВР не е обсъждало и няма намерение за каквато и да е промяна на размера на тези обезщетения. Подобни намерения предварително се дискутират със синдикалните организации в МВР, които уведомяват своите членове и дават становища.
Действителното съдържание на Постановлението на МС № 271 от 2019 година се отнася до одобряването на допълнителни разходи по бюджета на МОН за настоящата година, като средствата в размер на 17 128 000 лева се осигуряват за изпълнението на десет национални научни програми.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството одобри проектозакона за бюджета на НЗОК за 2020 г.

Правителството одобри проектозакона за бюджета на НЗОК за 2020 г.

31 Октомври 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г. , съобщиха от правителствената информационна служба.
Предвидени са 4 744 704,9 хил. лв. приходи и трансфери. Здравноосигурителните приходи са в размер на 4 640 733,7 хил. лв., от които 3 107 134,2 хил. лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 1 533 599,0 хил. лв. са трансфери за здравно осигуряване. Разчетените средства за здравноосигурителни вноски са в размер на 3 107 134,2 хил. лв., което представлява увеличение с 264 880,0 хил. лв. в сравнение със същите през 2019 г. Трансферите за здравно осигуряване за 2019 г. са разчетени с ръст от 139,0 млн. лв. спрямо 2019 г., който се дължи на промяна в размера на пенсиите, от увеличение на минималната работна заплата и ръста от 5 на сто от осигурителния доход, върху който държавата внася здравни вноски за безработните, децата, социално слабите и др.
За неданъчни приходи са предвидени 20 571,2 хил. лв., което е с 811,4 хил. лв. повече спрямо заложените през 2019 г.
Разходите и трансферите общо са в размер на 4 744 704,9 хил. лв., в т.ч. разходи в размер на 4 739 172,7 хил. лв., което е с 394 227,7 хил. лв. повече спрямо Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г. Общо текущите разходи са в размер на 4 594 950,7 хил. лв., което представлява увеличение с 382 111,0 хил. лв. спрямо Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г. Средствата за здравноосигурителни плащания са в размер на 4 453 976,8 хил. лв., което представлява увеличение с 337 580,6 хил. лв. спрямо Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г.
Разпределението на средствата за здравноосигурителни плащания е следното:
1. За медицински дейности - 2 850 282,6 хил. лв., в т. ч: първична извънболнична медицинска помощ – 244 000,0 хил. лв.; специализирана извънболнична медицинска помощ (вкл. за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение) – 264 700,0 хил. лв.; медико-диагностична дейност – 94 300,0 хил. лв.; болнична медицинска помощ – 2 247 282,6 хил. лв.
2. За дентални дейности – 179 800 хил. лв.
3. За лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели – 1 243 800,0 хил. лв., като в това число се включват здравноосигурителните плащания за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната – 677 300,0 хил. лв., в т.ч. лекарствени продукти, назначени с протокол, за който се извършва експертиза – 365 156,0 хил. лв.; за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги – 466 600 хил. лв.; за лекарствени продукти по списък за базова терапия на онкологични и онкохематологични заболявания, коагулопатии и други редки заболявания - 99 900, 0 хил. лв.; медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ – 110 000,0 хил. лв.
4. За здравноосигурителни плащания за медицинска помощ, оказана в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност по проекта за 2020 г. са разчетени 70 094,2 хил. лв.
С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се предлагат промени в Закона за здравното осигуряване.
Проектът на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г. е съставен в съответствие с бюджетната рамка при запазване на размера на здравноосигурителната вноска в размер на 8 %. С проектобюджета се постига гарантиране на пакета здравноосигурителни дейности в обхвата на задължителното здравно осигуряване, като през 2020 г. за Националната здравноосигурителна каса са осигурени 394,7 млн. лв. допълнителни средства за разходи и трансфери – всичко спрямо закона за 2019 г.
Проектът на Закон за бюджета на НЗОК за 2020 г. предвижда публичните средства да бъдат изразходвани законосъобразно, прозрачно и ефективно.
Основната цел е да се осигури достъпна, качествена и своевременна медицинска помощ на здравноосигурените лица и равнопоставен достъп на лечебните заведения, отговарящи на условията за сключване на договори с НЗОК, за възможността да предоставят медицински и дентални дейности професионално и на високо ниво.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството одобри проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2020 година

Правителството одобри проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2020 година

31 Октомври 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
София. Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2020 година и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза (АСБП) за периода 2020-2022 година, която представлява мотивите към законопроекта, съобщиха от правителствената информационна служба.
В актуализираната бюджетна прогноза са представени средносрочните икономически перспективи и приоритети на правителството, както и основните параметри на бюджетната рамка за следващата година. Запазва се въведеният с АСБП за периода 2019-2021 г. нов подход за включване в съдържанието на прогнозата на повече информация при представянето на разходните политики с акцент върху ключовите индикатори за измерване на степента на изпълнението им.
Ключови цели продължават да бъдат запазването на фискалната устойчивост и провеждането на последователна, прозрачна и предвидима фискална политика, която да допринася за подобряване на бизнес средата, насърчаване на инвестициите и стимулиране развитието на трудовия пазар за постигане на икономически растеж и заетост, придържайки се към общите правила на ЕС.
Запазват се целите за бюджетното салдо, заложени в средносрочната бюджетна прогноза (СБП) за периода 2020-2022 г. - достигане до балансирана бюджетна позиция през 2020 г. и запазването й през следващите години. Целта за постигане и поддържане на балансиран бюджет остава непроменена в продължение на няколко поредни цикъла на подготовка на бюджета.
Приходните и разходните политики в прогнозата са продължение на заложените в СБП за периода 2020-2022 г., като за надграждането с нови са взети предвид както макроикономическите аспекти, така и фискалните възможности за осигуряване на финансиране на приоритетните сектори и за реализиране на хоризонтални мерки, засягащи бюджетната сфера.
И при приходите, и при разходите за периода 2020-2022 г., изразени като процент от БВП, се наблюдава тенденция на спад от 36,9 % до 35,0 %, а в номинален размер стойностите на тези показатели се увеличават, като от 46,827 млрд. лв. за 2020 г. се очаква да достигнат 50,143 млрд. лв. през 2022 година.
Основните цели на данъчната политика са повишаване на приходите от данъци, справяне със сенчестата икономика и намаляване на административната тежест и разходите за бизнеса и гражданите. Приоритетите на данъчната политика са съобразени с дадената от Съвета на Европейския съюз специфична препоръка към България за подобряване на събираемостта на данъците. В средносрочен план се предвижда запазване на ниските данъчни ставки на корпоративните данъци и тези на данъците върху доходите на физическите лица, което допринася за повишаване на икономическия растеж и има положително влияние върху търсенето и предлагането на труд.
Приоритетите на Бюджет 2020, които надграждат вече заложените в средносрочната бюджетна прогноза от пролетта приоритети и допускания за развитие на секторните и хоризонталните политики, са: образованието, здравеопазването, отбраната, пенсионната политика и политиката по доходите.
Образование. През 2020-2022 г. ще продължи реализирането на мерките, насочени към повишаване привлекателността на учителската професия и мотивацията на действащите учители. Навлизането на млади и високообразовани хора в образователната система неминуемо ще се отрази положително върху качеството на придобитите знания и умения на учениците. Насърчаването на зрелостниците с високи образователни резултати да получат педагогическо образование и да постъпват на работа в образователната система е сред приоритетните мерки, реализирането на които ще позволи да се преодолее очакваният недостиг на педагогически специалисти. В сектор „Образование“ ще продължи реализацията на мерките, целящи подобряване на социалния статус на учителите, като за тази цел ще бъдат предоставяни ежегодно допълнителни средства в размер на 360,0 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на педагогическия персонал. Целта е през 2021 г. да бъде постигнато удвояване, спрямо 2017 г., на средствата за възнаграждения на педагогическите специалисти.
Здравеопазване. Основните приоритетни направления в областта на здравеопазването през тригодишния период са осигуряване на финансова устойчивост и обезпеченост на здравната система с цел подобряване здравето на населението, повишаване и поддържане качеството на живот чрез намаляване на преждевременната смъртност и заболеваемостта, както и преодоляване на регионалните дисбаланси и осигуряване на функционално взаимодействие между отделните нива на медицинска помощ. Изграждането на Национална здравна информационна система, посредством използване на нови технологии в областта на електронното здравеопазване, е сред приоритетите, с които се цели подобряване на качеството и ефективността на процесите в системата на здравеопазване.
Отбрана. През периода 2020-2022 г. политиката, провеждана от правителството в областта на отбраната, продължава да е приоритетна. Осигурени са средства за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана, в т.ч. средства за изпълнение на приетите от Народното събрание инвестиционни проекти. Относителният дял на капиталовите разходи към общите разходи за отбрана е над 20-процентния критерий на НАТО. Разходите за отбрана са съобразени с Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП на Република България до 2024 година.
Пенсионна политика. Предвижда се от 1 юли 2020 г. всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 г., да се увеличават с 6,7 % (процент, определен по т.нар. „швейцарско правило” на чл. 100 от КСО), като от 1 юли през 2021 г. и 2022 г. пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, също се осъвременяват по „швейцарското правило”. За периода 2020-2022 г. тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула се запазва в размер на 1,2.
Политика по доходите. Освен вече предвиденото в СБП от пролетта на тази година увеличение на размера на минималната работна заплата (от 1 януари 2020 г. на 610 лв., от 1 януари 2021 г. на 650 лв., като размерът от 650 лв. ще се запази и през 2022 г.), в настоящата прогноза е заложена мярка за 2020 г. за увеличение с 10 % на средствата за заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови и служебни правоотношения, включително и на средствата за осигурителни вноски, което ще има отражение върху заплащането на заетите в бюджетния сектор. С това се създава възможност, на база на увеличения размер на разходите за персонал, да се увеличат индивидуалните основни месечни заплати на заетите, въз основа на заеманата длъжност и оценките за постигнатите резултати. За периода 2020-2022 г. осигурителната политика предвижда увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, съответно в размер на 610 лв. за 2020 г. и 650 лв. за 2021 г. и 2022 г., както и увеличение на минималния осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители от 400 лв. на 610 лв. от началото на 2020 година. Равнищата на минималните осигурителни доходи по основните икономически дейности и квалификационни групи професии от 2019 г. се запазват, като се извършва корекция само по отношение на позициите, които са под размера на минималната работна заплата за 2020 г. - 610 лева. Максималният осигурителен доход за всички осигурени лица се запазва в размер на 3 000 лева.
Основните бюджетни взаимоотношения между общините и централния бюджет в проекта на ЗДБРБ за 2020 г. са в общ размер 4,203 млрд. лева. Предвиденото увеличение, спрямо приетите със ЗДБРБ за 2019 г., е с 456,8 млн. лв., от тях за: общата субсидия за делегираните от държавата дейности - с 418,8 млн. лв.; изравнителната субсидия - с 13,0 млн. лв.; трансферите за зимно поддържане и снегопочистване - с 5,0 млн. лв.; целевата субсидия за капиталови разходи - с 20,0 млн. лева.
С Бюджет 2020 са предвидени промени в механизмите за разпределение на целевата субсидия за капиталови разходи и на трансфера за зимно поддържане и снегопочистване на общинските пътища. Премахва се изравнителният компонент, който осигурява достигнатия размер на целевата субсидия за капиталови разходи и на трансфера за зимно поддържане и снегопочистване през предходната година, с цел постигане на обективно съответствие между средствата и натуралните показатели за всяка конкретна община.
Приоритет за страната остава и успешното усвояване на средствата от европейските фондове и програми, чрез които да се постигне устойчив икономически растеж, по-висока заетост, социално включване, социално, икономическо и териториално сближаване и изграждане на конкурентоспособна и иновативна икономика.
Въз основа на допусканията, при прогнозно положително нетно дългово финансиране за периода 2020-2022 г., се запазва тенденцията за намаляване на съотношението на държавния дълг спрямо прогнозното ниво на БВП от 18,6 % към края на 2019 г. до 17 % в края на 2022 година. В контекста на провежданата бюджетна политика и прогнозите за темпа на растеж на БВП за периода 2020-2022 г., нивото на консолидирания дълг на сектор „Държавно управление“ се очаква да продължи да спада, движейки се в диапазона от 19,8 % до 18,2 % от БВП или между 25,1-26,1 млрд. лева. Прогнозите за относителния дял на консолидирания дълг спрямо БВП остават значително под максимално допустимата референтна стойност на Маастрихтския критерий за конвергенция от 60 %, което ще гарантира запазване на равнището на държавна задлъжнялост в устойчиви граници, респ. водещата позиция на Република България сред 28-те държави - членки на ЕС по отношение на ниското ниво на дългова тежест.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Бюджетът на НЗОК нараства с 394,2 милиона

Министър Владислав Горанов: Бюджетът на НЗОК нараства с 394,2 милиона

30 Октомври 2019 | 15:27 | Агенция "Фокус"
София. По отношение на бюджета на НЗОК разходите нарастват с 394,2 милиона, от тях за здравноосигурителни плащания приблизително 350 милиона. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов при представянето на параметрите на бюджетната рамка за 2020 година и Проекта на актуализираната средносрочна прогноза за периода 2020 – 2022 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За здравни дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, финансирани от държавния бюджет, са 40, 4 милиона“, поясни още той.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Израел попадна под ракетен обстрел от Ивицата Газа. 12 ноември 2019 г.
Израел попадна под ракетен обстрел от Ивицата Газа. 12 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.