НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Британските консерватори предупредиха, че лейбъристите могат да предизвикат икономическа криза

Reuters: Британските консерватори предупредиха, че лейбъристите могат да предизвикат икономическа криза

10 Ноември 2019 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският финансов министър Савид Джавид заяви, че опозиционната Лейбъристка партия и нейните „безразсъдни“ планове за харчене на държавни пари могат да доведат страната до икономическа криза, ако те спечелят изборите на 12 декември, предава Reuters.
Той се позова на данни, публикувани от неговата собствена Консервативна партия.
Опозицията отхвърли доклада, в който се казва, че мерките, които лейбъристите предлагат ще увеличат държавните разходи с 1,2 трилиона паунда (1,4 трилиона евро) през следващите пет години.
„Това са тъжни нива на харчене – 1,2 трилиона (паунда) – това ще е съвсем безразсъдно и ще доведе тази страна до икономическа криза за месеци“, заяви Джавид пред журналисти.
Лейбъристите нарекоха доклада „фалшива новина“ и отхвърлиха информацията, като обвиниха торите в некомпетентност и „лоши сметки“.
В доклада са записани разходите от плана на лейбъристите да се национализират частните железопътни компании, фирмите за водоснабдяване и пощенските услуги.
Изчисленията са базирани на незабавен старт на тези реформи, макар че според плановете на лейбъристите, те ще бъдат приложени в рамките на няколко години.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Три британски партии са се договорили да гласуват срещу Брекзит

ТАСС: Три британски партии са се договорили да гласуват срещу Брекзит

7 Ноември 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. Либералдемократическата партия на Великобритания постигна споразумение с уелската „Плайд Камри“ и „Зелени“ за тактическо гласуване за предотвратяване на Брекзит на предстоящите предсрочни парламентарни избори в Обединеното кралство, предава TACC, като се позовава на медийни източници, цитирали партийни лидери.
„Радваме се, че е постигнато споразумение. Това е важен момент за всички хора, които искат да подкрепят кандидатите, поддържащи членството в ЕС в цялата страна", цитира агенцията думите на Джо Суинсън. Според информацията споразумението може да засяга 60-70 от 650 избирателни секции. Тактическото гласуване в този случай ще означава, че кандидатите на всяка от трите партии няма да се противопоставят на претендента за депутатски мандат сред противниците на Брекзит, който има най-реалните шансове да влезе в Камарата на общините.
Чрез предсрочни избори премиерът и лидер на управляващата Консервативна партия Борис Джонсън възнамерява да преодолее безизходицата при постигането на споразумение за Брекзит. Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., т.е. две години след като представи писмено известие за оттегляне от Общността. Депутати от Камарата на общините обаче три пъти отхвърлиха проектоспоразумението за условията на споразумението, постигнато от Брюксел и правителството, водено от вече бившия премиер Тереза Мей. В резултат на това ЕС се съгласи да отложи Брекзит първо за април или май, а след това за 31 октомври, а Мей бепринудена да подаде оставка.
Джонсън, който я замени, настоя страната да напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка, но поради закон, приет от парламента, на 19 октомври беше принуден да изпрати искане до Европейския съвет за ново отлагане на Брекзит - до 31 януари 2020 г. ЕС го предостави на Лондон.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Huffington Post: Борис Джонсън започна предизборната си кампания сред хаос в Консервативната партия

Huffington Post: Борис Джонсън започна предизборната си кампания сред хаос в Консервативната партия

6 Ноември 2019 | 21:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън започна официално предизборната кампания на управляващата Консервативна партия, която е изправена пред хаос, пише лондонската редакция на Huffington Post.
Министър-председателят заяви, че е посетил кралицата на Великобритания Елизабет II и тя се е съгласила от разпусне парламента преди изборите, насрочени за 12 декември.
В своя реч в началото на кампанията, произнесена пред резиденцията на правителството, Джонсън заяви, че не е имал избор, но да предложи изборите, за да „осъществи Брекзит“, като се зарече да се бори с „протакането и забавянето“ на опозиционния лидер и ръководител на Лейбъристката партия Джереми Корбин.
„Току що посетих Нейно величество кралицата и тя се съгласи да разпусне парламента за изборите“, каза той.
„И искам да знаете, разбира се, че аз не желая предсрочни избори и никой не иска избори през декември, но стигнахме до етап, където нямаме избор, защото нашият парламент е парализиран, той е в задънена улица от три и половина години“, добави премиерът.
Неговото изявление дойде малко след като Британският министър за Уелс Алън Кеърнс подаде оставка, след като беше замесен в скандал, свързан със съдебно дело, а лидера на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог коментира, че жертвите от пожара в лондонската кула Гренфел са действали неразумно, което предизвика призиви за неговата оставка.
Въпреки това Джонсън се опита да насочи фокуса на кампанията към Брекзит.
„Ако се върна с работно мнозинство, тогава ще направя така, че парламентът да работи за вас“, заяви той, като се зарече, че Брекзит повече няма да бъде бавен.
Джонсън добави, че според него е било твърде объркващо, че депутатите са гласували за неговата сделка, а след това са отказали да предоставят график, за да може тя да бъде обсъдена.
„И аз се страхувам, (...) че ако парламентът получи своето, тогава тази страна няма да напусне (ЕС) на 31 януари и това, разбира се, е лошо за демокрацията, това е бедствие за вярата в политиката“, добави премиерът.
„Защо депутатите просто решават, че могат да отменят резултатите от референдума?“, добави министър-председателят, като имаше предвид референдума за Брекзит във Великобритания от 2016 г.
Джонсън добави, че единственият начин да се избегне „кошмара“ на плана на Корбин е да се гласува за „умерено и съчувствено“ консервативно правителство.
„И аз ще направя тази страна най-доброто място за живеене, за отглеждане на семейство, за започване на бизнес“, добави премиерът.
Джонсън отказа да направи допълнителни коментари пред журналистите, след края на речта си.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Жан Клод Юнкер смята, че Брекзит влошава съществуващите във Великобритания проблеми

The Guardian: Жан Клод Юнкер смята, че Брекзит влошава съществуващите във Великобритания проблеми

6 Ноември 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит само влошава съществуващите във Великобритания проблеми, заяви напускащият председател на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, пише лондонското либерално издание The Guardian.
Юнкер, който се очаква да напусне поста си като председател на ЕК, заяви това в интервю за германската медия ARD.
„Великобритания също има проблеми, настрана от Брекзит. Тези проблеми станаха по-големи с Брекзит. Те се опитват да прикрият това, но те само стават по-големи“, заяви той.
Юнкер описа изтеглянето на Обединеното кралство от структурите на ЕС като вечен кръг от „обещания, неспазени обещания и лъжи, повтарящи се отново и отново“. Тези коментари идват два дни след като председателят на ЕК обвини премиера на Великобритания Борис Джонсън в това, че е подвел обществото по време на референдума за напускането на ЕС в Обединеното кралство през 2016 г.
Въпреки това в друго свое изказване пред британски медии, Юнкер прие по дипломатичен тон и заяви, че харесва Джонсън.
Той не уточни коя част от изказванията на премиера през 2016 г. са били лъжи, но може да е имал предвид твърденията по време на кампанията за Брекзит преди референдума, че Великобритания „изпраща“ на ЕС 406 млн. eвро, които бяха наречени „подвеждащи“.
Юнкер може да е имал предвид и друго твърдение от тогава, според което Турция и четири други страни ще се присъединят към ЕС до 2020 г.
Председателят на ЕК освен това описа плана на опозиционния лидер и ръководител на Лейбъристката партия Джереми Корбин за нова сделка за Брекзит нереалистичен. Той все пак отбеляза също, че неговият наследник, Урсула фон дер Лайен, която ще застане на председателското място ще реши дали има място за „маневри“ за нова сделка.
Юнкер освен това изрази скептицизма си за надеждите на Консервативната партия за преразглеждане на сделката за свободна търговия за по-малко от година, което според него ще „отнеме време“.
По-рано главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви, че базовото споразумение за свободна търговия може да бъде сключено до 11 месеца, но също така предупреди, че преговорите ще бъдат „трудни“.
Освен това Брюксел не е убеден от обещанията на Джонсън да избегне удължаване на преходния период на Брекзит след 2020 г.
Барние каза, че лятото на 2020 г. ще бъде „момента на истината“, за да се види дали ще е необходимо удължаване на този период.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Нека осъществим Брекзит или да се изправим пред последствията от ужасното правителство на Корбин

Борис Джонсън: Нека осъществим Брекзит или да се изправим пред последствията от ужасното правителство на Корбин

6 Ноември 2019 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън призова гласоподавателите в страната да гласуват за неговата Консервативна партия по време на изборите на 12 декември или да се изправят пред последиците от „ужасното“ правителство и двата референдума, които предлага лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, предава Reuters.
Той заяви това по време на официалния старт на предизборната си кампания. Джонсън заяви, че ако бъде върнат на власт от гласоподавателите с мнозинство, ще се заеме с ратифицирането на сделката за Брекзит незабавно.
„Елате с нас, да осъществим Брекзит и да продължим напред или, и това е алтернативата за следващата година, да прекараме цялата 2020 г. в (…) още протакане и бавене“, заяви премиерът.
„(Лейбъристите) ще прекарат цялата 2020 г. в провеждането на два референдума, един за Шотландия и един за Брекзит“, добави още Джонсън.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Борис Джонсън сравни лидера на лейбъристите със Сталин

The Telegraph: Борис Джонсън сравни лидера на лейбъристите със Сталин

6 Ноември 2019 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. В статия за националния ежедневник The Telegraph премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън сравни председателя на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин със съветския лидер Йосиф Сталин.
„Трагедията на модерната Лейбъристка партия на Джереми Корбин е, че вътрешно мразят желанието за печалба - и така безконтролно ще повишат данъците, че ще унищожат самата основа на просперитета на страната. Те се преструват, че омразата им е насочена само срещу някои милиардери, но в действителност сочат с пръст към хората с удоволствие и желание за отмъщение, безпрецедентно от времето, когато Сталин преследваше кулаците".
Статията на Джонсън е публикувана в деня на официалния старт на предизборната кампания в страната. В полунощ парламентът бе разпуснат, а в рамките на деня премиерът ще се яви на аудиенция при кралица Елизабет II, след което официално ще обяви началото на кампанията. След гласуването на 12 декември ще бъде избран новият състав на Камарата на общините. Партията, която ще получи най-много гласове, ще получи правото да състави правителство.
С помощта на предсрочни избори Джонсън ще се опита да изведе страната от задънената улица, в който попадна процесът на договаряне на сделка за Брекзит.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Джереми Корбин не се нуждае от победа за да стане премиер

The Times: Джереми Корбин не се нуждае от победа за да стане премиер

5 Ноември 2019 | 23:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джереми Корбин не се нуждае от победа за да стане премиер, пише британският вестник The Times.
Не много хора искат Джереми Корбин да бъде министър-председател. Има много дни, когато изглежда, че самият Джереми Корбин не иска да бъде министър-председател. Но това не означава, че той няма да бъде министър-председател. Наистина има много добър шанс Джереми Корбин да бъде премиер.
Тази статия е посветена на това предположение. И на предположението на неговите съюзници. Не мислете, че ако Джеръми Корбин стане министър-председател, той наистина няма да бъде министър-председател. Ако сте министър-председател, вие сте министър-председател и вие сте начело и това е.
Корбин има своите фенове. И феновете му го обичат абсолютно. Но феновете му по активност допълват онова, което им липсва като брой. Понякога в социалните медии сякаш са навсякъде. Но това е само защото малка част от голям брой хора все пак е голям брой хора.
В действителност никога не е имало опозиционен лидер, който да е имал токова тясна обществена подкрепа. Последните оценки за удовлетворение от него, измерени от Ipsos Mori, показаха 75% недоволство и 15% удовлетворение. А 15-те процента включват Джон Макдонъл, който само се преструва, че е доволен от него. Нетните 60 процента са по-лоши от най-лошия рейтинг на Майкъл Фут през 80-те години.
И така, как може да спечели от това? Доста лесно е да видите как.
Консерваторите правят две неща, поради които им е трудно да спечелят мнозинство. Те се опитват да спечелят повече места в четвъртият пореден мандат, нещо, което никога не се е случвало досега в съвременната политика. И целят да уволнят някои свои стари избиратели и да наемат някои нови, които тепърва ще приемат работата. Шансовете да загубят настроените за оставане в ЕС места, докато не успеят да пробият в такива, настроени към напускане, са доста големи.
В момента разликата между торите и лейбъристите в проучванията е толкова голяма, че обсъждането на отделните места изглежда като лесна работа. Но тази преднина до голяма степен е резултат от разделянето на вота за оставане, докато вотът за напускане не се разделя чак толкова. Кой може да бъде сигурен, че това ще продължи през цялата кампания?
И ако консерваторите не спечелят, тогава пчели Джереми Корбин. Това е толкова просто.Борис Джонсън става премиер или Джереми Корбин става премиер.
Лейбъристите доста трудно ще получат мнозинство. Никога не можете да сте сигурни, но не мисля, че това ще се случи. Лейбъристите обаче не се нуждае от мнозинство, за да вземат властта. Просто се нуждаят консерваторите да нямат такова.
Трудно е да се разбере от кого биха получили подкрепа консерваторите, ако са най-голямата партия в парламент без мнозинство. Шотландската народна партия? Очевидно не. Либералните демократи? Е, те биха настоявали да спрат Брекзит по един или друг начин, условие, което консерваторите не могат да приемат. Не вярвам, че Борис Джонсън би могъл да състави правителство, основано на подкрепа от Джо Суинсън и като й обещае втори референдум. Дори да успее да убеди себе си (и Джо Суинсън), че това е добра идея. Демократичната юнионистка партия. Дори и Борис Джонсън да започне да посещава Свободната презвитерианска църква, това едва ли ще се случи.
Така че, ако това правителство не спечели мнозинство, огромният шанс е да падне. Което в голяма степен означава Джереми Корбин - премиер.
Ще забележите, че там добавихме думите „шанс“. И със сигурност има малък шанс лейбъристите да се справят толкова зле и либералдемократите да се справят толкова добре, че да имат лоста за промяна на ръководството на Лейбъристката партия. Готов съм да призная, че това е възможен резултат, дори и да не е вероятен.
Всички тези глупости за правителство на националното единство преди изборите, сигурно сме научили нещо от това? За Джереми Корбин и Джон Макдонъл да се откажат от ръководството в полза на който и да е друг депутат от лейбъристите или депутат от друга партия, то ще е на някой коренно противоречащ на тяхната конкретна идеология. И ще направят всичко възможно, за да не се случи това.
Либералдемократите настояват, че те винаги ще гласуват за втори референдум и никога няма да гласуват за Джереми Корбин. Те ще твърдят това, докато прозорецът за втория референдум се затвори и може да се окаже, че тези обещания са несъвместими. И няма да е първият път, когато са се поставили в тази ситуация.
В допълнение, концентрирането върху либералдемократите игнорира Шотландската народна партия (ШНП), която вероятно ще има повече места от тях. ШНП знае, че може да получи от Корбин и Макдонъл предложение за поредния референдум за независимост, което може да бъде по-трудно да получат от някой друг. Те биха искали той да остане.
Разбира се, има мека версия на идеята, че Джеръми Корбин няма да бъде премиер, ако Борис Джонсън не е. И това е идеята, че той ще бъде в № 10, но няма да е на власт. Премиер на поста, но не и на власт, с други думи.
Рационалното решение е да се смята, че спирането на Брекзит е национална извънредна ситуация и че Борис Джонсън е толкова неподходящ, че това оправдава правителството на Корбин.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джереми Корбин: Плановете на Джонсън за Брекзит са татчеризъм на стероиди

Джереми Корбин: Плановете на Джонсън за Брекзит са татчеризъм на стероиди

5 Ноември 2019 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин обвини премиерът Борис Джонсън, че иска да отвлече Брекзит, за да наложи регулации в стила на Маргарет Татчър, което в крайна сметка ще доведе до много по-суров вид капитализъм от американски тип, предава Reuters.
„Това, което Джонсън и консерваторите искат е да отвлекат Брекзит и да ни наложат Татчеризъм на стероиди“, заяви Корбин пред симпатизанти на работническото движение в Харлоу, предградие на Лондон, което гласува силно за излизане на ЕС на референдума през 2016 година.
„Ако консерваторите на Джонсън победят това ще е предаване на националното здравеопазване на Тръмп“, обясни той. „Те искат да занулят стандартите и защитите. Те искат да ни вкарат в по-дерегулиран американски модел на управление на икономиката“.
Британската агенция пояснява, че „Желязната лейди“ Татчър реформира радикално британското стопанство по линиите на свободния пазар, но си спечели омразата на мнозина с това, че разгроми профсъюзите и приватизира големи части от индустрията.
Изказването на Корбин идва преди непредвидимите избори във Великобритания на 12 декември, на които трябва да бъде решена съдбатана Брекзит.
Корбин, 70-годишна социалист, предлага сваляне на това, което описва като продажен елит, ръководен от Джонсън, който според него иска да използва Брекзит като троянски кон, за да превърне Обединеното кралство в дерегулиран рай за глобалния капитал.
Той спомена Маргарет Тачър във връзка с това, че Джонсън иска да сключи търговска сделка с президента на САЩ Доналд Тръмп, която ще продаде части от Националната здравна служба на частни американски компании.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Брекзит партията ще издигне повече от 600 кандидати

The Guardian: Брекзит партията ще издигне повече от 600 кандидати

4 Ноември 2019 | 22:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Найджъл Фарадж се закани Брекзит партията да издигне над 600 кандидати на общите избори, като отхвърли предупрежденията на консерваторите, че това би могло да раздели гласовете за напускане като „арогантност“, пише британският вестник The Guardian.
Фарадж заяви, че той главно се надява да вземе гласове - и евентуално места - в лейбъристки райони, които искат излизане от ЕС. „Смятам, че те предлагат най-добрата възможност“, каза той.
Самият Фарадж няма да се кандидатира за изборите, тъй като това би бил осмият му опит да спечели място в Уестминстър. Решението е критикувано на фона на трудния период за новата му партия.
Официално създадена през януари на фона на задънената улица около Брекзит по времето на премиера Тереза Мей, партията му взе над 30% от гласовете на европейските избори през май. Но оттогава подкрепата за нея е спаднала до 10% в някои проучвания, макар че повечето показват резултати по-близо 15%.
След спекулациите, че партията може да излъчи само няколко дузини кандидати в лейбъристки райони, които са за напускане на ЕС Фарадж вместо това заяви, че ще оспори всяко място извън Северна Ирландия, след отхвърлянето на предизборен пакт от страна на консерваторите, основан на настояването за Брекзит без сделка.
Така че дали решението за издигане на над 600 кандидати автоматично вреди на каузата на премиера на Великобритания Борис Джонсън и дали ще доведе до разделяне на вота за Брекзит? Отговорът може да бъде „да“ и „не“.
Пример от учебника за това как консерваторите могат да бъдат неблагоприятно засегнати, показаха частичните избори през юни в Питърбъро, където кандидат-лейбърист запази място в про-Брекзит район, а Брекзит партията и торите поделиха над 17 хиляди гласа между тях, в сравнение с десетте хиляди за лейбъристкия кандидат.
Но картината е по-сложна. Според консерватора лорд Хейуърд някои северни, централни и уелски избирателни райони, дългогодишните лейбъристи обикновено „по-скоро ще умрат в канавка, отколкото да гласуват за торите“, но биха били по-малко против да гласуват за Брекзит партията .
В своето изказване Фарадж радостно се позова на казаното от него, че 5 милиона лейбърстки избиратели, които искат Брекзит избиратели са „узрели за кражба на гласа им“.
По този въпрос има две възражения. Едното е, че реалният брой избиратели на лейбъристите, които искат Брекзит вероятно е по-близо до 3 милиона или 4 милиона. Другото е, че редица от тях вече спряха да подкрепят лейбъристите на изборите през 2017 година.
Това, което изглежда сигурно е, че Фарадж ще хареса идеята за създаване на хаос и на двете основни партии.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Найджъл Фарадж няма да се кандидатира на следващите избори

Reuters: Найджъл Фарадж няма да се кандидатира на следващите избори

4 Ноември 2019 | 00:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Найджъл Фарадж, лидерът на новата британска Брекзит партия заяви, че няма да се кандидатира за изборите през следващия месец, избирайки вместо това да води кампания в цялата страна срещу сделката на премиера Борис Джонсън с ЕС, предава Reuters
„Дали да се кандидатирам в един район и да се опитвам да вляза в парламента или да служа на каузата по-добре, като премина надлъж и нашир Обединеното кралство, поддържайки 600 кандидати, и реших, че последният курс е правилният.“
Фарадж, заемащ твърда антиевропейска позиция, е бил кандидат за парламента седем пъти – все безуспешно, създаде тази година Брекзит партията и бързо спечели най-много гласове на европейските избори през май.
Неговото решение, че партията ще се състезава във всички избирателни райони на 12 декември, се разглежда като потенциална пречка за премиера Борис Джонсън.
То също така създава рискове да се раздели вота на привържениците на Брекзит на изборите, които отново ще поставят едни срещу други тези, които искат да напуснат Европейския съюз, срещу тези, които искат да останат, повече от три години след като Великобритания гласува да напусне блока на референдум, коментира агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Лейбъристите скъсяват дистанцията според ново проучване

The Times: Лейбъристите скъсяват дистанцията според ново проучване

3 Ноември 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън е изправен пред двойна заплаха , след като ново допитване показва, че лейбъристите се радват на увеличаване на подкрепата след началото на предизборната кампания, а партиите, които се застъпват за оставане в ЕС финализираха изборен пакт за получаване на максимален брой места, пише британският вестник The Times.
Проучване на YouGov, поръчано от вестника установи, че лейбъристите са добавили шест пункта между сряда и петък. Партията на Джереми Корбин вече събира 27%, 12 пункта зад торите, докато либералдемократите са загубили три пункта до едва 16%.
Консерваторите спечелиха три точки, отчасти защото подкрепата за Брекзит партията на Найджъл Фараж е спаднала почти наполовина – от 13% на 7%, от началото кампанията.
В опит да попречат на получаването на мнозинство на партията на Джонсън либералдемократите, „Плийд Къмру“ и Зелената партия са готови да сключат още във вторник пакт за спечелване на до 60 места в полза на оставането в ЕС.
Ходовете се координират от група, наречена „Обединени да останем", която е подкрепена от милионера Джулиан Дънкертън. Той е заделил около 5 милиона паунда, за да координира дейностите срещу Брекзит на 50 места.
Поредният признак на нервност на консерваторите е било предложението Найджъл Фарадж да получи място в Камарата на лордовете в опит да го накарат да се откаже да издига кандидати на Брекзит партията срещу консерваторите.

Превод и редакция: Юлиян Марков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Найджъл Фарадж няма да се кандидатира на следващите избори

Reuters: Найджъл Фарадж няма да се кандидатира на следващите избори

3 Ноември 2019 | 19:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Найджъл Фарадж, лидерът на новата британска Брекзит партия заяви, че няма да се кандидатира за изборите през следващия месец, избирайки вместо това да води кампания в цялата страна срещу сделката на премиера Борис Джонсън с ЕС, предава Reuters
„Дали да се кандидатирам в един район и да се опитвам да вляза в парламента или да служа на каузата по-добре, като премина надлъж и нашир Обединеното кралство, поддържайки 600 кандидати, и реших, че последният курс е правилният.“
Фарадж, заемащ твърда антиевропейска позиция, е бил кандидат за парламента седем пъти – все безуспешно, създаде тази година Брекзит партията и бързо спечели най-много гласове на европейските избори през май.
Неговото решение, че партията ще се състезава във всички избирателни райони на 12 декември, се разглежда като потенциална пречка за премиера Борис Джонсън.
То също така създава рискове да се раздели вота на привържениците на Брекзит на изборите, които отново ще поставят едни срещу други тези, които искат да напуснат Европейския съюз, срещу тези, които искат да останат, повече от три години след като Великобритания гласува да напусне блока на референдум, коментира агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Scotsman: Борис Джонсън заяви, че ще откаже искане за втори референдум за независимост на Шотландия

The Scotsman: Борис Джонсън заяви, че ще откаже искане за втори референдум за независимост на Шотландия

3 Ноември 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че ще откаже искането на ръководителя на Шотландската народна партия (ШНП) Никола Стърджън за втори референдум за независимост, ако остане на поста министър-председател след изборите на 12 декември, пише вестник The Scotsman.
Стърджън от своя страна заяви, че той ще е принуден да се съгласи на референдум, ако ШНП спечелят изборите в Шотландия.
Премиерът настоя, че шотландците са знаели, че референдумът от 2014 г. е „един на поколение“ и „няма причина“ Великобритания да се връща назад.
„Не мисля, че хората в страната мислят, че референдумите са нещо много прекрасно за хармонията“, заяви Джонсън пред журналисти.
„Имахме един (референдум) през 2014 г. и на британците и шотландците им беше казано, че това е събитие, което се случва веднъж на поколение“, добави той.
Попитан дали ще даде разрешение за провеждането на още един референдум ако стане премиер, той отговори отрицателно.
„Не, няма, не искам да имаме такъв. Но не виждам причина да се връщаме към това“, каза Джонсън.
По-рано Стърджън заяви, че ще поиска от правителството да одобри референдум за независимостта на Шотландия пред края на година и заяви на предизборен митинг, че Единбург е на кръстопът.
Според нея Джонсън не вижда, че „много неща са се променили“ от 2014 г, включително Брекзит.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Борис Джонсън се извини за това, че не е успял да осъществи Брекзит до 31 октомври

AFP: Борис Джонсън се извини за това, че не е успял да осъществи Брекзит до 31 октомври

3 Ноември 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън се извини за това, че не е успял да изведе страната от Европейския съюз до 31 октомври, като заяви, че е „дълбоко разочарован“ от това, че не е изпълнил обещанието си, предава AFP.
Премиерът заяви това в интервю, излъчено от Sky News.
Той освен това разкритикува президента на САЩ Доналд Тръмп, заради неговите коментари, че сделката за Брекзит би предотвратила бъдещо търговско споразумение между Лондон и Вашингтон.
Джонсън обвини за парламента за това, че е приел закон, който го задължи да търси отсрочка от Брюксел за забавянето на Брекзит.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Борис Джонсън обеща да осъществи Брекзит в рамките на дни, ако спечели изборите във Великобритания

The Daily Express: Борис Джонсън обеща да осъществи Брекзит в рамките на дни, ако спечели изборите във Великобритания

3 Ноември 2019 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че ако спечели изборите в страната, неговата партия ще успее да осъществи Брекзит за дни, пише евроскептичното издание The Daily Express.
Премиерът настоя, че ще успее да прокара сделката си за много малко време и ще осъществи Брекзит в рамките на дни.
„Ще подготвя Брекзит бързо. Бих казал на хората - гласувайте и ще получите Брекзит, той ще бъде готов много бързо и ще предотвратим още един безкраен период на несигурност и бавене“, заяви Джонсън.
„Махаме се – и ще го направим, ако съм достатъчно голям късметлия да се върна (на власт), и тогава ще имаме възможност не само да направим една голяма сделка за свободна търговия с Европейския съюз, но и да станем центъра на цял нов тласък за глобалната свободна търговия“, добави премиерът.
Той също така заяви, че веднага след като приключи Брекзит ще настъпи ново време на просперитет за Великобритания.
Джонсън призна, че е „внимателен“ що се отнася до обявяването на точна дата, след като депутатите в парламента, застъпващи се за оставане в структурите на ЕС гласуваха закон, според който премиерът трябваше да забави Брекзит и да го отложи за след обещаната дата от 31 октомври.
Все пак ако депутатите се върнат в парламента до дни след изборите е възможно Брекзит да бъде осъществен достатъчно бързо, при мнозинство за торите, смята британското издание.
Специална клауза в сделката на Джонсън за Брекзит позволява Великобритания да напусне ЕС и преди насрочената дата от 31 януари, на която Брюксел се съгласи.
Джонсън още изрази своето разочарование за това, че страната на практика е заложник на опозиционната Лейбъристка партия и депутатите, застъпващи се за оставане в ЕС.
Той настоя, че не съжалява, че е изключил от партията 21 консерватори, които подкрепиха приемането на закона за отсрочката.
Десет от тях все пак бяха приети обратно, след като изразиха своята подкрепа за сделката за Брекзит на премиера.
„Въпреки всичко, което (опозицията) казва, ние успяхме да направим сделка, и ако мога да кажа, това е фантастично споразумение. То ни позволява да си вземем обратно контрола над парите, границите и законите“, заяви Джонсън.
„Тя ни позволява да излезем от ЕС като единна Великобритания – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Тя изпълнява всичко, което искахме“, добави министър-председателят.
„Защо бихме (я преразглеждали)? Това е сделката, която ще работи, докато не постигнем споразумение за свободна търговия с ЕС“.
По-рано Джонсън получи предложение от лидера на партия „Брекзит“ Найджъл Фараж за пакт с консерваторите, но премиерът отхвърли подобно предложение и заяви, че то не би проработило.
„Моето виждане е, че има само един начин да осъществим Брекзит (...) бързо и той е да се гласува за консерваторите“, каза Джонсън.
Според него ако поддръжниците на Брекзит гласуват за друга партия, то това би създало риск на власт да се качи лидера на лейбъристите Джереми Корбин.
Той призна, че не е искал избори, но пред него не е имало друга възможност за ратифицирането на сделката за Брекзит.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Борис Джонсън е знаел за надхвърления лимит за разходите на кампанията за Брекзит през 2016 година

The Guardian: Борис Джонсън е знаел за надхвърления лимит за разходите на кампанията за Брекзит през 2016 година

3 Ноември 2019 | 00:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън е знаел за надхвърления лимит на средствата за кампания преди референдума за напускане на ЕС през 2016 г., но не е докладвал, според нови твърдения на Иан Лукас, член на парламента. Впоследствие това е обявено за незаконно, пише британският вестник The Guardian.
Иан Лукас разкри, че е виждал кореспонденция, получена по време на парламентарното разследване за дезинформация, което показва, че най-високопоставеният помощник на Джонсън Доминик Къмингс е казал на Избирателната комисия, че премиерът и неговият колега от кабинета Майкъл Гоув са знаели за надхвърлените разходи в кампанията.
Избирателната комисия миналата година прецени, че кампанията Vote Leave е нарушила избирателното законодателство чрез преразходване по време на референдума в ЕС, след като кампанията е разходвала 675 хиляди британски лири чрез друга про-Брекзит кампания, BeLeave, за да избегне ограниченията на разходите.
Разкритието идва, след като се потвърди, че прокурорите са получили доказателства от столичната полиция, които може да доведат до наказателни обвинения срещу кампанията Vote Leave, която беше оглавена от Джонсън и Къмингс.
След близо 16 месеца столичната полиция предаде доказателствата в прокуратурата, но кампанията на Джонсън винаги е отричала обвиненията
Лукас каза: „Джонсън и Гоув знаеха за незаконните плащания на BeLeave. Виждал съм го писмено. Най-накрая принудихме Избирателната комисия да предаде кореспонденцията си с Доминик Къмингс - там черно на бяло е написано. Самият Камингс казва това."

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Борис Джонсън е знаел за надхвърления лимит за разходите на кампанията за Брекзит през 2016 година

The Guardian: Борис Джонсън е знаел за надхвърления лимит за разходите на кампанията за Брекзит през 2016 година

2 Ноември 2019 | 23:47 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън е знаел за надхвърления лимит на средствата за кампания преди референдума за напускане на ЕС през 2016 г., но не е докладвал, според нови твърдения на Иан Лукас, член на парламента. Впоследствие това е обявено за незаконно, пише британският вестник The Guardian.
Иан Лукас разкри, че е виждал кореспонденция, получена по време на парламентарното разследване за дезинформация, което показва, че най-високопоставеният помощник на Джонсън Доминик Къмингс е казал на Избирателната комисия, че премиерът и неговият колега от кабинета Майкъл Гоув са знаели за надхвърлените разходи в кампанията.
Избирателната комисия миналата година прецени, че кампанията Vote Leave е нарушила избирателното законодателство чрез преразходване по време на референдума в ЕС, след като кампанията е разходвала 675 хиляди британски лири чрез друга про-Брекзит кампания, BeLeave, за да избегне ограниченията на разходите.
Разкритието идва, след като се потвърди, че прокурорите са получили доказателства от столичната полиция, които може да доведат до наказателни обвинения срещу кампанията Vote Leave, която беше оглавена от Джонсън и Къмингс.
След близо 16 месеца столичната полиция предаде доказателствата в прокуратурата, но кампанията на Джонсън винаги е отричала обвиненията
Лукас каза: „Джонсън и Гоув знаеха за незаконните плащания на BeLeave. Виждал съм го писмено. Най-накрая принудихме Избирателната комисия да предаде кореспонденцията си с Доминик Къмингс - там черно на бяло е написано. Самият Камингс казва това."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Борис Джонсън ще изключи Брекзит без сделка от предизборната си кампания

ТАСС: Борис Джонсън ще изключи Брекзит без сделка от предизборната си кампания

2 Ноември 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър-председател Борис Джонсън възнамерява изцяло да се откаже от идеята за Брекзит без сделка по време на предизборната кампания на Консервативната партия, предава TACC, като се позовава на информация на вестник The Times.
Според британското издание, в предизборната програма на премиера няма да се споменава Брекзит „на всяка цена“, което Джонсън обещаваше още откакто получи поста на министър-председател през юли 2019 г. Той обаче трябваше да се откаже от тази идея, след като в края на октомври британското законодателство го принуди да помоли за отсрочка за Брекзит, и така не успя да изпълни обещанието си да изведе страната от структурите на Европейския съюз до 31 октомври 2019 г.
В случай, че спечели изборите, Джонсън ще си постави като основна цели „незабавното осъществяване на Брекзит“ според условията на споразумението, което Великобритания договори с Брюксел на 17 октомври.
Представители на британската опозиция многократно са изразявали безпокойство, че крилото на евроскептиците в редиците на управляващата Консервативна партия, както и самият Джонсън, може да настояват за Брекзит без сделка, ако споразумението с ЕС не бъде одобрено от британския парламент.
Според британското издание, коригирайки официалната позиция на партията, консерваторите очакват да спечелят окончателно на своя страна тази част от електората, която се страхува от възможността за Брекзит без сделка. Освен това с този ход те се надяват да привлекат и привърженици на опозицията, които не са заинтересовани от обещанията на лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин за втори референдум с опция за оставане в ЕС.
Новата предизборна програма, която е нужно да бъде представена до средата на месец ноември, също ще съдържа обещания от правителството за намаляване на данъците, увеличение на бюджетните разходи за различни социални програми и по-голямо внимание върху борбата с престъпността.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Борис Джонсън отхвърли идеята за пакт с Найджъл Фараж и нова сделка за Брекзит

London Evening Standard: Борис Джонсън отхвърли идеята за пакт с Найджъл Фараж и нова сделка за Брекзит

2 Ноември 2019 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания отхвърли предложението за предизборен пакт с лидера на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж, след като американският президент Доналд Тръмп по-рано заяви, че двамата биха били „неудържима сила“, пише вестник London Evening Standard.
Американският президент се намеси в британската политика, като предложи Джонсън и Фараж да изградят алианс за Брекзит и да участват заедно на изборите на 12 декември.
Съветът на Тръмп, който беше придружен от критики към лейбъристкия опозиционен лидер Джереми Корбин обаче беше отхвърлен от Джонсън.
Той предупреди, че да се гласува за друга партия би увеличило възможността за лейбъристко правителство след вота.
„Отхвърлил съм пакт с когото и да е, защото не мисля, че е разумно да правим това“, заяви премиерът.
Той освен това отхвърли и критиките към своята сделка за Брекзит с Европейския съюз, която Фараж осъди, а Тръмп заяви, че не би позволила търговска сделка между Лондон и Вашингтон.
„Страхувам се, че не искам да отправям каквито и да е клевети към президентът на САЩ, но в това отношение той е (…) в грешка, всеки който разгледа нашата сделка, може да види, че това е чудесно споразумение“, каза Джонсън.
В допълнение той се извини към членовете на Консервативната партия, които го издигнаха за неин лидер с обещанието да изведе страната от Европейския съюз на 31 октомври, за това, че не е успял да удържи на думата си.
„Всичко което можем да направим сега, е да станем и да го направим“, допълни премиерът.
По-рано лидерът на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж започна своята предизборна кампания с призив към Джонсън да се откаже от сделката си с Брюксел и да формира пакт с него, за да получи мнозинство в парламента.
Евроскептичният лидер заплаши, че ще се бори за всяко място в парламента на Великобритания в ход, който консерваторите смятат, че може да ощети шансовете им за успех в изборите, тъй като ще раздели гласовете на поддръжниците на Брекзит.
Фараж добави, че неговата партия ще формира алианс с торите, ако премиерът се съгласи да се откаже от сделката си и повтори думите на Тръмп, че освен това тя ще предотврати търговско споразумение с Вашингтон.
Президентът даде интервюто си именно пред Найджъл Фараж, което изглеждаше много навременно, предвид че на следващият ден започваше предизборната кампания на „Партия Брекзит“.
Стийв Бейкър, част от евроскептичната фракция в Консервативната партия също отхвърли предложението на Фараж.
„Абсолютно невъзможно е Консервативната партия сега да поеме курс към (Брекзит) без сделка и пакт“, заяви той.
Говорителят на Джонсън също отхвърли тезата, че сделката с Брекзит ще подкопае търговсото споразумение със САЩ.
„Сделката на премиера взема обратно контрола над нашите пари, закони и граница и ни позволява да правим търговски споразумения с всяка страна, включително САЩ“, заяви той.
Корбин от своя страна критикува интервенцията на Тръмп, като заяви, че той се „опитва да се намесва“, за да помогне на „приятеля си Борис Джонсън“ да спечели изборите.
По-рано стана ясно, че между Джонсън и Корбин ще се проведе предизборен дебат на 19 ноември, след като премиерът се съгласи на предложението на опозиционния лидер.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Как Брекзит партията ще повлияе на вота за консерваторите

The Independent: Как Брекзит партията ще повлияе на вота за консерваторите

1 Ноември 2019 | 23:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Решението на Брекзит партията да предизвика торите на общите избори се интерпретира като лоша новина за Борис Джонсън, но дали това е така коментира британският вестник The Independent.
Според съобщенията партията на Найджъл Фарадж обмисляше да не издига кандидати на някои места, за да даде ясен мандат на премиера и за да избегне „разделяне на вота за напускане на ЕС“. Той ефективно обяви, че няма да направи това, ако не бъдат изпълнени редица съществено невъзможни условия.
Но ситуацията може да не е толкова проста, колкото „разделяне на гласовете за напускане“ и има някои интересни предупреждения, които си струва да разгледаме, коментира изданието.
Вярно е, че избирателите на Брекзит партията клонят силно към торите: 78 на сто предпочитат Джонсън за министър-председател, а само 1 на сто предпочитат Джереми Корбин, констатира YouGov през август.
Но предпочитанието за премиер не е същото като гласуването за партия и доказателството е от последния път, когато Фарадж се справи добре на общи избори и предполага, че ефектът е по-сложен, отколкото идеята, че две партии просто черпят от една и съща група избиратели.
През 2015 г. ЮКип (партията на Фарадж тогава) осигури 12,6 на сто от гласовете - и въпреки това торите успяха да спечелят мнозинство, единственото им от 1992 г. насам.
Анализът на изборите през 2017 г. също предполага, че торите всъщност се представиха малко по-добре в местата, където имаше кандидат на ЮКип, отколкото в тези, където нямаше такъв.
Една от правдоподобните причини за това са избирателите, които са социално консервативни и предпочитат Фарадж пред лейбъристите, но никога не биха гласували за торите. Като се има предвид изборът, тези избиратели биха гласували за ЮКип или Брекзит партията, но при тяхно отсъствие в крайна сметка ще гласуват за лейбъристите.
Ако това наистина се случва, то ще бъде от значение при изборите през 2019 г., защото основните места, които торите искат да вземат, са в районите, настояващи за напускане в Северна и Централна Англия. Историческата вреда, която консервативните правителства нанесоха на тези части на страната, означава, че там може да има все още много антипатия към торите в тях.
Хипотезата за разделяне на вота има и други проблеми. Поведенческите проучвания на тактическото гласуване са склонни да установят, че разделяне на гласовете има, когато избирателите имат силно предпочитание към първия си избор спрямо втория и смятат, че първият им избор има шанс за победа.
Джонсън се опита да отхвърли декларираното преимущество на Брекзит партията над торите за „гарантиран Брекзит“, като подчерта, че единствено той има силата да „извърши Брекзит“. Желаещите Брекзит са напълно способни да видят миналите резултати и да разберат къде могат най-ефективно да насочат гласовете си. Краткото гмуркане в социалните медии на Брекзитиърите показва активен дебат за планирано тактическо гласуване.
Вместо директно разделяне на вота, решението на Брекзит партията да се кандидатира би могло да работи срещу консерваторите по един косвен, но важен начин. Найджъл Фараж вече изглежда готов да прекара предизборната кампания по телевизията, като направи всичко възможно, за да представи сделката за Брекзит на премиера пред Брекзитиърите като разпродаване на страната.
Това би могло да нанесе повече щети от специфични локални ефекти на терен. Вместо да насочи гласове за собствената партия на Фарадж, по-вероятно е деморализирането на лицата, които мислят да гласуват за торите във всички избирателни райони, и може да намали избирателната им активност. Основната сила на Фарадж винаги е била медийната среда а не битката на терен, от която да спечелят избирателни райони на британските общи избори.
Всички описани по-горе ефекти ще имат сумарен резултат върху изхода от изборите. Въпросът е кой от тях ще бъде най-силен и преобладаващ: всъщност не можем да знаем това, докато гласуването не мине. Но има добра причина да се внимава с опростени тълкувания.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Борис Джонсън и Джереми Корбин потвърдиха телевизионен дебат на 19 ноември

The Guardian: Борис Джонсън и Джереми Корбин потвърдиха телевизионен дебат на 19 ноември

1 Ноември 2019 | 22:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън и Джереми Корбин потвърдиха, че ще вземат участие в първия лидерски дебат в рамките на предизборната кампания на 19 ноември по телевизионния канал ITV, пише британският вестник The Guardian.
Корбин предизвика Джонсън на дебат по-рано през седмицата и заяви, че офертата е приета.
„Изборът не може да бъде по-ясен: консерваторите на Борис Джонсън, защитаващи малцинството привилегировани, или лейбъристко правителство на страната на мнозина“, написа Корбин в социалната мрежа „Туитър“
Джонсън му отговори на същата платформа: „Очакваме с нетърпение да предложим позитивно решение за страната, да извършим Брекзит и да изпълним приоритетите на хората – нашата здравна система, училищата, борбата с престъпността и цената на живота.“
Либералдемократите заявиха, че "обмислят всички варианти" как да отговорят, и обвиниха и двамата партийни лидери, че са "изплашени" от Джо Суинсън.
„Изглежда са решени да блокират жената лидер на най-силната партия за оставане в ЕС от този етап на дебата“, заяви говорителят на либералдемократите.
ITV заяви, че ще представи програма, базирана на интервю на живо, в която другите партии ще имат възможността да коментират лидерския дебат и да представят своята предизборна платформа.
В програмата ще участват консерваторите, лейбъристите, либералдемократите, партията Брекзит, Шотландската национална партия и партията на зелените.
ITV също ще предложи на партиите още една възможност да участват във втори дебат - между техните партийни лидери или друга висша фигура, който ще се проведе на по-късна дата.
Отделни дебати ще се проведат за Северна Ирландия и Уелс. STV, която излъчва в части на Шотландия, планира да проведе свой дебат между шотландските кандидати.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Mail: Найджъл Фараж призова Борис Джонсън да се откаже от сделката за Брекзит и да формира пакт с него до 14 ноември

The Daily Mail: Найджъл Фараж призова Борис Джонсън да се откаже от сделката за Брекзит и да формира пакт с него до 14 ноември

1 Ноември 2019 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж обяви, че ще се бори за всяко едно място на изборите на 12 декември, освен ако премиерът Борис Джонсън не се откаже от сделката, до която стигна с Брюксел, пише британското евроскептично издание The Daily Mail.
Фараж на практика обяви война на управляващата Консервативна партия, както и на опозицията в лицето на лейбъристите, като заяви, че готви общо 500 кандидати за депутатските места във Великобритания.
Той все пак запази надеждите за пакт с торите, като даде на Джонсън време до 14 ноември да се откаже от сделката и да формира съюз с „Партия Брекзит“.
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп призова двамата да формират съюз в ход, който би ги превърнал в „неудържима сила“, но членовете на Консервативната партия категорично се противопоставиха на тази идея.
Фараж заяви, че тази оферта все още важи, но само ако премиерът се откаже от сделката за Брекзит с ЕС и изведе „чисто“ Великобритания от Общността.
Джонсън даде ясно да се разбере, че по време на предизборната си кампания ще промотира своята сделка с Брюксел, което означава, че пакта с „Партия Брекзит“ изглежда невъзможен на този етап.
Евроскептиците се страхуват, че ако двете партии не се споразумеят, те може да разделят гласовете на електората, който подкрепя Брекзит. Това може да отвори вратата за проевропейски настроените партии да спечелят идните избори, което би представлявало силен удар за надеждите на Борис Джонсън да си осигури парламентарно мнозинство.
Фараж призна, че има „риск вота да бъде разделен“ в началото на своята предизборна кампания в Лондон.
Той призова Джонсън да „преосмисли“ своята сделка с Брюксел и да се откаже от нея, „защото това не е Брекзит“.
Фараж предупреди премиера, че ако откаже предложението, „Партия Брекзит“ ще се подсигури, че до изборите всеки дом във Великобритания ще знае, че сделката „продава“ интересите на Лондон.
„Ние ще се опитаме да спечелим всяко едно място в Англия, Шотландия и Уелс. Не се съмнявайте, че сме готови. Не подценявайте нашият устрем или организация“, заяви той.
Фараж още каза, че се надява, че „разумът ще надделее в следващите две седмици“ и двете партии ще могат да се споразумеят.
Лидерът на партия „Брекзит“ добави, че ще се опита да отнеме електората на лейбъристите, който се застъпва за излизане от ЕС и осъди идеите на Джереми Корбин за втори референдум.
Според него планът да се проведе референдум за нова сделка или оставане в ЕС би бил „предателство“ за хората, гласували за напускане на Общността.
Докато представяше своя ултиматум пред Джонсън, той заяви, че сделката му „не е Брекзит“.
„Ще кажа това на Борис Джонсън – откажи се от сделката, защото това не е Брекзит, (…) защото с времето хората ще открият какво си подписал и няма да им хареса“, заяви той.
„Нито една партия не притежава вота за Брекзит“, добави още Фараж, като допълни, че дори неговата партия няма това право.
„Това е нещо, което пресича всички традиционни лоялности и ето защо единственият начин да осъществим Брекзит е да формираме съюз и да спечелим изборите с голямо мнозинство“, заяви Фараж.
Торите от своя страна отговориха на неговите коментари като отхвърлиха идеята му за съюз.
Според Джеймс Клевърли вот за Фараж означава риск на власт да се качи Джереми Корбин и така да бъде загубена още една година, прекарана в референдуми за Брекзит и за независимостта на Шотландия.
„Това няма да осъществи Брекзит, а ще създаде още един парламент, който не работи“, заяви той.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Никола Стърджън заяви, че ще поиска да се проведе още един референдум за независимост в Шотландия

Reuters: Никола Стърджън заяви, че ще поиска да се проведе още един референдум за независимост в Шотландия

1 Ноември 2019 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Единбург. Ръководителят Шотландската национална партия (ШНП) Никола Стърджън заяви, че ще отправи искане за провеждането на нов референдум за независимост преди края на 2019 г., предава Reuters.
Според британското законодателство, за да се проведе още един референдум, Шотландия има нужда от позволението от правителството.
Стърджън заяви, че ще иска такова позволение от ръководителя на правителството до 24 декември, без значение кой спечели предстоящите избори.
„Искането ще бъде изпратено до правителството, без значение кой го води, преди Коледа“, заяви тя.
„Жизнено важно е Шотландия да поеме контрола над собственото си бъдеще“, добави шотландският лидер.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Доналд Тръмп каза на Джонсън да формира „неудържим“ пакт с Найджъл Фараж

London Evening Standard: Доналд Тръмп каза на Джонсън да формира „неудържим“ пакт с Найджъл Фараж

1 Ноември 2019 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Лондон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Борис Джонсън да се обедини с Найджъл Фараж, като така двамата ще станат „неудържима сила“ на парламентарните избори, пише британското издание London Evening Standard.
Американският лидер се е обадил на двамата британски политици, за да ги призове да се съюзят и да формират пакт за предсрочните избори в Обединеното кралство на 12 декември.
Тръмп е похвалил премиера, като „точния човек за времето“, но също така разкритикува сделката му за Брекзит, като посочи, че тя ще осуети подписването на бъдещо търговско споразумение със САЩ>
В интервю за радио LBC с лидера на „Партия Брекзит“ в четвъртък вечер той описа Фараж и Джонсън като „двама блестящи хора“. Тръмп заяви: „Бих искал да видя вас (Фараж) и Борис да се съберете заедно, защото наистина бихте постигнали резултати,защото вие се представихте блестящо на изборите, на последните избори“.
„Той (Джонсън) ви уважава и харесва много. Просто искам ако може вие двамата да се съберете – мисля, че ще е страхотно“.
Фараж отговори: „Ще ви кажа, ако той се откаже от тази ужасяваща сделка (за Брекзит) и отиде на парламентарните избори с посланието, че иска само търговия с Европа, но не и политическо влияние, знаете ли какво? Ще застана зад него“.
Тръмп добави: „Когато си президент на САЩ имаш страхотни отношения с много лидери, включително Борис Джонсън, той е фантастичен човек и си мисля, че е точният човек за времената. И зная, че ти и той ще най-накрая ще направите нещо страхотно, ако се съберете заедно, неудържима сила“.
Американският лидер се включи в британските вътрешни работи, като изрази мнението си преди изборите - ход, който лидерът на лейбъристите Джереми Корбин определи като намеса.
Говорейки за Корбин, президентът каза: „Корбин би бил толкова лош за вашата страна, той би бил толкова лош, ще ви отведе по такъв лош начин. Той ще ви заведе на такива лоши места“.
В „Туитър“ лидерът на лейбъристите отговори: „Доналд Тръмп се опитва да се намеси в изборите на Великобритания, за да бъде избран неговият приятел Борис Джонсън“.
Фараж отказа да изключи възможността неговата Партия Брекзит да изтегли стотици кандидати за изборите, за да се концентрира върху малък брой места, които в момента са държани от Работническото движение, като заяви, че стратегията ще стане ясна в петък.
Попитан дали той изключва изправянето на стотици кандидати, Фараж отговори: „Нищо не съм изключил, нищо не изключвам. Правя напълно неутрален коментар преди старта ни утре“.
Забележките следват съобщение в „Дейли телеграф“, в което се посочва, че партията обмисля да намали броя на евентуалните депутати, които ще представи на Общите избори на 12 декември, за да концентрира ресурсите си върху 20-40 кресла в районите, които са твърдо за излизане от ЕС.
Премиерът многократно е изключвал предизборен пакт с Партия Брекзит.
Някои високопоставени консерватори се опасяват, че Партия Брекзит може да откъсне голям брой гласоподаватели на торите и така да позволи на опозицията да заеме тези места в парламента.
Междувременно, Тръмп заяви, че ще е трудно да се търгува с Обединеното кралство при сделката за Брекзит на Борис Джонсън, като каза на Фараж: „Ако трябва да съм честен... тази сделка... при определени аспекти на сделката... не можете да го направите, не можете да търгувате. Не можем да сключим търговско споразумение с Великобритания, защото си мисля, че можем да направим многократно повече от числата, които правим в момента и със сигурност много по-големи числа, отколкото правите в Европейския съюз“.
След това говорител на Даунинг стрийт номер 10 заяви: „Съгласно тази нова сделка цялото Обединено кралство ще напусне Митническия съюз на ЕС, което означава, че можем да постигнем собствени сделки за свободна търговия по целия свят, от които всяка част от Обединеното кралство ще има полза“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Лейбъристите обещаха да „разрешат Брекзит в рамките на шест месеца“

Politico: Лейбъристите обещаха да „разрешат Брекзит в рамките на шест месеца“

1 Ноември 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин стартира предизборната си кампания с обещанието „да разреша Брекзит в рамките на шест месеца“. Той каза, че ако бъде избран на изборите на 12 декември, ще договори нова сделка с Брюксел и ще я постави на референдум в рамките на половин година, пише европейската редакция на Politico.
На откриването на кампанията в Южен Лондон лидерът на Работническото движение нападна Консервативната партия за това, че не е успяла да се справи с Брекзит повече от три години след референдума. „Днес е 31 октомври, денят, в който Борис Джонсън обеща, че ще излезем от ЕС“, посочи Корбин. „Но той се провали и този провал е лично негов“.
„Сделката за продажба на Джонсън ще доведе до години на непрекъснати преговори и несигурност. Лейбъристите ще разрешат Брекзит, като дадат на хората последната дума след шест месеца“, обеща той.
Неговото правителство би провело референдум за това, „дали да напуснем с разумна сделка, или да останем“, обясни Корбин. „Ще изпълним каквото и да решат хората“, добави той, като отказа да каже дали ще гласува за напускане или оставане в ЕС.
Говорителят на Европейската комисия повтори, че не е възможно предоговарянето на сделката за Брекзит. ЕС обаче възобнови преговорите за Споразумението за оттегляне с Джонсън, въпреки че го изключи.
„Лейбъристите са решени да обединят разделената страна“, отбеляза лидерът на партията, сравнявайки се с лидера на либерал-демократите Джо Суинсън, която обеща да отмени член 50, ако спечели мнозинство в парламента. „Либерал-демократите искат да отменят демократичния вот с парламентарно решение“.
По думите на Корбин, въпреки отричанията на Джонсън, „националното здравеопазване е подготвено за изземане от американски корпорации“ като част от планираната търговска сделка с американския президент Доналд Тръмп.
„Великобритания трябва да премине отвъд Брекзит и да се справи с щетите, нанесени на нашето общество от десетилетие на съкращения на торите и икономически провали“, добави още лидерът на лейбъристите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп заяви, че Джереми Корбин може да нанесе много щети на Великобритания, ако стане премиер

Reuters: Доналд Тръмп заяви, че Джереми Корбин може да нанесе много щети на Великобритания, ако стане премиер

31 Октомври 2019 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ако опозиционният лидер и ръководител на Лейбъристката партия Джереми Корбин спечели изборите във Великобритания и стане премиер, това би било „много лошо“ за страната, предава Reuters.
„Корбин би бил толкова лош за вашата страна. (…) Той би ви завел на толкова лоши места“, заяви президентът в интервю пред LBC Radio, проведено от лидера на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж.
Великобритания ще проведе предсрочни избори на 12 декември, което според настоящия министър-председател Борис Джонсън е шанс за страната да излезе от задънената улица по отношение на Брекзит. Неговото изпълнение се бави вече три години, след като референдума във Великобритания показа желанието на нейните граждани да напуснат Европейския съюз.
Тръмп от друга страна похвали Джонсън за това, че се опитва усилено да осъществи Брекзит.
„Той е готов да направи това, което никой друг не би направил“, заяви Тръмп.
„Той е фантастичен човек и смятам, че е точният (премиер) за тези времена. И знам, че ти (Фараж) и той можете да направите нещо прекрасно.“, добави президентът.
Според него САЩ може и да не успеят да постигнат търговска сделка с Лондон след Брекзит.
„Ние искаме да търгуваме с Великбритания и те искат да търгуват с нас“.
„И ако трябва да съм честен с теб, тази сделка, според определени аспекти в нея, (…) не е възможна. Не можем да направим търговска сделка с Великобритания“, заяви президентът.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: ЕС предупреди, че нова сделка за Брекзит ще означава още една отсрочка

The Independent: ЕС предупреди, че нова сделка за Брекзит ще означава още една отсрочка

31 Октомври 2019 | 19:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ще бъде необходима още една отсрочка, ако правителство, оглавявано от опозиционната Лейбъристка партия, иска да постигне нова сделка за Брекзит, заявиха от Европейската комисия, пише британското издание The Independent.
Плановете на лидера на лейбъристите Джереми Корбин да договори нова сделка с Европейския съюз, която да задържи Великобритания в митническия съюз и единния пазар на Общността остават. Лейбъристите още искат да проведат референдум с опция за оставане в структурите на ЕС.
Попитан дали новото споразумение, до което премиерът на Великобритания Борис Джонсън стигна с Брюксел може да бъде преразгледано по време на сегашната отсрочка до февруари 2020 г., говорител на ЕК заяви, че забавянето на Брекзит на този етап служи само за ратифицирането на документа.
„Мога само да ви предложа решението на Европейския съвет, което беше прието на 29 октомври, за удължаване на Акт 50 до 31 януари 2020 г., както Великобритания сама поиска“, заяви той.
„В това решение на Европейският съвет, със съгласието на Великбритания, стана ясно, че всяко преразглеждане на споразумението е изключено“, добави говорителят.
„Отсрочката беше дадена, за да се предостави на Обединеното кралство повече време да ратифицира споразумението за оттегляне, което беше обсъждано през последните две години“, каза още той.
Главният преговарящ за ЕС по въпросите за Брекзит Мишел Барние по-рано е казвал, че митническият съюз и единният маркет и оставането на Великобритания в тях са възможност и могат да бъдат добавени към т.нар. „политическа декларация“ доста бързо. Тази декларация е отделен документ от споразумението за Брекзит.
Ръководителят на лейбъристите Корбин и неговият екип многократно са посещавали седалището на Европейската комисия в Брюксел през последните години, за да се информират за ситуацията около Брекзит и да се срещат с Барние.
Лейбъристите казват, че референдум може да бъде проведен в първите шест месеца от евентуален техен мандат, което означава, че преговорите с ЕС може да продължат до април 2020 г., ако това е нужно.
По-рано председателят на Европейския съвет Доналд Туск остави възможността за нова отсрочка, като предупреди само, че сегашното забавяне „може би“ ще е последното такова.
Освен това страните-членки на ЕС не отхвърлиха възможността от такъв развой на събитията.
Мишел Барние предупреди по-рано, че Брекзит без сделка все още е възможен или през февруари или през декември 2020 г., в случай, че сделка за излизането на Обединеното кралство от ЕС не бъде ратифицирана.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Джереми Корбин заяви, че Лейбъристката партия ще постигне нова сделка с ЕС или ще остане в Общността

London Evening Standard: Джереми Корбин заяви, че Лейбъристката партия ще постигне нова сделка с ЕС или ще остане в Общността

31 Октомври 2019 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин заяви, че Брекзит „не е толкова сложен“ и обеща, че партията му ще се справи с въпроса до месец юни 2020 г., като постигне нова сделка с Европейския съюз или изобщо не напусне, пише вестник London Evening Standard.
„Лейбъристите ще се справят с Брекзит до шест месеца“, заяви той по време на митинг на своята партия, който даде начало на предизборната кампания на опозицията.
„Ще оставим хората да решат дали да напуснем с разумна сделка или да останем (в ЕС)“, добави политическият лидер.
Корбин добави, че втори референдум, в който хората ще могат да решат дали да подкрепят нова сделка, инициирана от лейбъристите, или оставане в ЕС ще вземе Брекзит „от ръцете на политиците“.
„Лейбъристите ще се справят с Брекзит до шест месеца. (…) Това наистина не е толкова сложно. И като премиер аз ще изпълня каквото решат хората“, добави Корбин.
Неговата реч постави въпроса дали предизборната кампания на опозицията ще е насочена към оставането на Великобритания в ЕС. Попитан дали той би гласувал за оставане или напускане във втори референдум, Корбин заяви, че лейбъристите „ще се съберат“, за да обсъдят партийният курс преди подобен вот.
„Заедно можем да съборим корумпираната система и да построим по-справедлива държава, която наистина да се грижи за всички“, заяви още лидерът.
Той не пропусна да се подиграе на премиера Борис Джонсън, за това че не е успял да осъществи Брекзит до 31 октомври, както беше обещал, като заяви, че „той каза, че по-добре да умре, отколкото да забави (Брекзит), но се провали“.
Корбин се обърна към лидера на либерал-демократите Джо Суинсън, която се застъпи за оставане в структурите на ЕС. Той заяви, че нейните планове ще „прекратят демократичен вот“.
Лидерът на лейбъристите отново повтори, че споразумението на Джонсън с Брюксел ще навреди на британското здравеопазване и ще доведе до търговско споразумение със САЩ.
„Тази токсична търговска сделка с (президента на САЩ) Доналд Тръмп може да предостави 500 млрд. британски паунда на седмица (…) на големите фармацевтични корпорации“, заяви Корбин.
Източник от Консервативната партия каза, че Великобритания може да напусне ЕС през януари 2020 г., ако Джонсън спечели изборите.
„Джереми Корбин призна, че ако спечели (изборите), 2020 г. ще бъде похабена с допълнителни преговори и втори референдум за напускане или оставане (в ЕС)“, каза той.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Консерваторите водят на лейбъристите с 8%, показва анкета

Reuters: Консерваторите водят на лейбъристите с 8%, показва анкета

31 Октомври 2019 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британската Консервативна партия на Борис Джонсън има преднина от 8% пред лейбъристите преди предсрочните парламентарни избори в Обединеното кралство на 12 декември, показва проучване на общественото мнение на Survation за вестник Daily Mail, предава Reuters.
Според анкетата, торите биха получили 34%, а Лейбъристката партия – 26%. Трета остава проевропейската Либерал-демократическа партия с 19%, а след това идва „Партия Брекзит“ на Найджъл Фараж с 12%.
Джонсън и лидерът на лейбъристите Джереми Корбин започват предизборната си кампания в четвъртък.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Найджъл Фараж постави ултиматум на Борис Джонсън да сключи изборен пакт с него до 24 часа

Daily Express: Найджъл Фараж постави ултиматум на Борис Джонсън да сключи изборен пакт с него до 24 часа

31 Октомври 2019 | 08:02 | Агенция "Фокус"
Лондон. Найджъл Фараж даде на Борис Джонсън 24 часа, за да сключи изборенпакт с неговата „Партия Брекзит“ за предсрочните парламентарни избори във Великобритания на 12 декември, пише британското евроскептично издание The Daily Express.
Фараж постави ултиматум на председателя на Консервативната партия да влезе в изборен пакт, като му остави 24 часа да реши дали иска да се съюзи с „Партия Брекзит“, съобщава The Sun. В петък евроскептичният лидер ще разкрие колко кандидати възнамерява да пусне на предстоящия вот, макар че влиятелни тори предупредиха, че „Партия Брекзит“ може ефективно да пусне Джерерми Корбин на Даунинг стрийт, като разцепи гласовете в полза на Брекзит. Първоначално Фараж заяви, че ще има кандидати за всички 650 места, но в сряда бе съобщено, че той може да намали тази бройка до само няколко десетки.
Партийният лидер увеличи мистерията около изборните си планове, след като изпрати криптирано съобщение от „Партия Брекзит“, в което се казва на всички кандидати“ „Важно: Моля, минете на тъмно в социалните медии. От сега нататък не отговаряйте на никакви въпроси за това къде се намираме и какви са стратегията и плановете ни. Те ще бъдат обявени съвсем скоро“.
Фараж обърна внимание на „големия избор“, койтро имат избирателите на изборите през декември.
„Могат да гласуват за партия, която иска отмяна, за такава, която иска втори референдум, могат да гласуват за партия, която иска нов договор с ЕС, или да изберат партия, която иска чисто излизане. Така че, менюто ще бъде пълно“, заяви той.
Визирайки Борис Джонсън, Фараж заяви: „Просто не знам, но мисля, че ако той ще се бори на общите избори въз основа на този договор, тогава смятам, че като човек, който иска излизане от ЕС, ще му е много трудно. Ще видим какво ще се случи. Не изключвам нищо...“
„Но изглежда, че той иска да излезе на изборите на основата на договора, за който смятам, че просто не е Брекзит. Но това може да се промени“, добави лидерът на „Партия Брекзит“.
Г-н Джонсън многократно отхвърля предложението за пакт, обещавайки вместо това да се осъществи Брекзит без помощта на партията на Фараж.
От партията заявиха, че „щедрото предложение“ за пакт остава на масата и посочиха, че искат да направят „Съюз за излизане“. Освен това от Партия Брекзит подчертаха, че няма да оставят Джонсън „да продаде страната с наистина лоша сделка“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние: Брекзит без сделка още е възможен

Мишел Барние: Брекзит без сделка още е възможен

30 Октомври 2019 | 21:53 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Излизането на Великобритания от структурите на Европейския съюз без сделка още не е премахнато като възможност и е реална опасност, предупреди главният преговарящ за Брюксел в преговорите за Брекзит Мишел Барние, пише лондонското издание The Independent.
Докато Великобритания се готви за предсрочни избори на 12 декември, Барние заяви, че бъдещите търговски преговори може да бъдат „трудни“.
„Рискът Брекзит да се случи без ратифицирана сделка все още съществува. Все още имаме нужда да се подготвим“, заяви Барние в реч в Брюксел.
Той предупреди, че има „голяма разлика“ в готовността за Брекзит без сделка сред членовете на ЕС а и между малките и големите компании в тези страни, които според него могат да бъдат уязвими.
Барние заяви, че Брекзит без сделка все още може да се случи в края на януари 2020 г. Това може да стане, ако новото правителство след изборите във Великобритания не ратифицира договореното споразумение между сегашния премиер Борис Джонсън и Брюксел и не бъде постигната още една отсрочка.
Той освен това подчерта, че Брекзит без сделка може да се случи и в края на 2020 г., ако Великобритания не се съгласи да удължи преходния период и не бъде постигнато търговско споразумение дотогава.
Повечето търговски наблюдатели вярват, че такова споразумение не може да бъде постигнато в такъв кратък период от време.
„Ще бъдат трудни преговори“, заяви Барние.
„Времето, което ще имаме, за да завършим тези преговори ще е изключително малко, 11 месеца“, добави той.
„Заради нашата географска близост и нашата икономическа независимост (…) ние искаме да имаме солидни гаранции“, допълни дипломатът.
Той предупреди, че ЕС може да бъде много взискателен по отношение на социалните права, защитата на природата, държавната помощ и данъчните въпроси, което са теми, по които Джонсън е склонен да преговаря дори по-малко от своя предшественик Тереза Мей.
„Брекзит не е дестинация. Той не е край по своему, поне не и за нас. (…) Но след Брекзит все още ще имаме нужда да преустроим много неща“, добави Барние.

Превод и редакция : Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Либерал-демократите могат да спечелят стотици места в изборите във Великобритания, смята Суисън

The Guardian: Либерал-демократите могат да спечелят стотици места в изборите във Великобритания, смята Суисън

30 Октомври 2019 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Либерал-демократите във Великбритания са много близо до това да спечелят „стотици места“ в парламента в изборите на 12 декември, заяви ръководителят на партията Джо Суисън, пише лондонското издание The Guardian.
Почти сигурно е, че предложението на премиера Борис Джонсън за избори на 12 декември ще бъде прието от Камарата на лордовете, както беше прието и от Камарата на общините.
Депутатите гласуваха по-рано за провеждането на избори, което даде изход от задънената улица, след като Лейбъристката партия подкрепи предложението и то сега ще премине и през Камарата на Лордовете, след което изборите ще са факт.
Докато Суисън обяви, че нейната партия има шанс да спечели огромно количество гласове на изборите, министърът на здравеопазването на Великобритания Мат Ханкок обяви, че само Консервативната партия успешно може да осъществи Брекзит.
От друга страна депутатът на лейбъристите Джон Макдонъл заяви пред журналистите, че неговата партия се очаква да опровергае статистическите данни, както се случи през 2017 г. и предупреди, че либерал-демократите могат да се коалират с торите.
Суинсън обаче отхвърли идеята да подкрепи правителство на Корбин или на Джонсън и заяви пред BBC Radio, че съобщението на партията, че ще „спре Брекзит“ ще предостави електорат на либерал-демократите.
Тя добави, че местните избори от месец май 2019 г. са показали, че партията може да спечели далеч повече от сегашните 19 депутати в парламента, заради напускането на редица депутати от Консервативната партия.
„Това е непостоянно време в политиката. Никой няма нужда да гледа към чуждата мъдрост или към това какво се е случило в миналото“, заяви тя.
„Нашите статистики сега показват, че сме на много малко от това да спечелим стотици места, защото политическата обстановка е тотално променена от това, което се случи с нашата страна“, каза още Суинсън.
Тя имаше предвид, че става дума за промените във Великобританския политически климат във връзка с Брекзит.
Според Суинсън, нито Джонсън, нито Корбин са „в състояние да водят нашата страна" и да застанат начело на правителство.
„И аз знам, че има милиони хора навън, които жадуват за позитивна алтернатива, която гледа към бъдещето“, добави лидерът на либерал-демократите.
Пред британската медия Sky News, Ханкок заяви, че вот за либерал-демократите или друга партия би бил „вот за поставянето на Корбин“ начело на правителството, което според него би означавало „повече блокиране и забавяне“.
Той добави, че лейбъристкият лидер ще бъде „напълно неспособен“ да изведе страната от задънената улица, в която страната се намира, понеже не би могъл да управлява без Шотландската народна партия (ШНП) и без либерал-демократите.
Ханкок отхвърли твърдението на Суинсън, че нейната партия ще получи много повече гласове на 12 декември.
„Толкова много хора се опитаха да отпишат Джереми Корбин. Опитаха се да го отпишат и на предишните избори и той трансформира кампанията. И смятам, че това ще направи и този път. Ние сме готови за това“, заяви министърът.
Той добави, че гласоподавателите би трябвало да внимават с целите на Суисън и нейната партия.
„Ако либерал-демократите са казали, че вече не подкрепят вота на хората и искат да се съюзят с торите, изглежда сякаш ще влязат отново в коалиция, както направиха през 2010 г.“, каза Ханкок.

Превод и редакция : Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Опозиционният лидер Джереми Корбин предизвика премиера на Великобритания Борис Джонсън на телевизионен дебат

London Evening Standard: Опозиционният лидер Джереми Корбин предизвика премиера на Великобритания Борис Джонсън на телевизионен дебат

30 Октомври 2019 | 19:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин призова премиера на Великобритания Борис Джонсън на телевизионен дебат по време на предизборната кампания в страната, пише вестник London Evening Standard.
Говорител на лейбъристите заяви, че Корбин има желание да проведе дебат лице в лице с министър-председателя и го призовава да приеме офертата му.
„(Корбин) е, както беше преди две години, уверен в желанието си да проведе дебати лице в лице с лидера на Косервативната партия и би искал да предизвика Борис Джонсън да се съгласи на това днес“, заяви говорителят.
„Както искахме от (бившия премиер) Тереза Мей и тя отказа, желаем да предизвикаме Борис Джонсън да се съгласи днес на телевизионни дебати по време на тази (предизборна) кампания“, се казва още в изявлението.
Остава неясно дали Корбин ще е съгласен на тристранен дебат, в който да се включи и ръководителят на либерал-демократите Джо Суинсън.
Попитан дали това може да се случи, говорителят заяви, че в момента се водят преговори с телевизиите, които ще излъчват дебата.
„Но има само двама души, които могат да станат министър-председател в края на кампанията и смятам, че британския народ трябва да има ясното право да ги види в дебат лице в лице по телевизията и да чуе техните гледни точки“, заяви още говорителят.
Премиерът Борис Джонсън последно участва в подобни дебати през юли 2019 г., когато той и Джереми Хънт проведоха такъв по различни въпроси за Брекзит, както и за това дали да бъде временно прекратена дейността на парламента.
Първоначално имаше съмнения в това, дали дебатът ще се осъществи, тъй като Джонсън реши да се оттегли от по-ранния дебат на Sky News и заяви, че няма да участва в повече подобни изяви, докато не започне гласуването.
Като се има предвид краткият период, който остава до 12 декември, не е ясно колко телевизионни дебати ще се проведат и кой ще участва в тях.

Превод и редакция : Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск на сбогуване с Великобритания: Стискам ви палци

Доналд Туск на сбогуване с Великобритания: Стискам ви палци

30 Октомври 2019 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Доналд Туск, напускащият председател на Европейския съвет, изпрати послание са сбогом на Великобритания и призова политиците „да използват по най-добри начин“ отлагането на Брекзит, пише европейската редакция на Politico.
Туск, който не крие желанието си Обединеното кралство да остане в ЕС, заяви, че тримесечното отлагане, предложено от Съюза по-рано тази седмица „може да е последното“. Съветът прие официално удължаването на член 50 във вторник.
То ще продължи „до 31 януари, за да се даде повече време за ратификацията на споразумението за оттегляне. Излизането може да се осъществи на 1 декември 2019 година или 1 януари 2020 година, ако споразумението за излизане бъде ратифицирано от двете страни“, гласи съобщението от Брюксел.
Удължаването стана след като британските депутати подкрепиха сделката за Брекзит на Борис Джонсън, но отказаха да прибързат законодателството през парламента, както се надяваше правителството.
Туск завърши туийта си с думите: „Аз също искам да се сбогувам с вас, тъй като моята мисия тук приключва“. Мандатът на Туск приключва на 1 декември. „Стискам ви палци“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Изборите на 12 декември предоставят шанс Брекзит най-после да бъде извършен

Daily Express: Изборите на 12 декември предоставят шанс Брекзит най-после да бъде извършен

29 Октомври 2019 | 23:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. Изборите на 12 декември предоставят шанс Брекзит най-после да бъде извършен, пише британският евроскептичен вестник Daily Express
Опитите на Борис Джонсън да насрочи общи избори най-накрая успяха, след като депутатите гласуваха да подкрепят предсрочен вот.
Британските депутати подкрепиха законопроекта за предсрочни избори на Борис Джонсън с 438 срещу 20 гласа. Гласоподавателите ще се отправят към урните в четвъртък на 12 декември в предколедните избори. Парламентът ще бъде пророгиран в понеделник на 4 ноември, за да позволи на депутатите да агитират за предстоящите избори.
Опозиционните лидери се надяваха да бъдат приети изменения, позволяващи на 16 и 17-годишните и граждани на ЕС да гласуват на изборите.
Но заместник-председателят на парламента Линдзи Хойл отхвърли тази възможност.
Правителството беше казало, че ще изтегли законопроекта, ако някое от тези изменения бъде прието.
Коментирайки гласуването на Парламента за предсрочни общи избори, той каза: „Тези избори са шанс за едно поколение да преобразим страната ни и да защитим интересите, които задържат хората.
Премиерът Джонсън се надява, че гласуването в национален мащаб ще доведе до парламентарно мнозинство, така че той да може да получи ясен мандат за Брекзит.
В момента неговата партия има благоприятна преднина в проучванията с 37 процента от гласовете, следван от лейбъристите с 24 процента.
Брекзит-партията на Найджъл Фараж също ще се стреми да се възползва от гласуването на евроскептиците, особено в северните избирателни райони.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Великобритания отива на избори през декември за първи път от сто години

The Times: Великобритания отива на избори през декември за първи път от сто години

29 Октомври 2019 | 23:34 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания ще отиде на избори през декември за първи път от почти 100 години след като Джереми Корбин се присъедини към други опозиционни партии, за да подкрепи призива на Борис Джонсън за предсрочни избори, пише британският вестник The Times
Депутатите подкрепиха избори на 12 декември, след като гласуваха за предпочитаната дата на премиера с 438 срещу 20 гласа. Последните избори през декември в Обединеното кралство са проведени през 1923 година.
Лидерът на консерваторите беше готов да сключи сделка с либералдемокртаите и Шотландската национална партия да се проведат избори преди Коледа, след като лейбъристите отхвърлиха предложението три пъти.
Това обаче се промени, след като Джереми Корбин обяви, че предварителното условие на неговата партия за избори, Брекзит без сделка да бъде свален от масата, е изпълнено, след като ЕС предостави последното удължаване на процеса на напускане по член 50 от Лисабонския договор.
Опитът на лейбъристите и либералдемократите да преместят датата на изборите на 9 декември обаче се провали. Депутатите гласуваха против 315 срещу 295.
Законът все още трябва да премине през Камарата на лордовете в сряда, където колегите все още е възможно те да го върнат в долната камара отново в четвъртък. От Камарата на лордовете обаче ясно заявиха, че не възнамеряват да се опитват да възпрепятстват закона,
При подготовката за избори на 12 декември парламентът ще се разпусне в сряда, след като депутатите се ангажират с предизборната кампания.
Лидерът на консерваторите и премиер Борис Джонсън върна в партията 10 от 21-те депутати от консерваторите, които се разбунтуваха срещу правителството заради Брекзит миналия месец, включително сър Никълъс Соумс, внука на Уинстън Чърчил, но не и Филип Хамънд, който беше финансов министър в правителството на Тереза Мей и изявен привърженик на оставането в ЕС, което значи, че той не може да се кандидатира за депутат от торите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британските депутати гласуваха за избори на 12 декември

AFP: Британските депутати гласуваха за избори на 12 декември

29 Октомври 2019 | 22:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати във вторник гласуваха за провеждане на предсрочни избори на 12 декември, подкрепяйки законопроекта, внесен от правителството в опит да се преодолее политическата безизходица, свързана с Брекзит, предава AFP.
Часове след като ЕС официално се съгласи да отложи напускането на Великобритания до края на януари, парламентът гласува за третите избори в страната от четири години.
Това е рискован ход за Джонсън, който ръководи консервативно правителство на малцинството, но той няма особен избор, след като депутатите отхвърлиха предложената от неговото правителство сделка с Брюксел за Брекзит.
В момента Консервативната партия е доста по-напред от опозиционната лейбъристка партия съгласно проучвания на общественото мнение и той се надява да спечели мнозинство в долната камара на общините, за да прокара плана си за Брекзит.
Неуспехът му да спази обещанието си „да направи Брекзит на 31 октомври или да умре“ обаче рискува да предизвика реакция сред избирателите евроскептици, които може да подкрепят Брекзит-партията на Найджъл Фарадж.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Британският парламент прие на второ четене закона за предсрочните избори

ТАСС: Британският парламент прие на второ четене закона за предсрочните избори

29 Октомври 2019 | 21:06 | Агенция "Фокус"
Лондон. Камарата на общините на британския парламент прие законопроекта на правителство за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 12 декември, предава TACC
Председателят на парламента Джон Беркоу обяви, че инициативата на премиера е получила достатъчна устна подкрепа от страна на депутатите, така че не е необходимо официално преброяване на гласовете.
Сега, преди решителното трето четене, в законопроекта ще бъдат представени изменения. Както Reuters съобщи по-рано, заместник-председателят на парламента Линдзи Хойл не позволи на депутатите да гласуват по неприемливи за правителството изменения.
Във вторник кабинетът на Джонсън предложи Камарата на общините да разгледа и приеме законопроект, който ще позволи предсрочните парламентарни избори да бъдат свикани с гласуване с обикновено мнозинство на депутатите, заобикаляйки изискванията на действащото законодателство. Камарата на общините се съгласи законопроектът да бъде разгледан по ускорената процедура - само за един ден, но също така гласува, така че депутатите да имат възможност да внесат допълнителни изменения в него. Окончателното гласуване на правителствения законопроект в Камарата на общините се очаква след 20:00 местно време (22:00 българско време). В момента както правителството, така и големите опозиционни партии подкрепят провеждането на предсрочни избори, така че е много вероятно през декември британците да трябва да отидат на урните за трети път за четири години, за да изберат нов парламент.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Правителството ще оттегли законопроекта за изборите, ако опозицията внесе ключови поправки в него

The Guardian: Правителството ще оттегли законопроекта за изборите, ако опозицията внесе ключови поправки в него

29 Октомври 2019 | 19:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството ще оттегли законопроекта за изборите, ако опозицията внесе ключови поправки в него, пише британският вестник The Guardian.
Ако някой има някакво съмнение по този въпрос, Даунинг Стрийт потвърди, че ще оттегли законопроекта за общите избори, ако депутатите внесат изменения за снижаване на възрастта на гласуване до 16 или 17 години или разреши на гражданите на ЕС да участват в изборите, пише вестникът.
Говорителят на Борис Джонсън вече каза, че подобен ход ще доведе до "административен хаос" и ще противоречи на конвенцията, че промените във възрастта за правото на гласуване се правят с течение на времето и чрез консултации, а не по друг начин.
Източник от офиса на премиера потвърди обаче, че подобни изменения биха били фатални за законопроекта:
Не можете честно да казвате, че подкрепяте избори на 12 декември и гласувате за промяна на възрастта за гласуване. Съвсем ясно е, че вотът за промяна на възрастта за гласуване би довел до шестмесечно забавяне.
Според информация на вестника тези две поправки няма да бъдат подлагани на гласуване, което означава, че перспективата правителството да претърпи поражение по тези въпроси и след това да реши да изтегли законопроекта, вероятно е премахната.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ЕС окончателно одобри поредно отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 година

ТАСС: ЕС окончателно одобри поредно отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 година

29 Октомври 2019 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз окончателно одобри третото отлагане на излизането на Великобритания от ЕС до 31 януари 2020 година, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от TACC.
"27-те държави от ЕС официално одобриха третото отлагане, което вероятно ще бъде последното. Мои британски приятели, използвайте го добре", написа Туск в социалната мрежа „Туитър“. "Аз също се сбогувам с вас, тъй като мисията ми приключва."
В същото време Европейският съвет издаде официално изявление, според което всички 27 лидери на останалите държави в ЕС единодушно са одобрили отлагането на Брекзит до 31 януари 2020 година с писмена процедура. „Оттеглянето на Великобритания може да стане и по-рано - 1 декември 2019 г. или 1 януари 2020 г. - ако до този момент споразумението за оттегляне бъде ратифицирано и от двете страни“, се казва в документа. Европейският съвет потвърди, че текстът на споразумението не може да бъде изменян и че до момента на напускането на Великобритания за нея се прилагат всички права и задължения на пълноправен член на ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Британското правителство представи текста на законопроекта за провеждането на предсрочни избори, гласуването ще бъде на 12 декември

ТАСС: Британското правителство представи текста на законопроекта за провеждането на предсрочни избори, гласуването ще бъде на 12 декември

29 Октомври 2019 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън изпрати на членовете на управляващата Консервативна партия текста на законопроекта за провеждане на предсрочни парламентарни избори през декември. Гласуването на предложението, което ще позволи изборите да бъдат свикани с обикновено мнозинство в парламента, заобикаляйки изискванията на действащото законодателство, ще бъде проведено във вечерните часове на деня, предава TACC.
Документ от една страница, публикуван в социалната мрежа „Туитър“ от кореспондент на водещ британски вестник, показва, че се предвижда предсрочните парламентарни избори да се проведат на 12 декември.
По-рано през деня основната опозиционна партия във Великобритания – Лейбъристката, обяви, че ще подкрепи призива на премиера Борис Джонсън (КП) за провеждането на предсрочни парламентарни избори в страната през месец декември.
Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че решението на ЕС да отложи отново Брекзит е изпълнило искането му да преодоляване на заплахата от неорганизирано излизане на Обединеното кралство от структурите на Общността. „Сега ще започнем най-амбициозната и радикална кампания за реална промяна, която страната ни е виждала някога“, увери Корбин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Лейбъристката партия склони за провеждането на общи избори през декември

AFP: Лейбъристката партия склони за провеждането на общи избори през декември

29 Октомври 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. Основната опозиционна партия във Великобритания – Лейбъристката, ще подкрепи призива на премиера Борис Джонсън (КП) за провеждането на предсрочни парламентарни избори в страната през месец декември, предава AFP, като допълва, че точната дата за вота предстои да бъде определена.
Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че решението на ЕС да отложи отново Брекзит е изпълнило искането му да преодоляване на заплахата от неорганизирано излизане на Обединеното кралство от структурите на Общността. „Сега ще започнем най-амбициозната и радикална кампания за реална промяна, която страната ни е виждала някога“, увери Корбин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Борис Джонсън ще направи последни усилия за насрочване на общи избори преди Коледа

The Times: Борис Джонсън ще направи последни усилия за насрочване на общи избори преди Коледа

29 Октомври 2019 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън ще положи последни усилия за насрочването на общи парламентарни избори в страната преди Коледа, съобщава националният ежедневник The Times, като допълва, че плановете му може да предизвикат спорове относно точната дата на гласуването.
Джонсън прие предложение от либералдемократите и Шотландската народна партия за предсрочни избори в замяна на обещание да се откаже от усилията да прокара сделката за Брекзит в парламента.
Двете партии предложиха да подкрепят промени, което ще позволи на Джонсън да се опита да насрочи избори с подкрепата на обикновено мнозинство в парламента. Трите му опита до този момент се провалиха заради законовото изискване за подкрепа на две трети от депутатите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън не успя да насрочи избори през декември - коментари в британския печат (Агенция "Фокус")

Борис Джонсън не успя да насрочи избори през декември - коментари в британския печат (Агенция "Фокус")

29 Октомври 2019 | 04:10 | Агенция "Фокус"
Твърдото намерение на Борис Джонсън да проведе избори през декември на фона на поредното отлагане на Брекзит е централна тема на британския печат.
***

Лондон. Борис Джонсън ще направи втори опит тази седмица да насрочи общи избори преди Коледа, след като депутатите отхвърлиха искането, пише британският национален вестник The Times.
Премиерът се нуждаеше от гласовете на две трети от депутатите, за да предизвика предсрочни общи избори, но само 299 депутати подкрепиха този ход, което е 135 гласа под нужния праг от 434. Седемдесет депутати гласуваха против изборите на 12 декември.
Веднага след гласуването обаче премиерът потвърди, че ще представи своя собствена версия на плана на либералдемократите за бърза промяна на закона за предсрочни избори. Тогава той ще се нуждае само от обикновено мнозинство в парламента и вероятно ще бъде подкрепен от Шотландската национална партия (ШНП), което означава, че гласовете на лейбъристите вероятно ще станат без значение.
„Няма да позволим тази парализа да продължи", каза премиерът. „По един или друг начин трябва да се пристъпи направо към избори.“
Гласуването на законопроект за изборите ще изисква мнозинство от 320 депутати. Консерваторите, които имат 288 депутати, ще имат 323 гласа за плана, ако 35-те депутати на ШНП го подкрепят, и 342, ако всичките 19 либералдемократи също гласуват за него. Въпреки това ШНП е разделена. Ангъс Макнейл, депутатът от Западните острови, каза тази сутрин, че е "объркан" от плана.
Внасянето на законопроекта тази вечер означава, че той може да бъде обсъден и гласуван във вторник. Но предизвикването на избори чрез законопроект, а не чрез предложение съгласно закона за парламентите с определен срок, създава потенциални усложнения. Депутатите ще имат възможността да внасят и гласуват изменения, като например разширяване на избирателното право до 16 и 17-годишните, като законопроектът също ще трябва да премине през Камарата на лордовете.
„Тази вечер е последният шанс на лейбъристите да се проведат избори с Брекзит - те могат да гласуват за избори на 12-ти и да се извърши Брекзит преди това“, каза по-рано източник на Downing Street. „Ако не, утре ще внесем законопроект, почти идентичен с този на либералдемократите и ШНП. Парламентът не един път вече не успя да изпълни обещанието си да спази референдума.
„Милиони семейства и фирми не могат да планират дейността си поради постоянните отлагания. Имаме нужда от нов парламент до Коледа, за да можем да извършим Брекзит през януари и страната да продължи напред.“
Гласуването за предсрочните избори дойде часове след като Европейският съюз премахна и последната надежда на премиера да напусне ЕС на 31 октомври, като подкрепи отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 г.
Посланиците на ЕС се съгласиха за удължаването на срока по член 50 при условията на Закона на Бен, законодателството, което принуди премиера да поиска отлагане, когато депутатите блокираха сделката му за Брекзит.
Съгласно клаузите за „гъвкавост“ Великобритания може да напусне по-рано от 31 януари, ако новото споразумение за оттегляне бъде ратифицирано преди 30 ноември или 31 декември.
Искането за удължаване беше отправено от сър Тим Бароу, посланикът на Обединеното кралство в Брюксел, придружено от противоречиво писмо от лидера на консерваторите, с което настояваше, че това е направено по принуда.
„Следващата стъпка е да се търси официално съгласие във Великобритания за решението“, заяви източник от ЕС. „След споразумението с Обединеното кралство Доналд Туск ще стартира писмената процедура сред ЕС-27 със срок 24 часа.“
Ги Верхофстад, главният преговарящ за Брекзит на Европейския парламент, се подигра с обещанието на Борис Джонсън, че по-скоро ще „умре в канавката“, отколкото да поиска и да приеме трето отлагане на Брекзит.
„С облекчение, че най-накрая никой не умря в канавка“, каза той. „Независимо дали демократичният избор на Обединеното кралство е да се откаже от Брекзит или да се оттегли със сделка, потвърдено или не на втори референдум, несигурността около Брекзит продължава твърде дълго. Това допълнително време трябва да осигури път напред.“
Франция се отказа от позицията си срещу поредното отлагане на Брекзит този уикенд, след като президентът Макрон говори в неделя след обяд с премиера Джонсън. Французите останаха с впечатлението, че предложенията на либералдемократите и ШНП за избори през декември ще успеят.
„Европейците няма да се противопоставят на отлагане на Брекзит, свързано с демократична процедура, като нови избори. Ние не сме нито за намеса, нито за безразличие “, каза Амели де Моншален, френският министър по европейските въпроси.
Ако Великобритания не използва следващите три месеца за ратифициране на договора за оттегляне или за провеждане на общи избори, тогава се очаква Франция да настоява усилено през новата година за окончателен срок за Брекзит, предлаган като юни 2020 г.
Доналд Туск, който подкрепя отлагането на Брекзит, за да задържи Великобритания в ЕС, напуска поста си през декември и ще бъде заменен от Шарл Мишел, бившият белгийски премиер, който подкрепя позицията на Макрон.
***

Лондон. Британското правителство загуби гласуването за насрочване на избори преди Коледа, пише британският вестник London Evening Standard
Британският премиер Борис Джонсън си осигури 299 гласа в подкрепа на предложението за предсрочни избори, а само 70 бяха против. На кабинета обаче му трябваха 455 гласа, за да се приеме предложението
Лейбъристите отказаха да подкрепят избори на тази дата, тъй като студентите ще се приберат вкъщи за коледните празници.
Либералдемократтите и Шотландската национална партия очертаха друг път до избори на 9 декември. Премиерът каза на депутатите, че правителството ще внесе кратък законопроект за общи избори на 12 декември, след като ЕС се съгласи по-рано през деня да отложи Брекзит до 31 януари.
Анди Макдоналд от опозиционната лейбъристка партия заяви, че предложените избори на 12 декември ще „изключат“ много избиратели, включително студенти, и ще създадат „огромни“ трудности на желаещите да стигнат до урните заради коледните празници.
Той заяви пред Sky News: „Смятам, че е много неразумно да се провеждат общи избори в навечерието на Коледа.
Правителството ще внесе законопроект само с един член за изменение на Закона за парламентите с фиксиран срок, за да се свикат общи избори на конкретната дата 12 декември, , заяви източник на Даунинг стрийт. За гласуването на този законопроект ще е достатъчно обикновено мнозинство.
Източникът също така заяви, че законопроектът за оттегляне от ЕС за изпълнение на сделката за Брекзит няма да бъде върнат за гласуване.
***

Лондон. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обяви, че ще подкрепи план на либералдемократите за промяна на закона, за да се проведат избори през декември, ако лейбъристите откажат да подкрепят предложението му предсрочни избори, пише британския вестник The Guardian.
Източник от офиса на премиера се е опитал да окаже натиск върху лейбъристите да подкрепят предложението за избори на 12 декември, като заяви, че правителството ще се обърне към плана на либералдемократите като алтернатива.
Джонсън се нуждае от подкрепата на лейбъристите, за да получи мнозинство от две трети за избори съгласно действащото законодателство, но Джереми Корбин отказва да подкрепи такива, докато възможността за Брекзит без сделка все още съществува.
През уикенда либералдемократите предложиха да помогнат на Джонсън да промени закона, за да станат възможни избори на 9 декември, за които ще е необходимо само обикновено мнозинство в парламента.
Източник от премиерския офис каза: „Тази вечер е последният шанс на лейбъристите да получат избори заедно с Брекзит - те могат да гласуват за 12-и и Брекзит да бъде извършен и по-рано. Ако те не ни подкрепят, утре ще внесем законопроект, почти идентичен с помощта на либералдемократите и Шотландската национална партия.
„Този парламент многократно не изпълнява обещанието си да спази референдума. Милиони семейства и фирми не могат да планират бъдещето си поради постоянните отлагания. Имаме нужда от нов парламент до Коледа, за да можем да извършим Брекзит през януари и страната да продължи напред.“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Консерваторите ще настояват за предсрочни избори въпреки неуспеха в парламента

The Times: Консерваторите ще настояват за предсрочни избори въпреки неуспеха в парламента

28 Октомври 2019 | 23:26 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън ще направи втори опит тази седмица да насрочи общи избори преди Коледа, след като депутатите отхвърлиха искането, пише британският национален вестник The Times.
Премиерът се нуждаеше от гласовете на две трети от депутатите, за да предизвика предсрочни общи избори, но само 299 депутати подкрепиха този ход, което е 135 гласа под нужния праг от 434. Седемдесет депутати гласуваха против изборите на 12 декември.
Веднага след гласуването обаче премиерът потвърди, че ще представи своя собствена версия на плана на либералдемократите за бърза промяна на закона за предсрочни избори. Тогава той ще се нуждае само от обикновено мнозинство в парламента и вероятно ще бъде подкрепен от Шотландската национална партия (ШНП), което означава, че гласовете на лейбъристите вероятно ще станат без значение.
„Няма да позволим тази парализа да продължи", каза премиерът. „По един или друг начин трябва да се пристъпи направо към избори.“
Гласуването на законопроект за изборите ще изисква мнозинство от 320 депутати. Консерваторите, които имат 288 депутати, ще имат 323 гласа за плана, ако 35-те депутати на ШНП го подкрепят, и 342, ако всичките 19 либералдемократи също гласуват за него. Въпреки това ШНП е разделена. Ангъс Макнейл, депутатът от Западните острови, каза тази сутрин, че е "объркан" от плана.
Внасянето на законопроекта тази вечер означава, че той може да бъде обсъден и гласуван във вторник. Но предизвикването на избори чрез законопроект, а не чрез предложение съгласно закона за парламентите с определен срок, създава потенциални усложнения. Депутатите ще имат възможността да внасят и гласуват изменения, като например разширяване на избирателното право до 16 и 17-годишните, като законопроектът също ще трябва да премине през Камарата на лордовете.
„Тази вечер е последният шанс на лейбъристите да се проведат избори с Брекзит - те могат да гласуват за избори на 12-ти и да се извърши Брекзит преди това“, каза по-рано източник на Downing Street. „Ако не, утре ще внесем законопроект, почти идентичен с този на либералдемократите и ШНП. Парламентът не един път вече не успя да изпълни обещанието си да спази референдума.
„Милиони семейства и фирми не могат да планират дейността си поради постоянните отлагания. Имаме нужда от нов парламент до Коледа, за да можем да извършим Брекзит през януари и страната да продължи напред.“
Гласуването за предсрочните избори дойде часове след като Европейският съюз премахна и последната надежда на премиера да напусне ЕС на 31 октомври, като подкрепи отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 г.
Посланиците на ЕС се съгласиха за удължаването на срока по член 50 при условията на Закона на Бен, законодателството, което принуди премиера да поиска отлагане, когато депутатите блокираха сделката му за Брекзит.
Съгласно клаузите за „гъвкавост“ Великобритания може да напусне по-рано от 31 януари, ако новото споразумение за оттегляне бъде ратифицирано преди 30 ноември или 31 декември.
Искането за удължаване беше отправено от сър Тим Бароу, посланикът на Обединеното кралство в Брюксел, придружено от противоречиво писмо от лидера на консерваторите, с което настояваше, че това е направено по принуда.
„Следващата стъпка е да се търси официално съгласие във Великобритания за решението“, заяви източник от ЕС. „След споразумението с Обединеното кралство Доналд Туск ще стартира писмената процедура сред ЕС-27 със срок 24 часа.“
Ги Верхофстад, главният преговарящ за Брекзит на Европейския парламент, се подигра с обещанието на Борис Джонсън, че по-скоро ще „умре в канавката“, отколкото да поиска и да приеме трето отлагане на Брекзит.
„С облекчение, че най-накрая никой не умря в канавка“, каза той. „Независимо дали демократичният избор на Обединеното кралство е да се откаже от Брекзит или да се оттегли със сделка, потвърдено или не на втори референдум, несигурността около Брекзит продължава твърде дълго. Това допълнително време трябва да осигури път напред.“
Франция се отказа от позицията си срещу поредното отлагане на Брекзит този уикенд, след като президентът Макрон говори в неделя след обяд с премиера Джонсън. Французите останаха с впечатлението, че предложенията на либералдемократите и ШНП за избори през декември ще успеят.
„Европейците няма да се противопоставят на отлагане на Брекзит, свързано с демократична процедура, като нови избори. Ние не сме нито за намеса, нито за безразличие “, каза Амели де Моншален, френският министър по европейските въпроси.
Ако Великобритания не използва следващите три месеца за ратифициране на договора за оттегляне или за провеждане на общи избори, тогава се очаква Франция да настоява усилено през новата година за окончателен срок за Брекзит, предлаган като юни 2020 г.
Доналд Туск, който подкрепя отлагането на Брекзит, за да задържи Великобритания в ЕС, напуска поста си през декември и ще бъде заменен от Шарл Мишел, бившият белгийски премиер, който подкрепя позицията на Макрон.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Британското правителство загуби гласуването за насрочване на избори преди Коледа

London Evening Standard: Британското правителство загуби гласуването за насрочване на избори преди Коледа

28 Октомври 2019 | 22:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство загуби гласуването за насрочване на избори преди Коледа, пише британският вестник London Evening Standard
Британският премиер Борис Джонсън си осигури 299 гласа в подкрепа на предложението за предсрочни избори, а само 70 бяха против. На кабинета обаче му трябваха 455 гласа, за да се приеме предложението
Лейбъристите отказаха да подкрепят избори на тази дата, тъй като студентите ще се приберат вкъщи за коледните празници.
Либералдемократтите и Шотландската национална партия очертаха друг път до избори на 9 декември. Премиерът каза на депутатите, че правителството ще внесе кратък законопроект за общи избори на 12 декември, след като ЕС се съгласи по-рано през деня да отложи Брекзит до 31 януари.
Анди Макдоналд от опозиционната лейбъристка партия заяви, че предложените избори на 12 декември ще „изключат“ много избиратели, включително студенти, и ще създадат „огромни“ трудности на желаещите да стигнат до урните заради коледните празници.
Той заяви пред Sky News: „Смятам, че е много неразумно да се провеждат общи избори в навечерието на Коледа.
Правителството ще внесе законопроект само с един член за изменение на Закона за парламентите с фиксиран срок, за да се свикат общи избори на конкретната дата 12 декември, , заяви източник на Даунинг стрийт. За гласуването на този законопроект ще е достатъчно обикновено мнозинство.
Източникът също така заяви, че законопроектът за оттегляне от ЕС за изпълнение на сделката за Брекзит няма да бъде върнат за гласуване.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британските депутати отхвърлиха искането на премиера за предсрочни избори на 12 декември

AFP: Британските депутати отхвърлиха искането на премиера за предсрочни избори на 12 декември

28 Октомври 2019 | 21:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати отхвърлиха опита на премиера Борис Джонсън да проведе предсрочни общи избори на 12 декември, , предава AFP.
Общо 299 депутати гласуваха в подкрепа на предложението му, 70 бяха против, но това е далеч от необходимата подкрепа на две трети от 650-те депутати, изисквани от закона, за да се приеме предложението за предсрочни избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лейбъристите няма да разрешат на Борис Джонсън да свика предсрочни избори

ТАСС: Лейбъристите няма да разрешат на Борис Джонсън да свика предсрочни избори

28 Октомври 2019 | 17:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Опозиционната Лейбъристка партия на Великобритания ще блокира опита на премиера Борис Джонсън в понеделник да определи дата за предсрочни парламентарни избори, пише на страницата си в социалната мрежа „Туитър“ политическият анализатор на ITV Пол Пол Бранд, цитиран от TACC.
"Заседанието на кабинета в сянка на лейбъристите току-що приключи. Един от неговите членове ми каза, че партията e решила да се въздържа от участие в днешното гласуване по предложението на правителството за избори на 12 декември", написа Бранд. Според закона извънредни избори могат да бъдат свикани, ако две трети от депутатите от Камарата на общините, или 434 депутати, подкрепят предложението. При настоящото изравняване на силите в камарата това е невъзможно без подкрепата на поне една четвърт от всички депутати от Лейбъристката партия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Борис Джонсън е склонен да подкрепи плана на либералдемократите за избори на 9 декември

The Guardian: Борис Джонсън е склонен да подкрепи плана на либералдемократите за избори на 9 декември

28 Октомври 2019 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обяви, че ще подкрепи план на либералдемократите за промяна на закона, за да се проведат избори през декември, ако лейбъристите откажат да подкрепят предложението му предсрочни избори, пише британския вестник The Guardian.
Източник от офиса на премиера се е опитал да окаже натиск върху лейбъристите да подкрепят предложението за избори на 12 декември, като заяви, че правителството ще се обърне към плана на либералдемократите като алтернатива.
Джонсън се нуждае от подкрепата на лейбъристите, за да получи мнозинство от две трети за избори съгласно действащото законодателство, но Джереми Корбин отказва да подкрепи такива, докато възможността за Брекзит без сделка все още съществува.
През уикенда либералдемократите предложиха да помогнат на Джонсън да промени закона, за да станат възможни избори на 9 декември, за които ще е необходимо само обикновено мнозинство в парламента.
Източник от премиерския офис каза: „Тази вечер е последният шанс на лейбъристите да получат избори заедно с Брекзит - те могат да гласуват за 12-и и Брекзит да бъде извършен и по-рано. Ако те не ни подкрепят, утре ще внесем законопроект, почти идентичен с помощта на либералдемократите и Шотландската национална партия.
„Този парламент многократно не изпълнява обещанието си да спази референдума. Милиони семейства и фирми не могат да планират бъдещето си поради постоянните отлагания. Имаме нужда от нов парламент до Коледа, за да можем да извършим Брекзит през януари и страната да продължи напред.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.