НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен: Макрон отвори вратата на Русия към Западните Балкани

Новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен: Макрон отвори вратата на Русия към Западните Балкани

12 Ноември 2019 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон отвори вратата на Русия към Западните Балкани след блокирането на преговорите за членство в Европейския съюз за Албания и Северна Македония. Това предупреди новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предава косовската RTK.
Новоизбраният председател на EK предупреди лидерите на Блока да започнат преговори за членство незабавно. Тя твърди, че Русия или Китай могат да запълнят тази празнота, освен ако ЕС не се утвърди в региона. Миналия месец президентът на Франция Еманюел Макрон блокира процеса на преговори за членство от самото начало на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз.
В изявление по случай 30 години от падането на Берлинската стена Урсула фон дер Лайен заяви, че Европа „поиска много от Северна Македония и Албания и те изпълниха всичко“.
„Сега ние трябва да застанем зад своите думи и да започнем преговори за присъединяване“. Съгласно думите й, лидерите на ЕС забавят преспективата за членство за страните от Западните Балкани още от 2003 година.
„Целта сега е да се утвърди европейската идея за мир в региона, който преди 20 години беше нарушен от кървав инцидент“, добави тя.
„И историята на ЕС от 1989 година доказа, че си струва, когато Съюзът ни отвори сърцето си“.
Германският политик предупреди, че ако Брюксел не предложи европейската перспектива за Западните Балкани, „други ще запълнят тази празнина - Китай, Русия, Турция или Саудитска Арабия“.
Еманюел Макрон беше единственият лидер на ЕС, който блокира преговорите за Северна Македония и Албания на последната среща на Европейския съвет. Той също успя да убеди Нидерландия и Дания да блокират преговорите за присъединяване на Албания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Новоизбраният председател на Европейския парламент пристига на посещение в Северна Македония

„Канал 5“ (Македония): Новоизбраният председател на Европейския парламент пристига на посещение в Северна Македония

4 Ноември 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Новоизбраният председател на Европейския парламент Давид Сасоли пристига на посещение в Северна Македония, предава скопската телевизия „Канал 5“.
Преди посещението си в страната Сасоли заяви, че блокирането на преговорите с Европейския съюз е разкрило пред обществеността на континента важността на проблема и изрази увереност, че френското вето е малка пречка, която ще бъде преодоляна в следващите месеци.
В Скопие италианецът ще проведе срещи с държавния глава Стево Пендаровски, с премиера Зоран Заев, с председателя на парламента Талат Джафери и с лидерите на политическите партии. Очаква се Сасоли да изнесе реч пред депутатите в законодателния орган в Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Новоизбраният председател на Европейския парламент ще посети Северна Македония

„Локално“ (Македония): Новоизбраният председател на Европейския парламент ще посети Северна Македония

3 Ноември 2019 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Новоизбраният председател на Европейския парламент Давид Сасоли ще посети Северна Македония на 4 ноември, пише скопското електронно издание ”Локално“.
Преди посещението си в страната в интервю за Македонската информационна агенция той заяви, че блокирането на преговорите с Европейския съюз е просветило обществеността на континента за важността на проблема.
Той смята, че френското вето на последната среща на върха е само малка пречка по пътя, която ще бъде преодоляна през следващите месеци.
Сасоли заяви в интервюто още, че следващите шест месеца ще бъдат толкова важни, колкото и срещата на върха в Загреб.
„Мисля, че трябва да достигнем до консенсус от европейска страна на срещата на върха в Загреб. Това, което ще направи новата Европейска комисия ще бъде решаващо. Вярваме, че тя ще следва същия път като водената от Юнкер комисия и ще продължи усилията и ще ги трансформира в нещо солидно“, заяви Сасоли.
„Не губим време и следващите шест месеца няма да бъдат загубени. Това ще бъде и възможност да изтъкнем нашата решителност. Има само една пауза на този дълъг път, но последната дума още не е казана", добави той.
"Друго, което ни впечатлява е тонът на публичния дебат в Северна Македония – разбира се хората са разочаровани, това е естествено, но има силен сигнал за надежда, това е много позитивно и трябва да градим върху това“, заяви още председателят на Европейския парламент.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Новият председател на ЕП избра Македония за първото си официално посещение извън ЕС

„Независен“ (Македония): Новият председател на ЕП избра Македония за първото си официално посещение извън ЕС

31 Октомври 2019 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Скопие. Новоизбраният председател на Европейския парламент Давид Сасоли ще пристигне на визита в Македония в понеделник и вторник, която ще е първото му официално посещение в държава извън ЕС, след като застана на поста през лятото, пише македонското издание „Независен“.
Той пртистига с послание към Скопие и Тирана, че трябва да останат на европейския път, независимо от пречките, които се появиха на последната среща на европейските лидери.
„Визитата в Македония, а веднага след това и в Албания, е от най-голяма важност лично за мен в този момент. Знаем, че народите в двете страни са много разочаровани от неспособността на Съвета да постигне съгласие за започване на присъединителни преговори заради ветото на няколко страни-членки, Ние разбираме и споделяме това разочарование“, заяви Сасоли.
Европейският парламент прие нова резолюция малко след срещата на върха на ЕС, с която „осъди неспособността на Европейския съвет да изпълни обещанието“.
Сасоли припомня, че резолюцията е приета с голямо мнозинство и настоя Европейският парламент да не мълчи и да търси положително решение от държавите-членки на следващото заседание.
„Албания и Северна Македония изпълниха реформите, за които ги помолихме, и сега заслужават да бъдат възнаградени за техните изключителни усилия. Искам да апелирам към гражданите, особено по-младите поколения: не губете надежда, моля, останете на европейския път. Европейският парламент е с вас“, заяви председателят на ЕП в изявление, в което обяви посещението си в региона.
Сасоли иска да насърчи двете страни да продължат реформите и вярва, че „въпреки забавянето, времето няма да бъде загубено“.
Предвижда се той да се срещне с президента Стево Пендаровски, премиера Зоран Заев и председателя на парламента Талат Джафери в Скопие.
В началото на декември Сасоли също ще посети Тирана.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“: Твърдението, че с Преспанското споразумение сме предали най-святото на Македония не е вярно, смята външният министър на страната

„Денешен“: Твърдението, че с Преспанското споразумение сме предали най-святото на Македония не е вярно, смята външният министър на страната

30 Октомври 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Твърдението, че сме предали най-святото на Македония с Преспанското споразумение, е наглост, заяви външният министър на страната Никола Димитров, пише скопското издание ”Денешен“.
„Трябва да намерим начини външната ни политика да не води до (...) вътрешнопартийни раздори. Загубихме поколения около Европейския съюз и НАТО. Затова в Преспанското споразумение се опитахме да включим механизми, свързани с нашето членство в НАТО и със започване на процеса към присъединяване към ЕС. Това означва, че смяната на документите за вътрешна употреба ще зависи пряко от отварянето на главите“, заяви Димитров на изслушване пред комисията по външните работи в парламента на Северна Македония.
Той говори за досегашния процес по евроинтеграция на страната, като напомни, че Македония е кандидат за членство от 14 години с 10 препоръки за започване на преговори. Димитров още нарече кандидатурата на Скопие специален случай.
Той също така подчерта, че твърдението, че Преспанското споразумение е предало най-святото на Македония е наглост и, че „националните интереси на страната за защитени“.

Превод и редакция : Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): След Пендаровски се изказа и Никола Димитров: Само Заев остана да защитава „Северна“ за домашна употреба

„Вечер“ (Македония): След Пендаровски се изказа и Никола Димитров: Само Заев остана да защитава „Северна“ за домашна употреба

30 Октомври 2019 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. След изявлението на президента Стево Пендаровски, че частта на Преспанския договор, която се отнася за вътрешната употреба на новото име ще бъде оставена на „изчакване“, с подобно изказване излезе и министърът на външните работи Никола Димитров, който на заседание на комисията по Европейски въпроси подчерта, че частите на Договора, свързани със започването на преговорите за членство, сега не могат да се приложат, пише македонското издание „Вечер“.
„В Преспанския договор има условие вътрешните документи да започнат да се издават с новото име след започването на преговорите с ЕС. Той не може да бъде приложен изцяло, ако не сме в ЕС“, обясни Димитров.
Заев от друга страна смята, че фактът, че Скопие не е получило дата, не е пречка Македония да изпълни Преспанския договор, въпреки че не е е длъжна да го прави, ако няма начало на преговорите за присъединяване.
„Има „Архив на Македония“. Не може да има Архив на Македония, ние имаме конституция в държавата и това трябва да се промени.Тя трябва да действа според споразумението.В общините имаме задължения, които общините трябва да изпълняват. Очакваме същото и от гръцката страна“, обясни премиерът, след като не получи датата.
С подписването на споразумението двете страни се ангажираха да ускорят промяната на всички документи, които трябва да носят новото официално наименование "Република Северна Македония". Този процес трябваше да последва отварянето на глави за конкретните области.
Член 1, точка 10 от Договора от Преспа ясно гласи, че промяната на документи и имената на институции ще има два преходни периода, един „технически“ и един „политически“.
В раздела за политиката за вътрешна употреба се посочва, че документите ще трябва да бъдат променени при отварянето на всяка глава от съответната област в преговорите с Европейския съюз и ще бъдат финализирани в рамките на пет години след това.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: Основателни са притесненията, че Преспанският договор е поставен под риск

Александър Дамовски, МКД: Основателни са притесненията, че Преспанският договор е поставен под риск

30 Октомври 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. Основателни са притесненията, че Преспанският договор е поставен под риск. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ главният редактор на македонското електронно издание МКД Александър Дамовски във връзка с предупрежденията на премиера на Северна Македония Зоран Заев, че ветото на ЕС за преговори за присъединяване на страната може да доведе до отлагането на Договора от Преспа за употребата на името Северна Македония. Дамовски обясни, че споразумението между Атина и Скопие е подписано с условието за получаване за дата, а докато се случи това риск за договора има, а името Северна Македония ще остане за международна употреба, но не и за вътрешна. „Едно е да говорим за отлагането на отделни членове от Преспанския договор, съвсем друго е отлагането на употребата на името, което беше главното условие на Гърция – ако продължи във времето, ще можем да говорим за отлагане и на самия договор, което предизвика определени развои в Македония и региона. Щом не важат някои от членовете на Договора от Преспа, това ще доведе до отлагане на целия договор. Да видим след изборите след 12-ти април как евентуалната смяна на властта и ВМРО-ДПМНЕ, опозицията, ще действа по този случай. За сега са доста въздържани в квалификациите по въпроса, но очевидно има неудовлетворение от договора“, коментира Александър Дамовски. Той добави, че се обсъжда преструктуриране на самия ЕС и ще се правят нови модели на евроинтеграцията на Западните Балкани. Според него това означава, че Северна Македония ще бъде още много години в чакалнята на Брюксел, което отваря много други въпроси.
Йоланда ПЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Зоран Заев поиска промяната в методологията на преговорите да върви заедно със самите преговори

„Независен“ (Македония): Зоран Заев поиска промяната в методологията на преговорите да върви заедно със самите преговори

30 Октомври 2019 | 01:07 | Агенция "Фокус"
Рим. Македонският премиер Зоран Заев поиска промяната в методологията на преговорите да върви заедно със самите преговори по време на своята съвместна пресконференция с италианския министър-председател Джузепе Конте в Рим, цитиран от скопския вестник “Независен“.
Напълно сме съгласни, че процесът на преговори трябва да бъде засилен, по-ефективен, по-конкретен и да даде възможност за обратимост, когато е необходимо. Но също така сме убедени, че процесът на реформиране на методологията на преговори и бъдещето на ЕС може и трябва да протича успоредно с началото и хода на преговорите със Северна Македония и други страни в региона.
Заев изрази надежда, че обсъждането на новата методология и началото на преговорите със Северна Македония до срещата на върха в Загреб през следващата година ще бъде в интерес на всички.
„Най-доброто за нас и най-доброто за ЕС е да имаме жизнен, активен процес, който ще ни помогне в реформите, които вече сме ангажирани да следваме в наш интерес ... В този момент всякакви алтернативни или експериментални идеи като възможен заместител на членството в ЕС , може да представлява заплаха за стабилността и напредъка на Западните Балкани. Страните от Западните Балкани са заобиколени от държави-членки на ЕС, а ние сме вътре като остров в ЕС, те нямат по-добро бъдеще от членството и реинтеграцията там , където принадлежим - в Европейския съюз. Нашите граждани, 85 процента от тях искат и очакват членство в ЕС“, каза Заев.
В своето обръщение, което бе цитирано от правителствената пресслужба, премиерът заяви, че решението на Европейския съвет е разочаровало македонските граждани, че това чувство е споделено от почти целия Европейски съюз и неговите страни-членки и че мнозина коментират, че е направена историческа грешка. Тази историческа грешка, каза Заев, има време и начин да я поправим в следващия период и ние сме готови да работим заедно с нашите партньори от ЕС.
Заев благодари на своя домакин - министър-председателя на Италия Джузепе Конте на пресконференцията за поканата за днешната среща, която, според него, идва в момент, когато страната има нужда от подкрепа по нейния евроатлантически път.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Само Мицкоски се радваше, че не получихме дата за преговори с ЕС

Зоран Заев: Само Мицкоски се радваше, че не получихме дата за преговори с ЕС

27 Октомври 2019 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обвини лидера на опозиционната ВМРО–ДПМНЕ Християн Мицкоски, че е бил щастлив от това, че страната не е получила дата за преговори за присъединяване към Европейския съюз, но това няма да му позволи да се качи на власт, предава скопската медия „Фокус“.
Премиерът каза по време на партиен дебат, че опозиционният лидер е бил единственият доволен от отказа на френския президент Еманюел Макрон да бъде предоставена дата за започване на преговори с ЕС. Това обаче надали ще помогне на Мицкоски да получи властта, смята Заев.
На партийната среща лидерът на „Социалдемократическия съюз на Македония“ говори още за реформите по пътя за евроинтеграция и икономическите политики на правителството.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Не приемаме алтернативи на пълноправното членство

Зоран Заев: Не приемаме алтернативи на пълноправното членство

26 Октомври 2019 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Прилеп. Нашето място е в ЕС и няма да приемаме оферти за споразумения и каквито и да било пактове или икономически съюзи, само пълноправно членство в ЕС е приемливо за нас, заяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от скопския телевизионен канал “Сител“
Целият свят говори за нас и това, което сме направили, което вършим и заслужаваме. Ние сме пример за всеки водещ политик и експерт. С тези думи премиерът и лидерът на СДСМ Зоран Заев се обърна днес към хората от Прилеп на форум, който се провежда в този град. Той подчерта, че само това е правилният път, по който трябва да върви Македония и той няма алтернатива.
„Наистина не е честно спрямо нас, защото ни обещаха, обещаха, че ние ако изпълним нашата част и ЕС ще изпълни своята.. Дискутираха до 2.30 часа през нощта и за съжаление се случи несправедливост. Но Ви уверявам, че от тази несправедливост тази наша малка страна ще се възроди като феникс. От това, което се чува в световния ефир, Европа говори за тази несправедливост, целият свят говори за тази несправедливост. Не приемаме никакви алтернативи, пактове, партньорства и не знам какви икономически проекти. Ние сме за пълноправно членство в ЕС “, заяви Зоран Заев, премиер и лидер на СДСМ.
Заев предложи на ВМРО-ДПМНЕ и лидера му Християн Мицковски, ако искат да станат демократична партия, да се освободят от влиянието на Груевски и парите, които той им изпраща, защото това са откраднати пари. Заев призова опозицията да отстоява интересите на страната, а не личните или тясно-партийни интереси.
„Техните опашати лъжи, че ще се учи албански в Прилеп. Как не ги е срам – изминаха шест месеца, откакто е приет закона – къде се учи насила албански? Те са дясна консервативна партия и би трябвало да говорят за патриотизъм, а те се държат като страхливци, когато трябва да се вземат смели решения за държавата. Къде са те?“ - добави Заев.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): В Брюксел обмислят алтернативи за членството на страните от Западните балкани в ЕС

„Канал 5“ (Македония): В Брюксел обмислят алтернативи за членството на страните от Западните балкани в ЕС

26 Октомври 2019 | 17:10 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Стратегическото партньорство и създаването на Европейско икономическо пространство вместо членство на Западните Балкани в ЕС - това е Европейската инициатива за стабилност, която се обмисля в Брюксел като компромис за преодоляване на различията в ЕС след блокадата на Макрон за започването на преговори с Македония и Албания. Исландия и Норвегия вече участват в общия европейски пазар и членството в тази група според Европейската инициатива за стабилност не означава бъдещо членство в Съюза, информира македонският телевизионен “Канал 5“.
„ЕС трябва да предложи на всички шест държави от Западните Балкани достъп до единния пазар, като Норвегия и Исландия. Това означава, че методологията за оценка на напредъка трябва да бъде радикално реформирана. Тези отношения не гарантират бъдещо присъединяване към Съюза - в днешно време и нищо не може да гарантира това. Но това прави всички бъдещи дебати за членство достоверни, когато дойде времето. - се казва в предложението на Европейската инициатива за стабилност.
От Европейската инициатива за стабилност добавят, че подобна икономическа зона обхваща всички ключови области, важни за потенциалните инвеститори, свободния поток от хора, стоки и идеи и ще изпрати послание до гражданите в страните от региона, че границите и изолацията могат да бъдат преодолени. Според тях предложението също би било комбинирано с финансови награди за държавите, които напредват във всички сектори.
Държавите, които нарушават основните права на човека или заплашват своите съседи, могат да бъдат изключени или временно отстранени- което трябва да отговори на искането на Макрон за обратимост. Този процес трябва да бъде поставен на масата на срещата на върха в Загреб през май 2020 г., която ще включва шестте страни от Западните Балкани.
Премиерът Заев заяви, че за да има такава оферта, тя трябва да бъде формализирана от ЕС в частта на кандидатурата на страната. Той изрази надежда, че дебатът за новата методология за членство ще бъде бързо утвърден в ЕК.
Текстът на Европейската инициатива за стабилност също добавя, че недаването на дата за Македония е несправедливо за страната, но според тях би могло да бъде шанс за нещо по-достоверно, справедливо и трансформативно.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Мечтата за членство на Македония в ЕС не е мъртва, алтернативата е несигурност и неяснота, твърди Заев

„Макфакс“ (Македония): Мечтата за членство на Македония в ЕС не е мъртва, алтернативата е несигурност и неяснота, твърди Заев

26 Октомври 2019 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Мечтата за членство в ЕС не е разрушена, а другият вариант е национализмът, радикализмът, несигурността и завръщането към размирното и мрачно време, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев, предава “Макфакс“
Той каза това в интервю за съботното издание на белградския всекидневник "Политика",
Според него Северна Македония е на добър път и ще се превърне в 30-тата пълноправна държава-членка на НАТО.
„Въпреки, че 27 държави-членки на Европейския съюз ясно и силно подкрепят началото на преговорите за присъединяване на страната ни, друга от тях настоява първо за вътрешни реформи в Общността. Ние подкрепяме инициативата на президента на Франция Еманюел Макрон, но сме убедени, че Северна Македония няма да нанесе никакви щети, ако й бъде даден шанса да започне преговори, дори напротив. Това би било добра мотивация за провеждане на вътрешни реформи, а в същото време да се зачитат европейските ценности и да допринесем за процесите в самия ЕС“, заяви премиерът.
Той добави, че въпреки решението на Макрон да забави процеса на евроинтеграция на Скопие, Франция в миналото, а и в настоящето е помагала за демократични реформи.
Според него Македония е показала, че чрез диалог и консенсус със своите съседи е защитавала и създавала европейски ценности и поради тази причина интеграцията й в ЕС би била от помощ на реформите в Брюксел.
„Европейската перспектива на Скопие и балканските страни няма алтернатива“, добави Заев.
На въпрос на сръбските журналисти защо е призовал за предсрочни парламентарни избори, вместо да подаде оставка, министър-председателят заяви, че е най-правилно да върне мандата на хората, за да получи властта нова и ясна подкрепа за бъдещият път на Скопие.
„Подкрепата, която получаваме от ЕС, е недвусмислена при започване на преговори. Тази подкрепа идва от цялото ръководство на Европейската комисия, Европейския парламент, от 27-те държави-членки на ЕС. Франция също не е срещу нас. На първо четене френският парламент прие проектозакон за ратифициране на Протокола за присъединяване на Македония в НАТО“, каза Заев.
Той допълни, че този ход на Париж дава "попътен вятър" на правителството, за да може то да поиска от гражданите нов мандат, в който според Заев то ще води страната към ЕС и НАТО.
„Другият вариант е национализъм, радикализъм и несигурност, завръщане към проблемните и мрачни времена, в които никой не иска да върне“, каза още министър-председателят.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РСЕ (Македония): Разочарование след френското „затваряне на вратата под носа“ на Македония за ЕС

РСЕ (Македония): Разочарование след френското „затваряне на вратата под носа“ на Македония за ЕС

25 Октомври 2019 | 21:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Отрицателните настроения и разочарование както в страната, така и в европейската общественост, след френското блокиране на присъединяването на Македония към ЕС, са основните теми в македонските медии, пише македонската редакция на Радио „Свободна Европа“ .

Фокусът остава до голяма степен върху разочарованието и негативните настроения както на вътрешната, така и на европейската общественост след френското „не“ на Македония и Албания за началото на преговорите за присъединяване към ЕС. Ходът на Европейския парламент в Страсбург, който прие резолюция, изискваща започване на преговори с двете страни, може да изглежда като балсам върху раната, коментират от радиото.
Почти всички медии в страната, електронни и печатни издания, многобройни портали и седмични вестници - съобщават, че резолюцията е приета с 412 гласа „за“. Порталът SDK.MK в заглавието изведе констатацията: „Грешка“: „Недаването на дата на Северна Македония и Албания беше грешка“. Веднага след тази новина, порталите съобщават и за статуса на премиера Зоран Заев в профила му в социалната мрежа „Фейсбук“: „Благодарности на ЕП, ще работим още по-усилено, за да направим страната ни по-добро място за живот. ЕС знае, че нашето място е в европейското семейство “.

Порталът Република публикува колона, озаглавена „Оставете Макрон на спокойствие!“, в която авторът се чуди как македонските политици са били „толкова късогледи, че не осъзнавали какво се случва“. В статията се посочва, че при правителството и министър-председателя Заев Македония е държава без репутация и без перспектива, характеризираща се с явления, наречени „Боки 13 - Катица Янева и целия крах на Специализираната прокуратура“.

Междувременно седмичникът Фокус пише: „Членството в ЕС не е единствената ни алтернатива, а най-добрият вариант. Ако ни беше казано, че ветото може да анулира плановете ни, ако преговорите се превърнат в истински маратон, тогава нека се съсредоточим върху това, което зависи от нас дали европейските ценности наистина лежат в сърцето ни, а не само европейските пари. "

Порталът “Плюс Инфо“ пише в друга "обяснителна" статия: "ЕС не е ключова част от проблема", анализирайки политиката на Съюза за приемане на нови членове преди десетилетия, заявявайки, че "Съюзът, наред с други неща, изгражда своите оценки и относно редица скъпо платени преживявания от източноевропейски страни“ и накрая пише:„В момента страните от Западните Балкани нямат оферта, която би могла да бъде привлекателна за Съюза, но те натрупаха проблеми и конфликтни ситуации, независимо че след усилията за реформи показват някои положителни резултати“.

Онлайн изданието Globus цитира мнението на германския коментатор Бернхард Ригерт, който смята, че доверието и последствията на ЕС в балканските страни не са били толкова важни за президента Макрон, колкото вътрешнополитическите аргументи, особено преди местните избори, по-специално, че той имал предвид недоволството на французите срещу мигрантите и нежеланието да приемат нови членове, които биха имали по-лесни критерии за да се установят в страната им, ако се присъединят към Съюза. "Без значение колко време отнема до присъединяването, някои французи, на чиито гласове разичта и Макрон, и Льо Пен, просто проявяват отвращение към Балканите, като смятат, че техните държави са част от "другите "."

В центъра на вниманието на електронните и онлайн медиите са и думите на речта на председателя на Парламента Талат Джафери по време на Европейската конференция на говорителите на парламентите на тема „Нашият общ дом: Следващите 70 години“ в Страсбург по случай 70-годишнината на Съвета на Европа, водещата организация за правата на човека на континента, член на която е и Македония. Вестник “Независен пише : "Няма алтернатива за нас, освен онова, което е заложено от независимостта на страната - пълноправно членство в ЕС и НАТО, още по-силен стремеж към реформи в полза на нашите граждани и напредъка и развитието на нашата страна."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев благодари на Европейския парламент и обеща, че страната ще продължи с реформите

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев благодари на Европейския парламент и обеща, че страната ще продължи с реформите

24 Октомври 2019 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Северна Македония Зоран Заев изрази своята благодарност към Европейския парламент за приетата резолюция, призоваваща за започването на преговорите със Северна Македония и Албания за приемането им в Европейския съюз, предава скопската медия “Фокус”.
„Домът на европейската демокрация призова разширяването да бъде инструмент от изключително значение за по-нататъшната европеизация на държавите, които по естествен начин принадлежат към Европейския съюз. Македонският народ, заедно с всички наши колеги албанци, турци, роми, сърби, власи, бошняци и други, ще работят още по-усилено, за да направят страната ни по-добро място за живеене, европейски кът на многоетническите Балкани. Европейският съюз знае, че нашето място е в европейското семейство. Ние сме и ще бъдем готови за тяхното положително решение“, заяви Заев в свое изявление.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Зоран Заев потвърди кандидатурата си за премиерския пост в Северна Македония

„Независен“ (Македония): Зоран Заев потвърди кандидатурата си за премиерския пост в Северна Македония

24 Октомври 2019 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на СДСМ и настоящ министър-председател на Северна Македония Зоран Заев потвърди кандидатурата си за премиерския пост на предстоящите предсрочни парламентарни избори през април догодина, съобщава електронното издание на скопския вестник „Независен“.
„Ще ръководя кампанията, ще бъда кандидат за министър-председател, но това ще решат партийните и коалиционните органи. Щастлив съм да се посветя на партията и коалицията... Търся нов, чист, цял мандат, за да продължа напред. Сега топката е в полето гражданите и те ще ни дадат посоката, от която се нуждаем. СДСМ ще предложи модернизиран екип и модернизирана програма“, увери Заев.
На въпрос дали Оливър Спасовски ще бъде новият служебен премиер, Заев отговори, че въпросът ще бъде изяснен в края на месец декември.
„Бих привлякъл Оливър Спасовски в партията заедно с генералния секретар на партията Люпчо Николовски, за да ръководи кампанията. Спасовски беше секретар и има опит, но в същото време трябва да обърнем внимание на държавните дела“, поясни македонският премиер.
Той посочи, че те нямат причина за бързане. „В края на декември ще вземем решението за координация в СДСМ, а след това и с коалиционните партньори за това кой ще бъде служебен ще премиер, кой ще бъде заместник-министър на вътрешните работи и труда и социалната политика, а опозицията ще вземе решение за техните постове“, подчерта Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Новата извънредна резолюция на Европейския парламент ще върне мотивацията ни да продължим по европейския си път

Зоран Заев: Новата извънредна резолюция на Европейския парламент ще върне мотивацията ни да продължим по европейския си път

23 Октомври 2019 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Северна Македония Зоран Заев смята, че обявяването на новата извънредна резолюция на Европейския парламент, която отново ще изиска започването на преговори за присъединяване на страната в ЕС, ще бъде полезно и ще възстанови мотивацията на хората в страната да продължат по европейския път, предава скопската медия ”Фокус“.
„Намерението на ЕП е да помогне, нещо което е успокоение за огорчението в душите ни, което (предизвика) тази несправедлива историческа грешка, допусната от Европейския съюз спрямо Република Северна Македония“, заяви премиерът в свое изявление.
„Вярвам, че подобни действия отново ще върнат мотивацията на нашия народ да продължи по пътя на евроатлантическата интеграция, защото нашата решителност си има причина – това ще доведе до инвестиции, растеж и развитие, по-висок стандарт (на живот) и мотивация за младите хора да останат и да работят тук“, каза още Зоран Заев.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Макрон спря пътя на Северна Македония и Албания към ЕС, защото ако ориентацията на държавата зависи само от лидера й, тя не е за там

Премиерът Бойко Борисов: Макрон спря пътя на Северна Македония и Албания към ЕС, защото ако ориентацията на държавата зависи само от лидера й, тя не е за там

23 Октомври 2019 | 18:10 | Агенция "Фокус"
София. Разбирам защо Макрон стопира даването на дата за преговори: ако ориентацията на държавата зависи от един човек, тя не е за ЕС. Това каза премиерът Бойко Борисов в интервю за предаването „Лице в лице“ по бТВ. Той посочи, че опозицията в Република Северна Македония е с антибългарска риторика и дори иска ревизирането на решения за предстоящо членство на страната в ЕС. „Искам да припомня, че когато България влизаше в ЕС, имаше абсолютен национален консенсус на управляващи, опозиция и всички политически партии: и на социалисти, и на десни, че нашият път е ЕС и НАТО. Сиреч, която и партия да дойде на власт в България, ориентацията не се променя. Докато в Северна Македония и Албания казваме, че ако не е или ако Зоран Заев или Еди Рама паднат от власт, нещо ще стане. Тогава те не са за този път. В това отношение Макрон заслужава аплодисменти“, допълни премиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Премиерът Бойко Борисов: Лично призовах евролидерите отново да дадат перспектива на Северна Македония и Албания по време на Хърватското председателство

Премиерът Бойко Борисов: Лично призовах евролидерите отново да дадат перспектива на Северна Македония и Албания по време на Хърватското председателство

23 Октомври 2019 | 18:01 | Агенция "Фокус"
София. Лично призовах евролидерите отново да дадат перспектива на Северна Македония и Албания в Загреб по време на Хърватското председателство. Това каза премиерът Бойко Борисов в интервю за предаването „Лице в лице“ по бТВ. Той коментира, че това той е направил веднага след края на Европейския съвет на 17 октомври, когато не беше дадена зелена светлина за преговори за членство в ЕС на двете балкански държави. „Тогава колегите се спогледаха, Доналд Туск каза: „Да предложим“ и всички се съгласиха. Така че ако отвътре излязла такава информация, така беше“, посочи Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява доклада на Европейската комисия като обективен и реалистичен

Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява доклада на Европейската комисия като обективен и реалистичен

23 Октомври 2019 | 16:06 | Агенция "Фокус"
София. Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява доклада на Европейската комисия като обективен и реалистичен. Това пише в позиция на Прокуратурата, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България. "Този доклад отчита изпълнението на всички шест показатели, въведени при създаването на Механизма за сътрудничество и проверка през 2007 г., както и пълното изпълнение на седемнадесетте ключови препоръки, формулирани от ЕК през януари 2017 г.", пише в позицията.
"Изключително положителен е крайният извод на Комисията – че „извършеният от България напредък по линия на Механизма за сътрудничество и проверка е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването й към ЕС“. Така обективно и по достойнство са оценени усилията на законодателната, изпълнителната и съдебната власт в областта на съдебната реформа и противодействието на корупцията и организираната престъпност.
В същото време, докладът на ЕК от 22.10.2019 г. ясно подчертава, че „за постигането на резултати в дългосрочен план ще бъдат необходими решимост и последващи действия“. Ръководството на българската прокуратура ще продължи да работи активно и в рамките на Националния механизъм за мониторинг, създаден с ПМС № 240/24.09.2019 г.", се подчертава още в позицията на Прокуратурата.
"Изразяваме институционална и експертна подкрепа на предложените от правителството последни изменения в Закона за съдебната власт, както и на поетия ангажимент за изпълнение на препоръките на Венецианската комисия в съответствие с установения конституционен ред. Намерението на следващата ЕК за въвеждане на „всеобхватен механизъм за върховенството на закона с общоевропейски обхват и обективно докладване на всички държави членки“ е най-силната гаранция за необратимост на реформите.
Главният прокурор и неговите заместници изразяват своята благодарност към всички прокурори, следователи и служители, чийто труд в значителна степен допринесе за положителната оценка за напредъка на страната ни", уточняват още в позицията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Отдавам оценката за мониторинга на реалистичната и обективна преценка на ЕК и на всичко, което беше направено у нас

Главният прокурор Сотир Цацаров: Отдавам оценката за мониторинга на реалистичната и обективна преценка на ЕК и на всичко, което беше направено у нас

23 Октомври 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
София. Отдавам оценката за мониторинга на реалистичната и обективна преценка на ЕК, от една страна, а от друга страна на всичко, което беше направено у нас. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров по повод препоръката на ЕК мониторингът за България да отпадне, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е резултат, които са усилия и отвън и от вътре. В крайна сметка получихме една доста обективна оценка. Вярно е, че съдържанието на мониторинговия доклад не радва всички. Тези, които мислят за България, трябва да бъдат доволни“, каза още главният прокурор. По думите му усилията на страната бяха оценени по достойнство. „Всяко успокоение, че всичко е приключило по отношение на съдебна реформа, противодействие на корупция и каквото и да било друго. Ние сме приключили, доклада е позитивен, мониторингът е паднал или по-скоро е препоръчано неговото падане, няма дата за следващ доклад. Ако живеем с това чувство, ще получим негативен резултат много скоро. Ще го получим в страната от съгражданите ни и от Европа“, добави Цацаров. „Оттук нататък трябва да направим нещата, които са отразени в самия мониторингов доклад и които са ангажимент на правителството. Като ангажимент на правителството са посочени измененията в Закона за съдебната власт, които касаят отмяна на задълженията за членство на магистрати и отмяна на член 230, които дават възможност за отстраняване. Всяко успокоение е вредно, всяко успокоение ще и върне не крачка назад, а крачки назад“, допълни Сотир Цацаров.
Виолета СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): ЕП обсъжда резолюция за преговорите със Северна Македония

„Независен“ (Македония): ЕП обсъжда резолюция за преговорите със Северна Македония

23 Октомври 2019 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейският парламент ще обсъди в дневния ред на пленарната сесия резолюция, с която ще поиска отново започване на преговори за членство в Общността за Северна Македония и Албания, съобщава електронното издание на скопския вестник „Независен“.
ЕП вече сподели позиция, че Скопие и Тирана трябва да започнат преговори за присъединяване към Съюза, а извънредната резолюция ще подчертае, че консенсусът на последната среща на върха на ЕС не е постигнат главно заради съпротивата на Франция. Очаква се дебатът да започне в следобедните часове на деня.
В проекторезолюцията на фракцията на социалдемократите се критикува „ролята на президента на Франция и други държави-членки“ за блокиране на преговорния процес с двете балкански страни.
Очаква се депутатите да припомнят на държавите-членки, че Съветът трябва да поеме отговорност за решението, да действа в съответствие със собствените си ангажименти и да се придържа към принципа на собствените си заслуги при оценката на страните-кандидатки.
Предложените изменения предвиждат приветствие на „решимостта на Северна Македония да продължи напред в дневния ред на реформите за ЕС“ и похвала за „положителните резултати на дипломацията на Северна Македония“, особено по отношение на двустранните споразумения с Гърция и България.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Докладът на ЕК за България е добра новина, но ние, които винаги сме били критични, знаем, че не сме идеални и трябва да положим още допълнителни усилия

Премиерът Бойко Борисов: Докладът на ЕК за България е добра новина, но ние, които винаги сме били критични, знаем, че не сме идеални и трябва да положим още допълнителни усилия

23 Октомври 2019 | 10:13 | Агенция "Фокус"
София. Докладът на ЕК за България е добра новина, но ние, които винаги сме били критични, знаем, че не сме идеални и трябва да положим още допълнителни усилия. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той изказа благодарност към институциите. „Изказвам включително и благодарност към Станишев, Тимерманс, Жан-Клод Юнкер и към всички, които направиха така, че да имаме добър доклад за България“, посочи той. Премиерът изрази съжаление, че някои политически опоненти на ГЕРБ реагират все едно се е случило нещо лошо. „Те определиха решението на ЕК за отпадане на мониторинга и това било подарък за правителството. Казват България, не Борисов или правителството. Утре ще дойдат да управляват и ще имат държава, която не е под ударите на механизма“, допълни министър-председателят. Той посочи, че новината е хубава за България, но въпреки това съжалява за отделянето ни в случая с Румъния. „Не е хубаво, защото трябва да вървим със съседите и Балканите заедно, за да има просперитет в този регион. Отпадането на механизма е нещо добро. Но това трябва да ни амбицира още повече все ден всеки час да се борим са върховенството на закона, борбата с корупцията, контрабандната. Ние, които винаги сме били критични, знаем, че не сме идеални и трябва да положим още допълнителни усилия“, каза още Борисов
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: България подкрепя създаването на хоризонтален всеобхватен механизъм за върховенство на правото и правото на човека за всички 28 членки на ЕС

Министър Екатерина Захариева: България подкрепя създаването на хоризонтален всеобхватен механизъм за върховенство на правото и правото на човека за всички 28 членки на ЕС

23 Октомври 2019 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. България подкрепя създаването на хоризонтален всеобхватен механизъм за върховенство на правото и правото на човека за всички 28 членки на ЕС. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „От много години и в ЕП и в комисията са обсъждани предложения, мисля че парламента е приемал през годините. Това е един от основните ценности и принципи на съюза. Това пак не е нещо ново, има предложение от преди няколко месеца на комисията за създаване на такъв механизъм“, добави Захариева. По думите и този механизъм ще бъде за всичките държави, не само за България и Румъния, както е сега. Захариева допълни, че има няколко механизма, които се дебатират в момента. „Този хоризонтален всеобхватен механизъм за всичките държави, там към момента не са разписани процедурите. Припомням че и в момента има процедура по член 7 по договора. България винаги е била за това, че трябва да има еднакви критерии за всички държави членки. Позитивната новина е, че за България комисията се предлага прекратяване на този специфичен механизъм, който е само за две държави“, посочи още вицепремиерът.
Вицепремиерът коментира и решението на Европейската комисия по отношение на мониторинга за България. „България за първи път от 18 си доклад след 12 години получава категоричен доклад, че е изпълнила всички критерии по 6 показателя и че това според комисията това трябва да бъде последният доклад. Това означава, че тя предлага механизмът да отпадне. Както с решение на комисията е взето решение този доклад да бъде създаден за България и Румъния преди присъединяването, така с решение на комисията това трябва да стане“, каза още тя. „За това е толкова важен този доклад, защото оценката се прави от комисията. Разбира се процедурата е ясна, така както е по договора ни за присъединяване, комисията ще вземе под внимание, но не е решение на съвета. Всеки доклад се изпраща в парламента в комисията Либе. Всеки доклад за България и Румъния се изпраща в парламентът, в комисията Либе . Нямам спомен за всички доклади, които съм наблюдавала Европейския парламент да е вземал специално отношения“, обясни министърът на вътрешните работи. „Смятам че разликата България 2007 г. България 2019 г. е огромна. Също така смятам че има какво още да се върши по реформите. Неслучайно правителството създаде специален механизъм, преди около месец, който да продължи наблюдението на реформите. Този механизъм при спазване на разделението на властите ще бъде с участието на съдебната власт и на изпълнителната власт и реформите се правят заради българските граждани. Хората трябва да чувстват удовлетворение от системата, но не го чувстват“, допълни Екатерина Захариева.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: След отпадането на мониторинга министерството на вътрешните работи продължава да работи по укрепване партньорското доверие

Министър Младен Маринов: След отпадането на мониторинга министерството на вътрешните работи продължава да работи по укрепване партньорското доверие

23 Октомври 2019 | 09:18 | Агенция "Фокус"
София. За поред път ставаме свидетели, че явно обвиняваме Европейската комисия, че е пристрастна или, че не си върши работата по отношение на мониторинга за България на ЕК. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов в предаването в предаването „Здравей, България“ по Нова тв. „За съжаление българите така действаме, когато не се случва това, което искаме обвиняваме всеки. Мисля че това е наистина един успех, който е свързан с дългогодишен труд и усилия на правителствата, така че ние да отговорим на всички европейски показатели, за да сме пълноправна държава членка. Не че досега не сме били, но по отношение на правосъдието и вътрешните работи съществува този механизъм. Това, което касае Министерство на вътрешните работи при предишния доклад показател 6, който касаеше организираната престъпност и корупцията отпадна, знаете от мониторинга“, добави Маринов. По думите му въпреки отпадането на мониторинга министерството продължава да работи в тази посока. „Продължаваме да укрепваме доверието, което сме изградили в партньорските служби. След като ЕК казва, че ние сме изпълнили всички изисквания и показатели по механизма, аз смятам че ако на ЕК не вярваме на кого да вярваме“, обясни още той. „Дайте да не продължаваме да действаме с внушения от най-различни проучвания, защото именно това се прави. Факт е, че ЕК каза България изпълни ангажиментите, които механизма проверяваше. Факт е че виждате и в Румъния се развиват така нещата, което също е елемент на обективност. Наистина не виждам защо трябва да поставяме под съмнение решението на ЕК“, каза вътрешният министър. Маринов коментира, че в България сме повече самокритични отколкото всяка една друга държава в ЕС. „Аз съм бил на много съвети, срещи с колегите, с министрите и виждам как отивайки на европейска сцена те не се самобичуват, те защитават интересите на своята държава. Естествено това го правя и аз, но не разбирам хора, които отиват там и започват да говорят срещу държавата. В случая не виждам, това не е решение на вътрешнопартиен орган или на правителството, това е решение на ЕК. Смятате ли че държавите членки и представителите на тази комисия ще направят компромис със сигурността на цяла Европа и със собствената си сигурност, за да направят някакъв подарък“, посочи министърът. „Аз мога да ви уверя, че в Министерство на вътрешните работи дори да няма такъв механизъм, а то няма вече от година и нещо, работата изисква да си адекватен във всяка една ситуация, да защитаваш доверието, което ти е гласувано. Ежедневно ни се налага да работим съвместно с партньорските служби. В момента, в който загубим доверието това става ясно и няма как да се скрие. Ние сме състезатели и в усилия да защитаваме доверието, което имаме помежду си. Това се отнася до всички партньорски служби“, допълни Младен Маринов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция подкрепя модерна и европейска Северна Македония

Kathimerini: Гърция подкрепя модерна и европейска Северна Македония

23 Октомври 2019 | 07:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Въпреки разочарованието от решението на някои европейски лидери да не започват преговори за присъединяване към Европейския съюз със Северна Македония, изглежда политическите сили на страната са следили тази цел, което означава, че те все още трябва да изпълняват поетите ангажименти, пише гръцкото издание Kathimerini в коментар, представен без редакторска намеса.
Каквото и да се случи на вътрешната политическа сцена в Скопие през следващите няколко месеца, докато страната се насочи към предсрочни избори през април, нашите съседи и международната общност трябва да знаят, че Гърция от своя ще продължи да изпълнява Преспанския договор и ще продължи да прилага своята част от него. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис гарантира това, въпреки че официално беше против сделката за името, когато тя бе договорена от неговия предшественик. Това означава, че споразумението е одобрено от двете най-големи партии в страната, които представляват около три четвърти от гръцкия електорат.
Стратегическата цел на Атина и посланието, което трябва да изпрати във всяка посока - независимо от незначителните различия в страната - е, че сделката ще бъде спазена и Северна Македония трябва да стане член на ЕС и НАТО. Преспанският договор проправя пътя за стабилността и просперитета на балканската нация чрез обещание за въвеждане в двата евроатлантически стълба. Гърция изигра важна роля в ЕС в тази посока и има стратегически и търговски интереси да види материализацията на договора.
Освен наблюдението на бившия министър от ПАСОК и конституционен експерт Евангелос Венизелос, че замразяването на присъединителните преговори ще има негативен ефект върху прилагането на Преспанския договор, тъй като то предвижда употребата на комбинароното име вътре в страната да зависи от започването на преговорите и отварянето на отделните глави, Атина очаква с нетърпение процеса. Тя иска да получи надзора, който идва с оценката на всяка глава, водеща до модернизация на Северна Македония, за да може да стане надежден регионален партньор, като същевременно се надява, че разговорите ще засегнат гръцките проблеми относно търговските марки и т.н.
Международната общност признава, че Гърция се е справила добре с ангажиментите си и че искрено се надява да стане най-близкият стратегически съюзник и търговски партньор на Северна Македония в региона, дори допринася с военното си присъствие за предпазване на съседите си от външни заплахи.
Това са фактите и те не могат да бъдат игнорирани от никого, включително самите северно македонци. Във всеки случай зависи от тях да решат съдбата на страната си на урните през април.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Витанов: Механизмът за сътрудничество и проверка трябва да отпадне, за да не бъде използван за политически цели

Евродепутатът Петър Витанов: Механизмът за сътрудничество и проверка трябва да отпадне, за да не бъде използван за политически цели

23 Октомври 2019 | 07:31 | Агенция "Фокус"
Страсбург. „Докладът на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка е положителен за България. Всички полагахме усилия - не само правителството, а и опозицията - за да отпадне Механизмът. Той е дискриминационен по своя характер, доколкото се прилага само за 2 от държавите-членки, а проблеми с върховенството на закона има и в други. Той е и неефективен - в последните години се превърна в чиста формалност. Отдавна престана да се базира на обективни критерии. Очакванията се прехвърлиха от София към Брюксел“. Това заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов в Страсбург.
„Днешната стъпка не е изненада, още през януари Юнкер обяви, че целта му е отпадане до края на мандата на настоящата ЕК. Правителството може и да е убедило Брюксел, че всички препоръки са изпълнени, но по-важно е българските граждани да са убедени в същото“, подчерта Витанов.
„Свикнали сме този доклад често да бъде използван за вътрешнополитически цели - предстоят избори и в България, и в Румъния и някои политически партии ще се опитат да капитализират изводите за двете страни. Ето защо Механизмът трябва да отпадне - напоследък се използва като инструмент за политически цели“, допълни Витанов.
Той акцентира, че Докладът е само стъпка към прекратяване на Механизма и реформите следва да продължат. Предвижда се и въвеждането на нов, всеобхватен механизъм за всички държави членки: „Това е подход, който носи по-висока степен на равнопоставеност и обективност на третирането за всички държави. Все още не сме видели критериите, въз основа на които ще бъде разработен той. Да се надяваме, че няма да се по-тежки от досегашните“.
Комисията следва да вземе предвид мнението на ЕП и на Съвета преди окончателно да вземе решението за отмяна. Витанов наблегна на това, че процедурата е безпрецедентна и все още неясна, което към момента предизвиква известно объркване.
Коментирайки изказванията на комисар Аврамополус, че Комисията се надява скоро България, Румъния и Хърватия да влязат в Шенген, Витанов припомни, че няма пряка връзка между Механизма и Шенген, но за съжаление докладите по Механизма са били използвани досега от някои държави-членки именно с цел да спират влизането на България и Румъния в Шенген.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Според Financial Тimes „мрачни дни очакват Македония при смяна на властта“

„Фокус“ (Македония): Според Financial Тimes „мрачни дни очакват Македония при смяна на властта“

23 Октомври 2019 | 03:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. След евентуална смяна на властта в Северна Македония и евентуалното идване на националисти, противопоставили се на договора за промяна на името с Гърция, Балканите отново могат да се върнат към мрачните дни, прогнозира британският Financial Times в нов анализ на събитията след решението на Брюксел за незапочване на преговори с Македония и Албания, пише скопското издание “Фокус“.
"Ветото на Еманюел Макрон за започване на преговори със Северна Македония и Албания за присъединяване към ЕС може да бъде запомнено като историческа грешка, която ще отслаби Европа и ще подкопае амбициите й да стане геополитическа сила", се казва в статията.
Авторът пише, че Макрон със своята блокада торпилира политиката на разширяване на ЕС и го лишава от един от най-големите външнополитически инструменти. По този начин, подчертава авторът, Макрон може да предизвика дестабилизация в балканския двор на Европа.
„И всичко това идва от лидер, който твърди, че е пример за европейски дух на солидарност и сътрудничество“, подчертава авторът.
Освен това авторът добавя, че исканията за нова методология на преговори не са достатъчна причина да не се започнат преговори за присъединяване с Македония и Албания, тъй като това е процес, който вероятно ще отнеме десетилетия.
„Има сериозна загриженост за организираната престъпност, корупцията и върховенството на закона, особено в Албания, чиято мафия присъства в много страни от ЕС. Дания и Холандия също отхвърлиха преговорите с Албания, докато Франция отхвърли Северна Македония, като посочи, че не иска разширяване. Трудно е да си представим, че Макрон може да промени решението си преди изборите през 2022 г.“, оценява авторът.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейската комисия предложи отпадане на мониторинговия механизъм за България (ОБЗОР)

Европейската комисия предложи отпадане на мониторинговия механизъм за България (ОБЗОР)

22 Октомври 2019 | 20:12 | Агенция "Фокус"
София. Европейската комисия предложи отпадане на мониторинговия механизъм за България. Това стана ясно след последния за мандата на настоящата Европейска комисия доклад за наблюдението на правосъдната ни система и борбата с корупцията. Въпреки че доскоро се смяташе, че Румъния изпреварва България по повечето от препоръките на ЕК, сега се оказа, че това не е точно така, тъй като в настоящия доклад Румъния е разкритикувана поради липса на напредък в борбата с корупцията. Според документа пък България е постигнала „достатъчен“ напредък по отношение на ангажиментите в съдебната система и борбата с корупцията. Въпреки това десетки разследвания за две години на високопоставени политици все още не са довели до значими присъди. Комисията ще вземе окончателно решение за прекратяване на механизма за мониторинг след консултации с държавите-членки и Европейския парламент. България ще трябва да продължи последователно да работи по преобразуването на ангажиментите, отразени в този доклад, в конкретно законодателство и за по-нататъшното им прилагане, като страната ни ще трябва да наблюдава непрекъснатото прилагане на реформата с новосъздаден съвет за мониторинг. Румъния - която е четвърта в индекса на корупцията, пред Унгария и Гърция - беше подложена на критики за противоречиви промени в наказателното законодателство, одобрени от правителство, свалено след вот на недоверие.
Коментари по въпроса не липсват – падне ли мониторинга, това е добра новина за България и я поставя в позиция на съвсем пълноправна държава-членка на ЕС, на която се има доверие.
Още в 09.00 часа, малко преди началото на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург, евродепутатът от Партията на социалистите и демократите Елена Йончева разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Още от сутринта на въпрос дали мониторингът върху България отпада, Юнкер отговори положително, посочвайки, че България трябва да полага повече усилия за установяване на правова държава.
По време на днешното си изказване в пленарна зала в Страсбург евродепутатът Иво Христов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент своя страна коментира, че аморфните формулировки на досегашните доклади и безволевите им препоръки не са породили оздравителен ефект, като посочи, че Механизмът за сътрудничество и проверка е доказал своята неефективност, а проблемите в правосъдието даже са станали още по-задълбочени. Той добави още, че през изминалите години Европейската комисия не просто е обезсмислила мониторинга, а и го е превърнала в инструмент за политическа намеса и порочна подкрепа на свои фаворити в София. Христов посочи и, че това дискредитира самата европейска идея в очите на българските граждани, като свидетелство за разочарованието им посочи ниската активност на последните избори за Европейски парламент.
Докладът на ЕК коментира на пресконференция в Шумен и заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков, като посочи, че следващата крачка по прекратяване на мониторинговия механизъм е след като трябва се произнесат Европейският парламент и Съветът. Той посочи, че страховете на БСП се материализират в това, че някои от страните-членки съвсем няма да споделят ентусиазма на Европейската комисия от премахване на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Зарков добави още и, че механизмът отдавна е изчерпал своето ефикасно действие и се е превърнал в политическа дъвка. Вината за това Зарков видя включително и в Жан-Клод Юнкер, който още преди време обеща, че този механизъм ще отпадне и така направи въпросът политически, а не съотносим към обективни критерии. Заместник-председателят на ПГ на БСП изрази надежда препоръката за отпадане на мониторинговия механизъм да не напомни и препоръките за Шенген.
Предполагаемото отпадане на МСП коментира от Брюксел и председателят на ПЕС Сергей Станишев, като от своя страна той посочи, че намеренията от страна на Европейската комисия за отпадане на мониторинга са много добра новина за България. Той добави, че от страна на българските евродепутати от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП винаги се е поддържала позицията, че мониторинговият механизъм трябва да отпадне и го отбелязва като успех. Станишев посочи като интересен и факта, че за първи път в доклада на Европейската комисия се говори за свободата на словото. От думите му стана ясно, че в доклада се счита, че България е изпълнила 17-те препоръки, посочени и в предходния доклад на Комисията и нови такива няма , но все още продължава да има по какво да работи страната ни. Той добави още, че България ще трябва да продължи последователно да работи по преобразуването на ангажиментите, отразени в този доклад, в конкретно законодателство и за по-нататъшното им прилагане.
Реакции не закъсняха и от страна на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, както и от страна на вътрешния министър Младен Маринов. Това се случи по време на съвместен брифинг в Министерски съвет. От своя страна Екатерина Захариева посочи, че с днешния си доклад ЕК ясно и категорично заявява, че постигнатият от България прогрес в рамките на МСП е достатъчен. Тя припомни, че за първи път през 2017 г. са направени конкретни 17 препоръки по шестте показателя, като само година по-късно първите резултати вече са били налице. Захариева посочи, констатацията на ЕК е, че част от 17-те препоръки са вече изпълнени и на тази база наблюдението на трите от шестте показателя е било прекратено от ЕК. Захариева също изрази увереност, че България ще бъде в състояние да изпълни всички останали препоръки. Тя посочи, че днешният доклад и фактите показват, че тази увереност не е била напразна. Вицепремиерът обясни още и, че реформата в съдебната система е процес и независимо дали има, или няма механизъм ще продължи. По време на брифинга министърът на вътрешните работи Младен Маринов от своя страна заяви, че Докладът за механизма и сътрудничество в момента показа, че ние трайно сме постигнали нива, които ни гарантират доверие сред партньорските служби както в европейски аспект, така и в международен. Той посочи, че от българска страна ще се опитаме да дадем сигурност на българските граждани и да отговорим на обществените очаквания. Младенов поясни, че по отношение на Министерството на вътрешните работи и при предишния доклад показателят 6 е отпаднал. Този показател оценява развитието на МВР и по-скоро противодействие на организираната престъпност и борбата с корупцията. По думите на вътрешния министър доверието в МВР и службите, които противодействат на престъпността се увеличава. Това той обоснова с предишния доклад, в който бяха отбелязани в положителна насока предприетите мерки от Министерството на вътрешните работи за противодействие на корупцията както в държавната система, така и в самото министерство.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: Мониторингът за България отпада юридически, но остава за Румъния

Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: Мониторингът за България отпада юридически, но остава за Румъния

22 Октомври 2019 | 19:50 | Агенция "Фокус"
София. Мониторингът за България отпада юридически, но остава за Румъния. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на „Радио „Фокус“ Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. Той уточни, че Евопейската комисия е обсъдила и приела положителен, обективен и очертаващ постигнатите резултати доклад. „Заключението е, че напредъкът по Механизма за сътрудничество е достатъчен, за да се изпълни ангажимента на България, поет при присъединяването. Сега предстои да се разгледа и отмени решението за мониторинг от 2006 година. Юридически погледнато има доклад, който казва, че са изпълнени всички препоръки и докладът препоръчва мониторингът да бъде свален, но има процедура, която трябва да се приложи за отпадане след съгласуване с Европейският съвет и Европейския парламент“, обясни евродепутатът. Радев посочи, че Комисията е дала негативни оценки на Румъния. „При Румъния има дефицити на неизпълнение по препоръките. Последните години страната получаваше остри критики от ЕК, което показва, че Румъния върви назад и не изпълнява препоръките“, каза още Радев. Той коментира и бъдещият механизъм за контрол у нас. По думите му в реформите досега страната ни е създала такива механизми. „Това се случи със създаването на Съвета за сътрудничество, който ще гарантира продължаващия диалог с ЕК по заложените реформи и така ще се наблюдава новото антикорупционно законодателство и независимостта на съдебната система. Това го правим не за Европа, а за българските граждани и за по-справедливо общество с бързо и ефективно правосъдие. Борбата с корупцията ще продължи непрекъснато. Всяка държава в ЕС има проблеми в това отношение и затова европарламентът поиска преди години общоевропейски механизъм за върховенство на закона, който да действа за всички държави-членки“, посочи още Радев. Той уточни, че новият Съвет у нас ще се ръководи от ресорния вицепремиер. „В него ще се включат председателят на Висшия съдебен съвет и министрите, които имат отношение. Ще се наблюдават всички процеси по повдигнатите в докладите проблеми и ще водим непрестанен диалог с ЕК и Съвета на Европа“, каза още евродепутатът. Емил Радев уточни, че проблем с корупцията има във всички европейски страни и даде за пример последно изследване, което показва, че 75% от населението у нас има усещане за корупция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България в чуждите медии: Отпадане на мониторинга на ЕК, посещението на Екатерина Захариева в Москва, строежа на газопреносна инфраструктура, завода на Фолксваген и очакваната смяна на властта в Скопие заради Договора с България

България в чуждите медии: Отпадане на мониторинга на ЕК, посещението на Екатерина Захариева в Москва, строежа на газопреносна инфраструктура, завода на Фолксваген и очакваната смяна на властта в Скопие заради Договора с България

22 Октомври 2019 | 19:17 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия ще разгледа възможността за прекратяване на 12-годишен механизъм за мониторинг на корупцията и съдебната система за България, но разкритикува Румъния поради липса на напредък в борбата с корупцията, предава Bloomberg.
Двете държави са под контролa на ЕK след присъединяването си през 2007 г. на фона на опасенията относно върховенството на закона. Те също така не са част от Шенгенското пространство.
България е постигна „достатъчен“ напредък по отношение на ангажиментите в съдебната система и борбата с корупцията, съобщи Комисията във вторник. Въпреки това десетки разследвания за две години на високопоставени политици все още не са довели до значими присъди. Комисията ще вземе окончателно решение за прекратяване на механизма за мониторинг след консултации с държавите-членки и Европейския парламент.
„България ще трябва да продължи последователно да работи по преобразуването на ангажиментите, отразени в този доклад, в конкретно законодателство и за по-нататъшното им прилагане“, заяви Комисията. „България ще трябва да наблюдава непрекъснатото прилагане на реформата с новосъздаден съвет за мониторинг.“
Румъния - която е четвърта в индекса на корупцията, пред Унгария и Гърция - беше подложена на критики за противоречиви промени в наказателното законодателство, одобрени от правителство, свалено след вот на недоверие.
***

София/Москва. Посещението на вицепремиера и министър на външните работи на България Екатерина Захариева в Москва имаше за цел да даде допълнителен тласък на двустранните отношения, които попаднаха в сериозен застой след разтрогването на проекта „Южен поток“ от страна на София. Външно всичко изглеждаше добре: гостенката се обръщаше към руския си колега Сергей Лавров на „ти“, а той на свой ред се пошегува с бъдещи съвместни проекти в газовия сектор. В откритата част на срещата двамата дипломати се опитаха да избегнат болезнени теми, но не успяха да прикрият напълно различията помежду си, коментират в редакцията на руския вестник „Коммерсантъ“.
Български министър на външните работи не е посещавал Русия от юни 2011 г. В този период първите дипломати на съседната й Сърбия направиха седем официални и работни посещения в Русия, на Турция - четири пъти, а на Гърция - три пъти. Ситуацията е по-лоша единствено по отношение на Румъния – за последно неин външен министър направи визита в Москва през далечната 2009 г. Но отношенията между Русия и Румъния традиционно са сложни, докато в представите на руснаците (особено родените СССР) българите принадлежат към приятелския лагер.
Въпреки това през последните години отношенията между Москва и София са в застой. Сериозен удар за тях беше отказът на България - под натиск от САЩ и ЕС - от изграждането на газопровода „Южен поток“ през Черно море. Сътрудничеството между двете страни по изграждането на АЕЦ „Белене“ също претърпя провал – спорът дори бе предаден на международен арбитраж. Той обаче не допринесе за развитието на диалога, както и разногласията около Украйна и последвалите санкции, свързани с конфликта в Донбас.
Посещението на Захариева обаче имаше за цел да създаде впечатление, че нещата вървят във възходяща линия – при това в двете страни. Тя припомни за началото на строителството на територията на България на т.нар. „Балкански поток“, разклонение на „Турски поток“, през който ще се извършват доставки на руски природен газ в Сърбия и Унгария. Захариева подчерта също, че наскоро българските власти обявиха търг за възобновяване на строителството на АЕЦ „Белене" и увери, че ще се радват на участието на Русия в този процес. В заключение тя очерта оптимистично перспективите за двустранните отношения в областта на туризма, образованието и културата. През цялото време българската гостенка се обръщаше към Сергей Лавров на „ти”.
Руският министър говори за енергийното сътрудничество с еднакъв ентусиазъм и дори нарече „Балкански поток“ „Български поток“, което очевидно зарадва събеседника му. Сергей Лавров предаде на гостенката си документите за правото на неограничено използване на земята, върху която се намира посолството на България в Руската федерация. И похвали българските власти за създаването на благоприятни условия за изучаване на руски език в страната.
В откритата част на срещата си дипломатите не говориха директно по належащи въпроси. Но през последните седмици Москва и София се сблъскаха по два въпроса. Най-острото несъгласие предизвика изложбата, открита на 9 септември в Руския културно-информационен център в София за 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма. Тогава от Министерството на външните работи на България призоваха руснаците „да не затварят очите си за това, че щитовете на съветската армия донесоха на народите от Централна и Източна Европа половин век репресии, деформираха икономическото им развитие и ги изолираха от динамиката на процесите, протичащи в развитите европейски държави“. В отговор на това Москва гневно отбеляза, че София „пренаписва история", като нарече позицията на българските власти „опасна тенденция".
Друг дразнещ ефект беше преследването на видни личности от русофилското обществено движение от страна на българските правоприлагащи органи . Те бяха обвинени в шпионаж, което в Москва бе изтълкувано като „русофобия".
По информация на изданието, по време на закритата част от разговорите Сергей Лавров е повдигнал и двата въпроса пред Екатерина Захариева. В разговора с него тя е коментирала най-общо темата за Втората световна война, но е подчертала, че българската страна няма да промени позицията си.
На пресконференция след преговорите Екатерина Захариева, без да се обвързва с нищо, призова „да не се политизира историята“. И тя обяви намерението си да положи цветя на два особено важни за България паметници - на Героите от Плевен, както и на този на Св. св. Кирил и Методий. Трябва да се отбележи, че огромното мнозинство от външните министри, посещаващи Москва, полагат венци на Гроба на неизвестния войн.
Що се отнася до преследването на фигури, симпатизиращи на Москва, по информация на „Коммерсантъ“, Екатерина Захариева е уверила Сергей Лавров, че българското правителство няма нищо общо с подобни действия.
Догодина се очаква Сергей Лавров да посети България. За последно той направи визита в София през 2014 година.
***

Москва. Министерството на енергетиката на Руската федерация не вижда проблеми с реализацията на „Турски поток“, но има „малки промени“ по отношение на изграждането на инфраструктура в България. Съответното подчерта руският министър на енергетиката Александър Новак пред репортери, предава TACC.
„По отношение на морския участък и изграждането на инфраструктура в Турция - всичко е по план. Малките промени са спрямо България, но инфраструктурата там трябва да бъде изградена през първата половина на следващата година", каза Новак.
Съгласно думите на Новак, в момента проектът се изпълнява в съответствие с протокола, подписан между „Газпром“ и Министерството на енергетиката на България. „Проектът се изпълнява и виждаме, че търгът е проведен, изпълнителят е избран, работата вече е започнала", отбеляза руският министър на енергетиката.
Новак добави, че в рамките на проекта няма натиск от западните страни. „Не виждаме такъв натиск. Суверенното право на съответните държави е да развиват собствена инфраструктура", допълни той.
Руският енергиен министър подчерта още, че участъкът на газопровода на границата на Турция и България е въведен в екплоатация. „Това ще позволи доставката на газ за България от 1 януари догодина. Що се отнася до развитието на инфраструктура за по-нататъшни доставки в Сърбия, тя ще отнеме известно време. Всички необходими процедури, свързани с избора на доставчик, договорните процедури вече са приключили от българската страна. Компанията от Саудитска Арабия и Италия, която реализира този проект, трябва да го въведе в експлоатация през първата половина на следващата годината“, подчерта министърът.
Отговаряйки на въпрос дали политически събития може да повлияят на изграждането на „Турски поток“, Новак заяви, че всички решения, свързани с развитието на газотранспортната инфраструктура, са в съответствие с европейското законодателство. „Това са проекти, които се изпълняват директно от енергийните министерства на съответните страни. Не виждаме причини, проблеми. В момента такива не са възникнали", подчерта руският министър.
***

Загреб. Хърватия влиза в битката за инвестиция на стойност повече от един милиард евро - сумата, която германският автомобилен концерн „Фолксваген“ (ФВ) е готов да вложи в новия си завод, съобщава електронното издание на загребския ежедневник Vecernji list.
Загреб ще влезе в новия кръг на преговорите около този проект заедно с другите заинтересовани страни – България, Сърбия и Румъния, твърди вестникът, като се позовава на източник от хърватското Министерство на икономиката, пожелал анонимност.
Става въпрос за фабриката, която трябваше да бъде построена в турската провинция Измир за 1,3 милиарда евро.
Германският автомобилен гигант планира да произвежда 300 000 превозни средства годишно в новия завод и да наеме 4 000 души.
Заводът в Турция трябваше да започне производството на Pasat и Skoda Superb 2022. ФВ иска да премести производството на тези марки от Германия или Чехия, за да произвежда автомобили с електрическо задвижване в заводите там.
***

Скопие. Електронното издание на хърватския ежедневник Slobodna Dalmacija прогнозира падането от власт на правителството на македонския премиер Зоран Заев заради провал на неговата политика чрез отстъпки на националните интереси с цел отварянето на европейския път за страната. Причината – „дълбоко непопулярните споразумения с Гърция и България, както и Закона за официалната употреба на езиците“.
„Досега ги блокираха гърците, а сега и французите. Нищо наистина не се е променило. Но силата и статутът на нацията се промениха“, коментира пред изданието Иван Бродич, познавач на ситуацията в Македония.
Според Бродич един евентуално по-добър резултат на срещата на върха в Брюксел „можеше да даде на Заев известна сила". „Но той започна икономически холокост в Македония, заплаши да арестува водещи чуждестранни инвеститори и наруши предприемаческия климат, вкара в дълг страната още повече, отколкото беше, постави под контрол медиите и се очаква правителството му да падне, особено след споразумението за предсрочните парламентарни избори през април".
Хърватският журналист твърди, че Заев изглежда се надява, че международните му контакти ще му помогнат да спечели изборите, но този път той ще се сблъска с опозиция, която също има добри отношения с международните фактори.
„Заев вероятно смята, че предстоящите избори ще бъдат референдум за влизане в ЕС, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще бъде представена като партия, близка до Москва. Но този път ситуацията няма да е такава, тъй като, наред с други неща, много опозиционни лидери са тясно свързани със Запада. Изглежда, че Заев бавно пада от власт“, е заключението на изданието.
Причината за краха на правителството му, според Бродич, са дълбоко непопулярните споразумения с Гърция и България, както и Закона за официалната употреба на езиците, които „заличават нацията и идентичността й и водят до федерализация на страната, което само по себе си е начин за отцепване на райони с албанско мнозинство в Западна Македония".
„И след всички онези компромиси и удовлетворяване на условията, сега отново някой казва „не“, което е много несправедливо спрямо Македония“, е заключението на Бродич.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Докладът на Европейската комисия за България е добра новина за страната ни

Сергей Станишев, ПЕС: Докладът на Европейската комисия за България е добра новина за страната ни

22 Октомври 2019 | 18:30 | Агенция "Фокус"
София. Докладът на Европейската комисия за България е добра новина за страната. Това посочи в коментар за Агенция „Фокус“ лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Той добави, че от страна на българските евродепутати от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП винаги се е поддържала позицията, че мониторинговият механизъм трябва да отпадне и го отбелязва като успех. Станишев отбеляза като интересен и факта, че за първи път в доклада на Европейската комисия се говори за свободата на словото. От думите му стана ясно, че в доклада се счита, че България е изпълнила 17-те препоръки, посочени и в предходния доклад на Комисията и нови такива няма , но все още продължава да има по какво да работи страната ни. Той посочи още, че България ще трябва да продължи последователно да работи по преобразуването на ангажиментите, отразени в този доклад, в конкретно законодателство и за по-нататъшното им прилагане.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов: Докладът за механизма и сътрудничество показа, че трайно сме постигнали нива в борбата с организираната престъпност и корупцията

Министър Младен Маринов: Докладът за механизма и сътрудничество показа, че трайно сме постигнали нива в борбата с организираната престъпност и корупцията

22 Октомври 2019 | 18:19 | Агенция "Фокус"
София. Докладът за механизма и сътрудничество в момента показа, че ние трайно сме постигнали нива, които ни гарантират доверие сред партньорските служби както в европейски аспект, така и в международен. Ще се опитаме да дадем сигурност на българските граждани и да отговорим на обществените очаквания. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той поясни, че по отношение на Министерството на вътрешните работи и при предишния доклад показателят 6 е отпаднал. Министър Маринов и поясни, че този показател оценява развитието на Министерството на вътрешните работи и по-скоро противодействие на организираната престъпност и борбата с корупцията. "Въпреки това ние продължаваме да работим в посока да усъвършенстваме системата и да работим все по-ефективно с този вид престъпност“, заяви той. По думите му продължава да се утвърждава доверието в Министерството на вътрешните работи и службите, които противодействат на престъпността. „И в предишния доклад бяха отбелязани в положителна насока предприетите мерки от Министерството на вътрешните работи за противодействие на корупцията както в държавната система, така и в самото министерство“, посочи Маринов. Той допълни, че е била посочена като положителна практика и те продължаваме да я развиват.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Реформата в съдебната система е процес и независимо дали има или няма механизъм ще продължи

Министър Екатерина Захариева: Реформата в съдебната система е процес и независимо дали има или няма механизъм ще продължи

22 Октомври 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
София. Реформата в съдебната система е процес и независимо дали има или няма механизъм ще продължи. Това каза министърът на външните работи и вицепремиер по правосъдната реформа Екатерина Захариева на брифинг в Министерски съвет за информацията, че ЕК обмисля отпадане на мониторинга на България, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„Разбираме, че докрая на мандата на тази комисия остава малко време, така че не мога наистина да посоча дали ще е в рамките на мандата й. Важното е, че Комисията за първи път много ясно в свой доклад и експертите, които са работили по всички доклади 18 наброй през тези 12 години ясно и категорично констатират изпълнение на ангажиментите на България по всички 6 показателя. Искам да подчертая, че реформата е процес. Той не се прави заради доклад, Брюксел, Берлин или Париж, а за българските граждани и съдебна система. Така че реформите, независимо дали има или няма механизъм, ще продължат. Неслучайно и българското правителство преди месец одобри така наречения постмониторингов механизъм, със създаването на съвет под ръководството на вицепремиер, в случая под мое ръководство, с участието на гражданското общество, с участието на съдебната власт при спазване на принципа за разделение на властите. Така, че това, което предстои е работа“, каза още Захариева.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: ЕК ясно и категорично заявява, че постигнатият от България прогрес в рамките на механизма за проверка и сътрудничество е достатъчен

Министър Екатерина Захариева: ЕК ясно и категорично заявява, че постигнатият от България прогрес в рамките на механизма за проверка и сътрудничество е достатъчен

22 Октомври 2019 | 17:51 | Агенция "Фокус"
София. ЕК ясно и категорично заявява, че постигнатият от България прогрес в рамките на механизма за проверка и сътрудничество е достатъчен. Това каза министърът на външните работи и вицепремиер по правосъдната реформа Екатерина Захариева на брифинг в Министерски съвет за информацията, че ЕК обмисля отпадане на мониторинга на България, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тя отчете, че за първи път през 2017 г. са направени конкретни 17 препоръки по шестте показателя. „Докладът се посочваше, че с непрекъснатото политическо лидерство и решимост за постигане на напредъка България би трябвало да може да изпълни оставащите препоръки в близко бъдеще. Година по-късно първите резултати вече бяха налице. Комисията констатира, че част от 17-те препоръки са вече изпълнени. На тази база наблюдението на трите от шестте показателя беше прекратено от ЕК. Тя също изрази увереност, че България ще бъде в състояние да изпълни всички останали препоръки. Днешният доклад и фактите показват, че тази увереност не е била напразна. Днес ЕК ясно и категорично заявява постигнатия от България прогрес в рамките на механизма е достатъчен“, каза още Захариева. Министърът уточни и какво следва. „Тъй като имаше доста интерпретации и спекулации по темата как ще приключи механизмът. Той е създаден с решение на ЕК. Поради тази причина, той трябва да приключи с решение на ЕК. Преди това така както е по договора за присъединяване, комисията ще вземе под внимание, ще прати доклада, мнението на съвета и на ЕП. Всички доклади досега подчертавам са били изпращани на ЕП в комисията LIBE, за да може ако ЕП реши да вземе мнение. Досега такова мнение не се е случвало. Не е взимано. Няма да спекулирам с точната дата“, каза още Захариева и уточни, че процедурите са в обсъждане.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: EK ще обмисли премахване на мониторинга върху България

Bloomberg: EK ще обмисли премахване на мониторинга върху България

22 Октомври 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия ще разгледа възможността за прекратяване на 12-годишен механизъм за мониторинг на корупцията и съдебната система за България, но разкритикува Румъния поради липса на напредък в борбата с корупцията, предава Bloomberg.
Двете държави са под контролa на ЕK след присъединяването си през 2007 г. на фона на опасенията относно върховенството на закона. Те също така не са част от Шенгенското пространство.
България е постигна „достатъчен“ напредък по отношение на ангажиментите в съдебната система и борбата с корупцията, съобщи Комисията във вторник. Въпреки това десетки разследвания за две години на високопоставени политици все още не са довели до значими присъди. Комисията ще вземе окончателно решение за прекратяване на механизма за мониторинг след консултации с държавите-членки и Европейския парламент.
„България ще трябва да продължи последователно да работи по преобразуването на ангажиментите, отразени в този доклад, в конкретно законодателство и за по-нататъшното им прилагане“, заяви Комисията. „България ще трябва да наблюдава непрекъснатото прилагане на реформата с новосъздаден съвет за мониторинг.“
Румъния - която е четвърта в индекса на корупцията, пред Унгария и Гърция - беше подложена на критики за противоречиви промени в наказателното законодателство, одобрени от правителство, свалено след вот на недоверие.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Slobodna Dalmacija (Хърватия): Заев пада от власт заради договорите с България и Гърция

Slobodna Dalmacija (Хърватия): Заев пада от власт заради договорите с България и Гърция

22 Октомври 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Електронното издание на хърватския ежедневник Slobodna Dalmacija прогнозира падането от власт на правителството на македонския премиер Зоран Заев заради провал на неговата политика чрез отстъпки на националните интереси с цел отварянето на европейския път за страната. Причината – „дълбоко непопулярните споразумения с Гърция и България, както и Закона за официалната употреба на езиците“.
„Досега ги блокираха гърците, а сега и французите. Нищо наистина не се е променило. Но силата и статутът на нацията се промениха“, коментира пред изданието Иван Бродич, познавач на ситуацията в Македония.
Според Бродич един евентуално по-добър резултат на срещата на върха в Брюксел „можеше да даде на Заев известна сила". „Но той започна икономически холокост в Македония, заплаши да арестува водещи чуждестранни инвеститори и наруши предприемаческия климат, вкара в дълг страната още повече, отколкото беше, постави под контрол медиите и се очаква правителството му да падне, особено след споразумението за предсрочните парламентарни избори през април".
Хърватският журналист твърди, че Заев изглежда се надява, че международните му контакти ще му помогнат да спечели изборите, но този път той ще се сблъска с опозиция, която също има добри отношения с международните фактори.
„Заев вероятно смята, че предстоящите избори ще бъдат референдум за влизане в ЕС, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще бъде представена като партия, близка до Москва. Но този път ситуацията няма да е такава, тъй като, наред с други неща, много опозиционни лидери са тясно свързани със Запада. Изглежда, че Заев бавно пада от власт“, е заключението на изданието.
Причината за краха на правителството му, според Бродич, са дълбоко непопулярните споразумения с Гърция и България, както и Закона за официалната употреба на езиците, които „заличават нацията и идентичността й и водят до федерализация на страната, което само по себе си е начин за отцепване на райони с албанско мнозинство в Западна Македония".
„И след всички онези компромиси и удовлетворяване на условията, сега отново някой казва „не“, което е много несправедливо спрямо Македония“, е заключението на Бродич.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Рано е да се говори за служебен премиер, правителството е фокусирано върху икономическите реформи

Зоран Заев: Рано е да се говори за служебен премиер, правителството е фокусирано върху икономическите реформи

22 Октомври 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според министър-председателя на Северна Македония все още е рано да се обсъжда назначението на служебен премиер на страната. Правителството в Скопие е съсредоточено върху поддържане на темпото на икономическите реформи, цитира думите на Заев македонската телевизия „Канал 5“.
„Все още е рано. Правителството е ангажирано с поддържането на темпото на икономическите реформи, които се провеждат в страната през този период. Знаете, че имаме 4-процентова цел, въпреки че в бюджета е предвидена в 3,5-процентова цел. Стремим се да я постигнем, което ще означава много нови работни места, много нови инвестиции в страната, увеличен износ и повишаване на икономическия стандарт на гражданите“, обясни Заев.
Запитан дали при победа на СДСМ на изборите догодина отново ще бъде премиер, Заев отговори, че е поискал нов мандат, за да може реформите в страната да продължат.
Заев подчерта също, че не разполага с информация за твърденията на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, че някои от партиите в управляващата коалиция обсъждат преминаването към опозиционен блок. Той посочи, че всяка партия е независима в своите решения, но очаква управляващата коалицията да се увеличи с нови членове.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потвърди отпадането на мониторинга за България

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер потвърди отпадането на мониторинга за България

22 Октомври 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Страсбург. В 09.00 часа, малко преди началото на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург, евродепутатът от партията на Социалистите и Демократите Елена Йончева разговаря с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер. Това съобщиха от пресофиса на евродепутата. На въпрос дали мониторингът върху България отпада, Юнкер отговори положително. „България трябва да полага повече усилия за установяване на правова държава “, отбеляза евродепутатът, с което председателят на ЕК се съгласи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Мониторинговият механизмът отдавна изчерпа своето ефикасно действие

Крум Зарков, БСП: Мониторинговият механизмът отдавна изчерпа своето ефикасно действие

22 Октомври 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Шумен. Ще прочетем внимателно доклада в детайли. Има индикации, че еврокомисията ще препоръча отпадането на мониторинговият механизъм, за съжаление, не намираме никакъв повод нито за радост, нито за гордост. Това каза пред журналисти в Шумен зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков в коментар за очаквания мониторингов доклад за напредъка на България и Румъния в борбата с корупцията и реформата в съдебната система, предаде репортер на Радио „Фокус“- Шумен. По думите му, една препоръка не означава краят на механизма. „Тепърва трябва да се изкаже Европейският парламент и Съветът, а се страхуваме, че някои от страните членки съвсем няма да споделят ентусиазма на Европейската комисия. Още повече, че механизмът отдавна изчерпа своето ефикасно действие. Той се превърна в политическа дъвка и вина за това има и Жан-Клод Юнкер, който още преди време обеща, че този механизъм ще отпадне и така направи въпросът политически, а не съотносим към обективни критерии“, заяви Крум Зарков. Той изрази надежда препоръката за отпадане на мониторинговия механизъм да не напомни и препоръките за Шенген. „Има много препоръки да влезем в Шенген, все още сме далеч от това пространство. Истината е, че българските граждани знаят много добре какво е състоянието на съдебната ни система, колко проблеми имаме още с борбата с корупцията и всички трябва да работим, за да ги преодолеем. Без значение как ще продължи този механизъм и дали ще бъде заместен с друг, може би и по- строг“, каза Крум Зарков.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Иво Христов: ЕК превърна мониторинга в инструмент за порочна политическа подкрепа

Евродепутатът Иво Христов: ЕК превърна мониторинга в инструмент за порочна политическа подкрепа

22 Октомври 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Страсбург. "Повече от десетилетия българското правосъдие е обект на мониторинг. С него моите сънародници свързваха надеждите си за установяване на законност и справедливост. Днес тези надежди са мъртви. Това заяви по време на изказването си в пленарна зала в Страсбург в понеделник вечер Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, съобщиха от пресофиса на евродепутата.
"Аморфните формулировки на докладите и безволевите им препоръки не породиха оздравителен ефект", смята българският евродепутат.
В речта си Христов каза още: "Механизмът за сътрудничество и проверка доказа своята неефективност, а проблемите в правосъдието се задълбочиха."
"Предстои да бъде огласен новият мониторингов доклад. Нямам съмнение, че той ще бъде пореден подарък за правителството в навечерието на местните избори в България. През изминалите години Европейската комисия не просто обезсмисли мониторинга, а го превърна в инструмент за политическа намеса и порочна подкрепа на свои фаворити в София. Това дискредитира самата европейска идея в очите на българските граждани. Свидетелство за разочарованието им е и ниската активност на последните избори за Европейски парламент.
В заключение бих искал да кажа, че провалът на Механизма за сътрудничество и проверка, който ще ни бъде представен като успех, не може да заблуди българите, чиито очаквания за законност и справедливост с европейко съдействие останаха несбъднати."
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Смилов, политолог: Има индикации България да получи последния мониторингов доклад

Даниел Смилов, политолог: Има индикации България да получи последния мониторингов доклад

22 Октомври 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
София. Има индикации България да получи последния мониторингов доклад, въпреки че страната ни не е решила съдържателните според наблюдението проблеми. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Даниел Смилов. Според него обаче отпадането на специално наблюдение безспорно ще бъде добра стъпка, тъй като ще разчисти пътя ни към еврозоната и Шенген. Политологът обърна внимание, че се очаква мониторингът да бъде заменен от всеобхватен механизъм за страните-членки, който да отчита процесите в тях. „Този по-всеобхватен мониторинг ще се отнася и до държави като Полша и Унгария, които напоследък като че ли успяха да ни изпреварят с проблемите, които създават. Ние обаче не трябва да се успокояваме, че в тяхната сянка нашите проблеми ще изглеждат по-малки и няма да правят впечатление. Новият механизъм ще бъде обвързан с евросредствата“, обясни Даниел Смилов. Той каза още, че при неизпълнение на определени изисквания може да се очаква и директна материална загуба за страната нарушител.

Йоланда ПЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Смилов, политолог: България трябва да убеди Франция да преосмисли решението си за евроинтеграцията на Северна Македония и Албания

Даниел Смилов, политолог: България трябва да убеди Франция да преосмисли решението си за евроинтеграцията на Северна Македония и Албания

22 Октомври 2019 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. България има преки интереси на Балканите и трябва да работи активно, за да убеди Франция да преосмисли решението си за блокирането на пътя на Северна Македония и Албания към ЕС. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Даниел Смилов. Франция изигра ключовата роля за блокиране на датата за преговори между Северна Македония, Албания и ЕС, обясни той, като уточни, че решението е лошо както за Общноста, така и за самата Македония. Ще има дестабилизация не само в югозападната ни съседка, но и в целия регион, добави политологът. „Франция би искала преди да започне следващото разширение, ЕС да задълбочи интеграцията между сега съществуващите членове, да се стигне до по-тесен и интегриран Съюз, в който решения да се взимат по-лесно и общностният интерес да бъде по-добре защитен. Според мен е валиден аргумент и е в интерес на България да има по-дълбока интеграция в областите като банков съюз, а и ни предстои интегриране в еврозоната“, коментира Даниел Смилов. Той каза още, че преди да се пристъпи към разширяване на ЕС е необходимо затягане на интеграционните процеси в рамките на Общността. Според него зелената светлина за преговори на Северна Македония и Албания с ЕС не пречи на идеята за задълбочаване на интеграцията в Общността. Другият френски аргумент за блокиране на евроинтеграцията на двете страни е, че част от държавите-членки на ЕС са влезли неподготвени и създават проблеми с фундаментални принципи на Общността, добави политологът.

Йоланда ПЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Властта на СДСМ е към своя край, Македония ще има нов премиер на 3 януари

„Вечер“ (Македония): Властта на СДСМ е към своя край, Македония ще има нов премиер на 3 януари

21 Октомври 2019 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Електронното издание на близкия до опозиционната ВМРО-ДПМНЕ скопски вестник „Вечер“ публикува статия за резултатите от лидерската среща във Водно, проведена в неделя по инициатива на държавния глава на югозападната ни съседка Стево Пендаровски, като отбелязва, че „властта на СДСМ върви към край“.
След срещата премиерът и председател на СДСМ Зоран Заев информира за постигнат консенсус – предсрочни парламентарни избори на 12 април догодина. Това означава – съгласно Пържинския договор, че той ще се оттегли от поста министър-председател на 3 януари 2020 г.
Освен Заев, на срещата с Пендаровски присъства и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, както и председателите на „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) Али Ахмети, на БЕСА на Билал Касам, на „Алианс за албанците“ Зиядин Села, на „Алтернатива“ Африм Гаши и Демократическа партия на албанците (ДПА) Мендух Тачи.
Пендаровски на свой ред отбеляза, че лидерите, присъстващи на срещата, са постигнали ясен консенсус отностно започването на преговорите за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз възможно най-скоро.
Мицковски не направи изявление пред медиите след срещата на ръководството във вилата Водно, но написа в социалната мрежа „Фейсбук“: „Край на срама, несправедливостите и връщането назад, което донесе Зоран Заев и неговото правителство. От 3 януари ще има техническото правителство - до изборите на 12 април. Въпреки че времената са трудни, изборът никога не е бил по-ясен. Заедно вървим към голяма победа, която ще доведе до възстановяване на Македония".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Македония ще се проведат предсрочни избори на 12 април 2020 година (ОБЗОР)

В Македония ще се проведат предсрочни избори на 12 април 2020 година (ОБЗОР)

21 Октомври 2019 | 00:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерската среща, организирана от президента на Македония Стево Пендаровски в 17:00часа местно време (18:00 часа българско време), е първата среща в този формат от началото на държавната независимост. Досега нито една лидерска среща, организирана от президента на тогавашната Република Македония и сега Република Северна Македония, не е била провеждана без участието на международен фактор.
След приключването на първата част президентът Стево Пендаровски се обърна към нацията
„Страната ни е в подобна ситуация за трети път“, каза той, като припомни и трите ситуации, но за разлика от предишните, този път Македония изпълни всички поставени условия.
Всички присъстващи лидери са изразили съгласие, че пътят към членство в ЕС е единственият път за Македония, тъй като това е единственият път към по-добро бъдеще.
„Имаме държавен консенсус, независимо от заключенията на срещата на върха на ЕС, имаме съгласието на всички присъстващи, че нямаме проблем с новата методология, която се предлага. Съгласни сме с обратимостта на процеса, защото ние няма от какво да се страхуваме и всички присъстващи казаха „не“ за каквито и да било алтернативи на процеса . Имаше предложения да ни включат в категорията „съседство“, но ние сме част от Европа и не търсим алтернатива, а само пълноправно членство в организацията“, каза президентът.
Всички, които са на власт или в опозиция през следващия период, обещаха да работят за присъединяване към Европа.
След почивката бе обсъдена втората точка, а именно предсрочните парламентарни избори и решението кога да бъдат проведени.
Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 12 април, заяви премиерът Заев след срещата при президента Пендаровски. Това означава формиране на служебно правителство на 3 януари 2020 година.
Според канала това е била първата пречка да се отхвърли предложение, направено от премиера Заев за провеждане на изборите на 22 или 29 декември. Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски реагира най-остро, подчертавайки, че в такъв случай правилото за назначаване на служебно правителство 100 дена преди няма да бъде спазено Били са предложени и други дати, но 12 април се е оказал най-приемливият вариант.
На лидерската среща Заев потвърди позицията на партията, че за СДСМ е приемливо да се гласува в един избирателен район или с отворени листи. Не е договорен служебен премиер, Това ще бъде обсъдено в рамките на коалицията.
Премиерът заяви, че след лидерската среща ще се срещне с по-малките партии в управляващата коалиция.
Вярвам, че гражданите ще вземат мъдро решение, с което ще трасират пътя на нас политиците, които ще получим подкрепа, да ръководим страната, заяви премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев, който след срещата с президента Стево Пендаровски заяви, че изборите ще се проведат на 12 април догодина.
Той каза, че датата е постигната с консенсус и че е обсъдена ратификацията на Протокола за присъединяване към НАТО.
Отговаряйки на въпроси на журналистите, Заев каза, че чрез вътрешни консултации в СДСМ ще бъде избран служебният премиер, който ще встъпи в длъжност на 3 януари.
Той смята, че сега е подходящ момент да се говори за промяна на изборния модел и според СДСМ, както той посочи, е приемливо да има един избирателен район и отворени листи.
„Тази дата ни дава възможност да обсъдим изборния модел. Като председател на най-голямата политическа партия в страната, аз съм на мнение, че държавата трябва да направи крачка към демократизация на процеса. СДСМ приема варианта за един избирателен район и отворени листи. Искам да чуя и по-малките политически партии, защото по-големите партии често се събираме и не е редно сами да решаваме. Имах среща с партиите в нашата коалиция и те са за един избирателен район. Вярвам, че държавата ще намери силите да направи крачка към по-голяма демократизация на изборния процес, за да се засили плурализмът в страната чрез парламента, каза Заев.
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ заяви след срещата:
„Изборите са неизбежни след този провал. Сегашното управление е победено! На тези избори ще победи обновяването на Македония и сега ни чака работа всеки ден, за да можем да постигнем това, което сме замислили. Ще предложим закони за реформи, защото трябва да започнем от някъде. Хората трябва да дойдат в ада за нашите граждани. Ревизионизмът няма да бъде политика на ВМРО-ДПМНЕ. Призовавам прокуратурата и съдебната система да работят независимо и в тази страна не трябва да има недосегаеми професии. Никога не ми е идвало наум да защитавам престъпници. Ще се провери произхода на собствеността на всички настоящи и бивши политици. Трябва да бъдем политици, които ще гарантират модерно бъдеще за нашите граждани“.
Лидерите на партиите от албанския спектър очакват изборите да донесат промяна.
На 12 април ще имаме избори и това ще бъде добър ден за всички, когато ще изгрее ново слънце, особено при албанците, заяви лидерът на Алтернатива Африм Гаши след лидерската среща, проведена във Вила Водно по инициатива на президента Стево Пендаровски.
"Ще трябва да дойдат дългоочакваните промени и смятам, че ще е добре за всички граждани на страната", каза Гаши.
Зиядин Села , лидер на Алианса на албанците подчерта, че "12 април е възможност за промяна и възстановяване на демокрацията."
"Нека върнем надеждата на много млади хора, които бягат от страната, без условия на живот, без образование, без здравна система", каза Села.
Съгласихме се да отидем на предсрочни парламентарни избори, заяви лидерът на БЕСА Билал Касами:
„Решихме, че след случилото се с неуспеха за получаване на дата за преговори Северна Македония и гражданите на страната остават ангажирани с евроатлантическия път. Нека да си направим домашното, за да получим дата за преговори на следващата среща на върха на ЕС, каза Касами.

Редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Сител: (Македония): Лидерите на партиите от албанския спектър очакват изборите да донесат промяна

“Сител: (Македония): Лидерите на партиите от албанския спектър очакват изборите да донесат промяна

20 Октомври 2019 | 23:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерите на партиите от албанския спектър очакват изборите да донесат промяна, информира македонският телевизионен канал “Сител“.
На 12 април ще имаме избори и това ще бъде добър ден за всички, когато ще изгрее ново слънце, особено при албанците, заяви лидерът на Алтернатива Африм Гаши след лидерската среща, проведена във Вила Водно по инициатива на президента Стево Пендаровски.
"Ще трябва да дойдат дългоочакваните промени и смятам, че ще е добре за всички граждани на страната", каза Гаши.
Зиядин Села , лидер на Алианса на албанците подчерта, че "12 април е възможност за промяна и възстановяване на демокрацията."
"Нека върнем надеждата на много млади хора, които бягат от страната, без условия на живот, без образование, без здравна система", каза Села.
Съгласихме се да отидем на предсрочни парламентарни избори, заяви лидерът на БЕСА Билал Касами:
„Решихме, че след случилото се с неуспеха за получаване на дата за преговори Северна Македония и гражданите на страната остават ангажирани с евроатлантическия път. Нека да си направим домашното, за да получим дата за преговори на следващата среща на върха на ЕС, каза Касами.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Предсрочните избори са неизбежни

Християн Мицковски: Предсрочните избори са неизбежни

20 Октомври 2019 | 22:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Предсрочните избори са неизбежни след случилото се в страната, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски след лидерската среща, проведена във Вила Водно по инициатива на президента Стево Пендаровски, пише македонският “Фокус“.
„Изборите са неизбежни след този провал. Сегашното управление е победено! На тези избори ще победи обновяването на Македония и сега ни чака работа всеки ден, за да можем да постигнем това, което сме замислили. Ще предложим закони за реформи, защото трябва да започнем от някъде. Ревизионизмът няма да бъде политика на ВМРО-ДПМНЕ. Призовавам прокуратурата и съдебната система да работят независимо и в тази страна не трябва да има недосегаеми професии. Никога не ми е идвало наум да защитавам престъпници. Ще се провери произхода на собствеността на всички настоящи и бивши политици. Трябва да бъдем политици, които ще гарантират модерно бъдеще за нашите граждани“, каза Мицковски.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Телма“ (Македония): Служебно правителство ще поеме властта от 3 януари 2020 година

“Телма“ (Македония): Служебно правителство ще поеме властта от 3 януари 2020 година

20 Октомври 2019 | 22:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 12 април, заяви премиерът Заев след срещата при президента Пендаровски. Това означава формиране на служебно правителство на 3 януари 2020 година, информира македонският телевизионен канал “Телма“.
Според канала това е била първата пречка да се отхвърли предложение, направено от премиера Заев за провеждане на изборите на 22 или 29 декември. Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски реагира най-остро, подчертавайки, че в такъв случай правилото за назначаване на служебно правителство 100 дена преди няма да бъде спазено Били са предложени и други дати, но 12 април се е оказал най-приемливият вариант.
На лидерската среща Заев потвърди позицията на партията, че за СДСМ е приемливо да се гласува в един избирателен район или с отворени листи. Не е договорен служебен премиер, Това ще бъде обсъдено в рамките на коалицията.
Премиерът заяви, че след лидерската среща ще се срещне с по-малките партии в управляващата коалиция.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Предсрочните парламентарни избори ще се състоят на 12 април 2020 година

Зоран Заев: Предсрочните парламентарни избори ще се състоят на 12 април 2020 година

20 Октомври 2019 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Предсрочните парламентарни избори ще се състоят на 12 април 2020 година, заяви премиерът Зоран Заев след края на лидерската среща във Вила „Водно“ при президента Стево Пендаровски, предава македонското електронно издание “МКД“
Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 12 април 2020 г. СДСМ настояваше изборите да се проведат на 22 или 29 декември. Представителите на ВМРО-ДПМНЕ обаче поискаха друга дата през март или април Накрая за 12 април беше постигнато споразумение. Лидерите на политическите партии се съгласиха, че преброяването трябва да се проведе догодина, но след приключването на предсрочните парламентарни избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стево Пендаровски: Имаме държавен консенсус, че искаме да продължим по европейския път

Стево Пендаровски: Имаме държавен консенсус, че искаме да продължим по европейския път

20 Октомври 2019 | 20:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Първата част от лидерската среща във Вила „Водно“ приключи. По време на почивката президентът Пендаровски заяви, че е обсъдено решението на лидерите на ЕС да не започват преговори за присъединяване на Македония към ЕС, информира скопският телевизионен канал “Телма“.
„Страната ни е в подобна ситуация за трети път“, каза Пендаровски, като припомни и трите ситуации, но за разлика от предишните, този път Македония изпълни всички поставени условия.
Всички присъстващи лидери са изразили съгласие, че пътят към членство в ЕС е единственият път за Македония, тъй като това е единственият път към по-добро бъдеще.
„Имаме държавен консенсус, независимо от заключенията на срещата на върха на ЕС, имаме съгласието на всички присъстващи, че нямаме проблем с новата методология, която се предлага. Съгласни сме с обратимостта на процеса, защото ние няма от какво да се страхуваме и всички присъстващи казаха „не“ за каквито и да било алтернативи на процеса . Имаше предложения да ни включат в категорията „съседство“, но ние сме част от Европа и не търсим алтернатива, а само пълноправно членство в организацията“, каза президентът.
Всички, които са на власт или в опозиция през следващия период, обещаха да работят за присъединяване към Европа.
След почивката Пендаровски обяви, че ще бъде обсъдена втората точка, а именно предсрочните парламентарни избори и решението кога да бъдат проведени.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Лидерите пристигнаха при президента

„Локално“ (Македония): Лидерите пристигнаха при президента

20 Октомври 2019 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерите на политическите партии започнаха да пристигат в президентската вила „Водно“, информира македонското електронно издание “Локално“.
Лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети дойде пръв. На срещата с президента Стево Пендаровски са поканени лидерите на най-големите парламентарни партии Зоран Заев, Християн Мичковски, Али Ахмети, Зядин Села, Африм Гаши, Билал Касами и Мендух Тачи.
Освен липсата на дата за преговори с Европейския съюз, ръководството ще обсъди и дата за предсрочни парламентарни избори, обяви премиерът Зоран Заев на пресконференция в събота.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.