НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сотир Цацаров за Указа на президента за нов главен прокурор: Този президент е доказал съвсем ясно, че когато има да каже нещо, той не се страхува да го каже по достатъчно ясен начин

Сотир Цацаров за Указа на президента за нов главен прокурор: Този президент е доказал съвсем ясно, че когато има да каже нещо, той не се страхува да го каже по достатъчно ясен начин

27 Октомври 2019 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Очакваме президентът да изпълни конституционните си правомощия по отношение на издаването на Указ за назначаването на новия главен прокурор Иван Гешев. Това каза пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. „Мисля, че този президент е доказал съвсем ясно, че когато има да каже нещо той никога не се страхува да го каже и го казва по начин, по който е достатъчно ясен за осъществяване на конституционните му правомощия”, каза Цацаров. Той добави, че не очаква забавяне от страна на президента, защото всяко забавяне не е в съответствие със самия процес и не е в съответствие с начина, по който работи този президент. Сотир Цацаров поясни, че президентът има право както да подпише указ, с който да бъде назначен Иван Гешев, така и да върне кандидатурата, като откаже. В случай, че кандидатурата бъде върната, ще се повтори случаят при избора на председател на ВАС, а именно ново гласуване. Ако същият кандидат отново събере 17 и повече гласа, президентът следва да подпише указ за назначаване. Ако не събере при втория път, процедурата се прекратява и започна отново от самото начало.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пред Президентството започнаха да се събират протестиращи против избора на Иван Гешев за главен прокурор

Пред Президентството започнаха да се събират протестиращи против избора на Иван Гешев за главен прокурор

25 Октомври 2019 | 09:53 | Агенция "Фокус"
София. Пред Президентството започнаха да се събират протестиращи против избора на Иван Гешев за главен прокурор, предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестиращите носят знамена и плакати с надписи: "Назначаването на Гешев убива правосъдието в България", "Да изметем боклуците от власт". Протестиращите заявиха, че ще се съберат отново на същото място в 18:00 ч. Силно засилено е полицейското присъствие в района. За момента движението се осъществява нормално.

"Фокус" припомня, че Пленумът на ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор. Стотици протестиращи се събраха на "Орлов мост", за да изразят недоволството си от избора. Протестните действия блокираха улици и булеварди в столицата повече от 11 часа.
Зоница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Мария Пиргова, политолог: Иван Гешев не успя да убеди обществото, че ще се справи със завещаните му проблеми

Доц. Мария Пиргова, политолог: Иван Гешев не успя да убеди обществото, че ще се справи със завещаните му проблеми

25 Октомври 2019 | 09:38 | Агенция "Фокус"
София. Иван Гешев не успя да убеди обществото, че ще се справи със завещаните му проблеми. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Мария Пиргова. По думите й главният прокурор се оказва фигура, която влияе изключително много върху висшата държавна власт и върху проблема, свързан с корупцията по висшите етажи на властта. Общественото мнение очаква справедливост именно по тези линии, но не вярва, че това ще се случи, обясни тя.
„Субективно самият Иван Гешев вероятно иска да вложи целия си професионализъм в това да се бори с недъзите на обществото, да се бори с неща, които да осигурят повече чувство за сигурност в България. Но самия начин на издигане на кандидатурата му, седемте години на предшестващия прокурор Сотир Цацаров, който остави съмнение в назначението си за връзки с политическата власт. Сега тези връзки Сотир Цацаров прехвърля върху наследника си Иван Гешев, стои до него неотлъчно и постоянно иска да покаже на общественото мнение, че Гешев е неговият двойник, който ще продължи мандата му. Това дразни хората изключително много, защото по времето на мандата на Цацаров не се случи нито едно дело, не се случи очакваният напредък в борбата с корупцията, въпреки че имаше знакови арести, не се стига до промяна на духа на системата, на морала в обществото“, допълни политологът. Иван Гешев е натоварен с нелеката задача да докаже компетенциите си, нещо, което щеше да се случи по-лесно, ако в надпреварата за нов главен прокурор участваха и други имена, допълни доц. Мария Пиргова. Общественото недоволство, вероятно ще утихне след решението на ВСС, но ще избухне отново при най-малкия проблем, коментира още тя.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Разделението на протестиращите помогна да не се сбият и да не се окървави този ден

Премиерът Бойко Борисов: Разделението на протестиращите помогна да не се сбият и да не се окървави този ден

25 Октомври 2019 | 08:41 | Агенция "Фокус"
София. Разделението на протестиращите помогна да не се сбият и да не се окървави този ден, което щеше да е отвратително. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод протестите за избора на главен прокурор, в предаването „Здравей, България“ по Нова тв. „Бяха взели прекалено много мерки, но си заслужаваше поради простата причина, че се търсеха провокации с тях“, добави Борисов. „Не е вярно, полицията е била 20 пъти повече от протестиращите. те си имат схема за всякакви такива мероприятия, футболен мач, два протеста, три протеста, как те биха могли да се спрат. Но дали одобрявам да затворят най-оживеното кръстовище, категорично не. Върховенството на закона е да спазваш закона“, каза още премиерът. „Подаваш си заявление къде искаш да протестираш, ако е свободно отиваш и протестираш. Ако не отиваш на другото място. Закона е отиваш, подаваш, който е пръв получава място, след това ти дават друго място“, обясни министър-председателят. По думите му винаги има шанс за ескалация на напрежението. „Пак казвам то винаги има, когато има футболен мач или така заявени протести, партии, които могат да бият журналисти, винаги се гледа по-внимателно от полицията“, допълни още той. Борисов коментира изказването на президента Росен Плевнелиев, според който Румен Радев може да се възползва да не подпише документът за назначаване на Иван Гешев. „Не се меся в работата на президента. Като всички имаме претенции да имаме равно отдалечение между властите, нека не се коментираме една друга. Законът е такъв ВСС с 20 на 4 гласа е избрал този кандидат за главен прокурор. Сега документът отива при президента, кога той ще го подпише е негова работа. Може само да чакаме“, посочи Бойко Борисов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Възстановено е движението на Орлов мост

Възстановено е движението на Орлов мост

25 Октомври 2019 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. Възстановено е движението на Орлов мост. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Движението беше временно блокирано заради протестиращи срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Гешев бе избран за гл. прокурор на фона на протести и сигнал за бомба (ОБЗОР)

Иван Гешев бе избран за гл. прокурор на фона на протести и сигнал за бомба (ОБЗОР)

24 Октомври 2019 | 21:48 | Агенция "Фокус"
София. Пленумът на ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор. По закон решението за избор на главен прокурор трябва да вземе Пленумът на Висшия съдебен съвет. То се счита за прието, когато се гласува с мнозинство не по-малко от седемнадесет гласа от членовете с явно гласуване. „За“ кандидатурата на Гешев гласуваха 20 магистрати, „против“ – 4 и „въздържали се“ -0, с което тя бе приета. Предстои кандидатурата му да бъде утвърдена от президента Румен Радев. Новината за избора на нов главен прокурор бе посрещната с различни настроения от гражданите. Тези, които го подкрепят скандираха - „Победа“, а тези, които са срещу избора му за поста: „Мафия“. Протестните действия блокираха улици и булеварди в столицата повече от 11 часа. Протестът в подкрепа на кандидата за главен прокурор се проведе пред ВСС и протичаше спокойно, като полицията изведе от протеста един човек, обвинен за провокатор от организаторите. Арестувани бяха две жени на протеста срещу избора на главен прокурор, който се проведе на пл. „Орлов мост“. Протестиращите направиха заявка, че той ще продължи цяла нощ. Двате масови мероприятия преминаха при засилено полицейско присъствие. „Една част от протестиращите протестират по лично убеждение, а зад другата част има гнусна политическа игра“. Така главният прокурор Сотир Цацаров коменитра протестите.
От своя страна Иван Гешев заяви, че хората имат право да протестират. Той се извини на българските граждани, които заради него не могат да стигнат до работните си места. Пред Пленума на ВСС Гешев заяви, че делото КТБ е било най-сериозното му предизвикателство и обеща да продължи практиката на отчетност пред Народното събрание.
Той представи и своята концепция за прокуратурата и своите мотиви. „Време е прокуратурата да поеме сама отговорност за собственото си управление и това явно не е само мое мнение“, каза Гешев. По думите му това е мнение на почти цялата професионална общност.„Концепцията ми е стратегия за управлението на прокуратурата в следващия седемгодишен период, в случай, че ми гласувате доверие. Тя не е научен труд и е с чисто практическа насоченост. Към нея не може да има претенции за висок академичен стил, както и към мен. Това е един стратегически документ. Ще започна с мотивацията си, защото това за мен е една от важните причини да бъда тук. Първо ще кажа, че увереност, че ще се справя с отговорностите, задачите, проблемите, които биха седяли пред мен, както и че имам съответния административен капацитет ми дава дългогодишния ми стаж в правоохранителните органи и в частност прокуратурата на Р България, както и реалния ми управленски опит, който имам на различни нива в прокуратурата. Ще започна с това, че част от мотивите ми да участвам в тази процедура споделих пред Прокурорската колегия. Това беше един от първите въпроси, които ми бяха зададени. Част от мотивите съм изложил и в концепцията си“, каза още Гешев. Той посочи, че го мотивира доверието на 11 от членовете на Прокурорскака колегия, т.е. цялата колегия. Заседанието на Пленума на ВСС продължи 10 часа и за малко заседанието да бъде прекъснато от сигнал за бомба, но до това не се стигна. Сигналът е постъпил в 10.40 ч. Обаждането е било анонимно и е съдържало заплаха, че след 30 минути в сградата на ВСС ще избухне бомба. Полицията провери периметъра и прецени, че рискът не е голям. Продължава работата по установяване на това от кой телефонен номер е подадено това злоумишлено обаждане.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Възстановено е движението по ул. "Екзарх Йосиф" в София

Възстановено е движението по ул. "Екзарх Йосиф" в София

24 Октомври 2019 | 21:07 | Агенция "Фокус"
София. Пуснато е движението по ул. "Екзарх Йосиф", предаде репортер на Агенция "Фокус". Движението бе блокирано повече от 11 часа заради протеста в подкрепа на избора на Иван Гешев за главен прокурор.
Бояна МАРКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започнаха да се разотиват хора от протеста срещу избирането на Гешев за главен прокурор

Започнаха да се разотиват хора от протеста срещу избирането на Гешев за главен прокурор

24 Октомври 2019 | 20:58 | Агенция "Фокус"
София. Част от множеството на протеста срещу избора на Гешев за главен прокурор започна да се разотива, предаде репортер на Агенция Фокус. Голяма част от хората все още са на протеста. Протестът протича мирно, няма произшествия.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Приключи протестът в защита за Иван Гешев, предстои да бъде пуснато движението по ул. ,,Екзарх Йосиф"

Приключи протестът в защита за Иван Гешев, предстои да бъде пуснато движението по ул. ,,Екзарх Йосиф"

24 Октомври 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
София. Приключи протестът в защита на Иван Гешев, предстои да бъде пуснато движението по ул. "Екзарх Йосиф".Това предаде репортер за Агенция "Фокус". Протестът продължи 12 часа. Недоволството се провеждаше пред сградата на ВСС, докато тече заседанието за изслушване на главен прокурор Иван Гешев. През целия протест полицейско присъствие беше засилено, а протестиращите скандираха в подкрепа за Гешев. Те носеха плакати с надписи "Гешев подкрепа", "Гешев достойният главен прокурор" и други.
Бояна МАРКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Незабавното изпращане на решението на Пленума на ВСС за главен прокурор на държавния глава не го ангажира със срок

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Незабавното изпращане на решението на Пленума на ВСС за главен прокурор на държавния глава не го ангажира със срок

24 Октомври 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
София. Незабавното изпращане на решението на Пленума на ВСС за главен прокурор на държавния глава не го ангажира със срок. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Незабавното изпращане на решението е разпоредба от Закона за съдебната власт. То не ангажира президента на републиката със срок. То е задължение на ВСС още утре да изпрати решението си на г-н Радев", посочи Цацаров. На въпрос как неговата професионална кариера ще продължи оттук нататък, Цацаров отговори: "Първо, смисълът на живота не е един мандат.
Цацаров посочи, че животът продължава и след мандата. "Ще живея", каза той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Гешев: Смятам, че президентът ще изпълни в цялост правомощията си по Конституция, не се съмнявам, че изборът ще е негов, а не под външен натиск

Иван Гешев: Смятам, че президентът ще изпълни в цялост правомощията си по Конституция, не се съмнявам, че изборът ще е негов, а не под външен натиск

24 Октомври 2019 | 20:41 | Агенция "Фокус"
София. Смятам, че президентът ще изпълни в цялост правомощията, които са му вменени по Конституция, не се съмнявам, че изборът ще е негов, а не под външен натиск. Това каза избраният от Пленума на ВСС за главен прокурор Иван Гешев по време на брифинг, предаде репортер на Агенция "Фокус". Във връзка с протестите и в отговор на въпрос дали му харесва лозунга "Гешев - шериф", той отговори: "Дали ми харесва или не ми харесва, е въпрос на лично усещане. Това са неща, които обективно се случват. Нямам представа кои са тези, които ме подкрепят. Нямам никакви отношения с тях", посочи още Гешев. Той посочи, че няма отношение и с тези, които са срещу него. По думите му единствената разграничителна линия е дали спазваш закона или не. "Всеки има право на мнение".
"Аз не знам дали ще бъда главен прокурор", коментира Гешев и обясни, че процедурата не е приключила.
За изслушването си Гешев каза следното: "Аз благодаря на съдия Шекерджиев за коректното и искрено мнение. Аз не споделям неговите аргументи, не смятам, че е прав, но уважавам неговото становище, той спомена и други колеги съдии, които споделят това становище, и ще се постарая да го опровергая и да докажа, че е извършил правилна преценка. Не уважавам мнението на един друг съдия, който не се аргументира. Той прочете предварително написана реч без да вдигне глава от листовете. Отделно, че не вдигна глава от листовете. Това означава едно, че това е предварително подготвено и изслушването за него няма никакво значение. Това за мен не е признак на безпристрастност", посочи още Гешев за Лозан Панов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протестиращите в подкрепа на Иван Гешев скандираха "Победа" след новината от гласуването на Пленума на ВСС

Протестиращите в подкрепа на Иван Гешев скандираха "Победа" след новината от гласуването на Пленума на ВСС

24 Октомври 2019 | 20:23 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращите в подкрепа на Иван Гешев скандираха "Победа" след новината от гласуването на Пленума на ВСС, предаде репортер на Агенция "Фокус". Повече от 12 часа протестиращите скандират в подкрепа за Гешев. Полицейското присъствие все още е засилено, а ул. "Екзарх Йосиф" продължава да бъде блокирана.
Бояна МАРКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С възгласи "мафията вън" протестиращите на "Орлов мост" посрещнаха новината за избирането на Иван Гешев за главен прокурор

С възгласи "мафията вън" протестиращите на "Орлов мост" посрещнаха новината за избирането на Иван Гешев за главен прокурор

24 Октомври 2019 | 20:20 | Агенция "Фокус"
София. С възгласи "мафията вън" протестиращите на "Орлов мост" посрещнаха новината за избирането на Иван Гешев за главен прокурор, предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестиращите заявиха, че оттук нататък всяка вечер ще се провеждат протести до оставка на Иван Гешев. Протестиращите огласиха "Орлов мост" с викове "Гешев е позор". Част от организаторите призовават да се съберат още хора.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов, политолог: Ако Иван Гешев бъде избран за главен прокурор не значи, че със сигурност ще бъде послушник

Проф. Александър Маринов, политолог: Ако Иван Гешев бъде избран за главен прокурор не значи, че със сигурност ще бъде послушник

24 Октомври 2019 | 20:13 | Агенция "Фокус"
София. Ако Иван Гешев бъде избран за главен прокурор това не значи, че той със сигурност ще бъде послушник на хората, които са играли някаква роля при избирането му. Tова каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов. По думите му в миналото сме имали включително и главни прокурори, които са имали различна от очакваната линия на поведение. Според проф. Маринов дори и след избора на този главен прокурор, проблемите в системата ще останат. „Системните проблеми остават. Една част от тях не зависят от главния прокурор, който и да е той. Дори и той да се придържа строго към закона, една част от проблемите съществуват и едва ли ще бъдат премахнати толкова лесно. Иначе може да има напрежение, ползване на тази ситуация, възможно е в началото да имаме развитие по сценария, който някои привиждат. Това би било недалновидно и опасно намерение, защото предназначението на прокуратурата е да се бори с истинските престъпници, а не с конкурентите или политическите опоненти“, добави политологът.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С 20  гласа пленумът на ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

С 20 гласа пленумът на ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

24 Октомври 2019 | 20:07 | Агенция "Фокус"
София. Пленумът на ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор, предаде репортер на Агенция "Фокус".
По закон решението за избор на главен прокурор трябва да вземе Пленумът на Висшия съдебен съвет. То се счита за прието, когато се гласува с мнозинство не по-малко от седемнадесет гласа от членовете с явно гласуване. В избора участваха 24 магистрати. „За“ кандидатурата на Гешев гласуваха 20 магистрати, „против“ –4 и „въздържали се“ -0, с което тя бе приета.
Предстои кандидатурата му да бъде утвърдена с указ от президента Румен Радев. Държавният глава е този, който назначава и освобождава главния прокурор. Конституцията на Република България повелява, че президентът не може да откаже назначаването или освобождаването на главен прокурор при повторно направено предложение. Разпоредбите на основния закон в държавата отреждат на главния прокурор мандат от 7 години без право на повторно избиране. Съгласно Конституцията главният прокурор е този, който осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Казах на Иван Гешев да отиде при ареста на Десислава Иванчева – ако за това е виновен, виновен съм и аз

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Казах на Иван Гешев да отиде при ареста на Десислава Иванчева – ако за това е виновен, виновен съм и аз

24 Октомври 2019 | 18:54 | Агенция "Фокус"
София. Казах на Иван Гешев да отиде при ареста на Десислава Иванчева – ако за това е виновен, виновен съм и аз. Това каза гл. прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си пред Пленума на ВСС, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Няколко думи по въпроса Десислава Иванчева. Той беше повдиган много и много пъти. Защо Гешев беше на място, защото аз му казах да отиде там. По това време това беше първата операция, която се провежда съвместно на прокутурата с новосъздадената КПКОНПИ. Тъй като бях командировка в Италия му казах, че той трябва да отиде, и да подкрепи колегите си. Ако за това е виновен, виновен съм и аз“, посочи още Цацаров.
Според него по това дело са допуснати много грешки. „Опитът да бъде превърната Десислава Иванчева в политическа емблема на една партия и най-вече в символ на неуспеха на две институции Прокуратура и КПКОНПИ – не успя. Не Иван Гешев трябва да се срамува“, каза още Цацаров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Една част от протестиращите протестират по лично убеждение, а зад другата част има гнусна политическа игра

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Една част от протестиращите протестират по лично убеждение, а зад другата част има гнусна политическа игра

24 Октомври 2019 | 18:42 | Агенция "Фокус"
София. Една част от протестиращите протестират по лично убеждение, а зад другата част има гнусна политическа игра. Това каза гл. прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването на кандидата за поста главен прокурор Иван Гешев пред Пленума на ВСС, предаде репортер на Агенция "Фокус".Цацаров раздели протестиращите на две категории. „Едната са хора, които протестират по свое лично убеждение. Те имат пълнто право на това, защото са свободни български граждани. Никой не може да ги накара да харесват Гешев. Никой не може да ме накара да харесвам Панов. Зад другата част на тези протести има гнусна, политическа игра“, каза още Цацаров. Според него тези, които протестират по съвест трябва да бъдат уважени. Той посочи, че Лозан Панов говори, като човек, чията процедура е протекла кристално чисто, и при пълна прозрачност. „Говори като човек, който я е наблюдавал отстрани. Поради тази причина има всичките основания да съди нейните негативи и негативите на процедурата по принцип. Аз бих задал въпроса по какво тази процедура се отличава от процедурата, когато бе избран председателя на ВКС. По какво тази процедура се отличава по предните? Тук не изключвам и тази, при която съм избран аз. Нямало е процедура или подобен случай, в който подобна написана реч да не се е чела. Колегата Панов разчита на времето. Оставаме все по-малко хора, които знаем как протече неговата процедура“, допълни още Цацаров.
Той посочи, че няма да каже какво друго се е случило по време на избора на Лозан Панов в една друга сграда. „Няма да го кажа не, защото уважавам Лозан Панов, няма да го кажа, защото уважавам ВКС, съда, уважавам неговия председател – длъжността председател на ВКС“, допълни още Цацаров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Дошло е време, в което начело на прокуратурата трябва да застане прокурор

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Дошло е време, в което начело на прокуратурата трябва да застане прокурор

24 Октомври 2019 | 18:35 | Агенция "Фокус"
София. Дошло е време, в което начело на прокуратурата трябва да застане прокурор. Това каза гл. прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването на кандидата за поста главен прокурор Иван Гешев пред Пленума на ВСС, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Мина времето, когато начело на прокуратурата трябваше да застане адвокат. Мина времето, в което начело на прокуратурата трябваше да застане съветник на президента и професор по право. Тогава доцент. Мина времето, в което начело на прокуратура трябваше да застане наказателен съдия“, заяви още Цацаров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Ще подкрепя кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, защото знам как работи и че не се огъна в най-тежкото време

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Ще подкрепя кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, защото знам как работи и че не се огъна в най-тежкото време

24 Октомври 2019 | 18:32 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепя кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, защото знам как работи и че не се огъна в най-тежкото време. Това каза гл. прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването на кандидата за поста главен прокурор Иван Гешев пред Пленума на ВСС, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Няколко думи за кандидата. Аз ще подкрепя този кандидат. Ще го подкрепя не защото очаквам от Иван Гешев благодарност. Ще бъда съвсем откровен. Ако аз очаквам Иван Гешев заради подкрепата си за неговата кандидатура, по същите виждания на стоящия от мен би следвало да очаквам благодарност за него за същата подкрепа, която оказах за неговата кандидатура. Аз не я очаквам от никого. Ще подкрепя този кандидат, защото знам как той работи. Знам, че той не се огъна в най-тежкото време. Ще го подкрепя, защото знам какво е отношението към колегите му", каза още Цазаров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лозан Панов, ВКС: Днешният избор е ключов за бъдещето на страната ни като правова държава- ще гласувам против кандидатурата на Гешев

Лозан Панов, ВКС: Днешният избор е ключов за бъдещето на страната ни като правова държава- ще гласувам против кандидатурата на Гешев

24 Октомври 2019 | 18:28 | Агенция "Фокус"
София. Днешният избор е ключов за бъдещето на страната ни като правова държава, ще гласувам против кандидатурата на Гешев. Това каза председателят на ВКС Лозан Панов в становище по време на изслушването на кандидата за гл. прокурор Иван Гешев пред Пленума на ВСС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще започна за авторитарно-тоталитарният модел на прокуратурата. Неглижирането на необходимостта от цялостната проямна и устройство на прокуратурата от страна политическата класа, доведе до поредния избор на главен прокурор, който през следващите 7 години ще разполага с неограничена власт“, заяви още председателят на ВКС. „Днешният избор е ключов за бъдещето на страната ни като правова държава“, посочи Панов. Той припомни, че съществената роля законодателят е разпоредил на държавният глава. „Липсата на състезателност в тази процедура ни лиши от възможността да се запознаем с концептуалната визия за развитието на прокуратурата и на други кандидати“, каза още Панов. По думите му на фона на единодушното решение на Прокорорската колегия, още по-смущаващи са идентичните становища на различни структури на прокуратурите в цялата страна.
Според него подкрепата от цялата страна е изглеждала като добре координирана пиар акция, а не спонтанен акт. Кой и как предложи на членовете на Прокурорска колегия на ВСС г-н Гешев за кандидат за главен прокурор. По какви критерии е преценено, че той е най-достойният професионалист“, допълни още Панов. Той уточни, че прави впечатление, че прокуртурата се е активизирала с акции. „Моят фаворит е опитът за държавен преврат“, допълни още Панов. Според него кандидатът има нисък праг на търпимост към критиките към него. Лозан Панов заяви, че могат да бъдат направени изводи, въпреки оскъдната информация за професионалните качества на Иван Гешев. "Не е изложена мотивация дали е обсъджана информация относно качествените резултати, постигнати в практическата му дейност", уточни още Панов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Увеличава се броят на протестиращите срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Увеличава се броят на протестиращите срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

24 Октомври 2019 | 17:59 | Агенция "Фокус"
София. Увеличава се броят на протестиращите срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Към „Орлов мост“, където движението все още е спряно, се стичат все повече хора, които да изразят недоволството си от процедурата по избора на нов главен прокурор на Република България и единствена номинация за поста – именно на Иван Гешев, досегашен заместник главен прокурор на страната.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Часове наред продължава протестът на „Орлов мост“ срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Часове наред продължава протестът на „Орлов мост“ срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

24 Октомври 2019 | 17:33 | Агенция "Фокус"
София. Часове наред продължава протестът на „Орлов мост“ срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Протестиращите не допускат преминаването на пътни превозни средства, с изключение на линейки. „Нашето дело е право, ние ще победим”, гласи плакат, поставен на една от опънатите на мястото шатри. Полицейското присъствие в района продължава да е засилено. Броят на протестиращите остава същият, какъвто беше и по-рано през деня.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пленумът на ВСС отново излезе в почивка

Пленумът на ВСС отново излезе в почивка

24 Октомври 2019 | 17:31 | Агенция "Фокус"
София. Пленумът на ВСС отново излезе в почивка, предаде репортер на Агенция "Фокус". Това е третата почивка на заседанието. С това приключи шестият етап от процедурата за избор на главен прокурор. След почивката предстои присъстващите на заседанието да изразят своите становища. Заседанието продължава вече почти 8 часа. Досега кандидатът за главен прокурор Иван Гешев отговаряше на въпроси. Изслушването и отговорите на въпроси са част от процедурата за избор на главен прокурор. Тя бе открита на 15 юли 2019 г. Иван Гешев бе предложен от членовете на Прокурорската колегия на ВСС. Други предложения за поста главен прокурор не бяха направени. Съгласно Закона за съдебната власт такива предложения можеха да правят не по-малко от трима от членовете на съответната колегия на Висшия съдебен съвет, както и министърът на правосъдието.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протестиращите в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор започнаха да намаляват

Протестиращите в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор започнаха да намаляват

24 Октомври 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращите в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор започнаха да намаляват, предаде репортер на Агенция "Фокус". Въпреки че гражданите намаляха, протестът продължава вече 8-ми час.Остава блокирана ул. "Екзарх Йосиф", както и засиленото полицейско присъствие. В рамките на протеста подкрепящите Гешев направиха заявка, че ще останат до избора на главен прокурор.
Бояна МАРКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидатът за гл. прокурор Иван Гешев: През годините държавата се държи с прокуратурата като малолетно дете, на което трябва да назначи настойник

Кандидатът за гл. прокурор Иван Гешев: През годините държавата се държи с прокуратурата като малолетно дете, на което трябва да назначи настойник

24 Октомври 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. През годините държавата се държи с прокуратурата като малолетно дете, на което трябва да назначи настойник. Това каза кандидатът за главен прокурор Иван Гешев по време на изслушването си пред Пленума на ВСС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Истината е, че през годините с изключиение на г-н Цацаров, който е наказателен съдия, частично изключение, в голямата си част са главните прокурори са извън професионалната общност. Мнението ми като обикновен магистрат и на колеги, с които съм говорил е, че през годините държавата се държи с прокарутрута като малолетно дете, на което трябва да назначи настойник“, изтъкна още Гешев. Той коментира и публикации, че е подкрепен от чистачката и шофьора в институцията, която работи. „Гордея се, не се срамувам, защото за мен служебните служители са част от всеки един екип. Не правя разлика между магистрат и служител“, подчерта Гешев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидатът за гл. прокурор Иван Гешев: Хората имат право да протестират, но се извинявам на българските граждани, които заради мен не могат да стигнат до работните си места

Кандидатът за гл. прокурор Иван Гешев: Хората имат право да протестират, но се извинявам на българските граждани, които заради мен не могат да стигнат до работните си места

24 Октомври 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
София. Хората имат право да протестират, но се извинявам на българските граждани, които заради мен не могат да стигнат до работните си места. Това каза кандидатът за главен прокурор Иван Гешев по време на изслушването си пред Пленума на ВСС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В отговор на въпрос дали хората в протестите по собствена преценка да считат, че има нещо нередно в избора му или имат възражения по повод номинацията на неговата кандидатура, Гешев отговори: „Ще кажа откровено, че не всичко е резултат от политически натиск. Моят личен анализ се дължи на много фактори. Дължи се на засегнати икономически, политически интереси. Дължи са на идеологически причини“, каза Гешев. По думите му хората на протестите могат да вярват, че покуратурата е империя на злото. „Те имат право на мнение, просто трябва да спазват закона. Сега прочетох, че са блокирани централни софийски булеварди. Това едва ли може да се случи в някоя демократична страна. Лично аз ще кажа ,че тези хора имат право да протестират. Ще кажа и нещо друго, че законът трябва да се спазва. Ще кажа и трето, че се извинявам на българските граждани, които заради мен не могат да си стигнат до работните места, детските градини и до училището да си вземат детето, защото съм сигурен, че друг няма да се извини“, каза още Гешев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пленумът на ВСС излезе в почивка

Пленумът на ВСС излезе в почивка

24 Октомври 2019 | 15:29 | Агенция "Фокус"
София. Пленумът на ВСС излезе в почивка, предаде репортер на Агенция "Фокус". Почивката ще трае 15 минути. заседанието по изслушване на каниддата за главен прокурор продължава повече от 5 часа.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев: И в прокуратурата има политически ангажирани лица, недобросъвестни към съдебната власт

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев: И в прокуратурата има политически ангажирани лица, недобросъвестни към съдебната власт

24 Октомври 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. И в прокуратурата има политически ангажирани лица ,недобросъвестни към съдебната власт. Това каза кандидататът за главен прокурор Иван Гешев по време на изслушването си пред Пленума на ВСС в отговор на въпрос във връзка с медийни публикации за негови банкови сметки извън страната и разпространени аудиозаписи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Въпросът към Гешев бе задеден от главния прокурор Сотир Цацаров. Той заяви, че след публикуването на неистинските документи във въпросния сайт за банкови влогове и след разпространението им в други сайтове, както и след опровержение от пресцентъра на прокуратурата, е извършена проверка. Цацаров попита кой е следователят, чието име не се споменава в изнесен стенографски запис. Кандидатът за поста главен прокурор Иван Гешев уточни, че в стаята е имало четири прокурора, обвиняем и защитник, както и следовател, който води разпит. "Това, което се показва, е привличане и разпит, конкретизация на обвинение плюс разпит. Този следовател е Бойко Атанасов. Знам ситуацията, която след това се развива и се е развила. Защо го има този запис. Неудобно ми е да го споделям пред широката общественост, защото е срамно за съдебната власт и прокуратурата – и в прокуратурата има политически ангажирани лица, недобросъвестни към съдебната власт“, отговори на въпроса на главния прокурор Иван Гешев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидатът за гл. прокурор Иван Гешев: Твърденията за свързаност между Александър Ваклин и жената до мен са провеерни от Антикорупционната комисия, Инспектората и прокуратурата

Кандидатът за гл. прокурор Иван Гешев: Твърденията за свързаност между Александър Ваклин и жената до мен са провеерни от Антикорупционната комисия, Инспектората и прокуратурата

24 Октомври 2019 | 14:33 | Агенция "Фокус"
София. Твърденията за свързаност между Александър Ваклин и жената до мен са провеерни от Антикорупционната комисия, Инспектората и прокуратурата. Това каза кандидатът за главен прокурор Иван Гешев по време на изслушването си пред Пленума на ВСС в отговор на въпрос дали Александър Ваклин е имал отношения с жената до него, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Надявам се да има отношения само с мен. Сериозно – ще отговоря ,че по този случай това е част от тези неща, които отоговярам за копроматни атаки, хибридни и други. Това и ,което казвам тук в момента е част от различните сигнали, жалби, пасквили, копромати и всякави други“, каза още Гешев. „Тези твърдения бяха проверени от Антикорупционната комисия, от Инспекотарана на ВСС, от прокуратурата и има произнасяне. Този свидетел в публични изявления заяви, че не познава жената, с която живея на семейни начала и която за съжаление не ми остава време да сключа граждански брак.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Колони от автомобили са се образували по основни пътни артерии в София

Колони от автомобили са се образували по основни пътни артерии в София

24 Октомври 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
София. Колони от автомобили са се образували по основни пътни артерии в София, съобщи слушател на Радио „Фокус“. По негова информация е затруднено движението по бул. „Цариградско шосе“ от Площада на авиацията в посока към пл. „Орлов мост“. Опашки от автомобили и затруднен трафик има и от Телевизионната кула в посока Румънското посолство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицията изведе мъж по време на протеста в защита на Иван Гешев в района на ВСС

Полицията изведе мъж по време на протеста в защита на Иван Гешев в района на ВСС

24 Октомври 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
София. Полицията изведе мъж по време на протеста в защита на Иван Гешев в района на ВСС, предаде репортер на Агенция "Фокус". Организаторите на протеста обвиниха задържания като провокатор. Движението в района продължава да е блокирано, а полицейското присъствие остава засилено.
Бояна МАРКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Движението в центъра на София е затруднено, заради протестните шествия

Движението в центъра на София е затруднено, заради протестните шествия

24 Октомври 2019 | 13:17 | Агенция "Фокус"
София. Движението в центъра на София е затруднено заради протестните шествия в "За" и "против" кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, предаде репортер на Агенция "Фокус". В централната част на столицата има множество задръствания. Междувременно протестът и контрапротестът все още продължават. В района на "Орлов мост" протестиращите разпънаха и шатри.

Бояна МАРКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Георги Хаджиев, СДВР: Проверен е периметърът около ВСС заради сигнала за бомба и е преценено, че рискът не е голям

Ст. комисар Георги Хаджиев, СДВР: Проверен е периметърът около ВСС заради сигнала за бомба и е преценено, че рискът не е голям

24 Октомври 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
София. Проверен е периметърът около ВСС заради сигнала за бомбa. Това каза директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Има постъпил анонимен сигнал за взривно устройство в сградата на ВСС. В 10.40 ч. В момента колегите проверяват обстоятелствата. В крайна сметка проверен е периметърът. Преценено е, че рискът не е голям. Същевременно държим връзка с административния ръководител на ВСС. По закон те ще подпишат декларация, преценяват, че работата ще продължи в Съвета. Ще продължим работата, за да установим от кой телефонен номер е подадено това злоумишлено телефонно обаждане", допълни още Георги Хаджиев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст.комисар Георги Хаджиев, СДВР: Има две протестни мероприятия и с различни каузи, ние сме полиция и не взимаме никога страна

Ст.комисар Георги Хаджиев, СДВР: Има две протестни мероприятия и с различни каузи, ние сме полиция и не взимаме никога страна

24 Октомври 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. Има две протестни мероприятия и с различни каузи, ние сме полиция и не взимаме никога страна. Това каза директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос защо е направен блокаж, ст. комисар Хаджиев поясни, че мерките са съвсем нормални с оглед обезпечаване на обществения ред. "Ако вие го възприемате като блокаж?", коментира той. По думите му той посочи, че полицията се отнася правопропорционално към всички масови мероприятия. "За всички мероприятия се вземат мерки за сигурност. Ще ви кажа като фактология. На 23 септември е постъпило заявление от информационна агенция, което е съгласувано със Столична община, те са с уведомителен режим. Мисля, че заявлението под надслов "Марш за законност" и има разрешение да се проведе този марш пред сградата на ВСС. На 9 октомври е постъпило друго такова заявление. Тъй като о посочено едно и също място, общината не го е съгласувала и препоръчала на другата организация - гражданско сдружение БОЕЦ, да проведат техния протест пред сградата на Съдебната палата. С оглед обезпечаване на сигурността и да не се противопоставят двата протеста, сме взели такива мерки", заяви още ст. комисар Хаджиев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Георги Хаджиев, СДВР: В момента има две дами, които са задържании по време на протестите в столицата

Ст. комисар Георги Хаджиев, СДВР: В момента има две дами, които са задържании по време на протестите в столицата

24 Октомври 2019 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. В момента има две дами, които са задържании по време на протестите в столицата. Това каза директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той поясни, че те са отведени в Първо районно"Преди около 40 минути имаше сигнал за сбиване. Там на място ще се изяснява ситуацията и евентуално причината за този физически сблъсък", каза още ст. комисар Хаджиев. Стана ясно, че сбиването е станало на пл. "Орлов мост" в близост до подлеза на метрото.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Две жени се сбиха по време на протеста срещу Иван Гешев на "Орлов мост"

Две жени се сбиха по време на протеста срещу Иван Гешев на "Орлов мост"

24 Октомври 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
София. Две жени се сбиха по време на протеста срещу Иван Гешев на "Орлов мост", предаде репортер на Агенция "Фокус". По думите на едната от тях другата жена я е наплюла, счупила е очилата й и й е оставила драскотина по лицето. Другата е избягала, отново по думите на една от страните, като полицията не я е проследила.Според думи на присъстващите избягалата жена е минала и нарочно е създала конфликт.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пленумът на ВСС излезе в 30-минутна почивка

Пленумът на ВСС излезе в 30-минутна почивка

24 Октомври 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Пленумът на ВСС излезе в 30-минутна почивка, предаде репортер на Агенция "Фокус". Заседанието на Пленума на ВСС започна в 10.00 ч. Бяха представени доклади на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС и на Комисия по професионална етика към ВСС , както и мотивите за номинацията на Гешев на Прокурорската колегия. Изслушването на Гешев започна малко след 10.30 ч.В рамките на своето изложение кандидатът за главен прокурор представи своятяа концепция за управление на Прокуратурата. В момента Гешев отговаря на въпроси от неправителствени организации и граждански сдружения. Процедурата за избор на главен прокурор бе открита на 15 юли 2019 г. Иван Гешев бе предложен от членовете на Прокурорската колегия на ВСС. Други предложения за поста главен прокурор не бяха направени. Съгласно Закона за съдебната власт такива предложения можеха да правят не по-малко от трима от членовете на съответната колегия на Висшия съдебен съвет, както и министърът на правосъдието.]
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Повече от три часа продължава протестът в подкрепа за Иван Гешев за главен прокурор в района на ВСС

Повече от три часа продължава протестът в подкрепа за Иван Гешев за главен прокурор в района на ВСС

24 Октомври 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
София. Повече от три часа продължава протестът в подкрепа за Иван Гешев за главен прокурор в района на ВСС, предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестиращите носят плакати: "България над всичко“; „Гешев – шерифът над народа“, „Гешев достоен“ и други. Полицейското присъствие в района продължава да е засилено. Протестиращите ще останат до гласуването на кандидатурата на Иван Гешев. В момента пленума на ВСС е почивка.
Бояна МАРКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Орлов мост“ продължава да е блокиран от протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

„Орлов мост“ продължава да е блокиран от протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

24 Октомври 2019 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. „Орлов мост“ продължава да е блокиран от протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На мястото има опънати две палатки, като не се пропускат никакъв вид превозни средства. Полицейското присъствие е силно засилено. Протестиращите скандират „Гешев е позор“ и държат плакати и табели с надписи „Гешев е за затвор, не за главен прокурор“. На мястото присъстват и представители на Инициативата „Системата ни убива“.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев: Сигурен съм, че няма да получа толеранс

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев: Сигурен съм, че няма да получа толеранс

24 Октомври 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Сигурен съм, че няма да получа толеранс. Това каза кандидатът за главен прокурор Иван Гешев по време на изслушването си пред Пленума на ВСС и във връзка с толеранса след като встъпи в длъжност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че не кандидатства политическа длъжност, за да очаква толеранс „Най-важните неща, които бих направил, които бих се постарал да свърша според мен са две. Първото е сфоримране на екип. Това е най-сигурният начин да постигнеше резултати и второто нещо е продължаване на действия по оптимизиране на районните прокуратури“, каза още Гешев. На въпрос дали смята да влиза в съдебна зала по време на мандата, Гешев заяви, че не вижда проблеми след като председатели на Върховни съдилища влизат и той да го прави. „В крайна сметка съм прокурор. Едно от делата, които описах е и мой ангажимент и в случай, че не влизам по това дело, това означава, че прехвърлям отговорността на моите колеги, с които съм работил“, каза той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев: Делото КТБ беше най-сериозното ми предизвикателство

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев: Делото КТБ беше най-сериозното ми предизвикателство

24 Октомври 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
София. Делото КТБ беше най-сериозното ми предизвикателство. Това каза кандидатът за главен прокурор Иван Гешев по време на изслушването си пред Пленума на ВСС за най-голямото си предизвикателство, предаде репортер на Агенция "Фокус". "И то не само на база на политическите, личните и всякави други интереси, които циркулират около това дело, на натиска, който беше оказан върху екипа, но и по няколко други покозателя. Щетата по това дело е в размер, който до момента не се е срещал в съдебната практика, тя е в размер от процент от БВП и по този показател може да сме водещи, ако не в света, поне в Европа“, допълни още Гешев. Той отчете, че такова обвинение досега не е внасяно в български съд. "Най-тежки са ми били делата в периода от моята кариера, когато бях следовател в транспортния отдел на столично следствие, когато трябва да бъдат извършвани действия по разследване на местопроизшествия на починали лица. Това са ми били най-трудните дела в емоционален аспект", каза Гешев.


Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Близо час продължава изслушването на Иван Гешев за главен прокурор

Близо час продължава изслушването на Иван Гешев за главен прокурор

24 Октомври 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
София. Близо час продължава изслушването на Иван Гешев за главен прокурор, предаде репортер на Агенция "Фокус". Заседанието на Пленума на ВСС започна в 10.00 ч. Бяха представени доклади на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС и на Комисия по професионална етика към ВСС , както и мотивите за номинацията на Гешев на Прокурорската колегия. Изслушването на Гешев започна малко след 10.30 ч.В рамките на своето изложение кандидатът за главен прокурор представи своятяа концепция за управление на Прокуратурата. В момента Гешев отговаря на въпроси от неправителствени организации и граждански сдружения. Процедурата за избор на главен прокурор бе открита на 15 юли 2019 г. Иван Гешев бе предложен от членовете на Прокурорската колегия на ВСС. Други предложения за поста главен прокурор не бяха направени. Съгласно Закона за съдебната власт такива предложения можеха да правят не по-малко от трима от членовете на съответната колегия на Висшия съдебен съвет, както и министърът на правосъдието.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев: Реглемантация на механизъм за разследване на гл. прокурор трябва да има

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев: Реглемантация на механизъм за разследване на гл. прокурор трябва да има

24 Октомври 2019 | 11:31 | Агенция "Фокус"
София. Реглемантация на механизъм за разследване на гл. прокурор трябва да има. Това каза кандидатът за главен прокурор Иван Гешев по време на изслушването си пред Пленума на ВСС във връзка с механизъм за разследване на главния прокурор, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Одобрявам предприетата законодателна инициатива на Министерство на правосъдието и заявявам готовност за активно съдействие в изпълнение на препоръките на Венецианската комисия в съответствие с констицуионна рамка“, каза Гешев. По думите му регламентация трябва да има. „Мнението ми като юрист е, че тя трябва да бъде дори с някакви разлики специфични за съответно председател на съд или главен прокурор, но трябва да има регламентация и за трите фигури. Ще ви кажа моята гледна точка защо е така. Сегашната е доста по-опасна за независимостта не само на съда, но и на прокуратурата“, посочи кандидатът за главен прокурор. „Моето мнение е, че регламентация трябва да има и то в посока включително и даване на гаранции за обективност за започване и протичане на едно такова производстсво“, обобщи Гешев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев: Докладът на ЕК въобще не може да ни успокоява, а трябва да е една добра база за възходящо развитие

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев: Докладът на ЕК въобще не може да ни успокоява, а трябва да е една добра база за възходящо развитие

24 Октомври 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. Докладът на ЕК въобще не може да ни успокоява, а трябва да е една добра база за възходящо развитие. Това каза кандидатът за главен прокурор Иван Гешев по време на изслушването си пред Пленума на ВСС, предаде репортер на Агенция "Фокус".По думите му осъществяваните цели на съдебната реформа и показателите по механизма за сътрудничество и проверка са изпъленни. „Както е посочено в последния доклад, изпълнени са ангажиментите на българската държава към момента на присъединяване към ЕС. Това въобще не може да ни успокоява. Трябва да е една добра база за възходящо развитие“, каза още Гешев.Той отчете и досегашната работа на прокуратурата. „Смятам, че в този 7- годишен период благодарение на този главен прокурор се повиши административният капацитет на прокуратурата. Подобрена е чувствително материално техническата база. Това според мен е изключително важно за провеждане на ефикасни и ефективни разследвания, включително и ефикасност на цялостната прокурорска работа. Ще наблегна на няколко важни според мен показателя. Данните са от последнвия доклад за прилагането на закона за дейността, а прокуратурата и разследващите органи през 2018 г. и са налични в приложенията от моята концепция“, посочи Гешев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десетки протестиращи против избора на Иван Гешев за главен прокурор блокираха движението на кръстовището на бул. "Княгиня Мария Луиза" и ул. "Екзарх Йосиф" в столицата

Десетки протестиращи против избора на Иван Гешев за главен прокурор блокираха движението на кръстовището на бул. "Княгиня Мария Луиза" и ул. "Екзарх Йосиф" в столицата

24 Октомври 2019 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. Десетки протестиращи против избора на Иван Гешев за главен прокурор блокираха движението на кръстовището на бул. "Княгиня Мария Луиза" и ул. "Екзарх Йосиф" в столицата, предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестиращите носят плакат: „Съдебна реформа сега“. Полицейското присъствие в района е силно засилено.
Теодора ПАВЛОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Правят се опити заседанието на Пленума на ВСС да бъде прекратено по всякакъв начин

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Правят се опити заседанието на Пленума на ВСС да бъде прекратено по всякакъв начин

24 Октомври 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
София. Правят се опити заседанието на Пленума на ВСС да бъде прекратено по всякакъв начин. Това каза по време на заседанието на Пленума на ВСС главния прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той посочи, че в сигнала е посочено, че лед 30 минути ще избуне бомба. "Последвала е фраза на арабски език", обясни Цацаров. По думите му това е опит настоящото заседание да бъде прекъснато по всякакъв начин. Цацаров също изрази мнение, че заседанието трябва да продължи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Въпреки сигнала за бомба в сградата на ВСС, заседанието на Пленума на съвета ще продължи

Въпреки сигнала за бомба в сградата на ВСС, заседанието на Пленума на съвета ще продължи

24 Октомври 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
София. Въпреки сигнала за бомба в сградата на ВСС, заседанието на Пленума съвета ще продължи. Това решиха единодушно членовете на Пленума на ВСС по врема на заседанието, предаде репортер на Агенция "Фокус". "За" продължаване на заседанието гласуваха общо 23-ма души. В момента магистратите изслушват кандидата за главен прокурор Иван Гешев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Постъпил е сигнал за бомба в сградата на ВСС

Постъпил е сигнал за бомба в сградата на ВСС

24 Октомври 2019 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. Постъпил е сигнал за бомба в сградата на ВСС. Това съобщи Боян Магдалинчев по време на заседанието, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Главният прокурор ме уведоми, че е постъпил сигнал в сградат ана ВСС", каза Магдалинчевл
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протестиращи против избора на Иван Гешев за главен прокурор блокираха движението на „Орлов мост“

Протестиращи против избора на Иван Гешев за главен прокурор блокираха движението на „Орлов мост“

24 Октомври 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращи против избора на Иван Гешев за главен прокурор блокираха движението на „Орлов мост“, предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестиращите скандират: "Всеки ден ще е така до победата". Протестът срещу кандидатът за нов главен прокурор се провежда на две места в столицата. Полицейското присъствие е засилено.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев: Да се откажа при безпрецеднтна атака срещу прокуратурата означава, че ме е страх и че предавам доверието на колегите си

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев: Да се откажа при безпрецеднтна атака срещу прокуратурата означава, че ме е страх и че предавам доверието на колегите си

24 Октомври 2019 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. Да се откажа при безпрецеднтна атака срещу прокуратурата означава, че ме е страх и че предавам доверието на колегите си. Това каза кандидататът за главен прокурор Иван Гешев по време на изслушването си пред Пленума на ВСС, предаде репортер на Агенция „Фокус“ „На последно място ще кажа една част от мотивацията си. Смятам, че съм длъжен да я кажа пред вас и ще обясня защо. В България съществуват политико-иконоически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс. Те определено са засегнати от действията на прокуратурата по прилагане на закона. Това, което те правиха през годините освен да говорят този кръг хора, е да се хранят от това говорене. Да се откажа при развиваща се такава безпрецедентна атака означава да покажа, че ме е страх и да предам доверието на колегите, коти оа ми гласували. За да не излезе утре поредната фалшива новина, че аз не спазвам и не уважавам демократичните ценности и че това, което казвам пред вас е политическо говорене, ще кажа две неща“, посочи Гешев. Той посочи, че но може и не смята да забранява всяко чуждо мнение. „Не уважавам това да ми се казва на мен какво трябва да мисля. Не харесвам този подход. Второто – това не е политическо говорене, а отговор на политическа видима атака към част от съдебната власт. Такъв отговор дължа и като човек, и като магистрат“, каза още Гешев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев: Време е прокуратурата да поеме сама отговорност за собственото си управление и това явно не е само мое мнение

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев: Време е прокуратурата да поеме сама отговорност за собственото си управление и това явно не е само мое мнение

24 Октомври 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"
София. Време е прокуратурата да поеме сама отговорност за собственото си управление и това явно не е само мое мнение. Това каза кандидататът за главен прокурор Иван Гешев по време на изслушването си пред Пленума на ВСС, предаде репортер на Агенция „Фокус“..По думите му това е мнение на почти цялата професионална общност.„Концепцията ми е стратегия за управлението на прокуратурата в следващия седемгодишен период, в случай, че ми гласувате доверие. Тя не е научен труд и е с чисто практическа насоченост. Към нея не може да има претенции за висок академичен стил, както и към мен. Това е един стратегически документ. Ще започна с мотивацията си, защото това за мен е една от важните причини да бъда тук. Първо ще кажа, че увереност, че ще се справя с отговорностите, задачите, проблемите, които биха седяли пред мен, както и че имам съответния административен капацитет ми дава дългогодишния ми стаж в правоохранителните органи и в частност прокуратурата на Р България, както и реалния ми управленски опит, който имам на различни нива в прокуратурата. Ще започна с това, че част от мотивите ми да участвам в тази процедура споделих пред Прокурорската колегия. Това беше един от първите въпроси, които ми бяха зададени. Част от мотивите съм изложил и в концепцията си“, каза още Гешев. Той посочи, че го мотивира доверието на 11 от членовете на Прокурорскака колегия, т.е. цялата колегия.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на лидерите на страните от Западните Балкани в Охрид. 10 ноември 2019 година
Среща на лидерите на страните от Западните Балкани в Охрид. 10 ноември 2019 годи...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.