НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

С конкретни мерки и с помощта на партньори се очаква да бъдат постигнати целите на Национална програма за развитие "България 2030“ (ОБЗОР)

С конкретни мерки и с помощта на партньори се очаква да бъдат постигнати целите на Национална програма за развитие "България 2030“ (ОБЗОР)

12 Ноември 2019 | 20:46 | Агенция "Фокус"
София. Днес се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество по проекта на Национална програма за развитие "България 2030“. Програмата е рамков стратегически документ от най-висок порядък в йерархията на националните програмни документи, детерминиращ визията и общите цели на политиките за развитие във всички сектори на държавното управление. Основните три цели в програмата са Технологична трансформация, Демографски подем и Намаляване на неравенствата. Зам.-министърът на финансите Маринела Петрова заяви, че програмата ще се променя през следващата година. Тя посочи, че се предвижда документът с всички съпътстващи анализи да бъде одобрен от Министерски съвет до края на 2020 г. "Ние разглеждахме Национална програма за развитие "България 2030" за частта "визия, приоритети и цели". На база на това, ще доразвием детайлите с конкретни мерки и с помощта на социални партньори, за да постигнем целите и приоритетите, които са заложени", допълни Петрова. По думите й са дефинирали тези приоритети на базата на постигнатото до момента. Петрова посочи още, че имат ясна представа и за това какви са финансовите показатели спрямо целите. Пламен Димитров от КНСБ изтъкна, че имат няколко позитивни коментара по отношение на предложената Национална програма за развитие "България 2030" и доста критики, които са изложили на самото заседание. По думите му е похвално, че програмата стъпва върху целите на ООН за дългосрочно развитие, но тези цели не са достатъчни. Димитров е на мнение, че програмата трябва да бъде доработена. Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" допълни, че в следващия вариант на програмата биха искали да се наблегне на сивия сектор. По думите ѝ преди да бъде започната програмата "България 2030" е трябвало да се направи анализ на това какво сме успели да постигнем по програма "България 2020", какво не сме успели да постигнем и защо.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Димитров, КНСБ: Националната програма за развитие "България 2030" трябва да бъде доработена

Пламен Димитров, КНСБ: Националната програма за развитие "България 2030" трябва да бъде доработена

12 Ноември 2019 | 16:45 | Агенция "Фокус"
София. КНСБ има няколко позитивни коментара по отношение на предложената Национална програма за развитие "България 2030" и доста критики, които изложихме на самото заседание. Това каза Пламен Димитров от КНСБ след дискусията, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Наистина е похвално, че тя стъпва върху целите на ООН за дългосрочно развитие. Тези цели обаче не са достатъчни", заяви той. Критиките му бяха основно към преразпределение на вътрешния брутен продукт на глава на населението. "Смятаме, че програмата трябва да бъде доработена", допълни Димитров.
Ваня Григорова КТ "Подкрепа" посочи, че в следващия вариант на програмата биха искали да се наблегне на сивия сектор и да видят заложени мерки за справяне с очаквания проблем за затваряне на мините? които са подложени на натиск. "Преди да бъде започната програмата "България 2030" трябваше да направим анализ на това какво успяхме да постигнем по програма "България 2020", какво не успяхме да постигнем и защо", каза още Григорова.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заместник-министър Маринела Петрова:  Национална програма за развитие "България 2030" ще търпи промени през следващата година

Заместник-министър Маринела Петрова: Национална програма за развитие "България 2030" ще търпи промени през следващата година

12 Ноември 2019 | 16:20 | Агенция "Фокус"
София. Национална програма за развитие "България 2030" е "жив" документ, който през следващата година ще търпи промени. Това каза зам.-министърът на финансите Маринела Петрова на заседание за обсъждане на програмата, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Благодаря на участниците в днешната среща за полезните и в по-голямата част конструктивни коментари, които изразиха в предварителната дискусия. След като финализираме документа отново ще бъде обсъдена програмата", заяви Петрова. Тя посочи, че се предвижда документът с всички съпътстващи анализи да бъде одобрен от Министерски съвет до края на 2020 г. "Ние разглеждахме Национална програма за развитие "България 2030" за частта "визия, приоритети и цели". На база на това, ще доразвием детайлите с конкретни мерки и с помощта на социални партньори, за да постигнем целите и приоритетите, които са заложени", допълни Петрова. По думите й са дефинирали тези приоритети на базата на постигнатото до момента. "Ние имаме ясна представа и за това какви са финансовите показатели спрямо целите. Разчитам оттук нататък на активно участие на социалните партньори, за да довършим процеса до края на следващата година", допълни тя.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна обсъждането на НСТС по проекта на Национална програма за развитие "България 2030"

Започна обсъждането на НСТС по проекта на Национална програма за развитие "България 2030"

12 Ноември 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. Започна заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество по проекта на Национална програма за развитие "България 2030", предаде репортер на Агенция "Фокус". Програмата е рамков стратегически документ от най-висок порядък в йерархията на националните програмни документи, детерминиращ визията и общите цели на политиките за развитие във всички сектори на държавното управление. Основните три цели в програмата са Технологична трансформация, Демографски подем и Намаляване на неравенствата.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание

12 Ноември 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
София. Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание от 14.00 часа в Гранитна зала в сградата на Министерския съвет. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Ще бъде обсъден проект на Национална програма за развитие „България 2030“, внесен от министъра на финансите Владислав Горанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ентусиаст кара уейкборд пред Двореца на Дожите във Венеция след рекордното наводнение. 14 ноември 2019 г.
Ентусиаст кара уейкборд пред Двореца на Дожите във Венеция след рекордното навод...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.