НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност: При промяна на атмосферните условия ускоряването и рязкото спиране става опасно

Инж. Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност: При промяна на атмосферните условия ускоряването и рязкото спиране става опасно

29 Октомври 2019 | 17:49 | Агенция "Фокус"
София. При промяна на атмосферните условия бързото ускоряване и рязкото спиране става опасно. Това каза в интервю за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ експертът от Института за пътна безопасност инж. Богдан Милчев. Според него стопанинът на пътя трябва да изгради безопасна инфраструктура, а пътната безопасност е въпрос на култура. „Винаги когато се сменят атмосферните условия, в този преход се увеличават и пътнотранспортните произшествия, а оттам и жертвите. Институтът за пътна безопасност счита, че само безопасните пътища могат да предотвратяват човешките грешки, защото ние, хората, винаги ще допускаме грешки. В тази връзка се надявам Агенция „Пътна инфраструктура“ наистина да бъде подготвена за зимните условия и да може адекватно да почиства пътя и да се погрижи маркировката да бъде светлоотразителна. Също така много е важно водачите да знаят, че на пътя не са сами. Това означава, че трябва да предвиждат не само собственото си поведение, но и поведението на останалите“, заяви експертът. Инж. Богдан Милчев допълни, че основен проблем в България продължава да бъде и употребата на гуми втора употреба и т. нар. сезонни гуми. Гумите са обувките на един автомобил и те трябва да са пригодени за безопасно шофиране при зимни условия, уточни той.
Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 „Пътна полиция" призовава шофьорите да карат внимателно , тъй като предстои рязка смяна на времето

„Пътна полиция" призовава шофьорите да карат внимателно , тъй като предстои рязка смяна на времето

29 Октомври 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. „Пътна полиция" призовава шофьорите да карат внимателно , тъй като предстои рязка смяна на времето. Това съобщиха от пресцентъра на МВР С оглед очакваната рязка промяна във времето, пътна полиция апелира водачите, на които им предстои пътуване през идните три дни, да тръгват на път с подготвени за движение в зимни условия моторни превозни средства и да шофират със съобразена с променящите се условия скорост. Когато преминавате през сенчести участъци, е възможно на пътното платно да се образува лед, затова шофирайте с особено внимание. Време е за смяна на гумите на автомобилите. Съгласно Закона за движение по пътищата от 15 ноември моторните превозни средства трябва да са с гуми, предназначени за зимни условия или с дебелина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност: България тази година се нарежда на последните места по пътна безопасност

Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност: България тази година се нарежда на последните места по пътна безопасност

25 Октомври 2019 | 08:37 | Агенция "Фокус"
София. България тази година се нарежда на последните места по пътна безопасност, изпреварена от съседките ни, а държавата видимо абдикира от пътната безопасност. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ експертът по пътна безопасност и бивш директор на КАТ Алекси Стратиев за зачестилите през последните седмици тежки пътни инциденти. Той отбеляза, че броят на загиналите е сериозно увеличен спрямо миналата година. „Към вчерашна дата загиналите по пътищата са със 17 повече спрямо миналата година. Тежките инциденти не са единични случаи, които са се случили в този месец, а просто през цялата година пътната обстановка е неблагоприятна и броят на загиналите тотално нараства. Още повече, че ако изключим трагичния инцидент миналата година при Своге с 20 загинали, броят на загиналите тази година е с 30 повече, което е много тревожно. Но за съжаление нищо не се случва по пътната безопасност. Ние бяхме много по-добре от съседните ни страни Румъния, Гърция и Сърбия, а в момента сме най-зле от всички, което е недопустимо“, обясни експертът по пътна безопасност. Техническите средства са нещото, което решават пътната безопасност в Европа и света, коментира Алекси Стратиев и добави, че бройката на стационарните камери все още е несъизмерима с пътните полицаи, ангажирани с контрола на пътя. Алекси Стратиев допълни, че е необходимо приемането на новия Закон за движение по пътищата, но това се бави заради интереси, които не са свързани с пътната безопасност.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Алекси Кесяков: От 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми

Инж. Алекси Кесяков: От 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми

23 Октомври 2019 | 08:20 | Агенция "Фокус"
София. По закон от 15 ноември автомобилите трябва да са оборудвани със зимни гуми. Те трябва да са напомпани в съответствие с указанията на завода производител. Това каза инж. Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението по пътищата в интервю за Агенция „Фокус“ по повод подготовката на автомобила за зимата. „Трябва да започнем подготовката за зимата. В оставащите хубави дни трябва да се настроим към промените, които ще настъпят през есенно-зимния период. Добре е да подготвим както автомобила, така и ние да се настроим за управление при значително по-сложни условия. Трябва да плануваме смяната на гумите“, посочи той. По думите му, летните гуми могат да бъдат с грайфери с дълбочина не по-малка от 4 мм. Той поясни, че е разрешено движението с летни гуми с грайфер над 4 мм, но при минусови температури водачът на автомобила няма да се чувства сигурен. „За предпочитане, от гледна точка за лична сигурност, е гумите да бъдат зимни“, допълни Кесяков.
Зорница КОСТАДИНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21 ноември 2019  г.
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.