НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МВнР: България и Словакия ще работят по съвместни проекти по линия на помощта за развитие

МВнР: България и Словакия ще работят по съвместни проекти по линия на помощта за развитие

24 Октомври 2019 | 18:40 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи и европейските въпроси на Словакия Мирослав Лайчак се договориха двете страни да обменят опит и да работят заедно по проекти, свързани с помощта за развитие, включително на Западните Балкани и страните от Източно партньорство. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Екатерина Захариева и Мирослав Лайчак, който е на посещение у нас, подписаха днес Меморандум за разбирателство в областта на международното сътрудничество и развитие между българското МВнР и
Министерството на външните работи и европейските въпроси на Словакия. Външният ни министър подчерта добрия български опит в тази сфера. „България има традиционни познания и добри проекти във всички страни от Западните Балкани и Източното партньорство. Набелязахме и други държави и региони, където да работим заедно“, заяви Екатерина Захариева. За 2019 г., например, по линия на помощта за развитие България подпомага финансово 9 страни от Западните Балкани и Източното партньорство като предоставя общо 3 485 028 млн. лв. безвъзмездна помощ по различни проекти, свързани с образованието, науката, културата, социалната интеграция и гражданското общество. „Надявам се, че подписаният меморандум ще ни помогне да задълбочим сътрудничеството между нашите страни в още една сфера“, коментира Мирослав Лайчак. Меморандумът предвижда България и Словакия да обменят опит и да работят заедно по проекти в 6-те страни от Западните Балкани, в страните от Източно партньорство - Армения, Грузия, Молдова, Украйна, в Африка – Етиопия, Кения, Нигерия, в Близкия изток – Ирак, Йордания, Ливан, Сирия, както и в Афганистан в Централна Азия. Двамата министри бяха единодушни в оценката си, че между България и Словакия – за 25 г. двустранни отношения, няма открити въпроси, двете страни имат близки позиции по важни европейски въпроси, сред които общия бюджет, разширяването, визията за бъдещето на ЕС. И Екатерина Захариева, и Мирослав Лайчак изразиха разочарованието си от липсата на решение на Европейския съвет за начало на преговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония и Албания. „Смятам, че това ще доведе до нестабилност в региона. Евроинтеграцията е най-силният двигател за реформи. Притеснявам се, че това ще забави реформите, включително и в държавите, които вече водят преговори – Сърбия и Черна гора. Много се надявам, че на форума в Загреб, така както се разбраха и лидерите на последния Европейски съвет, все пак държавите, които са скептични, ще променят позициите си и ще разберат, че няма друга алтернатива освен страните от Западните Балкани да станат членове на ЕС“, заяви Екатерина Захариева. Мирослав Лайчак изрази надежда, че тази стратегическа грешка на Европейския съвет ще бъде поправена.
Словашкият външен министър потвърди подкрепата на Братислава за усилията на България да се присъедини към Еврозоната, Шенген, както и да стане член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Лайчак освен това изрази пълна подкрепа за България да бъде прекратен Механизмът за сътрудничество и проверка. „Този механизъм трябва да бъде спрян, защото България е изпълнила всички критерии“, заяви словашкият външен министър.
Екатерина Захариева и Мирослав Лайчак се договориха добрата база в двустранните отношения да бъде използвана за допълнително разширяване на сътрудничеството, включително в сферите на автомобилостроенето, новите технологии, образованието. „Бихме искали да организираме и бизнес среща между индустриалните ни камари, за да може България да представи 11-те си индустриални зони“, каза министър Захариева.
Двустранният стокообмен за 2018 г. възлиза на 725 милиона евро. За първите шест месеца на тази година той е отбелязал ръст с повече от 25 на сто в сравнение със същия период на миналата година като е достигнал 422 млн. евро.
Мирослав Лайчак отбеляза и увеличаващия се интерес на словашките туристи към България, която е една от любимите им дестинации. Повече от 100 000 словаци са посетили България миналата година.
Това е първото посещение на Мирослав Лайчак у нас като министър на външните работи и европейските въпроси на Словакия. Той е започнал дипломатическата си кариера преди около 30 години у нас като стажант в посолството на тогавашна Чехословакия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Словашкият външен министър заяви пред българския вицепрезидент подкрепа за отпадането на мониторинга

Словашкият външен министър заяви пред българския вицепрезидент подкрепа за отпадането на мониторинга

24 Октомври 2019 | 18:22 | Агенция "Фокус"
София. Европейското бъдеще на страните от Западните Балкани, сигурността и миграционната криза, излизането на Великобритания от Европейския съюз бяха основни теми на разговора на „Дондуков“ 2 между вицепрезидента Илияна Йотова и словашкият министър на външните работи и европейските въпроси Мирослав Лайчак. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Двамата бяха категорични, че присъединяването на Република Северна Македония и Албания към ЕС е изключително важно за стабилността на региона. Като сериозна стратегическа грешка определиха отлагането на началото на преговорите за двете страни.
Министър Лайчак подчерта последователната подкрепа на Словашката република за присъединяването на България към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
Вицепрезидентът поиска подкрепата на Словакия в Европейския съвет за прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка към България, на който преди дни Европейската комисия препоръча да се сложи край. Словашкият външен министър заяви такава готовност, като изтъкна последователната подкрепа на Словакия и по този въпрос. Илияна Йотова подчерта неефективността на мониторинга и изтъкна необходимостта от общи критерии за всички страни членки, по които да се оценява върховенството на закона.
Общо беше мнението, че системата на международните отношения е в криза и се рушат общоприети правила. Днес не се чува достатъчно гласът на Европейския съюз, категорични бяха българският вицепрезидент и словашкият първи дипломат. „Бяхме свикнали с мира и реда и се оказахме неподготвени за кризите, които ни връхлетяха“, посочи Илияна Йотова. Вицепрезидентът очаква нова енергия от европейските институции и държавите членки за решаване на проблемите и повече самочувствие за сериозни действия на международната сцена. „Европа липсва на Балканите, липсва в Африка и в Близкия изток“, отбеляза Илияна Йотова.
По време на срещата бяха изтъкнати традиционно доброто сътрудничество между България и Словакия и приятелските отношения между двата народа. Обсъдени бяха контактите в сферата на образованието и иновациите.
Вицепрезидентът Йотова благодари на словашкия външен министър за грижата на Словакия за Българското средно училище „Христо Ботев“ и Българския културен институт. Преди година вицепрезидентът беше на посещение в Словашката република, където беше гост на 70-ия юбилей на училището, което се радва на голям авторитет в словашкото общество и привлича не само български деца.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Подписахме със Словакия меморандум, който ще даде възможност на екипите ни да обменят опит и да работят заедно по международни проекти

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Подписахме със Словакия меморандум, който ще даде възможност на екипите ни да обменят опит и да работят заедно по международни проекти

24 Октомври 2019 | 17:08 | Агенция "Фокус"
София. Подписахме със Словакия меморандум, който ще даде възможност на нашите екипи да споделят добри практики, да обменят опит и да работят заедно по проекти, свързани с международното развитие и сътрудничество. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след среща с министъра на външните работи и европейските въпроси на Словашката република Мирослав Лайчак, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „България има традиционни познания и добри проекти за всичките страни от Западните Балкани и източно партньорство. Заедно набелязахме региони, в които да работим заедно. Не само Словакия ще сподели своя опит с нас, как се структурира агенцията, но сме набелязали и конкретни страни и региони, по които да работим заедно“, каза още тя.
Вицепремиерът Захариева подчерта, всяка година стокообменът между двете държави се увеличава. „Само за първите шест месеца на 2019 година стокообменът се е увеличил с 25%, сравнено с първите шест месеца на 2018 година. 2018 година той е бил 610 милиона евро. Обменът на туристи се увеличава и аз съм убедена, че това се дължи и на директната линия, която има между нашите две столици. За съжаление, само четири пъти седмично, надявам се с увеличението на броя на туристите да стане всеки ден“, каза още тя.
„82 000 словашки туристи са посетили България за изминалата година, което е увеличение с девет процента. Също така има увеличение на българите, посетили Словакия - около 40 000, което е увеличение от 14 процента. Словакия е една от държавите с много силна индустрия в автомобилния сектор, ние имаме 240 000 производители на авточасти и считаме, че е много добро сътрудничеството“, допълни вицепремиерът Екатерина Захариева. „Също така секторът на високите технологии и на информационните и комуникационните технологии. Както и между университетите и, преди всичко, техническите университети на двете държави. По отношение на бизнеса мисля, че е добре да се организира бизнес форум или среща между нашите търговски камари, с възможност България да представи информация за 11-те индустриални зони, които се развиват на територията на страната“, каза още вицепремиерът Захариева.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На официална церемония в УНСС министърът на външните работи на Словакия Мирослав Лайчак ще бъде удостоен със званието „Доктор хонорис кауза на УНСС“

На официална церемония в УНСС министърът на външните работи на Словакия Мирослав Лайчак ще бъде удостоен със званието „Доктор хонорис кауза на УНСС“

24 Октомври 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
София. На официална церемония в УНСС министърът на външните работи и европейските въпроси на Словакия Мирослав Лайчак ще бъде удостоен със званието „Доктор хонорис кауза на УНСС“. Това съобщиха от пресцентъра на УНСС. Академичната церемония ще се състои на 25 октомври от 11.00 часа в академичната зала на Университета за национално и световно стопанство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева ще се срещне с министъра на външните работи и европейските въпроси на Словакия Мирослав Лайчак

Министър Екатерина Захариева ще се срещне с министъра на външните работи и европейските въпроси на Словакия Мирослав Лайчак

24 Октомври 2019 | 07:11 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще приеме министъра на външните работи и европейските въпроси на Словашката република Мирослав Лайчак в МВнР, който пристига на официално посещение у нас. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.
Екатерина Захариева ще се срещне със словашкия си колега за разговор на четири очи в 14.00 часа, в 14.30 часа ще се състоят пленарни разговори между двете делегации. В 15.15 часа ще се състои церемония по подписване на Меморандум за разбирателство в областта на международното сътрудничество за развитие между Министерството на външните работи на Република България и Министерството на външните работи и европейските въпроси на Словашката република. В 15.30 двамата министри ще направят изявление.
България и Словакия поддържат активен диалог, основан на историческите връзки между двата народа, споделените ценности и партньорството в ЕС и НАТО. Интензивно се развива и търговско-икономическото сътрудничество между двете страни – за 2018 г. стокообменът възлиза на 610,98 млн. евро, а за първите шест месеца на 2019 г. е 372,79 млн. евро, като бележи ръст с 25.1 на сто в сравнение със същия период на предходната година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21 ноември 2019  г.
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.