НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Брутният вътрешен продукт тази година ще мине 120 милиарда лева (ОБЗОР)

Брутният вътрешен продукт тази година ще мине 120 милиарда лева (ОБЗОР)

22 Октомври 2019 | 21:30 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов беше на посещение днес в Пловдив за откриването на Завод за фарове на голям автомобилен завод, собственост на турска компания. Заводът ще осигури работа на 400 души, а продукцията ще бъде на стойност 600 милиона евро годишно. Според премиерът Брутният вътрешен продукт тази година ще мине 120 милиарда лева, за разлика от преди 4-5 години, когато е бил 50-60 милиарда. Той съобщи още, че до края на годината графикът на правителството е пълен с откриване на все повече заводи.
Според премиерът Борисов инвестициите в България идват, защото правителството изгражда индустриални зони, в които има ток, вода, канализация и там се строи, а все повече от тях са разпродадени. Той отново спомена строителството на пътищата, магистралите „Тракия“ и „Марица“, изграждането на АМ „Хемус“, пътя Пловдив – Асеновград, Ботевград – Мездра, което още повече подпомага навлизането на чуждестранни инвестиции в България. За да повдигне българското самочувствие, Борисов отбеляза и откриването преди седмица на завод край София, който ще осигури над 200 работни места, където ще се прави софтуерът на най-скъпото и сложно оборудване за хибридни автомобили.
Премиерът Бойко Борисов сподели пред журналистите, че правителството обмисля изграждането на голям хранителен хъб на летище „Пловдив“. „При този огромен икономически подем на град Пловдив не може летището да остане настрани, занемарено. Мисля че Балканите имат нужда от един голям хранителен хъб, от който да идват и да се изнасят стоки”, каза премиерът. По думите му може да се докаже, че със самолети ще е по-евтино да се изнася продукцията. Борисов обеща, че до две седмици ще може да каже повече за тази идея на правителството за летище "Пловдив".
„Ще продължаваме да строим и магистрали, за да може тировете с продукция от новите заводи да могат да отиват по-бързо до производителите", каза Борисов.
Премиерът съобщи още, че Околовръстното на Пловдив ще бъде изградено задължително, защото Пловдив не може без него и ако е необходимо държавата ще помогне на града, работи се и по тази тема.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Балканите имат нужда от голям хранителен хъб

Премиерът Бойко Борисов: Балканите имат нужда от голям хранителен хъб

22 Октомври 2019 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Куклен. Правителството обмисля да изгради голям хранителен хъб на летище "Пловдив". Това съобщи пред журналисти в Куклен премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. „При този огромен икономически подем на град Пловдив не може летището да остане настрани, занемарено. Мисля че Балканите имат нужда от един голям хранителен хъб, от който да идват и да се изнасят стоки”, каза премиерът. По думите му може да се докаже, че със самолети ще е по-евтино да се изнася продукцията. Борисов обеща, че до две седмици ще може да каже повече за тази идея на правителството за летище "Пловдив".
„Ще продължаваме да строим и магистрали, за да може тировете с продукция от новите заводи да могат да отиват по-бързо до производителите", каза Борисов.
Премиерът съобщи още, че Околовръстното на Пловдив ще бъде изградено задължително, защото Пловдив не може без него и ако е необходимо държавата ще помогне на града, работи се и по тази тема.
„В София дострояваме Южната дъга, парите са осигурени и ако растежът е такъв, ако приходите са такива, с 2 милиарда излишък, ще заделим за Околовръстния път на Пловдив. Не го казвам предизборно, защото няма нещо, което да съм обещал и да не се е случило тук”, добави Борисов.
Той посочи и областния управител Здравко Димитров, който е кандидат за кмет на Пловдив от ПП ГЕРБ, с който са изпълнявали обещаните проекти. „Това, което сме обещали със Здравко Димитров, го изпълняваме. „Пътят Пловдив-Асеновград е готов. И за Околовръстното поемам ангажимент, това е жизненоважно за града, да го разширим и да го направим”, добави премиерът.
На церемонията за откриването на новия турски завод край Пловдив присъства и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов и посланикът на Турция у нас д-р Хасан Улусой.
Събитието се проведе на завода на компанията, намиращ се в ж.к. Индустриална зона "Капсида" в Куклен.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Брутният вътрешен продукт тази година ще мине 120 млрд. лева

Премиерът Бойко Борисов: Брутният вътрешен продукт тази година ще мине 120 млрд. лева

22 Октомври 2019 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Брутният вътрешен продукт тази година ще мине 120 млрд. лева, за разлика от преди 4-5 години, когато той беше 50-60 млрд. лева. Това обяви пред журналисти в Пловдив премиерът Бойко Борисов, който посети града за откриването на завод за фарове на автомобилен гигант, собственост на турска компания. „Завод след завод се правят у нас, което показва „тоталния провал на правителството”, добави премиерът, с което иронизира опозицията, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив.Заводът, който бе открит край Пловдив ще осигури работни места за 400 души, а продукцията, която ще изнася, ще бъде на стойност 60 милиона евро годишно.
Според Борисов най-хубавото в случая е това, че български инженерни специалисти ще измислят дизайна на тези продуктите, които ще се най-добрите на световния пазар. „60 милиона евро продукция за износ, което прави 120 милиона лева, това е най-сладкото за една държава, защото добавената стойност остава тук, в България”, добави министър–председателят. „Затова искам да благодаря и на българските работници, инженери и програмисти, че довеждат с възможностите и добрата си работа и квалификация такива инвеститори у нас”, каза още премиерът Борисов.
Той съобщи още, че до края на година графикът на правителството е пълен с откриване на все повече заводи. „Важно е също така, че в страната ни започнаха да се връщат висококвалифицирани специалисти, които да работят в тези заводи”, уточни премиерът.
„Видяхте и грандиозните строежи на газовите магистрали от Гърция за България и за Сърбия и Унгария. Те се сторят, а някои са готови”, заяви Бойко Борисов. По думите му такива обещания се дават у нас отпреди 20 години, но не са били изпълнявани. „Двата газопровода са близо 3 милиарда, които осигуряват пълна диверсификация”. Премиерът отбеляза още, че въпреки, че е упрекван за добрите добросъседски отношения, това е плюс за страната ни, тъй като, ако сме в конфликт, тук няма да дойдат такива инвестиции. „Ако ги нямаше и магистралите Тракия и Марица, както и магистралата в Северна България, нямаше да се сторят завод след завод”, посочи той.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
"Белград на вода" ще бъде най-модерният квартал на Балканите. 19 ноември 2019 г....

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.