НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

В Смолян бе открит първият функциониращ Областен център за обучение по безопасност на движението по пътищата

В Смолян бе открит първият функциониращ Областен център за обучение по безопасност на движението по пътищата

21 Октомври 2019 | 13:47 | Агенция "Фокус"
София. В Смолян бе открит първият функциониращ Областен център за обучение по безопасност на движението по пътищата, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. На събитието присъстваха народният представител д-р Красимир Събев, областният управител на Смолян Недялко Славов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, Анжелина Тотева – зам.-председател на Държавната агенция „Безопасност на движение по пътищата“, Мария Семерджиева –началник РУО – Смолян, директори на образователни институции и директора на ОД на МВР Николай Димов.
Директорът на ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Смолян Николай Колев заяви, че днес е празник на училището, защото се дава начало на първия Център за обучение по безопасност на движението по пътищата в страната. „Училището ни има твърде големи традиции в обучението по безопасност на движението и в участието във викторината „Да опазим децата на пътя“ и може би това е една от причините именно нашето училище да бъде избрано за израждането на такъв областен център. Мисля, че от придобивката ще се възползват учениците от 1 до 7 клас от цялата област, защото много важно е обучението да бъде изведено извън класните стаи и да е максимално интеркативно. Важно е да се създават практически навици на децата за безопасно поведение на пътя. Изграждайки навиците от ранна възраст, по-късно тези деца ще станат дисциплинирани водачи на МПС“, посочи Колев.
Народният представител д-р Красимир Събев заяви, че такава инициатива дава сигурност, че нашите деца ще бъдат възпитани по начин, по който да имат инстинкт за самосъхранение. „Знаем, че травмите по пътищата са бич за цялата страна. Дано тази инициатива възпита децата ни в правилна посока, за да имам навици и да се пазят“, отбеляза д-р Събев и пожела Областният център да заработи в пълната си мощност и хората да не страдат по пътищата.
Областният управители на Смолян Недялко Славов благодари за откриването на Центъра и за инициативата и подкрепата на училищното ръководство, МОН , Държавната агенция „Безопасност на движение по пътищата“ и община Смолян. „Със съвместните си усилия те направиха реализацията на тази чудесна инициатива. В реална среда децата ни ще се обучават да спазват правилата за движение. Ако нарушаваме правилата на пътя това често води до инциденти с фатален край или тежки последици, а чрез тази площадка и центъра, нашите деца ще формират толерантно и отговорно поведение, което не създава опасности за учениците в движението. Инициативата е пример как образованието отговаря на актуалните изисквания на времето и как справянето с един сериозен обществен проблем кара всички институции да си взаимодействат . Това е пътят, но наистина образованието е в центъра и неслучайно то е наш управленски приоритет“, допълни Славов.
Секретарят на община Смолян Момчил Николов заяви, че за община Смолян децата и младите хора са били винаги от първостепенно значение и това е още една стъпка в правилната посока. Той изказа своята благодарност към МОН и РУО – Смолян за това, което се случва и отбеляза, че когато институциите са заедно, нещата вървят в правилната посока.
Анжелина Тотева – зам.-председател на Държавната агенция „Безопасност на движение по пътищата“ заяви пред присъстващите, че над 5000 деца ще могат са се обучават за безопасност на движението по пътищата. Тя изрази надежда, че в Центъра те ща бъдат подготвени за участието им в движението и ще има по-малко жертви на пътя.
Изграждането на Центъра се осъществява с подкрепата на Община Смолян. Той ще се използва от учениците от І – VІІ клас на територията на област Смолян. В него ще се провежда изнесено обучение по безопасност на движението по пътищата с цел създаване на трайни умения и предотвратяване на възникнали инциденти с участието на ученици. Центърът се състои от площадка по безопасност на движението, с необходимите знаци и светофари. Закупени са електромобил, мотопеди и велосипеди. Оборудвани са три специализирани кабинета с компютърна техника и подходящи дидактични материали.
Изграждането на Областния център за обучение по безопасност на движението по пътищата – гр. Смолян е на стойност 154 779 лв., осигурени от Министерството на образованието и науката и е първият по рода си функциониращ такъв.

Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ентусиаст кара уейкборд пред Двореца на Дожите във Венеция след рекордното наводнение. 14 ноември 2019 г.
Ентусиаст кара уейкборд пред Двореца на Дожите във Венеция след рекордното навод...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.