НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инспекторатът към Агенцията за социално подпомагане е извършил проверка по случая за изнасилено момиче от Центъра за настаняване от семеен тип „Мечтатели“

Инспекторатът към Агенцията за социално подпомагане е извършил проверка по случая за изнасилено момиче от Центъра за настаняване от семеен тип „Мечтатели“

24 Октомври 2019 | 17:48 | Агенция "Фокус"
София. Агенцията за социално подпомагане (АСП) се самосезира и незабавно от Инспектората към АСП е извършена проверка по случая за изнасилено момиче от Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания (ЦНСТБУ) „Мечтатели“. Това съобщиха от пресцентъра на АСП. Проверката показва, че децата, които са настанени в центъра, живеят при много добри условия. Създадена е и необходимата организация за качествено предоставяне на социалната услуга. Докладът ще бъде предоставен по компетентност на дирекция „Закрила на детето“ към Агенцията за социално подпомагане. Основната препоръка в документа е, че е необходимо предприемането на мерки за засилване на контрола по спазването на вътрешния ред и вечерния час от страна на настанените деца в центъра.
Инспекторатът към АСП осъществява редовен контрол чрез планови и извънредни проверки на предоставяните услуги в специализирани институции и на социални услуги в общността. От началото на 2019 г. до момента са проверени 223 социални услуги. При проверките не са открити системни нарушения. В повечето случаи предоставяните социални услуги отговарят на нормативно регламентираните стандарти. В случаите, в които са установени нарушения, Инспекторатът на АСП прави предписания и препоръки, които се изпълняват своевременно от доставчиците на съответните социални услуги.
Във връзка със сигнала, че момиче от ЦНСТБУ „Мечтатели“ е станало жертва на сексуално насилие, е организирана среща на Координационния механизъм за взаимодействие при работа в случаи на деца, жертви на насилие или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция. На срещата са взети решения детето да бъде насочено към външен доставчик за ползване на социална услуга в общността, където да се работи интензивно със специалисти за преодоляване на последиците от преживяното насилие. С момичето работи активно и психолог.
От АСП призовават всички медии и граждани да подхождат с необходимото внимание и да спазват изискванията на закона при разпространяването на информация и лични данни за деца, особено в случаи на преживяно насилие, защото това вреди на бъдещето ми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Софийският градски съд върна в ареста двамата афганистанци, обвинени в изнасилването на момиче в София

Софийският градски съд върна в ареста двамата афганистанци, обвинени в изнасилването на момиче в София

24 Октомври 2019 | 14:26 | Агенция "Фокус"
София. Софийският градски съд върна в ареста двамата афганистанци, обвинени в изнасилването на момиче в София, предаде репортер на Агенция "Фокус". Поради лична информация, свързана с престъплението, днешното заседание се проведе при закрити врата. Веднага след като решението на магистратите беше прочетено, двамата мигранти бяха задържани.

Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Софийски градски съд заседава по делото за двамата афганистански бежанци, които изнасилиха момиче в столицата

Софийски градски съд заседава по делото за двамата афганистански бежанци, които изнасилиха момиче в столицата

24 Октомври 2019 | 10:46 | Агенция "Фокус"
София. Софийски градски съд заседава по делото за двамата афганистански бежанци, които изнасилиха момиче в столицата, предаде репортер на Агенция "Фокус". Делото се гледа на закрити врати, заради опасност от разкриване на лична информация от живота на двамата младежи и заради факта, че са непълнолетни. По-късно днес съдът ще излезе с решение по делото, което ще бъде обявено публично.

"Фокус" припомня, че 17-годишното момиче е било изнасилено от двама непълнолетни мигранти в софийския квартал "Военна рампа". Двамата афганистанци - на 16 и 17 години са заплашили с нож момичето, което живее в Център за деца, лишени от родителски грижи. Инцидентът е станал във вторник. Младежите са били задържани за 72 часа, но след това са освободени от съда. Сега са под надзора на инспектор от детска педагогическа стая. Двамата живеят от няколко месеца в Център за временно пребиваване на чужденци.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ентусиаст кара уейкборд пред Двореца на Дожите във Венеция след рекордното наводнение. 14 ноември 2019 г.
Ентусиаст кара уейкборд пред Двореца на Дожите във Венеция след рекордното навод...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.