НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Кремена Стоева, БАБХ: Законодателството изисква всички храни, които се търгуват на пазара, да бъдат безопасни

Д-р Кремена Стоева, БАБХ: Законодателството изисква всички храни, които се търгуват на пазара, да бъдат безопасни

21 Октомври 2019 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. Законодателството изисква всички храни, които се търгуват на пазара, да бъдат безопасни. Това каза в интервю на Агенция „Фокус“ д-р Кремена Стоева, началник отдел в Дирекция контрол на храните в БАБХ. Тя подчерта, че храните, пуснати на пазар, са гарантирано безопасни. „Те подлежат на множество проверки, както от бизнес-оператора, който ги произвежда, така и от бизнес-оператора, който ги предлага и търгува на пазара. А също така БАБХ упражнява мониторинг на храните на пазара, за да се гарантира здравето на потребителя. Всеки консуматор би следвало да бъде сигурен, че купувайки храна от пазара, тя е безопасна“, каза още Стойнева. „България като държава членка търгува на единния европейски пазар, където правилата по отношение производство и търговията на храни са еднакви за всички държави членки. Контролът, който упражняваме върху храните, произведени в други държави членки, е равносилен на контрола, който упражняваме върху храните, произведени в България“, допълни още Стоева. „Различни са правилата и контролът, който се упражнява към храни, произведени в държави извън ЕС. Това се води внос и подлежи също на по-стриктен контрол. Другите държави, които са извън ЕС, ползват собствено национално законодателство и затова контролът, който се упражнява върху тях и техните храни, е малко по-строг отколкото върху единния европейски пазар“, допълни още тя.
Теодора ПАТРОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Унищожени са 366 килограма, заразен с листерия колбас

Унищожени са 366 килограма, заразен с листерия колбас

21 Октомври 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Унищожени са 366 килограма, заразен с листерия колбас. Това каза за Агенция „Фокус“ д-р Кремена Стоева, началник отдел в Дирекция контрол на храните в БАБХ. Установения заразен салам е производство на фирма от Германия. Сигналът е получен по системата за оповестяване на опасни случаи на единния европейски пазар и от търговеца, който всъщност разпространява салама на територията на република България. Търговецът е уведомил БАБХ малко преди да получат съобщението от системата. Предприети са незабавни мерки с помощта на бизнес-оператора. Спрени са от реализация всички налични количества, информирани са клиентите, изтеглени и събрани са разпространените количества в другите обекти. Общо 366 килограма са насочени за унищожаване и вече са унищожени. Засегната партида е вид месен продукт, колбас, с четири вида, слайсиран и опакован в единични потребителски опаковки.

Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с Листерия

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с Листерия

18 Октомври 2019 | 16:52 | Агенция "Фокус"
София. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изтегли от пазара 251 кг и 613 гр. пушена риба, в която е установено наличие на Листерия Моноцитогенес. Рибата е пушена скумрия във вакуумна опаковка, произведена от „Ocean Fish” – Румъния, с партиден № L 12.11.2019. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.
Заразената риба е открита при официален контрол на агенцията чрез взета проба. Продуктът е бил разпространен в търговска мрежа на територията на страната. Към момента са изтеглени и насочени за унищожаване 251,613 кг от засегнатата партида. Гражданите, закупили този продукт, могат да го върнат в магазините, откъдето изтеглянето ще продължи. Търговските обекти у нас също имат ангажимента да информират за случаи на заразени продукти чрез общодостъпни средства, като съобщение на сайта си или обявление на територията на магазина.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ентусиаст кара уейкборд пред Двореца на Дожите във Венеция след рекордното наводнение. 14 ноември 2019 г.
Ентусиаст кара уейкборд пред Двореца на Дожите във Венеция след рекордното навод...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.