НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Омбудсманът Диана Ковачева: Има много проблеми във връзка с ВиК услугите и те трябва да бъдат решени с промени в законодателството

Омбудсманът Диана Ковачева: Има много проблеми във връзка с ВиК услугите и те трябва да бъдат решени с промени в законодателството

21 Октомври 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. Има много проблеми във връзка с ВиК услугите и те трябва да бъдат решени. Това може да стане с промени в законодателството и широко обсъждане на възможностите, които биха могли да доведат до решение, което да удовлетворява гражданите. Това каза омбудсманът Диана Ковачева в предаването „Хоризонт до обед“ по БНР. „Най-много са жалбите по отношение на водата през летния сезон. Те са свързани най-вече с липсата на вода. По Искърското дефиле най-често, където водоизточниците пресъхват през лятото поради горещината. Там сме изпратили редица препоръки до местните власти за това, че има недостатъчен капацитет на водоизточниците, стара и амортизирала водоснабдителна система и е необходимо да се вземат мерки“, посочи тя.
По думите ѝ общото потребление е един от най-честите случаи на оплаквания от гражданите в институцията от много години насам. „Общото потребление се разпределя пропорционално на сметките по индивидуалното потребление в етажната собственост. Това на практика е несправедливо, защото добросъвестните потребители поемат общите сметки наред с тези, които не са добросъвестни. И тук няма решение, защото има и други нерешени проблеми. Общото потребление се начислява на етажната собственост, но понякога причините се дължат на факта, че потребителите не допускат инкасаторите да отчетат и това се начислява на останалите съседи, а има и течове и кражби на вода и т.н. Липсата на индивидуални договори също е проблем, защото общите условия, предоставени от ВиК оператора, не могат да бъдат коментирани. Има доста проблеми. Ние правим проверка по конкретни жалби и се стремим да помагаме“, каза още Ковачева. По думите ѝ по всяка жалба се прави проверка.
Според нея помощите за вода биха могли да са по модела за енергийното подпомагане. „Това е модел, който работи. Трябва да има критерии, които да са свързани с ниските доходи на гражданите и на тяхна база да бъде определяна възможността за помощи за вода. Говорим за социално слаби граждани, които легално са се присъединили към мрежата.
Има редица оплаквания от гражданите, че на места тече ръждива вода. В този период хората плащат като за чиста питейна вода. В този случай те имат и допълнителни разходи за вода, защото не могат да ползват тази, която тече от чешмите. Тук говорим за процедура, за да се констатира в бърз срок, че водата, която тече, не може да се ползва и за периода, в който това е така, да бъде намалявана цената за потребителите“, посочи омбудсманът.
„Смятам, че е редно да се сформира работна група, която да обсъди тези наболели въпроси, защото Наредба 4 за ВиК услугите е от 2004 година. Миналата година сякаш се беше стигнало до промяна в нея, но остана на ниво обществено обсъждане. Трябва да се направи промяна и този въпрос да бъде подновен.
По въпроса за единната цена на водата е сезиран Конституционният съд от омбудсмана, жалбата е обявена за допустима и очакваме решение. Има много проблеми във връзка с ВиК услугите и те трябва да бъдат решени. Това може да стане с промени в законодателството и широко обсъждане на възможностите, които биха могли да доведат до решение, което да удовлетворява гражданите. Ще поискам среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството, за да обсъдим възможностите за решаването на тези въпроси“, каза още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ентусиаст кара уейкборд пред Двореца на Дожите във Венеция след рекордното наводнение. 14 ноември 2019 г.
Ентусиаст кара уейкборд пред Двореца на Дожите във Венеция след рекордното навод...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.