НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Политика“ (Сърбия): Само 12,4% от сърбите подкрепят признаването на независимостта на Косово, показва проучване

„Политика“ (Сърбия): Само 12,4% от сърбите подкрепят признаването на независимостта на Косово, показва проучване

18 Октомври 2019 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Белград. За гражданите на Сърбия косовският въпрос все още е много емоционален, много болезнен и свързан с думата предателство, така че признаването на независимостта на най-младата държава на Балканите е неприемливо за 78,5% от участвалите в проучване на Центъра за социален диалог и регионални инициативи, представено на Белградския форум за сигурност, съобщава електронното издание на един от водещите ежедневници в западната ни съседка – вестник „Политика“. Независимостта, според проучването, биха подкрепили едва 12,4% анкетираните.
Представителят на центъра Никола Йович заяви, че споразумение, при което Сърбия ще признае Косово в замяна на създаване на Общността на сръбските общини и признаване на правото на екстериториален манастир, е неприемливо за 58,2% от гражданите. Подобен сценарий се посреща позитивно от 20,4% от респондентите.
Споразумение, според което Сърбия ще признае независимостта на Косово чрез замяна на своя територия, приемат 15,8% от гражданите, а сценарий, при който получава три общини в Северно Косово и Митровица , подкрепят 18,9% от участвалите в проучването.
Присъединяването на четири общини за сметка на признаването на независимостта на Косово се подкрепя от 21,9%. 36,4% са съгласни с присъединяването към Сърбия на четири общини от Северно Косово, създаването на Общността на сръбските общини и правото на екстериториални манастири в замяна на признание. 44,4% от гражданите не подкрепят подобен вариант за уреждане на косовския въпрос.
Договор, който предполага, че Прищина получава място в ООН, но не признава Общността на сръбските общини, е приемлива за 32,6% анкетираните и съответно неприемлива за 47,5% от анкетираните.
Според Милан Кръстич от центъра, провел изследването, то показва „както е в сърцето и какво е на ума на гражданите" на Сърбия. То е проведено с подкрепата на САЩ в края на септември, като в него са участвали 1200 души от цяла Сърбия. Допустимата грешка плюс или минус 2,8%.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.