НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Швейцария ще гласува за нов парламент, очаква се "зелена вълна" на изборите

AFP: Швейцария ще гласува за нов парламент, очаква се "зелена вълна" на изборите

20 Октомври 2019 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Берн. Швейцария ще гласува за нов парламент във вот, в който власт може да получат партии, настояващи за радикални действия в борбата с промените в климата или антимигрантски партии, предава AFP.
Според анкетите се очаква „зелена вълна“ по време на вота, която има потенциала да представлява най-сериозната промяна в политическия климат на Швейцария от последната й история.
„Швейцарската народна партия“ (ШНП), която многократно беше обвинявана за анти-мигрантската си позиция вероятно ще остане най-голямата партия в парламента, като според анкетите тя ще получи малко повече от 27% от вота.
Това все пак е малка загуба за ШНП, които стигнаха до 29% от вота пред 4 години. Няколко анкети досега индикираха, че климатичните промени и миграцията са основните теми, които интересуват швейцарския електорат.
Подкрепата за Зелената партия, която спечели едва 7% от вота на изборите през 2015 г., сега очаква да получи над 11% от бюлетините.
Междувременно „Зелените либерали“, друга партия с позиции за опазване на природата, която се застъпва и за либертариански социо-икономически политики, също очаква увеличение на електората си от 5% на 7%.
Според политическата система на Швейцария, вота ще избере 200 депутати в долната камара на парламента и 46 сенатори в горната, които са избирани за мандат от 4 години. Също така трябва да бъде назначен Федерален съвет, което обаче ще стане на 11 декември.
Така наречената „магическа формула“ на Швейцария гласи, че седемте поста в съвета ще бъдат разделени между четирите водещи партии.
В момента шест от местата в кабинета принадлежат на ШНП и Социалистическата партия, като Християндемократическата партия държи последния пост.
Президентството на страната се сменя всяка години на ротационен принцип.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.