НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Георги Стоев, икономист: Проектът БРИКС обединява правителствата не само по икономически интереси

Георги Стоев, икономист: Проектът БРИКС обединява правителствата не само по икономически интереси

15 Ноември 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
София. Проектът БРИКС обединява правителствата не само по икономически интереси. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ икономистът Георги Стоев. Той обясни, че за разлика от проекти като ЕС и като Северноамериканското споразумение за свободна търговия, БРИКС по-скоро обединява правителства, които са намерили някаква допирна точка, но не задължително всичките им общи интереси са в сферата на икономиката. „Бих тълкувал стабилността на това споразумение по-скоро като зависещо от конкретните лидери, които в момента управляват дадените страни и конкретните политически пристрастия или дори лични конфликти с други лидери по света и разбира се показване на мускули пред развития свят“, допълни той.
Георги Стоев заяви, че оттук-нататък всички ще трябва да се съобразяват с Китай, който в или извън състава на БРИКС, вече е голям световен фактор. „Дори не е въпрос за бъдеще, то е въпрос за настоящето: как в момента взимат решения в Световната банка и в МВФ и към кои икономики се насочва тяхната най-вече експертна помощ, не говоря толкова за финансовия ресурс, който може да се разчита. По-скоро говоря за консултантската помощ да се помогне на правителства да излязат от кризи, които са по-скоро вътрешни, отколкото глобални“, допълни той.

Теодора ПАВЛОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Стоев, икономист: Вероятно икономическите въпроси на срещата на БРИКС ще бъдат засегнати само бегло и имиджово

Георги Стоев, икономист: Вероятно икономическите въпроси на срещата на БРИКС ще бъдат засегнати само бегло и имиджово

13 Ноември 2019 | 15:55 | Агенция "Фокус"
София. Вероятно икономическите въпроси на срещата на БРИКС ще бъдат засегнати само бегло и имиджово. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ икономистът от Trakia.Tech Георги Стоев по повод започналата днес 11-а годишна среща на държавите от група БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка). Той посочи, че вероятно срещата ще се превърне във фиаско без постигнати конкретни резултати. „Китай е най-голямата икономика в проекта БРИКС, като големите й амбиции пробив на пазари като американския и европейския. Те не са представени като правителства на тази среща, така че най-вероятно икономическия обект на мисли и тези въпроси най-вероятно ще бъдат засегнати по-скоро бегло и имиджово на срещата“, обясни Стоев.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение“

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Хърсев, финансист: БРИКС няма потенциал да работи в сегашния си формат, едва ли срещата им ще постигне конкретни резултати

Емил Хърсев, финансист: БРИКС няма потенциал да работи в сегашния си формат, едва ли срещата им ще постигне конкретни резултати

13 Ноември 2019 | 15:06 | Агенция "Фокус"
София. БРИКС няма потенциал да работи в сегашния си формат, едва ли срещата им ще постигне конкретни резултати. Това каза финансистът Емил Хърсев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод започналата днес 11-а годишна среща на държавите от група БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка). Той посочи, че БРИКС вече работи в друга вариация, като се забелязва много ясно дистанциране на Бразилия. „Тази група вече не е това, което беше, тъй като имаме много ясно дистанциране на Бразилия, тоест липсва „Б“-то. И на Африка, макар и не толкова явно, но все пак също видимо променя своята ориентация по отношение на тази група. Тя си остана само в състав РИК, която продължава процеса, който бяхме започнали, липсва интеграция на тези огромни икономики“, добави още Хърсев.
Финансистът определи БРИКС като най-вече регионална организация, центрирана в Азия. „И оттам и Азиатската банка за развитие, която беше създадена със седалище в Шанхай, макар да има огромно значение в света, все пак тя набира потенциално, увеличава проектите, върху които работи. Вече има много сериозни инвестиции в отделни страни, включително и в Турция – това е най-близкото място, където сериозно работи тази новосъздадена банка. На тази банка се отделя ролята на нещо като втора Световна банка и Международния валутен фонд, комбинирано засега. Но още не е изяснена тази роля. Няма ги онези важни и сериозни решения на страните-учредителки, които да могат да изяснят бъдещата й роля в света“, допълни още Емил Хърсев.

Пълния текст на интервюто четете утре в „Мнение“

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красен Станчев, икономист: Съществува вид търговско неравноправие между Русия и Китай в състава на БРИКС

Красен Станчев, икономист: Съществува вид търговско неравноправие между Русия и Китай в състава на БРИКС

12 Ноември 2019 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. Онова, което стои като някакъв вид неравноправие, ако може така да се каже, са отношенията между Русия и Китай, и то не толкова неравноправие в правния смисъл, колкото в търговския, защото Евразийският икономически съюз, иницииран и доминиран от Русия, всъщност е от полза на Китай и в загуба на неговите членове, особено към по-малките. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ икономистът Красен Станчев. „След създаването на Евразийския съюз и включването на различни страни в него, те всъщност търгуват по-малко една с друга, сравнено с търговията с Китай от една страна и търговията със света от друга страна“, добави още той.
Теодора ПАВЛОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красен Станчев, икономист: Банката за развитие на БРИКС няма голямо значение в световен мащаб

Красен Станчев, икономист: Банката за развитие на БРИКС няма голямо значение в световен мащаб

12 Ноември 2019 | 10:09 | Агенция "Фокус"
София. Възможно е страните от БРИКС да направят такава банка за развитие, но тя ще бъде от някакво тяхно си значение, тоест ще финансират проектите такива, каквито са Черноморска банка за търговия и развитие, Азиатската банка за развитие, Латиноамериканската или Южноамериканската банка за развитие. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ икономистът Красен Станчев. Той обясни, че това ще означава, че такава банка по-скоро ще се опита да активизира търговията между самите държави вътре в БРИКС, отколкото да бъде международен икономически фактор. „Тя ще има по-скоро някакво значение за отделните страни, поради една много проста причина. Колкото и да са големи тези икономики, те относително малко си тъгуват една с друга. Другото нещо, което според мен е много важно за разбирането на възможностите за въпросната банка: оценявам това, че те трудно си сътрудничат заради обстоятелството, че имат много различни икономически системи. Например, Русия и Бразилия са икономики с много силно държавно участие, с много силен контрол от страна на правителствата и с доста странна социална политика. Много са им странни социалните държави – те се финансират предимно от ресурси. Докато Китай и Индия са много конкурентни и растящи икономики. Бразилия и Русия от около 12 години насам или имат много мижав икономически растеж, както е при Русия, или нямат растеж. За Русия тези неща се свързват с много специфични фактори, един от които е ресурсността на икономиката й, а другият фактор е войната в Украйна и съответно търговските проблеми, които възникват по този повод. И другото нещо, последното, което е много важно по повод Банката за развитие между тези страни е това, че ако се погледне историята на търговията от последните 200 години, ще се види, че винаги тези икономики са били относително малко отворени, защото са големи, не защото са лоши. И ако се види стойността на износа в техните икономики, то тази стойност е повече от два пъти по-ниска в повечето страни, в сравнение с България. Тоест България е много по-ефективна от гледна точка на икономика и износ, отколкото Южна Африка“, допълни още Красен Станчев.
Теодора ПАВЛОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красен Станчев, икономист: В обозримо бъдеще страните от  БРИКС могат да договорят водещи позиции в МВФ, СТО и Световната банка

Красен Станчев, икономист: В обозримо бъдеще страните от БРИКС могат да договорят водещи позиции в МВФ, СТО и Световната банка

12 Ноември 2019 | 08:55 | Агенция "Фокус"
София. По темата за геополитиката, на мен ми се струва, че това, което страните от БРИКС могат да направят в обозримо бъдеще, е да договорят водещи позиции в класическите международни институции: СТО, МВФ и Световната банка. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ икономистът Красен Станчев. Той обясни, че такива договорки могат да се постигнат, тъй като в нетолкова далечен момент комбинирано икономиките на страните, съставляващи БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Република Южна Африка), ще бъдат най-големите в света. „Във всеки случай ще съставляват повече от половината от световната икономика. В МВФ има традиции: едната от тях е, че позициите се определят, спрямо страните, които най-много финансират, имат съответно най-голям дял в капитала на Световната банка и МВФ, а това засега не са страните от БРИКС. И съответно най-големите акционери в тези институции – те ще решават кой какво да управлява. Но е възможно тогава, когато се променят тези неща, тези големи икономики де са с по-голям дял в капитала на Световната банка и МВФ. И тогава, когато те имат по-голям дял, те ще имат и възможност и вероятно ще се промени и традицията за управлението на МВФ. Защото традицията е, че той се управлява от европеец“, посочи Красен Станчев.
Икономистът заяви още, че на срещата на страните от БРИКС ще се договарят най-вече геополитически действия. „Ако успеят да се договорят по някакъв начин да няма резки действия в международните търговски правила, това би било добре за всички. БРИКС по-скоро е геополитически инструмент. И доколкото разбирам, такава е и целта на срещата в Бразилия тази седмица – по-скоро договаряне на геополитически действия, отколкото нещо друго. Но те няма да могат да отговорят колективно на политиката на американския президент Доналд Тръмп“, допълни още Станчев.
Теодора ПАВЛОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френската полиция разкъса блокадата на завод от представители на жълтите жилетки. 15 ноември 2019 г.
Френската полиция разкъса блокадата на завод от представители на жълтите жилетки...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.