НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

На празника на Перник в града се роди момченце

На празника на Перник в града се роди момченце

19 Октомври 2019 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Перник. На празника на Перник в града се роди момченце. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник. Бебето се казва Жорко и е трето дете на родителите Анета и Венцислав Василеви. Момченцето е проплакало на обяд в 13.45 часа в ръцете на д-р Галина Галева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Севделина Ковачева, зам.-кмет: Днес след 90 години от обявяването на Перник за град се гордеем с достойните дела на нашите предци

Севделина Ковачева, зам.-кмет: Днес след 90 години от обявяването на Перник за град се гордеем с достойните дела на нашите предци

19 Октомври 2019 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Перник. Днес след 90 години от обявяването на Перник за град се гордеем с достойните дела на нашите предци, защото това е съградено с многолетните усилия на поколения преди нас. Това казва в празничен адрес по повод празника на града заместник-кметът на Перник Севделина Ковачева, съобщиха от пресцентъра на Общината. "Имам честта и удоволствието да се обърна към всички вас и да ви поздравя с празника на Перник. Днес Перник отбелязва 19 октомври, когато Българската православна църква отдава почит на Св. Иван Рилски, светецът - смятан за закрилник на миньорите. За първи път празникът е бил честван през 1903 г. по инициатива на подземните работници, а от 1994 г. е обявен за ден на града", пише още в празничният адрес. "По думите на историка Димитър Овчаров: „Перник е градът, който никога не е бил подчиняван нито със сила, нито с предателство“. Тук са написани много героични страници от българската история и са научени много безценни уроци по родолюбие. Перничани са наследили особения и твърд характер на болярина Кракра и посланието му, че най-значимите и ценни победи се коват в огъня на най-трудните битки", посочи още в поздравителния адрес Ковачева. "Изразявам признателност и уважение и към всички вас, които утвърждавате Перник като красив и съвременен български град. Нека в празничния ден си пожелаем здраве, да бъдем по-добри, да постигаме целите си, да живеем стойностно така, както са завещали предците ни – с кураж, далновидност и самочувствие. Честит празник, перничани!", поздрави жителите на града кметът на Перник.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Перник Ирена Соколова присъства на патронния празник на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”

Областният управител на Перник Ирена Соколова присъства на патронния празник на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”

18 Октомври 2019 | 20:01 | Агенция "Фокус"
Перник. Областният управител Ирена Соколова, по покана на Ректора на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” проф. д-р Любен Тотев, присъства на патронния празник на висшето учебно заведение. Церемонията се проведе в аула „Максима”, съобщиха от Областна администрация - Перник. Губернаторът отправи своето лично приветствие към цялата академична общност – преподаватели, студенти и служителите на образователната институция: "Поздравявам Ви с патронния празник на Вашето висше учебно заведение, чийто покровител е светецът - Свети преподобни Иван Рилски Чудотворец.Вашият университет, заедно с изучаваните в него специалности по направленията на минната и добивната промишленост, в областта на екологията и науките за Земята, е предпочитан от завършващите зрелостници в област Перник за продължаващото им образование. Това е показателно за професионалната подготвеност на целия Ви преподавателски състав, качествено провежданото обучение, добрата материално-техническа и експериментална база, успешната реализация на Вашите студенти в избраните професии. Надявам се отлично изградените партньорски взаимоотношения между нас да продължат и за в бъдеще! Пожелавам Ви здраве, всеотдайна работа и нови предизвикателства и успехи в полето на науката!", завърши поздравителните си думи Ирена Соколова.От създаването на Минно-геоложкия университет през 1953 г. досега той е подготвил над 14 000 инженери, реализирали се в областта на геологията, минното дело, в енергийно-суровинния отрасъл, гражданското и промишлено строителство, опазването на околната среда и др., сред които граждани на близо 40 държави от Европа, Азия, Африка и Южна Америка.Днес МГУ „Св.Иван Рилски“ е авторитетно изградена образователна, научноизследователска и административна система. Студентите се обучават в бакалавърски, магистърски и докторантски програми, успешно конкуриращи тези в страната и европейските държави. Университетът изгражда и поддържа учебна и лабораторна база, отговаряща на съвременните изисквания на водещи европейски и световни университети. Високообразовани учени и професионалисти с утвърдени контакти в страната и чужбина създават и възпитават млади специалисти с широкопрофилна квалификация и стабилни професионални знания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
"Белград на вода" ще бъде най-модерният квартал на Балканите. 19 ноември 2019 г....

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.