НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Борис Джонсън се извини за това, че не е успял да осъществи Брекзит до 31 октомври

AFP: Борис Джонсън се извини за това, че не е успял да осъществи Брекзит до 31 октомври

3 Ноември 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън се извини за това, че не е успял да изведе страната от Европейския съюз до 31 октомври, като заяви, че е „дълбоко разочарован“ от това, че не е изпълнил обещанието си, предава AFP.
Премиерът заяви това в интервю, излъчено от Sky News.
Той освен това разкритикува президента на САЩ Доналд Тръмп, заради неговите коментари, че сделката за Брекзит би предотвратила бъдещо търговско споразумение между Лондон и Вашингтон.
Джонсън обвини за парламента за това, че е приел закон, който го задължи да търси отсрочка от Брюксел за забавянето на Брекзит.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британските депутати одобриха предложения от правителството законопроект за Брекзит

AFP: Британските депутати одобриха предложения от правителството законопроект за Брекзит

22 Октомври 2019 | 21:34 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати дадоха първоначалното си одобрение на Закон за прилагане на сделката за Брекзит на премиера Борис Джонсън, предава AFP.
Джонсън спечели първото от двете решаващи гласувания в Камарата на общините. Депутатите гласуваха от с 329 срещу 299, за да одобрят по принцип законопроекта за оттегляне, който прилага сделката за Брекзит, постигната с лидерите на Европейския съюз миналата седмица.
Те обаче все още биха могли да гласуват против законодателната програма на правителството за бързо разглеждане на законопроекта от 110 страници до четвъртък вечерта, за да позволи ратифицирането му преди 31 октомври.
Лидерът на консерваторите предупреди по-рано във вторник, че ако не се приеме предложението, той ще оттегли законодателството и вместо това ще настоява за свикване на общи избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Борис Джонсън ще поиска нови избори при отлагане на Брекзит

ТАСС: Борис Джонсън ще поиска нови избори при отлагане на Брекзит

22 Октомври 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън ще предложи провеждането на предсрочни избори до края на годината, ако Камарата на общините отново се произнесе за отлагане на Брекзит. Това съобщи във вторник политическият наблюдател на BBC Лора Кюнсберг, позовавайки се на източник в кабинета на премиера, цитирана от TACC.
"Ако парламентът отново подкрепи отлагането, като отхвърли предложението на [правителството] за програмата и ЕС предостави отлагането до 31 януари, тогава ние ще оттеглим законопроекта, няма да има допълнително обсъждане в парламента и ще преминем в посока на организиране на избори до Коледа“ е заявил източникът.
Джонсън представя законопроекта за Брекзит в парламента с очакването, че вотът ще се проведе във вторник около 19:00 часа (21:00 часа българско време) и че страната ще може да напусне ЕС на 31 октомври.
Една от точките на законопроекта елиминира необходимостта от отделен парламентарен вот за одобрение на сделка с ЕС. Както бе посочено в кабинета, тя ще бъде разгледан и одобрена от Парламента след приемането на закона на второ четене във вторник.
За приемането на закона има редица пречки. Във вторник парламентаристите могат да оспорят самия график, за който правителството настоява. Някои депутати вече декларират, че е невъзможно да се приеме такъв важен закон за три дни. Основният проблем за Джонсън и неговия кабинет ще бъдат изменения в закона, които опозицията планира да внесе. Някои от тях ще бъдат предложени още преди второто четене, но се очаква основните да бъдат представени преди третото четене, което се очаква в сряда или четвъртък. Опозицията може да се опита да обвърже одобрението на законопроекта с предсрочни парламентарни избори, втори референдум за Брекзит или промяна в условията на сделката с ЕС, като се стреми да запази членството на Великобритания в митническия съюз на ЕС.
Повечето предложения, които опозицията може да направи, очевидно са неприемливи за правителството. Приемането им може да доведе до факта, че самият кабинет ще оттегли документа от гласуването и ще бъдат обявени предсрочни избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Предстоят две ключови гласувания за Брекзит

The Guardian: Предстоят две ключови гласувания за Брекзит

22 Октомври 2019 | 08:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън ще направи последен опит да спази крайния срок за излизането на страната от структурите на Европейския съюз, макар да са налице индикации, че независимо от изхода на гласуванията за Брекзит ще бъде предприета крачка към насрочването на избори, пише британският вестник The Guardian.
Джонсън вече поиска отлагане на Брекзит, като изпрати писмо до Брюксел – съгласно т.нар. Закон на Бил, след като в събота депутатите отказаха да подкрепят споразумението му с Брюксел. От редакцията припомнят, че по-рано премиерът увери, че по-скоро предпочита да бъде „мъртъв в канавка“, отколкото да поиска отсрочка за развода.
Ако правителството успее да прокара законопроекта си за Брекзит през парламента навреме, Великобритания на теория може да напусне ЕС до крайния срок - следващия четвъртък.
Премиерът ще поиска депутатите да го подкрепят в два решаващи вота във вторник - за проектозакона за споразумение за оттегляне, който съдържа споразумението, което той постигна в Брюксел миналата седмица, и за плана си да го прокара през Камарата на общините до четвъртък.
Джонсън ще каже на депутатите: „Договорихме нова сделка, така че да можем да напуснем без отлагане и да осигурим рамка за нови отношения, базирани на свободната търговия и приятелското сътрудничество. Излизаме от ЕС, но винаги ще бъдем европейци“.
Плановете на Джонсън да проведе „значим вот" за сделката му в понеделник бе блокиран от председателя на парламента Джон Бъркоу, който не разреши гласуването с оглед факта, че предходното такова се състоя само преди два дни.
С подкрепата на някои от редиците на лейбъристите и торите, Джонсън може да спечели гласуването на законопроекта на второ четене. Но Даунинг Стрийт е подготвен за потенциално поражение по предложението, определящо графика на работа през следващите дни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Какви са шансовете за сделката на Борис Джонсън?

The Times: Какви са шансовете за сделката на Борис Джонсън?

21 Октомври 2019 | 23:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Какви са шансовете за сделката на Борис Джонсън, обяснява британският национален ежедневник The Times

Какво се случи в понеделник?

Джон Беркоу, председателят на парламента, постанови, че в понеделник Борис Джонсън не може да постави сделката си за Брекзит на второ гласуване. Той каза, че това ще бъде "повтарящо се и нередно“, тъй като депутатите вече имаха шанс да гласуват по въпроса в събота.

Защо не могат да гласуват по сделката два пъти?

Според парламентарна конвенция 1604 депутатите не могат да гласуват по един и същ въпрос два пъти в рамките на една парламентарна сесия. Правилото влезе в сила, за да спре правителството - или суверенът в този момент - да блокира парламентарното време в опит да принуди депутатите да отговорят на желанията му. Конвенцията създаде проблеми и на Тереза Мей, когато тя се опита да внесе различни версии на сделката си в парламента за одобрение.

Защо е важно решението на председателя?

Това правило звучи тайнствено, но то има практическо значение. Гласуването в събота и успехът на поправката на Летуин означават, че Джонсън е принуден да изпрати писмо до Европейския съюз с искане за тримесечно отлагане на Брекзит. Но законодателството, което го принуждава да направи това, Законът на Бен, отпада в момента, в който парламентът е получил възможността за смислен вот. Следователно, ако в понеделник депутатите получеха възможност за втори смислен вот и правителството спечели, Законът на Бен щеше да бъде изпълнен и премиерът Джонсън можеше законно да оттегли искането си за отлагане.

Защо Борис Джонсън иска да оттегли искането си за отлагане?

Премиерът е наясно, че най-добрите му шансове да получи сделката си одобрена от депутатите е, ако всички други варианти, различни от Брекзит без сделка, са извън масата. Стратезите на Даунинг Стрийт се опасяват, че макар че провежданото на втори референдум или избори все още са съществуващи възможности, той може да няма достатъчно гласове, за да прокара сделката си. В допълнение той иска от депутатите да одобрят сложен законодателен акт за малко повече от седмица. С възможно отлагане депутатите могат да решат, че искат повече време за обсъждане на законопроекта, а не да се съобразят с програмата на Джонсън за Брекзит на 31 октомври 2019.

Ще предостави ли ЕС допълнително отлагане на Брекзит?

В опит да помогне на премиера Джонсън френският президент Макрон заяви миналата седмица, че подобно удължаване не трябва да се приема за даденост и че той не е непременно в полза на такова. Всяко отлагане трябва да бъде одобрено единодушно от европейските лидери. Повечето дипломати в Брюксел обаче подозират, че ако това е избор между отлагане или Брекзит без сделка на 31 октомври, Европейският съвет би избрал първото. Отчасти това е от собствен интерес: гражданите на ЕС ще бъдат засегнати от Брекзит без сделка, а европейските политици няма да искат да носят вината за метафоричното хвърляне на Великобритания от скалата.

И така, какво се случва сега?

Тази вечер правителството най-накрая ще публикува своя законопроект за оттегляне, който предвижда законодателството, необходимо за прилагането на Брекзит. Във вторник ще има две критични гласувания в Камарата на общините.
Първото ще бъде второто четене на законопроекта, което ще даде първа индикация дали Джонсън има необходимата подкрепа, за да прекара сделката си през парламента. Тогава малко след това ще има гласуване на това, което е известно като предложение за програмата. Това всъщност е графикът на парламента за останалите етапи от законопроекта. Възможно е Джонсън да получи мнозинство за първия вот, но не и за втория.

Премиерът се опитва да прокара много сложен законопроект през парламента за изключително кратък период от време. Ако Даунинг Стрийт се опита да ограничи дебата твърде много, тогава някои депутати от лейбъристите, които може да са склонни да подкрепат законопроекта на второ четене, може да гласуват против предложението за програмата. Така или иначе гласуването ще е с много малка разлика.

Какво се случва, ако правителството загуби единия или двата вота?

Ако не спечели нито едно от гласуванията, вероятно законодателството пада, поне засега. Със сигурност пада, ако законопроектът бъде победен на второ четене. Но ако предложението за програмата бъде победено, това означава, че няма нищо, което да спре депутатите, които се противопоставят на законопроекта, да го прокарат след крайния срок от 31 октомври. Това се случи с законопроекта за реформата на лордовете през 2012 г.

Ако и двeте гласувания преминат, правителството спасява ли се?

Не. Противниците на законопроекта ще се стремят да го изменят по време на етапа в комисиите по начин, който напълно саботира законодателството. Специален акцент ще бъде върху планираното изменение, принуждаващо Борис Джонсън да договаря митнически съюз с ЕС. Това е неприемливо за министър-председателя и неговите собствени поддържници. Ако това изменение беше прието, той вероятно няма да има друг вариант, освен да изтегли законопроекта изцяло.

Какво се случва тогава?

Премиерът Борис Джонсън ще се опита да свика избори с надеждата избирателите да изберат по-благоприятен парламент. След това той ще се опита да прокара сделката си отново. Привържениците на втори референдум обаче ще се опитат да настояват за още един публичен вот - с молба на избирателите да потвърдят дали искат да останат при условията, договорени от Джонсън, или да останат в рамките на ЕС. В момента поне, имайки предвид, че Джереми Корбин казва, че предпочита избори, първата опция изглежда по-вероятна от последната.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Опозиционни депутати смятат, че имат необходимата подкрепа да принудят премиера да преговаря за митнически съюз

The Independent: Опозиционни депутати смятат, че имат необходимата подкрепа да принудят премиера да преговаря за митнически съюз

21 Октомври 2019 | 22:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън е изправен пред ново предизвикателство, след като депутатите от опозицията твърдят, че имат достатъчно подкрепа, за да принудят премиера да преговаря за митнически съюз с ЕС, пише британският вестник The Independent
Лейбъристите заявиха, че има "много добър шанс" предложението за митническия съюз да бъде внесено в парламента по-късно тази седмица, след като Демократичната юнионистка партия (ДЮП) заяви, че може да подкрепи плана.
В ход, който би могъл да отмени ангажимента на правителството да извърши Бркзит до 31 октомври, северноирландската партия намекна, че може да обедини усилията си с лейбъристите и други опозиционни партии и да гласуват за по-тесни икономически отношения с ЕС след Брекзит.
Този ход вероятно ще принуди Джонсън да се откаже от плановете си да сключи сделката си навреме преди крайния срок на 31 октомври и вместо това да приеме неизбежността на по-нататъшното забавяне на Брекзит. Тогава се очаква от него да насочи усилията си към опити да предизвика общи избори.
Очаква се лейбъристите да внесат поправката за митническия съюз по-късно тази седмица, когато депутатите гласуват законопроекта за оттегляне от ЕС, който ще приложи сключената с Брюксел сделка на практика.
Предложението вероятно ще бъде подкрепено от почти всички депутати от опозиционната Лейбъристка партия и повечето от 21-те бивши тори, изгонени от Борис Джонсън миналия месец.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Шотландският съд отложи решението си по обвинение срещу Борис Джонсън в неуважение

The Guardian: Шотландският съд отложи решението си по обвинение срещу Борис Джонсън в неуважение

21 Октомври 2019 | 21:16 | Агенция "Фокус"
Единбург. Шотландските съдии отложиха окончателното решение по въпроса дали Борис Джонсън не проявява неуважение към съда, за да се изясни дали премиерът е съгласен с отлагане на Брекзит, пише британският вестник The Guardian.
Лорд Карлоуей, най-висшият съдия в Шотландия, заяви, че трябва да бъде сигурен, че премиерът не се опита да блокира или саботира заявлението, което той беше принуден да направи в събота вечер за отлагане на Брекзит до 31 януари.
Решението на съда, взето след кратко изслушване в сесията на съда в Единбург, означава, че Джонсън е изправен пред обвинение в неуважение, ако съдиите постановят, че той не е спазил обещанията, направени пред съда, да не осуетява процеса на отлагане на Брекзит.
Джонсън изпрати неподписано писмо с искане за отлагане, след като парламентът гласува в полза на отлагането на разглеждането на актуализираната сделка на правителството за напускане на Обединеното кралство.
Илейн Моушън, адвокатът на противниците на Брекзит, внесли искането в съда, заяви, че се опасява, че той може да се опита да осуети процеса, може би като тайно поиска от държава-членка на ЕС да наложи вето за удължаването. Ако това се случи, те незабавно биха поискали съда да се събере и да разгледа обвинение в неуважение.
Но премиерът Борис Джонсън би могъл също така да изпълни условията на Закона на Бен и да избегне по-нататъшното изслушване по делото, ако успее да прокара сделката през парламента и да я съгласува навреме с ЕС, за да напусне на 31 октомври.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Председателят на британския парламент не допусна нов вот по сделката за Брекзит

AFP: Председателят на британския парламент не допусна нов вот по сделката за Брекзит

21 Октомври 2019 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън претърпя ново поражение, след като председателят на парламента му отказа второ гласуване за договореното споразумение за развод с ЕС само десет дни преди крайния срок на Брекзит – 31 октомври 2019 година, предава AFP.
Председателят на Камарата на общините Джон Беркоу заяви, че Джонсън няма право да иска гласуване на едно и също нещо два пъти в рамките една и съща парламентарна сесия.
Депутатите, които се събраха за първи път от 37 години в събота, гласуваха изменение, което задължава британския премиер да поиска отлагане от Брюксел, докато бъде прието цялото законодателство за прилагане на Брекзит.
"Искането няма да бъде обсъждано днес, защото би било повторение и e нередно да се прави това", каза Беркоу.
"Днешното предложение е по същество същото като предложението в събота и Камарата реши въпроса."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Френското правителство: Никой няма интерес от отлагане на Брекзит

Френското правителство: Никой няма интерес от отлагане на Брекзит

21 Октомври 2019 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Париж. Френското правителство в понеделник обяви, че никой няма интерес от поредно отлагане на Брекзит, предава AFP.
Преди това министърът на външните работи на Германия Хайко Маас заяви, че Берлин е готов да подкрепи „кратко техническо“ отлагане на излизането на Великобритания от ЕС, в случай че правителството в Лондон се нуждае от повече време, за да спечели одобрението на парламента за новото споразумение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Борис Джонсън няма да допусне внасяне на промени в споразумението му за Брекзит

Reuters: Борис Джонсън няма да допусне внасяне на промени в споразумението му за Брекзит

21 Октомври 2019 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън иска споразумението му за Брекзит да бъде прието от парламента. Негов говорител предупреди депутатите, че правителството няма да проведе гласуване, ако се опитат да внесат промени в сделката, предава Reuters.
Гласуването в парламента може да се проведе само със съгласието на председателя му Джон Бъркоу. Той обаче може да прецени, че новият вот е в противоречие с правилата, тъй като парламентът вече разгледа предложението за одобрение на сделката – при това само преди два дни.
„Гласуването ще се състои, ако председателят позволи и ако не бъдат внесени изменения, които биха направили вота безсмислен. Няма смисъл да се гласува така, правителството ще изтегли предложението си“, заяви говорителят на Джонсън пред репортери в Лондон.
„Обществото иска Брекзит. Правителството е решено да приеме новата сделка на премиера и да ни изведе от ЕС на 31 октомври... Споразумението с ЕС току-що беше договорено, готово е, затворено е“, допълни говорителят.
„Преговорите с ЕС вече продължават твърде дълго. Премиерът постигна много добра сделка и ще се съсредоточи върху постигането на тази сделка чрез парламента".
Във вторник правителството в Лондон ще предложи закон, необходим за излизането на страната от структурите на Общността. Очаква се депутатите отново да се опитат да наложат фундаментални промени в сделката, включително за оставане в митническия съюз на ЕС или за провеждането на втори референдум.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас: Германия е отворена за „кратко техническо“ отлагане на Брекзит

Хайко Маас: Германия е отворена за „кратко техническо“ отлагане на Брекзит

21 Октомври 2019 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас заяви, че Берлин ще бъде готов да подкрепи кратко удължаване на срока за Брекзит, в случай че правителство в Лондон се нуждае от повече време, за да спечели одобрението на парламента за новото споразумение, предава AFP.
„Ако във Великобритания има проблеми със стъпките за ратификация (за споразумението за Брекзит с Европейския съюз), тогава не бих изключил кратко техническо удължаване на срока", подчерта първият дипломат на Берлин пред репортери.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Джон Бъркоу може да блокира повторното гласуване на споразумението за Брекзит, постигнато от Борис Джонсън

Sky News: Джон Бъркоу може да блокира повторното гласуване на споразумението за Брекзит, постигнато от Борис Джонсън

21 Октомври 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу може да осуети плановете на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън, който призова депутатите в парламента за „смислен вот“ в подкрепа на споразумението за Брекзит, което постигна с Европейския съюз, предава Sky News.
Възможно е обаче Бъркоу да блокира хода на правителството и да постанови, че вотът не може да се повтори толкова скоро – само два дни след първото гласуване.
Миналата седмица Бъркоу заяви пред депутатите, че „очевидната цел" на вота в понеделник е „обезсилване или премахване на ефекта от поправката от сър Оливър Летуин, което означава, че депутатите ще откажат одобрението си за сделката на Джонсън“.
Ако Бъркоу не попречи на Джонсън, фокусът ще премине към правителството, което внася своя законопроект за оттегляне пред депутатите по-късно през деня - с гласуване на второто му четене във вторник.
Министрите настояват, че имат необходимата подкрепа, за да прокарат споразумението в Камарата на общините, но ситуацията остава твърде неясна.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Борис Джонсън иска да постигне сделка за Брекзит до седмица, но ЕС е готов за поредното му отлагане

The Times: Борис Джонсън иска да постигне сделка за Брекзит до седмица, но ЕС е готов за поредното му отлагане

21 Октомври 2019 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън е уверен, че ще успее да прокара в парламента новото споразумение за излизане на страната от структурите на Европейския съюз до седмица, но въпреки това в Брюксел се подготвят за поредно отлагане на Брекзит, отбелязват в редакцията на националния ежедневник The Times.
Очаква се в рамките на деня Джонсън да обяви планове за следващите заседания на депутатите и за това как ще се опита да превърне споразумението му за Брекзит в закон, който да получи одобрението от кралица Елизабет II.
ЕС е в очакване дали законопроектът ще мине второ четене на заседанието, насрочено за вторник, преди да реши дали да предложи удължаване на срока за излизане на страната от Общността.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Европейският съюз е готов да предостави отсрочка на Великобритания

ТАСС: Европейският съюз е готов да предостави отсрочка на Великобритания

20 Октомври 2019 | 22:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз е склонен да предостави на Великобритания тримесечно отлагане на Брекзит, ако премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън не успее да получи одобрение на споразумението за оттегляне от ЕС следващата седмица в парламента, пише британският вестник The Times, цитиран от TACC, позовавайки се на дипломатически източници.
Според изданието Брюксел е категоричен, че Великобритания ще може да напусне Европейската общност по-рано, а приблизителните дати на напускане ще бъдат установени на 1-во и 15-то число през ноември, декември и януари.
Според вестника решението на ЕС по този въпрос няма да бъде взето, докато не стане ясно дали Джонсън ще може да получи одобрение на сделката от Камарата на общините. Ако британският премиер се сблъска със сериозни затруднения, например, ако парламентът го задължи да проведе втори референдум за Брекзит, тогава страни от ЕС като Германия ще настояват за по-значително отлагане например, до юни следващата година.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Писмата на Борис Джонсън до ЕС може да бъдат счетени за неуважение на парламента

The Independent: Писмата на Борис Джонсън до ЕС може да бъдат счетени за неуважение на парламента

20 Октомври 2019 | 21:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Двете писма на Борис Джонсън до ЕС може да бъдат счетени за неуважение към парламента, заяви финансовият министър в сянка Джон МакДонъл, цитиран от левия проевропейски вестник The Independent.
Премиерът е изправен пред съдебен иск oщe в понеделник, след като писмата му до председателя на Европейския съвет Доналд Туск бяха наречени „жалки” от депутата, който успешно оспори незаконното спиране на парламента.
Джонсън беше принуден да изпрати писмо с искане за отлагане на Брекзит след поражение в Камарата на общините в събота .
Въпреки това той настоя, че няма да договаря отлагане и изпрати две писма до Доналд Туск - неподписано съобщение, свързано с искането на парламента за отлагане, и подписано от него писмо, в което се посочва защо той не вярва, че забавянето ще бъде в интерес на ЕС или Великобритания.
Премиерът заяви, че смята, че този ход изпълнява изискванията на Закона на Бен, който изисква той да поиска отлагане, ако не успее да осигури одобрение от парламента на сделката си за Брекзит до 23:00 часа на 19 октомври.
Но депутатът от Шотландската национална партия Джоана Чери определи играта на премиера като „жалка“ и заяви, че ще настоява за съдебни действия във Върховния съд на Шотландия в понеделник.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Великобритания все още може да напусне ЕС на 31 октомври, твърди депутат от Консервативната партия

The Guardian: Великобритания все още може да напусне ЕС на 31 октомври, твърди депутат от Консервативната партия

20 Октомври 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутатът от Консервативната партия Майкъл Гоув заяви, че Великобритания все още има шанс да напусне Европейския съюз на 31 октомври, въпреки че Камарата на общините гласува законова поправка, според която сделката за Брекзит ще бъде прегледана от парламента на страната на по-късен етап, пише вестник The Guardian.
Гоув повтори становището на правителството, че страната може да осъществи Брекзит до края на октомври, като заяви, че не е сигурно, че Европейският съвет ще даде на Лондон отсрочка.
„Рискът от напускане без сделка всъщност се увеличи, защото не можем да гарантираме, че ЕС ще ни даде отсрочка“, заяви Гоув.
Той добави, че може да организира среща на кабинета, за да се задейства плана на правителството за спешни случаи, или иначе казано за Брекзит без сделка.
„Приготвяме се да се подсигурим, че ако не получим отсрочка, тогава ще сме направили всичко възможно да напуснем без сделка“, добави още депутатът.
Въпреки, че премиерът Борис Джонсън вече беше заставен да изпрати до Брюксел писмо, в което иска допълнителна отсрочка за Брекзит, Гоув настоя, че „парламентът не може да промени устрема“ на правителството да напусне ЕС до 31 октомври.
„Знаем, че ЕС иска да напуснем, знаем, че имаме сделка, която ни позволява да напуснем“, заяви той.
„Ще напуснем на 31 октомври. Имаме методите и възможността да го направим“, добави още Гоув.
Той изрази оптимизъм и заяви, че правителството ще получи достатъчно гласове, за да може Борис Джонсън да получи одобрение на сделката си в Камарата на общините, като в такъв случай няма да има нужда Брекзит да бъде удължаван.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Борис Джонсън е изпратил неподписано писмо за отсрочка за Брекзит

London Evening Standard: Борис Джонсън е изпратил неподписано писмо за отсрочка за Брекзит

20 Октомври 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е изпратил неподписано фотокопие на искането за отсрочка за Брекзит от страна на депутатите в Лондон, като е подчертал, че това е писмо изпратено от тях, а не от него, пише вестник London Evening Standard.
В опит да се дистанцира от закона, който го задължава да потърси отсрочка от Брюксел, Джонсън е накарал свой дипломат да изпрати писмото, в което се изисква да бъде удължен срока за Брекзит, но в него е липсвал подписът на премиера.
Междувременно председателят на Европейския съвет Доланд Туск потвърди в социалната мрежа „Туитър“, че е получил писмото и ще започне незабавно консултации с Европейските лидери.
В своето съобщение, изпратено до Доналд Туск, Джонсън е заявил, че забавянето на Брекзит би било „корозивно“ и вредно за Великобритания. Това становище вероятно ще предизвика сериозни политически дебати.
Информацията идва малко след като гласуването в Камарата на общините за сделката на Джонсън беше отложено, след като депутатите вместо това решиха да приемат законова поправка. Според нея те ще отложат гласуването на сделката за по-късен етап, което от своя страна принуждава премиера да търси отсрочка за Брекзит.
Депутатите гласуваха с 322 гласа срещу 306 в полза на новата поправка, според която сделката, постигната между Джонсън и Брюксел, ще бъде гласувана в британския парламент едва когато законовата рамка, която е нужна за нея бъде приложена.
Поправката беше внесена от бившия член на Консервативната партия и министър Оливър Летуин и целта й беше да принуди премиера да се съобрази с т.нар. Закон на Бен, според който Джонсън трябва да поиска от ЕС удължаване на срока за Брекзит.
Премиерът се е свързал с европейските лидери, включително Доналд Туск, за да заяви пред тях, че изпратеното писмо представлява позицията на парламента, а не неговата собствена.
По-рано Джонсън написа друго писмо, изпратено до депутатите на Консервативната партия в парламента, в което се казваше, че „забавянето не е решение“.
„Ще кажа на ЕС това, което казвах на британското общество за всички 88 дни като премиер – допълнително забавяне не е решение“, написа тогава Джонсън.
„Много е възможно нашите приятели в ЕС да отхвърлят искането на парламента за допълнително забавяне“, се казва още в писмото. Според премиера ако европарламента не отхвърли искането веднага, то е много възможно той да се забави с окончателното си решение.
Той освен това обсъди настоящата ситуация с президента на Франция Еманюел Макрон.
Сред шумните дебати в Камарата, Джонсън настоя, че той не е „обезсърчен“ от резултата от гласуването и остава посветен на целта да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври.
„Няма да преговарям за отсрочка с ЕС, а закона не ме и задължава“, каза Джонсън.
Попитан дали все още важат изявленията на неговите министри, че ако е задължен от закона да иска отсрочка, той ще го направи, говорителят на премиера все пак отговори положително.
Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин предупреди Джонсън, че той не може да игнорира клаузите от Закона на Бен.
Корбин заяви още, че неговата партия ще се противопостави на Джонсън.
„Това е категорично решение на Камарата, която отказа да подкрепи сделката на премиера днес и ясно гласува да спре излизането от ЕС без сделка“, заяви още Корбин.
„Премиерът трябва да се съобрази със закона. Той не може повече да използва заплахата за Брекзит без сделка, за да изнудва членовете (на парламента) да подкрепят неговата сделка“, добави лейбъристкият лидер.
Ръководителят на „Шоландската национална партия“ (ШНП) Иън Блекфорд заяви, че ако Джонсън се държи сякаш е „над закона“, то той ще се окаже в съда.
Председателят на Либерал-демократическата партия Джо Суисън също заяви, че „най-важното нещо сега е министър-председателят да се съобрази със закона“.
Според Закона на Бен, Джонсън имаше време до 19 октомври да подсигури сделка за Брекзит с ЕС, след което е задължен да иска отсрочка.
Ръководителят на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог заяви, че правителството планира да даде на депутатите нов шанс да осъществят „смислен вот“ за сделката, която Джонсън постигна с Брюксел по-рано.
Говорителят на Камарата Джон Бъркоу от своя страна заяви, че ще отсъди по-късно дали на 21 октомври да бъде гласувана все пак сделката.
Депутатът от ШНП Джоана Чери коментира, че нейната партия ще се погрижи за това Джонсън да се съобрази със закона, дори ако това означава още съдебни дела.
Гласуването се проведе, след като десетки хиляди протестиращи излязоха в Лондон, за да настояват за провеждането на втори референдум за Брекзит.
Резултатът от гласуването беше приветстван от демонстрантите, които се бяха събрали пред парламента.
Правителството понесе тази загуба в Камарата, след като съюзниците на Джонсън от Демократическата юнионистка партия (ДЮП), които по-рано отхвърлиха новата сделка с Брюксел, гласуваха в полза на поправката.
ДЮП по-рано заявиха, че не одобряват новите митнически споразумения, които премиерът е договорил за Северна Ирландия, според които ще има проверки на стоките, които идват от останалата част на Великобритания.
Все пак Джонсън намери известна подкрепа сред лейбъристите, след като шест от техните депутати гласуваха срещу законовата поправка.
След вота, Джонсън заяви, че правителството няма да се откаже и ще внесе законови изменения, за да приложи споразумението.
„Надяваме, че когато членовете (на парламента) бъдат изправени пред избора за новата сделка между Великобритания и ЕС, те ще променят мнението си, защото бяхме доста близо днес“, заяви премиерът.
„Надявам се, че те ще променят мнението си и ще подкрепят тази сделка. (…) Ще продължа да правя всичко, което мога, за да осъществим Брекзит на 31 октомври“, добави Джонсън.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън поиска отлагане на Брекзит (ОБЗОР)

Борис Джонсън поиска отлагане на Брекзит (ОБЗОР)

20 Октомври 2019 | 00:37 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Британският премиер Борис Джонсън е изпратил писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с искане за отлагане на Брекзит с три месеца - до 31 януари 2020 година. Това съобщи самият Туск на своята страница в социалната мрежа „Туитър“.
След като гласуването на сделката между Лондон и Брюксел на 17 октомври не се проведе на извънредното заседание на британския парламент в събота, Джонсън беше длъжен да изпрати на Туск писмо с искане за отлагане до края на деня.
Това условие беше поставено пред премиера със закон, приет от Камарата на общините през септември, който изисква допълнителни гаранции, че страната няма да напусне ЕС без сделка.
Законът на Бен гласи, че премиерът трябва да поиска от ЕС ново отлагане, ако Камарата на общините не одобри проекта на споразумение за Брекзит преди 23:00 часа 19 октомври местно време (01:00 на 20 октомври българско време) и също така не позволява на правителството да приложи Брекзит, ако няма сделка.
До това развитие се стигна след като Камарата на общините на британския парламент прие поправка за отлагане на гласуването на сделката за Брекзит. За предложението, направено от депутатът, изключен от управляващата Консервативна партия Оливър Летуин, гласуваха 322 законодатели, а против – 306.
Това изменение на предложението на правителството за одобрение на сделката с ЕС, обявено на 17 октомври, направи гласуването на споразумението с ЕС, насрочено за събота безсмислено. Текстът му предполага, че сделката с ЕС няма да бъде одобрена от парламентаристите, докато Камарата на общините не приеме всички закони, необходими за „развода“ с ЕС. Целта на това е да се избегне възможността на Брекзит без сделка поради непредвидени обстоятелства или просто поради липса на време за необходимите законови процедури
В писмото, което ЕС сега трябва да разгледа, се предлага да се определи краен срок за оттегляне на страната от общността на 31 януари 2020 г., но също така се предвижда възможността за прилагане на Брекзит по-рано, ако страните са готови за това. Според високопоставени източници в ЕС лидерите на общността са готови да дадат нова отсрочка на Лондон.
В Европейският съюз също има умора от Брекзит. Като наруши собствените си крайни срокове и възобнови преговорите за споразумение за Брекзит с Великобритания, за които беше казал, че е свещено и след това одобри нова версия, преди да може да бъде обсъдена изцяло от страните-членки, в четвъртък Европейският съюз показа значителна стратегическа гъвкавост.
Европейците получиха повече, според анализаторите, като предимно целят да избегнат Брекзит без сделка, който би навредил на двете страни. Но това, което е очевидно сега, е, че Европейският съюз иска Великобритания вече да напусне, така че да може да премине към по-належащи въпроси - от миграцията и разширяването до спорния седемгодишен бюджет след Брекзит
Преди преобладаваше, често изразяваната надежда, редовно споделяна от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, чийто мандат изтича следващия месец, че Великобритания може по някакъв начин да остане в Европейския съюз, въпреки референдума през 2016 г. Но сега останалите 27 страни просто изглежда искат британците да си ходят.
„Европейците са се отказали от идеята на Туск“, каза Муджтаба Рахман, бивш икономист на Европейската комисия, сега в групата „Евразия“, консултант за политически риск. „Няма реална стратегия около надеждата, че лейбъристко правителство ще дойде на власт и ще проведе втори референдум.“ Блокът, според него, е съсредоточен върху запазването на собствените си интереси: „защита на мира в Ълстър, защита на единния пазар и улесняване на безпроблемното напускане на Великобритания. "
Предвид желанието на премиера Борис Джонсън да постигне споразумение преди 31 октомври, когато той обеща, че Великобритания ще напусне Европейския съюз по един или друг начин, европейските преговарящи реагираха забележително бързо, за да коригират офертата си, като се стремят да не бъдат обвинени в провал. Те запазиха собствените си ключови принципи, включително необходимостта да покажат солидарност с Ирландия и да предотвратят твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.
В същото време надеждите на привържениците на оставането на ЕС чрез свикване на нов референдум съвсем не са затихнали.Около един милион протестиращи се събраха в Лондон, за да поискат втори референдум за Брекзит, заявиха организаторите.
Смята се, че демонстрацията, призоваваща за нов референдум като изход от кризата около Брекзит, разделила дълбоко британското общество, е една от най-масовите в британската история.
Демонстрантите тръгнаха от Парк Лейн и стигнаха до площада при парламента, докато депутатите присъстваха на съботно заседание на Камарата на общините.
Повечето участници държаха лозунги, призоваващи за ново публично гласуване с възможността за оставане в ЕС и европейски знамена.
Редица известни личности също се присъединиха към похода, включително актьорите Патрик Стюарт и Стивън Макган
Протестът е четвърти по ред след референдума през 2016 г. и е подкрепен от кампанията на вестник The Independent „Последна дума“.

Редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Борис Джонсън е поискал отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 година

ТАСС: Борис Джонсън е поискал отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 година

20 Октомври 2019 | 00:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън е изпратил писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с искане за отлагане на Брекзит с три месеца - до 31 януари 2020 година. Това съобщи самият Туск на своята страница в социалната мрежа „Туитър“, цитиран от TACC.
След като гласуването на сделката между Лондон и Брюксел на 17 октомври не се проведе на извънредното заседание на британския парламент в събота, Джонсън беше длъжен да изпрати на Туск писмо с искане за отлагане до края на деня.
Това условие беше поставено пред премиера със закон, приет от Камарата на общините през септември, който изисква допълнителни гаранции, че страната няма да напусне ЕС без сделка.
Законът на Бен гласи, че премиерът трябва да поиска от ЕС ново отлагане, ако Камарата на общините не одобри проекта на споразумение за Брекзит преди 23:00 часа 19 октомври местно време (01:00 на 20 октомври българско време) и също така не позволява на правителството да приложи Брекзит, ако няма сделка.
В писмото, което ЕС сега трябва да разгледа, се предлага да се определи краен срок за оттегляне на страната от общността на 31 януари 2020 г., но също така се предвижда възможността за прилагане на Брекзит по-рано, ако страните са готови за това. Според високопоставени източници в ЕС лидерите на общността са готови да дадат нова отсрочка на Лондон.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Посланието на ЕС към Великобритания: Напуснете най-после!

The New York Times: Посланието на ЕС към Великобритания: Напуснете най-после!

19 Октомври 2019 | 23:04 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Като наруши собствените си крайни срокове и възобнови преговорите за споразумение за Брекзит с Великобритания, за които беше казал, че е свещено и след това одобри нова версия, преди да може да бъде обсъдена изцяло от страните-членки, в четвъртък Европейският съюз показа значителна стратегическа гъвкавост, пише The New York Times.
Европейците получиха повече, според анализаторите, като предимно целят да избегнат Брекзит без сделка, който би навредил на двете страни. Но това, което е очевидно сега, е, че Европейският съюз иска Великобритания вече да напусне, така че да може да премине към по-належащи въпроси - от миграцията и разширяването до спорния седемгодишен бюджет след Брекзит
Преди преобладаваше, често изразяваната надежда, редовно споделяна от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, чийто мандат изтича следващия месец, че Великобритания може по някакъв начин да остане в Европейския съюз, въпреки референдума през 2016 г. Но сега останалите 27 страни просто изглежда искат британците да си ходят.
„Европейците са се отказали от идеята на Туск“, каза Муджтаба Рахман, бивш икономист на Европейската комисия, сега в групата „Евразия“, консултант за политически риск. „Няма реална стратегия около надеждата, че лейбъристко правителство ще дойде на власт и ще проведе втори референдум.“ Блокът, според него, е съсредоточен върху запазването на собствените си интереси: „защита на мира в Ълстър, защита на единния пазар и улесняване на безпроблемното напускане на Великобритания. "
Предвид желанието на премиера Борис Джонсън да постигне споразумение преди 31 октомври, когато той обеща, че Великобритания ще напусне Европейския съюз по един или друг начин, европейските преговарящи реагираха забележително бързо, за да коригират офертата си, като се стремят да не бъдат обвинени в провал. Те запазиха собствените си ключови принципи, включително необходимостта да покажат солидарност с Ирландия и да предотвратят твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.
„ЕС показа много търпение “, каза Агата Гостинска-Якубовска, анализатор от Брюксел от Центъра за европейска реформа. „Много рядко се случва часове преди началото на Европейския съвет отделните държави дори да нямат правен текст. Срокът, определен за полунощ във вторник, трябваше да бъде абсолютен, но страните искаха да завършат преговорите. Целта е да ЕС да продължи напред. “
Брюксел с радост се отказа от идеята за т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница - гаранция, че няма да има твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия - преломен момент за британския Джонсън и други привърженици на Брекзит. Но в крайна сметка, с отстъпката на Джонсън, че Северна Ирландия ще остане в митническия съюз на блока, докато юридически остава част от Великобритания, разграничението до голяма степен е семантично.
„ЕС отлично знае, че това е въпрос на терминология в голяма степен за Борис Джонсън и не вижда големи затруднения, тъй като не се наложи Брюксел да отстъпи от червените си линии", заяви Майкъл Лий, бивш високопоставен служител на Европейската комисия. „Това е британски вътрешнополитически въпрос и не засяга европейските интереси ".
Основната цел на Европа, добави той, е да се избегне Брекзит без сделка. Въпреки че този вариант би навредил на Великобритания повече, той също би навредил на европейската икономика, която вече се забавя.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Борис Джонсън е предупредил Доналд Туск, че ще поиска отлагане на Брекзит

AFP: Борис Джонсън е предупредил Доналд Туск, че ще поиска отлагане на Брекзит

19 Октомври 2019 | 22:56 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Британският премиер Борис Джонсън е уведомил председателя на Европейския съвет Доналд Туск в събота, че ще му изпрати писмо в рамките на деня, за да поиска отлагане на Брекзит, предава AFP.
Източник от ЕС каза за AFP, че Туск и Джонсън са разговаряли по телефона в 20:15 часа брюкселско време (21:15 българско време) и заяви: "Премиерът потвърди, че писмото ще бъде изпратено до Туск в рамките на деня.
"Туск ще започне консултации с лидерите на ЕС за това как да реагират. Това може да отнеме няколко дни", коментира същият източник

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Депутатите сложиха спирачка на сделката на Борис Джонсън

The Guardian: Депутатите сложиха спирачка на сделката на Борис Джонсън

19 Октомври 2019 | 22:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутатите нанесоха унизително поражение на Борис Джонсън, като приеха поправка , която обезсмисли гласуването на постигнатото с Брюксел споразумение за оттегляне от ЕС, пише британският вестник The Guardian.
Вместо да подкрепят споразумението на Джонсън, депутатите приеха поправка, внесена от междупартийна група депутати, водена от Оливър Летуин, с 322 гласа „за“ и 306 „против“.
Премиерът заяви, че не е „обезпокоен или ядосан” от поражението и ще продължи напред със законодателството за Брекзит следващата седмица. Депутатите вероятно ще се възползват от възможността да внесат поредица от изменения, включително опит да наложат провеждането на втори референдум.
Поправката на Летуин имаше за цел да принуди Джонсън да спазва условията на Закона на Бен, който го задължава да поиска забавяне на Брекзит от ЕС, ако той не спечели одобрение за сделката си до 23:00 часа на 19 октомври 2019 година.
Но Джонсън настоя: „Няма да преговарям за забавяне с ЕС и законът не ме принуждава да го направя“ - твърдение, което вероятно ще го изправи пред ново дело.
Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви: „Сега премиерът трябва да се съобрази със закона. Той вече не може да използва заплахата от Брекзит без сделка, за да изнудва депутатите да подкрепят сделката му. "
Споровете дойдоха по време на историческото съботно заседание на парламента, по време на което премиерът прие успокояващ тон, докато молеше депутатите да подкрепят сделката му
Самият Летуин заяви, че има намерение да подкрепи сделката на Джонсън, но целта на неговото изменение е „да използва гаранцията, предоставена от Закона на Бен, който няма да позволи да напуснем автоматично, ако няма сделка до 31 октомври“.
Джонсън намекна в речта си преди гласуването, че лидерите на ЕС могат да отхвърлят всяко британско искане за забавяне. „Трябва да предупредя парламента, че има много малък апетит сред нашите приятели в ЕС тази работа да бъде продължена дори с един допълнителен ден“, каза той.
„Каквито и писма да се опитат да принудят правителството да пише, не може да промени моята преценка, че по-нататъшното забавяне е безсмислено, скъпо и дълбоко разяждащо общественото доверие.“
Говорителят на Европейската комисия Мина Андреева заяви, че правителството на Обединеното кралство трябва да направи следващия ход след развитието в британския парламент.
Тя написа в социалната мрежа „Туитър“: „Европейската комисия отчете днес гласуването в Камарата на общините за така наречената поправка на Летуин, която означава, че самото споразумение за оттегляне не беше поставено на гласуване днес“.
„Правителството на Обединеното кралство трябва да ни информира за следващите стъпки възможно най-скоро,“ написа Мина Андреева
Говорителят на председателя на Европейския съвет Доналд Туск отказа коментар. Посланиците на ЕС-27 ще се срещнат в неделя сутринта, за да обсъдят последните развития.
Представителят на правителството в Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог каза на депутатите, че правителството ще се опита да проведе още едно гласуване на сделката на Джонсън в понеделник - нещо, което председателят Джон Беркоу каза, че ще трябва да обмисли дали ще разреши.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сделката за Брекзит ще бъде обсъдена на 21 октомври

ТАСС: Сделката за Брекзит ще бъде обсъдена на 21 октомври

19 Октомври 2019 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на Обединеното кралство ще предложи Камарата на общините в понеделник отново да обсъди проекта за споразумение за Брекзит, одобрен на срещата на върха на ЕС на 17 октомври, предава TACC.
Председателят на Камарата на общините Джон Беркоу заяви по време на съботното заседание на парламента, че в понеделник той ще реши дали сделката да бъде гласувана в същия ден или ще трябва да бъде определена друга дата.
"Ще разгледам този въпрос в парламентарната програма на понеделник и се надявам, че ще взема внимателно обмислено решение", каза Беркоу, поправяйки изявлението на лидера на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог, който обеща, че в понеделник парламентът ще бъде поканен да обсъди параграф на закона за Брекзит относно одобряването на сделка с Брюксел. Следващото заседание на парламента ще започне в 14:30 часа (16:30 българско време) в понеделник, 21 октомври.
По време на извънредното заседание на парламента в събота опитът на правителството да прокара сделката с ЕС през Камарата на общините се провали. Депутатите одобриха поправката в предложението на правителството, внесено от бившия член на управляващата Консервативна партия Оливър Летуин, което направи гласуването на споразумението с ЕС, което трябваше да се проведе в събота вечерта, безсмислено.
Текстът на изменението предполага, че сделката с ЕС не може да бъде одобрена от парламентаристите, докато Камарата на общините не приеме всички закони, необходими за „развода“ с ЕС. По същество това означава ново отлагане на Брекзит, което от гледна точка на Летуин и неговите поддръжници е необходимо, за да се избегне Брекзит без сделка поради непредвидени обстоятелства или поради липса на време за приемане необходимите законови процедури.
След гласуването на поправката, Джонсън изрази съжаление за решението на депутатите, които според него „не използваха възможността“ да подкрепят сделката му с ЕС. Премиерът също потвърди, че няма да обсъжда с ЕС възможността за отлагане, а следващата седмица кабинетът му ще представи законите, необходими за извършването на Брекзит на 31 октомври.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Един милион души протестираха за втори референдум в Лондон

The Independent: Един милион души протестираха за втори референдум в Лондон

19 Октомври 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Около един милион протестиращи се събраха в Лондон, за да поискат втори референдум за Брекзит, заявиха организаторите, цитирани от британския ляв проевропейски вестник The Independent.
Смята се, че демонстрацията, призоваваща за нов референдум като изход от кризата около Брекзит, разделила дълбоко британското общество, е една от най-масовите в британската история.
Демонстрантите тръгнаха от Парк Лейн и стигнаха до площада при парламента, докато депутатите присъстваха на съботно заседание на Камарата на общините.
Повечето участници държаха лозунги, призоваващи за ново публично гласуване с възможността за оставане в ЕС и европейски знамена.
Пред парламента говориха множество оратори, включително кметът на Лондон Садик Хан, както и членове на кабинета в сянка от лейбъристката партия Киър Стармър, Даян Абът и Емили Торнбъри.
Финансовият министър в сянка Джон Макдонъл заяви:
„Горд съм, че стоя редом със стотици хиляди хора, които защитават своите искания, които не са богати, привилегировани и загубили връзка с реалността тори, които искат да имат последната дума за тази още по-лоша сделка от предишната на Тереза Мей.
Нашата политика е ясна: Нека хората решат!"
Множеството се развесели в събота следобед, когато депутатите гласуваха за отлагане на сделката на премиера за Брекзит.
Редица известни личности също се присъединиха към похода, включително актьорите Патрик Стюарт и Стивън Макган
Протестът е четвърти по ред след референдума през 2016 г. и е подкрепен от кампанията на вестник The Independent „Последна дума“.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕК призова Великобритания да разясни плана си Брекзит „възможно най-бързо“

AFP: ЕК призова Великобритания да разясни плана си Брекзит „възможно най-бързо“

19 Октомври 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия призова британското правителство на премиера Борис Джонсън бързо да обясни как планира да продължи подготовката за Брекзит, след като загуби поредния парламентарен вот, предава AFP
Говорителят на Комисията Мина Андреева заяви, че Брюксел "отчита днешното гласуване в Камарата на общините за така наречената поправка Летуин, което означава, че самото споразумение за оттегляне не е поставено на гласуване днес".
"Правителството на Обединеното кралство трябва да ни информира за следващите стъпки възможно най-скоро", написа тя в социалната мрежа “Туитър”.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Британският парламент отложи гласуването на сделката за Брекзит със законова поправка

ТАСС: Британският парламент отложи гласуването на сделката за Брекзит със законова поправка

19 Октомври 2019 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Камарата на общините на британския парламент прие поправка за отлагане на гласуването на сделката за Брекзит. За предложението, направено от депутатът, изключен от управляващата Консервативна партия Оливър Летуин, гласуваха 322 законодатели , а против – 306, предава TACC.
Това изменение на предложението на правителството за одобрение на сделката с ЕС, обявено на 17 октомври, направи гласуването на споразумението с ЕС, насрочено за събота безсмислено. Текстът му предполага, че сделката с ЕС няма да бъде одобрена от парламентаристите, докато Камарата на общините не приеме всички закони, необходими за „развода“ с ЕС. Целта на това е да се избегне възможността на Брекзит без сделка поради непредвидени обстоятелства или просто поради липса на време за необходимите законови процедури.
По-рано източници в правителството на премиера Борис Джонсън предупредиха, че ако изменението бъде прието, тогава гласуването на споразумението с ЕС ще бъде отложено за следващата седмица. Крайният срок за извършване на Брекзит е 31 октомври.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Британският парламент прие поправка, която отлага същинското гласуване

The Guardian: Британският парламент прие поправка, която отлага същинското гласуване

19 Октомври 2019 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският парламент прие поправка, която отлага същинското гласуване, пише британският The Guradian.
Поправката Летуин отлага одобрението на сделката на премиера до приемането на законодателството за нейното прилагане - Законопроекта за оттегляне от ЕС. Целта на този текст е да се елиминира напълно възможността за Брекзит без споразумение на 31 октомври. Тя беше одобрена с 322 на 306 гласа.
Борис Джонсън благодари на всички, че са отделили от времето си, но казва, че уви, „възможността да се проведе смислен вот е била отменена“, като добави. че не се страхува от резултата.
Той декларира, че продължава с твърдото убеждение, че най-доброто за Обединеното кралство и ЕС е да напусне ЕС на 31 октомври.
Няма да преговарям за отлагане с ЕС и законът не ме принуждава да го правя.
Законодателството ще бъде предложено и гласувано през следващата седмица, казва Джонсън.
Премиерът заяви, че днес е бил „доста близо“ до успеха и се надява депутатите да приемат предложената от него сделка през следващата седмица с „огромно мнозинство“.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джереми Корбин: Хората трябва да имат последната дума за Брекзит

Джереми Корбин: Хората трябва да имат последната дума за Брекзит

19 Октомври 2019 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Опозиционният лидер и ръководител на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви по време на дебата на Камарата на общините, че британските граждани трябва да имат последната дума за Брекзит, предава Reuters.
Изказването на Корбин идва по време на дебата в Камарата преди да бъде гласувана сделката, постигната по-рано от премиера на Великобритания Борис Джонсън с Брюксел.
Опозиционният лидер добави, че неговите депутати няма да подкрепят сделката на Джонсън.
„Гласуване за сделка днес няма да приключи Брекзит. То няма да донесе яснота, хората трябва да имат последната дума“, заяви Корбин пред депутатите.
„Аз добре разбирам неудовлетвореността и умората в страната и в Камарата. Но ние просто не можем да гласуваме за сделка, която е дори по-лоша от тази, която Камарата отхвърли три пъти“, добави още Корбин.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Сделката на Джонсън е в разрез с Белфастките споразумения, смятат от Демократическата юнионистка партия

Sky News: Сделката на Джонсън е в разрез с Белфастките споразумения, смятат от Демократическата юнионистка партия

19 Октомври 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. Заместник-председателят на Демократическата юнионистка партия (ДЮП) на Великобритания Найджъл Додс заяви, че няма да подкрепи новата сделка на премиера Борис Джонсън за Брекзит, защото тя е в противоречие с Белфастките споразумения, предава Sky News.
Според него Брекзит трябва да бъде осъществен в „цяла Великобритания“.
„Някога беше казано, че няма британски премиер, който би се съгласил на такива условия – и несъмнено тези, които искаха лидерството на Консервативната партия заявиха точно това на нашата конференция“, посочи Додс, като имаше предвид по-ранно изказване на Джонсън.
"Възможно е да има специални обстоятелства за Северна Ирландия, но това може да стане само със съгласието на Северна Ирландия - съюзници и националисти заедно. Това е основата, на която мирният процес се гради", заяви още Додс във връзка с новите споразумения на Джонсън с Брюксел.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Демократическата юнионистка партия може да подкрепи изменение на сделката на Борис Джонсън

Reuters: Демократическата юнионистка партия може да подкрепи изменение на сделката на Борис Джонсън

19 Октомври 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Демократическата юнионистка партия (ДЮП), съюзник на премиера на Великобритания Борис Джонсън може да подкрепи изменение, което ще забави решението на Камарата на представителите за сделката за Брекзит, предава Reuters.
„Ще наблюдаваме това много внимателно“, заяви заместник-председателят на ДЮП Найджъл Додс, попитан дали неговата партия смята да подкрепи предложеното изменение, чийто автор е бившият консерватор Оливър Летуин.
„Ние със сигурност ще го огледаме много внимателно“, добави Додс.
Неговата партия вече обяви, че няма да подкрепи сделката в Камарата, понеже нейните клаузи ще бъдат в ущърб на Северна Ирландия.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Лейбъристите разбират нуждата Брекзит да бъде осъществен, но няма да подкрепят сделката на Джонсън, твърди Джереми Корбин

Sky News: Лейбъристите разбират нуждата Брекзит да бъде осъществен, но няма да подкрепят сделката на Джонсън, твърди Джереми Корбин

19 Октомври 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви, че отлично „разбира неудовлетвореността и умората в страната и в Камарата“ на общините във връзка с Брекзит, но неговата партия не може да подкрепи сделката на премиера Борис Джонсъм, предава Sky News.
Според него новото споразумение с Брюксел не удовлетворява неговата партия и е „по лошо от сделката, която Камарата отхвърли три пъти“. Освен това Корбин заяви, че новият план ще доведе до рязък спад в работните места в областта на производството в страната, което пък ще тласне Великобритания към търговска сделка със САЩ.
„Що се отнася до правата на работниците, просто не можем да дадем на това правителство празен чек“, добави той.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Още едно удължаване на срока за Брекзит ще бъде безсмислено

Борис Джонсън: Още едно удължаване на срока за Брекзит ще бъде безсмислено

19 Октомври 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън говори пред Камарата на общините и заяви, че ново забавяне на Брекзит ще бъде безсмислено, предава британската медия Sky News
Той се изказа пред Камарата малко преди началото на заседанието, в което депутатите ще решат дали одобряват новите му предложения за Брекзит, които по-рано бяха приети положително от европейските лидери.
Джонсън настоя, че според него „сме стигнали до най-доброто възможно решение“ и че депутатите „трябва да се откажат от илюзията“, че ако отхвърлят сделката ще получат отсрочка за Брекзит.
Според него има много малко желание излизането на Великобритания от структурите на Европейския съюз да бъде бавено допълнително и добави, че още една отсрочка би била „безполезна и скъпа“ и ще окаже негативно влияние върху общественото доверие в страната.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стив Бейкър: Евроскептиците в Консервативната партия ще гласуват в подкрепа на сделката на Джонсън

Стив Бейкър: Евроскептиците в Консервативната партия ще гласуват в подкрепа на сделката на Джонсън

19 Октомври 2019 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ръководителят на евроскептичната фракция в Консервативната партия на Великобритания и бивш заместник-министър за Брекзит Стив Бейкър е призовал своите колеги да гласуват в подкрепа за сделката на премиера Борис Джонсън по време на заседанието на Камарата на общините, предава Reuters.
Това стана ясно след среща на фракцията, малко преди началото на заседанието, в което депутатите ще решат дали да подкрепят новия план за Брекзит.
Борис Джонсън има нужда от 320 гласа в Камарата, за да бъде одобрена сделката му, като в момента той разполага с подкрепата на собствената си Консервативна партия, или иначе казано на 287 депутати. Той ще трябва да спечели на своя страна или изключените от торите депутати в Камарата или представителите на лейбъристите, които може да се противопоставят на лидера си Джереми Корбин и да гласуват положително за новото споразумение.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Великобритания няма намерение да иска удължаване на транзитния период след Брекзит, твърди Баркли

Reuters: Великобритания няма намерение да иска удължаване на транзитния период след Брекзит, твърди Баркли

19 Октомври 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания няма намерение да удължава транзитния период, който ще последва, след като тя напусне структурите на Европейския съюз, заяви министърът за Брекзит Стивън Баркли, предава Reuters.
Сегашната дата, на която трябва да приключи този период е декември 2020 г.
„Нямаме намерение да продължаваме след декември 2020 г.“, заяви Баркли, като имаше предвид транзитния период.
Попитан дали премиерът Борис Джонсън ще поиска от Брюксел отсрочка от датата за Брекзит, 31 октомври, ако това се наложи, Баркли заяви отново, че премиерът ще се съобрази със закона.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Депутатите в Камарата на общините на Великобритания решават дали да одобрят сделката на Джонсън за Брекзит

Sky News: Депутатите в Камарата на общините на Великобритания решават дали да одобрят сделката на Джонсън за Брекзит

19 Октомври 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън призова за последен път преди гласуването в Камарата на общините депутатите да подкрепят новата сделка за оттеглянето на Обединеното кралство от структурите на Европейския съюз, докато неговите противници планират да внесат изменение, с което да забавят Брекзит до следващата година, предава Sky News.
Премиерът работи усилено в опити да си осигури мнозинство в Камарата за сделката, която постигна с Брюксел, но широката опозиция, пред която е изправен означава, че вотът ще бъде драматичен.
Заседанието в Камарата на общините започва 9:30 часа (11:30 българско време). Малко след началото й Борис Джонсън ще произнесе своето становище за сделката, като вероятно ще му бъдат задавани и въпроси. Правителствен служител ще предложи на депутатите сделката за гласуване, говорителят на Камарата Джон Бъркоу ще обяви внесените изменения и дебатът ще започне. Първо ще бъдат гласувани именно измененията, след което депутатите ще решат за споразумението.
Правителството проведе по-рано дискусии с някои депутати от Лейбъристката партия, в опит да събере нужните 320 гласа в Камарата на общините за успешното гласуване на споразумението.
Премиерът призова своите колеги да подкрепят новия план за Брекзит и да освободят страната от „безкрайната сага Брекзит“.
В свое изявление, публикувано от вестник The Sun, министър-председателят настоя, че споразумението е „чудесна сделка за всяка част от нашата страна“ и възможност да бъде затворена трудна и „болезнена глава от нашата история“.
Няколко членове на неговия кабинет се присъединиха към неговата кампания, като депутатът Майкул Гоув предупреди, че „разделението само ще се задълбочи в нашето общество“, ако сделката пропадне.
От своя страна министърът на вътрешните работи Прити Пател и бившият ръководител на Камарата на общините Андреа Ледсъм приветстваха сделката в свои изявления в британската преса.
Но дори ако споразумението премине успешно през Камарата, може да бъде прието и изменение, което да накара депутатите да задържат подкрепата си, докато законодателството за Брекзит бъде окончателно одобрено.
Ако то бъде предложено от говорителя Джон Бъркоу, изменението внесено от бившия министър от Консервативната партия Оливър Летуин ще задейства клаузите на Закона на Бен, който беше приет от депутатите, за да бъде предотвратен Брекзит без сделка. На практика, това би означавало, че премиерът все пак ще трябва да поиска от Брюксел отсрочка от посочената дата от 31 октомври за излизане на Великобритания от ЕС. Така Брекзит може да бъде отложен до януари 2020 г.
Според източници, притеснението на депутатите, което би ги накарало да приемат такова изменение е, че евроскептиците могат умишлено да оттеглят подкрепата си по-късно, за да предизвикат Брекзит без сделка.
Летуин, който сега е независим депутат, заяви пред Sky News, че иска сделката да се осъществи, но са необходими гаранции за това, че Великобритания няма да излезе от ЕС на 31 октомври „по погрешка“.
„Изменението е там, за да се подсигурим, че имаме гаранционна политика, която означава, че ако по някаква причина нещо се обърка, когато правният текст премине, тогава вече ще сме подсигурили отсрочката, която Закона на Бен ни дава, така че да не излезем от ЕС по погрешка“, заяви Летуин.
Борис Джонсън има нужда от сериозна подкрепа, ако иска сделката му да бъде приета от Камарата на общините, особено като се има предвид, че Демократичната юнионистка партия (ДЮП) от Северна Ирландия вече не е на негова страна.
В Камарата има само 287 консервативни депутати, което означава, че Джонсън трябва да си осигури подкрепа от поне още 33.
Това могат да бъдат 20 от бившите консерватори, изключени от партията по-рано и 19 от лейбъристките депутати в Камарата, които по-рано индикираха, че може и да подкрепят добра сделка за Брекзит. В Камарата има и известен брой бивши лейбъристи, които сега присъстват като независими кандидати.
Премиерът заяви по-рано, че е разговарял с някои лейбъристи и се е съгласил да „поеме редица ангажименти, които гарантират засилена защита на правата на работниците и екологичните стандарти“.
Правителството твърди, че се е ангажирало да включи всички съществуващи права на работниците във вътрешното законодателство и да докладва редовно за всички бъдещи мерки на ЕС и дали те ще бъдат отразени във Великобритания.
Остава да разберем дали това все пак би било достатъчно, за да изкуши депутатите да се противопоставят на лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин, който призова своите народни представители да гласуват против сделката.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Шотландски съд отхвърли опит за обявяването на сделката за Брекзит за незаконна

London Evening Standard: Шотландски съд отхвърли опит за обявяването на сделката за Брекзит за незаконна

19 Октомври 2019 | 09:29 | Агенция "Фокус"
Единбург. Шотландски съд отхвърли опит за обявяването на сделката за Брекзит, постигната от премиера на Великобритания Борис Джонсън с Брюксел за незаконна, пише вестник London Evening Standard.
Делото беше заведено от адвоката Джо Моугъм в най-висшия граждански съд в Шотландия. Ако съдът беше отсъдил в полза на юриста, имаше голяма възможност сделката въобще да не бъде предложена за гласуване в парламента на заседанието на 19 октомври.
Според адвоката предложената сделка нарушава британския закон, тъй като оставя Северна Ирландия в отделно митническо споразумение от останалата част от страната, което противоречи на данъчното законодателство.
Промените в сделката за Брекзит около Северна Ирландия стояха в основата на споразумението, което правителството в Лондон договрори с Европейския съюз.
Правителствените адвокати успешно защитиха сделката и нарекоха опитът за предотвратяването й „директен опит за мешателство в парламента“.
Съдът в Единбург отхвърли искането на Моугъм, като заяви, че „исканите заповеди безспорно биха засегнали до голяма степен предложените процедури в парламента“.
„Основен принцип на конституционното право е, че съдилищата не трябва да се намесват в законните дела и процеси на парламента“, заяви съдия Пол Кълън.
След решението на съда, Моугън заяви в социалната мрежа „Туитър“, че е сгрешил в преценката си да повдигне делото.
„Това беше трудно решение. Трудно е да продължиш бързо и точно и както реши съда, взех грешно решение“, заяви той.
Ейдън О‘Нийл, който също участваше в завеждането на делото заяви пред съда, че сделката на Джонсън би означавала, че в Северна Ирландия ще продължи да се прилага европейското право, което би противоречало на данъчното законодателство на Великобритания.
Той допълни, че законът ще бъде нарушен, като се създадат различни от британските митнически правила в Северна Ирландия, което ще направи сделката неподходяща за гласуване в парламента.
„Споразумението, което беше предложено е празно – то няма ефект от гледна точка на закона“, заяви О'Нийл.
Според Пол Кълън твърдението, че новата сделка е несъвместима с британските закони е „слабо“ и ясните цели, стоящи в основата на споразумението са Северна Ирландия да остане част от митническата територия на Великобритания.
„Няма нищо, което да показва, че това няма да работи както е предвидено и по задоволителен начин“, заяви още Кълън по адрес на новите споразумения за Брекзит.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Недоволни лейбъристи може да подкрепят сделката на Борис Джонсън

The Independent: Недоволни лейбъристи може да подкрепят сделката на Борис Джонсън

18 Октомври 2019 | 23:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Група недоволни депутати от лейбъристите се противопоставиха на Джереми Корбин и заявиха, че ще подкрепят сделката за Брекзит на Борис Джонсън. Очаква се до девет депутати от партията да гласуват с консерваторите, пише британският вестник The Independent.
След като най-малко 12 консервативни противници на сделката на Тереза Мей обявиха, че ще застанат зад преработената версия на премиера, шансовете му за победа нарастват.
Депутатите-лейбъристи бяха заплашени от ръководителя на движението „Моментум“ в рамките на партията да бъдат изключени, ако гласуват в разрез с партийната позиция, но Джереми Корбин е отхвърлил подобна възможност
Изглежда, че само един или двама депутати от твърдата про-Брекзит Европейска изследователска група от консерваторите, подкрепящи Брекзит, ще се противопоставят на споразумението.
Премиерът Джонсън призова депутатите да не се провалят в „този много важен момент за страната ни“.
„Имаме избор да обмислим колко дълго можем да забавим и изглежда да осуетим това, което беше доста ясен демократичен израз на волята на хората“, заяви Джонсън.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Борис Джонсън се изправя пред отлагане на Брекзит дори и при одобрение на сделката

The Guardian: Борис Джонсън се изправя пред отлагане на Брекзит дори и при одобрение на сделката

18 Октомври 2019 | 23:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Планът на Борис Джонсън да получи одобрение на споразумението за Брекзит в събота изглежда вероятно, че ще бъде осуетен, след като съюз от лейбъристите и бивши депутати от Тори се обединиха зад план за налагане на ново удължаване, пише британският вестник The Guardian.
След като в четвъртък сключи сделката в последния момент в Брюксел, като се съгласи на митническа граница в Ирландско море, премиерът се надяваше да определи рядкото съботно заседание на парламента като драматичен момент за „нова сделка или Брекзит сделка“.
Но въпреки положителните реакции на гуверньора на Банката на Англия Марк Карни и декларациите за подкрепа от страна на няколко депутати от лейбъристите, плановете на Джонсън бяха заплашени в петък от междупартийна група, ръководена от Оливър Летуин и Хилари Бен.
Депутатите от консерваторите и лейбъристите ще внесат поправка, позволяваща на парламента да откаже одобрението си, докато не бъде прието законодателството за прилагане на Брекзит.
Очаква се лейбъристите да го подкрепят, както и голяма част от изключените консерватори, включително Филип Хамънд и Дейвид Гоук и то вероятно ще бъде прието.
Летуин настоя, че планът му не е да блокира сделката. Но този ход ще означава, че дори Джонсън да осигури подкрепата на мнозинството от депутатите, той няма да успее да спази срока, определен от Закона на Бен, за отлагане на Брекзит след 31 октомври, който определя краен срок от 11:00 в събота.
Тогава премиерът ще бъде юридически задължен да поиска удължаване от ЕС-27 - нещо, което той многократно настояваше, че няма да направи.
Джонсън няма да се нуждае от удължаването, ако успее да прокара законодателството за Брекзит през всички свои парламентарни етапи преди 31 октомври. Но това напълно ще премахне риска от Брекзит без споразумение на 31 октомври.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Филип Хамънд ще изиска обещание от Борис Джонсън за търговско споразумение с ЕС след Брекзит

The Times: Филип Хамънд ще изиска обещание от Борис Джонсън за търговско споразумение с ЕС след Брекзит

18 Октомври 2019 | 23:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Филип Хамънд ще настоява Борис Джонсън да докаже, че не се опитва да „измами“ депутатите в подкрепа на „силно завоалиран“ Брекзит без сделка преди Камарата на общините да гласува постигнатото от правителството и ЕС споразумение за оттегляне на Обединеното кралство, пише британският вестник The Times.
Бившият финансов министър, който бе отстранен заради гласуване срещу кабинета в опит да блокира възможността за Брекзит без споразумение, призова премиерът да даде уверения, че ще търси бъдещи тесни търговски отношения с Европейския съюз.
Разцепления се появиха в групата на депутатите, експулсирани от Консервативната партия миналия месец, като Дейвид Гоук, бившият министър на правосъдието, стана най-новата фигура, който заяви, че ще подкрепи сделката.
Пишейки за The Times, Хамънд заяви, че той ще гласува против сделката за Брекзит, освен ако правителството не докаже, че няма да използва предложения преходен период само , за да изтече време и да напусне без споразумение през декември 2020 г.
„Не съм стигнал дотук в стремежа да избегнем Брекзит без сделка през 2019 г., за да бъдем принудени да гласувам за силно маскиран Брекзит без споразумение в края на 2020 г.“, каза Хамънд.
Той подкрепя поправка, внесена от сър Оливър Летвин, която би отказала окончателна подкрепа за сделката до приемането на законодателството за Брекзит. Това би активирало Закона на Бен, което ще наложи премиера да поиска отлагане до края на януари.
Филип Хамънд е сред бившите Тори, които тепърва ще решат как ще гласуват, когато сделката за Брекзит стигне до парламента в събота.
След като не успя да осигури подкрепата на десетте депутати от северноирландската Демократична юнионистка партия , премиерът прекара деня, опитвайки се да събере коалиция от тори „брекзитиъри“, бивши депутати на торите и лейбъристите, за да събере необходимите 320 гласа.
До 17 часа британско време (19 часа българско време) анализът на The Times предполага 293 депутати да подкрепят сделката, а 298 да гласуват против. Това означава, че Джонсън трябва да спечели подкрепата на 22 от 48 депутати, които все още не са обявили как ще гласуват.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Борис Джонсън се опитва да спечели депутатите на своя страна, преди историческото гласуване на сделката за Брекзит

London Evening Standard: Борис Джонсън се опитва да спечели депутатите на своя страна, преди историческото гласуване на сделката за Брекзит

18 Октомври 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън започва опитите си да спечели депутатите на своя страна, преди историческото гласуване в Камарата на общините за новата сделка за Брекзит, пише британското издание London Evening Standard.
Премиерът е изправен пред трудна битка в опит да получи одобрението на депутатите в Камарата за сделката за Брекзит, която по-рано беше одобрена от всички страни членки на Европейския съюз.
Той все пак заяви, че има голям шанс депутатите да гласуват в негова полза в парламента, като се очаква драматичен исторически ден в Камарата на общините.
Джонсън призова народните представители да „се обединят“ и да осъществят Брекзит, след като европейските лидери дадоха съгласието си за подписването на сделката преди втория ден от срещата от високо равнище в Брюксел.
Премиерът апелира за подкрепа към Северна Ирландия, както и към политическите партии в опит да получи достатъчно подкрепа за сделката, но все още има сериозна опозиция, която ще се опита да осуети подписването й.
Ключовите и влиятелни съюзници на Джонсън в лицето на Демократическата юнионистка партия (ДЮП) вече отхвърлиха идеите на новото споразумение, а Шотландската национална партия (ШНП) настоя за незабавна отсрочка на Брекзит и парламентарни избори.
Лидерът на ШНП Иън Блекфорд заяви по-рано, че опозиционните партии трябва да спрат да спорят помежду си, да подкрепят техните идеи „и най-накрая действат, за да свалим това ужасяващо правителство на Торите и да спрем Брекзит“.
От своя страна първият министър на Шотландия Никола Стърджън отхвърли сделката и каза, че нейните депутати от ШНП няма да подкрепят сделката. Тя настоя, че Шотландия ще бъде „третирана“ нечестно, когато Великобритания напусне ЕС.
Ръководителят на Лейбъристката партия Джереми Корбин също бързо отхвърли споразумението между Джонсън и Брюксел и разкритикува идеята за създаване на митническа граница в Ирландско море, като заяви, че неговата партия не може да подкрепи подобна сделка.
Междувременно депутатът на лейбъристите Хилъри Бен написа писмо до министъра за Брекзит Стивън Барлки, като в него поиска от правителството да излезе с изявление за последиците от сделката за Брекзит за Великобритания преди гласуването на 19 октомври.
В допълнение, координаторът на ЕС за Брекзит Гай Верхофщад заяви, че Брюксел внимателно ще разгледа правния текст на всяка сделка, преди окончателно да я приеме.
Той каза още, че европейските депутати ще започнат работата по сделката едва след като Камарата на общините напълно приеме споразумението и ако то премине през следващото заседание на Европейския парламент, може да се наложи отново да бъде обсъдено на следващия дебат на 13 ноември.
Председателят на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер допълнително оказа натиск над депутатите в британския парламент да приемат споразумението със своето изказване, че „се съмнява“ да има нужда от допълнително забавяне на Брекзит преди крайната дата, дадена от Борис Джонсън то 31 октомври.
Около 10 или 15 лейбъристки депутати са готови да подкрепят новите предложения в опит да предотвратят Брекзит без сделка, по информация на Daily Telegraph.
Юнкер освен това се съгласи да помогне на Джонсън да спечели одобрението на народните представители, като го попита какво би могло да му бъде от помощ в дългоочакваното гласуване на 19 октомври.
Но председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ако бъде получена молба за отсрочка за Брекзит, то той ще „се консултира с другите страни членки и ще види как те ще реагират“.
След дни на интензивни преговори, премиерът обяви, че най-сетне се е споразумял с Брюксел за подписването на „страхотна нова сделка“, малко преди срещата от високо равнище в европейската столица.
Въпреки това сделката трябва да бъде подобрена от парламента, който на този етап все още е негативно настроен към премиера и към Брекзит.
По-рано депутатите одобриха формалното решение за провеждането на заседание на Камарата на общините и ако на него споразумението не бъде одобрено, то Джонсън ще бъде изправен пред сблъсък с депутатите за това дали да поиска допълнителна отсрочка за Брекзит.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан Клод Юнкер: Не виждам причина да бавим Брекзит след сделката

Жан Клод Юнкер: Не виждам причина да бавим Брекзит след сделката

17 Октомври 2019 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер поздрави премиера на Великобритания Борис Джонсън за постигането на съгласие с Брюксел по споразуменията за Брекзит и заяви, че оттеглянето на Лондон от структурите на Европейския съюз не е нужно да бъде бавено повече, предава АFP.
„Имаме сделка и тази сделка означава, че вече няма нужда от каквото и да е бавене“, заяви Юнкер пред репортери, след като посрещна пристигналия за срещата от високо равнище в Брюксел Джонсън.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Демократическата юнионистка партия няма да подкрепи новата сделка за Брекзит в британския парламент

AFP: Демократическата юнионистка партия няма да подкрепи новата сделка за Брекзит в британския парламент

17 Октомври 2019 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Белфаст. Демократическата юнионистка партия (ДЮП) от Северна Ирландия заяви, че „не може да подкрепи“ министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън и новата сделка за Брекзит, която трябва да бъде одобрена от британския парламент, предава АFP.
„Демократическата юнионистка партия не може да подкрепи тези предложения в парламента“, заявиха говорители на ДЮП, които досега подкрепяха правителството на Джонсън. Те добавиха, че новите предложения са в тотално противоречие с Белфаските споразумения от 1998 г., които прекратиха дългогодишния конфликт в Северна Ирландия.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Саймън Ковъни: Направена е голяма стъпка напред в преговорите за Брекзит

Саймън Ковъни: Направена е голяма стъпка напред в преговорите за Брекзит

17 Октомври 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Ирландският външен министър Саймън Ковъни приветства новата сделка, за която се споразумяха Лондон и Брюксел и я нарече „голяма стъпка напред“, която „защитава основните ирландски интереси“, предава AFP.
Макар да предупреди, че сделката трябва да бъде ратифицирана от британския и Европейския парламент преди да бъде официално приета, Ковъни заяви пред местни депутати, че споразумението е „много важно постижение“, което си струва да бъде подкрепено.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Макрон изрази увереност в подкрепата на британските депутати за новата сделка

AFP: Макрон изрази увереност в подкрепата на британските депутати за новата сделка

17 Октомври 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Париж. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон приветства новото споразумение за Брекзит, постигнато между Европейския съюз и Обединеното кралство, като изрази увереност, че депутатите в Лондон ще го подкрепят, предава AFP.
Преди началото на срещата на върха на ЕС Брюксел Макрон заяви, че е „достатъчно убеден, че (споразумението) може да бъде ратифицирано чрез гласуване на британския парламент“.
След обявяването на новата сделка, всички очи ще бъдат насочени към Лондон, където ще стане ясно дали премиерът Борис Джонсън, който се ангажира да изведе Великобритания от ЕС до края на месеца, има достатъчно подкрепа, за да прокара споразумението в парламента.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният преговарящ на Брюксел за Брекзит Мишел Барние: Сделката е „честна и разумна“

Главният преговарящ на Брюксел за Брекзит Мишел Барние: Сделката е „честна и разумна“

17 Октомври 2019 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Главният преговарящ на Европейския съюз по въпросите за Брекзит Мишел Барние приветства постигнатото в последната минута споразумение за излизане на Обединеното кралство от структурите на Общността, като го определи като „честен и разумен компромис“, който защитава европейските интереси, предава AFP.
„Ние постигнахме споразумение, което е справедливо и разумно и отговаря на нашите принципи", обяви Барние пред репортери, но призова за предпазливост, тъй като сделката все още трябва да премине през британския парламент. До този момент депутатите в Лондон вече три пъти отхвърляха споразуменията за Брекзит.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Лейбъристката партия няма да подкрепи новото споразумение за Брекзит

Sky News: Лейбъристката партия няма да подкрепи новото споразумение за Брекзит

17 Октомври 2019 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Водената от Джереми Корбин Лейбъристката партия няма да подкрепи новото споразумение за Брекзит, което бе постигнато между Брюксел и Лондон, предава телевизионният канал Sky News.
От партията подчертаха, че ще настояват за втори референдум за излизането на страната от структурите на Европейския съюз.
Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия (ДЮП) също подчерта, че остава против споразумението за Брекзит. Източник от партията заяви, че ДЮП не може да подкрепи съгласуваните митнически въпроси, както и споразуменията за данък върху продажбите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан Клод-Юнкер: Постигнато е справедливо и балансирано споразумение за Брекзит

Жан Клод-Юнкер: Постигнато е справедливо и балансирано споразумение за Брекзит

17 Октомври 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че Брюксел е постигнал споразумение с Великобритания за излизането й от структурите на Общността, което ще бъде представено на лидерите на ЕС на започващата среща на върха, предава AFP.
„Там, където има воля, има и сделка - ние имаме такава! Това е справедливо и балансирано споразумение между ЕС и Обединеното кралство, която свидетелства за нашия ангажимент да намерим решения", написа Юнкер в социалната мрежа „Туитър“.
„Препоръчвам да se одобри тази сделка", подчерта люксембургският политик, визирайки срещата на върха на лидерите на държавите-членки, които се срещат в Брюксел по-късно през деня.
Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън първи обяви постигането на „велика, нова сделка“ за излизане на страната от структурите на Европейския съюз. „Имаме страхотна, нова сделка“, написа Джонсън в социалната мрежа „Туитър“, като призова депутатите в Лондон да одобрят споразумението на извънредното заседание на парламента в събота.
Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия (ДЮП) обаче подчерта, че остава против споразумението за Брекзит. Източник от партията заяви пред AFP, че ДЮП не може да подкрепи съгласуваните митнически въпроси, както и споразуменията за данък върху продажбите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Джонсън обяви „страхотна, нова сделка“ за Брекзит

AFP: Джонсън обяви „страхотна, нова сделка“ за Брекзит

17 Октомври 2019 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън обяви постигането на „страхотна, нова сделка“ за излизане на страната от структурите на Европейския съюз, предава AFP.
„Имаме страхотна, нова сделка“, написа Джонсън в социалната мрежа „Туитър“, като призова депутатите в Лондон да одобрят споразумението на извънредното заседание на парламента в събота.
Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия (ДЮП) обаче подчерта, че остава против споразумението за Брекзит. Източник от партията заяви пред AFP, че ДЮП не може да подкрепи съгласуваните митнически въпроси, както и споразуменията за данък върху продажбите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕС: Ратифицирането на споразумението за Брекзит до 31 октомври е невъзможно

ЕС: Ратифицирането на споразумението за Брекзит до 31 октомври е невъзможно

17 Октомври 2019 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Завършването на процеса по ратифицирането на споразумението за излизане на Великобритания от структурите на Общността в срок до 31 октомври няма да бъде възможно, дори ако сделката бъде постигната в рамките на започващата в Брюксел двудневна среща на върха на Европейския съюз. Това предупреди представител на Брюксел, предава TACC.
"Дори ако сделката бъде сключена (на срещата на върха на ЕС), приключването на нейното ратифициране вероятно няма да бъде невъзможно до края на октомври", заяви говорител на ЕС, чиято самоличност не се уточнява.
Държавните и правителствените лидери на страните от Европейския съюз се събират на двудневна среща на върха в Брюксел, на която – въпреки разпространения дневен ред от няколко точки, вниманието ще бъде приковано към финалните усилия за постигане на споразумение за излизане на Обединеното кралство от структурите на Общността преди крайния срок – 31 октомври 2019 г.
В последните дни на интензивни преговори Брюксел и Лондон постигнаха значителен напредък в преговорите за споразумението за Брекзит, но такова към настоящия момент не е договорено. Все пак мнозина се надяват на щастлива развръзка в следващите два дни. Разговорите „напредват, но все още не са достигнали целта“, подчерта Меркел пред германските депутати в Бундестага в реч, изнесена часове преди срещата на върха в Брюксел, на която ще бъде направен пореден опит за постигане на споразумение за организиран Брекзит преди крайния срок на 31 октомври.
Споразумение за предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз изглежда „близко, но не е гарантирано". Това обяви заместник-министърът на външните работи на Франция. „Надяваме се на сделка и ако може да бъде обявена в следващите часове, това би било перфектно", заяви Жан-Батист Лемойн пред медии в Париж.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.