НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Британските консерватори предупредиха, че лейбъристите могат да предизвикат икономическа криза

Reuters: Британските консерватори предупредиха, че лейбъристите могат да предизвикат икономическа криза

10 Ноември 2019 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският финансов министър Савид Джавид заяви, че опозиционната Лейбъристка партия и нейните „безразсъдни“ планове за харчене на държавни пари могат да доведат страната до икономическа криза, ако те спечелят изборите на 12 декември, предава Reuters.
Той се позова на данни, публикувани от неговата собствена Консервативна партия.
Опозицията отхвърли доклада, в който се казва, че мерките, които лейбъристите предлагат ще увеличат държавните разходи с 1,2 трилиона паунда (1,4 трилиона евро) през следващите пет години.
„Това са тъжни нива на харчене – 1,2 трилиона (паунда) – това ще е съвсем безразсъдно и ще доведе тази страна до икономическа криза за месеци“, заяви Джавид пред журналисти.
Лейбъристите нарекоха доклада „фалшива новина“ и отхвърлиха информацията, като обвиниха торите в некомпетентност и „лоши сметки“.
В доклада са записани разходите от плана на лейбъристите да се национализират частните железопътни компании, фирмите за водоснабдяване и пощенските услуги.
Изчисленията са базирани на незабавен старт на тези реформи, макар че според плановете на лейбъристите, те ще бъдат приложени в рамките на няколко години.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Три британски партии са се договорили да гласуват срещу Брекзит

ТАСС: Три британски партии са се договорили да гласуват срещу Брекзит

7 Ноември 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. Либералдемократическата партия на Великобритания постигна споразумение с уелската „Плайд Камри“ и „Зелени“ за тактическо гласуване за предотвратяване на Брекзит на предстоящите предсрочни парламентарни избори в Обединеното кралство, предава TACC, като се позовава на медийни източници, цитирали партийни лидери.
„Радваме се, че е постигнато споразумение. Това е важен момент за всички хора, които искат да подкрепят кандидатите, поддържащи членството в ЕС в цялата страна", цитира агенцията думите на Джо Суинсън. Според информацията споразумението може да засяга 60-70 от 650 избирателни секции. Тактическото гласуване в този случай ще означава, че кандидатите на всяка от трите партии няма да се противопоставят на претендента за депутатски мандат сред противниците на Брекзит, който има най-реалните шансове да влезе в Камарата на общините.
Чрез предсрочни избори премиерът и лидер на управляващата Консервативна партия Борис Джонсън възнамерява да преодолее безизходицата при постигането на споразумение за Брекзит. Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., т.е. две години след като представи писмено известие за оттегляне от Общността. Депутати от Камарата на общините обаче три пъти отхвърлиха проектоспоразумението за условията на споразумението, постигнато от Брюксел и правителството, водено от вече бившия премиер Тереза Мей. В резултат на това ЕС се съгласи да отложи Брекзит първо за април или май, а след това за 31 октомври, а Мей бепринудена да подаде оставка.
Джонсън, който я замени, настоя страната да напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка, но поради закон, приет от парламента, на 19 октомври беше принуден да изпрати искане до Европейския съвет за ново отлагане на Брекзит - до 31 януари 2020 г. ЕС го предостави на Лондон.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Huffington Post: Борис Джонсън започна предизборната си кампания сред хаос в Консервативната партия

Huffington Post: Борис Джонсън започна предизборната си кампания сред хаос в Консервативната партия

6 Ноември 2019 | 21:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън започна официално предизборната кампания на управляващата Консервативна партия, която е изправена пред хаос, пише лондонската редакция на Huffington Post.
Министър-председателят заяви, че е посетил кралицата на Великобритания Елизабет II и тя се е съгласила от разпусне парламента преди изборите, насрочени за 12 декември.
В своя реч в началото на кампанията, произнесена пред резиденцията на правителството, Джонсън заяви, че не е имал избор, но да предложи изборите, за да „осъществи Брекзит“, като се зарече да се бори с „протакането и забавянето“ на опозиционния лидер и ръководител на Лейбъристката партия Джереми Корбин.
„Току що посетих Нейно величество кралицата и тя се съгласи да разпусне парламента за изборите“, каза той.
„И искам да знаете, разбира се, че аз не желая предсрочни избори и никой не иска избори през декември, но стигнахме до етап, където нямаме избор, защото нашият парламент е парализиран, той е в задънена улица от три и половина години“, добави премиерът.
Неговото изявление дойде малко след като Британският министър за Уелс Алън Кеърнс подаде оставка, след като беше замесен в скандал, свързан със съдебно дело, а лидера на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог коментира, че жертвите от пожара в лондонската кула Гренфел са действали неразумно, което предизвика призиви за неговата оставка.
Въпреки това Джонсън се опита да насочи фокуса на кампанията към Брекзит.
„Ако се върна с работно мнозинство, тогава ще направя така, че парламентът да работи за вас“, заяви той, като се зарече, че Брекзит повече няма да бъде бавен.
Джонсън добави, че според него е било твърде объркващо, че депутатите са гласували за неговата сделка, а след това са отказали да предоставят график, за да може тя да бъде обсъдена.
„И аз се страхувам, (...) че ако парламентът получи своето, тогава тази страна няма да напусне (ЕС) на 31 януари и това, разбира се, е лошо за демокрацията, това е бедствие за вярата в политиката“, добави премиерът.
„Защо депутатите просто решават, че могат да отменят резултатите от референдума?“, добави министър-председателят, като имаше предвид референдума за Брекзит във Великобритания от 2016 г.
Джонсън добави, че единственият начин да се избегне „кошмара“ на плана на Корбин е да се гласува за „умерено и съчувствено“ консервативно правителство.
„И аз ще направя тази страна най-доброто място за живеене, за отглеждане на семейство, за започване на бизнес“, добави премиерът.
Джонсън отказа да направи допълнителни коментари пред журналистите, след края на речта си.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Жан Клод Юнкер смята, че Брекзит влошава съществуващите във Великобритания проблеми

The Guardian: Жан Клод Юнкер смята, че Брекзит влошава съществуващите във Великобритания проблеми

6 Ноември 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит само влошава съществуващите във Великобритания проблеми, заяви напускащият председател на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, пише лондонското либерално издание The Guardian.
Юнкер, който се очаква да напусне поста си като председател на ЕК, заяви това в интервю за германската медия ARD.
„Великобритания също има проблеми, настрана от Брекзит. Тези проблеми станаха по-големи с Брекзит. Те се опитват да прикрият това, но те само стават по-големи“, заяви той.
Юнкер описа изтеглянето на Обединеното кралство от структурите на ЕС като вечен кръг от „обещания, неспазени обещания и лъжи, повтарящи се отново и отново“. Тези коментари идват два дни след като председателят на ЕК обвини премиера на Великобритания Борис Джонсън в това, че е подвел обществото по време на референдума за напускането на ЕС в Обединеното кралство през 2016 г.
Въпреки това в друго свое изказване пред британски медии, Юнкер прие по дипломатичен тон и заяви, че харесва Джонсън.
Той не уточни коя част от изказванията на премиера през 2016 г. са били лъжи, но може да е имал предвид твърденията по време на кампанията за Брекзит преди референдума, че Великобритания „изпраща“ на ЕС 406 млн. eвро, които бяха наречени „подвеждащи“.
Юнкер може да е имал предвид и друго твърдение от тогава, според което Турция и четири други страни ще се присъединят към ЕС до 2020 г.
Председателят на ЕК освен това описа плана на опозиционния лидер и ръководител на Лейбъристката партия Джереми Корбин за нова сделка за Брекзит нереалистичен. Той все пак отбеляза също, че неговият наследник, Урсула фон дер Лайен, която ще застане на председателското място ще реши дали има място за „маневри“ за нова сделка.
Юнкер освен това изрази скептицизма си за надеждите на Консервативната партия за преразглеждане на сделката за свободна търговия за по-малко от година, което според него ще „отнеме време“.
По-рано главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви, че базовото споразумение за свободна търговия може да бъде сключено до 11 месеца, но също така предупреди, че преговорите ще бъдат „трудни“.
Освен това Брюксел не е убеден от обещанията на Джонсън да избегне удължаване на преходния период на Брекзит след 2020 г.
Барние каза, че лятото на 2020 г. ще бъде „момента на истината“, за да се види дали ще е необходимо удължаване на този период.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Нека осъществим Брекзит или да се изправим пред последствията от ужасното правителство на Корбин

Борис Джонсън: Нека осъществим Брекзит или да се изправим пред последствията от ужасното правителство на Корбин

6 Ноември 2019 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън призова гласоподавателите в страната да гласуват за неговата Консервативна партия по време на изборите на 12 декември или да се изправят пред последиците от „ужасното“ правителство и двата референдума, които предлага лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, предава Reuters.
Той заяви това по време на официалния старт на предизборната си кампания. Джонсън заяви, че ако бъде върнат на власт от гласоподавателите с мнозинство, ще се заеме с ратифицирането на сделката за Брекзит незабавно.
„Елате с нас, да осъществим Брекзит и да продължим напред или, и това е алтернативата за следващата година, да прекараме цялата 2020 г. в (…) още протакане и бавене“, заяви премиерът.
„(Лейбъристите) ще прекарат цялата 2020 г. в провеждането на два референдума, един за Шотландия и един за Брекзит“, добави още Джонсън.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Борис Джонсън сравни лидера на лейбъристите със Сталин

The Telegraph: Борис Джонсън сравни лидера на лейбъристите със Сталин

6 Ноември 2019 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. В статия за националния ежедневник The Telegraph премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън сравни председателя на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин със съветския лидер Йосиф Сталин.
„Трагедията на модерната Лейбъристка партия на Джереми Корбин е, че вътрешно мразят желанието за печалба - и така безконтролно ще повишат данъците, че ще унищожат самата основа на просперитета на страната. Те се преструват, че омразата им е насочена само срещу някои милиардери, но в действителност сочат с пръст към хората с удоволствие и желание за отмъщение, безпрецедентно от времето, когато Сталин преследваше кулаците".
Статията на Джонсън е публикувана в деня на официалния старт на предизборната кампания в страната. В полунощ парламентът бе разпуснат, а в рамките на деня премиерът ще се яви на аудиенция при кралица Елизабет II, след което официално ще обяви началото на кампанията. След гласуването на 12 декември ще бъде избран новият състав на Камарата на общините. Партията, която ще получи най-много гласове, ще получи правото да състави правителство.
С помощта на предсрочни избори Джонсън ще се опита да изведе страната от задънената улица, в който попадна процесът на договаряне на сделка за Брекзит.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Джереми Корбин не се нуждае от победа за да стане премиер

The Times: Джереми Корбин не се нуждае от победа за да стане премиер

5 Ноември 2019 | 23:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джереми Корбин не се нуждае от победа за да стане премиер, пише британският вестник The Times.
Не много хора искат Джереми Корбин да бъде министър-председател. Има много дни, когато изглежда, че самият Джереми Корбин не иска да бъде министър-председател. Но това не означава, че той няма да бъде министър-председател. Наистина има много добър шанс Джереми Корбин да бъде премиер.
Тази статия е посветена на това предположение. И на предположението на неговите съюзници. Не мислете, че ако Джеръми Корбин стане министър-председател, той наистина няма да бъде министър-председател. Ако сте министър-председател, вие сте министър-председател и вие сте начело и това е.
Корбин има своите фенове. И феновете му го обичат абсолютно. Но феновете му по активност допълват онова, което им липсва като брой. Понякога в социалните медии сякаш са навсякъде. Но това е само защото малка част от голям брой хора все пак е голям брой хора.
В действителност никога не е имало опозиционен лидер, който да е имал токова тясна обществена подкрепа. Последните оценки за удовлетворение от него, измерени от Ipsos Mori, показаха 75% недоволство и 15% удовлетворение. А 15-те процента включват Джон Макдонъл, който само се преструва, че е доволен от него. Нетните 60 процента са по-лоши от най-лошия рейтинг на Майкъл Фут през 80-те години.
И така, как може да спечели от това? Доста лесно е да видите как.
Консерваторите правят две неща, поради които им е трудно да спечелят мнозинство. Те се опитват да спечелят повече места в четвъртият пореден мандат, нещо, което никога не се е случвало досега в съвременната политика. И целят да уволнят някои свои стари избиратели и да наемат някои нови, които тепърва ще приемат работата. Шансовете да загубят настроените за оставане в ЕС места, докато не успеят да пробият в такива, настроени към напускане, са доста големи.
В момента разликата между торите и лейбъристите в проучванията е толкова голяма, че обсъждането на отделните места изглежда като лесна работа. Но тази преднина до голяма степен е резултат от разделянето на вота за оставане, докато вотът за напускане не се разделя чак толкова. Кой може да бъде сигурен, че това ще продължи през цялата кампания?
И ако консерваторите не спечелят, тогава пчели Джереми Корбин. Това е толкова просто.Борис Джонсън става премиер или Джереми Корбин става премиер.
Лейбъристите доста трудно ще получат мнозинство. Никога не можете да сте сигурни, но не мисля, че това ще се случи. Лейбъристите обаче не се нуждае от мнозинство, за да вземат властта. Просто се нуждаят консерваторите да нямат такова.
Трудно е да се разбере от кого биха получили подкрепа консерваторите, ако са най-голямата партия в парламент без мнозинство. Шотландската народна партия? Очевидно не. Либералните демократи? Е, те биха настоявали да спрат Брекзит по един или друг начин, условие, което консерваторите не могат да приемат. Не вярвам, че Борис Джонсън би могъл да състави правителство, основано на подкрепа от Джо Суинсън и като й обещае втори референдум. Дори да успее да убеди себе си (и Джо Суинсън), че това е добра идея. Демократичната юнионистка партия. Дори и Борис Джонсън да започне да посещава Свободната презвитерианска църква, това едва ли ще се случи.
Така че, ако това правителство не спечели мнозинство, огромният шанс е да падне. Което в голяма степен означава Джереми Корбин - премиер.
Ще забележите, че там добавихме думите „шанс“. И със сигурност има малък шанс лейбъристите да се справят толкова зле и либералдемократите да се справят толкова добре, че да имат лоста за промяна на ръководството на Лейбъристката партия. Готов съм да призная, че това е възможен резултат, дори и да не е вероятен.
Всички тези глупости за правителство на националното единство преди изборите, сигурно сме научили нещо от това? За Джереми Корбин и Джон Макдонъл да се откажат от ръководството в полза на който и да е друг депутат от лейбъристите или депутат от друга партия, то ще е на някой коренно противоречащ на тяхната конкретна идеология. И ще направят всичко възможно, за да не се случи това.
Либералдемократите настояват, че те винаги ще гласуват за втори референдум и никога няма да гласуват за Джереми Корбин. Те ще твърдят това, докато прозорецът за втория референдум се затвори и може да се окаже, че тези обещания са несъвместими. И няма да е първият път, когато са се поставили в тази ситуация.
В допълнение, концентрирането върху либералдемократите игнорира Шотландската народна партия (ШНП), която вероятно ще има повече места от тях. ШНП знае, че може да получи от Корбин и Макдонъл предложение за поредния референдум за независимост, което може да бъде по-трудно да получат от някой друг. Те биха искали той да остане.
Разбира се, има мека версия на идеята, че Джеръми Корбин няма да бъде премиер, ако Борис Джонсън не е. И това е идеята, че той ще бъде в № 10, но няма да е на власт. Премиер на поста, но не и на власт, с други думи.
Рационалното решение е да се смята, че спирането на Брекзит е национална извънредна ситуация и че Борис Джонсън е толкова неподходящ, че това оправдава правителството на Корбин.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джереми Корбин: Плановете на Джонсън за Брекзит са татчеризъм на стероиди

Джереми Корбин: Плановете на Джонсън за Брекзит са татчеризъм на стероиди

5 Ноември 2019 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин обвини премиерът Борис Джонсън, че иска да отвлече Брекзит, за да наложи регулации в стила на Маргарет Татчър, което в крайна сметка ще доведе до много по-суров вид капитализъм от американски тип, предава Reuters.
„Това, което Джонсън и консерваторите искат е да отвлекат Брекзит и да ни наложат Татчеризъм на стероиди“, заяви Корбин пред симпатизанти на работническото движение в Харлоу, предградие на Лондон, което гласува силно за излизане на ЕС на референдума през 2016 година.
„Ако консерваторите на Джонсън победят това ще е предаване на националното здравеопазване на Тръмп“, обясни той. „Те искат да занулят стандартите и защитите. Те искат да ни вкарат в по-дерегулиран американски модел на управление на икономиката“.
Британската агенция пояснява, че „Желязната лейди“ Татчър реформира радикално британското стопанство по линиите на свободния пазар, но си спечели омразата на мнозина с това, че разгроми профсъюзите и приватизира големи части от индустрията.
Изказването на Корбин идва преди непредвидимите избори във Великобритания на 12 декември, на които трябва да бъде решена съдбатана Брекзит.
Корбин, 70-годишна социалист, предлага сваляне на това, което описва като продажен елит, ръководен от Джонсън, който според него иска да използва Брекзит като троянски кон, за да превърне Обединеното кралство в дерегулиран рай за глобалния капитал.
Той спомена Маргарет Тачър във връзка с това, че Джонсън иска да сключи търговска сделка с президента на САЩ Доналд Тръмп, която ще продаде части от Националната здравна служба на частни американски компании.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Брекзит партията ще издигне повече от 600 кандидати

The Guardian: Брекзит партията ще издигне повече от 600 кандидати

4 Ноември 2019 | 22:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Найджъл Фарадж се закани Брекзит партията да издигне над 600 кандидати на общите избори, като отхвърли предупрежденията на консерваторите, че това би могло да раздели гласовете за напускане като „арогантност“, пише британският вестник The Guardian.
Фарадж заяви, че той главно се надява да вземе гласове - и евентуално места - в лейбъристки райони, които искат излизане от ЕС. „Смятам, че те предлагат най-добрата възможност“, каза той.
Самият Фарадж няма да се кандидатира за изборите, тъй като това би бил осмият му опит да спечели място в Уестминстър. Решението е критикувано на фона на трудния период за новата му партия.
Официално създадена през януари на фона на задънената улица около Брекзит по времето на премиера Тереза Мей, партията му взе над 30% от гласовете на европейските избори през май. Но оттогава подкрепата за нея е спаднала до 10% в някои проучвания, макар че повечето показват резултати по-близо 15%.
След спекулациите, че партията може да излъчи само няколко дузини кандидати в лейбъристки райони, които са за напускане на ЕС Фарадж вместо това заяви, че ще оспори всяко място извън Северна Ирландия, след отхвърлянето на предизборен пакт от страна на консерваторите, основан на настояването за Брекзит без сделка.
Така че дали решението за издигане на над 600 кандидати автоматично вреди на каузата на премиера на Великобритания Борис Джонсън и дали ще доведе до разделяне на вота за Брекзит? Отговорът може да бъде „да“ и „не“.
Пример от учебника за това как консерваторите могат да бъдат неблагоприятно засегнати, показаха частичните избори през юни в Питърбъро, където кандидат-лейбърист запази място в про-Брекзит район, а Брекзит партията и торите поделиха над 17 хиляди гласа между тях, в сравнение с десетте хиляди за лейбъристкия кандидат.
Но картината е по-сложна. Според консерватора лорд Хейуърд някои северни, централни и уелски избирателни райони, дългогодишните лейбъристи обикновено „по-скоро ще умрат в канавка, отколкото да гласуват за торите“, но биха били по-малко против да гласуват за Брекзит партията .
В своето изказване Фарадж радостно се позова на казаното от него, че 5 милиона лейбърстки избиратели, които искат Брекзит избиратели са „узрели за кражба на гласа им“.
По този въпрос има две възражения. Едното е, че реалният брой избиратели на лейбъристите, които искат Брекзит вероятно е по-близо до 3 милиона или 4 милиона. Другото е, че редица от тях вече спряха да подкрепят лейбъристите на изборите през 2017 година.
Това, което изглежда сигурно е, че Фарадж ще хареса идеята за създаване на хаос и на двете основни партии.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Найджъл Фарадж няма да се кандидатира на следващите избори

Reuters: Найджъл Фарадж няма да се кандидатира на следващите избори

4 Ноември 2019 | 00:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Найджъл Фарадж, лидерът на новата британска Брекзит партия заяви, че няма да се кандидатира за изборите през следващия месец, избирайки вместо това да води кампания в цялата страна срещу сделката на премиера Борис Джонсън с ЕС, предава Reuters
„Дали да се кандидатирам в един район и да се опитвам да вляза в парламента или да служа на каузата по-добре, като премина надлъж и нашир Обединеното кралство, поддържайки 600 кандидати, и реших, че последният курс е правилният.“
Фарадж, заемащ твърда антиевропейска позиция, е бил кандидат за парламента седем пъти – все безуспешно, създаде тази година Брекзит партията и бързо спечели най-много гласове на европейските избори през май.
Неговото решение, че партията ще се състезава във всички избирателни райони на 12 декември, се разглежда като потенциална пречка за премиера Борис Джонсън.
То също така създава рискове да се раздели вота на привържениците на Брекзит на изборите, които отново ще поставят едни срещу други тези, които искат да напуснат Европейския съюз, срещу тези, които искат да останат, повече от три години след като Великобритания гласува да напусне блока на референдум, коментира агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Лейбъристите скъсяват дистанцията според ново проучване

The Times: Лейбъристите скъсяват дистанцията според ново проучване

3 Ноември 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън е изправен пред двойна заплаха , след като ново допитване показва, че лейбъристите се радват на увеличаване на подкрепата след началото на предизборната кампания, а партиите, които се застъпват за оставане в ЕС финализираха изборен пакт за получаване на максимален брой места, пише британският вестник The Times.
Проучване на YouGov, поръчано от вестника установи, че лейбъристите са добавили шест пункта между сряда и петък. Партията на Джереми Корбин вече събира 27%, 12 пункта зад торите, докато либералдемократите са загубили три пункта до едва 16%.
Консерваторите спечелиха три точки, отчасти защото подкрепата за Брекзит партията на Найджъл Фараж е спаднала почти наполовина – от 13% на 7%, от началото кампанията.
В опит да попречат на получаването на мнозинство на партията на Джонсън либералдемократите, „Плийд Къмру“ и Зелената партия са готови да сключат още във вторник пакт за спечелване на до 60 места в полза на оставането в ЕС.
Ходовете се координират от група, наречена „Обединени да останем", която е подкрепена от милионера Джулиан Дънкертън. Той е заделил около 5 милиона паунда, за да координира дейностите срещу Брекзит на 50 места.
Поредният признак на нервност на консерваторите е било предложението Найджъл Фарадж да получи място в Камарата на лордовете в опит да го накарат да се откаже да издига кандидати на Брекзит партията срещу консерваторите.

Превод и редакция: Юлиян Марков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Найджъл Фарадж няма да се кандидатира на следващите избори

Reuters: Найджъл Фарадж няма да се кандидатира на следващите избори

3 Ноември 2019 | 19:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Найджъл Фарадж, лидерът на новата британска Брекзит партия заяви, че няма да се кандидатира за изборите през следващия месец, избирайки вместо това да води кампания в цялата страна срещу сделката на премиера Борис Джонсън с ЕС, предава Reuters
„Дали да се кандидатирам в един район и да се опитвам да вляза в парламента или да служа на каузата по-добре, като премина надлъж и нашир Обединеното кралство, поддържайки 600 кандидати, и реших, че последният курс е правилният.“
Фарадж, заемащ твърда антиевропейска позиция, е бил кандидат за парламента седем пъти – все безуспешно, създаде тази година Брекзит партията и бързо спечели най-много гласове на европейските избори през май.
Неговото решение, че партията ще се състезава във всички избирателни райони на 12 декември, се разглежда като потенциална пречка за премиера Борис Джонсън.
То също така създава рискове да се раздели вота на привържениците на Брекзит на изборите, които отново ще поставят едни срещу други тези, които искат да напуснат Европейския съюз, срещу тези, които искат да останат, повече от три години след като Великобритания гласува да напусне блока на референдум, коментира агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Scotsman: Борис Джонсън заяви, че ще откаже искане за втори референдум за независимост на Шотландия

The Scotsman: Борис Джонсън заяви, че ще откаже искане за втори референдум за независимост на Шотландия

3 Ноември 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че ще откаже искането на ръководителя на Шотландската народна партия (ШНП) Никола Стърджън за втори референдум за независимост, ако остане на поста министър-председател след изборите на 12 декември, пише вестник The Scotsman.
Стърджън от своя страна заяви, че той ще е принуден да се съгласи на референдум, ако ШНП спечелят изборите в Шотландия.
Премиерът настоя, че шотландците са знаели, че референдумът от 2014 г. е „един на поколение“ и „няма причина“ Великобритания да се връща назад.
„Не мисля, че хората в страната мислят, че референдумите са нещо много прекрасно за хармонията“, заяви Джонсън пред журналисти.
„Имахме един (референдум) през 2014 г. и на британците и шотландците им беше казано, че това е събитие, което се случва веднъж на поколение“, добави той.
Попитан дали ще даде разрешение за провеждането на още един референдум ако стане премиер, той отговори отрицателно.
„Не, няма, не искам да имаме такъв. Но не виждам причина да се връщаме към това“, каза Джонсън.
По-рано Стърджън заяви, че ще поиска от правителството да одобри референдум за независимостта на Шотландия пред края на година и заяви на предизборен митинг, че Единбург е на кръстопът.
Според нея Джонсън не вижда, че „много неща са се променили“ от 2014 г, включително Брекзит.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Борис Джонсън се извини за това, че не е успял да осъществи Брекзит до 31 октомври

AFP: Борис Джонсън се извини за това, че не е успял да осъществи Брекзит до 31 октомври

3 Ноември 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън се извини за това, че не е успял да изведе страната от Европейския съюз до 31 октомври, като заяви, че е „дълбоко разочарован“ от това, че не е изпълнил обещанието си, предава AFP.
Премиерът заяви това в интервю, излъчено от Sky News.
Той освен това разкритикува президента на САЩ Доналд Тръмп, заради неговите коментари, че сделката за Брекзит би предотвратила бъдещо търговско споразумение между Лондон и Вашингтон.
Джонсън обвини за парламента за това, че е приел закон, който го задължи да търси отсрочка от Брюксел за забавянето на Брекзит.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Борис Джонсън обеща да осъществи Брекзит в рамките на дни, ако спечели изборите във Великобритания

The Daily Express: Борис Джонсън обеща да осъществи Брекзит в рамките на дни, ако спечели изборите във Великобритания

3 Ноември 2019 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че ако спечели изборите в страната, неговата партия ще успее да осъществи Брекзит за дни, пише евроскептичното издание The Daily Express.
Премиерът настоя, че ще успее да прокара сделката си за много малко време и ще осъществи Брекзит в рамките на дни.
„Ще подготвя Брекзит бързо. Бих казал на хората - гласувайте и ще получите Брекзит, той ще бъде готов много бързо и ще предотвратим още един безкраен период на несигурност и бавене“, заяви Джонсън.
„Махаме се – и ще го направим, ако съм достатъчно голям късметлия да се върна (на власт), и тогава ще имаме възможност не само да направим една голяма сделка за свободна търговия с Европейския съюз, но и да станем центъра на цял нов тласък за глобалната свободна търговия“, добави премиерът.
Той също така заяви, че веднага след като приключи Брекзит ще настъпи ново време на просперитет за Великобритания.
Джонсън призна, че е „внимателен“ що се отнася до обявяването на точна дата, след като депутатите в парламента, застъпващи се за оставане в структурите на ЕС гласуваха закон, според който премиерът трябваше да забави Брекзит и да го отложи за след обещаната дата от 31 октомври.
Все пак ако депутатите се върнат в парламента до дни след изборите е възможно Брекзит да бъде осъществен достатъчно бързо, при мнозинство за торите, смята британското издание.
Специална клауза в сделката на Джонсън за Брекзит позволява Великобритания да напусне ЕС и преди насрочената дата от 31 януари, на която Брюксел се съгласи.
Джонсън още изрази своето разочарование за това, че страната на практика е заложник на опозиционната Лейбъристка партия и депутатите, застъпващи се за оставане в ЕС.
Той настоя, че не съжалява, че е изключил от партията 21 консерватори, които подкрепиха приемането на закона за отсрочката.
Десет от тях все пак бяха приети обратно, след като изразиха своята подкрепа за сделката за Брекзит на премиера.
„Въпреки всичко, което (опозицията) казва, ние успяхме да направим сделка, и ако мога да кажа, това е фантастично споразумение. То ни позволява да си вземем обратно контрола над парите, границите и законите“, заяви Джонсън.
„Тя ни позволява да излезем от ЕС като единна Великобритания – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Тя изпълнява всичко, което искахме“, добави министър-председателят.
„Защо бихме (я преразглеждали)? Това е сделката, която ще работи, докато не постигнем споразумение за свободна търговия с ЕС“.
По-рано Джонсън получи предложение от лидера на партия „Брекзит“ Найджъл Фараж за пакт с консерваторите, но премиерът отхвърли подобно предложение и заяви, че то не би проработило.
„Моето виждане е, че има само един начин да осъществим Брекзит (...) бързо и той е да се гласува за консерваторите“, каза Джонсън.
Според него ако поддръжниците на Брекзит гласуват за друга партия, то това би създало риск на власт да се качи лидера на лейбъристите Джереми Корбин.
Той призна, че не е искал избори, но пред него не е имало друга възможност за ратифицирането на сделката за Брекзит.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Борис Джонсън е знаел за надхвърления лимит за разходите на кампанията за Брекзит през 2016 година

The Guardian: Борис Джонсън е знаел за надхвърления лимит за разходите на кампанията за Брекзит през 2016 година

3 Ноември 2019 | 00:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън е знаел за надхвърления лимит на средствата за кампания преди референдума за напускане на ЕС през 2016 г., но не е докладвал, според нови твърдения на Иан Лукас, член на парламента. Впоследствие това е обявено за незаконно, пише британският вестник The Guardian.
Иан Лукас разкри, че е виждал кореспонденция, получена по време на парламентарното разследване за дезинформация, което показва, че най-високопоставеният помощник на Джонсън Доминик Къмингс е казал на Избирателната комисия, че премиерът и неговият колега от кабинета Майкъл Гоув са знаели за надхвърлените разходи в кампанията.
Избирателната комисия миналата година прецени, че кампанията Vote Leave е нарушила избирателното законодателство чрез преразходване по време на референдума в ЕС, след като кампанията е разходвала 675 хиляди британски лири чрез друга про-Брекзит кампания, BeLeave, за да избегне ограниченията на разходите.
Разкритието идва, след като се потвърди, че прокурорите са получили доказателства от столичната полиция, които може да доведат до наказателни обвинения срещу кампанията Vote Leave, която беше оглавена от Джонсън и Къмингс.
След близо 16 месеца столичната полиция предаде доказателствата в прокуратурата, но кампанията на Джонсън винаги е отричала обвиненията
Лукас каза: „Джонсън и Гоув знаеха за незаконните плащания на BeLeave. Виждал съм го писмено. Най-накрая принудихме Избирателната комисия да предаде кореспонденцията си с Доминик Къмингс - там черно на бяло е написано. Самият Камингс казва това."

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Борис Джонсън е знаел за надхвърления лимит за разходите на кампанията за Брекзит през 2016 година

The Guardian: Борис Джонсън е знаел за надхвърления лимит за разходите на кампанията за Брекзит през 2016 година

2 Ноември 2019 | 23:47 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън е знаел за надхвърления лимит на средствата за кампания преди референдума за напускане на ЕС през 2016 г., но не е докладвал, според нови твърдения на Иан Лукас, член на парламента. Впоследствие това е обявено за незаконно, пише британският вестник The Guardian.
Иан Лукас разкри, че е виждал кореспонденция, получена по време на парламентарното разследване за дезинформация, което показва, че най-високопоставеният помощник на Джонсън Доминик Къмингс е казал на Избирателната комисия, че премиерът и неговият колега от кабинета Майкъл Гоув са знаели за надхвърлените разходи в кампанията.
Избирателната комисия миналата година прецени, че кампанията Vote Leave е нарушила избирателното законодателство чрез преразходване по време на референдума в ЕС, след като кампанията е разходвала 675 хиляди британски лири чрез друга про-Брекзит кампания, BeLeave, за да избегне ограниченията на разходите.
Разкритието идва, след като се потвърди, че прокурорите са получили доказателства от столичната полиция, които може да доведат до наказателни обвинения срещу кампанията Vote Leave, която беше оглавена от Джонсън и Къмингс.
След близо 16 месеца столичната полиция предаде доказателствата в прокуратурата, но кампанията на Джонсън винаги е отричала обвиненията
Лукас каза: „Джонсън и Гоув знаеха за незаконните плащания на BeLeave. Виждал съм го писмено. Най-накрая принудихме Избирателната комисия да предаде кореспонденцията си с Доминик Къмингс - там черно на бяло е написано. Самият Камингс казва това."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Лейбъристите обещаха да „разрешат Брекзит в рамките на шест месеца“

Politico: Лейбъристите обещаха да „разрешат Брекзит в рамките на шест месеца“

1 Ноември 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин стартира предизборната си кампания с обещанието „да разреша Брекзит в рамките на шест месеца“. Той каза, че ако бъде избран на изборите на 12 декември, ще договори нова сделка с Брюксел и ще я постави на референдум в рамките на половин година, пише европейската редакция на Politico.
На откриването на кампанията в Южен Лондон лидерът на Работническото движение нападна Консервативната партия за това, че не е успяла да се справи с Брекзит повече от три години след референдума. „Днес е 31 октомври, денят, в който Борис Джонсън обеща, че ще излезем от ЕС“, посочи Корбин. „Но той се провали и този провал е лично негов“.
„Сделката за продажба на Джонсън ще доведе до години на непрекъснати преговори и несигурност. Лейбъристите ще разрешат Брекзит, като дадат на хората последната дума след шест месеца“, обеща той.
Неговото правителство би провело референдум за това, „дали да напуснем с разумна сделка, или да останем“, обясни Корбин. „Ще изпълним каквото и да решат хората“, добави той, като отказа да каже дали ще гласува за напускане или оставане в ЕС.
Говорителят на Европейската комисия повтори, че не е възможно предоговарянето на сделката за Брекзит. ЕС обаче възобнови преговорите за Споразумението за оттегляне с Джонсън, въпреки че го изключи.
„Лейбъристите са решени да обединят разделената страна“, отбеляза лидерът на партията, сравнявайки се с лидера на либерал-демократите Джо Суинсън, която обеща да отмени член 50, ако спечели мнозинство в парламента. „Либерал-демократите искат да отменят демократичния вот с парламентарно решение“.
По думите на Корбин, въпреки отричанията на Джонсън, „националното здравеопазване е подготвено за изземане от американски корпорации“ като част от планираната търговска сделка с американския президент Доналд Тръмп.
„Великобритания трябва да премине отвъд Брекзит и да се справи с щетите, нанесени на нашето общество от десетилетие на съкращения на торите и икономически провали“, добави още лидерът на лейбъристите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп заяви, че Джереми Корбин може да нанесе много щети на Великобритания, ако стане премиер

Reuters: Доналд Тръмп заяви, че Джереми Корбин може да нанесе много щети на Великобритания, ако стане премиер

31 Октомври 2019 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ако опозиционният лидер и ръководител на Лейбъристката партия Джереми Корбин спечели изборите във Великобритания и стане премиер, това би било „много лошо“ за страната, предава Reuters.
„Корбин би бил толкова лош за вашата страна. (…) Той би ви завел на толкова лоши места“, заяви президентът в интервю пред LBC Radio, проведено от лидера на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж.
Великобритания ще проведе предсрочни избори на 12 декември, което според настоящия министър-председател Борис Джонсън е шанс за страната да излезе от задънената улица по отношение на Брекзит. Неговото изпълнение се бави вече три години, след като референдума във Великобритания показа желанието на нейните граждани да напуснат Европейския съюз.
Тръмп от друга страна похвали Джонсън за това, че се опитва усилено да осъществи Брекзит.
„Той е готов да направи това, което никой друг не би направил“, заяви Тръмп.
„Той е фантастичен човек и смятам, че е точният (премиер) за тези времена. И знам, че ти (Фараж) и той можете да направите нещо прекрасно.“, добави президентът.
Според него САЩ може и да не успеят да постигнат търговска сделка с Лондон след Брекзит.
„Ние искаме да търгуваме с Великбритания и те искат да търгуват с нас“.
„И ако трябва да съм честен с теб, тази сделка, според определени аспекти в нея, (…) не е възможна. Не можем да направим търговска сделка с Великобритания“, заяви президентът.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: ЕС предупреди, че нова сделка за Брекзит ще означава още една отсрочка

The Independent: ЕС предупреди, че нова сделка за Брекзит ще означава още една отсрочка

31 Октомври 2019 | 19:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ще бъде необходима още една отсрочка, ако правителство, оглавявано от опозиционната Лейбъристка партия, иска да постигне нова сделка за Брекзит, заявиха от Европейската комисия, пише британското издание The Independent.
Плановете на лидера на лейбъристите Джереми Корбин да договори нова сделка с Европейския съюз, която да задържи Великобритания в митническия съюз и единния пазар на Общността остават. Лейбъристите още искат да проведат референдум с опция за оставане в структурите на ЕС.
Попитан дали новото споразумение, до което премиерът на Великобритания Борис Джонсън стигна с Брюксел може да бъде преразгледано по време на сегашната отсрочка до февруари 2020 г., говорител на ЕК заяви, че забавянето на Брекзит на този етап служи само за ратифицирането на документа.
„Мога само да ви предложа решението на Европейския съвет, което беше прието на 29 октомври, за удължаване на Акт 50 до 31 януари 2020 г., както Великобритания сама поиска“, заяви той.
„В това решение на Европейският съвет, със съгласието на Великбритания, стана ясно, че всяко преразглеждане на споразумението е изключено“, добави говорителят.
„Отсрочката беше дадена, за да се предостави на Обединеното кралство повече време да ратифицира споразумението за оттегляне, което беше обсъждано през последните две години“, каза още той.
Главният преговарящ за ЕС по въпросите за Брекзит Мишел Барние по-рано е казвал, че митническият съюз и единният маркет и оставането на Великобритания в тях са възможност и могат да бъдат добавени към т.нар. „политическа декларация“ доста бързо. Тази декларация е отделен документ от споразумението за Брекзит.
Ръководителят на лейбъристите Корбин и неговият екип многократно са посещавали седалището на Европейската комисия в Брюксел през последните години, за да се информират за ситуацията около Брекзит и да се срещат с Барние.
Лейбъристите казват, че референдум може да бъде проведен в първите шест месеца от евентуален техен мандат, което означава, че преговорите с ЕС може да продължат до април 2020 г., ако това е нужно.
По-рано председателят на Европейския съвет Доналд Туск остави възможността за нова отсрочка, като предупреди само, че сегашното забавяне „може би“ ще е последното такова.
Освен това страните-членки на ЕС не отхвърлиха възможността от такъв развой на събитията.
Мишел Барние предупреди по-рано, че Брекзит без сделка все още е възможен или през февруари или през декември 2020 г., в случай, че сделка за излизането на Обединеното кралство от ЕС не бъде ратифицирана.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние: Брекзит без сделка още е възможен

Мишел Барние: Брекзит без сделка още е възможен

30 Октомври 2019 | 21:53 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Излизането на Великобритания от структурите на Европейския съюз без сделка още не е премахнато като възможност и е реална опасност, предупреди главният преговарящ за Брюксел в преговорите за Брекзит Мишел Барние, пише лондонското издание The Independent.
Докато Великобритания се готви за предсрочни избори на 12 декември, Барние заяви, че бъдещите търговски преговори може да бъдат „трудни“.
„Рискът Брекзит да се случи без ратифицирана сделка все още съществува. Все още имаме нужда да се подготвим“, заяви Барние в реч в Брюксел.
Той предупреди, че има „голяма разлика“ в готовността за Брекзит без сделка сред членовете на ЕС а и между малките и големите компании в тези страни, които според него могат да бъдат уязвими.
Барние заяви, че Брекзит без сделка все още може да се случи в края на януари 2020 г. Това може да стане, ако новото правителство след изборите във Великобритания не ратифицира договореното споразумение между сегашния премиер Борис Джонсън и Брюксел и не бъде постигната още една отсрочка.
Той освен това подчерта, че Брекзит без сделка може да се случи и в края на 2020 г., ако Великобритания не се съгласи да удължи преходния период и не бъде постигнато търговско споразумение дотогава.
Повечето търговски наблюдатели вярват, че такова споразумение не може да бъде постигнато в такъв кратък период от време.
„Ще бъдат трудни преговори“, заяви Барние.
„Времето, което ще имаме, за да завършим тези преговори ще е изключително малко, 11 месеца“, добави той.
„Заради нашата географска близост и нашата икономическа независимост (…) ние искаме да имаме солидни гаранции“, допълни дипломатът.
Той предупреди, че ЕС може да бъде много взискателен по отношение на социалните права, защитата на природата, държавната помощ и данъчните въпроси, което са теми, по които Джонсън е склонен да преговаря дори по-малко от своя предшественик Тереза Мей.
„Брекзит не е дестинация. Той не е край по своему, поне не и за нас. (…) Но след Брекзит все още ще имаме нужда да преустроим много неща“, добави Барние.

Превод и редакция : Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън поиска отлагане на Брекзит (ОБЗОР)

Борис Джонсън поиска отлагане на Брекзит (ОБЗОР)

20 Октомври 2019 | 00:37 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Британският премиер Борис Джонсън е изпратил писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с искане за отлагане на Брекзит с три месеца - до 31 януари 2020 година. Това съобщи самият Туск на своята страница в социалната мрежа „Туитър“.
След като гласуването на сделката между Лондон и Брюксел на 17 октомври не се проведе на извънредното заседание на британския парламент в събота, Джонсън беше длъжен да изпрати на Туск писмо с искане за отлагане до края на деня.
Това условие беше поставено пред премиера със закон, приет от Камарата на общините през септември, който изисква допълнителни гаранции, че страната няма да напусне ЕС без сделка.
Законът на Бен гласи, че премиерът трябва да поиска от ЕС ново отлагане, ако Камарата на общините не одобри проекта на споразумение за Брекзит преди 23:00 часа 19 октомври местно време (01:00 на 20 октомври българско време) и също така не позволява на правителството да приложи Брекзит, ако няма сделка.
До това развитие се стигна след като Камарата на общините на британския парламент прие поправка за отлагане на гласуването на сделката за Брекзит. За предложението, направено от депутатът, изключен от управляващата Консервативна партия Оливър Летуин, гласуваха 322 законодатели, а против – 306.
Това изменение на предложението на правителството за одобрение на сделката с ЕС, обявено на 17 октомври, направи гласуването на споразумението с ЕС, насрочено за събота безсмислено. Текстът му предполага, че сделката с ЕС няма да бъде одобрена от парламентаристите, докато Камарата на общините не приеме всички закони, необходими за „развода“ с ЕС. Целта на това е да се избегне възможността на Брекзит без сделка поради непредвидени обстоятелства или просто поради липса на време за необходимите законови процедури
В писмото, което ЕС сега трябва да разгледа, се предлага да се определи краен срок за оттегляне на страната от общността на 31 януари 2020 г., но също така се предвижда възможността за прилагане на Брекзит по-рано, ако страните са готови за това. Според високопоставени източници в ЕС лидерите на общността са готови да дадат нова отсрочка на Лондон.
В Европейският съюз също има умора от Брекзит. Като наруши собствените си крайни срокове и възобнови преговорите за споразумение за Брекзит с Великобритания, за които беше казал, че е свещено и след това одобри нова версия, преди да може да бъде обсъдена изцяло от страните-членки, в четвъртък Европейският съюз показа значителна стратегическа гъвкавост.
Европейците получиха повече, според анализаторите, като предимно целят да избегнат Брекзит без сделка, който би навредил на двете страни. Но това, което е очевидно сега, е, че Европейският съюз иска Великобритания вече да напусне, така че да може да премине към по-належащи въпроси - от миграцията и разширяването до спорния седемгодишен бюджет след Брекзит
Преди преобладаваше, често изразяваната надежда, редовно споделяна от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, чийто мандат изтича следващия месец, че Великобритания може по някакъв начин да остане в Европейския съюз, въпреки референдума през 2016 г. Но сега останалите 27 страни просто изглежда искат британците да си ходят.
„Европейците са се отказали от идеята на Туск“, каза Муджтаба Рахман, бивш икономист на Европейската комисия, сега в групата „Евразия“, консултант за политически риск. „Няма реална стратегия около надеждата, че лейбъристко правителство ще дойде на власт и ще проведе втори референдум.“ Блокът, според него, е съсредоточен върху запазването на собствените си интереси: „защита на мира в Ълстър, защита на единния пазар и улесняване на безпроблемното напускане на Великобритания. "
Предвид желанието на премиера Борис Джонсън да постигне споразумение преди 31 октомври, когато той обеща, че Великобритания ще напусне Европейския съюз по един или друг начин, европейските преговарящи реагираха забележително бързо, за да коригират офертата си, като се стремят да не бъдат обвинени в провал. Те запазиха собствените си ключови принципи, включително необходимостта да покажат солидарност с Ирландия и да предотвратят твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.
В същото време надеждите на привържениците на оставането на ЕС чрез свикване на нов референдум съвсем не са затихнали.Около един милион протестиращи се събраха в Лондон, за да поискат втори референдум за Брекзит, заявиха организаторите.
Смята се, че демонстрацията, призоваваща за нов референдум като изход от кризата около Брекзит, разделила дълбоко британското общество, е една от най-масовите в британската история.
Демонстрантите тръгнаха от Парк Лейн и стигнаха до площада при парламента, докато депутатите присъстваха на съботно заседание на Камарата на общините.
Повечето участници държаха лозунги, призоваващи за ново публично гласуване с възможността за оставане в ЕС и европейски знамена.
Редица известни личности също се присъединиха към похода, включително актьорите Патрик Стюарт и Стивън Макган
Протестът е четвърти по ред след референдума през 2016 г. и е подкрепен от кампанията на вестник The Independent „Последна дума“.

Редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Борис Джонсън е поискал отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 година

ТАСС: Борис Джонсън е поискал отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 година

20 Октомври 2019 | 00:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън е изпратил писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с искане за отлагане на Брекзит с три месеца - до 31 януари 2020 година. Това съобщи самият Туск на своята страница в социалната мрежа „Туитър“, цитиран от TACC.
След като гласуването на сделката между Лондон и Брюксел на 17 октомври не се проведе на извънредното заседание на британския парламент в събота, Джонсън беше длъжен да изпрати на Туск писмо с искане за отлагане до края на деня.
Това условие беше поставено пред премиера със закон, приет от Камарата на общините през септември, който изисква допълнителни гаранции, че страната няма да напусне ЕС без сделка.
Законът на Бен гласи, че премиерът трябва да поиска от ЕС ново отлагане, ако Камарата на общините не одобри проекта на споразумение за Брекзит преди 23:00 часа 19 октомври местно време (01:00 на 20 октомври българско време) и също така не позволява на правителството да приложи Брекзит, ако няма сделка.
В писмото, което ЕС сега трябва да разгледа, се предлага да се определи краен срок за оттегляне на страната от общността на 31 януари 2020 г., но също така се предвижда възможността за прилагане на Брекзит по-рано, ако страните са готови за това. Според високопоставени източници в ЕС лидерите на общността са готови да дадат нова отсрочка на Лондон.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Посланието на ЕС към Великобритания: Напуснете най-после!

The New York Times: Посланието на ЕС към Великобритания: Напуснете най-после!

19 Октомври 2019 | 23:04 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Като наруши собствените си крайни срокове и възобнови преговорите за споразумение за Брекзит с Великобритания, за които беше казал, че е свещено и след това одобри нова версия, преди да може да бъде обсъдена изцяло от страните-членки, в четвъртък Европейският съюз показа значителна стратегическа гъвкавост, пише The New York Times.
Европейците получиха повече, според анализаторите, като предимно целят да избегнат Брекзит без сделка, който би навредил на двете страни. Но това, което е очевидно сега, е, че Европейският съюз иска Великобритания вече да напусне, така че да може да премине към по-належащи въпроси - от миграцията и разширяването до спорния седемгодишен бюджет след Брекзит
Преди преобладаваше, често изразяваната надежда, редовно споделяна от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, чийто мандат изтича следващия месец, че Великобритания може по някакъв начин да остане в Европейския съюз, въпреки референдума през 2016 г. Но сега останалите 27 страни просто изглежда искат британците да си ходят.
„Европейците са се отказали от идеята на Туск“, каза Муджтаба Рахман, бивш икономист на Европейската комисия, сега в групата „Евразия“, консултант за политически риск. „Няма реална стратегия около надеждата, че лейбъристко правителство ще дойде на власт и ще проведе втори референдум.“ Блокът, според него, е съсредоточен върху запазването на собствените си интереси: „защита на мира в Ълстър, защита на единния пазар и улесняване на безпроблемното напускане на Великобритания. "
Предвид желанието на премиера Борис Джонсън да постигне споразумение преди 31 октомври, когато той обеща, че Великобритания ще напусне Европейския съюз по един или друг начин, европейските преговарящи реагираха забележително бързо, за да коригират офертата си, като се стремят да не бъдат обвинени в провал. Те запазиха собствените си ключови принципи, включително необходимостта да покажат солидарност с Ирландия и да предотвратят твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.
„ЕС показа много търпение “, каза Агата Гостинска-Якубовска, анализатор от Брюксел от Центъра за европейска реформа. „Много рядко се случва часове преди началото на Европейския съвет отделните държави дори да нямат правен текст. Срокът, определен за полунощ във вторник, трябваше да бъде абсолютен, но страните искаха да завършат преговорите. Целта е да ЕС да продължи напред. “
Брюксел с радост се отказа от идеята за т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница - гаранция, че няма да има твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия - преломен момент за британския Джонсън и други привърженици на Брекзит. Но в крайна сметка, с отстъпката на Джонсън, че Северна Ирландия ще остане в митническия съюз на блока, докато юридически остава част от Великобритания, разграничението до голяма степен е семантично.
„ЕС отлично знае, че това е въпрос на терминология в голяма степен за Борис Джонсън и не вижда големи затруднения, тъй като не се наложи Брюксел да отстъпи от червените си линии", заяви Майкъл Лий, бивш високопоставен служител на Европейската комисия. „Това е британски вътрешнополитически въпрос и не засяга европейските интереси ".
Основната цел на Европа, добави той, е да се избегне Брекзит без сделка. Въпреки че този вариант би навредил на Великобритания повече, той също би навредил на европейската икономика, която вече се забавя.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Борис Джонсън е предупредил Доналд Туск, че ще поиска отлагане на Брекзит

AFP: Борис Джонсън е предупредил Доналд Туск, че ще поиска отлагане на Брекзит

19 Октомври 2019 | 22:56 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Британският премиер Борис Джонсън е уведомил председателя на Европейския съвет Доналд Туск в събота, че ще му изпрати писмо в рамките на деня, за да поиска отлагане на Брекзит, предава AFP.
Източник от ЕС каза за AFP, че Туск и Джонсън са разговаряли по телефона в 20:15 часа брюкселско време (21:15 българско време) и заяви: "Премиерът потвърди, че писмото ще бъде изпратено до Туск в рамките на деня.
"Туск ще започне консултации с лидерите на ЕС за това как да реагират. Това може да отнеме няколко дни", коментира същият източник

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Депутатите сложиха спирачка на сделката на Борис Джонсън

The Guardian: Депутатите сложиха спирачка на сделката на Борис Джонсън

19 Октомври 2019 | 22:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутатите нанесоха унизително поражение на Борис Джонсън, като приеха поправка , която обезсмисли гласуването на постигнатото с Брюксел споразумение за оттегляне от ЕС, пише британският вестник The Guardian.
Вместо да подкрепят споразумението на Джонсън, депутатите приеха поправка, внесена от междупартийна група депутати, водена от Оливър Летуин, с 322 гласа „за“ и 306 „против“.
Премиерът заяви, че не е „обезпокоен или ядосан” от поражението и ще продължи напред със законодателството за Брекзит следващата седмица. Депутатите вероятно ще се възползват от възможността да внесат поредица от изменения, включително опит да наложат провеждането на втори референдум.
Поправката на Летуин имаше за цел да принуди Джонсън да спазва условията на Закона на Бен, който го задължава да поиска забавяне на Брекзит от ЕС, ако той не спечели одобрение за сделката си до 23:00 часа на 19 октомври 2019 година.
Но Джонсън настоя: „Няма да преговарям за забавяне с ЕС и законът не ме принуждава да го направя“ - твърдение, което вероятно ще го изправи пред ново дело.
Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви: „Сега премиерът трябва да се съобрази със закона. Той вече не може да използва заплахата от Брекзит без сделка, за да изнудва депутатите да подкрепят сделката му. "
Споровете дойдоха по време на историческото съботно заседание на парламента, по време на което премиерът прие успокояващ тон, докато молеше депутатите да подкрепят сделката му
Самият Летуин заяви, че има намерение да подкрепи сделката на Джонсън, но целта на неговото изменение е „да използва гаранцията, предоставена от Закона на Бен, който няма да позволи да напуснем автоматично, ако няма сделка до 31 октомври“.
Джонсън намекна в речта си преди гласуването, че лидерите на ЕС могат да отхвърлят всяко британско искане за забавяне. „Трябва да предупредя парламента, че има много малък апетит сред нашите приятели в ЕС тази работа да бъде продължена дори с един допълнителен ден“, каза той.
„Каквито и писма да се опитат да принудят правителството да пише, не може да промени моята преценка, че по-нататъшното забавяне е безсмислено, скъпо и дълбоко разяждащо общественото доверие.“
Говорителят на Европейската комисия Мина Андреева заяви, че правителството на Обединеното кралство трябва да направи следващия ход след развитието в британския парламент.
Тя написа в социалната мрежа „Туитър“: „Европейската комисия отчете днес гласуването в Камарата на общините за така наречената поправка на Летуин, която означава, че самото споразумение за оттегляне не беше поставено на гласуване днес“.
„Правителството на Обединеното кралство трябва да ни информира за следващите стъпки възможно най-скоро,“ написа Мина Андреева
Говорителят на председателя на Европейския съвет Доналд Туск отказа коментар. Посланиците на ЕС-27 ще се срещнат в неделя сутринта, за да обсъдят последните развития.
Представителят на правителството в Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог каза на депутатите, че правителството ще се опита да проведе още едно гласуване на сделката на Джонсън в понеделник - нещо, което председателят Джон Беркоу каза, че ще трябва да обмисли дали ще разреши.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сделката за Брекзит ще бъде обсъдена на 21 октомври

ТАСС: Сделката за Брекзит ще бъде обсъдена на 21 октомври

19 Октомври 2019 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на Обединеното кралство ще предложи Камарата на общините в понеделник отново да обсъди проекта за споразумение за Брекзит, одобрен на срещата на върха на ЕС на 17 октомври, предава TACC.
Председателят на Камарата на общините Джон Беркоу заяви по време на съботното заседание на парламента, че в понеделник той ще реши дали сделката да бъде гласувана в същия ден или ще трябва да бъде определена друга дата.
"Ще разгледам този въпрос в парламентарната програма на понеделник и се надявам, че ще взема внимателно обмислено решение", каза Беркоу, поправяйки изявлението на лидера на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог, който обеща, че в понеделник парламентът ще бъде поканен да обсъди параграф на закона за Брекзит относно одобряването на сделка с Брюксел. Следващото заседание на парламента ще започне в 14:30 часа (16:30 българско време) в понеделник, 21 октомври.
По време на извънредното заседание на парламента в събота опитът на правителството да прокара сделката с ЕС през Камарата на общините се провали. Депутатите одобриха поправката в предложението на правителството, внесено от бившия член на управляващата Консервативна партия Оливър Летуин, което направи гласуването на споразумението с ЕС, което трябваше да се проведе в събота вечерта, безсмислено.
Текстът на изменението предполага, че сделката с ЕС не може да бъде одобрена от парламентаристите, докато Камарата на общините не приеме всички закони, необходими за „развода“ с ЕС. По същество това означава ново отлагане на Брекзит, което от гледна точка на Летуин и неговите поддръжници е необходимо, за да се избегне Брекзит без сделка поради непредвидени обстоятелства или поради липса на време за приемане необходимите законови процедури.
След гласуването на поправката, Джонсън изрази съжаление за решението на депутатите, които според него „не използваха възможността“ да подкрепят сделката му с ЕС. Премиерът също потвърди, че няма да обсъжда с ЕС възможността за отлагане, а следващата седмица кабинетът му ще представи законите, необходими за извършването на Брекзит на 31 октомври.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Един милион души протестираха за втори референдум в Лондон

The Independent: Един милион души протестираха за втори референдум в Лондон

19 Октомври 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Около един милион протестиращи се събраха в Лондон, за да поискат втори референдум за Брекзит, заявиха организаторите, цитирани от британския ляв проевропейски вестник The Independent.
Смята се, че демонстрацията, призоваваща за нов референдум като изход от кризата около Брекзит, разделила дълбоко британското общество, е една от най-масовите в британската история.
Демонстрантите тръгнаха от Парк Лейн и стигнаха до площада при парламента, докато депутатите присъстваха на съботно заседание на Камарата на общините.
Повечето участници държаха лозунги, призоваващи за ново публично гласуване с възможността за оставане в ЕС и европейски знамена.
Пред парламента говориха множество оратори, включително кметът на Лондон Садик Хан, както и членове на кабинета в сянка от лейбъристката партия Киър Стармър, Даян Абът и Емили Торнбъри.
Финансовият министър в сянка Джон Макдонъл заяви:
„Горд съм, че стоя редом със стотици хиляди хора, които защитават своите искания, които не са богати, привилегировани и загубили връзка с реалността тори, които искат да имат последната дума за тази още по-лоша сделка от предишната на Тереза Мей.
Нашата политика е ясна: Нека хората решат!"
Множеството се развесели в събота следобед, когато депутатите гласуваха за отлагане на сделката на премиера за Брекзит.
Редица известни личности също се присъединиха към похода, включително актьорите Патрик Стюарт и Стивън Макган
Протестът е четвърти по ред след референдума през 2016 г. и е подкрепен от кампанията на вестник The Independent „Последна дума“.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕК призова Великобритания да разясни плана си Брекзит „възможно най-бързо“

AFP: ЕК призова Великобритания да разясни плана си Брекзит „възможно най-бързо“

19 Октомври 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия призова британското правителство на премиера Борис Джонсън бързо да обясни как планира да продължи подготовката за Брекзит, след като загуби поредния парламентарен вот, предава AFP
Говорителят на Комисията Мина Андреева заяви, че Брюксел "отчита днешното гласуване в Камарата на общините за така наречената поправка Летуин, което означава, че самото споразумение за оттегляне не е поставено на гласуване днес".
"Правителството на Обединеното кралство трябва да ни информира за следващите стъпки възможно най-скоро", написа тя в социалната мрежа “Туитър”.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Британският парламент отложи гласуването на сделката за Брекзит със законова поправка

ТАСС: Британският парламент отложи гласуването на сделката за Брекзит със законова поправка

19 Октомври 2019 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Камарата на общините на британския парламент прие поправка за отлагане на гласуването на сделката за Брекзит. За предложението, направено от депутатът, изключен от управляващата Консервативна партия Оливър Летуин, гласуваха 322 законодатели , а против – 306, предава TACC.
Това изменение на предложението на правителството за одобрение на сделката с ЕС, обявено на 17 октомври, направи гласуването на споразумението с ЕС, насрочено за събота безсмислено. Текстът му предполага, че сделката с ЕС няма да бъде одобрена от парламентаристите, докато Камарата на общините не приеме всички закони, необходими за „развода“ с ЕС. Целта на това е да се избегне възможността на Брекзит без сделка поради непредвидени обстоятелства или просто поради липса на време за необходимите законови процедури.
По-рано източници в правителството на премиера Борис Джонсън предупредиха, че ако изменението бъде прието, тогава гласуването на споразумението с ЕС ще бъде отложено за следващата седмица. Крайният срок за извършване на Брекзит е 31 октомври.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Британският парламент прие поправка, която отлага същинското гласуване

The Guardian: Британският парламент прие поправка, която отлага същинското гласуване

19 Октомври 2019 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският парламент прие поправка, която отлага същинското гласуване, пише британският The Guradian.
Поправката Летуин отлага одобрението на сделката на премиера до приемането на законодателството за нейното прилагане - Законопроекта за оттегляне от ЕС. Целта на този текст е да се елиминира напълно възможността за Брекзит без споразумение на 31 октомври. Тя беше одобрена с 322 на 306 гласа.
Борис Джонсън благодари на всички, че са отделили от времето си, но казва, че уви, „възможността да се проведе смислен вот е била отменена“, като добави. че не се страхува от резултата.
Той декларира, че продължава с твърдото убеждение, че най-доброто за Обединеното кралство и ЕС е да напусне ЕС на 31 октомври.
Няма да преговарям за отлагане с ЕС и законът не ме принуждава да го правя.
Законодателството ще бъде предложено и гласувано през следващата седмица, казва Джонсън.
Премиерът заяви, че днес е бил „доста близо“ до успеха и се надява депутатите да приемат предложената от него сделка през следващата седмица с „огромно мнозинство“.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джонсън търси подкрепа за сделката за Брекзит, но опозицията планира да отложи гласуването (Коментари в английската преса – Агенция „Фокус“)

Джонсън търси подкрепа за сделката за Брекзит, но опозицията планира да отложи гласуването (Коментари в английската преса – Агенция „Фокус“)

19 Октомври 2019 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън призова за последен път преди гласуването в Камарата на общините депутатите да подкрепят новата сделка за оттеглянето на Обединеното кралство от структурите на Европейския съюз, но опозицията планира да внесе изменение, което може да предотврати гласуването и да забави Брекзит до 2020 г.
Джонсън изглежда събра известна подкрепа, след като половината от независимите бивши членове на Консервативната партия решиха да го подкрепят, но това може да се окаже недостатъчно, ако бившият член на торите Оливър Литуин прокара успешно своята поправка. Ако това се случи, вотът може да бъде отложен, докато не бъде прегледан целият правен текст на сделката, а така ще бъде забавен и Брекзит.


Депутатите днес ще гласуват две изменения във връзка с опита на премиера на Великобиртания Борис Джонсън да спечели одобрението на Камарата на общините за своята сделка за Брекзит с Европейския съюз. Говорителят на Камарата Джон Бъркоу обяви, че е внесено изменение за обсъждане в началото на заседанието, пише London Evening Standard.
Поправката е от независимия депутат Оливър Летуин, бивш министър в кабинета на Джонсън, който беше отстранен от партията. Според неговото предложение, гласуването в Камарата на сделката трябва да бъде отложено, докато не е прегледан целият правен текст на сделката.

В началото на заседанието на Камарата лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин беше освиркван от депутатите за това, че отказва да подкрепи Брекзит на 31 октомври, пише евроскептичния британски вестник Daily Express.
Корбин заяви, че новата сделка ще е „бедствие“ за работещите хора и настоя за втори референдум, което предизвика бурни освирквания от страна на правителствените служители.
Лидерът на лейбъристите заяви още, че новият план е „дори по-лош“ от отхвърлената сделка на Тереза Мей. Корбин още заяви пред шумните депутати в Камарата, че на правителството не може да се вярва и, че парламента няма да бъде измамен.

По-късно стана ясно, че премиерът Джонсън е продължил опитите си да спечели депутатите на своя страна, като ги е призовал да „осъществят Брекзит“ в ключовият съботен вот, използвайки успокояващ тон, когато e откриl историческата сесия на парламента. Той e призовал депутатите от всички партии да подкрепят неговата сделка за Брекзит и е подчертал „споделената съдба“ на Великобритания и Европа, както пише The Guardian.
Вестникът коментира, че след месеци на опити да принуди парламента да го подкрепи и обвинявайки депутатите в приемането на „законопроект на предателството“, премиерът най-сетне е подчертал любовта на Великобритания към Европа и е заявил, че подкрепата му за сделката за Брекзит ще помогне за обединението на страната.

Джонсън планира да спечели депутатите на своя страна с „любовта си“ за Европа, но опозицията крои да предотврати гласуването на сделката за Брекзит, пише вестник The Sun.
Министър-председателят събра подкрепа след като изрази любовта си към депутатите в Камарата и към Европа, но „забулдената“ опозиция планира да форсира трето забавяне на Брекзит, което ще се случи ако поправката на Оливър Летуин бъде успешно гласувана.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джереми Корбин: Хората трябва да имат последната дума за Брекзит

Джереми Корбин: Хората трябва да имат последната дума за Брекзит

19 Октомври 2019 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Опозиционният лидер и ръководител на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви по време на дебата на Камарата на общините, че британските граждани трябва да имат последната дума за Брекзит, предава Reuters.
Изказването на Корбин идва по време на дебата в Камарата преди да бъде гласувана сделката, постигната по-рано от премиера на Великобритания Борис Джонсън с Брюксел.
Опозиционният лидер добави, че неговите депутати няма да подкрепят сделката на Джонсън.
„Гласуване за сделка днес няма да приключи Брекзит. То няма да донесе яснота, хората трябва да имат последната дума“, заяви Корбин пред депутатите.
„Аз добре разбирам неудовлетвореността и умората в страната и в Камарата. Но ние просто не можем да гласуваме за сделка, която е дори по-лоша от тази, която Камарата отхвърли три пъти“, добави още Корбин.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Сделката на Джонсън е в разрез с Белфастките споразумения, смятат от Демократическата юнионистка партия

Sky News: Сделката на Джонсън е в разрез с Белфастките споразумения, смятат от Демократическата юнионистка партия

19 Октомври 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. Заместник-председателят на Демократическата юнионистка партия (ДЮП) на Великобритания Найджъл Додс заяви, че няма да подкрепи новата сделка на премиера Борис Джонсън за Брекзит, защото тя е в противоречие с Белфастките споразумения, предава Sky News.
Според него Брекзит трябва да бъде осъществен в „цяла Великобритания“.
„Някога беше казано, че няма британски премиер, който би се съгласил на такива условия – и несъмнено тези, които искаха лидерството на Консервативната партия заявиха точно това на нашата конференция“, посочи Додс, като имаше предвид по-ранно изказване на Джонсън.
"Възможно е да има специални обстоятелства за Северна Ирландия, но това може да стане само със съгласието на Северна Ирландия - съюзници и националисти заедно. Това е основата, на която мирният процес се гради", заяви още Додс във връзка с новите споразумения на Джонсън с Брюксел.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Демократическата юнионистка партия може да подкрепи изменение на сделката на Борис Джонсън

Reuters: Демократическата юнионистка партия може да подкрепи изменение на сделката на Борис Джонсън

19 Октомври 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Демократическата юнионистка партия (ДЮП), съюзник на премиера на Великобритания Борис Джонсън може да подкрепи изменение, което ще забави решението на Камарата на представителите за сделката за Брекзит, предава Reuters.
„Ще наблюдаваме това много внимателно“, заяви заместник-председателят на ДЮП Найджъл Додс, попитан дали неговата партия смята да подкрепи предложеното изменение, чийто автор е бившият консерватор Оливър Летуин.
„Ние със сигурност ще го огледаме много внимателно“, добави Додс.
Неговата партия вече обяви, че няма да подкрепи сделката в Камарата, понеже нейните клаузи ще бъдат в ущърб на Северна Ирландия.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Лейбъристите разбират нуждата Брекзит да бъде осъществен, но няма да подкрепят сделката на Джонсън, твърди Джереми Корбин

Sky News: Лейбъристите разбират нуждата Брекзит да бъде осъществен, но няма да подкрепят сделката на Джонсън, твърди Джереми Корбин

19 Октомври 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви, че отлично „разбира неудовлетвореността и умората в страната и в Камарата“ на общините във връзка с Брекзит, но неговата партия не може да подкрепи сделката на премиера Борис Джонсъм, предава Sky News.
Според него новото споразумение с Брюксел не удовлетворява неговата партия и е „по лошо от сделката, която Камарата отхвърли три пъти“. Освен това Корбин заяви, че новият план ще доведе до рязък спад в работните места в областта на производството в страната, което пък ще тласне Великобритания към търговска сделка със САЩ.
„Що се отнася до правата на работниците, просто не можем да дадем на това правителство празен чек“, добави той.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Още едно удължаване на срока за Брекзит ще бъде безсмислено

Борис Джонсън: Още едно удължаване на срока за Брекзит ще бъде безсмислено

19 Октомври 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън говори пред Камарата на общините и заяви, че ново забавяне на Брекзит ще бъде безсмислено, предава британската медия Sky News
Той се изказа пред Камарата малко преди началото на заседанието, в което депутатите ще решат дали одобряват новите му предложения за Брекзит, които по-рано бяха приети положително от европейските лидери.
Джонсън настоя, че според него „сме стигнали до най-доброто възможно решение“ и че депутатите „трябва да се откажат от илюзията“, че ако отхвърлят сделката ще получат отсрочка за Брекзит.
Според него има много малко желание излизането на Великобритания от структурите на Европейския съюз да бъде бавено допълнително и добави, че още една отсрочка би била „безполезна и скъпа“ и ще окаже негативно влияние върху общественото доверие в страната.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стив Бейкър: Евроскептиците в Консервативната партия ще гласуват в подкрепа на сделката на Джонсън

Стив Бейкър: Евроскептиците в Консервативната партия ще гласуват в подкрепа на сделката на Джонсън

19 Октомври 2019 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ръководителят на евроскептичната фракция в Консервативната партия на Великобритания и бивш заместник-министър за Брекзит Стив Бейкър е призовал своите колеги да гласуват в подкрепа за сделката на премиера Борис Джонсън по време на заседанието на Камарата на общините, предава Reuters.
Това стана ясно след среща на фракцията, малко преди началото на заседанието, в което депутатите ще решат дали да подкрепят новия план за Брекзит.
Борис Джонсън има нужда от 320 гласа в Камарата, за да бъде одобрена сделката му, като в момента той разполага с подкрепата на собствената си Консервативна партия, или иначе казано на 287 депутати. Той ще трябва да спечели на своя страна или изключените от торите депутати в Камарата или представителите на лейбъристите, които може да се противопоставят на лидера си Джереми Корбин и да гласуват положително за новото споразумение.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Великобритания няма намерение да иска удължаване на транзитния период след Брекзит, твърди Баркли

Reuters: Великобритания няма намерение да иска удължаване на транзитния период след Брекзит, твърди Баркли

19 Октомври 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания няма намерение да удължава транзитния период, който ще последва, след като тя напусне структурите на Европейския съюз, заяви министърът за Брекзит Стивън Баркли, предава Reuters.
Сегашната дата, на която трябва да приключи този период е декември 2020 г.
„Нямаме намерение да продължаваме след декември 2020 г.“, заяви Баркли, като имаше предвид транзитния период.
Попитан дали премиерът Борис Джонсън ще поиска от Брюксел отсрочка от датата за Брекзит, 31 октомври, ако това се наложи, Баркли заяви отново, че премиерът ще се съобрази със закона.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Депутатите в Камарата на общините на Великобритания решават дали да одобрят сделката на Джонсън за Брекзит

Sky News: Депутатите в Камарата на общините на Великобритания решават дали да одобрят сделката на Джонсън за Брекзит

19 Октомври 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън призова за последен път преди гласуването в Камарата на общините депутатите да подкрепят новата сделка за оттеглянето на Обединеното кралство от структурите на Европейския съюз, докато неговите противници планират да внесат изменение, с което да забавят Брекзит до следващата година, предава Sky News.
Премиерът работи усилено в опити да си осигури мнозинство в Камарата за сделката, която постигна с Брюксел, но широката опозиция, пред която е изправен означава, че вотът ще бъде драматичен.
Заседанието в Камарата на общините започва 9:30 часа (11:30 българско време). Малко след началото й Борис Джонсън ще произнесе своето становище за сделката, като вероятно ще му бъдат задавани и въпроси. Правителствен служител ще предложи на депутатите сделката за гласуване, говорителят на Камарата Джон Бъркоу ще обяви внесените изменения и дебатът ще започне. Първо ще бъдат гласувани именно измененията, след което депутатите ще решат за споразумението.
Правителството проведе по-рано дискусии с някои депутати от Лейбъристката партия, в опит да събере нужните 320 гласа в Камарата на общините за успешното гласуване на споразумението.
Премиерът призова своите колеги да подкрепят новия план за Брекзит и да освободят страната от „безкрайната сага Брекзит“.
В свое изявление, публикувано от вестник The Sun, министър-председателят настоя, че споразумението е „чудесна сделка за всяка част от нашата страна“ и възможност да бъде затворена трудна и „болезнена глава от нашата история“.
Няколко членове на неговия кабинет се присъединиха към неговата кампания, като депутатът Майкул Гоув предупреди, че „разделението само ще се задълбочи в нашето общество“, ако сделката пропадне.
От своя страна министърът на вътрешните работи Прити Пател и бившият ръководител на Камарата на общините Андреа Ледсъм приветстваха сделката в свои изявления в британската преса.
Но дори ако споразумението премине успешно през Камарата, може да бъде прието и изменение, което да накара депутатите да задържат подкрепата си, докато законодателството за Брекзит бъде окончателно одобрено.
Ако то бъде предложено от говорителя Джон Бъркоу, изменението внесено от бившия министър от Консервативната партия Оливър Летуин ще задейства клаузите на Закона на Бен, който беше приет от депутатите, за да бъде предотвратен Брекзит без сделка. На практика, това би означавало, че премиерът все пак ще трябва да поиска от Брюксел отсрочка от посочената дата от 31 октомври за излизане на Великобритания от ЕС. Така Брекзит може да бъде отложен до януари 2020 г.
Според източници, притеснението на депутатите, което би ги накарало да приемат такова изменение е, че евроскептиците могат умишлено да оттеглят подкрепата си по-късно, за да предизвикат Брекзит без сделка.
Летуин, който сега е независим депутат, заяви пред Sky News, че иска сделката да се осъществи, но са необходими гаранции за това, че Великобритания няма да излезе от ЕС на 31 октомври „по погрешка“.
„Изменението е там, за да се подсигурим, че имаме гаранционна политика, която означава, че ако по някаква причина нещо се обърка, когато правният текст премине, тогава вече ще сме подсигурили отсрочката, която Закона на Бен ни дава, така че да не излезем от ЕС по погрешка“, заяви Летуин.
Борис Джонсън има нужда от сериозна подкрепа, ако иска сделката му да бъде приета от Камарата на общините, особено като се има предвид, че Демократичната юнионистка партия (ДЮП) от Северна Ирландия вече не е на негова страна.
В Камарата има само 287 консервативни депутати, което означава, че Джонсън трябва да си осигури подкрепа от поне още 33.
Това могат да бъдат 20 от бившите консерватори, изключени от партията по-рано и 19 от лейбъристките депутати в Камарата, които по-рано индикираха, че може и да подкрепят добра сделка за Брекзит. В Камарата има и известен брой бивши лейбъристи, които сега присъстват като независими кандидати.
Премиерът заяви по-рано, че е разговарял с някои лейбъристи и се е съгласил да „поеме редица ангажименти, които гарантират засилена защита на правата на работниците и екологичните стандарти“.
Правителството твърди, че се е ангажирало да включи всички съществуващи права на работниците във вътрешното законодателство и да докладва редовно за всички бъдещи мерки на ЕС и дали те ще бъдат отразени във Великобритания.
Остава да разберем дали това все пак би било достатъчно, за да изкуши депутатите да се противопоставят на лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин, който призова своите народни представители да гласуват против сделката.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Недоволни лейбъристи може да подкрепят сделката на Борис Джонсън

The Independent: Недоволни лейбъристи може да подкрепят сделката на Борис Джонсън

18 Октомври 2019 | 23:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Група недоволни депутати от лейбъристите се противопоставиха на Джереми Корбин и заявиха, че ще подкрепят сделката за Брекзит на Борис Джонсън. Очаква се до девет депутати от партията да гласуват с консерваторите, пише британският вестник The Independent.
След като най-малко 12 консервативни противници на сделката на Тереза Мей обявиха, че ще застанат зад преработената версия на премиера, шансовете му за победа нарастват.
Депутатите-лейбъристи бяха заплашени от ръководителя на движението „Моментум“ в рамките на партията да бъдат изключени, ако гласуват в разрез с партийната позиция, но Джереми Корбин е отхвърлил подобна възможност
Изглежда, че само един или двама депутати от твърдата про-Брекзит Европейска изследователска група от консерваторите, подкрепящи Брекзит, ще се противопоставят на споразумението.
Премиерът Джонсън призова депутатите да не се провалят в „този много важен момент за страната ни“.
„Имаме избор да обмислим колко дълго можем да забавим и изглежда да осуетим това, което беше доста ясен демократичен израз на волята на хората“, заяви Джонсън.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Борис Джонсън се изправя пред отлагане на Брекзит дори и при одобрение на сделката

The Guardian: Борис Джонсън се изправя пред отлагане на Брекзит дори и при одобрение на сделката

18 Октомври 2019 | 23:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Планът на Борис Джонсън да получи одобрение на споразумението за Брекзит в събота изглежда вероятно, че ще бъде осуетен, след като съюз от лейбъристите и бивши депутати от Тори се обединиха зад план за налагане на ново удължаване, пише британският вестник The Guardian.
След като в четвъртък сключи сделката в последния момент в Брюксел, като се съгласи на митническа граница в Ирландско море, премиерът се надяваше да определи рядкото съботно заседание на парламента като драматичен момент за „нова сделка или Брекзит сделка“.
Но въпреки положителните реакции на гуверньора на Банката на Англия Марк Карни и декларациите за подкрепа от страна на няколко депутати от лейбъристите, плановете на Джонсън бяха заплашени в петък от междупартийна група, ръководена от Оливър Летуин и Хилари Бен.
Депутатите от консерваторите и лейбъристите ще внесат поправка, позволяваща на парламента да откаже одобрението си, докато не бъде прието законодателството за прилагане на Брекзит.
Очаква се лейбъристите да го подкрепят, както и голяма част от изключените консерватори, включително Филип Хамънд и Дейвид Гоук и то вероятно ще бъде прието.
Летуин настоя, че планът му не е да блокира сделката. Но този ход ще означава, че дори Джонсън да осигури подкрепата на мнозинството от депутатите, той няма да успее да спази срока, определен от Закона на Бен, за отлагане на Брекзит след 31 октомври, който определя краен срок от 11:00 в събота.
Тогава премиерът ще бъде юридически задължен да поиска удължаване от ЕС-27 - нещо, което той многократно настояваше, че няма да направи.
Джонсън няма да се нуждае от удължаването, ако успее да прокара законодателството за Брекзит през всички свои парламентарни етапи преди 31 октомври. Но това напълно ще премахне риска от Брекзит без споразумение на 31 октомври.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Филип Хамънд ще изиска обещание от Борис Джонсън за търговско споразумение с ЕС след Брекзит

The Times: Филип Хамънд ще изиска обещание от Борис Джонсън за търговско споразумение с ЕС след Брекзит

18 Октомври 2019 | 23:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Филип Хамънд ще настоява Борис Джонсън да докаже, че не се опитва да „измами“ депутатите в подкрепа на „силно завоалиран“ Брекзит без сделка преди Камарата на общините да гласува постигнатото от правителството и ЕС споразумение за оттегляне на Обединеното кралство, пише британският вестник The Times.
Бившият финансов министър, който бе отстранен заради гласуване срещу кабинета в опит да блокира възможността за Брекзит без споразумение, призова премиерът да даде уверения, че ще търси бъдещи тесни търговски отношения с Европейския съюз.
Разцепления се появиха в групата на депутатите, експулсирани от Консервативната партия миналия месец, като Дейвид Гоук, бившият министър на правосъдието, стана най-новата фигура, който заяви, че ще подкрепи сделката.
Пишейки за The Times, Хамънд заяви, че той ще гласува против сделката за Брекзит, освен ако правителството не докаже, че няма да използва предложения преходен период само , за да изтече време и да напусне без споразумение през декември 2020 г.
„Не съм стигнал дотук в стремежа да избегнем Брекзит без сделка през 2019 г., за да бъдем принудени да гласувам за силно маскиран Брекзит без споразумение в края на 2020 г.“, каза Хамънд.
Той подкрепя поправка, внесена от сър Оливър Летвин, която би отказала окончателна подкрепа за сделката до приемането на законодателството за Брекзит. Това би активирало Закона на Бен, което ще наложи премиера да поиска отлагане до края на януари.
Филип Хамънд е сред бившите Тори, които тепърва ще решат как ще гласуват, когато сделката за Брекзит стигне до парламента в събота.
След като не успя да осигури подкрепата на десетте депутати от северноирландската Демократична юнионистка партия , премиерът прекара деня, опитвайки се да събере коалиция от тори „брекзитиъри“, бивши депутати на торите и лейбъристите, за да събере необходимите 320 гласа.
До 17 часа британско време (19 часа българско време) анализът на The Times предполага 293 депутати да подкрепят сделката, а 298 да гласуват против. Това означава, че Джонсън трябва да спечели подкрепата на 22 от 48 депутати, които все още не са обявили как ще гласуват.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Борис Джонсън се опитва да спечели депутатите на своя страна, преди историческото гласуване на сделката за Брекзит

London Evening Standard: Борис Джонсън се опитва да спечели депутатите на своя страна, преди историческото гласуване на сделката за Брекзит

18 Октомври 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън започва опитите си да спечели депутатите на своя страна, преди историческото гласуване в Камарата на общините за новата сделка за Брекзит, пише британското издание London Evening Standard.
Премиерът е изправен пред трудна битка в опит да получи одобрението на депутатите в Камарата за сделката за Брекзит, която по-рано беше одобрена от всички страни членки на Европейския съюз.
Той все пак заяви, че има голям шанс депутатите да гласуват в негова полза в парламента, като се очаква драматичен исторически ден в Камарата на общините.
Джонсън призова народните представители да „се обединят“ и да осъществят Брекзит, след като европейските лидери дадоха съгласието си за подписването на сделката преди втория ден от срещата от високо равнище в Брюксел.
Премиерът апелира за подкрепа към Северна Ирландия, както и към политическите партии в опит да получи достатъчно подкрепа за сделката, но все още има сериозна опозиция, която ще се опита да осуети подписването й.
Ключовите и влиятелни съюзници на Джонсън в лицето на Демократическата юнионистка партия (ДЮП) вече отхвърлиха идеите на новото споразумение, а Шотландската национална партия (ШНП) настоя за незабавна отсрочка на Брекзит и парламентарни избори.
Лидерът на ШНП Иън Блекфорд заяви по-рано, че опозиционните партии трябва да спрат да спорят помежду си, да подкрепят техните идеи „и най-накрая действат, за да свалим това ужасяващо правителство на Торите и да спрем Брекзит“.
От своя страна първият министър на Шотландия Никола Стърджън отхвърли сделката и каза, че нейните депутати от ШНП няма да подкрепят сделката. Тя настоя, че Шотландия ще бъде „третирана“ нечестно, когато Великобритания напусне ЕС.
Ръководителят на Лейбъристката партия Джереми Корбин също бързо отхвърли споразумението между Джонсън и Брюксел и разкритикува идеята за създаване на митническа граница в Ирландско море, като заяви, че неговата партия не може да подкрепи подобна сделка.
Междувременно депутатът на лейбъристите Хилъри Бен написа писмо до министъра за Брекзит Стивън Барлки, като в него поиска от правителството да излезе с изявление за последиците от сделката за Брекзит за Великобритания преди гласуването на 19 октомври.
В допълнение, координаторът на ЕС за Брекзит Гай Верхофщад заяви, че Брюксел внимателно ще разгледа правния текст на всяка сделка, преди окончателно да я приеме.
Той каза още, че европейските депутати ще започнат работата по сделката едва след като Камарата на общините напълно приеме споразумението и ако то премине през следващото заседание на Европейския парламент, може да се наложи отново да бъде обсъдено на следващия дебат на 13 ноември.
Председателят на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер допълнително оказа натиск над депутатите в британския парламент да приемат споразумението със своето изказване, че „се съмнява“ да има нужда от допълнително забавяне на Брекзит преди крайната дата, дадена от Борис Джонсън то 31 октомври.
Около 10 или 15 лейбъристки депутати са готови да подкрепят новите предложения в опит да предотвратят Брекзит без сделка, по информация на Daily Telegraph.
Юнкер освен това се съгласи да помогне на Джонсън да спечели одобрението на народните представители, като го попита какво би могло да му бъде от помощ в дългоочакваното гласуване на 19 октомври.
Но председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ако бъде получена молба за отсрочка за Брекзит, то той ще „се консултира с другите страни членки и ще види как те ще реагират“.
След дни на интензивни преговори, премиерът обяви, че най-сетне се е споразумял с Брюксел за подписването на „страхотна нова сделка“, малко преди срещата от високо равнище в европейската столица.
Въпреки това сделката трябва да бъде подобрена от парламента, който на този етап все още е негативно настроен към премиера и към Брекзит.
По-рано депутатите одобриха формалното решение за провеждането на заседание на Камарата на общините и ако на него споразумението не бъде одобрено, то Джонсън ще бъде изправен пред сблъсък с депутатите за това дали да поиска допълнителна отсрочка за Брекзит.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Юнкер е убеден, че парламента на Великобритания ще одобри сделката за Брекзит

РИА Новости: Юнкер е убеден, че парламента на Великобритания ще одобри сделката за Брекзит

17 Октомври 2019 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е убеден, че британският парламент ще приеме споразумението за условията за излизане на страната от Европейския съюз, което беше актуализирано след няколкоседмични интензивни преговори, предава РИА Новости.
Попитан от репортери дали смята, че Камарата на общините във Великобритания ще одобри новите предложения за Брекзит, той отговори положително и отбеляза, че е „убеден“ и „се надява“, че те ще бъдат приети от депутатите.
Текстът на споразумението бе дълго съгласуван по време на преговорите между Лондон и Брюксел и беше одобрен от преговарящите. Британският парламент ще гласува текста на новото споразумение за Брекзит на 19 октомври.
Планът обаче срещна съпротива от страна на Лейбъристката партия и Демократическата юнионистка партия в Северна Ирландия и все още не е ясно дали ще бъде одобрен от парламента.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Кристалина Георгиева приветства новите предложения за Брекзит заяви, че "ако има воля, ще има и сделка"

AFP: Кристалина Георгиева приветства новите предложения за Брекзит заяви, че "ако има воля, ще има и сделка"

17 Октомври 2019 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева приветства новините за постигането на споразумение за сделка за Брекзит, но предупреди, че все още остава да се разгледат детайлите по нея.
„Това, разбира се е добре дошло“, заяви тя във връзка с обявената по-рано сделка.
„Искаме да видим дали споразумението ще бъде постигнато“, добави Георгиева пред репортери в началото на годишната среща на Международния валутен фонд.
„Ако има воля има и сделка и моята надежда е, че волята ще издържи. Затова нека видим какво ще стане“, добави Георгиева.
По-рано стана ясно, че Лондон и Брюксел са стигнали до споразумение за Брекзит. То беше приветствано от множество европейски лдиери, но все пак ще трябва да бъде разгледано от всички страни членки на ЕС. Новите предложения трябва да бъдат обсъдени и гласувани от Камарата на общините на Великобритания на нейното заседание на 19 октомври.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Британските депутати ще гласуват провеждането на втори референдум за Брекзит

The Independent: Британските депутати ще гласуват провеждането на втори референдум за Брекзит

17 Октомври 2019 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутатите в британския парламент внесоха успешно предложение за гласуването на нов референдум за Брекзит на заседанието на Камарата на общините на 19 октомври, пише британското издание Тhe Independent.
Информацията идва малко след като стана ясно, че премиерът на Великобритания Борис Джонсън се е споразумял с Брюксел за новите предложения за Брекзит и те бяха приветствани от редица европейски лидери.
Бившият депутат от Консервативната партия Оливър Летуин поведе успешния опит на депутатите да се намесят в плановете на Джонсън за Брекзит, като предложението му беше прието с 287 гласа „за“ срещу 275 „против“.
Депутатите също така приеха формално провеждането на съботно заседание, насрочено за 19 октомври на Камарата на общините, което трябва да обсъди новият план за Брекзит на премиера. Идеята на правителството за къс дебат, посветен на „приемането на сделката или приемането на Брекзит без сделка“ обаче е изправено пред нова спънка, след гласуването за провеждане нов референдум.
Този ход отваря пътя на проевропейски настроените депутати да гласуват за провеждането на второ допитване сред великобританците, за това дали одобряват сделката на Брекзит.
Летуин заяви, че планът му ще позволи на депутатите да правят изменения на предложението на правителството за Брекзит и за тях да бъде гласувано, ако това бъде позволено от председателя на британския парламент Джон Бъркоу.
Той добави, че новите предложения ще затворят дупка в закона, който задължава Борис Джонсън да търси отсрочка за Брекзит, ако не постигне сделка до 19 октомври. Законът гласи, че това ще стане само ако депутатите не приемат новите предложения.
Според Летуин това ще позволи на хората и на депутатите да подкрепят и да ратифицират нова сделка за Брекзит, вместо да бъдат поставени в позиция, в която ще позволят на правителството да се измъкне от наредбите на британското законодателство.
Ръководителят на Камарата на общините Джейкъб Риис-Мог заяви, че на 19 октомври Борис Джонсън ще направи официално изявление за преговорите с ЕС и ще отговаря на въпроси на депутатите, свързани с Брекзит.
Той заяви, че депутатите също така ще имат възможност да одобрят споразумението или да се съгласят на Брекзит без сделка.
Рийс-Мог, който е поддръжник на оттеглянето на Великобритания от ЕС, заяви, че той самия ще подкрепи плана на Джонсън, тъй като премиера заслужава похвала за „забележителния си прогрес за сделка, която всички ние можем да подкрепим“.
„Това е много вълнуваща и позитивна сделка. Тя премахна недемократичната клауза за ирландската граница. Това е огромен напредък за цялото Обединено кралство, това ще подсигури, че ние ще сме една митническа територия. Наясно съм с детайлите от сделката“, заяви Рийс-Мог.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан Клод Юнкер: Не виждам причина да бавим Брекзит след сделката

Жан Клод Юнкер: Не виждам причина да бавим Брекзит след сделката

17 Октомври 2019 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер поздрави премиера на Великобритания Борис Джонсън за постигането на съгласие с Брюксел по споразуменията за Брекзит и заяви, че оттеглянето на Лондон от структурите на Европейския съюз не е нужно да бъде бавено повече, предава АFP.
„Имаме сделка и тази сделка означава, че вече няма нужда от каквото и да е бавене“, заяви Юнкер пред репортери, след като посрещна пристигналия за срещата от високо равнище в Брюксел Джонсън.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на лидерите на страните от Западните Балкани в Охрид. 10 ноември 2019 година
Среща на лидерите на страните от Западните Балкани в Охрид. 10 ноември 2019 годи...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.