НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Нова ТВ“ (Македония): Среща очи-в-очи Пендаровски-Макрон на 12 ноември в Париж

„Нова ТВ“ (Македония): Среща очи-в-очи Пендаровски-Макрон на 12 ноември в Париж

5 Ноември 2019 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Македония Стево Пендаровски ще пристигне на официално посещение в Париж на 12 ноември, където ще има среща с френския си колега Еманюел Макрон в кулоарите на Парижкия мирен форум, който ще се състои от 11 до 13 този месец във френската столица, предава скопският телевизионен канал „Нова ТВ“.
От кабинета на македонския държавен глава потвърждават, че среща е потвърдена официално.
В понеделник Пендаровски заяви пред медиите, че се правят усилия за организацията на такава среща на високо равнище в рамките на дипломацията в контекста на евроинтеграцията и че най-важната цел е Франция.
А именно, целта е в следващия период Скопие да получи по-ясни сигнали за това, дали е възможно да промени крайно незадоволителния за него изход от последната среща на Съвета на Европа и преди всичко позицията на Франция.
На Форума се очакват лидерите на повече от 30 държави, а изказването на македонския президент е на 12 ноември.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Македонският парламент се разпуска на 11 февруари

„Макфакс“ (Македония): Македонският парламент се разпуска на 11 февруари

30 Октомври 2019 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският парламент ще бъде разпуснат на 11 февруари, след което ще бъдат насрочени предсрочните парламентарни избори, които трябва да се състоят на 12 април, предава агенция „Макфакс“.
Председателят на Събранието Талат Джафери заяви пред журналистите, че вотът трябва да се проведе до 60 дни от разпускането на законодателния орган. След това, както посочи той, няма да има възможност за ратификация на Протокола за НАТО и за това ще трябва да се чака новия състав на парламента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албин Курти: Новото косовско правителство ще бъде формирано без „Сръбска листа“

Албин Курти: Новото косовско правителство ще бъде формирано без „Сръбска листа“

27 Октомври 2019 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на Движението „Самоопределение“ Албин Курти, който се очаква да получи мандат за съставяне на правителството, след като партията му спечели предсрочни парламентарни избори в Косово, заяви, че няма пречка, която не може да бъде преодоляна в преговорите за формиране на ново правителство между неговата партия и Демократическата лига на Косово (ДЛК), която зае второ място на изборите на 6 октомври, заяви кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Прищина, цитиран от “Макпрес“.
Бъдещият косовски премиер повтори, че в ръководеното от него правителство няма да има представител от „Сръбска листа“, въпреки че тази най-голяма косовска сръбска партия печели убедителна победа в областите с преобладаващо сръбско население на тези избори.
По-рано в интервю за обществената телевизия RTK, Курти заяви, че новото правителство ще спазва конституционното си задължение да има министър от сръбската етническа общност в страната, но няма законово задължение той да бъде представител на партията-победител в сръбския блок в този случай „Сръбска листа“
Що се отнася до останалите етнически общности на малцинствата, Курти казва, че те също ще имат министър в кабинета и че въз основа на контактите с представители на тези общности, които са спечелили места в новия парламент на Косово, те са изразили интерес да бъдат част от управляващата коалиция.
Според съобщенията новото правителство на Косово ще има 12 министри, един сърбин и един от другите етнически общности, които не са мнозинство, а всяко министерство ще има двама заместник-министри. Правителството в оставката на Рамуш Харадинай има 21 министри и около 100 заместник-министри.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Рано е за предизборни коалиции, дебатът е след ноември

Зоран Заев: Рано е за предизборни коалиции, дебатът е след ноември

26 Октомври 2019 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Северна Македония и ръководител на управляващата партия „Социалдемократически съюз на Македония“ Зоран Заев заяви, че дебатите за предизборни коалиции за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 12 април 2020 г. няма да започнат преди края на ноември, пише скопския вестник “Независен“.
В отговор на въпрос на журналист дали вече е разговарял с настоящите си коалиционни партньори и дали им е предложил да формират коалиция преди изборите, Заев заяви, че все още е рано, тъй като предизборната кампанията трябва да се проведе около края на февруари 2020 г., или в началото на март.
„Не сме разговаряли. Нормално е когато само един кандидат или повече кандидати се групират в коалиции. Ние не сме започнали дебати и няма да го направим до края на ноември. Изборите са много далеч, остават шест месеца още до предизборната кампания. Вероятно това ще се случи в края на февруари или началото на март, така че е рано да говорим за това“, заяви Зоран Заев.
На срещата на ръководството, проведена по инициатива на президента Стево Пендаровски, беше постигнато съгласие, че на 12 април догодина ще се проведат предсрочни парламентарни избори, след като държавата не получи дата за започване на преговори за членство с Европейския съюз.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албин Курти: Нямаме конституционно задължение да включваме „Сръбска листа“ в правителството

Албин Курти: Нямаме конституционно задължение да включваме „Сръбска листа“ в правителството

25 Октомври 2019 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Прищина. Ръководителят на движение „Самоопределение“, което спечели изборите в Косово, Албин Курти заяви, че няма конституционно задължение да включва партия „Сръбска листа“ в правителството, предава RTK.
Той все пак допълни, че поне един министър в правителството, което ще бъде формирано ще е от сръбската общност в Косово.
„Ще изпълним това конституционно задължение, но управляващата коалиция няма да зависи от условия от която и да е партия“, заяви Курти.
Попитан за коалиционните преговори с „Демократическата лига на Косово“ (ДЛК), Курти заяви, че в момента се обсъждат отговорностите, които двете политически партии ще имат в новото правителство.
„Нашите работни групи хармонизират програмата и общите правителствени проекти, които ще проведем, както и разделението на отговорностите и функциите в нашето общо правителство. Хората решиха, че това, което вчера беше опозицията, днес ще е правителството и в същото време дадоха предимство на движение „Самоопределение“ в него“, заяви още Албин Курти.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Разширението не е Евровизия, Зоране

New Europe: Разширението не е Евровизия, Зоране

25 Октомври 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Настояващите за разширение из цяла Европа бяха шокирани от третия провал на Еврпейския съвет да обяви решението на 18 октомври за обявяване на дата за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Албания и Северна Македония, въпреки продължителните преговори, пише базираното в Брюксел издание New Europe.
Макар вината да беше ясно възложена на френския президент Еманюел Макрон, че настоява за необходимостта от пълна реформа на целия „необратим” процес на разширяване на ЕС, редица други наблюдатели и партии тихо се присъединиха към френския лидер във втората линия на аргументация, признавайки, че нито Албания, нито Северна Македония са готови да започнат преговори за присъединяване сега.
Въпреки широко разпространените извъртанията на повечето обявяващите се за разширение и разпространение на демокрацията неправителствени организации, присъединяването към ЕС не е „награда“ за смела политическа стъпка на един лидер, който обвързва това с твърдението, че сега пътят на неговата държава е „европейски“, в този случай разрешаването на спора за името между Атина и Скопие през 2018-та година, а по-скоро на многоизмерна и многогодишна оценка, че дадена страна предприема реформи и е в състояние да отговори на нови отговорности и проверими демократични стандарти, която в случая с Източна и Южна Европа стана доста размита.

Ще се видим следващата пролет

Във всеки случай Европейският съвет успя да постигне съгласие по едно нещо на тази среща на върха: „Европейският съвет ще се върне към въпроса за разширяването преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Загреб през май 2020 г.“
В какво състояние ще е Европа тогава е трудно да се предвиди ако наистина Брекзит бъде реализиран. . Във всеки случай борбата за влияние между Берлин и Париж почти гарантира, че ще има съществени промени в процеса, известен преди като Разширяване на ЕС, като мнението на повечето източни членове на ЕС, които настояват за разширяване, ще бъде почти изцяло пренебрегнато, все едно планът е да се елиминира гласуването в блока в стил Евровизия, което, ако влязат повече неквалифицирани страни кандидатки, би отслабило ясно демократичните стандарти в рамките на Съюза, заедно с укрепването на германското влияние в целия ЕС.

“Et tu, Zoran?”

Читателите на New Europe няма да бъдат изненадани, че премиерът на Северна Македония Зоран Заев се оттегли от светлината на прожекторите на 18 октомври, за да се появи на следващия ден, когато обяви намерението си да реализира отдавнашната си заплаха, поне към Брюксел, да свика предсрочни избори. След среща с политическите лидери през почивните дни, бе обявена датата за този вот – 12 април, шест месеца преди редовните и любопитно месец преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани.
Характеризирането на подобна смяна на избирателния график като „предсрочни избори“ е дискусионно и Заев сякаш имаше малки затруднения да предостави на опозицията си толкова време да организира кампания. Нека не забравяме как Заев, възползвайки се от неортодоксални и напълно вероятно недемократични практики, успя да спечели гласовете, които му трябваха от ултранационалистическата опозиция, за да приеме противоречивите изменения в конституцията, необходими за прилагането на Преспанския договор с Гърция през януари тази година.
Заев също имаше значителна чуждестранна подкрепа и продемократичните НПОта, които обикновено заливат Скопие, бяха почти невидими за този период, тъй като Заев притисна редица опозиционни депутати да сменят на позицията си, включително да се съгласят със съмнителни задкулисни договорки, които сложиха край на някои разследвания на правителството за действия и записи на разговори на тези депутати от миналото.
Междувременно Заев разговаря с други лидери на ЕС в опит да поддържа дискусията за разширяването под някаква форма. Той планира пътуване в края на октомври, за да се срещне с италианския премиер Джузепе Конте, който намекна, че ще отвори своя инициатива за разширяването.

Албания остава спокойна

Засега Албания не се движи към избори. Опозиционните партии обаче не пропуснаха възможността да атакуват премиера Еди Рама заради действията на Макрон. Резултатите от срещата предизвикаха опозиционни призиви за оставката на Рама; Лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша стигна дотам, че каза „Европа отхвърли Еди Рама, а не Албания“.
През септември продължаващите на опозицията донякъде се охладиха, след като някои преминаха в насилие и страната реши да изчака, за да види решението на ЕС за разширяването. Някои наблюдатели сега се притесняват от нова нестабилност и нов натиск за сваляне на Рама.

Утешителната награда на Вашингтон за Скопие

Още преди да започне предизборната кампания, приятелите на Заев във Вашингтон разбират нуждата му от видими признаци на загриженост и подкрепа от водещата световна суперсила и това означава много фотографии с висши американски служители. Много преди разочарованието от срещата на върха на ЕС в Скопие се чуха слухове, че Заев може да бъде поканен във Вашингтон.
Твърди се, че главният привърженик на Заев в САЩ, изпълняващият длъжността помощник-държавен секретар по европейските и евразийските въпроси Филип Рийкър, който преди това беше американски посланик в Скопие, организира мероприятия, свързани с приключването на процедурата за ратифициране на Протокола за присъединяването на Северна Македония към НАТО в САЩ, което евентуално включва среща в Белия дом. С голямото участие на Рийкър като посредник в разрастващия се скандал Тръмп-Украйна, това остава да се види.
Сенатът на САЩ най-накрая стигна до ратифицирането на присъединяването на Северна Македония към НАТО на 22 октомври с 91-2 гласа. Двама републикански сенатори гласуваха против новата структура на съюза в законопроекта. Въпреки че одобрението на парламента обикновено е рутинен бизнес в повечето демократични страни, всяка държава-членка на НАТО трябва да ратифицира документа за присъединяване, който официално добавя нов съюзник, поради което реалният старт на членството за Северна Македония, която се присъединява като 30-ия член на Алианса, може да не се случи преди срещата на върха на НАТО в края на годината.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): САЩ смята, че провала в преговорите между ЕС и Западните Балкани отваря вратата за Русия

RTK (Косово): САЩ смята, че провала в преговорите между ЕС и Западните Балкани отваря вратата за Русия

24 Октомври 2019 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американските сенатори и главният посланик на САЩ в Западните Балкани Матю Палмър критикуваха Брюксел за провала в разговорите с Албания и Северна Македония за започване на преговори за присъединяване на страните в Европейския съюз, като според тях това отваря врата за по-широко руско влияние в региона, предава “Радио и телевизия на Косово”.
„Даваме опция на Балканите да погледнат на запад, не да гледат обратно към Русия и изтока“, заяви сенатор Джийн Шахийн от Демократическата партия, в свое изказване.
„И когато и да се провалим в този си опит, и аз смятам, че ЕС направи това наскоро, това изпраща много силно съобщение към Западните Балкани, че не трябва да продължават с реформите и да не продължават да гледат на запад и да приемат ценностите на запада“, продължи тя.
По-рано на срещата от високо равнище в Брюксел европейските министри не се разбраха за даването на дата за преговори за присъединяване към ЕС на Албания и Северна Македония. Това беше третият път, в който преговорите между Тирана и Скопие с Брюксел се провалят.
Франция и Нидерландия бяха най-гласни в своите съмнения да отворят вратата за нови членове на Общността. Те изразиха своите съмнения за корупцията и стандартите на върховенството на закона в новите кандидати за членове.
Специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър заяви пред депутати, че Държавният департамент е разочарован от решението на ЕС.
Според него САЩ се е съгласили с ЕС през май 2019 г., че и двете страни са постигнали значителен прогрес по отношение на реформите и трябва да бъдат окуражени да продължат с тази инерция.
Палмър заяви, че бездействието на Европейския съвет дискредитира ЕС в региона и обезкуражава лидерите на страните да прилагат трудни реформи, а освен това „създава лидерска бездна, която Русия, Китай и други биха били съвсем щастливи да запълнят“.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на Франция в Скопие оправда Макрон: Отговорността е на тези, които даваха обещания, които не могат да изпълнят

Посланикът на Франция в Скопие оправда Макрон: Отговорността е на тези, които даваха обещания, които не могат да изпълнят

24 Октомври 2019 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Някои са дали обещания и са прехвърлили грижата за изпълнението им на други и сега те трябва да понесат част от отговорността, заяви посланикът на Франция в Скопие Кристиан Тимоние на пресконференция в четвъртък сутринта, на която отговаряше на въпроси на медиите. Дипломатът уточни, че е свикал пресконференцията за да отговори на многобройните искания за интервюта през последните дни, след като Париж блокира отварянето на преговорите за присъединяване на Македония и Албания към Европейския съюз, пише македонският „Фокус“.
Тимоние категорично прехвърли вината на останалите страни-членки на ЕС, които, както каза той, са дали обещания, които не могат да изпълнят. Дипломатът повтори на няколко пъти, че преди срещата на върха в Брюксел неговите изявления, както и тези на френските представители, с причина са били много предпазливи.
На въпрос дали Франция е наясно какво предизвиква в страната, Тимоние заяви:
„През лятото се повишиха очакванията решението да бъде компенсация за Преспанския договор. Настъпи странна промяна на гледната точка, както беше при някои от нашите партньори. Като наблюдател често се чудих как от обективна оценка на дневния ред преминаваме към награда за постигнат договор. Това не беше френската перспектива и не е била от самото начало. Преспанският договор е предпоставка за разчистване на пътя, но европейският дневен ред е друг въпрос. Тази перспектива винаги е била много ясна и се предава от френска страна на нашите гръцки и македонски събеседници и тази перспектива се губи по пътя. Имаше странна смяна на вниманието, което повече прилича на политически маркетинг“, обясни Тимоние.
Посланикът добави, че е запознат с разочарованията, причинени на обществеността в резултат на срещата на върха в Брюксел, и каза, че предава тези разочарования в Париж.
„Често се возя в такси и усещам разочарованието. Но от една страна са силните емоции, но има и дипломатическа област, политически разговори за бъдещето на ЕС, бъдеще, което се подготвя в перспектива с новите страни-членки, но в съответствие с условията в къщата. Трябва да бъдем наясно, че има разлика между очакванията, разочарованията и онова, което се намира на масата в Брюксел. Да извлечем поука от това, за нас, нашите власти, но и за онези, които понякога поради невнимание са дали надежди, сякаш са вече реализирани. Тези надежди остават в нашия фокус, става въпрос само за един етап, разочароващ за мнозина тук, но това е един от етапите“, посочи Тимоние.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Monde: Предавайки Македония, Франция дискредитира себе си и ЕС

Le Monde: Предавайки Македония, Франция дискредитира себе си и ЕС

24 Октомври 2019 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Париж. На заседанието на Европейския съвет на 18 октомври Франция за пореден път се обяви против започване на преговорите със Северна Македония и Албания за тяхното присъединяване към Съюза. Това решение нарушава обещанието на ЕС, подкопава доверието към него и може да предизвика нови сътресения на Балканите, където от 2017 година Франция се възприема като фактор за регионалната стабилност. И това се случва независимо от приетите наскоро в Скопие исторически политически решения в неустойчивия и нуждаещ се от помиряване регион, пише френското издание Le Monde в материал, представен без редакторска намеса.
Когато Македония получи независимост след разпадането на Югославия през ноември 1991 година, Гърция настоя тя да се казва „Бивша югославска република Македония“ (БЮРМ). ЕС прие това.
На 12 юни 2018 година премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас се договориха за ново официално име на страната: Северна Македония. Историческият спор беше приключен.

Преодоляване на етническите конфликти

Атина взе смело решение, въпреки противопоставянето на опозицията (сега тя дойде на власт) и протестите на националистите. Не по-малко смелост бе показана в Скопие, където крехката коалиция на премиера замени националиста Никола Груевски (2006-2016), чийто авторитаризъм разчита на пренаписването на историята и поставянето на безкрайни статуи на „македонски герои“.
Въпреки често агресивната опозиция и двамата премиери постигнаха ратификация на споразумението в парламентите, като бяха пропити с дух на компромис в името на европейските задължения. Скопие трябваше да се справи с мощен външен противник - Руската Федерация, която беше враждебна на договора, който отваря пътя на Македония към НАТО.
Болезненият разпад на Югославия беше съпроводен с появата на нови националистически и авторитарни сили. С изключение на Македония, която успя, с подкрепата на ЕС и НАТО, да избегне гражданска война между славянското мнозинство и албанското малцинство, които подписаха Охридското споразумение през 2001 г.
ЕС отбеляза това постижение с договор за стабилизиране и асоцииране в духа на „европейска перспектива“, която беше отворена за Западните Балкани на срещата на върха в Солун през 2003 г. В този момент Македония даде пример за преодоляване на етническите конфликти, за да премине към обещаната европейска интеграция.

„В името на Европа“

През 2005 г. Македония получи статут на „кандидат“ за присъединяване към ЕС, но решителното възпрепятстване от Гърция във връзка с името зачерта перспективата за преговори. Факт е, че разширяването изисква единодушно решение. Ветото на Атина допринесе за десетгодишно утвърждаване на националистическа, авторитарна и корумпирана власт, което също даде отлично алиби за забавяне на процеса на влизане.
От 2016 г. правителството на Зоран Заев промени всичко това с помощта на съдебните реформи и борбата с корупцията, както се изисква от Брюксел. Успоредно с това то стартира политика за развитие на добросъседски отношения, която доведе до споразумение с Гърция за името на страната и споразумение за приятелство и партньорство с България, което сложи край на болезнената и сложна история.
Всичко това е „в името на Европа“. Следователно би било логично, ако Европейският съвет бе одобрил на заседанието си на 29 юни 2018 година преговорите за влизане на страната, която изпълни всички строги изисквания на Европейската комисия.
Въпреки това Франция и Холандия считат, че задълбочаването на реформите е предварително условие за началото на такива преговори. Още през 2018 г. президентът Макрон охлади надеждите на Скопие, като заяви, че ЕС трябва да проведе реформи, преди да приеме нови членове. Въпреки че Европейската комисия също заяви, че „ЕС трябва да стане по-силен и по-решителен преди по-нататъшното разширяване“, Франция го издигна до фикс идея, противопоставяйки се по почти невротичен начин. Често говорим за цената на разширяването, но забравяме за цената на неговото отсъствие.

Голямо разочарование на Балканите

Подобна позиция шокира не само Македония, но и онези страни, които не горят от желание да проведат реални реформи и преосмислят старата поговорка на комунистическите държави от Източна Европа: „ЕС се преструва, че ни приема, ние се преструваме, че провеждаме реформи!“
На конференцията на посланиците на 27 август Еманюел Макрон въпреки това призова „да се изпратят нови сили на Балканите, за да не позволи на неевропейските страни да заемат нашето място в играта“. Както и да е, на 18 октомври в Брюксел Франция поиска преразглеждане на „рамката за преговори“ за по-голяма прозрачност и реформи, въпреки че Македония и Албания задълбочават тези реформи в трудна политическа среда.
Най-доброто е враг на доброто: именно започването на преговорите би позволило на ЕС да приложи изцяло своята „мека сила“ за напредък в реформите и преодоляване на националистическите спорове.
Освен това Бундестагът по инициатива на германското правителство се изказа за това с мнозинство гласове. Оказва се, че след гръцкото вето Франция остава единственият враг. И това е повече от грешка. Това води не само до изолацията на Франция, но и дискредитира ЕС, който наруши дадената дума.
Едно такова твърдо решение на Европейския съвет ще доведе до голямо разочарование на Балканите. Русия, Китай, Турция и други хищници ще се възползват от този вакуум. Що се касае до Франция, която има силни исторически и икономически връзки в региона, тя просто загуби значителна част от доверието в себе си и подкопава доверието в ЕС.
Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че „присъединяването е принос в борбата за мир, сигурност и стабилност в Европа“. За нея ще бъде трудно да потвърди това на практика, тъй като ЕС наруши думата си и може да плати скъпо за това.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Албин Курти очаква да поеме премиерския пост през ноември

„Алсат-М“ (Македония): Албин Курти очаква да поеме премиерския пост през ноември

23 Октомври 2019 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на движение „Самоопределение“ и кандидат за министър-председател на Косово Албин Курти заяви, че очаква официално да поеме премиерския пост през ноември, предава излъчващата на албански език телевизия „Алсат-М“.
Курти подчерта, че с Демократическата лига на Косово (ДЛК) е постигнато съгласие за 12 министерства. По отношение на Европейския съюз той призова за сътрудничество между страните от региона.
„Регионалните инициативи със сигурност са желани, но те абсолютно не могат да заменят европейската интеграция. Не можем да кажем, че няма да се интегрираме в ЕС и ще създадем нещо друго тук“, подчерта председателят на „Самоопределение“.
Курти сподели, че очаква скоро да посети Северна Македония и да има близки отношения с Албания. За да бъде стабилен регионът обаче, Сърбия трябва да приеме реалността, че Косово е независима държава. „Нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия преминава през нормализиране на самата Сърбия. Имаше опити за извършване на геноцид в Косово. 860 хиляди албанци бяха депортирани извън Косово през пролетта на 1999 г. Над един милион бяха прогонени от домовете си, имаме 20 хиляди изнасилени жени“, отбеляза Курти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Според Financial Тimes „мрачни дни очакват Македония при смяна на властта“

„Фокус“ (Македония): Според Financial Тimes „мрачни дни очакват Македония при смяна на властта“

22 Октомври 2019 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. След евентуална смяна на властта в Северна Македония и евентуалното идване на националисти, противопоставили се на договора за промяна на името с Гърция, Балканите отново могат да се върнат към мрачните дни, прогнозира британският Financial Times в нов анализ на събитията след решението на Брюксел за незапочване на преговори с Македония и Албания, пише скопското издание “Фокус“.
"Ветото на Еманюел Макрон за започване на преговори със Северна Македония и Албания за присъединяване към ЕС може да бъде запомнено като историческа грешка, която ще отслаби Европа и ще подкопае амбициите й да стане геополитическа сила", се казва в статията.
Авторът пише, че Макрон със своята блокада торпилира политиката на разширяване на ЕС и го лишава от един от най-големите външнополитически инструменти. По този начин, подчертава авторът, Макрон може да предизвика дестабилизация в балканския двор на Европа.
„И всичко това идва от лидер, който твърди, че е пример за европейски дух на солидарност и сътрудничество“, подчертава авторът.
Освен това авторът добавя, че исканията за нова методология на преговори не са достатъчна причина да не се започнат преговори за присъединяване с Македония и Албания, тъй като това е процес, който вероятно ще отнеме десетилетия.
„Има сериозна загриженост за организираната престъпност, корупцията и върховенството на закона, особено в Албания, чиято мафия присъства в много страни от ЕС. Дания и Холандия също отхвърлиха преговорите с Албания, докато Франция отхвърли Северна Македония, като посочи, че не иска разширяване. Трудно е да си представим, че Макрон може да промени решението си преди изборите през 2022 г.“, оценява авторът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Албин Курти е добър измамник

Рамуш Харадинай: Албин Курти е добър измамник

22 Октомври 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Прищина. Напускащият премиер на Косово Рамуш Харадинай определи лидера на движение „Самоопределение“ и вероятен бъдещ премиер на страната Албин Курти като „добър измамник“, предава прищинската телевизия Klan Kosova.
„След като го видях с флаг на Косово на стадион в Прищина, се колебая дали да се доверя на твърдението му, че няма да признае Специализираните камари. Работих известно време с него, той е добър измамник. Примерът със знамето казва нещо. Това измама“, подчерта Харадинай.
Той добави, че се надява Курти да не отменя 100-процентовите мита върху вноса на сръбски стоки в страната, тъй като според него това би било голяма, непоправима грешка. „Просто се надявам, че Курти няма да позволи на сръбските камиони да влязат“, добави Харадинай.
Той допълни, че водената от него партия – „Алианс за бъдещето на Косово“, ще остане в опозиция и няма интерес да бъде част от новото правителство в Прищина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Боби Бобев: С насрочените предсрочни парламентарни избори Зоран Заев гарантира съществуването на сегашното македонско правителство за още два месеца

Д-р Боби Бобев: С насрочените предсрочни парламентарни избори Зоран Заев гарантира съществуването на сегашното македонско правителство за още два месеца

22 Октомври 2019 | 11:35 | Агенция "Фокус"
София. С насрочването на предсрочни парламентарни избори Зоран Заев гарантира съществуването на сегашното македонско правителство за още два месеца. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ бившият посланик на България в Албания и Косово д-р Боби Бобев в коментар за насрочените предсрочни парламентарни избори в Северна Македония. Той посочи, че по този начин македонският премиер си е спести всякакъв тип дискусия и искания към него за подаване на оставка. „Да не забравяме, че той прогнозираше още преди провеждането на Съвета това, че е възможно да се загуби мнозинството в парламента и правителството да падне. Така че по този начин той гарантира съществуване на това правителство в следващите малко повече от два месеца и решението за предсрочни избори дойде някак си по естествен път, дойде консенсусно и дойде в края на краищата по предложение на Социалдемократическия съюз на Северна Македония, по предложение на Зоран Заев“, добави още д-р Бобев. Той коментира, че е шест месеца преди парламентарните избори в нашата югозападна съседка да се опитваме да правим прогнози за техния изход. „Просто нещата трябва да вървят по естествения си ход. Той ще включва и изостряне на националистическата риторика, и втвърдяване на тона по отношение на политическия опонент. Но така или иначе според мен сега е невъзможно и неправилно дори да се правят някакви генерални прогнози. Не бива да забравяме обаче, че в края на краищата имаше и политически, и обществени настроения както срещу Преспанския договор с Гърция, така и срещу Договора за добросъседство с България. В тези два пункта България аз мисля, че ВМРО-ДПМНЕ неизбежно ще се активизира и неизбежно ще атакува позициите на Социалдемократическия съюз и въобще на актуалното мнозинство в страната“, допълни още д-р Бобев.

Теодора ПАВЛОВА
Пълния текст на интервюто четете по късно в „Мнение“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Според Албин Курти косовските сърби не искат ОСО, тя е „шовинистичен проект“ на Белград

Danas (Сърбия): Според Албин Курти косовските сърби не искат ОСО, тя е „шовинистичен проект“ на Белград

22 Октомври 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовските сърби не искат създаването на Общността на сръбските общини (ОСО). Те настояват за своите права, а не на шовинистични проекти, създадени от официален Белград. Такова мнение изрази председателят на движение „Самоопределение“ и вероятно бъдещ премиер на Косово Албин Курти в интервю за прищинска медия, съобщава електронното издание на сръбския ежедневник Danas.
„ОСО е мъртва. Това е сръбски проект в Косово. Това не е волята на сръбското малцинство в страната. В Косово има 132 000 сърби и те никога не са се оплаквали от липсата на ОСО. Защо не поискаха нейното формиране? ,Защото не го искат. Те (сърбите) претендират за своите права, а не за шовинистичните проекти на Сърбия в Косово. Сърбия се стреми просто да получи нещо от нашата страна", заяви Курти в интервю, излъчено от телевизия K7.
Той повтори, че от Сърбия ще се изисква да изплати военните си дългове и че те не могат да бъдат опростени.
„Казах, че имаме задължение към загиналите по време на войната да искаме дълговете си от Сърбия. Никой, мъртъв или жив, няма право да опрощава дълговете на Сърбия. Тя трябва да носи отговорност за насилието, което е извършила, за кланетата, които сега не признава, за пенсионния фонд, който ограби“, категоричен бе Курти.
Лидерът на „Самоопределение“ припомни, че през януари в Сърбия започва предизборна кампания и затова не е реалистично да се очаква диалогът да се възобнови скоро, камо ли да се постигне споразумение за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина.
„Знаем какви националистически изявления се правят по време на кампанията в тази страна. С кого да говоря? Това е нещо, за което другите не са се замисляли, говорейки за бързо приключване на диалога“, отбеляза Курти.
Лидерът за самоопределение и най-вероятно новият министър-председател на Косово Албин Курти заяви тази вечер, че Конституционният съд на Косово ясно и недвусмислено установи, че диалогът между Косово и Сърбия трябва да се води от премиера на Косово.
На въпрос какво би направил, ако международните представители в диалога настояват президента на Косово Хашим Тачи да води диалога, Курти отговори, че това би било нарушение на Конституцията на най-младата държава на Балканите.
„Ако това се случи, ще бъде нарушение на Конституцията на Косово. Конституционният съд реши диалогът със Сърбия да се води от министър-председателя. Хашим Тачи е президент на Косово, но той не може да ръководи външната политика. Проблем е да постигнете споразумение с някого, който не е съгласен с фактите“, заяви Курти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс инфо“ (Македония): Макрон пристига в Скопие и Тирана през ноември

„Плюс инфо“ (Македония): Макрон пристига в Скопие и Тирана през ноември

21 Октомври 2019 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Франция Еманюел Макрон ще посети Скопие и Тирана през ноември, където ще проведе срещи с премиерите Зоран Заев и Еди Рама, предава скопското електронно издание „Плюс инфо“, като се позовава на информация на албанския портал Exit.al.
Изглежда, че със своето посещение френският лидер иска да докаже на двете балкански държави, че европейската им перспектива още съществува и Франция ще им помогне да достигнат тази цел. Дипломатически източник от Тирана заяви, че все още няма детайли за посещението, защото решението за визитата е взето съвсем скоро, пише Exit.al.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Сорос: Западна Европа трябва да се изправи срещу своята албанофобия

Александър Сорос: Западна Европа трябва да се изправи срещу своята албанофобия

21 Октомври 2019 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Тирана. „Има подчертани предразсъдъци и нетърпимост към етническите албанци в Западна Европа, които не трябва да бъдат подценявани при отхвърлянето на Албания и Северна Македония от Съвета“, заяви Александър Сорос в „Туитър“, пише електронното издание на македонския вестник „Независен“.
Изявлението на Александър, син на добре известният милиардер Джордж Сорос, основателят на Фондация „Отворено общество“, идва след негативното решение на Европейския съвет за започване на преговори със Скопие и Тирана за влизане в ЕС.
„Европа трябва да се изправи срещу своята албанофобия!“ – добави той.
Освен това Сорос прикачи към своя статус и реакцията на европейския комисар по разширяването Йоханес Хан, написал: „И само да бъде ясно: Отговорността на този неуспех не е на двете страни, мнозина с право се надяваха на позитивно решение. ЕС е този, който я носи заради вътрешните си проблеми. Това подкопава доверието в ЕС“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Властта на СДСМ е към своя край, Македония ще има нов премиер на 3 януари

„Вечер“ (Македония): Властта на СДСМ е към своя край, Македония ще има нов премиер на 3 януари

21 Октомври 2019 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Електронното издание на близкия до опозиционната ВМРО-ДПМНЕ скопски вестник „Вечер“ публикува статия за резултатите от лидерската среща във Водно, проведена в неделя по инициатива на държавния глава на югозападната ни съседка Стево Пендаровски, като отбелязва, че „властта на СДСМ върви към край“.
След срещата премиерът и председател на СДСМ Зоран Заев информира за постигнат консенсус – предсрочни парламентарни избори на 12 април догодина. Това означава – съгласно Пържинския договор, че той ще се оттегли от поста министър-председател на 3 януари 2020 г.
Освен Заев, на срещата с Пендаровски присъства и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, както и председателите на „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) Али Ахмети, на БЕСА на Билал Касам, на „Алианс за албанците“ Зиядин Села, на „Алтернатива“ Африм Гаши и Демократическа партия на албанците (ДПА) Мендух Тачи.
Пендаровски на свой ред отбеляза, че лидерите, присъстващи на срещата, са постигнали ясен консенсус отностно започването на преговорите за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз възможно най-скоро.
Мицковски не направи изявление пред медиите след срещата на ръководството във вилата Водно, но написа в социалната мрежа „Фейсбук“: „Край на срама, несправедливостите и връщането назад, което донесе Зоран Заев и неговото правителство. От 3 януари ще има техническото правителство - до изборите на 12 април. Въпреки че времената са трудни, изборът никога не е бил по-ясен. Заедно вървим към голяма победа, която ще доведе до възстановяване на Македония".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Сител: (Македония): Лидерите на партиите от албанския спектър очакват изборите да донесат промяна

“Сител: (Македония): Лидерите на партиите от албанския спектър очакват изборите да донесат промяна

20 Октомври 2019 | 23:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерите на партиите от албанския спектър очакват изборите да донесат промяна, информира македонският телевизионен канал “Сител“.
На 12 април ще имаме избори и това ще бъде добър ден за всички, когато ще изгрее ново слънце, особено при албанците, заяви лидерът на Алтернатива Африм Гаши след лидерската среща, проведена във Вила Водно по инициатива на президента Стево Пендаровски.
"Ще трябва да дойдат дългоочакваните промени и смятам, че ще е добре за всички граждани на страната", каза Гаши.
Зиядин Села , лидер на Алианса на албанците подчерта, че "12 април е възможност за промяна и възстановяване на демокрацията."
"Нека върнем надеждата на много млади хора, които бягат от страната, без условия на живот, без образование, без здравна система", каза Села.
Съгласихме се да отидем на предсрочни парламентарни избори, заяви лидерът на БЕСА Билал Касами:
„Решихме, че след случилото се с неуспеха за получаване на дата за преговори Северна Македония и гражданите на страната остават ангажирани с евроатлантическия път. Нека да си направим домашното, за да получим дата за преговори на следващата среща на върха на ЕС, каза Касами.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Вярвам, че на 12 април гражданите ще вземат мъдро решение

Зоран Заев: Вярвам, че на 12 април гражданите ще вземат мъдро решение

20 Октомври 2019 | 23:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Вярвам, че гражданите ще вземат мъдро решение, с което ще трасират пътя на нас политиците, които ще получим подкрепа, да ръководим страната, заяви премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев, който след срещата с президента Стево Пендаровски заяви, че изборите ще се проведат на 12 април догодина, цитира думите македонският вестник “Независен“.
Той каза, че датата е постигната с консенсус и че е обсъдена ратификацията на Протокола за присъединяване към НАТО.
Отговаряйки на въпроси на журналистите, Заев каза, че чрез вътрешни консултации в СДСМ ще бъде избран служебният премиер, който ще встъпи в длъжност на 3 януари.
Той смята, че сега е подходящ момент да се говори за промяна на изборния модел и според СДСМ, както той посочи, е приемливо да има един избирателен район и отворени листи.
„Тази дата ни дава възможност да обсъдим изборния модел. Като председател на най-голямата политическа партия в страната, аз съм на мнение, че държавата трябва да направи крачка към демократизация на процеса. СДСМ приема варианта за един избирателен район и отворени листи. Искам да чуя и по-малките политически партии, защото по-големите партии често се събираме и не е редно сами да решаваме. Имах среща с партиите в нашата коалиция и те са за един избирателен район. Вярвам, че държавата ще намери силите да направи крачка към по-голяма демократизация на изборния процес, за да се засили плурализмът в страната чрез парламента, каза Заев.
Относно преброяването, което трябва се проведе следващата година, Заев каза, че позицията му е, че то следва да бъде извършено през следващата година след изборите, а ако Държавната статистическа служба е готова, то може да се проведе преди изборите. "Важно е преброяването да стане възможно най-скоро", каза Заев.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Предсрочните избори са неизбежни

Християн Мицковски: Предсрочните избори са неизбежни

20 Октомври 2019 | 22:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Предсрочните избори са неизбежни след случилото се в страната, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски след лидерската среща, проведена във Вила Водно по инициатива на президента Стево Пендаровски, пише македонският “Фокус“.
„Изборите са неизбежни след този провал. Сегашното управление е победено! На тези избори ще победи обновяването на Македония и сега ни чака работа всеки ден, за да можем да постигнем това, което сме замислили. Ще предложим закони за реформи, защото трябва да започнем от някъде. Ревизионизмът няма да бъде политика на ВМРО-ДПМНЕ. Призовавам прокуратурата и съдебната система да работят независимо и в тази страна не трябва да има недосегаеми професии. Никога не ми е идвало наум да защитавам престъпници. Ще се провери произхода на собствеността на всички настоящи и бивши политици. Трябва да бъдем политици, които ще гарантират модерно бъдеще за нашите граждани“, каза Мицковски.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Телма“ (Македония): Служебно правителство ще поеме властта от 3 януари 2020 година

“Телма“ (Македония): Служебно правителство ще поеме властта от 3 януари 2020 година

20 Октомври 2019 | 22:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 12 април, заяви премиерът Заев след срещата при президента Пендаровски. Това означава формиране на служебно правителство на 3 януари 2020 година, информира македонският телевизионен канал “Телма“.
Според канала това е била първата пречка да се отхвърли предложение, направено от премиера Заев за провеждане на изборите на 22 или 29 декември. Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски реагира най-остро, подчертавайки, че в такъв случай правилото за назначаване на служебно правителство 100 дена преди няма да бъде спазено Били са предложени и други дати, но 12 април се е оказал най-приемливият вариант.
На лидерската среща Заев потвърди позицията на партията, че за СДСМ е приемливо да се гласува в един избирателен район или с отворени листи. Не е договорен служебен премиер, Това ще бъде обсъдено в рамките на коалицията.
Премиерът заяви, че след лидерската среща ще се срещне с по-малките партии в управляващата коалиция.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Предсрочните парламентарни избори ще се състоят на 12 април 2020 година

Зоран Заев: Предсрочните парламентарни избори ще се състоят на 12 април 2020 година

20 Октомври 2019 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Предсрочните парламентарни избори ще се състоят на 12 април 2020 година, заяви премиерът Зоран Заев след края на лидерската среща във Вила „Водно“ при президента Стево Пендаровски, предава македонското електронно издание “МКД“
Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 12 април 2020 г. СДСМ настояваше изборите да се проведат на 22 или 29 декември. Представителите на ВМРО-ДПМНЕ обаче поискаха друга дата през март или април Накрая за 12 април беше постигнато споразумение. Лидерите на политическите партии се съгласиха, че преброяването трябва да се проведе догодина, но след приключването на предсрочните парламентарни избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стево Пендаровски: Имаме държавен консенсус, че искаме да продължим по европейския път

Стево Пендаровски: Имаме държавен консенсус, че искаме да продължим по европейския път

20 Октомври 2019 | 20:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Първата част от лидерската среща във Вила „Водно“ приключи. По време на почивката президентът Пендаровски заяви, че е обсъдено решението на лидерите на ЕС да не започват преговори за присъединяване на Македония към ЕС, информира скопският телевизионен канал “Телма“.
„Страната ни е в подобна ситуация за трети път“, каза Пендаровски, като припомни и трите ситуации, но за разлика от предишните, този път Македония изпълни всички поставени условия.
Всички присъстващи лидери са изразили съгласие, че пътят към членство в ЕС е единственият път за Македония, тъй като това е единственият път към по-добро бъдеще.
„Имаме държавен консенсус, независимо от заключенията на срещата на върха на ЕС, имаме съгласието на всички присъстващи, че нямаме проблем с новата методология, която се предлага. Съгласни сме с обратимостта на процеса, защото ние няма от какво да се страхуваме и всички присъстващи казаха „не“ за каквито и да било алтернативи на процеса . Имаше предложения да ни включат в категорията „съседство“, но ние сме част от Европа и не търсим алтернатива, а само пълноправно членство в организацията“, каза президентът.
Всички, които са на власт или в опозиция през следващия период, обещаха да работят за присъединяване към Европа.
След почивката Пендаровски обяви, че ще бъде обсъдена втората точка, а именно предсрочните парламентарни избори и решението кога да бъдат проведени.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Лидерите пристигнаха при президента

„Локално“ (Македония): Лидерите пристигнаха при президента

20 Октомври 2019 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерите на политическите партии започнаха да пристигат в президентската вила „Водно“, информира македонското електронно издание “Локално“.
Лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети дойде пръв. На срещата с президента Стево Пендаровски са поканени лидерите на най-големите парламентарни партии Зоран Заев, Християн Мичковски, Али Ахмети, Зядин Села, Африм Гаши, Билал Касами и Мендух Тачи.
Освен липсата на дата за преговори с Европейския съюз, ръководството ще обсъди и дата за предсрочни парламентарни избори, обяви премиерът Зоран Заев на пресконференция в събота.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Опозицията очаква да бъде договорена дата за предсрочни избори

„Сител“ (Македония): Опозицията очаква да бъде договорена дата за предсрочни избори

20 Октомври 2019 | 18:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозицията очаква да бъде договорена дата за предсрочни избори на лидерската среща, заяви вицепрезидентът на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски след среща с гражданите. Николовски не разкри предпочитаната от опозицията дата за тези избори, съобщава македонският телевизионен канал “Сител“.
СДСМ също заявиха, че страната се нуждае от бързи парламентарни избори и решението остава на гражданите.
„Европейската мечта на македонския народ, както и на албанците, сърбите, власите, турците, ромите, бошняците и всички останали, които живеят у нас - няма да бъде съсипана. Затова са необходими предсрочни избори. Избори възможно най-бързо.
Избори, в които гражданите ще вземат решение и ще потвърдят пътя, по който страната ни трябва да продължи,“ написа премиерът Зоран Заев на своя профил в социалната мрежа „Фейсбук“.
„Промените и реформите не ги прави едно правителство или 20 души. Всички трябва да се променим, всички да реформираме. Всичките два милиона“, пише той.
На масата при Пендаровски ще седнат и лидерите на четирите партии в албанския политически блок. БЕСА и ДСИ вече поискаха предсрочни избори, а решението на премиера беше приветствано и от Алианса на албанците.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): За пръв път македонски президент свиква лидерска среща без участието на международен фактор

„Макфакс“ (Македония): За пръв път македонски президент свиква лидерска среща без участието на международен фактор

20 Октомври 2019 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерската среща, организирана от президента на Македония Стево Пендаровски в 17:00часа местно време (18:00 часа българско време), е първата среща в този формат от началото на държавната независимост. Досега нито една лидерска среща, организирана от президента на тогавашната Република Македония и сега Република Северна Македония, не е била провеждана без участието на международен фактор, коментира “Макфакс“.
Фокусът на тази среща ще бъде неуспехът да се получи дата за началото на преговорите с ЕС и организирането на предсрочни парламентарни избори. Президентът Пендаровски заяви, че е получил положителни отговори от лидерите, че ще присъстват на срещата.
Премиерът Заев подчерта, че ЕС направи историческа грешка, като не даде на страната дата за преговори. Той призова за провеждане на предсрочни избори, така че „гражданите да решат по кой път ще продължи страната“.
Обичайният инициатор на лидерските срещи е международната общност - от Европейския съюз, от представители на Държавния департамент или местни представители на посолството на САЩ в Скопие,евродепутати и други международни фактори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Albanian Daily News: Опозицията в Албания поиска оставката на Еди Рама

Albanian Daily News: Опозицията в Албания поиска оставката на Еди Рама

20 Октомври 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Тирана. В свое прессъобщение депутатът на опозицията Арбен Кашаху, представител на Демократическата партия на Албания поиска оставката на настоящия министър-председател на страната Еди Рама, пише Albanian Daily News.
По-рано еврокомисарят по политиката за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан заяви, че на срещата от високо равнище на 18 октомври, лидерите от ЕС не са взели решение за предоставянето на дата за преговори за присъединяване на Тирана.
Такава дата не беше предоставена и на Северна Македония.
Във връзка с това, Кашаху обяви, че премиерът Рама е поставил своето лично богатство и жажда за политическа власт преди албанското европейско бъдеще и обяви, че министър-председателят носи основна вина за провала в преговорите.
Депутатът осъди опита на Рама да обвини ЕС за своя собствен провал, вместо да поеме отговорност за него. Той подчерта, че Албания може да се присъедини към Общността, ако начело на страната стои по-компетентен министър-председател.
„Еди Рама отново поставя интереса и личното си богатство и власт преди интересите на албанците и европейската съдба на Албания. Той задейства пропаганден механизъм, за да обвини ЕС, без да приеме каквато и да е отговорност (…) Това не е вина на Европа. Основната пречка пред започването на преговорите е Еди Рама. От шест години той пречи на албанската мечта да станем част от европейското семейство със своята некомпетентност. Затова, трябва да е ясно на всички, че ако Албания иска да се присъедини към ЕС, това ще трябва да стане без Еди Рама. За доброто на нашата страна, той трябва да подаде оставка“, заяви Кашаху в своето съобщение до министър-председателя.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Очаквам да се постигне споразумение за предсрочни избори

Християн Мицковски: Очаквам да се постигне споразумение за предсрочни избори

19 Октомври 2019 | 20:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски очаква на утрешната среща с президента Стево Пендаровски да се постигне споразумение за свикване на предсрочни парламентарни избори, цитира думите му македонският телевизионен “Канал 5“
Той заяви днес от Гостивар, че няма да приеме предложението на премиера Заев за предсрочни избори без техническо правителство, т.е. нищо, което е извън законовите разпоредби.
Лидерът на ДСИ Али Ахмети каза, че свикването на предсрочни избори в момента е най-доброто решение.
„Мисля, че това е морален акт. Повторно заявявам – не са виновни страните-членки. Най-доброто решение е да се даде нова възможност на гражданите “, казва Ахмети.
Предложението за предсрочни избори бе приветствано и от албанския опозиционен блок. Говорителят на Алианса на албанците Флакрон Беджети каза, че лидерската среща ще бъде възможност за партиите да се споразумеят как ще протече изборния процес.
"Ние като Алианс на албанците сме готови за предсрочни избори със силната убеденост, че ще победим политическите противници и ще дадем нова надежда на избирателите, особено на албанците, да загърбят политическия монопол на ДСИ в продължение на две десетилетия", каза Беджети.
Неуспехът за получаване на дата за започване на преговорите за присъединяване към ЕС, напълно делегитимира правителството, което прави предсрочните парламентарни избори най-добрият вариант, според движението БЕСА. Те отхвърлят възможността за коалиция с ДСИ, заявявайки, че са отворени за обсъждане на избирателна коалиция само с опозиционни албански политически структури в страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“(Македония): Зоран Заев призова за предсрочни парламентарни избори

„Фокус“(Македония): Зоран Заев призова за предсрочни парламентарни избори

19 Октомври 2019 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Обръщайки се към гражданите днес, министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев обяви, че ще предложи провеждането на предсрочни парламентарни избори, предава скопската медия ”Фокус“.
„Това ще бъде моето предложение на утрешната среща с президента Стево Пендаровски. Организиране на бързи предсрочни избори възможно най-скоро, избори, на които гражданите ще кажат по кой път ще продължим“, каза Заев.
Изказването на премиера следва вчерашните интензивни консултации на различни нива относно заключенията след срещата на Европейския съвет, на която европейските лидери забавиха вземането на решение за започване на преговорите за присъединяване на Македония към Европейския съюз.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Трябва ли Македония да чука отчаяно на вратата на ЕС?

„Фокус“ (Македония): Трябва ли Македония да чука отчаяно на вратата на ЕС?

18 Октомври 2019 | 21:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. След вето на Гърция през 2008 г. Македония получи нова блокада за започване на преговори за членство, този път с Франция. Френският президент Еманюел Макрон дори заяви в изявление, че не всички съседни на ЕС държави трябва да станат членове на Европейския съюз, поставяйки под въпрос политиката на разширяване към Западните Балкани, пише македонският „Фокус“ в материал, представен без редакторска намеса.
В такава ситуация, когато Македония, както би казал премиерът Зоран Заев, “заложи всичко“ и картите се оказаха недостатъчни за започване на преговори, трябва ли да играем нова игра в покера с ЕС или трябва да се откажем?
След смяната на името и с цел присъединяване към ЕС и НАТО, както гласеше въпросът за референдума, македонските граждани се чувстват изиграни. Но както казва Люпчо Петковски, директор на Eurotink, на новата ситуация не трябва да се отговаря с национализъм, а с разумна гордост.
Той казва, че думите на Макрон предполагат, че ЕС може повече да не иска да се разширява, а желанието ни за членство се основава именно на ангажимента за разширяване. От изявлението на френския президент трябва да преценим сами, че параметрите на разширяването се променят и да търсим решение, смята Петковски.
„Излишно е да казваме, че се отказваме, но цялото ни желание за членство в ЕС се основава на минали решения и ние се придържаме към тях. Такова решение от миналото е Солунската програма, в която ЕС отново подчерта, че всички страни от Западните Балкани имат европейско бъдеще. Ако тези параметри се променят, трябва да е ясно и е необходимо време. Не трябва да се провежда политика на злобата, но ако тези параметри са променени, трябва да ни кажат или да преценяваме сами по тези изявления. Сега се оказва, че сме изиграни. Това, което казва Макрон, е, че тези параметри са се променили и ние сами трябва да го схванем. Езикът, който използва, показва не само тактическа маневра, но и нежелание за разширяване. Трябва да оценим това и да потърсим лекарство. Необходимо е време това да улегне и да продължим напред с живота. Трябва да се измисли добър прогресивен отговор как да продължим напред, каза Петковски в изявление пред "Фокус".
На въпрос дали Македония може да продължи напред и да просперира без ЕС, Петковски казва, че всичко е възможно.
„Всичко е възможно, всичко е възможно и без ЕС. И досега сме преживели и сме плували сами. Всички мислеха, че ще се провалим като малка страна, но ето ни. Имахме и успехи, и провали, и грешки, и добри неща, и с всичко сами сме се справили. Човек не трябва да отговаря с национализъм и да обвинява някого. Трябва да се отговори с разумна гордост и разумен план за бъдещето. Обмислено и рационално трябва да постъпят нашите политически лидери. С хладни глави, с мисъл, стъпка по стъпка и ще се видим по-нататък. Ние вървим напред, казва Петковски.
Докато чакаме дали премиерът Заев ще подаде оставка или ще се подчини на колегите си от партията, които казват „Не може, шефе!“, македонските граждани тази вечер отново ще заспят с чувство, че са изиграни от страна на идеализираната Европа.

Превод: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Зоран Заев проведе консултации с Али Ахмети и с най-близките си сътрудници

„МКД“ (Македония): Зоран Заев проведе консултации с Али Ахмети и с най-близките си сътрудници

18 Октомври 2019 | 20:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Консултациите на премиера Зоран Заев с лидера на ДСИ Али Ахмети, правителственият партньор в коалицията, приключиха. Резултатът от тази среща не е известен, пише македонското електронно издание “МКД“
Правителството обяви днес следобед, че се водят консултации между премиера и лидер на СДСМ Зоран Заев и неговите най-близки правителствени и партийни сътрудници, след като не бе дадено начало на преговорите за членство в ЕС
В изявлението се казва, че решението, което ще вземе Заев, ще бъде в интерес на гражданите и държавата.
Днес бе обявена неофициална информация, че Заев ще подаде оставка като премиер. Съобщава се също, че няколко лидери на ЕС са убедили Заев да продължи с реформите на страната и да не се отказва.
Германският канцлер Ангела Меркел, премиерите на Швеция и Словения и много други европейски лидери проведоха телефонен разговор с македонския премиер Заев днес.
„Моля, не се отказвайте. Напълно разбирам вашето неудовлетворение, защото вие свършихте своята част, а ние не. Нямам абсолютно никакво съмнение, че един ден вие ще станете пълноправен член на ЕС “, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел.
„Има ясно послание от всички европейски лидери с подкрепа за страната да продължи по пътя, който е поела, да продължи с реформите и интеграцията. Всички дадоха ясно признание за стъпките, предприети от Северна Македония и че сме напълно подготвени, но че няколко държави от ЕС не са готови ", информира кабинетът на Заев.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: Няма официално информация премиерът на Северна Македония Зоран Заев да е подал оставка

Александър Дамовски, МКД: Няма официално информация премиерът на Северна Македония Зоран Заев да е подал оставка

18 Октомври 2019 | 20:46 | Агенция "Фокус"
София. Няма официално информация премиерът на Северна Македония Зоран Заев да е подал оставка. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ главният редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски. Той се позова на прессъобщение от правителството, според което е свикана консултативна среща на премиера с неговите съветници, на която се обсъжда възможността за оставка и предизвикване на предсрочни избори. Дамовски добави, че евентуална оставка може да бъде използвана, за да се оправдае премиерът Заев за отказа за назначаване на дата и да прехвърли вината към ЕС, а не проблемът да бъде фокусиран върху корупционните афери от последните години, в които са замесени високопоставени членове на управляващите и министри.„Онова, което е най-важното, според мен, е неразбирането на нашата дипломация, на нашите лидери за това, какво се е случило всъщност в Брюксел и препоръките на европейските лидери за това, как Северна Македония да се реформира. И е странно виждането на нашето лидерство, на нашата власт, че могат да се справят с тази грешна брюкселска дипломация, като я излъжат за тайните проекти, които постоянно се правеха тук на темата корупция и правова държава“, допълни главният редактор.
Александър Дамовски каза още, че няма да се състои среща между Зоран Заев и лидера на опозицията Християн Мицкоски. По негови думи в неделя ще бъде проведена среща с президента Стево Пендаровски, която ще прерасне в консултации дали да бъдат насрочени предсрочни избори. Според Дамовски съществуват три варианта за такива избори: да се върви към тях; да се отложат и съвпаднат с редовните през октомври догодина; да няма избори, но да се смени само министър-председателят при запазване на кабинета, като предпочитани за поста са Оливер Спасовски, Радмила Шекеринска и Никола Димитров.

Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

За да не попаднат под чуждо влияние, Северна Македония и Албания трябва да са в ЕС (ОБЗОР)

За да не попаднат под чуждо влияние, Северна Македония и Албания трябва да са в ЕС (ОБЗОР)

18 Октомври 2019 | 20:29 | Агенция "Фокус"
София. Лидерите на страните от Европейския съюз спориха в напрегнат дебат за започването на преговори за членството на Северна Македония и Албания, но в крайна сметка не успяха да постигнат споразумение дори за изявлението след края на срещата. Пръв коментира темата след новината премиерът Бойко Борисов в Брюксел. Според политолога доц. Антоний Гълъбов последиците от отлагането на преговорите за членство на Северна Македония и Албания в ЕС ще бъдат тежки и за Общността. Той смята, че отлагането на даване на дата за начало на преговорите ще бъде лош сигнал за обществата на тези две страни. Едновременно с това ще покаже, че ЕС не може да постигне съгласие по отношение на прилагането на собствените си правила. Според него отлагането и забавянето на воденето на тези преговори няма да доведе до подобряване на ситуацията. По думите му нормалният политически процес е да влезем в процес на преговори и тогава вече да бъдат определени съответните изисквания към Северна Македония и Албания. Доц. Антоний Гълъбов добави, че Европейският съвет би могъл да се ангажира с това, че в началото на следващата година преговорите със Северна Македония и Албания ще започнат. По този начин ще бъдат удовлетворени и очакванията на страните, които не желаят този процес да започне сега, но няма да бъде загубена европейската перспектива за присъединяване на Северна Македония и Албания. Мнението на Антоний Гълъбов сподели и бившият ни посланик в Албания и Косово д-р Боби Бобев, посочвайки, че взетото на Европейски съвет решение ще изостри вътрешнополитическата обстановка в двете балкански страни. Той обясни тази вероятност с изключително силните опозиции в Албания и Северна Македония, за които решението на евролидерите ще бъде аргумент да атакува мнозинството и правителството. Според Бобев разочарованието в Скопие и Тирана ще е огромно и ще отвори ниша за евроскептицизъм.
Историкът проф. Пламен Павлов изказа мнението, че неприсъединяването на Северна Македония и Албания към ЕС ще бъде удобна възможност в двете страни да бъде прокарано чуждо влияние от страни като Русия, Китай и Турция например. Такова потенциално стечение на обстоятелствата Павлов посочи, че е нежелателно и няма съответствие нито с европейските, нито с българските интереси, нито с тези на хората в Северна Македония и Албания.
Темата коментира и историкът проф. Светлозар Елдъров, като той погледна въпроса от българска страна и заяви, че страната ни трябва да следва най-напред своя национален интерес, който се състои в нуждата Северна Македония да изпълни рамковите условия, които правителството ни постави пред нея в замяна на подкрепа за начало на преговорите ѝ за присъединяване към ЕС.
През деня от прессъобщения на правителствената информационна служба станаха ясни две неща: Европейският съвет ще се върне към обсъждане на темата за разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която предстои да се проведе през май догодина в Загреб в рамките на Хърватското председателство. Второто: през нощта след решението на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов е провеждал няколко телефонни разговора с македонския си колега Зоран Заев, в които го е посъветвал да не подава оставката си. Тази вероятност в коментари за „Фокус“ обсъдиха историците проф. Пламен Павлов, проф. Светлозар Елдъров, както и бившият ни посланик в Албания и Косово д-р Боби Бобев. Според Бобев вероятността за оставка на Зоран Заев съществува при всяко едно положение, но трудно може да се предвиди дали ще се реализира на практика. По думите му има шанс македонското правителство да падне не за нещо друго, а защото ще загуби своето парламентарно мнозинство на база на това, че не е изпълнило своите поети ангажименти. Проф. Пламен Павлов коментира, че няма никакво основание Заев да подава оставката си, тъй като позицията по отношение на Северна Македония и Албания няма пряка връзка с водената от него политика. По думите на проф. Светлозар Елдъров пък една потенциална оставка на македонския премиер вероятно не би се отразила добре на България, тъй като вероятността неговото място да заеме политик, проявяващ злонамерено отношение към страната ни, е голяма.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Да разделим Северна Македония от Албания би било смъртоносна политическа грешка

Еманюел Макрон: Да разделим Северна Македония от Албания би било смъртоносна политическа грешка

18 Октомври 2019 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Френският президент Еманюел Макрон призна, че вчера за началото на преговорите с Македония имаше ясно мнозинство от страните, но не и за Албания. Той също призна, че е против разделянето на двете страни, цитира думите му скопското електронно издание “МКД“
"Зелена светлина за Северна Македония без Албания би била смъртоносна политическа грешка. Това беше единственият възможен консенсус, но това щеше да предизвика политически и социални движения на невероятно насилие не само сред албанското малцинство в Северна Македония, но и във всички страни, където има албанско малцинство", каза той.
В първото си публично обръщение след блокирането на преговорите с Македония и Албания френският президент заяви, че пълноценното членство в ЕС вече не трябва да бъде единствената политика към съседите на ЕС, поставяйки за първи път въпроса за европейското бъдеще и перспективите на страните от Западните Балкани, заложени в Солун през 2003 г.
"Обсъждахме визията на всеки от нас за Европа. Не мисля, че разширяването е единствената политика за добросъседство", каза Макрон и добави, че ЕС не функционира както сега.
Той подчерта, че „тези страни“ трябва да имат „стратегически дневен ред“, но не е задължително те да бъдат бъдещи страни-членки на ЕС.
Макрон повтори необходимостта от реформиране на процеса на преговори със страните кандидатки и призова той да бъде обратим, т.е. да може да бъде спрян.
Френският президент особено приветства усилията на премиера Зоран Заев за Преспанското споразумение и конституционните промени.
„Тези промени бяха част от изискванията на ЕС, но повече държави имат резерви, не защото няма напредък, има напредък, но има несъответствия, включително относно миграцията и спазването на определени правила“, каза Макрон.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Европейските лидери утешават Зоран Заев: „Не се отказвайте“

Deutsche Welle: Европейските лидери утешават Зоран Заев: „Не се отказвайте“

18 Октомври 2019 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел, премиерите на Швеция и Словения и много други европейски лидери проведоха телефонни разговори с македонския премиер Заев днес. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарекоха липсата на решение "историческа грешка", пише Deutsche Welle
Блокирането на европейската интеграция на Македония предизвика разочарование сред македонските управляващи, което днес много европейски лидери се опитаха да поправят.
Канцлерите на Германия и Австрия Ангела Меркел и Бриджит Бирлейн вече потвърдиха на отделни пресконференции в Брюксел, че са разговаряли със Заев по телефона и са го насърчили да продължи работата си.
„Ще се опитаме да сведем последствията до най-ниското възможно ниво чрез тесни контакти с тези страни. Но, разбира се, ще има разочарование. Днес разговарях със Зоран Заев в Северна Македония. Искаме да се върнем към темата “, каза Меркел днес следобед.
Председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер също предложиха утеха, като заявиха, че ЕС е направил голяма грешка.
„Моля Ви, не се отказвайте. Напълно разбирам вашето неудовлетворение, защото вие изпълнихте вашата част, а ние не. Нямам абсолютно никакво съмнение, че един ден вие ще станете пълноправен член на ЕС “, каза Туск в Брюксел.
Юнкер разкритикува решението като "историческа грешка" и каза, "ако ЕС иска да бъде уважаван по целия свят, той трябва да спазва обещанията си".
Правителството потвърди телефонни разговори с европейски лидери, но все още няма информация за позицията на премиера след случилото се в Брюксел.
„Има ясно послание от всички европейски лидери с подкрепата на държавата да продължи по пътя, който е поела, да продължи с реформите и интеграцията. Всички дадоха ясно признание на стъпките, предприети от Северна Македония и че сме напълно подготвени, но че няколко държави от ЕС не са готови ", информира кабинетът на Заев.
Според правителствени източници Заев провежда консултации на различни нива през целия ден за следващите стъпки на неговото правителство.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Еманюел Макрон ще посети Скопие и Тирана

„Нова ТВ“ (Македония): Еманюел Макрон ще посети Скопие и Тирана

18 Октомври 2019 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Еманюел Макрон на заключителна пресконференция на срещата на върха в Брюксел, приветствайки смелостта на премиерите на Северна Македония и Албания, Зоран Заев и Еди Рама, обяви, че скоро ще ги посети, предава Македонската информационна агенция, цитирана от скопския телевизионен канал “Нова ТВ“
Той заяви на днешната пресконференция, че в Европейския съвет няма единодушие относно датата за начало на преговорите със Северна Македония и Албания. Имаше голямо мнозинство, но много държави казаха „не“ на Албания.
„Високо оценявам усилията на Еди Рама и Зоран Заев. И двамата са много смели. С нетърпение очаквам да ги посетя през следващите месеци. Те работят и ние ще си свършим работата. Но нека не се лъжем. Трябва да постигнем напредък в нашите процеси и едва тогава ще можем да започнем разговори с тях, но не както досега, тъй като вече няма смисъл, добави той.
„Налице е контрапродуктивна и погрешнаа стратегия за оказване на натиск върху Франция и Холандия, особено по въпроса за разширяването на ЕС с Албания и Северна Македония ", заяви анонимен източник в Елисейския дворец.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лидерът на БЕСА Билал Касами поиска оставката на правителството на Македония

ТАСС: Лидерът на БЕСА Билал Касами поиска оставката на правителството на Македония

18 Октомври 2019 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Тетово. Председателят на Движението БЕСА, Билал Касами призова настоящото правителство на Македония да подаде оставка заради решението на Съвета на ЕС да отложи началото на преговорите за присъединяването на страната към Европейския съюз, цитира думите му TACC.
"Въпреки че това правителство дойде с много обещания, то на практика не изпълни нищо и върна страната много стъпки назад. От днес страната е в дълбока криза и преодоляването на тази криза е възможно чрез колективна оставка на правителството, както и провеждане на предсрочни парламентарни избори ", каза Касами по време на пресконференция в централата на партията в Тетово.
Съветът на ЕС не гласува дата за началото на преговорите със Северна Македония и Албания за тяхното присъединяване към Европейския съюз.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Официален Париж: Франция е за започване на преговорите с Македония, но след като бъдат изпълнени условията

Официален Париж: Франция е за започване на преговорите с Македония, но след като бъдат изпълнени условията

18 Октомври 2019 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция не е против започването на преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания, но трябва да бъдат изпълнени две условия, които са много важни - за Северна Македония това е въпросът на Специалната прокуратура, а за Албания - съдебната реформа, каза директорът за континентална Европа във френското външно министерство, Фредерик Мондолони за European Western Balkans, цитиран от македонския телевизионен канал “Сител“.
„Не става въпрос само за френската позиция. Европейският съвет е разделен по този въпрос. Някои страни са за започване на преговори с двете страни, докато други искат да започнат преговори само с една от тях. Някои страни също включват двустранни въпроси в процеса, каза Мондолони, отговаряйки на въпрос за противопоставянето на Франция към започване на преговори със Северна Македония и Албания.
Той подчертава, че Франция също изисква реформи в процеса на преговори, особено в областта на върховенството на закона, което, според него, е сериозен проблем не само с кандидатите за членство, но и с някои държави-членки на ЕС.
„Нуждаем се от реформа на тази политика и това е амбициозна програма, но и ангажимент на френския президент. Действащият френски президент е ангажиран с европейските перспективи, но той иска те да бъдат надеждни и иска Западните Балкани да бъдат част от функциониращ клуб,“ казва Мондолони.
Попитан какъв вид послание се изпраща до други балкански страни, без да е взето решение за започване на преговори за Северна Македония, която направи значителна крачка напред в разрешаването на спора за името с Гърция, Мондолони казва, че страната "трябва да бъде сериозна с реформите".
„Споразумението от Преспа е значителна стъпка напред. Ние заявихме това ясно, но това не беше единственото условие, поставено през юни 2018 г. за започване на процеса на присъединяване. Разговаряхме по този въпрос миналата година и ще го направим отново тази година, казва Мондолони.
Той подчертава, че "това не е краят на историята и не е краят на процеса" на разширяване.
„Западните Балкани имат европейска перспектива и ние работим в тази посока. Трябва да сме последователни и отговорни,“ казва Мондолони.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Стево Пендаровски свиква лидерска среща в неделя

„Фокус“ (Македония): Стево Пендаровски свиква лидерска среща в неделя

18 Октомври 2019 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Македония Стево Пендаровски свиква лидерска среща в неделя, след като Европейският съюз не взе решение за започване на преговори със страната, пише македонският “Фокус“.
Партийните лидери приеха поканата на президента, заяви самият той в рамките на обръщението си към нацията.
„В такива моменти, това което най-малко трябва да правим е да насочим нашето недоволство към определени държави-членки на Съюза и ненужно да губим енергия за създаване на политическо напрежение.. В името на нашето бъдеще призовавам политическите ни партии да оставят настрана своите партийни интереси и да потвърдим нашата визия за бъдещето на страната,“ каза Пендаровски.
Той добави, че поканата е изпратена до председателите на основните парламентарни партии, както от управляващото мнозинство, така и от опозицията и че всички лидери са я приели.
„Аз получих положителен отговор от всички поканени за неделя, 20 октомври. Сега не е време за разочарования, апатия и партийни сметки за получаване на политически дивиденти. Време е да се съберем отново около най-важното за нас - нашето бъдеще и бъдещето на идните поколения. Само ако работим заедно - ще успеем,“ каза президентът.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Зиядин Села иска оставката на Зоран Заев и предсрочни парламентарни избори

„Плюс Инфо“ (Македония): Зиядин Села иска оставката на Зоран Заев и предсрочни парламентарни избори

18 Октомври 2019 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Оставката на премиера Зоран Заев и правителството и свикването на предсрочни избори поиска лидерът на Алианса на албанците Зиядин Села, цитира думите му македонското информационно издание “Плюс Инфо“
Според него премиерът и правителството трябва да поемат отговорност за провала на страната да получи дата за започване на преговори с ЕС.
„И ние, както и гражданите сме дълбоко разочаровани не от ЕС, а от развитието на вътрешнополитическата ситуация и липсата на капацитет за реформи у настоящото правителство. Те дойдоха на власт само заради обещанието, че чрез правова държава ще се изгради мира. Нито правова държава изградихме, нито мир. Проблемът е, че вместо да се изправи срещу корупцията и престъпността, правителството се превърна в част от корупцията. Правителството избра престъпността, вместо да избере справедливостта, напредъка, бъдещето като страна-членка на ЕС. Правителството трябва да плати цената за провала - чрез оставка и свикване на предсрочни парламентарни избори“, каза Села.
Той потвърди, че е получил покана от президента Стево Пендаровски и че ще присъства на лидерската среща в неделя.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Необходими са предсрочни избори за преодоляване на кризата

Християн Мицковски: Необходими са предсрочни избори за преодоляване на кризата

18 Октомври 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Решението да не бъде дадена дата е поражение, но не поражение за народа, а за политиките на Заев и това правителство, което е пропито от престъпност и корупция, каза в обръщение лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, като добави, че това е политика, която е насочила македонския народ към много отстъпки и отрицание от своята идентичност.
"Това не е следствие само на едно лошо решение, а на постоянни грешки, за които ние непрекъснато предупреждавахме", каза Мицковски и добави, че сега идва резултатът и щетите вече са нанесени.
Според лидера на ВМРО-ДПМНЕ хората искат предсрочни парламентарни избори за преодоляване на кризата и тази, както каза той, „неустойчива ситуация“.
Мицковски призова за спешна среща на лидерите в държавата, за да се обсъди бъдещето на Македония.
„ВМРО-ДПМНЕ ще предложи план за консултации с експерти за провеждане на подходящите реформи. Реформи, които ще означават големи стъпки в бъдеще. Имаме решение на уравнението как да превърнем Македония в съвременна и модерна държава ", каза лидерът на опозиционната партия и добави, че настоящото правителство е имало шанс да постигне резултати, но единствено е дало обещания, които не са изпълнени.
В края на обръщението Мицковски призова гражданите да застанат с ВМРО-ДПМНЕ в защита на бъдещето на идните поколения и бъдещето на Македония.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск: Северна Македония и Албания са подготвени, за съжаление няколко страни-членки не бяха

Доналд Туск: Северна Македония и Албания са подготвени, за съжаление няколко страни-членки не бяха

18 Октомври 2019 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Европейският съюз ще се върне към разширяването преди срещата на върха в Загреб през май догодина, след като страните членки не успяха да постигнат споразумение за започване на преговори със Северна Македония и Албания, цитира думите македонското електронно издание A1 On.
“По-голямата част от членовете на Европейския съюз искат открити преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Подобно решение обаче изисква единодушие, което не беше постигнато вчера. За да бъде ясно: Северна Македония и Албания не са виновни за това, те са изпълнили условията и са готови да започнат преговори. Те са готови, но за съжаление страни-членки не бяха. Ето защо не успяхме да постигнем положително решение. Аз лично смятам, че е грешка, но няма да коментирам повече“, каза Туск
Председателят на Европейския съвет на пресконференция призова Скопие и Тирана да не се отказват.
„Днес искам да изпратя съобщение до нашите македонски и албански приятели – моля Ви, не се отказвайте. Напълно разбирам вашата фрустрация, защото сте го заслужили нещо и не сте го получили. ЕС е сложна политическа структура и е факт, че понякога взимането на решения отнема твърде много време. Но аз абсолютно не се съмнявам, че един ден вие ще станете пълноправни членове на ЕС, каза Туск.
Германският канцлер Ангела Меркел заяви на пресконференция, че "много съжалява", че ЕС не успя да постигне консенсус и заяви, че Франция, Дания и Холандия са били против.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Президентът на Македония направи обръщение към нацията

„Канал 5“ (Македония): Президентът на Македония направи обръщение към нацията

18 Октомври 2019 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът Стево Пендаровски се обърна към нацията днес следобед. след среща на лидерите на ЕС в Брюксел, на която не бе дадено начало на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС, представено в пълен текст от македонския телевизионен “Канал 5“.

Обръщение на президента Стево Пендаровски:

Обръщам се към Вас по повод последните решения на Съвета на Европейския съюз относно датата за започване на преговорите за присъединяване с нашата страна.
За съжаление, заключенията на Съвета не съответстват на нашите оправдани очаквания и със сигурност не са в рамките на предишните заявления на Съюза.
Разбираемо е, че в тези моменти мнозина изпитват чувство на неудовлетвореност, но като оставим на страна емоциите, трябва да се изправим трезво пред новата реалност.
Никое политическо решение не е вечно, нито едно развитие не окончателно.
Няколко опита от годините на нашата независимост говорят в подкрепа на това твърдение.
Но преди да вземем решение какво да правим по-нататък, важно е да разберем защо някои решения са такива, каквито са, а не такива, каквито с основание очаквахме да бъдат.
А именно, безспорно е, че сме изпълнили всички предпоставки за започване на преговори и това беше казано на предишното заседание на Съвета през юни, когато без допълнителни забележки бе решено, че по технически причини, свързани с недостига на време след наскоро приключените евроизбори, че решението ще бъде взето на срещата на върха през октомври.
Цялата информация, която имахме за разговорите преди и по време на срещата на върха, несъмнено говори за концептуални различия между страните-членки на ЕС в процеса на разширяване.

Някои от тези забележки се отнасят до методологията за провеждане на предприсъединителни преговори.
Моето мнение от самото начало беше и остава, че предложенията за усъвършенстване на методологията са добре дошли, тъй като общата цел е да се осигурят положителните промени, които трябва да настъпят по време на процеса на преговори.
На фона на всички преговори обаче бяха чути и мнения за изграждане на някакви специални отношения на Европейския съюз със страните от нашия регион, различни от пътя, по който са минали всички досегашни кандидати за членство.
Тези дилеми засягат самата същност на европейската идея, която е, че всички страни на континента, които изпълняват критериите, имат право на пълноправно членство в съюза.
Идеята за обединена Европа е право на всички европейци и никой не може да я отнеме. Ние сме европейска държава и имаме право да бъдем част от общ европейски дом.

Уважаеми граждани,

Страната ни има много искрени приятели и съюзници в Европа. В тези моменти, когато някои от нас поставят това под съмнение, искам да кажа публично, че нямаме врагове в Европа, има само държави, които имат своите специфични национални интереси, които защитават и няма нищо спорно.
Свидетели сме, че огромното мнозинство държави са се борили за нашите интереси, така както биха се борили за собствените си национални интереси.
Тяхната подкрепа е искрена и неподправена и аз се убедих в това по време на посещенията си в Брюксел, Берлин, Виена и Любляна. Убеден съм, че всички те ще продължат да ни подкрепят независимо от бъдещото развитие.
За нас е важно да потвърдим отново своите позиции относно евроатлантическата интеграция, която няма жизнеспособна алтернатива.
Членството в НАТО ще се случи скоро, а членството в ЕС, което знаем отдавна, няма да бъде задача само на едно правителство, един парламент или един президент.
Убеден съм, че ако искаме доброто на нашата страна, единственият правилен подход, предвид новите обстоятелства, е да бъдем още по-решителни в трансформацията на нашето общество.
Ние не само трябва да станем формален член на съюза, но и да възприемем реалистично системата от ценности и тяхното приложение в ежедневието на гражданите.
Реформите в много области и по-специално функционирането на правовата държава трябва да продължат и да се засилят без никакви уговорки.
Справянето с организираната престъпност и корупцията по високите етажи не са само изискване за интеграция, а и необходимост от устойчив правен ред.
Европейските стандарти трябва да станат вътрешни стандарти. Ако нашият народ не вижда европейски жизнен стандарт, на никого не е необходимо само официално членство в Съюза.
Независимо от заключенията на Съвета на ЕС споразуменията, които постигнахме със съседите ни България и Гърция, трябва да продължат да се изпълняват, както е договорено, с честно отношение от всички страни, тъй като те са основа не само на добросъседските отношения, но и на регионално сътрудничество и стабилност.
Също така вътрешните реформи за пълна интеграция и равенство на всички етнически общности трябва да продължат, защото те са предпоставка за вътрешното сближаване и стабилността на държавата.

Уважаеми граждани,

В такива моменти, това което най-малко трябва да правим е да насочим нашето недоволство към определени държави-членки на Съюза и ненужно да губим енергия за създаване на политическо напрежение.
Ето защо в името на нашето бъдеще призовах ръководствата на основните политически партии да оставим настрана легитимните си партийни интереси и да потвърдим заедно нашата визия за бъдещето на страната.
За тази цел изпратих покани за среща на ръководството на председателите на най-големите парламентарни политически партии, както от управляващите, така и от опозицията. Убеден съм, че сега е време да покажем единство около стратегическата ни ориентация, независимо от политическите различия по много въпроси.
Бих искал да информирам македонската общественост, че получих положителен отговор от всички поканени и че срещата вече е насрочена за неделя, 20 октомври.

Уважаеми граждани,

Сега не е време за разочарование, апатия или за партийни сметки за получаване на политически дивиденти. Сега е моментът да се съберем отново около най-важното за нас в Република Северна Македония - нашето бъдеще и бъдещето на идните поколения. Дълбоко съм убеден, че само ако работим заедно - ще успеем!

Благодаря Ви!

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Светлозар Елдъров: Важният за България въпрос е Северна Македония да изпълни рамковите условия на правителството

Проф. Светлозар Елдъров: Важният за България въпрос е Северна Македония да изпълни рамковите условия на правителството

18 Октомври 2019 | 16:20 | Агенция "Фокус"
София. Важният за България въпрос е Северна Македония да изпълни рамковите условия на правителството по изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. Това каза историкът проф. Светлозар Елдъров в коментар за Агенция „Фокус“ по повод с решението на евролидерите да се дадат дата за начало на преговорите за членство на Албания и Северна Македония. Той коментира още, че за да спре даването на дата за балканските страни Франция е имала своите мотиви и интереси. „За нас е важно България да успее да наложи своите разбирания за добросъседските отношения и онова, което Македония трябва да направи, за да изпълни Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Дали Зоран Заев ще си подаде оставката, или не – за нас не е толкова важно, това е вътрешнополитически въпрос на Република Северна Македония“, посочи още историкът.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Светлозар Елдъров: Ако Зоран Заев подаде оставка, има вероятност мястото му да заеме още по - зле настроен към България политик

Проф. Светлозар Елдъров: Ако Зоран Заев подаде оставка, има вероятност мястото му да заеме още по - зле настроен към България политик

18 Октомври 2019 | 16:08 | Агенция "Фокус"
София. Ако Зоран Заев подаде оставка, това означават нови избори и вероятно възможността да дойде някой още по- зле настроен към България македонски политик, а това не мисля, че е в интерес на България. Това каза историкът проф. Светлозар Елдъров в коментар за Агенция „Фокус“ по повод с решението на евролидерите да се дадат дата за начало на преговорите за членство на Албания и Северна Македония.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов, историк: Откъсването на Северна Македония от преговорния процес за ЕС я тласка към руско влияние

Проф. Пламен Павлов, историк: Откъсването на Северна Македония от преговорния процес за ЕС я тласка към руско влияние

18 Октомври 2019 | 15:38 | Агенция "Фокус"
София. Откъсването на Северна Македония от преговорния процес за ЕС я тласка към политическото влияние на Русия и на всякакви извъневропейски фактори, което е нежелателно и няма съответствие нито с европейските, нито с българските интереси, а да не говорим, че не е в интерес и на самите хора в Република Северна Македония. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в коментар за Агенция „Фокус“ по повод изказването на премиера Борисов, че Европейският съвет ще се върне към обсъждане на темата Разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която предстои да се проведе през май догодина в Загреб в рамките на Хърватското председателство. Той изрази надежда в началото на следващата година да надделее прагматичният подход. „Да се надяваме, че българската дипломация ще наклони везните в полза на стартиране на преговори със Северна Македония“, посочи историкът.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов, историк: Няма никакво основание Зоран Заев да подава оставката си

Проф. Пламен Павлов, историк: Няма никакво основание Зоран Заев да подава оставката си

18 Октомври 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
София. Няма никакво основание Зоран Заев да подава оставката си. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в коментар за Агенция „Фокус“ по повод с решението на евролидерите да се дадат дата за начало на преговорите за членство на Албания и Северна Македония. Той посочи, че позицията по отношение на Северна Македония и Албания няма пряка връзка с политиката на македонския премиер Зоран Заев. „Става дума за геополитически сметки, като в случая Франция играе една не много благовидна роля със спирането специално на Северна Македония“, добави Павлов. Той отбелязва, че в случая на Албания има много повече основания засега да не се дава старт на преговори за членство. „В случая със Северна Македония обаче мисля, че няма основание да се отлага“, заяви Павлов.


Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Vive la France – или поне според скептично настроените към интеграцията на Албания и Северна Македония (Коментари в гръцките медии - Агенция "Фокус")

Vive la France – или поне според скептично настроените към интеграцията на Албания и Северна Македония (Коментари в гръцките медии - Агенция "Фокус")

18 Октомври 2019 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Медиите в Гърция поставиха акцента за европейската перспектива на Северна Македония и Албания върху непроменената позиция на Франция относно определянето на дата за започване на преговори за членство с двете балкански страни и липсата на конкретно решение за разширяването на Общността.
Държавният оператор ERT съобщи в следобедните новини, че разширяването на Европейския съюз и европейската перспектива на Северна Македония и Албания са били обсъдени в сутрешните часове на втория ден от срещата на върха в Брюксел.

Голяма част от гръцките медии препубликуваха текста от информационната агенция ANA-MPA, озаглавен „ЕС: Без споразумение за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания“, с подробности за пресконференцията в Брюксел, на която стана ясно, че двете страни ще трябва да почакат за получаването на дата.

Подчертава се, че Франция е една от трите държави, които възпрепятстваха започването на преговорите за присъединяване или отделното разглеждане на кандидатурите на Северна Македония и Албания. Според агенцията преговорите за разширяването на ЕС са били дълги и трудни. „Не беше приет текст по въпроса, тъй като няма споразумение за започване на преговори за присъединяване", разкри френския дипломатически източник пред ANA-MPA.

„Среща на върха на ЕС: Три държави блокират началото на преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания“; „Френско вето върху интеграцията в Северна Македония и Албания в ЕС“; „Франция блокира започването на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания“; „Стоп от Макрон за Скопие и Тирана в ЕС“; „Мицотакис и Ципрас подкрепят интеграцията в Северна Македония и Албания в ЕС“; „ЕС без консенсус за преговори със Северна Македония и Албания“, са само част от заглавията в изданията в южната ни съседка.

Вестник Kathimerini цитира думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, според когото моментът за обсъждане на членството на Северна Македония и Албания „не е правилно“, най-вече що се отнася до втората. „Имаше дълги разговори за системата за присъединяване. Трябва да променим това“, изрази увереност Рюте.
„Най-силните възражения обаче бяха изразени от френския президент Еманюел Макрон, който също посочи процедурните въпроси като причина за блокиране на процеса“, пише изданието.
Kathimerini цитира и думите на председателя на Европейския парламент Дейвид Сасоли се изказа в подкрепа на Албания и Северна Македония, като заяви, че ще бъде „трудно да се обясни на хората от тези страни, защо отлагаме” преговорите за присъединяването им.

„Правителствените източници обясняват, че снощното отлагане на обсъжданията не означава, че те са отложени. От една страна, въпросът може да бъде обсъден отново днес през втория ден на срещата на върха на ЕС, а от друга страна се предвижда лидерите на ЕС най-накрая да дадат „зелена светлина“ на една от следващите срещи на върха, ако днес не бъде постигнато решение“, е обобщението на редакцията на вестник Naftemporiki.

„Франция, подкрепена от още две държави, блокира преговорите за присъединяване за Северна Македония и Албания, предизвиквайки разочарование и в двете балкански страни, написа Efimerida ton Sindiakton. „Vive la France! Това ще извикат скептично настроените към интеграцията на Албания и Скопие в ЕС, защото след маратонската дискусия на 28 европейски лидери, те официално обявиха невъзможност за постигане на споразумение", коментира изданието.


Редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Зоран Заев изгуби три години от мандата си за да разбие Репбулика Македония, твърдят от ВМРО-ДПМНЕ

„Денешен“ (Македония): Зоран Заев изгуби три години от мандата си за да разбие Репбулика Македония, твърдят от ВМРО-ДПМНЕ

18 Октомври 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Зоран Заев е изгубил три години от мандата си за да разбие Република Македония, твърдят от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, пише скопското издание ”Денешен“.
Според партията Заев и неговата партия са виновни за това, че 22% от гражданите на Северна Македония и 7% от пенсионерите в страната са на ръба на бедността.
„Един от всеки пети в Македония под властта на Заев не знае как ще преживее месеца. Около 500 хил. граждани дори не могат да задоволят основните си човешки потребности. Заради бедността гражданите напускат страната и заминават да работят в чужбина", се казва в изявлението на ВМРО-ДПМНЕ.
"Откакто СДСМ (Социалдемократичен съюз на Македония) е на власт, всеки ден все повече се увеличава броят на напусналите страната. Гражданите бягат, защото в Македония под властта на Заев икономиката все повече се влошава. Зоран Заев загуби три години от своя мандат, за да разбие държавата, обществено, икономически, отбранително и финансово, вместо да върне емигрантите, както обеща. Зоран Заев и СДСМ не са способни да направят нищо добро и трябва да напуснат. Предсрочни парламентарни избори час по-скоро!“, се казва в съобщението на опозиционната партия.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Преговорите за македонското членство в ЕС – „Напролет, здраве да е!“ (Коментари в македонските медии - Агенция "Фокус")

Преговорите за македонското членство в ЕС – „Напролет, здраве да е!“ (Коментари в македонските медии - Агенция "Фокус")

18 Октомври 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Това, което вече бе известно от няколко дни (ако не седмици и месеци), бе официално потвърдено: Северна Македония и Албания няма да получат дата за започване на преговори за присъединяването им към Европейския съюз. Преговорите за разширяването на Общността не бяха включени в дневния ред на втория ден от срещата на правителствените и държавни лидери на страните от ЕС.
Според информация, разпространена в медиите, част от държавите от Общността са подкрепили започване на преговори за македонското и албанското членство, друга част са настояли да бъде дадена „зелена светлина“ единствено на югозападната ни съседка (като Нидерландия), а трети са се противопоставили изцяло на продължаването на процеса на разширяване на Блока в настоящия момент. Франция е една от тези ключови държави.
Развръзката се следи отблизо в македонските средства за масова информация, а в разпространяваните текстове личи горчивината от развитието на ситуацията.

„Без име, без Нобелова награда за премиера, без добри съседи, без начална дата за преговори с ЕС. Всички тези усилия на правителството с продажбата на национални интереси не се увенчаха с очакваните резултати. Това некомпетентно политическо ръководство на социалдемократите и „интеграторите“, независимо дали признават или не, на следващите парламентарни избори, предсрочни или редовни, ще платят скъпо за тяхната политическа (без) отговорност, а, Бога ми, и престъпна в бъдеще“, написа докторът по политическите науки Горан Шибаковски в статия за телевизия Pressing TV, озаглавена „Напролет, здраве да е!“.

Авторитетният вестник „Нова Македония“ публикува статия, в която привежда мнението на различни анализатори относно това какво се крие зад френското „не“ за започване на преговорите за македонското членство в ЕС. „Франция остава на твърдата си позиция да блокира определянето на дата за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към Европейския съюз, а като аргумент изтъква необходимостта от реформа на системата за прием на нови страни-членки на Общността. Париж смята, че Съюзът ще бъде изправен пред твърде много предизвикателства с още две държави от регион, който все още изпитва последиците от войните на територията на бивша Югославия и който се бори с престъпността и корупцията. Възниква обаче дилемата дали Македония и Албания наистина са такава заплаха за Европа, предвид факта, че става въпрос единствено за определяне на дата започване на преговорите за присъединяване. Самото членство вероятно ще стане факт след десетилетие – период, в който ЕС ще има достатъчно време, за да се консолидира. Заключението – зад френското „не“ са скрити други мотиви, планове и интереси“, пише изданието.


На фона на новините от Брюксел, скопската телевизия „Телма“ предаде, че министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев се връща в страната, без да е дочакал окончателното решение на европейските лидери за датата за започване на преговори за членството в Общността. Обявено бе, че Заев е свикал спешна министерска среща, която най-вероятно ще се проведе през почивните дни. Междувременно – допълва медията, висшето партийно ръководство на управляващия СДСМ заседава и очаква присъединяването на премиера.

Държавният глава на югозападната ни съседка Стево Пендаровски ще направи обръщение към нацията по повод развръзката от срещата на върха в Брюксел, на която стана ясно, че Северна Македония няма да получи дата за започване на преговори за членство в Общността, съобщи електронното издание на скопския „Фокус“.
От кабинета на македонския президент поясниха за медията, че Пендаровски ще направи обръщението си в ранния следобед на деня. Освен това той ще покани на среща политическите лидери в страната и ще ги призове за сплотеност. Според изданието Пендаровски ще потвърди евроатлантическите стремежи на Македония, въпреки резултатите от срещата на европейските лидери.

Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров реагира на резултатите от срещата на върха в Брюксел, като заяви, че най-малкото, което Европейският съюз дължи на страните от Балканите, е ясна позиция относно това дали те имат европейско бъдеще, предава скопската телевизия „НОВА ТВ“.
„Най-малкото, което ЕС дължи на региона, е да бъде директен с нас. Дали има консенсус за европейското бъдеще на Западните Балкани, дали резултатите от срещата в Солун през 2003 г. вече не важат – гражданите заслужават да знаят отговорите“, написа Димитров в социалната мрежа „Туитър“.
„Благодарности на всички лидери, които се бориха за това ЕС да започне преговори с нас, изтъквайки Преспанското споразумение, вътрешните реформи, подкрепяйки европейския разказ за Северна Македония – страна, която е кандидат за членство вече 14 г. Докато чакаме този консенсус, трябва да продължим да защитаваме европейските ценности у дома“, допълни първият дипломат на Скопие.

След като стана ясно, че най-вероятно в рамките на срещата на върха в Брюксел Северна Македония няма да получи дата за започване на преговорите за членство в Европейския съюз, опозиционната ВМРО-ДПМНЕ насрочи специална пресконференция, предаде скопската телевизия „21 ТВ“.
По-рано партията разпространи изявление, в което подчерта, че „Заев загуби три години от своя мандат, за да разглоби държавата - социално, икономически и финансово“.

Редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейският съвет ще се върне към обсъждане на темата Разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани

Европейският съвет ще се върне към обсъждане на темата Разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани

18 Октомври 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съвет ще се върне към обсъждане на темата Разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която предстои да се проведе през май догодина в Загреб в рамките на Хърватското председателство. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Заключението беше прието от лидерите на Европейския съвет днес по предложение на министър-председателя Бойко Борисов, което бе съгласувано и подкрепено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и германския канцлер Ангела Меркел. „Това по-специално се отнася за Република Северна Македония и Албания“, уточни премиерът Борисов и добави: „Вече имаме изречение, което дава тази перспектива, за която толкова настоявахме. Предложих го и за радост колегите го приеха“. Пред медиите премиерът Борисов съобщи още, че България и още пет държави – Литва, Латвия, Полша, Румъния и Унгария, изпратиха писмо до ЕП и ЕК по отношение на Пакета „Мобилност I“, като целта е той да бъде преразгледан. „Толкова много кръпки му се сложиха, че вече загуби първоначалния си смисъл“, категоричен беше министър-председателят Бойко Борисов. В писмото, инициирано от шестте европейски държави, сред които е и България, се посочва, че е необходима задълбочена дискусия, която взима предвид националните специфики на всички държави членки, включително на тези, които се намират на външните граници на ЕС. „Няма да приемем мерки, които създават ненужни разделения в ЕС. Ние сме силно убедени, че новите законодателни мерки трябва да бъдат реалистични, пропорционални и недискриминационни. Те трябва да съхранят конкуренцията в транспортния сектор на ЕС, без да поставят нашите компании в по-лоша позиция, отколкото компании, произхождащи от трети страни“, се отбелязва още в писмото. Посочва се още, че някои от предложенията в Пакета ще доведат до увеличаване броя на празните курсове на камионите, което автоматично означава и сериозни допълнителни стотици хиляди тонове въглеродни емисии годишно. Шестимата премиери призовават Европейския парламент и Комисията внимателно да анализират предложенията, свързани с Пакета „Мобилност I“ и да извършат оценка на въздействието на всички обсъждани мерки преди предговорите да продължат.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.