НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Албин Курти коментира ситуацията на Балканите: Стабилността е за сметка на албанците

Албин Курти коментира ситуацията на Балканите: Стабилността е за сметка на албанците

28 Октомври 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на движение „Самоопределение“ и кандидат за премиер на Косово Албин Курти коментира ситуацията на Балканите, като заяви, че стабилността в региона традиционно се поддържа за сметка на албанците, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Същевременно – съгласно думите му, албанците имат по-малко права и страдат от липсва на просперитет, така че нивата на емиграцията остават високи. Курти подчерта, че независимо дали са от Косово, Албания, Черна гора или Македония, всички са „албанци“.
„Стабилността на Балканите традиционно се поддържа за сметка на албанците, които имат най-малко права и най-слабо благосъстояние и следователно - висока емиграция. Всеки трети гражданин на Косово не е жител на най-младата държава на Балканите. Когато се проведе преброяването, реших, че ще е всеки пети, но излезе всеки трети. Докато ние имаме своята диаспора в Швейцария и Германия, но също и в Австрия, страните от Скандинавия, Великобритания и САЩ, Албания е навсякъде, най-вече в Гърция и Италия“, коментира Курти в интервю за тиранската телевизия Ora News, цитирано от изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албин Курти: Новото косовско правителство ще бъде формирано без „Сръбска листа“

Албин Курти: Новото косовско правителство ще бъде формирано без „Сръбска листа“

27 Октомври 2019 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на Движението „Самоопределение“ Албин Курти, който се очаква да получи мандат за съставяне на правителството, след като партията му спечели предсрочни парламентарни избори в Косово, заяви, че няма пречка, която не може да бъде преодоляна в преговорите за формиране на ново правителство между неговата партия и Демократическата лига на Косово (ДЛК), която зае второ място на изборите на 6 октомври, заяви кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Прищина, цитиран от “Макпрес“.
Бъдещият косовски премиер повтори, че в ръководеното от него правителство няма да има представител от „Сръбска листа“, въпреки че тази най-голяма косовска сръбска партия печели убедителна победа в областите с преобладаващо сръбско население на тези избори.
По-рано в интервю за обществената телевизия RTK, Курти заяви, че новото правителство ще спазва конституционното си задължение да има министър от сръбската етническа общност в страната, но няма законово задължение той да бъде представител на партията-победител в сръбския блок в този случай „Сръбска листа“
Що се отнася до останалите етнически общности на малцинствата, Курти казва, че те също ще имат министър в кабинета и че въз основа на контактите с представители на тези общности, които са спечелили места в новия парламент на Косово, те са изразили интерес да бъдат част от управляващата коалиция.
Според съобщенията новото правителство на Косово ще има 12 министри, един сърбин и един от другите етнически общности, които не са мнозинство, а всяко министерство ще има двама заместник-министри. Правителството в оставката на Рамуш Харадинай има 21 министри и около 100 заместник-министри.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албин Курти: Нямаме конституционно задължение да включваме „Сръбска листа“ в правителството

Албин Курти: Нямаме конституционно задължение да включваме „Сръбска листа“ в правителството

25 Октомври 2019 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Прищина. Ръководителят на движение „Самоопределение“, което спечели изборите в Косово, Албин Курти заяви, че няма конституционно задължение да включва партия „Сръбска листа“ в правителството, предава RTK.
Той все пак допълни, че поне един министър в правителството, което ще бъде формирано ще е от сръбската общност в Косово.
„Ще изпълним това конституционно задължение, но управляващата коалиция няма да зависи от условия от която и да е партия“, заяви Курти.
Попитан за коалиционните преговори с „Демократическата лига на Косово“ (ДЛК), Курти заяви, че в момента се обсъждат отговорностите, които двете политически партии ще имат в новото правителство.
„Нашите работни групи хармонизират програмата и общите правителствени проекти, които ще проведем, както и разделението на отговорностите и функциите в нашето общо правителство. Хората решиха, че това, което вчера беше опозицията, днес ще е правителството и в същото време дадоха предимство на движение „Самоопределение“ в него“, заяви още Албин Курти.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Албин Курти очаква да поеме премиерския пост през ноември

„Алсат-М“ (Македония): Албин Курти очаква да поеме премиерския пост през ноември

23 Октомври 2019 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на движение „Самоопределение“ и кандидат за министър-председател на Косово Албин Курти заяви, че очаква официално да поеме премиерския пост през ноември, предава излъчващата на албански език телевизия „Алсат-М“.
Курти подчерта, че с Демократическата лига на Косово (ДЛК) е постигнато съгласие за 12 министерства. По отношение на Европейския съюз той призова за сътрудничество между страните от региона.
„Регионалните инициативи със сигурност са желани, но те абсолютно не могат да заменят европейската интеграция. Не можем да кажем, че няма да се интегрираме в ЕС и ще създадем нещо друго тук“, подчерта председателят на „Самоопределение“.
Курти сподели, че очаква скоро да посети Северна Македония и да има близки отношения с Албания. За да бъде стабилен регионът обаче, Сърбия трябва да приеме реалността, че Косово е независима държава. „Нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия преминава през нормализиране на самата Сърбия. Имаше опити за извършване на геноцид в Косово. 860 хиляди албанци бяха депортирани извън Косово през пролетта на 1999 г. Над един милион бяха прогонени от домовете си, имаме 20 хиляди изнасилени жени“, отбеляза Курти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Албин Курти е добър измамник

Рамуш Харадинай: Албин Курти е добър измамник

22 Октомври 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Прищина. Напускащият премиер на Косово Рамуш Харадинай определи лидера на движение „Самоопределение“ и вероятен бъдещ премиер на страната Албин Курти като „добър измамник“, предава прищинската телевизия Klan Kosova.
„След като го видях с флаг на Косово на стадион в Прищина, се колебая дали да се доверя на твърдението му, че няма да признае Специализираните камари. Работих известно време с него, той е добър измамник. Примерът със знамето казва нещо. Това измама“, подчерта Харадинай.
Той добави, че се надява Курти да не отменя 100-процентовите мита върху вноса на сръбски стоки в страната, тъй като според него това би било голяма, непоправима грешка. „Просто се надявам, че Курти няма да позволи на сръбските камиони да влязат“, добави Харадинай.
Той допълни, че водената от него партия – „Алианс за бъдещето на Косово“, ще остане в опозиция и няма интерес да бъде част от новото правителство в Прищина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Според Албин Курти косовските сърби не искат ОСО, тя е „шовинистичен проект“ на Белград

Danas (Сърбия): Според Албин Курти косовските сърби не искат ОСО, тя е „шовинистичен проект“ на Белград

22 Октомври 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовските сърби не искат създаването на Общността на сръбските общини (ОСО). Те настояват за своите права, а не на шовинистични проекти, създадени от официален Белград. Такова мнение изрази председателят на движение „Самоопределение“ и вероятно бъдещ премиер на Косово Албин Курти в интервю за прищинска медия, съобщава електронното издание на сръбския ежедневник Danas.
„ОСО е мъртва. Това е сръбски проект в Косово. Това не е волята на сръбското малцинство в страната. В Косово има 132 000 сърби и те никога не са се оплаквали от липсата на ОСО. Защо не поискаха нейното формиране? ,Защото не го искат. Те (сърбите) претендират за своите права, а не за шовинистичните проекти на Сърбия в Косово. Сърбия се стреми просто да получи нещо от нашата страна", заяви Курти в интервю, излъчено от телевизия K7.
Той повтори, че от Сърбия ще се изисква да изплати военните си дългове и че те не могат да бъдат опростени.
„Казах, че имаме задължение към загиналите по време на войната да искаме дълговете си от Сърбия. Никой, мъртъв или жив, няма право да опрощава дълговете на Сърбия. Тя трябва да носи отговорност за насилието, което е извършила, за кланетата, които сега не признава, за пенсионния фонд, който ограби“, категоричен бе Курти.
Лидерът на „Самоопределение“ припомни, че през януари в Сърбия започва предизборна кампания и затова не е реалистично да се очаква диалогът да се възобнови скоро, камо ли да се постигне споразумение за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина.
„Знаем какви националистически изявления се правят по време на кампанията в тази страна. С кого да говоря? Това е нещо, за което другите не са се замисляли, говорейки за бързо приключване на диалога“, отбеляза Курти.
Лидерът за самоопределение и най-вероятно новият министър-председател на Косово Албин Курти заяви тази вечер, че Конституционният съд на Косово ясно и недвусмислено установи, че диалогът между Косово и Сърбия трябва да се води от премиера на Косово.
На въпрос какво би направил, ако международните представители в диалога настояват президента на Косово Хашим Тачи да води диалога, Курти отговори, че това би било нарушение на Конституцията на най-младата държава на Балканите.
„Ако това се случи, ще бъде нарушение на Конституцията на Косово. Конституционният съд реши диалогът със Сърбия да се води от министър-председателя. Хашим Тачи е президент на Косово, но той не може да ръководи външната политика. Проблем е да постигнете споразумение с някого, който не е съгласен с фактите“, заяви Курти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Сорос: Западна Европа трябва да се изправи срещу своята албанофобия

Александър Сорос: Западна Европа трябва да се изправи срещу своята албанофобия

21 Октомври 2019 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Тирана. „Има подчертани предразсъдъци и нетърпимост към етническите албанци в Западна Европа, които не трябва да бъдат подценявани при отхвърлянето на Албания и Северна Македония от Съвета“, заяви Александър Сорос в „Туитър“, пише електронното издание на македонския вестник „Независен“.
Изявлението на Александър, син на добре известният милиардер Джордж Сорос, основателят на Фондация „Отворено общество“, идва след негативното решение на Европейския съвет за започване на преговори със Скопие и Тирана за влизане в ЕС.
„Европа трябва да се изправи срещу своята албанофобия!“ – добави той.
Освен това Сорос прикачи към своя статус и реакцията на европейския комисар по разширяването Йоханес Хан, написал: „И само да бъде ясно: Отговорността на този неуспех не е на двете страни, мнозина с право се надяваха на позитивно решение. ЕС е този, който я носи заради вътрешните си проблеми. Това подкопава доверието в ЕС“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Албин Курти посети Тирана да отпразнува изборната победа на „Самоопределение“

Gazeta Express (Косово): Албин Курти посети Тирана да отпразнува изборната победа на „Самоопределение“

21 Октомври 2019 | 07:25 | Агенция "Фокус"
Тирана. Председателят на движение „Самоопределение“ и бъдещ премиер на Косово Албин Курти посети Албания, за да отпразнува победата на предсрочните парламентарни избори в най-младата държава на Балканите, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Изданието не привежда информация за срещите, които Курти е имал в страната, но съобщава за инцидент на пътя с превозното средство, с което той е пътувал по пътя Тирана-Дуръс. От прессцентъра на „Самоопределение“ потвърдиха за произшествието, като увериха: „Всичко е наред, никой не е пострадал“.
Съгласно разпространената информация, автомобилът на Курти е ударил патрулка на албанската полиция. В медиите се появиха снимки на щетите на превозното средство. Уточнява се, че Курти е останал в Албания през нощта.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Предсрочните парламентарни избори ще се състоят на 12 април 2020 година

Зоран Заев: Предсрочните парламентарни избори ще се състоят на 12 април 2020 година

20 Октомври 2019 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Предсрочните парламентарни избори ще се състоят на 12 април 2020 година, заяви премиерът Зоран Заев след края на лидерската среща във Вила „Водно“ при президента Стево Пендаровски, предава македонското електронно издание “МКД“
Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 12 април 2020 г. СДСМ настояваше изборите да се проведат на 22 или 29 декември. Представителите на ВМРО-ДПМНЕ обаче поискаха друга дата през март или април Накрая за 12 април беше постигнато споразумение. Лидерите на политическите партии се съгласиха, че преброяването трябва да се проведе догодина, но след приключването на предсрочните парламентарни избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стево Пендаровски: Имаме държавен консенсус, че искаме да продължим по европейския път

Стево Пендаровски: Имаме държавен консенсус, че искаме да продължим по европейския път

20 Октомври 2019 | 20:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Първата част от лидерската среща във Вила „Водно“ приключи. По време на почивката президентът Пендаровски заяви, че е обсъдено решението на лидерите на ЕС да не започват преговори за присъединяване на Македония към ЕС, информира скопският телевизионен канал “Телма“.
„Страната ни е в подобна ситуация за трети път“, каза Пендаровски, като припомни и трите ситуации, но за разлика от предишните, този път Македония изпълни всички поставени условия.
Всички присъстващи лидери са изразили съгласие, че пътят към членство в ЕС е единственият път за Македония, тъй като това е единственият път към по-добро бъдеще.
„Имаме държавен консенсус, независимо от заключенията на срещата на върха на ЕС, имаме съгласието на всички присъстващи, че нямаме проблем с новата методология, която се предлага. Съгласни сме с обратимостта на процеса, защото ние няма от какво да се страхуваме и всички присъстващи казаха „не“ за каквито и да било алтернативи на процеса . Имаше предложения да ни включат в категорията „съседство“, но ние сме част от Европа и не търсим алтернатива, а само пълноправно членство в организацията“, каза президентът.
Всички, които са на власт или в опозиция през следващия период, обещаха да работят за присъединяване към Европа.
След почивката Пендаровски обяви, че ще бъде обсъдена втората точка, а именно предсрочните парламентарни избори и решението кога да бъдат проведени.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Лидерите пристигнаха при президента

„Локално“ (Македония): Лидерите пристигнаха при президента

20 Октомври 2019 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерите на политическите партии започнаха да пристигат в президентската вила „Водно“, информира македонското електронно издание “Локално“.
Лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети дойде пръв. На срещата с президента Стево Пендаровски са поканени лидерите на най-големите парламентарни партии Зоран Заев, Християн Мичковски, Али Ахмети, Зядин Села, Африм Гаши, Билал Касами и Мендух Тачи.
Освен липсата на дата за преговори с Европейския съюз, ръководството ще обсъди и дата за предсрочни парламентарни избори, обяви премиерът Зоран Заев на пресконференция в събота.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Опозицията очаква да бъде договорена дата за предсрочни избори

„Сител“ (Македония): Опозицията очаква да бъде договорена дата за предсрочни избори

20 Октомври 2019 | 18:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозицията очаква да бъде договорена дата за предсрочни избори на лидерската среща, заяви вицепрезидентът на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски след среща с гражданите. Николовски не разкри предпочитаната от опозицията дата за тези избори, съобщава македонският телевизионен канал “Сител“.
СДСМ също заявиха, че страната се нуждае от бързи парламентарни избори и решението остава на гражданите.
„Европейската мечта на македонския народ, както и на албанците, сърбите, власите, турците, ромите, бошняците и всички останали, които живеят у нас - няма да бъде съсипана. Затова са необходими предсрочни избори. Избори възможно най-бързо.
Избори, в които гражданите ще вземат решение и ще потвърдят пътя, по който страната ни трябва да продължи,“ написа премиерът Зоран Заев на своя профил в социалната мрежа „Фейсбук“.
„Промените и реформите не ги прави едно правителство или 20 души. Всички трябва да се променим, всички да реформираме. Всичките два милиона“, пише той.
На масата при Пендаровски ще седнат и лидерите на четирите партии в албанския политически блок. БЕСА и ДСИ вече поискаха предсрочни избори, а решението на премиера беше приветствано и от Алианса на албанците.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): За пръв път македонски президент свиква лидерска среща без участието на международен фактор

„Макфакс“ (Македония): За пръв път македонски президент свиква лидерска среща без участието на международен фактор

20 Октомври 2019 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерската среща, организирана от президента на Македония Стево Пендаровски в 17:00часа местно време (18:00 часа българско време), е първата среща в този формат от началото на държавната независимост. Досега нито една лидерска среща, организирана от президента на тогавашната Република Македония и сега Република Северна Македония, не е била провеждана без участието на международен фактор, коментира “Макфакс“.
Фокусът на тази среща ще бъде неуспехът да се получи дата за началото на преговорите с ЕС и организирането на предсрочни парламентарни избори. Президентът Пендаровски заяви, че е получил положителни отговори от лидерите, че ще присъстват на срещата.
Премиерът Заев подчерта, че ЕС направи историческа грешка, като не даде на страната дата за преговори. Той призова за провеждане на предсрочни избори, така че „гражданите да решат по кой път ще продължи страната“.
Обичайният инициатор на лидерските срещи е международната общност - от Европейския съюз, от представители на Държавния департамент или местни представители на посолството на САЩ в Скопие,евродепутати и други международни фактори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Albanian Daily News: Опозицията в Албания поиска оставката на Еди Рама

Albanian Daily News: Опозицията в Албания поиска оставката на Еди Рама

20 Октомври 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Тирана. В свое прессъобщение депутатът на опозицията Арбен Кашаху, представител на Демократическата партия на Албания поиска оставката на настоящия министър-председател на страната Еди Рама, пише Albanian Daily News.
По-рано еврокомисарят по политиката за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан заяви, че на срещата от високо равнище на 18 октомври, лидерите от ЕС не са взели решение за предоставянето на дата за преговори за присъединяване на Тирана.
Такава дата не беше предоставена и на Северна Македония.
Във връзка с това, Кашаху обяви, че премиерът Рама е поставил своето лично богатство и жажда за политическа власт преди албанското европейско бъдеще и обяви, че министър-председателят носи основна вина за провала в преговорите.
Депутатът осъди опита на Рама да обвини ЕС за своя собствен провал, вместо да поеме отговорност за него. Той подчерта, че Албания може да се присъедини към Общността, ако начело на страната стои по-компетентен министър-председател.
„Еди Рама отново поставя интереса и личното си богатство и власт преди интересите на албанците и европейската съдба на Албания. Той задейства пропаганден механизъм, за да обвини ЕС, без да приеме каквато и да е отговорност (…) Това не е вина на Европа. Основната пречка пред започването на преговорите е Еди Рама. От шест години той пречи на албанската мечта да станем част от европейското семейство със своята некомпетентност. Затова, трябва да е ясно на всички, че ако Албания иска да се присъедини към ЕС, това ще трябва да стане без Еди Рама. За доброто на нашата страна, той трябва да подаде оставка“, заяви Кашаху в своето съобщение до министър-председателя.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Очаквам да се постигне споразумение за предсрочни избори

Християн Мицковски: Очаквам да се постигне споразумение за предсрочни избори

19 Октомври 2019 | 20:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски очаква на утрешната среща с президента Стево Пендаровски да се постигне споразумение за свикване на предсрочни парламентарни избори, цитира думите му македонският телевизионен “Канал 5“
Той заяви днес от Гостивар, че няма да приеме предложението на премиера Заев за предсрочни избори без техническо правителство, т.е. нищо, което е извън законовите разпоредби.
Лидерът на ДСИ Али Ахмети каза, че свикването на предсрочни избори в момента е най-доброто решение.
„Мисля, че това е морален акт. Повторно заявявам – не са виновни страните-членки. Най-доброто решение е да се даде нова възможност на гражданите “, казва Ахмети.
Предложението за предсрочни избори бе приветствано и от албанския опозиционен блок. Говорителят на Алианса на албанците Флакрон Беджети каза, че лидерската среща ще бъде възможност за партиите да се споразумеят как ще протече изборния процес.
"Ние като Алианс на албанците сме готови за предсрочни избори със силната убеденост, че ще победим политическите противници и ще дадем нова надежда на избирателите, особено на албанците, да загърбят политическия монопол на ДСИ в продължение на две десетилетия", каза Беджети.
Неуспехът за получаване на дата за започване на преговорите за присъединяване към ЕС, напълно делегитимира правителството, което прави предсрочните парламентарни избори най-добрият вариант, според движението БЕСА. Те отхвърлят възможността за коалиция с ДСИ, заявявайки, че са отворени за обсъждане на избирателна коалиция само с опозиционни албански политически структури в страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

За да не попаднат под чуждо влияние, Северна Македония и Албания трябва да са в ЕС (ОБЗОР)

За да не попаднат под чуждо влияние, Северна Македония и Албания трябва да са в ЕС (ОБЗОР)

18 Октомври 2019 | 20:29 | Агенция "Фокус"
София. Лидерите на страните от Европейския съюз спориха в напрегнат дебат за започването на преговори за членството на Северна Македония и Албания, но в крайна сметка не успяха да постигнат споразумение дори за изявлението след края на срещата. Пръв коментира темата след новината премиерът Бойко Борисов в Брюксел. Според политолога доц. Антоний Гълъбов последиците от отлагането на преговорите за членство на Северна Македония и Албания в ЕС ще бъдат тежки и за Общността. Той смята, че отлагането на даване на дата за начало на преговорите ще бъде лош сигнал за обществата на тези две страни. Едновременно с това ще покаже, че ЕС не може да постигне съгласие по отношение на прилагането на собствените си правила. Според него отлагането и забавянето на воденето на тези преговори няма да доведе до подобряване на ситуацията. По думите му нормалният политически процес е да влезем в процес на преговори и тогава вече да бъдат определени съответните изисквания към Северна Македония и Албания. Доц. Антоний Гълъбов добави, че Европейският съвет би могъл да се ангажира с това, че в началото на следващата година преговорите със Северна Македония и Албания ще започнат. По този начин ще бъдат удовлетворени и очакванията на страните, които не желаят този процес да започне сега, но няма да бъде загубена европейската перспектива за присъединяване на Северна Македония и Албания. Мнението на Антоний Гълъбов сподели и бившият ни посланик в Албания и Косово д-р Боби Бобев, посочвайки, че взетото на Европейски съвет решение ще изостри вътрешнополитическата обстановка в двете балкански страни. Той обясни тази вероятност с изключително силните опозиции в Албания и Северна Македония, за които решението на евролидерите ще бъде аргумент да атакува мнозинството и правителството. Според Бобев разочарованието в Скопие и Тирана ще е огромно и ще отвори ниша за евроскептицизъм.
Историкът проф. Пламен Павлов изказа мнението, че неприсъединяването на Северна Македония и Албания към ЕС ще бъде удобна възможност в двете страни да бъде прокарано чуждо влияние от страни като Русия, Китай и Турция например. Такова потенциално стечение на обстоятелствата Павлов посочи, че е нежелателно и няма съответствие нито с европейските, нито с българските интереси, нито с тези на хората в Северна Македония и Албания.
Темата коментира и историкът проф. Светлозар Елдъров, като той погледна въпроса от българска страна и заяви, че страната ни трябва да следва най-напред своя национален интерес, който се състои в нуждата Северна Македония да изпълни рамковите условия, които правителството ни постави пред нея в замяна на подкрепа за начало на преговорите ѝ за присъединяване към ЕС.
През деня от прессъобщения на правителствената информационна служба станаха ясни две неща: Европейският съвет ще се върне към обсъждане на темата за разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която предстои да се проведе през май догодина в Загреб в рамките на Хърватското председателство. Второто: през нощта след решението на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов е провеждал няколко телефонни разговора с македонския си колега Зоран Заев, в които го е посъветвал да не подава оставката си. Тази вероятност в коментари за „Фокус“ обсъдиха историците проф. Пламен Павлов, проф. Светлозар Елдъров, както и бившият ни посланик в Албания и Косово д-р Боби Бобев. Според Бобев вероятността за оставка на Зоран Заев съществува при всяко едно положение, но трудно може да се предвиди дали ще се реализира на практика. По думите му има шанс македонското правителство да падне не за нещо друго, а защото ще загуби своето парламентарно мнозинство на база на това, че не е изпълнило своите поети ангажименти. Проф. Пламен Павлов коментира, че няма никакво основание Заев да подава оставката си, тъй като позицията по отношение на Северна Македония и Албания няма пряка връзка с водената от него политика. По думите на проф. Светлозар Елдъров пък една потенциална оставка на македонския премиер вероятно не би се отразила добре на България, тъй като вероятността неговото място да заеме политик, проявяващ злонамерено отношение към страната ни, е голяма.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Да разделим Северна Македония от Албания би било смъртоносна политическа грешка

Еманюел Макрон: Да разделим Северна Македония от Албания би било смъртоносна политическа грешка

18 Октомври 2019 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Френският президент Еманюел Макрон призна, че вчера за началото на преговорите с Македония имаше ясно мнозинство от страните, но не и за Албания. Той също призна, че е против разделянето на двете страни, цитира думите му скопското електронно издание “МКД“
"Зелена светлина за Северна Македония без Албания би била смъртоносна политическа грешка. Това беше единственият възможен консенсус, но това щеше да предизвика политически и социални движения на невероятно насилие не само сред албанското малцинство в Северна Македония, но и във всички страни, където има албанско малцинство", каза той.
В първото си публично обръщение след блокирането на преговорите с Македония и Албания френският президент заяви, че пълноценното членство в ЕС вече не трябва да бъде единствената политика към съседите на ЕС, поставяйки за първи път въпроса за европейското бъдеще и перспективите на страните от Западните Балкани, заложени в Солун през 2003 г.
"Обсъждахме визията на всеки от нас за Европа. Не мисля, че разширяването е единствената политика за добросъседство", каза Макрон и добави, че ЕС не функционира както сега.
Той подчерта, че „тези страни“ трябва да имат „стратегически дневен ред“, но не е задължително те да бъдат бъдещи страни-членки на ЕС.
Макрон повтори необходимостта от реформиране на процеса на преговори със страните кандидатки и призова той да бъде обратим, т.е. да може да бъде спрян.
Френският президент особено приветства усилията на премиера Зоран Заев за Преспанското споразумение и конституционните промени.
„Тези промени бяха част от изискванията на ЕС, но повече държави имат резерви, не защото няма напредък, има напредък, но има несъответствия, включително относно миграцията и спазването на определени правила“, каза Макрон.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Европейските лидери утешават Зоран Заев: „Не се отказвайте“

Deutsche Welle: Европейските лидери утешават Зоран Заев: „Не се отказвайте“

18 Октомври 2019 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел, премиерите на Швеция и Словения и много други европейски лидери проведоха телефонни разговори с македонския премиер Заев днес. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарекоха липсата на решение "историческа грешка", пише Deutsche Welle
Блокирането на европейската интеграция на Македония предизвика разочарование сред македонските управляващи, което днес много европейски лидери се опитаха да поправят.
Канцлерите на Германия и Австрия Ангела Меркел и Бриджит Бирлейн вече потвърдиха на отделни пресконференции в Брюксел, че са разговаряли със Заев по телефона и са го насърчили да продължи работата си.
„Ще се опитаме да сведем последствията до най-ниското възможно ниво чрез тесни контакти с тези страни. Но, разбира се, ще има разочарование. Днес разговарях със Зоран Заев в Северна Македония. Искаме да се върнем към темата “, каза Меркел днес следобед.
Председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер също предложиха утеха, като заявиха, че ЕС е направил голяма грешка.
„Моля Ви, не се отказвайте. Напълно разбирам вашето неудовлетворение, защото вие изпълнихте вашата част, а ние не. Нямам абсолютно никакво съмнение, че един ден вие ще станете пълноправен член на ЕС “, каза Туск в Брюксел.
Юнкер разкритикува решението като "историческа грешка" и каза, "ако ЕС иска да бъде уважаван по целия свят, той трябва да спазва обещанията си".
Правителството потвърди телефонни разговори с европейски лидери, но все още няма информация за позицията на премиера след случилото се в Брюксел.
„Има ясно послание от всички европейски лидери с подкрепата на държавата да продължи по пътя, който е поела, да продължи с реформите и интеграцията. Всички дадоха ясно признание на стъпките, предприети от Северна Македония и че сме напълно подготвени, но че няколко държави от ЕС не са готови ", информира кабинетът на Заев.
Според правителствени източници Заев провежда консултации на различни нива през целия ден за следващите стъпки на неговото правителство.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Еманюел Макрон ще посети Скопие и Тирана

„Нова ТВ“ (Македония): Еманюел Макрон ще посети Скопие и Тирана

18 Октомври 2019 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Еманюел Макрон на заключителна пресконференция на срещата на върха в Брюксел, приветствайки смелостта на премиерите на Северна Македония и Албания, Зоран Заев и Еди Рама, обяви, че скоро ще ги посети, предава Македонската информационна агенция, цитирана от скопския телевизионен канал “Нова ТВ“
Той заяви на днешната пресконференция, че в Европейския съвет няма единодушие относно датата за начало на преговорите със Северна Македония и Албания. Имаше голямо мнозинство, но много държави казаха „не“ на Албания.
„Високо оценявам усилията на Еди Рама и Зоран Заев. И двамата са много смели. С нетърпение очаквам да ги посетя през следващите месеци. Те работят и ние ще си свършим работата. Но нека не се лъжем. Трябва да постигнем напредък в нашите процеси и едва тогава ще можем да започнем разговори с тях, но не както досега, тъй като вече няма смисъл, добави той.
„Налице е контрапродуктивна и погрешнаа стратегия за оказване на натиск върху Франция и Холандия, особено по въпроса за разширяването на ЕС с Албания и Северна Македония ", заяви анонимен източник в Елисейския дворец.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Официален Париж: Франция е за започване на преговорите с Македония, но след като бъдат изпълнени условията

Официален Париж: Франция е за започване на преговорите с Македония, но след като бъдат изпълнени условията

18 Октомври 2019 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция не е против започването на преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания, но трябва да бъдат изпълнени две условия, които са много важни - за Северна Македония това е въпросът на Специалната прокуратура, а за Албания - съдебната реформа, каза директорът за континентална Европа във френското външно министерство, Фредерик Мондолони за European Western Balkans, цитиран от македонския телевизионен канал “Сител“.
„Не става въпрос само за френската позиция. Европейският съвет е разделен по този въпрос. Някои страни са за започване на преговори с двете страни, докато други искат да започнат преговори само с една от тях. Някои страни също включват двустранни въпроси в процеса, каза Мондолони, отговаряйки на въпрос за противопоставянето на Франция към започване на преговори със Северна Македония и Албания.
Той подчертава, че Франция също изисква реформи в процеса на преговори, особено в областта на върховенството на закона, което, според него, е сериозен проблем не само с кандидатите за членство, но и с някои държави-членки на ЕС.
„Нуждаем се от реформа на тази политика и това е амбициозна програма, но и ангажимент на френския президент. Действащият френски президент е ангажиран с европейските перспективи, но той иска те да бъдат надеждни и иска Западните Балкани да бъдат част от функциониращ клуб,“ казва Мондолони.
Попитан какъв вид послание се изпраща до други балкански страни, без да е взето решение за започване на преговори за Северна Македония, която направи значителна крачка напред в разрешаването на спора за името с Гърция, Мондолони казва, че страната "трябва да бъде сериозна с реформите".
„Споразумението от Преспа е значителна стъпка напред. Ние заявихме това ясно, но това не беше единственото условие, поставено през юни 2018 г. за започване на процеса на присъединяване. Разговаряхме по този въпрос миналата година и ще го направим отново тази година, казва Мондолони.
Той подчертава, че "това не е краят на историята и не е краят на процеса" на разширяване.
„Западните Балкани имат европейска перспектива и ние работим в тази посока. Трябва да сме последователни и отговорни,“ казва Мондолони.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Стево Пендаровски свиква лидерска среща в неделя

„Фокус“ (Македония): Стево Пендаровски свиква лидерска среща в неделя

18 Октомври 2019 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Македония Стево Пендаровски свиква лидерска среща в неделя, след като Европейският съюз не взе решение за започване на преговори със страната, пише македонският “Фокус“.
Партийните лидери приеха поканата на президента, заяви самият той в рамките на обръщението си към нацията.
„В такива моменти, това което най-малко трябва да правим е да насочим нашето недоволство към определени държави-членки на Съюза и ненужно да губим енергия за създаване на политическо напрежение.. В името на нашето бъдеще призовавам политическите ни партии да оставят настрана своите партийни интереси и да потвърдим нашата визия за бъдещето на страната,“ каза Пендаровски.
Той добави, че поканата е изпратена до председателите на основните парламентарни партии, както от управляващото мнозинство, така и от опозицията и че всички лидери са я приели.
„Аз получих положителен отговор от всички поканени за неделя, 20 октомври. Сега не е време за разочарования, апатия и партийни сметки за получаване на политически дивиденти. Време е да се съберем отново около най-важното за нас - нашето бъдеще и бъдещето на идните поколения. Само ако работим заедно - ще успеем,“ каза президентът.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Зиядин Села иска оставката на Зоран Заев и предсрочни парламентарни избори

„Плюс Инфо“ (Македония): Зиядин Села иска оставката на Зоран Заев и предсрочни парламентарни избори

18 Октомври 2019 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Оставката на премиера Зоран Заев и правителството и свикването на предсрочни избори поиска лидерът на Алианса на албанците Зиядин Села, цитира думите му македонското информационно издание “Плюс Инфо“
Според него премиерът и правителството трябва да поемат отговорност за провала на страната да получи дата за започване на преговори с ЕС.
„И ние, както и гражданите сме дълбоко разочаровани не от ЕС, а от развитието на вътрешнополитическата ситуация и липсата на капацитет за реформи у настоящото правителство. Те дойдоха на власт само заради обещанието, че чрез правова държава ще се изгради мира. Нито правова държава изградихме, нито мир. Проблемът е, че вместо да се изправи срещу корупцията и престъпността, правителството се превърна в част от корупцията. Правителството избра престъпността, вместо да избере справедливостта, напредъка, бъдещето като страна-членка на ЕС. Правителството трябва да плати цената за провала - чрез оставка и свикване на предсрочни парламентарни избори“, каза Села.
Той потвърди, че е получил покана от президента Стево Пендаровски и че ще присъства на лидерската среща в неделя.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Необходими са предсрочни избори за преодоляване на кризата

Християн Мицковски: Необходими са предсрочни избори за преодоляване на кризата

18 Октомври 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Решението да не бъде дадена дата е поражение, но не поражение за народа, а за политиките на Заев и това правителство, което е пропито от престъпност и корупция, каза в обръщение лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, като добави, че това е политика, която е насочила македонския народ към много отстъпки и отрицание от своята идентичност.
"Това не е следствие само на едно лошо решение, а на постоянни грешки, за които ние непрекъснато предупреждавахме", каза Мицковски и добави, че сега идва резултатът и щетите вече са нанесени.
Според лидера на ВМРО-ДПМНЕ хората искат предсрочни парламентарни избори за преодоляване на кризата и тази, както каза той, „неустойчива ситуация“.
Мицковски призова за спешна среща на лидерите в държавата, за да се обсъди бъдещето на Македония.
„ВМРО-ДПМНЕ ще предложи план за консултации с експерти за провеждане на подходящите реформи. Реформи, които ще означават големи стъпки в бъдеще. Имаме решение на уравнението как да превърнем Македония в съвременна и модерна държава ", каза лидерът на опозиционната партия и добави, че настоящото правителство е имало шанс да постигне резултати, но единствено е дало обещания, които не са изпълнени.
В края на обръщението Мицковски призова гражданите да застанат с ВМРО-ДПМНЕ в защита на бъдещето на идните поколения и бъдещето на Македония.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск: Северна Македония и Албания са подготвени, за съжаление няколко страни-членки не бяха

Доналд Туск: Северна Македония и Албания са подготвени, за съжаление няколко страни-членки не бяха

18 Октомври 2019 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Европейският съюз ще се върне към разширяването преди срещата на върха в Загреб през май догодина, след като страните членки не успяха да постигнат споразумение за започване на преговори със Северна Македония и Албания, цитира думите македонското електронно издание A1 On.
“По-голямата част от членовете на Европейския съюз искат открити преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Подобно решение обаче изисква единодушие, което не беше постигнато вчера. За да бъде ясно: Северна Македония и Албания не са виновни за това, те са изпълнили условията и са готови да започнат преговори. Те са готови, но за съжаление страни-членки не бяха. Ето защо не успяхме да постигнем положително решение. Аз лично смятам, че е грешка, но няма да коментирам повече“, каза Туск
Председателят на Европейския съвет на пресконференция призова Скопие и Тирана да не се отказват.
„Днес искам да изпратя съобщение до нашите македонски и албански приятели – моля Ви, не се отказвайте. Напълно разбирам вашата фрустрация, защото сте го заслужили нещо и не сте го получили. ЕС е сложна политическа структура и е факт, че понякога взимането на решения отнема твърде много време. Но аз абсолютно не се съмнявам, че един ден вие ще станете пълноправни членове на ЕС, каза Туск.
Германският канцлер Ангела Меркел заяви на пресконференция, че "много съжалява", че ЕС не успя да постигне консенсус и заяви, че Франция, Дания и Холандия са били против.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Президентът на Македония направи обръщение към нацията

„Канал 5“ (Македония): Президентът на Македония направи обръщение към нацията

18 Октомври 2019 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът Стево Пендаровски се обърна към нацията днес следобед. след среща на лидерите на ЕС в Брюксел, на която не бе дадено начало на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС, представено в пълен текст от македонския телевизионен “Канал 5“.

Обръщение на президента Стево Пендаровски:

Обръщам се към Вас по повод последните решения на Съвета на Европейския съюз относно датата за започване на преговорите за присъединяване с нашата страна.
За съжаление, заключенията на Съвета не съответстват на нашите оправдани очаквания и със сигурност не са в рамките на предишните заявления на Съюза.
Разбираемо е, че в тези моменти мнозина изпитват чувство на неудовлетвореност, но като оставим на страна емоциите, трябва да се изправим трезво пред новата реалност.
Никое политическо решение не е вечно, нито едно развитие не окончателно.
Няколко опита от годините на нашата независимост говорят в подкрепа на това твърдение.
Но преди да вземем решение какво да правим по-нататък, важно е да разберем защо някои решения са такива, каквито са, а не такива, каквито с основание очаквахме да бъдат.
А именно, безспорно е, че сме изпълнили всички предпоставки за започване на преговори и това беше казано на предишното заседание на Съвета през юни, когато без допълнителни забележки бе решено, че по технически причини, свързани с недостига на време след наскоро приключените евроизбори, че решението ще бъде взето на срещата на върха през октомври.
Цялата информация, която имахме за разговорите преди и по време на срещата на върха, несъмнено говори за концептуални различия между страните-членки на ЕС в процеса на разширяване.

Някои от тези забележки се отнасят до методологията за провеждане на предприсъединителни преговори.
Моето мнение от самото начало беше и остава, че предложенията за усъвършенстване на методологията са добре дошли, тъй като общата цел е да се осигурят положителните промени, които трябва да настъпят по време на процеса на преговори.
На фона на всички преговори обаче бяха чути и мнения за изграждане на някакви специални отношения на Европейския съюз със страните от нашия регион, различни от пътя, по който са минали всички досегашни кандидати за членство.
Тези дилеми засягат самата същност на европейската идея, която е, че всички страни на континента, които изпълняват критериите, имат право на пълноправно членство в съюза.
Идеята за обединена Европа е право на всички европейци и никой не може да я отнеме. Ние сме европейска държава и имаме право да бъдем част от общ европейски дом.

Уважаеми граждани,

Страната ни има много искрени приятели и съюзници в Европа. В тези моменти, когато някои от нас поставят това под съмнение, искам да кажа публично, че нямаме врагове в Европа, има само държави, които имат своите специфични национални интереси, които защитават и няма нищо спорно.
Свидетели сме, че огромното мнозинство държави са се борили за нашите интереси, така както биха се борили за собствените си национални интереси.
Тяхната подкрепа е искрена и неподправена и аз се убедих в това по време на посещенията си в Брюксел, Берлин, Виена и Любляна. Убеден съм, че всички те ще продължат да ни подкрепят независимо от бъдещото развитие.
За нас е важно да потвърдим отново своите позиции относно евроатлантическата интеграция, която няма жизнеспособна алтернатива.
Членството в НАТО ще се случи скоро, а членството в ЕС, което знаем отдавна, няма да бъде задача само на едно правителство, един парламент или един президент.
Убеден съм, че ако искаме доброто на нашата страна, единственият правилен подход, предвид новите обстоятелства, е да бъдем още по-решителни в трансформацията на нашето общество.
Ние не само трябва да станем формален член на съюза, но и да възприемем реалистично системата от ценности и тяхното приложение в ежедневието на гражданите.
Реформите в много области и по-специално функционирането на правовата държава трябва да продължат и да се засилят без никакви уговорки.
Справянето с организираната престъпност и корупцията по високите етажи не са само изискване за интеграция, а и необходимост от устойчив правен ред.
Европейските стандарти трябва да станат вътрешни стандарти. Ако нашият народ не вижда европейски жизнен стандарт, на никого не е необходимо само официално членство в Съюза.
Независимо от заключенията на Съвета на ЕС споразуменията, които постигнахме със съседите ни България и Гърция, трябва да продължат да се изпълняват, както е договорено, с честно отношение от всички страни, тъй като те са основа не само на добросъседските отношения, но и на регионално сътрудничество и стабилност.
Също така вътрешните реформи за пълна интеграция и равенство на всички етнически общности трябва да продължат, защото те са предпоставка за вътрешното сближаване и стабилността на държавата.

Уважаеми граждани,

В такива моменти, това което най-малко трябва да правим е да насочим нашето недоволство към определени държави-членки на Съюза и ненужно да губим енергия за създаване на политическо напрежение.
Ето защо в името на нашето бъдеще призовах ръководствата на основните политически партии да оставим настрана легитимните си партийни интереси и да потвърдим заедно нашата визия за бъдещето на страната.
За тази цел изпратих покани за среща на ръководството на председателите на най-големите парламентарни политически партии, както от управляващите, така и от опозицията. Убеден съм, че сега е време да покажем единство около стратегическата ни ориентация, независимо от политическите различия по много въпроси.
Бих искал да информирам македонската общественост, че получих положителен отговор от всички поканени и че срещата вече е насрочена за неделя, 20 октомври.

Уважаеми граждани,

Сега не е време за разочарование, апатия или за партийни сметки за получаване на политически дивиденти. Сега е моментът да се съберем отново около най-важното за нас в Република Северна Македония - нашето бъдеще и бъдещето на идните поколения. Дълбоко съм убеден, че само ако работим заедно - ще успеем!

Благодаря Ви!

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Светлозар Елдъров: Важният за България въпрос е Северна Македония да изпълни рамковите условия на правителството

Проф. Светлозар Елдъров: Важният за България въпрос е Северна Македония да изпълни рамковите условия на правителството

18 Октомври 2019 | 16:20 | Агенция "Фокус"
София. Важният за България въпрос е Северна Македония да изпълни рамковите условия на правителството по изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. Това каза историкът проф. Светлозар Елдъров в коментар за Агенция „Фокус“ по повод с решението на евролидерите да се дадат дата за начало на преговорите за членство на Албания и Северна Македония. Той коментира още, че за да спре даването на дата за балканските страни Франция е имала своите мотиви и интереси. „За нас е важно България да успее да наложи своите разбирания за добросъседските отношения и онова, което Македония трябва да направи, за да изпълни Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Дали Зоран Заев ще си подаде оставката, или не – за нас не е толкова важно, това е вътрешнополитически въпрос на Република Северна Македония“, посочи още историкът.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Светлозар Елдъров: Ако Зоран Заев подаде оставка, има вероятност мястото му да заеме още по - зле настроен към България политик

Проф. Светлозар Елдъров: Ако Зоран Заев подаде оставка, има вероятност мястото му да заеме още по - зле настроен към България политик

18 Октомври 2019 | 16:08 | Агенция "Фокус"
София. Ако Зоран Заев подаде оставка, това означават нови избори и вероятно възможността да дойде някой още по- зле настроен към България македонски политик, а това не мисля, че е в интерес на България. Това каза историкът проф. Светлозар Елдъров в коментар за Агенция „Фокус“ по повод с решението на евролидерите да се дадат дата за начало на преговорите за членство на Албания и Северна Македония.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов, историк: Откъсването на Северна Македония от преговорния процес за ЕС я тласка към руско влияние

Проф. Пламен Павлов, историк: Откъсването на Северна Македония от преговорния процес за ЕС я тласка към руско влияние

18 Октомври 2019 | 15:38 | Агенция "Фокус"
София. Откъсването на Северна Македония от преговорния процес за ЕС я тласка към политическото влияние на Русия и на всякакви извъневропейски фактори, което е нежелателно и няма съответствие нито с европейските, нито с българските интереси, а да не говорим, че не е в интерес и на самите хора в Република Северна Македония. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в коментар за Агенция „Фокус“ по повод изказването на премиера Борисов, че Европейският съвет ще се върне към обсъждане на темата Разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която предстои да се проведе през май догодина в Загреб в рамките на Хърватското председателство. Той изрази надежда в началото на следващата година да надделее прагматичният подход. „Да се надяваме, че българската дипломация ще наклони везните в полза на стартиране на преговори със Северна Македония“, посочи историкът.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов, историк: Няма никакво основание Зоран Заев да подава оставката си

Проф. Пламен Павлов, историк: Няма никакво основание Зоран Заев да подава оставката си

18 Октомври 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
София. Няма никакво основание Зоран Заев да подава оставката си. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в коментар за Агенция „Фокус“ по повод с решението на евролидерите да се дадат дата за начало на преговорите за членство на Албания и Северна Македония. Той посочи, че позицията по отношение на Северна Македония и Албания няма пряка връзка с политиката на македонския премиер Зоран Заев. „Става дума за геополитически сметки, като в случая Франция играе една не много благовидна роля със спирането специално на Северна Македония“, добави Павлов. Той отбелязва, че в случая на Албания има много повече основания засега да не се дава старт на преговори за членство. „В случая със Северна Македония обаче мисля, че няма основание да се отлага“, заяви Павлов.


Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Vive la France – или поне според скептично настроените към интеграцията на Албания и Северна Македония (Коментари в гръцките медии - Агенция "Фокус")

Vive la France – или поне според скептично настроените към интеграцията на Албания и Северна Македония (Коментари в гръцките медии - Агенция "Фокус")

18 Октомври 2019 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Медиите в Гърция поставиха акцента за европейската перспектива на Северна Македония и Албания върху непроменената позиция на Франция относно определянето на дата за започване на преговори за членство с двете балкански страни и липсата на конкретно решение за разширяването на Общността.
Държавният оператор ERT съобщи в следобедните новини, че разширяването на Европейския съюз и европейската перспектива на Северна Македония и Албания са били обсъдени в сутрешните часове на втория ден от срещата на върха в Брюксел.

Голяма част от гръцките медии препубликуваха текста от информационната агенция ANA-MPA, озаглавен „ЕС: Без споразумение за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания“, с подробности за пресконференцията в Брюксел, на която стана ясно, че двете страни ще трябва да почакат за получаването на дата.

Подчертава се, че Франция е една от трите държави, които възпрепятстваха започването на преговорите за присъединяване или отделното разглеждане на кандидатурите на Северна Македония и Албания. Според агенцията преговорите за разширяването на ЕС са били дълги и трудни. „Не беше приет текст по въпроса, тъй като няма споразумение за започване на преговори за присъединяване", разкри френския дипломатически източник пред ANA-MPA.

„Среща на върха на ЕС: Три държави блокират началото на преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания“; „Френско вето върху интеграцията в Северна Македония и Албания в ЕС“; „Франция блокира започването на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания“; „Стоп от Макрон за Скопие и Тирана в ЕС“; „Мицотакис и Ципрас подкрепят интеграцията в Северна Македония и Албания в ЕС“; „ЕС без консенсус за преговори със Северна Македония и Албания“, са само част от заглавията в изданията в южната ни съседка.

Вестник Kathimerini цитира думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, според когото моментът за обсъждане на членството на Северна Македония и Албания „не е правилно“, най-вече що се отнася до втората. „Имаше дълги разговори за системата за присъединяване. Трябва да променим това“, изрази увереност Рюте.
„Най-силните възражения обаче бяха изразени от френския президент Еманюел Макрон, който също посочи процедурните въпроси като причина за блокиране на процеса“, пише изданието.
Kathimerini цитира и думите на председателя на Европейския парламент Дейвид Сасоли се изказа в подкрепа на Албания и Северна Македония, като заяви, че ще бъде „трудно да се обясни на хората от тези страни, защо отлагаме” преговорите за присъединяването им.

„Правителствените източници обясняват, че снощното отлагане на обсъжданията не означава, че те са отложени. От една страна, въпросът може да бъде обсъден отново днес през втория ден на срещата на върха на ЕС, а от друга страна се предвижда лидерите на ЕС най-накрая да дадат „зелена светлина“ на една от следващите срещи на върха, ако днес не бъде постигнато решение“, е обобщението на редакцията на вестник Naftemporiki.

„Франция, подкрепена от още две държави, блокира преговорите за присъединяване за Северна Македония и Албания, предизвиквайки разочарование и в двете балкански страни, написа Efimerida ton Sindiakton. „Vive la France! Това ще извикат скептично настроените към интеграцията на Албания и Скопие в ЕС, защото след маратонската дискусия на 28 европейски лидери, те официално обявиха невъзможност за постигане на споразумение", коментира изданието.


Редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Зоран Заев изгуби три години от мандата си за да разбие Репбулика Македония, твърдят от ВМРО-ДПМНЕ

„Денешен“ (Македония): Зоран Заев изгуби три години от мандата си за да разбие Репбулика Македония, твърдят от ВМРО-ДПМНЕ

18 Октомври 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Зоран Заев е изгубил три години от мандата си за да разбие Република Македония, твърдят от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, пише скопското издание ”Денешен“.
Според партията Заев и неговата партия са виновни за това, че 22% от гражданите на Северна Македония и 7% от пенсионерите в страната са на ръба на бедността.
„Един от всеки пети в Македония под властта на Заев не знае как ще преживее месеца. Около 500 хил. граждани дори не могат да задоволят основните си човешки потребности. Заради бедността гражданите напускат страната и заминават да работят в чужбина", се казва в изявлението на ВМРО-ДПМНЕ.
"Откакто СДСМ (Социалдемократичен съюз на Македония) е на власт, всеки ден все повече се увеличава броят на напусналите страната. Гражданите бягат, защото в Македония под властта на Заев икономиката все повече се влошава. Зоран Заев загуби три години от своя мандат, за да разбие държавата, обществено, икономически, отбранително и финансово, вместо да върне емигрантите, както обеща. Зоран Заев и СДСМ не са способни да направят нищо добро и трябва да напуснат. Предсрочни парламентарни избори час по-скоро!“, се казва в съобщението на опозиционната партия.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Преговорите за македонското членство в ЕС – „Напролет, здраве да е!“ (Коментари в македонските медии - Агенция "Фокус")

Преговорите за македонското членство в ЕС – „Напролет, здраве да е!“ (Коментари в македонските медии - Агенция "Фокус")

18 Октомври 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Това, което вече бе известно от няколко дни (ако не седмици и месеци), бе официално потвърдено: Северна Македония и Албания няма да получат дата за започване на преговори за присъединяването им към Европейския съюз. Преговорите за разширяването на Общността не бяха включени в дневния ред на втория ден от срещата на правителствените и държавни лидери на страните от ЕС.
Според информация, разпространена в медиите, част от държавите от Общността са подкрепили започване на преговори за македонското и албанското членство, друга част са настояли да бъде дадена „зелена светлина“ единствено на югозападната ни съседка (като Нидерландия), а трети са се противопоставили изцяло на продължаването на процеса на разширяване на Блока в настоящия момент. Франция е една от тези ключови държави.
Развръзката се следи отблизо в македонските средства за масова информация, а в разпространяваните текстове личи горчивината от развитието на ситуацията.

„Без име, без Нобелова награда за премиера, без добри съседи, без начална дата за преговори с ЕС. Всички тези усилия на правителството с продажбата на национални интереси не се увенчаха с очакваните резултати. Това некомпетентно политическо ръководство на социалдемократите и „интеграторите“, независимо дали признават или не, на следващите парламентарни избори, предсрочни или редовни, ще платят скъпо за тяхната политическа (без) отговорност, а, Бога ми, и престъпна в бъдеще“, написа докторът по политическите науки Горан Шибаковски в статия за телевизия Pressing TV, озаглавена „Напролет, здраве да е!“.

Авторитетният вестник „Нова Македония“ публикува статия, в която привежда мнението на различни анализатори относно това какво се крие зад френското „не“ за започване на преговорите за македонското членство в ЕС. „Франция остава на твърдата си позиция да блокира определянето на дата за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към Европейския съюз, а като аргумент изтъква необходимостта от реформа на системата за прием на нови страни-членки на Общността. Париж смята, че Съюзът ще бъде изправен пред твърде много предизвикателства с още две държави от регион, който все още изпитва последиците от войните на територията на бивша Югославия и който се бори с престъпността и корупцията. Възниква обаче дилемата дали Македония и Албания наистина са такава заплаха за Европа, предвид факта, че става въпрос единствено за определяне на дата започване на преговорите за присъединяване. Самото членство вероятно ще стане факт след десетилетие – период, в който ЕС ще има достатъчно време, за да се консолидира. Заключението – зад френското „не“ са скрити други мотиви, планове и интереси“, пише изданието.


На фона на новините от Брюксел, скопската телевизия „Телма“ предаде, че министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев се връща в страната, без да е дочакал окончателното решение на европейските лидери за датата за започване на преговори за членството в Общността. Обявено бе, че Заев е свикал спешна министерска среща, която най-вероятно ще се проведе през почивните дни. Междувременно – допълва медията, висшето партийно ръководство на управляващия СДСМ заседава и очаква присъединяването на премиера.

Държавният глава на югозападната ни съседка Стево Пендаровски ще направи обръщение към нацията по повод развръзката от срещата на върха в Брюксел, на която стана ясно, че Северна Македония няма да получи дата за започване на преговори за членство в Общността, съобщи електронното издание на скопския „Фокус“.
От кабинета на македонския президент поясниха за медията, че Пендаровски ще направи обръщението си в ранния следобед на деня. Освен това той ще покани на среща политическите лидери в страната и ще ги призове за сплотеност. Според изданието Пендаровски ще потвърди евроатлантическите стремежи на Македония, въпреки резултатите от срещата на европейските лидери.

Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров реагира на резултатите от срещата на върха в Брюксел, като заяви, че най-малкото, което Европейският съюз дължи на страните от Балканите, е ясна позиция относно това дали те имат европейско бъдеще, предава скопската телевизия „НОВА ТВ“.
„Най-малкото, което ЕС дължи на региона, е да бъде директен с нас. Дали има консенсус за европейското бъдеще на Западните Балкани, дали резултатите от срещата в Солун през 2003 г. вече не важат – гражданите заслужават да знаят отговорите“, написа Димитров в социалната мрежа „Туитър“.
„Благодарности на всички лидери, които се бориха за това ЕС да започне преговори с нас, изтъквайки Преспанското споразумение, вътрешните реформи, подкрепяйки европейския разказ за Северна Македония – страна, която е кандидат за членство вече 14 г. Докато чакаме този консенсус, трябва да продължим да защитаваме европейските ценности у дома“, допълни първият дипломат на Скопие.

След като стана ясно, че най-вероятно в рамките на срещата на върха в Брюксел Северна Македония няма да получи дата за започване на преговорите за членство в Европейския съюз, опозиционната ВМРО-ДПМНЕ насрочи специална пресконференция, предаде скопската телевизия „21 ТВ“.
По-рано партията разпространи изявление, в което подчерта, че „Заев загуби три години от своя мандат, за да разглоби държавата - социално, икономически и финансово“.

Редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейският съвет ще се върне към обсъждане на темата Разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани

Европейският съвет ще се върне към обсъждане на темата Разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани

18 Октомври 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съвет ще се върне към обсъждане на темата Разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която предстои да се проведе през май догодина в Загреб в рамките на Хърватското председателство. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Заключението беше прието от лидерите на Европейския съвет днес по предложение на министър-председателя Бойко Борисов, което бе съгласувано и подкрепено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и германския канцлер Ангела Меркел. „Това по-специално се отнася за Република Северна Македония и Албания“, уточни премиерът Борисов и добави: „Вече имаме изречение, което дава тази перспектива, за която толкова настоявахме. Предложих го и за радост колегите го приеха“. Пред медиите премиерът Борисов съобщи още, че България и още пет държави – Литва, Латвия, Полша, Румъния и Унгария, изпратиха писмо до ЕП и ЕК по отношение на Пакета „Мобилност I“, като целта е той да бъде преразгледан. „Толкова много кръпки му се сложиха, че вече загуби първоначалния си смисъл“, категоричен беше министър-председателят Бойко Борисов. В писмото, инициирано от шестте европейски държави, сред които е и България, се посочва, че е необходима задълбочена дискусия, която взима предвид националните специфики на всички държави членки, включително на тези, които се намират на външните граници на ЕС. „Няма да приемем мерки, които създават ненужни разделения в ЕС. Ние сме силно убедени, че новите законодателни мерки трябва да бъдат реалистични, пропорционални и недискриминационни. Те трябва да съхранят конкуренцията в транспортния сектор на ЕС, без да поставят нашите компании в по-лоша позиция, отколкото компании, произхождащи от трети страни“, се отбелязва още в писмото. Посочва се още, че някои от предложенията в Пакета ще доведат до увеличаване броя на празните курсове на камионите, което автоматично означава и сериозни допълнителни стотици хиляди тонове въглеродни емисии годишно. Шестимата премиери призовават Европейския парламент и Комисията внимателно да анализират предложенията, свързани с Пакета „Мобилност I“ и да извършат оценка на въздействието на всички обсъждани мерки преди предговорите да продължат.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Заев се връща от Брюксел, свика спешна министерска среща

„Телма“ (Македония): Заев се връща от Брюксел, свика спешна министерска среща

18 Октомври 2019 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев се връща от Брюксел, без да е дочакал окончателното решение на европейските лидери за датата за започване на преговори за членството в Общността на страната му, предава скопската телевизия „Телма“.
Обявено бе, че Заев е свикал спешна министерска среща, която най-вероятно ще се проведе през почивните дни. Към настоящия момент висшето партийно ръководство на управляващия СДСМ заседава и очаква присъединяването на премиера.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„21 ТВ“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ обяви специална пресконференция за резултатите от срещата на върха на ЕС

„21 ТВ“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ обяви специална пресконференция за резултатите от срещата на върха на ЕС

18 Октомври 2019 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. След като стана ясно, че най-вероятно в рамките на срещата на върха в Брюксел Северна Македония няма да получи дата за започване на преговорите за членство в Европейския съюз, опозиционната ВМРО-ДПМНЕ насрочи специална пресконференция, предава скопската телевизия „21 ТВ“.
Очаква се на нея да говори председателя на партията Християн Мицковски, подчертава медията, като допълва, че тя ще започне в ранния следобед на деня.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският външен министър Никола Димитров: Най-малкото, което ЕС дължи на региона, е да се знае дали има консенсус за европейското му бъдеще

Македонският външен министър Никола Димитров: Най-малкото, което ЕС дължи на региона, е да се знае дали има консенсус за европейското му бъдеще

18 Октомври 2019 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров реагира на резултатите от срещата на върха в Брюксел, като заяви, че най-малкото, което Европейският съюз дължи на страните от Балканите, е ясна позиция относно това дали те имат европейско бъдеще, предава скопската телевизия „НОВА ТВ“.
„Най-малкото, което ЕС дължи на региона, е да бъде директен с нас. Дали има консенсус за европейското бъдеще на Западните Балкани, дали резултатите от срещата в Солун през 2003 г. вече не важат – гражданите заслужават да знаят отговорите“, написа Димитров в социалната мрежа „Туитър“.
„Благодарности на всички лидери, които се бориха за това ЕС да започне преговори с нас, изтъквайки Преспанското споразумение, вътрешните реформи, подкрепяйки европейския разказ за Северна Македония – страна, която е кандидат за членство вече 14 г. Докато чакаме този консенсус, трябва да продължим да защитаваме европейските ценности у дома“, допълни първият дипломат на Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Боби Бобев: Вероятността за оставка на Зоран Заев съществува при всяко едно положение

Д-р Боби Бобев: Вероятността за оставка на Зоран Заев съществува при всяко едно положение

18 Октомври 2019 | 14:04 | Агенция "Фокус"
София. Вероятността за оставка на Зоран Заев съществува при всяко едно положение. Това каза бившият посланик на България в Албания и Косово Боби Бобев в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с решението на евролидерите да се дадат дата за начало на преговорите за членство на Албания и Северна Македония. Той посочи, че това е теоретично възможно, но трудно може да се предвиди дали ще се реализира на практика. „Не знам в края на краищата дали това не беше средство за натиск, вид заплаха и средство за натиск. Но аз си спомням неговата аргументация. Той каза, че правителството ще падне не за нещо друго, а защото ще загуби своето парламентарно мнозинство на база на това, че не е изпълнило своите поети ангажименти. То е обещавало Република Северна Македония да получи фиксирана дата за начало на преговорите. Така че е много трудно да се предвиди накъде ще тръгне развитието на вътрешнополитическия живот в Северна Македония: дали правителството ще подаде оставка, дали ще се свие мнозинството, което ще позволи да бъде атакувано. Много е трудно да се каже със сигурност дали Заев ще подаде оставка, или не, но такава вероятност при всяко едно положение съществува“, допълни д-р Боби Бобев.
Теодора ПАВЛОВА
Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Стево Пендаровски ще направи обръщение към нацията във връзка с отказа на ЕС за определяне на дата за започване на преговори

„Фокус“ (Македония): Стево Пендаровски ще направи обръщение към нацията във връзка с отказа на ЕС за определяне на дата за започване на преговори

18 Октомври 2019 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Държавният глава на югозападната ни съседка Стево Пендаровски ще направи обръщение към нацията по повод развръзката от срещата на върха в Брюксел, на която стана ясно, че Северна Македония няма да получи дата за започване на преговори за членство в Общността, съобщава електронното издание на скопския „Фокус“.
От кабинета на македонския президент поясниха за медията, че Пендаровски ще направи обръщението си в 14:00 часа местно време (15:00 часа българско време). Освен това той ще покани на среща политическите лидери в страната и ще ги призове за сплотеност. Според изданието Пендаровски ще потвърди евроатлантическите стремежи на Македония, въпреки резултатите от срещата на европейските лидери.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово: Разочарованието в Скопие и Тирана ще е огромно и ще отвори ниша за евроскептицизъм

Д-р Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово: Разочарованието в Скопие и Тирана ще е огромно и ще отвори ниша за евроскептицизъм

18 Октомври 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
София. Разочарованието в Скопие и Тирана ще е огромно и ще отвори ниша за евроскептицизъм в страните. Това каза бившият посланик на България в Албания и Косово Боби Бобев в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с решението на евролидерите да се дадат дата за начало на преговорите за членство на Албания и Северна Македония. Той посочи, че най-голямото разочарование на обществата в двете страни ще дойде, тъй като положените усилия са били големи. „Ще останат с впечатленията, че ЕС в края на краищата излъга тези страни, ще тълкуват по този начин поведението на ЕС. Всяка подобна стъпка, всяко едно негативно поведение води до това, че се отваря една ниша в тези общества за евроскептицизъм. Това е процес, който се забелязва в Западните Балкани от няколко години и който очевидно няма да бъде прекратен от сегашното поведение на ЕС, напротив. Ще има негативни последици по отношение и на други процеси в рамките на Западните Балкани“, допълни Бобев. Неговите очаквания са това разочарование да не насърчи по-нататъшното активизиране на диалога между Сърбия и Косово. „Да не доведе до желаните резултати или най-малкото да действа в негативна посока“, добави още бившият ни посланик.
Теодора ПАВЛОВА
Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Какво се крие зад френското „не“

„Нова Македония“ (Македония): Какво се крие зад френското „не“

18 Октомври 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Франция остава на твърдата си позиция да блокира определянето на дата за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към Европейския съюз, а като аргумент изтъква необходимостта от реформа на системата за прием на нови страни-членки на Общността, отбелязват в редакцията на електронното издание на вестник „Нова Македония“ .
Париж смята, че Съюзът ще бъде изправен пред твърде много предизвикателства с още две държави от регион, който все още изпитва последиците от войните на територията на бивша Югославия и който се бори с престъпността и корупцията.
Възниква обаче дилемата дали Македония и Албания наистина са такава заплаха за Европа, предвид факта, че става въпрос единствено за определяне на дата започване на преговорите за присъединяване. Самото членство вероятно ще стане факт след десетилетие – период, в който ЕС ще има достатъчно време, за да се консолидира. Заключението – зад френското „не“ са скрити други мотиви, планове и интереси.
Редица влиятелни анализатори изтъкнаха през последните месеци, че зад твърдата позиция на Франция по отношение на Македония всъщност се крие намерението на политическото договаряне на Макрон. Или с други думи, френският президент иска да издейства определени отстъпки за себе си или собствената си държава на гърба на Македония.
Някои обясняват това с намерението на Франция да наложи като лидер в ЕС след излизането на Обединеното кралство от структурите му, докато други твърдят, че става въпрос за финансови интереси и отстъпки, които Париж се стреми да си издейства.
Макрон вече показа, че има сериозно намерение да прекрои Европа според собствените си виждания, а единствената пречка в момента изглежда е германският канцлер Ангела Меркел, чиято визия за Общността е малко по-различна.
Откакто встъпи в длъжност през 2017 г., Макрон се опитва да доминира и да се утвърди като лидер в Европа. Това изглежда логично с оглед факта, че през 2021 г. Меркел се оттегля от власт и пространството за нова водеща фигура в ЕС е отворено. Това беше особено забележимо по време на посещението на Макрон в Сърбия това лято, където той произнесе необичайно рязка реч.
Ангажиментът на Макрон за по-силна роля на Франция за бъдещото предефиниране на на ЕС определя хода на кампанията за първия му президентски мандат и вероятно това ще бъде обект на неговата кампания за преизбиране. Поради тези причини позицията на Париж срещу по-нататъшното разширяване на ЕС вероятно не е чак толкова изненадваща.
„Споделям същата геополитическа и стратегическа визия с германския канцлер. Искам да изпратя положителен сигнал до тези лидери, но трябва да им кажа: „Този път се нуждаем от малко повече време, за да вземем решение“, обясни Макрон на съвместна пресконференция с Меркел във френския град Тулуза, коментирайки отказа за определяне на дата за Македония и Албания.
Някои анализатори в страната смятат, че Макрон всъщност насърчава изцяло нова френска политика в рамките не само на Съюза, но и към Балканите.
„Безспорно е, че мотивите на Макрон за разширяване също имат отношение към амбициите му да стане водещ лидер в ЕС. Великобритания излиза, Меркел напуска политиката и той вероятно смята, че му идва времето. Въпреки това е наивно да мислим, че Македония и в крайна сметка Албания се използват по някакъв начин за разчистване на някои сметки между лидерите на ЕС“, твърди бившият македонски посланик Ристо Никовски.
Според него това е нова френска политика в рамките на Съюза, но и на Балканите. „Припомнете си, че мотивът на Макрон срещу разширяването е необходимостта от дълбока реформа в Съюза и той е прав. Работи се за съпротива срещу приемането на нови членове от французите, германците и други големи членове, и никой отговорен политик не може да игнорира това“, смята Никовски.
Той добави, че именно обявяването на френския президент за нови политики и ангажименти на Балканите всъщност означава, че приемането на нови членове няма да се случи бързо.
Експертите в региона смятат, че позицията на Макрон е само по-доброто позициониране на Франция в рамките на ЕС. „Макрон иска да превърне вътрешното социално разделение около ЕС в единно искане за реформа. Тече дебат за ЕС в областта на структурните, социално-икономическите и финансовите въпроси, а също и тези, свързани със сигурността“, смятат някои анализатори от региона.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Нито една от стоките в санкциите на САЩ не касаят България - имаме много добри двустранни отношения

Премиерът Бойко Борисов: Нито една от стоките в санкциите на САЩ не касаят България - имаме много добри двустранни отношения

18 Октомври 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Нито една от стоките в санкциите на САЩ не касаят България - имаме много добри двустранни отношения. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, предаде репортер на Агенция "Фокус".Попитан дали американските мита за част от стоките в ЕС засягат България, премиерът отговори: "
"България и САЩ имат много добри двустранни отношения, даже днес и там се прибират гл. прокурор, заместник главният прокурор, шефовете на служби. Имаме изключително добро двустранно сътрудничество. Нито една от стоките, които са посочени в санкциите, не касаят България. Считам, че в следващи яменец ще имаме много по-добро двустранно развитие на отношенията със САЩ", посочи Борисов. По повод Многогодишната финансова рамка, която европейските лидери предстои да обсъждат, министър-председателят Борисов бърна внимание, че е важно да не пострадат кохезията и земеделието и да се наблегне повече на иновациите и киберсигурността.
Попитан по повод европейския доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България, министър-председателят заяви, че е оптимист. „Изпълнили сме всички препоръки. Няма нито една дума, по която Брюксел да е искал наше решение и ние да не сме го изпълнили“, заяви министър-председателят.
По темата за БФС, Борисов отбеляза, че многократно е поставял въпроса правителството да подкрепи развитието на детско-юношеския футбол, ако БФС изработи програма за това. „Готови сме да разговаряме, но не с това ръководство“, каза още министър-председателят. Премиерът Борисов изтъкна и разговора си в Брюксел с британския му колега Борис Джонсън. „Заедно сме срещу расизма“, отбеляза Борисов и подчерта прекрасните отношения, които България има с Обединеното кралство.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Моят съвет към Зоран Заев беше да не си подава оставката, защото е свършил много работа и има още какво да се направи

Премиерът Бойко Борисов: Моят съвет към Зоран Заев беше да не си подава оставката, защото е свършил много работа и има още какво да се направи

18 Октомври 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Моят съвет към Зоран Заев беше да не си подава оставката, защото има още какво да се направи. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел във връзка с липсата на споразумение за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той посочи, че няколко пъти през нощта е говорил дълго със Зоран Заев. "Те са емоционални, положиха много усилия. Никоя държава не си е сменяла името", допълни премиерът.
"Нищо не е приключено, просто е отложено", каза още премиерът. "Отчетена беше огромната работа, която колегите от Северна Македония и Албания са свършили, договорът ни за добросъседство, Преспанското споразумение. Да, има страх от разширяване", каза още премиерът. По думите му няма договаряне за писмено решение на Съвета. "Факт е , че огромната част от държавите са за техните държави да получат своята перспектива. От друга страна нашата подкрепа те винаги са я имали за това", допълни министър-председателят. По думите му, никоя от държавите не е казала "Не", но искат Македония и Албания да се подготвят максимално добре. "Няколко месеца не са вечността, която би могла да ги приключи като процес", посочи Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Антоний Гълъбов, политолог: Последиците от отлагането на преговорите за членство на Северна Македония и Албания в ЕС ще бъдат тежки и за Общността

Доц. Антоний Гълъбов, политолог: Последиците от отлагането на преговорите за членство на Северна Македония и Албания в ЕС ще бъдат тежки и за Общността

18 Октомври 2019 | 10:13 | Агенция "Фокус"
София. Последиците от отлагането на преговорите за членство на Северна Македония и Албания в ЕС ще бъдат тежки както за двете страни, така и за Общността. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Антоний Гълъбов. Според доц. Гълъбов поредното отлагане на начало на преговорите ще бъде лош сигнал за обществата на тези две страни. Едновременно с това ще покаже, че ЕС не може да постигне съгласие по отношение на прилагането на собствените си правила, допълни той. „Възраженията или отделно срещу една от двете страни, или срещу двете страни като цяло не се различават съществено от това, през което преминаха Българи и Румъния. Всъщност имаме отново повторение на същата грешка, която костваше много в процеса на нашата собствена европейска интеграция. Отлагането и забавянето на воденето на тези преговори няма да доведе до подобряване на ситуацията. Нормалният политически процес е да влезем в процес на преговори и тогава вече да бъдат определени съответните изисквания към Северна Македония и Албания. Струва ми се, че ЕС е на път да повтори грешката, която направи с България и Румъния“, коментира политологът.
Доц. Антоний Гълъбов добави, че Европейският съвет би могъл да се ангажира с това, че в началото на следващата година преговорите със Северна Македония и Албания ще започнат. По този начин ще бъдат удовлетворени и очакванията на страните, които не желаят този процес да започне сега, но няма да бъде загубена европейската перспектива за присъединяване на Северна Македония и Албания.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): „Кликни и се помоли“ – Ватиканът представи устройство за молитви

„Вечер“ (Македония): „Кликни и се помоли“ – Ватиканът представи устройство за молитви

18 Октомври 2019 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Ватикан. Във Ватикана изглежда са недоволни от оскъдния брой на младите, които отделят време за вярата и посещават църква, затова предложиха мобилно приложение със специално устройство, което позволява на потребителите да се молят навсякъде, съобщава електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
Устройството, наречено Click To Pray eRosary, представлява електронен брояч, който се активира, когато потребителят направи движение във формата на кръст. То е във формата на гривна, изработена от 10 мъниста с „умен“ кръст, който съхранява данни. Цената на гривната е 109 долара.
Когато се активира, потребителят може да избере един от трите вида молитви: стандартна, контемплативна или тематична, които ще се актуализират ежегодно с нови попълнения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Лидерите на ЕС не постигнаха съгласие за преговорите за членство на Северна Македония и Албания

Politico: Лидерите на ЕС не постигнаха съгласие за преговорите за членство на Северна Македония и Албания

18 Октомври 2019 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на страните от Европейския съюз спориха в напрегнат дебат за започването на преговори за членството на Северна Македония и Албания, но в крайна сметка не успяха да постигнат споразумение дори за изявлението след края на срещата, предлагащо насърчение и отлагане на официалното решение за старта на процедурата, отбелязват в европейската редакция на изданието Politico.
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон категорично се противопостави на ускоряването на преговорите за членство и в крайна сметка надделя над другите лидери, включително над председателя на Европейския съвет Доналд Туск и германския канцлер Ангела Меркел, които подкрепиха продължаването на процеса.
Нидерландският премиер Марк Рюте подкрепи потенциален компромис, който би позволил започване на разговорите със Северна Македония, но не и с Албания. В крайна сметка обаче лидерите също не можаха да се споразумеят за разделяне на разглеждане на кандидатурите на двете страни.
Страните от Общността заложиха на перспективата за членство като стимул за Северна Македония да уреди десетилетния спор с Гърция, което тя направи миналата година - отчасти като промени официалното си име. Но в крайна сметка тези надежди бяха попарени - поне засега - оставяйки политиците в столицата Скопие, ядосани и дълбоко разочаровани.
След като министрите на ЕС се опитаха и не успяха да постигнат споразумение по въпроса за разширяването на заседание на Съвета по общи въпроси по-рано тази седмица, Туск постави въпроса в дневния ред на срещата на върха на лидерите, надявайки се да окаже натиск върху Макрон.
Франция посочи процедурни причини за блокиране на двете страни, като се аргументира, че цялата система за присъединяване към ЕС се нуждае от основна реформа. Париж също ясно изрази становището си, че Северна Македония и Албания не са готови да започнат процеса на членство в ЕС. Привържениците на членството на балканските страни твърдят, че и двете са изпълнили критериите, определени от ЕС и че доверието в Блока ще бъде силно подкопано, тъй като не е изпълнил обещанията си.
Дискусията за разширяването на ЕС започна в края на първия ден от срещата на лидерите на Европейския съвет, на която Общността постигна предварителна сделка за оттеглянето на Великобритания от структурите й.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов участва в заседанието на Европейския съвет

Премиерът Бойко Борисов участва в заседанието на Европейския съвет

18 Октомври 2019 | 07:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят Бойко Борисов участва в заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят дългосрочния бюджет на ЕС, приоритетите за следващите 5 години и Брекзит. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Финландското председателство на ЕС ще информира относно планираните дискусии в Съвета по прилагането на Стратегическия дневен ред, а новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще бъде поканена да представи приоритетите на новата Комисия. Европейските лидери ще обсъдят международните аспекти на борбата с изменението на климата, предвид предстоящата през декември в Сантяго де Чили 25-та Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН относно изменението на климата. Въпросът за миграцията също ще бъде във фокуса на вниманието на европейските лидери.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония) Еди Рама: Направихме всичко, което ЕС поиска от нас

„Макфакс“ (Македония) Еди Рама: Направихме всичко, което ЕС поиска от нас

18 Октомври 2019 | 04:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Ние направихме това, което Европа искаше от нас, заяви албанският премиер Еди Рама след среща с комисаря по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан в Брюксел, предава ”Макфакс“.
„Хан беше кристално ясен. Направихме каквото поискаха от нас. Но въпреки това, което сме направили и това, което трябва да направим, се оказваме в ситуация, в която Европейският съвет трябва да реши какво искат или не искат членовете му“, заяви още Рама.
Той намекна, че неговата страна не е получила дата за членство, заради резервираността на Франция, която настоява за провеждане на реформи в Общността, преди да се пристъпи към разширение на ЕС.
Рама добави, че Албания трябва да продължи с реформите, защото това е в интерес на албанските граждани, а не да задоволи Брюксел, Лондон, Париж или Берлин.
"Трябва да осигурим европейска Албания за нашите деца, с демократични институции, с институционални държавни права, които да отговарят на стандартите на икономиката на ЕС", заключи Рама.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония) Еди Рама: Направихме всичко, което ЕС поиска от нас

„Макфакс“ (Македония) Еди Рама: Направихме всичко, което ЕС поиска от нас

17 Октомври 2019 | 20:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Ние направихме това, което Европа искаше от нас, заяви албанският премиер Еди Рама след среща с комисаря по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан в Брюксел, предава ”Макфакс“.
„Хан беше кристално ясен. Направихме каквото поискаха от нас. Но въпреки това, което сме направили и това, което трябва да направим, се оказваме в ситуация, в която Европейският съвет трябва да реши какво искат или не искат членовете му“, заяви още Рама.
Той намекна, че неговата страна не е получила дата за членство, заради резервираността на Франция, която настоява за провеждане на реформи в Общността, преди да се пристъпи към разширение на ЕС.
Рама добави, че Албания трябва да продължи с реформите, защото това е в интерес на албанските граждани, а не да задоволи Брюксел, Лондон, Париж или Берлин.
"Трябва да осигурим европейска Албания за нашите деца, с демократични институции, с институционални държавни права, които да отговарят на стандартите на икономиката на ЕС", заключи Рама.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Урсула фон дер Лайен заяви, че няма да бъде взето решение за преговорите с Македония на срещата в Брюксел на този етап

„Фокус“ (Македония): Урсула фон дер Лайен заяви, че няма да бъде взето решение за преговорите с Македония на срещата в Брюксел на този етап

17 Октомври 2019 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че няма да бъде взето решение за започване на преговори за приемането на Северна Македония в Европейския съюз на срещата от високо равнище в Брюксел на този етап, предава скопската медия ”Фокус“.
"Дълбоко съжалявам, защото вярвам, че тези страни положиха големи усилия да се приближат до Европейския съюз, така че е много важно да получат положителен сигнал", заяви Урсила фон дер Лейен, говорейки за Македония и Албания.
Срещата от високо равнище се провежда на 17 и 18 октомври в Брюксел, като все още има надежда, че решение за започването на преговорите може да бъде взето във втория ден от срещата.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Историческа грешка би било, ако не се даде европейска перспектива на Република Северна Македония и Албания

Премиерът Бойко Борисов: Историческа грешка би било, ако не се даде европейска перспектива на Република Северна Македония и Албания

17 Октомври 2019 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Историческа грешка би било, ако не се даде европейска перспектива на Република Северна Македония и на Албания, заяви министър-председателят Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Това съобщиха от правителствената информационна служба. „Имаме ясно становище, много важно за Балканите, региона и съседските ни отношения – да се даде перспектива за ЕС“, категоричен беше премиерът Борисов. „Имаме толкова претенции към тях, но не бихме си позволили да ги спрем да започнат преговори. Това ще бъде тежък удар за народите в тези държави“, добави министър-председателят.
Попитан от медиите за Брекзит, премиерът Борисов отбеляза, че се възхищава на Мишел Барние и изрази благодарност за свършената от него огромна работа. Още по темата според министър-председателя няма как да се коментира, преди тя да е минала през британския парламент.
На журналистически въпрос относно събитията в Североизточна Сирия премиерът Борисов заяви: „Ние сме подкрепяли Турция винаги, когато е имала проблеми с миграцията, с лагерите и затова сме давали пари. Но докато води война, военни действия аз не мога да подкрепя. Никаква солидарност не мога да имам за война. Към никого. Каквато и да е цената на това – пак го повтарям. За всичко друго сме ги подкрепяли, защото сме партньори и в НАТО, комшии сме и те ни пазят от мигрантската вълна. За войната не могат да очакват подкрепа“. Министър-председателят Бойко Борисов беше категоричен, че войната трябва да спре.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.