НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Два нови случая на африканска чума по дивите свине са регистрирани на територията на ЮЗДП в ДГС „Благоевград“

Два нови случая на африканска чума по дивите свине са регистрирани на територията на ЮЗДП в ДГС „Благоевград“

6 Декември 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Два нови случая на африканска чума по дивите свине са регистрирани на територията на ЮЗДП в ДГС „Благоевград“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пирин от предприятието.
При изследване на проби от отстреляни диви свине в два ловностопански района - Селище и Бучино, е потвърдено наличие на вируса на африканска чума.

По информация на ловците при първичната обработка на труповете на животните не са забелязани признаци за наличие на болестта. Труповете са унищожени съгласно изискванията.

Предстои издаване на заповед за инфектирана зона от директора на БАБХ и заповед за ограничаване на дейностите в горските територии, попадащи в тази зона, от директора на РДГ - Благоевград.

Инфектираната зона ще бъде обозначена със забранителни табели. ЮЗДП призовава жителите на съответните населени места и ловците към стриктно спазване на мерките за биосигурност в превенцията и борбата с опасната зараза.

Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Няма нови огнища на африканска чума при домашните свине

Министър Десислава Танева: Няма нови огнища на африканска чума при домашните свине

5 Декември 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Няма нови огнища на африканска чума при домашните свине. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред журналисти след церемонията по връчване на дипломите на абсолвентите от Випуск 2019-бакалаври и магистри от Аграрния факултет при Тракийски университет - Стара Загора, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Повишението в цената на свинското месо е нормална реакция от всичко, което се случва в Европа и света във връзка с щетите от заболяването африканска чума по свинете. Не е нещо неочаквано. Очаквано е за всички, които следят хода на развитието на тази болест и за съжаление все още неоткриването на ваксина за нейното лечение. При всички случаи и на европейско ниво вероятно ще се вземат мерки и въпросът ще бъде поставен“, каза още Танева.

„Продължава разпространението на болестта, продължават щетите от нея, увеличава се броят на засегнатите свине и безспорно и потреблението на свинско месо продължава, което предизвиква този тренд. От друга страна, интересът към това да се произвежда свинско в тази ситуация също е висок“, добави министърът.

По думите ѝ за България за 2019 г. от заболяването африканска чума бяха засегнати около 130 хиляди домашни свине. „Нови огнища при домашните свине няма. Приключихме го още на практика август месец. Пикът беше през юли. Август имахме около 6 огнища и след това едно или две малки в лични стопанства. Нямаме нови засегнати големи стопанства“, заяви тя.

Според нея сигнали за случаи при дивите свине се получават всяка седмица. „В момента по плана за справяне със заболяването сме в процес на депопулирането на дивата свиня като основен източник на разпространение на заболяването. За всеки ловен уикенд обикновено от порядъка на 2000 диви свине се отчитат като отстреляни и се вземат проби. Между два и осем броя са стигали максимум положителните проби за заболяването от изследвани 2000 броя свине. Към момента сме между 25 и 30 % изпълнение на плана за депопулиране на дивата свиня“, допълни тя.

По думите ѝ Министерството не може да окаже въздействие на пазара за задържане на цените на свинското месо. „Има единствено инструменти за управление при кризи. Те са разписани е европейските регламенти и решение за това се взема от Комисията. Това може да се вземе като решение на общоевропейско ниво и да бъде валидно и за нас“, заяви министърът.

„Това е заболяване засяга целия свят. При това поражение в Азия на практика, един от основните купувачи на свинско месо са азиатските държави и това е в основата на този интерес“, посочи тя.
По думите ѝ грижата за животните не може да се извади от БАБХ. „Модулът, който в България се приложи и работи, е общоевропейски и ако имаме някакви пропуски, трябва да ги отстраним“, допълни министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

3.7 млн. лв. се предоставят за предотвратяване разпространението на Африканска чума по свинете в България

3.7 млн. лв. се предоставят за предотвратяване разпространението на Африканска чума по свинете в България

4 Декември 2019 | 13:16 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри допълнителни трансфери по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за 2019 г. Финансовият ресурс е в размер на 3.7 млн. лв. и е предназначен за превантивни мерки и действия по предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) в страната, съобщиха от правителствената информационна служба.
Средствата ще бъдат използвани за съфинансиране от страна на България за спешните мерки за борба с АЧС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Достъпът до яз. „Драгоево“ ще бъде ограничен заради огнище на африканска чума по свинете в землището на село Драгоево

Достъпът до яз. „Драгоево“ ще бъде ограничен заради огнище на африканска чума по свинете в землището на село Драгоево

3 Декември 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Шумен. Достъпът до язовир „Драгоево“ ще бъде ограничен заради регистрирано огнище на африканска чума по свинете в землището на село Драгоево. Това стана ясно на заседанието на Областната епизоотична комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен.

Инж. Емил Гелов, директор на Регионалната дирекция по горите, посочи, че водоемът попада в инфектирана зона А, поради което достъпът до него ще бъде забранен за 30 дни. Забраната за достъп няма да засегне резерват „Патлейна“, който се намира на около 4 км. от огнището на африканската чума по свинете.

Две заповеди за ограничаване на достъпа до инфектираните зони са издадени от РДГ заради обявените на 2 декември две нови огнища на африканска чума при диви свине - в землището на село Долина, общ. Каолиново, и село Драгоево, община Велики Преслав.

Горските служители са поставили необходимите табели за обозначаване на зони А, Б и В, като се следи за спазване на въведените забрани и ограничения за съответната зона - достъп, ловуване и дейности по горите.

Инж. Гелов припомни, че е в сила и заповедта за ограничаване на достъпа, издадена във връзка с регистрирано огнище на африканска чума при дива свиня на 22 ноември в землището на село Сушина и местността Жълта локва в община Велики Преслав.

Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Две нови огнища на африканска чума при диви свине са регистрирани в област Шумен от началото на декември

Две нови огнища на африканска чума при диви свине са регистрирани в област Шумен от началото на декември

3 Декември 2019 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Шумен. Две нови огнища на африканска чума при диви свине са регистрирани в област Шумен. Това стана ясно на проведеното заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен.

„Със заповед от 2 декември на изпълнителния директор на БАБХ са обявени първично възникнали огнища за болестта в землището на село Долина, община Каолиново и в землището на село Драгоево, община Велики Преслав“, съобщи д-р Наташа Баева от ОДБХ - Шумен. Установени са при проби от отстреляни диви свине при редовен отстрел за 2019 година Тя припомни, че на 22 ноември също има регистрирано огнище на АЧС в района на село Сушина, община Върбица.

От началото на годината до момента на територията на област Шумен са обявени общо 6 огнища на АЧС при диви свине. 4 са огнищата в стада от породата източнобалканска свиня. Д-р Баева уточни, че към момента в областта има активни 12 стада от тази порода, които са в добро здравословно състояние, затворени са в помещенията, предвидени за нощувка, като всеки от животновъдните обекти  има предписания прасетата да бъдат затворени и да не се пускат свободно, с цел да се ограничи контакта с дивата природа. Д-р Баева съобщи, че в село Бял бряг има изграден електропастир.

Д-р Катя Райкинска, директор на ОБДХ - Шумен обясни, че собствениците на четирите стада на източнобалканска свиня,  които умъртвени по хуманен начин, имат право на обезщетение. Документите са обработени и изпратени в Централното управление за съгласуване и следва изплащане на обезщетението.

Продължава вземането на проби - за месец има нормален отпад от 383 умрели прасета от промишлени свинеферми. Взети са проби от около 50% от умрелите животни, няма получени положителни резултати за заразата. Д-р Баева каза още, че здравите животни се движат безпроблемно към кланици и местата за доотглеждане. Проверени са и по-голямата част от задните дворове които са 917 в областта.

Очаква се до края на годината да завършат проверките и в останалите около 200 лични стопанства в община Шумен, Велики Преслав и Смядово.

Инж. Емил Гелов, директор на Регионалната дирекция по горите, и инж. Тервел Стефанов, експерт в Североизточно държавно предприятие, докладваха за предприетите мерки във връзка с обявените нови огнища на заболяването. Издадени са необходимите заповеди за ограничаване на достъпа до инфектираните зони, поставени са и табели за обозначаване на зоните, извършват се се необходимите претърсвания, при строго спазвване на всички мерки за биосигурност. Следващото заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен е насрочено за 7 януари.

Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Адриян Данков, ОДБХ - Видин: Всички 79 проби за вируса на африканска чума по свинете, взети от отстреляни диви свине в областта, са отрицателни

Д-р Адриян Данков, ОДБХ - Видин: Всички 79 проби за вируса на африканска чума по свинете, взети от отстреляни диви свине в областта, са отрицателни

29 Ноември 2019 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Видин. Всички 79 проби за вируса на африканска чума по свинете, взети от отстреляни диви свине в областта, са отрицателни. Това заяви д-р Адриян Данков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните във Видин на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин.

Данков посочи, че продължават да се взимат контролирано проби от свинекомплекса в гр. Дунавци, които също са отрицателни. „В момента на територията на страната няма случай на заразяване на домашни свине с вируса на африканската чума по свинете. На територията на нашата област се изпълняват действия по превенция и недопускане разпространение на заболяването“, каза д-р Данков.

На заседанието на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания бе посочено, че всички институции предприемат съответните мерки за намаляване на риска от появата на нови случаи на африканска чума по свинете.

Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Забраняват достъпът в горски територии след нов случай на африканска чума в землището на с. Николаево в област Плевен

Забраняват достъпът в горски територии след нов случай на африканска чума в землището на с. Николаево в област Плевен

29 Ноември 2019 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Плевен. Забраняват достъпа в горски територии след нов случай на африканска чума в землището на с. Николаево. Това съобщиха от пресцентъра на Община Плевен.

Директорът на Регионална дирекция по горите – Ловеч инж. Павли Богдански издаде заповед във връзка с усложняване на епизоотичната обстановка и новорегистрирано огнище на болестта африканска чума по свинете в землището на с. Николаево. Достъпът до горски територии в инфектираната зона на лица, които нямат отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта, се забранява за срок от 30 дни от последния констатиран случай, който е при дива свиня. В горските територии могат да се извършват неотложни дейности от лицата, които нямат отношение към претърсването по ред и условия, определени от областната епизоотична комисия – гр. Ловеч и съгласно определените от БАБХ мерки за биосигурност.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметовете на селата в Община Кюстендил обсъдиха ситуацията с Африканската чума по свинете

Кметовете на селата в Община Кюстендил обсъдиха ситуацията с Африканската чума по свинете

28 Ноември 2019 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Кметовете на селата в Община Кюстендил обсъдиха ситуацията с Африканската чума по свинете, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Извънредното съвещание се проведе в залата на Община Кюстендил.

Причината са първите регистрирани случаи на заболяването на територията на Област Кюстендил. Кметовете бяха запознати с разпоредените допълнителни мерки в тази връзка, сред които и доброволното клане на домашните прасета в срок до 2 декември. Кметовете трябва да сведат информацията до знанието на жителите на малките населени места.

В същото време се забранява отглеждането на домашни прасета до месец септември 2020 година. След това отглеждането на животните може да става в регистрирани животновъдни обекти. В рамките заседанието бяха обсъдени и теми, касаещи разделното събиране на битовите отпадъци в малките населени места, както и добиването на дърва за огрев от страна на местното население.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първи случай на африканска чума е регистриран в Горна Оряховица

Първи случай на африканска чума е регистриран в Горна Оряховица

28 Ноември 2019 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. Първи случай на африканска чума е регистриран в Горна Оряховица. Това стана ясно, след като изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните издаде заповед за ограничаване достъпа до определени територии, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Велико Търново.

На интернет сайта на Община Горна Оряховица е поместен и самият документ. Според него животното е открито в града, след което са определени ловностопанските райони, попадащи в инфектираната зона и съответните подзони.

В Териториалното поделение на Държавно горско стопанство - Горна Оряховица има разкрит горещ телефонен номер - 0885 825 600, на който хората от общината могат да подават сигнали или да получат информация във връзка с африканската чума по дивите свине.

Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Диви свине, заразени с африканска чума са установени в землищата на селата Гаганица и Боровци, община Берковица

Диви свине, заразени с африканска чума са установени в землищата на селата Гаганица и Боровци, община Берковица

26 Ноември 2019 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Видин. Диви свине, заразени с африканска чума са установени в землищата на селата Гаганица и Боровци, община Берковица. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от РДГ-Берковица. Директорът на РДГ – Берковица е издал заповед за ограничаване достъпа до горски територии в ловностопанските райони. Забранено е движението на хора и автомобили, в 3 км зона от центъра на с. Боровци и центъра на с. Гаганица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: Предприели сме всички необходими мерки за ограничаване разпространението на африканската чума по свинете

Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: Предприели сме всички необходими мерки за ограничаване разпространението на африканската чума по свинете

26 Ноември 2019 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Предприели сме всички необходими мерки за ограничаване разпространението на африканската чума по свинете. Това каза на пресконференция областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, след като по-рано се състоя Областна епизоотична комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин.

Поводът за нейното свикване бе новият регистриран случай на заболяването при диво прасе, отстреляно при лов в района на Държавно горско стопанство – Симитли и по-конкретно при село Железница. Той отбеляза, че със заповед на Регионална дирекция по горите са обособени три зони.

„Зона А обхваща площ с размер 3 км. Зона Б е с площ 25 км и Зона В, която е с площ 172 км“, каза още Михайлов. Той добави, че във всяка една от площите са въведени различни ограничения, свързани с посещението на горски територии, лов, добив на дърва и други.

Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов свиква заседание на областната епизоотична комисия

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов свиква заседание на областната епизоотична комисия

26 Ноември 2019 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов свиква заседание на областната епизоотична комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. То ще се проведе в конферентната зала на областна администрация Благоевград.

На срещата между институциите ще бъде обсъден новият случай на африканска чума по свинете, който бе регистрирано в района на симитлийското село Железница.

Пред медиите се очаква да бъде представена информация относно мерките, които са предприети с цел ограничаване разпространението на заболяването.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ще бъдат ограничени дейностите в горските територии с установени случаи на африканска чума по свинете в област Кюстендил

Ще бъдат ограничени дейностите в горските територии с установени случаи на африканска чума по свинете в област Кюстендил

22 Ноември 2019 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Ще бъде издадена заповед за ограничаване на дейностите в горските територии с установени случаи на африканска чума по свинете в област Кюстендил. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Югозападно държавно предприятие – Благоевград. Първи случай на заболяването при диви свине е регистриран на територията на Кюстендилска област.

От отстреляните през последните два ловни дни 13 диви свине в района на Държавно горско стопанство „Невестино”, две са дали положителен резултат за наличие на вируса на заболяването. Едната дива свиня е отстреляна в землището на село Четирци, а другата - край село Страдалово, на границата с Република Северна Македония. Предстои издаване на заповед за инфектирана зона от директора на Българската агенция по безопасност на храните и заповед за ограничаване на дейностите в горските територии, попадащи в тази зона.

Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областната епизоотична комисия в Кюстендил се събира заради случаите на африканска чума по свинете

Областната епизоотична комисия в Кюстендил се събира заради случаите на африканска чума по свинете

22 Ноември 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Областната епизоотична комисия в Кюстендил се събира заради случаите на африканска чума по свинете. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Областна администрация – Кюстендил. Заседанието на комисията е насрочено за 15.00 часа в залата на областната администрация. В рамките на срещата ще бъде предоставена актуална информация за установените случаи на заболели диви свине. Комисията трябва да утвърди и допълнителни мерки, касаещи заболяването. Положителните проби са от две прасета, отстреляни при лов в землищата на селата Четирци и Страдалово, община Невестино.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов ще свика на 26 ноември заседание на областната епизоотична комисия заради новия случай на АЧС в село Железница

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов ще свика на 26 ноември заседание на областната епизоотична комисия заради новия случай на АЧС в село Железница

22 Ноември 2019 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов ще свика на 26 ноември заседание на областната епизоотична комисия заради новия случай на африканска чума по свинете (АЧС) в село Железница, община Симитли.

За Радио „Фокус“ - Пирин той заяви, че то ще се проведе в конферентната зала на Областна администрация – Благоевград.

Бисер Михайлов допълни, че на заседанието ще бъде дадена и повече информация за конкретния случай, но и за мерките, които ще бъдат предприети.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първи случай на заболяването африканска чума по свинете е регистриран в област Кюстендил и пореден в област Благоевград

Първи случай на заболяването африканска чума по свинете е регистриран в област Кюстендил и пореден в област Благоевград

22 Ноември 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Първи случай на заболяването африканска чума по свинете е регистриран в област Кюстендил и пореден в област Благоевград. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пирин инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие. По думите му положителни проби са дали диви прасета.

„Единият случай е в село Страдалово, Държавно горско стопанство – Невестино. Вторият случай е от село Железница, Държавно горско стопанство – Симитли. Резултатите от положителните проби са излезли вчера. Днес по съответния ред чакаме заповед на Българската агенция по безопасност на храните. Ще обособим 3 км зони, в които всички дейности ще бъдат забранени“, каза още инж. Дамянов. Той допълни, че за момента не е ясно дали във въпросните населени места има домашни свине, които ще трябва да бъдат умъртвени.

„Но във всички случаи, според мен ще трябва да се вземат някакви мерки. В конкретните случаи говорим за заболели диви прасета и не знам дали ще засегнат някакъв район. По отношение на област Благоевград и община Симитли, то мисля, че в голямата си част домашните прасета са умъртвени доброволно. За област Кюстендил нямам конкретна информация“, подчерта инж. Дамянов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: 9 439 800 лв. са изплатените средства за подпомагане на стопаните за АЧС

Министър Десислава Танева: 9 439 800 лв. са изплатените средства за подпомагане на стопаните за АЧС

15 Ноември 2019 | 13:55 | Агенция "Фокус"
София. 9 439 800 лв. са изплатените средства за подпомагане на стопаните за АЧС. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в отговор на въпрос на депутатите Георги Гьоков и Светла Бъчварова за изплащането на еднократната помощ на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция след доброволно умъртвяване на прасетата, заради АЧС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За да подкрепим тези хора и за да се справим бързо с епизоотията, ние въведохме и приложихме тази мярка за финансово подпомагане от 300 лв. на стопанство. Това беше нашата препоръка, нашето решение при определени условия, на които трябваше да отговаря всяко стопанство и после да извършва всички дейности“, каза още министърът. Тя посочи, че в стопанството е трябвало да се отглеждат поне 5 свине за угояване. „Трябваше месото да е усвоено и да е извършена съответната дезинфекция. Контролът по всичко това беше на ветеринарния доктор и кмета на населеното място“, обясни още министър Танева.
„Средствата не са европейски, те бяха български и са български, тъй като ние сме приключили това плащане. В този смисъл мога да дам само общи данни, тъй като нямаше някакво конкретно запитване за села. 31 хил. 466 са заявленията на стопанства, в 182 общини, 1763 населени места. Изплатените общо средства в размер на 9 439 800. Това са данните, които мога да кажа, имам ги по всяка община, по всяко село“, допълни още министърът на земеделието.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Прасетата нямат нищо общо с изборите

Министър Десислава Танева: Прасетата нямат нищо общо с изборите

15 Ноември 2019 | 13:50 | Агенция "Фокус"
София. Прасетата нямат нищо общо с изборите. Това каза министърът на земеделието, храните и водите Десислава Танева в отговор твърдението на депутата от БСП Георги Гьоков за използването на средствата за еднократна помощ за АЧС за купуване на политическо влияние, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Народният представител Георги Гьоков обърна внимание, че една от водещите телевизии в България е излъчила предаване как чумата по свинете се е намесила в агитацията на кандидат-кметовете, свързано с изплащането на обезщетения на хора фантоми в Община Сливен. "Недопустимо е използването на средства за купуване на политическо влияние", коментира Гьоков.
На твърдението на Гьоков, министър Десислава Танев отговори: "Дори водещата телевизия, която се опитваше в изборния ден да направи внушение и манипулация, че тази дейност и мярка от лятото помага на някои да стане кмет, не ви спаси от съкрушителната загуба в община Сливен и областта“, каза още Танева. Министърът използва възможността да благодари на всички хора през лятото, които са проявили разбиране към голямата криза с епизоотията африканска чума по свинете и са изпълнили препоръките. „Със сигурност трябва да благодаря на всички хора, които ни помогнаха с тази кампания“, добави Танева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Mинистър Десислава Танева: Всички забрани в горските територии са с цел предотвратяването на АЧС, което е трудно и при дивите свине може да отнеме години

Mинистър Десислава Танева: Всички забрани в горските територии са с цел предотвратяването на АЧС, което е трудно и при дивите свине може да отнеме години

15 Ноември 2019 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. Всички забрани в горските територии са с цел предотвратяването на АЧС , което е трудно и при дивите свине може да отнеме години. Това каза министърът на земеделието, храните и водите Десислава Танева в отговор на въпрос на депутата от БСП Светла Бъчварова - Пиралкова по време на петъчния парламентарен контрол, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Общата площ на горските територии в инфектираните зони с констатирани случаи на АЧС, за които е въведена пълна забрана за извършване на дейностите е 381 366 хектара или 9 % от общата площ на горските територии в страната. На 1 октомври 2019 г. с моя заповед са утвърдени указания за определяне на инфектираните зони около констатиран случай на АЧС при дивата свиня и са разписани мерки за биосигурност. Съгласно тази заповед около регистрираното огнище се обособява инфектирана зона с обща площ не по-малко от 200 кв. км, която се разделя на три подзони“, обясни министърът. „Към 14 ноември 2019 г. общата площ на земеделските и горски територии в подзона А, за което е наложена пълна забрана е 7 850 хектара, като площта само на горските територии възлиза на 2 324, 2 хектара, което е 0, 05 % от общата площ на горските територии в страната. „В подзони Б и В могат да се извършват всички селскостопански и селскостопански дейности, събиране на гъби, трюфели, билки, туризъм, ловуване и други дейности, но само сред осигуряване и спазване на минималните мерки за биосигурност срещу разпространението на болестта“, допълни още Танева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Пламен Конов, ветеринар: От досега констатираните случаи на африканска чума, едва 0.1% са открити в стопанствата тип „заден двор“

Д-р Пламен Конов, ветеринар: От досега констатираните случаи на африканска чума, едва 0.1% са открити в стопанствата тип „заден двор“

12 Ноември 2019 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Бургас. От досега констатираните случаи на африканска чума, едва 0.1% са открити в стопанствата тип „заден двор“. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас д-р Пламен Конов, председател на Български ветеринарен съюз за област Бургас. По думите му статистиката сочи, че около 0.5% са откритите положителни проби на болестта при дивите прасета – отстреляни или открити мъртви, а около 10.5% са констатираните случаи в промишлените комплекси. „Проблемът може да се каже, че не е толкова в стопанствата тип „заден двор“ и в дивата природа, колкото в намалените мерки, ограничаващи движението, към и от големите свинекомплекси. Може да звучи малко парадоксално, но, за съжаление, такава е статистиката. Това показва, че работата на ветеринарните лекари, които са на терен всеки ден и обслужват т.нар. стопанства тип „заден двор“ наистина дава резултати“, посочи още ветеринарят. Според него овладяването на разпространението на африканска чума в тези стопанства е именно благодарение на своевременните действия и работата на ветеринарните лекари във фермите, които те обслужват.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

36-годишен мъж от Ахелой е нападнал служител на ОДБХ - Бургас

36-годишен мъж от Ахелой е нападнал служител на ОДБХ - Бургас

12 Ноември 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Бургас. 36-годишен мъж от Ахелой е нападнал служител на ОДБХ - Бургас.Това съобщиха от ОДМВР - Бургас. На 11 ноември т.г. около 12.00 часа при извършване на евтаназия на прасета в селскостопанска постройка, разположена в местността Стролата в землището на Ахелой 36-годишният мъж от Ахелой е нанесъл удар със сгъваема палка в гърба на 44-годишен служител на Областна дирекция по безопасност на храните - Бургас (ОДБХ - Бургас).
Извършителят на деянието е задържан за срок от 24 часа, като е уведомена Районна прокуратура - Поморие. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служители на ОДБХ - Бургас са умъртвили 99 прасета, укрити от собствениците им в местността Паная между градовете Ахелой и Каблешково

Служители на ОДБХ - Бургас са умъртвили 99 прасета, укрити от собствениците им в местността Паная между градовете Ахелой и Каблешково

12 Ноември 2019 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Бургас. Служители на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Бургас са умъртвили 99 прасета, укрити от собствениците им. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). След сигнал за свободно пуснати прасета в местността Паная между градовете Ахелой и Каблешково е извършена проверка на място. Прасетата, които са били без ушна марка и с неизяснен произход, са на шестима стопани.
Съвместно с полицията и прокуратурата са предприети действия за хуманно умъртвяване на животните. На собствениците им са съставени актове за административни нарушения. Нерегистрираните обекти с неидентифицираните животни попадат в обхвата на трикилометрова карантина зона в района на свинекомплекс. По време на акцията по умъртвяване на прасетата е нападнат един от инспекторите на ОДБХ. Нападателят е задържан от полицията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Предприети са мерки във връзка със случай на африканска чума по свинете в Силистренско

Предприети са мерки във връзка със случай на африканска чума по свинете в Силистренско

8 Ноември 2019 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Силистра. Предприети са мерки във връзка със случай на африканска чума по свинете в Силистренско, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Силистра. С дата 8 ноември е издадена заповед на инж. Огнян Савянов, директор на РДГ Русе, във връзка с обявен първично възникнал случай на болестта африканска чума по свинете (АЧС) при дива свиня на територията на ТП ДГС „Тутракан“, гр. Тутракан към „СЦДП” ДП, област Силистра, община Тутракан, землището на град Тутракан. Ограничава се достъпът до горски територии, попадащи в подзона А, на лицата, които нямат отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта АЧС. В подзона А могат да се извършват неотложни дейности от лица, които нямат отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта АЧС по ред и условия, определени от областната епизоотична комисия и съгласно определените от БАБХ мерки за биосигурност. Срокът на действие на заповедта е до 08 декември 2019 г. включително. 4. ТП ДГС „Тутракан” трябва да подготви и постави на видни места табели за обозначаване на подзона А. Достъпът, преминаването и престоят в подзона А се разрешава на служители на ИАГ, РДГ Русе, „СЦДП” ДП Габрово, ТП ДГС „Тутракан”, ТП ДДС „Дунав” Русе, РД ПБЗН Силистра, PC ПБЗН Тутракан, ОД МВР – Силистра, РУ МВР Тутракан, РИОСВ Русе, ОДБХ – Силистра, ОД „Земеделие” Силистра и община Тутракан при изпълнение на служебните им задължения, както и на лицата, пряко свързани с претърсването и прилагането на мерките за ликвидиране на болестта при спазване на мерките за биосигурност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Определена е инфектирана зона от 200 кв. км около констатирания случай на заболяло от африканска чума диво прасе в землището на село Бежаново

Определена е инфектирана зона от 200 кв. км около констатирания случай на заболяло от африканска чума диво прасе в землището на село Бежаново

5 Ноември 2019 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Определена е инфектирана зона от 200 кв. км около констатирания случай на заболяло от африканска чума диво прасе в землището на село Бежаново. Това става ясно от заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. д-р Паскал Желязков, публикувана на сайта на БАБХ, по повод констатиран положителен резултат за болестта африканска чума по свинете от проба от дива свиня в землището на село Брежаново в област Ловеч. Заповедта е изпратена до директора на Изпълнителна агенция по горите за определяне на територията, попадаща в инфектираната зона, както и за предприемане мерки за ограничаване на разпространението на африканската чума по свинете на територията на област Ловеч.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нов случай на африканска чума по свинете е регистриран в област Ловеч

Нов случай на африканска чума по свинете е регистриран в област Ловеч

5 Ноември 2019 | 18:19 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Нов случай на африканска чума по свинете е регистриран в област Ловеч. Това потвърдиха за Агенция „Фокус“ от Областната епизоотична комисия в Ловеч. Случаят е от землището на село Брежаново.

Очаквайте подробности!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Севен Башлъ, ДЛС „Паламара“: В обособените зони се спазват мерките за биосигурност, няма открити трупове на умрели диви прасета

Инж. Севен Башлъ, ДЛС „Паламара“: В обособените зони се спазват мерките за биосигурност, няма открити трупове на умрели диви прасета

5 Ноември 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Шумен. В обособените зони, във връзка с първично възникналия случай на АЧС при дива свиня на територията на ДЛС „Паламара“ в средата на октомври, продължават да се спазват всички мерки за биосигурност. Това каза инж. Севен Башлъ, директор на ДЛС „Паламара, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Изпратени са съответните уведомителни писма до всички населени места в 200 км зона около огнището, както и на ловните сдружения и дружини, попадащи в тази територията. В стопанството са предприети незабавни мерки за предотвратяване на заразата и риска от разпространяване в съседни райони, заяви на заседанието на Областната епизоотична комисия инж. Башлъ. Той посочи, че на 18 октомври е извършена проверка на място, а заедно с представители на двете ловнорибарски сдружения е трасиран теренът в подзона А и са поставени табели. По думите му е извършена проверка на местата, където се обработва отстреляният дивеч и местата за странични животински продукти, изготвени са два констативни протоколи за отстранявани на малки пропуски. Според него са предвидени графици за обход и претърсване на заразените зони, като ежеседмично се предоставят протоколи от претърсванията на предоставените ловностопански и държавния ловностопански район, като до момента не са открити трупове на умрели диви свине, както и не са констатирани такива с нетипично поведение в тези зони.
Инж. Башлъ представи и статистика от отстрела. По думите му от началото на груповия лов до момента са отстреляни 90 прасета. „В първата седмица бяха 43, после бройката постепенно намаля на 25, 11, 8 и тази седмица 3  прасета, а в ловностопанския район на „Паламара“ трябва да се отстрелят 500 прасета при годишен план“, каза инж. Башлъ. Директорът на ДГС „Паламара“ информира за съмнения за случаи за умрели диви свине в района, които не се докладват от ловците и в тази връзка Областната комисия взе решение в срок до 8 ноември РДГ и СИДП да проведат срещи с представителите на ловнорибарските сдружения на територията на областта. Директорът на ДГС - Върбица инж. Муса Кязъм също докладва, че в определените зони се спазват мерките за биосигурност. Продължават да се извършват обходи и претърсвания на районите, като до момента няма открити трупове на умрели диви прасета.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Емил Гелов, РДГ- Шумен: От началото на ловния сезон при отстреляни около 1000 прасета в областите Шумен и Търговище няма нови случаи на африканска чума по свинете

Инж. Емил Гелов, РДГ- Шумен: От началото на ловния сезон при отстреляни около 1000 прасета в областите Шумен и Търговище няма нови случаи на африканска чума по свинете

5 Ноември 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Шумен. Обстановката, касаеща заболяването африканска чума по свинете при дивите прасета на територията на Регионална дирекция по горите (РДГ)-Шумен е сравнително спокойна, като се изключат случаите, регистрирани в Държавно горско стопанство-Върбица и Държавно ловно стопанство-Паламара. Това заяви директорът на РДГ- Шумен инж. Емил Гелов на заседание на Областната епизоотична комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Той посочи, че за изминалите четири седмици от началото на ловния сезон, при отстреляни около 1000 прасета в областите Шумен и Търговище, няма нови случаи на положителни проби за африканска чума при свинете. Инж. Гелов обясни, че с изтичане на едномесечния срок на съответните заповеди, и при липса на нови огнища, в стопанствата ще могат да започнат да се изпълняват дейностите, предвидени в горскостопанските им планове.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Епизоотичната обстановка на територията на област Кюстендил е спокойна

Епизоотичната обстановка на територията на област Кюстендил е спокойна

31 Октомври 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Епизоотичната обстановка на територията на област Кюстендил е спокойна. Към днешна дата епизоотичната обстановка в областта по отношение на болестта Африканска чума по свинете е благоприятна. Това бе констатирано по време на ежеседмичното заседание на Областната епизоотична комисия, председателствано от зам. областния управител на Кюстендил д-р Матей Попниколов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. „Епизоотичната обстановка е благоприятна по отношение и на всички останали болести”, каза д-р Емил Гъгнев началник на отдел „Здравеопазване при животните” към Областна дирекция по безопасност на храните– Кюстендил. Той поясни, че по време на ловния сезон през съботния ден са отстреляни 30 диви свине, а пробите са изпратени в Националната референтна лаборатория в София.
„Към момента са изследвани 20 проби, които са отрицателни, а в рамките на деня ще бъдат изследвани и останалите, като и за тях очакваме да бъдат отрицателни“, каза д-р Гъгнев. Той посочи, че са били извършени и проверки на промишлените птицефермите на територията на областта. Установено е, че условията за биосигурност се спазват, както се спазват и всички изисквания по програмите. „Започна ваксинационната кампания срещу лисиците по Програмата за надзор на болестта бяс, която се провежда на територията на страната. Тя стартира през 2009 г. и ще продължи до 2020 г. Разпръскват се по 25 ваксинални примамки на 1 кв. км. от летателни средства. Примамките в никакъв случай не бива да бъдат докосвани от хора, когато ги забележат“, обясни д-р Гъгнев.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Иван Йорданов, директор ОДБХ-Плевен: На територията на Плевенска област няма регистрирани болни прасета от африканска чума

Д-р Иван Йорданов, директор ОДБХ-Плевен: На територията на Плевенска област няма регистрирани болни прасета от африканска чума

29 Октомври 2019 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Плевен. На територията на Плевенска област няма регистрирани болни или починали прасета от африканска чума по свинете. Това каза на заседанието на областната епизоотична комисия д-р Иван Йорданов, директор ОДБХ-Плевен, предаде кореспондент наРадио „Фокус“. "Не са постъпвали сигнали за такива случаи“, каза д-р Иван Йорданов. Той подчерта, че епизоотичната обстановка за момента е спокойна. "Продължаваме проверките по личните стопанства за неспазване на декларациите за доброволно изкланите прасета“, каза още д-р Иван Йорданов. Той допълни, че има един случай на неспазване на декларация в с. Дисевица. "Призовавам собствениците на стопанства въпреки моментното успокояване на епизоотичната обстановка да не предприемат населване на личните си стопанства с прасета. Това неминуемо ще доведе до възникване на нови случаи на африканска чума по свинете и циркулация на вируса“, подчерта още д-р Иван Йорданов.

Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Няма новорегистрирани огнища на африканска чума по свинете  в област Шумен

Няма новорегистрирани огнища на африканска чума по свинете  в област Шумен

29 Октомври 2019 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Шумен. Няма новорегистрирани огнища на африканска чума по свинете в област Шумен. На заседание на Областната епзиотична комисия, водено от заместник-областния управител Петко Шаренко, бе обсъдена актуалната епизоотична обстановка в областта през изминалата седмица, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Д-р Едмон Маринов от Областната дирекция по безопасност на храните посочи, че с понижаването на дневните температури се очаква да намалява и броят на огнищата, тъй като тогава интензивността на предаване на вируса спада силно. За времето от предходното заседание на комисията досега са взети 30 проби от умрели свине от промишлени и свинеферми тип А. Извършени са 35 проверки на свиневъдни обекти тип „заден двор“. „Общо до момента в област Шумен са проверени 540 такива обекти, няма констатирани нарушения и всички мерки са изпълнени“, каза д-р Едмон Маринов.
Инж. Тервел Стефанов, експерт в Североизточно държавно предприятие-Шумен, представи изпълнението на дейностите, касаещи обявените първични огнища на заболяването при диви свине в землищата на селата Менгишево, Сини вир и Венец. Карантинните зони в засегнатите райони са определени и са обозначени с табели, а съответните заповеди са сведени до знанието на ловните дружинки и техните излети са проведени в съответствие с указанията. „Няма открити трупове на умрели диви свине, взети са проби от всички отстреляни прасета и са изпратени за изследване“, каза инж. Тервел Стефанов. Претърсванията продължават по график.
Следващото заседание на Областната епизоотична комисия ще бъде на 5 ноември.
Ивелина ИВАНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Открит е нов случай на африканска чума при диви свине в землището на с. Мочуре

Открит е нов случай на африканска чума при диви свине в землището на с. Мочуре

26 Октомври 2019 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Смолян. Открит е нов случай на африканска чума при диви свине в землището на с. Мочуре. Това съобщиха от БАБХ. Определена е инфектирана зона в размер на 200 км около констатирания случай. Движението на свине от населените места в обл. Смолян се осъществява съгласно Заповед на Министерството на земеделието, храните и горите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Забранява се достъпът до дивечовъден участък „Балдарана” в Държавно горско стопанство - Ивайловград заради африканската чума

Забранява се достъпът до дивечовъден участък „Балдарана” в Държавно горско стопанство - Ивайловград заради африканската чума

24 Октомври 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Забранява се достъпът до дивечовъден участък „Балдарана” в зоната на Териториално поделение Държавно горско стопанство - Ивайловград в интерес на здравето и безопасността на гражданите заради предприемане на спешни мерки във връзка с африканската чума по свинете, както и за опазване на ловно-стопанските биотехнически съоръжения, изградени и намиращи се на територията на участъка. Това съобщи за Радио „Фокус“ инж. Антоанета Стоянова, заместник-директор на РДГ – Кърджали. „Ограничава се движението на лица и пътни превозни средства в горските територии, попадащи в района на „Балдарана”, обособен от Държавна агенция по горите, както следва: по горските пътища в местността „Карабурун“, горски път от местност Сиври до местност Калпак махле, горски път в местност Ченгене бурум, горски път в местност Алмалъ, горски път в местност Вятърницата“, посочи тя.
РДГ - Кърджали е издала заповед за забраната на 14 октомври 2019, която влиза в действие от днес след изтичане на срока за обжалване и ще продължи да действа до 14 януари 2020 г. До днес Държавно горско стопанство - Ивайловград е предприело съответните действия по извозване на добитата дървесина от временен склад при спазването на строги мерки за биосигурност. „ИВА-ЛЕС” - Ивайловград, в качеството си на стопанисващ дивеча, съгласно договор между Югоизточно държавно предприятие (ЮИДП) - Сливен е поставила обозначителни табели, указващи ограничението и забраната за достъп на пешеходци и автомобили. Антоанета Стоянова допълни още, че достъп в посочените райони се разрешава по повод изпълнение на служебни задължения на служители на държавни институции, пряко свързани с претърсването и прилагането на мерките за ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете при спазване на мерките за биосигурност: Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), Регионална дирекция по горите (РДГ) – Кърджали, ЮИДП - Сливен, ТП „ДГС - Ивайловград“, Регионална инспекция на околната среда и водите (РИОСВ) – Хасково, Районно управление МВР (РУ) – Ивайловград, Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)–Хасково, Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението (РД ПБЗН) – Хасково, Районна служба пожарна безопасност и защита на населението (РС ПБЗН) – Ивайловград.
В забранените територии могат да се извършват неотложни дейности от лица, които нямат отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта, по ред и условия, определени от областната епизоотична комисия и съгласно определените от Българска агенция по безопасност на храните мерки за биосигурност, под контрол на Териториално предприятие „ДГС - Ивайловград“.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: България ограничи разпространението на африканската чума по свинете благодарение на спазването на мерките, които предписахме и които хората изпълниха

Министър Десислава Танева: България ограничи разпространението на африканската чума по свинете благодарение на спазването на мерките, които предписахме и които хората изпълниха

24 Октомври 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. България ограничи разпространението на африканската чума по свинете благодарение на спазването на мерките, които предписахме и които хората изпълниха. Това каза пред журналисти във Велико Търново министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Велико Търново. „Пикът на епизоотията беше овладян благодарение на хората. В крайна сметка нашата държава ограничи разпространяването на заразата благодарение на спазването на мерките, които предписахме и които хората изпълниха. Разбира се, въпреки това, че не бяха информирани и имаше голяма съпротива, склониха и съдействаха. Ние продължаваме по плана, който начертахме и анонсирах преди месец - два. На финала сме на нормативния пакет, който ще предложим на Народното събрание и на бранша за изменение на нормативната уредба относно регулацията на животновъдните обекти и мерките за биосигурност“, каза министър Танева.
По думите ѝ първото изменение в мерките за биосигурност ще е свързано с това всеки вид животно, отглеждано в България да бъде регистрирано, да бъде в стопанства според неговия характер. „Тоест дори личните стопанства трябва да са регистрирани и да отговарят на елементарни мерки за биосигурност. Тук влиза и условието да не се отглеждат свободно, а в затворени пространства, с огради. Трябва да са само един вид, само 3 броя и само свине за угояване. Трябва да знаем, че за да се предпазваме от заболяванията, първото което трябва да направим е да спазваме правилата за биосигурност и хигиена. Втората посока за поисканите изменения тази седмица ще се коментират с неправителствения сектор и следващата седмица, на 4 ноември, ще ги качим на сайта за обществено обсъждане. Става въпрос за това, че всяко стопанство и територия трябва да бъде в обхвата на официален ветеринарен доктор, който да има грижата за контрол, превенция и лечение“, допълни Танева.
Рени АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изолирана е зона от 200 кв.км заради заразено с африканска чума диво прасе в Габровско

Изолирана е зона от 200 кв.км заради заразено с африканска чума диво прасе в Габровско

23 Октомври 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Габрово. Предприети са действия, съвместно с горското стопанство, за изолиране и разчертаване на инфектираната зона от 200 кв. км - окръжност с радиус около 8 километра, в габровското село Гергини. На 16 октомври е подаден сигнал на тел. 112, че в селото има умряло диво прасе. Това каза за Агенция „Фокус“ директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Светослав Спасов. „След подадения сигнал на място отиват колеги, заедно с горски служители, които засичат GPS – координатите. Касае се за миналогодишно диво прасе, което е между 30 и 40 кг. След това го натоварват в колата и го закарват до ямата, която е определена за загробване, след което му правят аутопсия. Резултатите сочат типични признаци за африканска чума – уголемен далак, кръвоизливи в бъбреци, лимфни възли, черва“, заяви той. По думите му са взети необходимите проби и на 17 октомври са закарани в София за изследване. Спасов посочи, че на 18 октомври са излезли резултатите, потвърждаващи наличието на заразата. Той допълни, че с протокол и заповед на изпълнителния директор е обявено първично огнище при дива свиня в Габрово – село Гергини. „Тази зона е разделена на три подзони – А, Б и В, в зависимост от близостта до заразеното прасе. В най-близката до мястото на мъртвото животно зона се прави дезинфекция, поставят се обозначителни табели, забранено е влизането в гори, както и ловът там. В следващата по близост зона (зона Б) също се поставят табели, но там е разрешено, ако има отсечени дърва, да се извозят след дезинфекция на камионите. В третата зона (зона В) е разрешен и ловът и поставянето на капани, с цел да бъдат уловени животни, от които да се вземат проби и да бъдат изпратени за изследване, за да се разбере докъде се разпростира заболяването“, обясни Спасов.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейският парламент прие на първо четене 50 млн. евро увеличение на средствата за справяне с чумата по свинете

Европейският парламент прие на първо четене 50 млн. евро увеличение на средствата за справяне с чумата по свинете

23 Октомври 2019 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейският парламент прие на първо четене бюджета за 2020 г. със заложено увеличение на средствата за справяне със заболяването африканска чума по свинете. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Според решението, гласувано в Страсбург, Парламентът ще преговаря с Европейската комисия и Съвета на ЕС за почти двойно увеличение на финансовата помощ за преодоляване на щетите от заразата.
Една от поправките за отпускане на допълнително финансиране е на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. По думите му дори и в края на преговорите размерът на увеличението да бъде променен, значителна част от тези средства ще дойде в България. „Тук не става дума просто за финансова инжекция за няколко засегнати държави, а за волята на ЕС да ги подкрепи пряко и целево, за да се спре разпространението на заразата", заяви Новаков.
Преговорите започват в началото на ноември и ще бъдат финализирани в средата на месеца. Андрей Новаков е член на преговорния екип и ще участва пряко във финализирането на бюджета. Финансовата подкрепа ще бъде предназначена за всички засегнати държави-членки. Средствата ще се определят по формула според размера на щетите в засегнатите страни и ще бъдат предназначени за животновъди и промишлени стопанства.
Около 20% от отглежданите в България 600 000 прасета бяха засегнати от заболяването Африканска чума по свинете. Огнища на болестта бяха регистрирани в 14 области на страната. Към този момент са регистрирани 40 огнища при домашни прасета, като през последните три месеца се наблюдава тенденция на спад в разпространението на заболяването. През август са регистрирани 5 огнища, през септември - 3, а през октомври - 2. В момента България разработва промяна в законодателството и нормативната уредба с цел по-висока биосигурност в личните стопанства, фамилните ферми и свинекомплексите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очакват се резултати от проби на диво прасе, изхвърлено от морето в района на „Нов плаж“ в Балчик

Очакват се резултати от проби на диво прасе, изхвърлено от морето в района на „Нов плаж“ в Балчик

23 Октомври 2019 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Добрич. Очакват се резултати от дадени за лабораторен анализ проби от диво прасе, изхвърлено от морето в района на „Нов плаж“ в Балчик, съобщават от пресцентъра на Областна администрация – Добрич. Информацията е представена на провело се вчера редовно заседание на Областната епизоотична комисия в града. Сигналът за изхвърленото на плажа диво прасе е подаден през почивните дни. Става дума за труп на диво прасе – около 20 кг, силно разложен, който е бил изхвърлен в района на брега в Белия град. Оповестено е още, че продължават контролът съвместно с ДФ „Земеделие“, както и проверките на стопаните, получили средства за дезинфекция на задни дворове. Няма установен случай на ново зареждане в дворове, чиито стопани са получили парични суми за обеззаразяване на стопанствата си. Припомня се, че е забранено пасищното отглеждане на прасета, както и че е в сила забраната за организиране и провеждане на пазари на свине.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва изплащането на помощта за стопаните, доброволно заклали свинете си в община Петрич

Започва изплащането на помощта за стопаните, доброволно заклали свинете си в община Петрич

23 Октомври 2019 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Петрич. Започва изплащането на помощта за стопаните, доброволно заклали свинете си в община Петрич. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пирин от Общината. Помощта се отпуска за дезинфекция и почистване на обектите за отглеждане на свине и се дава само на стопаните, които доброволно са заклали свинете до 9 септември. За община Петрич ще бъдат подпомогнати общо 228 стопани от 18 населени места. По график помощта ще се изплаща днес и на 24 октомври. Днес ще бъдат обхванати селата Първомай, Беласица, Марикостиново, Кърналово, Ключ, Чучулигово, Капатово, Габрене, Митиново, Тополница, Вишлене, Самуилово, Скрът, Драгуш. Утре помощи ще се изплащат за град Петрич и селата Старчево, Коларово и Рупите. Парите ще се получават в град Петрич, улица „Асен Златаров“ 1 (сградата на бившето ХЕИ) лично от стопаните срещу лична карта и подпис.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Област Кюстендил остава чиста от африканска чума по свинете

Област Кюстендил остава чиста от африканска чума по свинете

22 Октомври 2019 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Област Кюстендил остава чиста от африканска чума по свинете. Това стана ясно по време на заседание на Областната епизоотична комисия в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Според д-р Емил Гъгнев, началник на отдел „Здравеопазване на животните” към Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил, епизоотичната обстановка в областта е благоприятна. Няма постъпили сигнали за заболели домашни или диви свине. През изминалия ловен излет са отстреляни 39 диви свине. Проби от тях са изпратени за изследване в софийска лаборатория. Към момента няма положителни проби. „Предвижда се промяна в Наредба 44, касаеща изискванията за отглеждане на селскостопански животни. Промяната ще засегне изискванията за личните стопанства, в които ще може да се отглеждат до три броя мъжки свине за угояване. Има друга категория – семейни ферми, които могат да отглеждат до десет броя свине майки, но не повече от 200 свине в обектите. Третата категория са индустриалните ферми”, каза д-р Гъгнев. По думите му промяната ще бъде предложена на разисквания. Засилват се мерките за биосигурност в обектите.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областна администрация-Перник: Започва изплащането по втория транш на сумата от 300 лв. на стопаните, доброволно заклали прасетата и дезинфекцирали обектите си заради африканската чума

Областна администрация-Перник: Започва изплащането по втория транш на сумата от 300 лв. на стопаните, доброволно заклали прасетата и дезинфекцирали обектите си заради африканската чума

22 Октомври 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Перник. Областният управител Ирена Соколова информира, че от днес до края на седмицата общо 894 стопани, отглеждащи прасета в обекти тип „заден двор” на територията на област Перник ще получат сумата от 300 лв. Тя е във връзка със заболяването африканска чума по свинете (АЧС) за подпомагане на стопаните, заклали доброволно прасетата си в указания срок и предприели мерки по почистване и дезинфекция до 2 септември 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.
Изплащането започва от днес в селата от община Перник по утвърден график от Областната дирекция по безопасност на храните: с. Драгичево – Сградата на Кметство - 14:30 ч.; с. Рударци – Сградата на Кметството – 15:30 ч.; с. Кладница – Сградата на кметството – 15:30 ч.; с. Големо Бучино – Сградата на кметството – 17:00 ч.; с. Кралев дол – Сградата на Кметството - 14:30 ч.; с. Студена – Сградата на Кметството – 15:30 ч.; кв. Бела вода – Сградата на Кметството - 14:30 ч.; гр. Батановци – Сградата на кметството - 15:15 ч.; с. Черна гора – Сградата на Кметството - 16:30 ч.; с. Лесковец – Сградата на Кметството - 17:15 ч.
На 23 октомври /сряда/ – община Трън и части от населените места в община Брезник, град Радомир и селата: с. Друган – 12:30 ч.; с. Долна Диканя – 13:30 – 14:00 ч.; с. Горна Диканя – 12:30 ч.; с. Дрен – 13:00 – 13:15 ч.; гр. Радомир и кв. Върба – 14:00 ч. /В община Радомир/; с. Стефаново – 13:00 ч.; с. Долни Раковец – 14:00 – 14:15 ч.; с. Бобораци – 14:45 ч.; с. Кошарите и с. Беланица – 15:00 ч.; с. Борнарево – 15:45 ч.; с. Копаница – 16:00 ч.
В четвъртък ще бъдат извършени разплащанията в Земен, Ковачевци, Брезник, както и в: с. Прибой – 14:00 ч.; с. Поцърненци – 14:30 ч.; с. Углярци и с. Извор – 15:00 ч.; с. Кленовик – 15:45 ч.; с. Житуша – 16:00 ч.; с. Кондофрей – 16:15 ч.; с. Чуковец – 16:30 ч.; с. Гълъбник – 16:40 ч.; с. Владимир – 17:15 ч.; с. Старо село – 17:45 ч.
В петък – населени места от община Перник и община Радомир - с. Негованци – 12:30 ч. И с. Дебели лак – 13,15 ч.
Плащанията се извършат предимно на ръка. 88 стопани са заявили да получат парите си по банков път.
От Областната администрация припомнят, че по първия транш 215 стопани на територията на област Перник, подали заявления до 26 август и попадащи в обсега на 20-километровата санитарна зона на свинефермата в село Петърч, община Костинброд, получиха полагащата им се сума. Същата им бе отпусната за дезинфекция и обезпечаване на санитарно-хигиенните действия срещу АЧС.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Михаил Бащавелов, ОДБХ – Благоевград: През изминалата седмица са изследвани 205 домашни и 151 диви свине, чийто проби са отрицателни за АЧС

Д-р Михаил Бащавелов, ОДБХ – Благоевград: През изминалата седмица са изследвани 205 домашни и 151 диви свине, чийто проби са отрицателни за АЧС

22 Октомври 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Благоевград. През изминалата седмица са изследвани 205 домашни и 151 диви свине. Това каза д-р Михаил Бащавелов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград, след провелото се заседание на Областната епизоотична комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той обясни, че проверките, които извършват са в две направления – изследване на убитите диви и домашни свине за трихинела и чума. Д-р Бащавелов подчерта, че всички 356 проби са били отрицателни и за двете заболявания. „Същевременно с това вървят нашите проверки от страна на ветеринарните лекари по общини - дали хората, подали декларации, че са умъртвили своите домашни свине, не са започнали репопулация. Там също имаме добра новина, а именно, че никой не е започнал отново репопулация в двора си“, каза още д-р Бащавелов. Той отбеляза, че от миналия четвъртък са започнали доизплащането на финасовото подпомагане от държавата за домакинствата, които в указания срок доброволно са умъртвили своите домашни прасета. „В четвъртък изплатихме на 100 % сумите в Община Симитли. Става дума за 78 обхванати двора. В петък започнахме с част от селата в Община Сандански – Вълково, Струма и Лебница. Там бяха изплатени подпомагания на 149 двора. През вчерашния ден изплатихме сумите на 174 двора, отново в Община Сандански, но този път в селата Лиляново, Поленица, Дебрене, Джигурово, Лебница и Плоски. В понеделник обхванахме и 73 двора в Община Разлог, като и тя вече е изцяло приключена“, подчерта д-р Бащавелов. Той уточни, че днес една част от експертите от Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград са в района на Гоце Делчев, а другите са в Община Сандански, където ще продължат и утре. Д-р Бащавелов посочи, че в сряда и четвъртък група от експерти ще има в Община Петрич, където се надяват, че ще успеят да приключат в рамките на тези два дни. В петък се очаква да започне изплащането на паричното подпомагане и в Община Благоевград.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Няма регистрирани нови случаи на африканска чума в Област Благоевград

Няма регистрирани нови случаи на африканска чума в Област Благоевград

22 Октомври 2019 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Няма регистрирани нови случаи на африканска чума в Област Благоевград. Това съобщи областният управител Бисер Михайлов след провелото се заседание на Областната епизоотична комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той обясни, че това е установено на база пробите, които са били взети за изследване от диви и домашни свине. Според Михайлов това е много добра новина. „Другото нещо, което искам да отбележа е, че държавата и правителството стриктно изпълняват поетите ангажименти към стопаните. Тук визирам вече започналите плащания по отношение умъртвените животни в домашните стопанства тип „заден двор“. В края на миналата седмица започнахме изплащането на паричното подпомагане в няколко общини, като най-вероятно напълно ще приключим до края на тази“, каза още Михайлов. Той припомни, че за улеснение на хората изплащането на сумите става в съответните населени места. Бисер Михайлов изказа специални благодарности към Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград и общинските администрации по места за добрата организация, която правят, за да може хората да бъдат максимално облекчени в рамките на целият процес.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Благоевград ще се проведе заседание на Областната епизоотична комисия

В Благоевград ще се проведе заседание на Областната епизоотична комисия

22 Октомври 2019 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В Благоевград ще се проведе заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с обстановка около заболяването африканска чума по свинете, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Това ще се случи в конферентната зала на Областна администрация – Благоевград от 11.00 часа. Очаква се на заседанието да бъде представена информация относно разпространението и резултатите от превантивните действия, предприети в Област Благоевград за ограничаване заболяването.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Докладват изпълнението на мерките след обявените огнища на африканска чума по свинете в област Шумен

Докладват изпълнението на мерките след обявените огнища на африканска чума по свинете в област Шумен

21 Октомври 2019 | 21:17 | Агенция "Фокус"
Шумен. Заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен ще се проведе на 22 октомври от 10.00 чaса в зала 2 на Областна администрация Шумен. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Ще бъде представена информация за епизоотичната обстановка на територията на Република България и в област Шумен, по отношение на болестта Африканска чума по свинете и Заповеди РД11-2046/15.10.2019 г. и РД11-2058/16.10.2019 г. на изпълнителния директор на БАБХ за обявените първични огнища на АЧС на територията на област Шумен. Представители на СИДП Шумен, ДГС „Върбица“ и ДЛС „Паламара“ ще докладват за изпълнение на мерките след обявените на първични огнища на АЧС при диви свине в землищата на с. Менгишево, община Върбица, с. Сини Вир, община Каолиново и с. Венец, община Венец.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Констатиран е случай на африканска чума по свинете при диво прасе в село Гергини в област Габрово

Констатиран е случай на африканска чума по свинете при диво прасе в село Гергини в област Габрово

19 Октомври 2019 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Габрово. Констатиран е случай на африканска чума по свинете при диво прасе в село Гергини, област Габрово. Това съобщиха от БАБХ. Определената инфектирана зона е в размер на 200 км около констатирания случай. Движението на свине от населените места в област Габрово ще се осъществява съгласно заповед на Министерството на земеделието, храните и горите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силвия Василева, МЗХГ: За да предпазим обществото и животновъдството от АЧС, трябва да подобрим мерките за биосигурност

Силвия Василева, МЗХГ: За да предпазим обществото и животновъдството от АЧС, трябва да подобрим мерките за биосигурност

18 Октомври 2019 | 12:55 | Агенция "Фокус"
София. За да предпазим обществото и животновъдството от АЧС, трябва да подобрим мерките за биосигурност. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ Силвия Василева, директор на Дирекция „Животновъдство“ към Министерството на земеделието, храните и горите, като уточни, че това е логиката на цялата промяна на Наредбата, свързана със заболявания като Африканската чума по свинете. Тя уточни, че мерките за индустриалните обекти са всеобхватни. Василева обясни кога може да се изгради нов животновъден обект и какви трябва да бъдат отстоянията. “В момента само доразписваме, за да може да съответстваме на европейското законодателство, и когато се появи заболяване, абсолютно да отговаряме на изискванията за защитни и надзорни зони, така че ако някоя от фермите е в огнище, съседната на нея при такова отстояние, да може продължи своята дейност. Новите индустриални комплекси, отглеждащи свине, трябва да бъдат на отстояние не по-малко от 10 км от съществуващ такъв. Когато става въпрос за изграждане на фамилна ферма, тя трябва да бъде на отстояние не по-малко от 3 км от съществуващ индустриален комплекс. Тъй като заболяването се разпространява чрез дивите свине, сме заложили изискване новите комплекси да бъдат на отстояние не по-малко от 500 метра от зона, предназначена за отглеждане на космат дивеч”, обясни тя. Силвия Василева каза още, че за личните стопанства също ще има ограничения - допустимият брой животни за отглеждане ще бъде намален.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Обявено e ново огнище на африканска чума в землището на община Смядово

Обявено e ново огнище на африканска чума в землището на община Смядово

18 Октомври 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Шумен. Със Заповед РД 11-2058/16.10.2019 г. на директора на Българската агенция по безопасност на храните е обявено първично възникнало огнище на болестта африканска чума при свинете в обект за отглеждане на свине от порода източнобалканска свиня, намиращ се в землището на община Смядово, в местност западно от град Смядово. Това съобщиха от пресцентъра на областна администрация - Шумен. Съгласно заповедта е определена 3 км предпазна зона около огнището. Определена е и 10 км наблюдавана зона, в която попадат: от община Смядово - селата Александрово и Риш, както и урбанизираната територия на град Смядово, от община Велики Преслав - селата Златар, Драгоево, Мокреш и Суха река. По информация на Областната дирекция по безопасност на храните са умъртвени по хуманен начин и загробени 68 животни от обекта, в който е обявено огнището. Изпълнени са и всички дейности по осигуряване на биосигурност, съгласно заповедта. Следващото заседание на Областната епизоотична комисия ще се проведе на 22 октомври-вторник, от 10.00 ч. в зала 2 на Областна администрация Шумен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва изплащането на сумите за подпомагане на стопаните, умъртвили доброволно прасетата в Община Симитли

Започва изплащането на сумите за подпомагане на стопаните, умъртвили доброволно прасетата в Община Симитли

17 Октомври 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Симитли. Започва изплащането на сумите от 300 лв. за подпомагане на стопаните, умъртвили доброволно прасетата си в указания срок и подали заявление в кметствата по населени места в Община Симитли. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от Община Симитли. Изплащането ще се извършва срещу представяне на лична карта. Изплатените суми са за дезинфекция на обекти тип „лично стопанство“. В рамките на днешния ден парите ще бъдат получени от жителите на град Симитли и селата Черниче, Крупник, Полена и Полето.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Предвидени са нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти заради африканската чума по свинете

Предвидени са нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти заради африканската чума по свинете

17 Октомври 2019 | 12:09 | Агенция "Фокус"
София. Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти предвиждат изменения в Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Тя е публикувана на сайта на Министерство на земеделието, храните и горите за обществено обсъждане.
Във връзка с навлязлото в страната заболяване африканска чума по свинете бяха преразгледани и оценени действащите към момента изисквания за биологична сигурност в животновъдните обекти. Разработени са допълнителни изисквания при отглеждане на свинете в личните стопанства, фамилните и индустриалните ферми, с които да се минимизират рисковете от проникване и разпространение на заразни заболявания.
С цел подобряване на биосигурността ще бъде намалена бройката на отглежданите свине в личните стопанства от пет на три, като предназначението на животните ще бъде само за угояване. При тези обекти е необходимо да обособят ограждения за биологична сигурност, както и осигуряване на постоянен достъп до вода, място за съхранение и обеззаразяване на тор и място или съоръжение за дезинфекция.
Във фамилните ферми ще могат да се отглеждат до 10 свине майки и приплодите им, но не повече от 200 броя свине общо. Въвеждат се и изисквания, свързани с определяне на площ, фронт на хранене, достъп на хора и животни, дезинфекция и съхранение на тор.
При фамилни и индустриални ферми трябва да има обособени места и/или съоръжения за съхранение на фуража, които трябва да са покрити и заградени. Всяка сграда за отглеждане на животните трябва да има филтър, помещение или място на изхода за почистване, измиване и дезинфекция на транспортни средства. Животновъдните обекти – пасища, също трябва да имат ограждения, осигуряващи безопасност, навеси, съоръжения за бързо залавяне и фиксиране на животни. Всички отвори в индустриалните ферми за свине трябва да са обезопасени с мрежи. В случай, когато в обекти животни се разпределят в две или повече самостоятелни производствени групи, е необходимо да се въведат отделни мерки за биосигурност за всяка група.
Собствениците на люпилни и животновъдни обекти с индустриален характер за отглеждане на птици и свине и фамилна ферма за свине се задължават да имат изготвени индивидуален план за биосигурност. В него трябва да са определени критичните контролни точки в обекта и процедури за тяхното управление. Необходимо е стопаните да имат план за прилагане на спешни мерки при констатиране на заразно заболяване, одобрени от БАБХ.
С цел повишаване на биосигурността в обектите за свине, е необходимо да се предприемат мерки за ограничаване достъпа на външни лица във фермите, особено за тези, които извършват дезинфекция, дезинсекция и дератизация в животновъдните обекти. Същото се отнася и за обекти за отглеждане на птици и люпилните във връзка със заболяването „Инфлуенца по птиците“. Предвидено е люпилните и животновъдните обекти с индустриален характер за отглеждане на птици и свине да имат програма за почистване, дезинфекция, дезинсекция и дератизация, одобрена от БАБХ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Няма повторно констатирани случаи на африканска чума по свинете в област Перник

Няма повторно констатирани случаи на африканска чума по свинете в област Перник

16 Октомври 2019 | 07:57 | Агенция "Фокус"
Перник. Няма повторно констатирани случаи на африканска чума по свинете в област Перник. Това съобщиха от областната администрация. Повечето от пробите от отстреляни диви прасета в региона са с отрицателен резултат за АЧС и трихинелоза.Няма повторно констатирани случаи на Африканска чума по свинете и промяна в епизоотичната обстановка в Пернишка област. Това стана ясно на седмичното заседание на Постоянна областна епизоотична комисия, водено от областния управител Ирена Соколова.
На автомагистрала "Струма" в района на Старо село (Община Радомир) диво прасе е блъснато от лек автомобил. За случая е уведомена Областната дирекция по безопасност на храните. Предприети са незабавни действия, като мястото е почистено и обработен с дезинфектант, а органи от животното, заедно с кръв, са изпратени за изследване за наличие на геном на вируса. Очаква се резултатите да излязат утре.
На заседанието беше докладвано, че голяма част от изпратени проби от отстреляни прасета, преминали през лабораторен анализ за АЧС и трихинелоза в сертифицираните лаборатории в София и Благоевград, са отрицателни.
Държавните горски стопанства в областта потвърдиха, че продължава контролът от страна на служителите им по стриктното изпълнение на всички набелязани мерки за биосигурност в горските територии. Остава режимът на контрол и ангажиментът от страна на ловците да следят и подават своевременни сигнали, в случай на откриване на трупове на диви свине. Техен ангажимент е и надлежният начин на обработка на отстреляния дивеч.
Представители на ловните среди обсъдиха заедно с областния управител възможността и нуждите от изграждането на регионална лаборатория за АЧС и трихинелоза в Перник. Соколова увери, че предложението ще бъде адресирано до Министерство на земеделието, храните и горите, както и до Българската агенция по безопасност на храните.
Следващото заседание на Областната епизоотична комисия е на 22 октомври.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Няма положителни проби за африканска чума при дивите прасета в Сливенска област

Няма положителни проби за африканска чума при дивите прасета в Сливенска област

15 Октомври 2019 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Сливен. Заседание на Областната епизоотична комисия в Сливен се проведе под председателството на зам. областния управител Камен Костов. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. В заседанието участваха ръководители или представители на ведомствата в областта, ангажирани с изпълнение на мерките срещу разпространението на заболяването африканска чума по свинете. От началото на октомври до момента служителите на Областната дирекция „Безопасност на храните” са извършили проверки в обектите от типа „заден двор” в 48 населени места. Съставен е един акт за административно нарушение, евтаназирани са 22 домашни прасета. Съвместно с ОДМВР са извършени 5 проверки. През миналата седмица са били предадени 23 проби за изследване, взети при отстрел на диви свине. Резултатите са отрицателни. От Регионалната дирекция по горите продължават проверките по време на лов. Контролът е във връзка с изпълнението на изискванията за биосигурност.
От 4 октомври с решение на Европейската комисия България попада сред държавите-членки с констатирани случаи на африканска чума и сред домашните, и сред дивите свине. Това означава, че се въвеждат по-големи ограничения за спазване на биосигурност и придвижването на животни. В област Сливен засега е констатиран един случай на опасното заболяване, при диво прасе.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.