НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев започва инициатива за насърчаване на спорта и социалното общуване при младежите

Президентът Румен Радев започва инициатива за насърчаване на спорта и социалното общуване при младежите

17 Октомври 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев стартира нова инициатива за насърчаване на физическата активност и спорта сред децата и младите хора в България. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Важно е да излезем от говоренето за спорта като абстракция, време е да покажем на младежите лична ангажираност на всички нива“, заяви държавният глава. Той обяви началото на инициативата си „Спортувай с президента“ по време на конференция, която се състоя в Националната спортна академия „Васил Левски“.
Инициативата на президента Радев цели да стимулира практикуването на спорт за подобряване на здравето, развитието на двигателните умения и социалното общуване при младежите. Трябва да излезем от апатията на всички нива, подчерта президентът и призова за поощряване и популяризиране на физическата активност сред децата. Румен Радев отбеляза, че е важно младежите да излязат от опасностите на виртуалната мрежа и да бъдат приобщени към мрежа от съмишленици, с които да спортуват.
„Ако искаме да имаме здрава, трудоспособна нация, ние трябва да инвестираме изключително много в профилактиката и в спорта“, заяви Румен Радев. Той отбеляза, че това ще създаде предпоставки и за намаляване на финансовите ресурси, отделяни за лечение на заболявания. Новата инициатива на президента има за цел изграждането на мрежа от партньорства с училища, спортни организации, институции, родители, които, по думите на държавния глава, играят водеща роля за подобряване на физическия и здравния статус сред младите хора. Държавният глава призова всички заедно да обединят усилия за здравето и физическата активност на децата.
По време на конференцията водещи експерти в областта на медицината, психологията, педагогиката, физическото възпитание представиха данни за влошаване на здравния статус сред децата, произтичащо от обездвижване, както и намаляване на физическата дееспособност на учениците. Акцент в докладите на лекторите беше нарастващата опасност от създаване на зависимост към информационните технологии. Бяха представени добри практики от други европейски държави и методи за насърчаване на спорта сред децата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Цветелина Тотомирова, ВМА: Затлъстяването при децата може да доведе до диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания в зряла възраст

Д-р Цветелина Тотомирова, ВМА: Затлъстяването при децата може да доведе до диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания в зряла възраст

17 Октомври 2019 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. В световен мащаб статистиката сочи, че затлъстяването се е повишило три пъти спрямо 1975 г. Затлъстяването не засяга само външния вид, то води и до много здравословни проблеми. Те могат да засегнат всички органи и системи в организма. Такива са диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Това каза ендокринологът от ВМА д-р Цветелина Тотомирова на конференция на тема: „Спортът, децата и бъдещето“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Други последствия от затлъстяването са ниската самооценка на такива деца, по-често страдат от подигравки от страна на съученици и приятели, пропускат часове в училище и др.“, допълни Тотомирова. По думите ѝ причините за затлъстяването при децата са различни - една от тях е прекаленият прием на хранителни вещества и недостатъчният разход на енергия в ежедневието. „Нашите деца прекарват доста време пред екрана. Освен това и родителите често не дават личен пример за физическа активност в ежедневието“, подчерта д-р Тотомирова. Според еднокринолога децата трябва да се научват да обичат спорта, не да го практикуват по задължение. „Вредните хранителни навици от детска възраст се запазват за дълго и остават като навик и в бъдеще. Разбира се, нужен е баланс между сладкото и полезната храна“, отбеляза тя.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Миладинов, декан в НСА: Българските деца не спортуват достатъчно

Огнян Миладинов, декан в НСА: Българските деца не спортуват достатъчно

17 Октомври 2019 | 12:01 | Агенция "Фокус"
София. Българските деца не спортуват достатъчно. Това каза на конференция на тема: „Спортът, децата и бъдещето“ деканът в НСА проф. Огнян Миладинов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.По думите на декана на НСА теорията и практиката на физическото възпитание и спорта има основни елементи, които имат различия помежду си, но всички те се обединяват от едно – необходимостта от изпълнението на физически упражнения. На въпроса „спортуват ли българските деца?“ възможните отговори са два – „да“ и „не“. Някои от тях спортуват, други не се занимават с физическа активност. Ако поставим обаче въпроса така: „Спортуват ли достатъчно българските деца?“, категоричният отговор ще бъде „не“. Но спортуващите деца спортуват достатъчно и това го доказват успехите на национално и международно ниво. „Действията, които следва да се предприемат, е да се провеждат периодични обучения за повишаване квалификацията на учителите по физическо възпитание и треньорите, да се осигурят допълнителни стимули за децата и учениците, за да искат да спортуват и нивото на физическата дееспособност да се отчита като фактор в професионалното развитие на учениците“, посочи той. Според Миладинов чрез тези методи ще се подобри здравето на тези ученици.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на България Румен Радев: Бъдещето принадлежи на далновидните нации, които подготвят гражданите си да бъдат здрави и издръжливи

Президентът на България Румен Радев: Бъдещето принадлежи на далновидните нации, които подготвят гражданите си да бъдат здрави и издръжливи

17 Октомври 2019 | 10:29 | Агенция "Фокус"
София. Днес ще говорим не само за спорт, но и за бъдещето на България. Бъдеще, което принадлежи на онези далновидни и активни нации, които подготвят своите граждани да бъдат здрави, силни и издръжливи, които да имат широк функционален диапазон и да изграждат в тях сила и устойчивост, да растат с уважение към роднини и приятели и любов към родината. Това каза президентът на Република България Румен Радев на откриването на конференцията: "Спортът, децата и бъдещето", предаде репортер на Агенция "Фокус". „За по-малко от 2 години това е третото ми посещение, с което засвидетелствам уважение. Днес ще говорим не само за спорт, но и за бъдещето на България. Бъдеще, което принадлежи на онези далновидни и активни нации, които подготвят своите граждани да бъдат здрави, силни и издръжливи. Това означава масов спорт, физическа активност и природосъобразен начин на живот още от ранна детска възраст", посочи той. По думите на държавния глава, организираната кръгла маса е, за да бъдат разгледани предизвикателствата и вредните навици, пред които сме изправени, както и какво е състоянието на българския спорт и какво и как трябва да се прави за ефикасността на спорта. "Днес сме тук, за да градим бъдещето, което е младото поколение. От нас зависи дали ще имаме конкурентно-способна държава", отбеляза той. Според президента това без масов спорт няма как да стане.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще открие кръгла маса на тема „Спортът, децата и бъдещето“

Президентът Румен Радев ще открие кръгла маса на тема „Спортът, децата и бъдещето“

17 Октомври 2019 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. От 10.00 часа в ректората на Национална спортна академия „Васил Левски“ президентът Румен Радев ще открие конференция на тема „Спортът, децата и бъдещето“ с участието на водещи експерти в областта на медицината, психологията, педагогиката, физическото възпитание. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. По време на форума държавният глава ще обяви началото на своя нова инициатива, която да насърчи физическата активност и практикуването на спорт за подобряване на здравето, развитието на двигателните умения и социалното общуване при децата и младите хора.
В рамките на конференцията лекторите ще представят информация за здравния статус и физическата дееспособност на младежите у нас. Ще бъдат обсъдени начините за стимулиране на физическата активност, както и противодействието на агресията в училище, на зависимостите и обездвижването сред децата.
Кръглата маса се организира от обществения съвет „Физическо възпитание и спорт“ към президента и е под егидата на държавния глава Румен Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Посрещнаха Пендаровски в Белград с най-високи държавни почести. 22 ноември 2019 г.
Посрещнаха Пендаровски в Белград с най-високи държавни почести. 22 ноември 2019 ...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.