НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Христо Кожухаров, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна: Общественото мнение за психиатричните заведения е отрицателно

Проф. Христо Кожухаров, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна: Общественото мнение за психиатричните заведения е отрицателно

15 Октомври 2019 | 16:03 | Агенция "Фокус"
Варна. Общественото мнение за психиатричните заведения е отрицателно. Това каза по време на пресконференция проф. Христо Кожухаров, началник на Втора психиатрична клиника към УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите му като цяло общественото мнение за психиатричните заведения е отрицателно. Образът на „психиатрична болница“ обикновено е на голяма затворена институция, заключени врати и разположена в покрайнините на общността. Така например в проучване, проведено в Германия, 25% от анкетираните смятат, че болните са заключени постоянно, а 50% - че все още се използват усмирителни ризи.
„81% от американците са отхвърлили идеята, че най-добрият начин да се справите с психично болните е да ги държите зад заключените врати, но значително по-малко 31% действително биха приели психиатричен център в техния квартал“, допълни проф. Кожухаров. Той добави, че общественият имидж на психиатрите е по-малко положителен в сравнение с този на други лекари и посочи, че в България още се често търсят традиционни лечители, а не лекари.
Психиатърът подчерта, че е установено и това, че обществените мнения за психиатричното лечение са смесени. Проучвания показват, че то често е смятано за неефективно или дори увреждащо. Широката общественост има тенденция да надценява ефективността на психотерапията, като я препоръчва като единствено лечение дори при състояния като шизофрения.
Проф. Христо Кожухаров добави, че много изследвания сред обществото сочат недостатъчно различаване на отделните професии в областта на психичното здраве, особено между психиатрите и психолозите. Психиатрите са обвинявани, че разчитат прекалено много на лекарства. „Аз не съм чул пациентите да се оплакват, че кардиологичните специалисти им изписват много бета-блокери, но ако ние изписваме лекарства е проблем, добави специалистът. Той подчерта, че психиатрите често се възприемат като „агенти на репресии”, чиято цел е да гарантират конформисткото поведение, и които могат да „виждат в съзнанието на хората”.
От друга страна, психиатрите понякога се възприемат като оракули, чародеи или любящи спасители. Друго погрешно схващане за психиатрите се отнася до тяхната роля в съдилищата като експерти, които свидетелстват за психичното здраве на обвиняемите. Често това се тълкува като „създаване на вратички за престъпниците“. Психиатрите са разглеждани и като опасни и манипулативни, експлоатиращи своите пациенти и злоупотребяващи с властта си. 35% от лекарите разглеждат психиатрите като по-нестабилни емоционално от другите лекари, а 51% като невротични.
Проучвания сред студенти по медицина показват, че ниският престиж и респект, спрямо другите специалности, са сред основните причини да не изберат психиатрията като кариера. Стереотипи като „специализирането на психиатрия е загубено време” са широко разпространени сред семействата на студентите по медицина. Студентите по медицина смятат, че психиатрията няма солидна научна основа. Студентите по медицина могат също да възприемат психиатрите като странни, объркани мислители, които са сложни и трудни за разбиране. „Тези нагласи отразяват обществения образ на психиатрията като „не-истинска медицина“, допълни Кожухаров.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Мариана Арнаудова, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна: Самоубийствата в България намаляват

Проф. Мариана Арнаудова, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна: Самоубийствата в България намаляват

15 Октомври 2019 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Варна. Самоубийствата в България намаляват. Това каза по време на пресконференция психиатърът проф. Мариана Арнаудова към Катедрата по психология и медицинска психология в Медицинския университет във Варна, ръководител на направление „Психиатрия“ и началник на Трета психиатрична клиника към УМБАЛ „Св. Марина“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите й страната ни е в рамките на средното или малко под средното ниво на брой самоубийства, като за България те са 10 на 100 000 души.
„Нямаме представа, на какво се дължи това намаление, но е факт, че в последните години намалява броят на самоубийствата“, добави проф. Арнаудова. Тя допълни, че българите не са толерантни към хората, които посягат на живота си, нито към тези с психологични проблеми. Доказателство за думите й според данни на Световната здравна организация (СЗО) близо 450 млн. души в целия свят страдат от различни психични разстройства, а други 800 000 осъществяват самоубийство. На база на тези данни, през тази година СЗО е започнала мащабна акция за превенция на самоубийството, като се стартира кампания в световен мащаб, в която участва и България. Кампанията се провежда под мотото „40 секунди на действие“. В рамките на тези 40 секунди може да се окаже помощ на човека решил да сложи край на живота си и всеки, който забележи, че негов близък или роднина е в тежко психическо състояние би могъл да отдели от времето си, за да поговори с човека и да се опита да го разубеди.
Проф. Мариана Арнаудова добави, че основните причини за самоубийствата са генетични, социални, икономически и финансови. В България причините за намаляване на самоубийствата се дължат преди всичко на добре подготвените специалисти и културата хората да търсят помощ. Оказва се, че жените по-често правят опити за самоубийства, но пък при мъжете процентно е по-голям броят на успешните опити.
Във Варна са регистрирани 100 самоубийства за първите 6 месеца на годината, докато за миналата година те са били 124. Данните сочат също, че на всеки 60 – 70 опита за самоубийства 2% завършват с фатален край. Като цяло жените посягат по-често на живота си и са по-склонни да търсят помощ при специалист, каза още психиатърът. „Тези данни обаче са само върхът на айсберга. Аз лично не вярвам на статистики, защото те не са пълни, а освен това – дори и 1 човек да има проблеми, това засяга всички негови близки“, подчерта проф. Арнаудова.
По отношение на финансирането специалистът добави, че то не е достатъчно. По думите й, необходими са много нови центрове за настаняване на хора с психични проблеми, които да не са само от дневен тип, но трябват и такива, които работят през нощта.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Посрещнаха Пендаровски в Белград с най-високи държавни почести. 22 ноември 2019 г.
Посрещнаха Пендаровски в Белград с най-високи държавни почести. 22 ноември 2019 ...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.